به گزارش روز شنبه ایرنا، گروه مالی «بانک سیلیکون ولی» (SVB) یکی از بزرگترین بانکهای ایالات متحده روز جمعه به وقت محلی به طور ناگهانی سقوط کرد و نظم بازار جهانی را نیز بر هم زد، در این میان وضعیت میلیاردها دلار از دارایی شرکتها و سرمایهگذاران در این بانک نامشخص است.
نشریه پولیتیکو که سقوط این بانک را بزرگترین شکست بانکی از زمان بحران مالی سال ۲۰۰۸ آمریکا دانسته است، گزارش داد: شرکت بیمه سپرده فدرال (FDIC) به منظور حمایت از مصرفکنندگان، سپردهها در این بانک را به یک نهاد جدید منتقل کرده است.
این گزارش ادامه میدهد: طی ۲۴ ساعت گذشته بر حجم هشدارهای سیاستگذاران آمریکایی از جمله ژانت یلن وزیر خزانه داری این کشور در مورد جنبههای سقوط این بانک افزوده شده است. دلیل اصلی این نگرانیها میتواند ناشی از این باشد که حدود نیمی از از استارتآپها و بانکهای بیوتکنولوژی آمریکا تحت حمایت «بانک سیلیکون ولی» بودند.
بر اساس گزارشها، این مؤسسه مالی تا پایان سال ۲۰۲۲ حدود ۱۷۵ میلیارد دلار سرمایه به صورت سپرده در اختیار داشت.
شبکه خبری «ان بی سی نیوز» در گزارشی نوشت: «بانک سیلیکون ولی» یکی از پیشگامان حمایت از حوزه فناوری به دلیل نگرانیها از توانایی پرداخت بدهیهای ملی توسط ناظران تعطیل شد.
این تصمیم که به دنبال آن روند فروش سهام این بانک در بازار را تشدید کرد، نگرانیهایی را در مورد خطر ورشکستگی سایر بانکهای آمریکا ایجاد کرده است.
این گزارش در شرح چگونگی این شکست اقتصادی نوشته است: عصر روز چهارشنبه، «بانک سلیکیون ولی» پس از متحمل شدن زیان اقتصادی در بحبوحه رکودها در بخش فناوری و به منظور تقویت شرایط مالی خود از از برنامه این بانک برای جمع آوری ۲ میلیارد دلار خبر داد.
تا صبح روز پنجشنبه، بخش زیادی از سهام این بانک به فروش رفته بود. تا جاییکه مدیر عامل این بانک در در همان روز از سرمایه گذاران خود خواست تا آرمششان را حفظ کنند. اما تا پایان روز پنجشنبه ارزش سهام این بانک تا ۶۰ درصد سقوط کرده بود.
صبح جمعه، شبکه «سی ان بی سی» با اعلام این خبر که این بانک در اقدام برای جذب ۲ میلیارد سرمایه جدید ناموفق بوده، اعلام کرد به نظر میرسد با توجه به روند فزاینده فروش سهامها این بانک به دنبال یک خریدار است.
به گفته سخنگوی پلیس نیویورک، این بانک حتی صبح روز جمعه به دلیل تجمع مشتریان برای پس گرفتن پولهای خود با پلیس تماس گرفته است.
ظهر روز جمعه، ناظران بانکی فدرال و ایالتی در کالیفرنیا اعلام کردند که کنترل سپردههای این بانک را بر عهده گرفته و آن را در وضعیت «وصول» [وضعیتی که در آن شرکت در معرض ورشکستگی در اختیار یک گیرنده برای محافظت و جلوگیری از ورشکستی قرار میگیرد] قرار میدهند.
خبرگزاری رویترز در گزارشی در این رابطه نوشت: «بانک سیلیکون ولی» یکی از بانکهای متخصص در حوزه فناوری سال گذشته شانزدهمین بانک بزرگ آمریکا معرفی و ارزش دارایی آن ۲۰۹ میلیارد دلار برآورد شد. اگرچه علت سقوط این بانک به طور دقیق مشخص نیست اما به نظر میرسد افزایش شدید نرخ بهره توسط بانک مرکزی آمریکا در سال اخیر میلادی و فشار مالی ناشی از آن بر استارت-آپها در مرکز این دلایل قرار گیرد.
بنا بر اعلام شرکت بیمه سپرده فدرال، دفتر اصلی و سایر شعبههای این بانک از ۱۳ مارس (دوشنبه) مجددا باز خواهد شد و تمام «سپردههای بیمه شده» مشتریان حداکثر تا صبح روز دوشنبه در دسترس قرار می گیرد. این درحالی است که تا پایان ۲۰۲۲، ۸۹ درصد از ۱۷۵ میلیارد دلار سپرده موجود در این بانک بیمه شده است و اکنون باید درباره سرنوشت این سپرده ها تصمیم گیری شود.
چندین مبنع آگاه به مساله با شرط افشا نشدن نامشان به رویترز گفتهاند شرکت بیمه سپرده فدرال به دنبال ادغام این بانک با یک بانک دیگر و امیدوار است که تا روز دوشنبه به نتیجه مطلوب برسد.
این گزارش تاکید میکند: از هم پاشیدگی «بانک سیلیکون ولی» در پی اقدامات بانک مرکزی آمریکا برای مبارزه با تورم از جمله افزایش چندباره نرخ بهرههای بانکی، آسیب پذیریها در بازار این کشور را آشکار میکند که موجب نگرانی فراگیر در این حوزه شده است.
ارزیابیهای رویترز نشان میدهد که در دو روز گذشته، بانکهای آمریکا بیش از ۱۰۰ میلیارد و بانکهای اروپایی تا ۵۰ میلیارد دلار در بازار سهام از دست دادهاند. برخی تحلیلگران، با گسترش نگرانیها آسیب و ضربه بیشتری را برای این بخش پیش بینی میکنند.
بر این اساس، روند فروپاشی این بانک با افزایش نرخ بهرهها در ارتباط است. چراکه نرخ بهره بیشتر، عرضههای اولیه سهام برای بسیاری از شرکتهای استارت آپی را تعطیل و جذب سرمایه از بخش خصوصی را گرانتر کرد.