به گزارش روز شنبه ایرنا، این روزنامه افزود: همه جهان از بیانیه سه جانبه ایران، عربستان و چین مبنی بر وقوع توافق میان تهران و ریاض با حمایت چین برای از سرگیری روابط دیپلماتیک میان تهران و ریاض شگفت زده شده است.
اعلام نتایج نشستی سطح بالا با حضور دریادار «علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و «مساعد بن محمد العیبان» مشاور امنیت ملی عربستان سعودی با میزبانی چین، کافی بود تا سوالات بسیاری در خصوص توافقنامه یاد شده و تاثیرات آن بر حضور منطقه ای آمریکا در خلیج فارس، معادلات مربوط به امنیت انرژی و نیز سوالات دیگری درخصوص مسائل منطقه ای از جمله سرنوشت جریان سازش با رژیم صهیونیستی و بحث پیوستن عربستان مطرح شود.
به نوشته این منبع، «اسرائیلی ها» در مورد سرنوشت روند سازش و بحث پیوستن عربستان به آن بشدت ابراز نگرانی کرده اند. «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا نیز با اشاره به این که معیار ثبات در منطقه همچنان مشارکت کشورهای آن با رژیم صهیونیستی است، به نوعی نگرانی خود را نشان داد.« جو کربی» سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا نیز از افزایش نفوذ چین ابراز نگرانی کرد.
روز جمعه، یک آشتی تاریخی میان ایران و عربستان زیر نظر چین به ثبت رسید و دو کشور در بیانیه ای مشترک از آغاز دوباره روابط دوجانبه بین خود به ابتکار چین خبر دادند.
کارشناسان سیاسی مطلع به البناء گفتند که این توافق پس از چندین دهه درگیری غیرمستقیم بین دو محور مختلف در سطح منطقه و عرصه بین الملل از جمله در عراق، لبنان، سوریه، یمن و فلسطین اتفاق افتاده است؛شرایطی که همچنین شاهد طرح های محاصره اقتصادی و تحریم و درگیری ها و فتنه های مختلفی علیه این کشورها و بخصوص ایران بود اما ایستادگی کشورهای محور مقاومت و ناکامی طرح های محور جنگ طلب باعث شد که توازن قوا در منطقه تغییر کند.
به گزارش البناء، همین امر سبب شد کشورهای جنگ طلب، با درک عمیق تر تحولات راهبردی در منطقه و جهان، بویژه نا امیدی آمریکا از موفقیت در جنگ با روسیه، به شکل عملگرایانه ای به واقعیت ها برگردند.
به گفته این کارشناسان سیاسی، اگر موافقت و حتی چراغ سبز آمریکا نبود، عربستان به سمت گزینه کاهش تنش با ایران و سوریه نمی رفت. بر این اساس، انتظار می رود که ریاض این بار دروازه ورود ایران و آمریکا به گفت وگو و تنش زدایی دو جانبه باشد، در این صورت باید منتظر ازسرگیری مذاکرات هسته ای میان تهران با کشورهای غربی در ماه های آینده نیز باشیم.
این کارشناسان همچنین پیش بینی می کنند که جهان باید شاهد برداشته شدن گامهای منطقهای در زمینه حل مسائل از جمله در سوریه و لبنان و رفع تحریم های تحمیلی بر این دو کشو و چراغ سبز منطقه ای و بین المللی برای رفع تنش با سوریه و در نتیجه، رفتن به سوی رشد اقتصادی در این دو کشور باشد.
به گفته این کارشناسان، بهبود روابط میان ایران و عربستان نقشی مثبت در حل مسائل سیاسی و اقتصادی لبنان از جمله موضوع انتخاب رییس جمهوری این کشور خواهد داشت.
اعلام توافق برای از سرگیری روابط ایران و عربستان با میانجیگری چین با طیفی از حمایت و استقبال از سوی کشورهای منطقه تا پیام نگرانی در بین سران رژیم صهیونیستی و اعلام آگاهی دولت آمریکا و ابراز امیدواری نسبت به تاثیر مثبت آن در کاستن از تنشهای خاورمیانه و پایان جنگ یمن بازتاب گستردهای داشت.
بهدنبال سفر بهمن ماه آیتالله «سید ابراهیم رئیسی» به پکن، «علی شمخانی» از روز دوشنبه ۱۵ اسفند با هدف پیگیری توافقات سفر رئیس جمهور، مذاکرات فشردهای را بهمنظور حلوفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران - ریاض با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد.
در پایان این مذاکرات، روز جمعه ۱۹ اسفند ۱۴۰۱، بیانیه سهجانبهای در پکن با امضای «شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بنمحمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر و توافق تهران - ریاض برای ازسرگیری روابط دوجانبه و بازگشایی مجدد سفارتخانههای دو کشور بعد از ۷ سال قطع رابطه اعلام شد.