تهران - ایرنا - استاد موسسه مطالعات خاورمیانه در دانشگاه شانگهای، توافق جمهوری اسلامی ایران و عربستان با میانجیگری چین را نمونه کاملی از موفقیت طرح امنیت جهانی دانست.

به گزارش ایرنا، «دینگ لونگ» امروز (شنبه) در مقاله‌ای که در نسخه عرب زبان روزنامه «مردم» (خلق) چین منتشر کرد، افزود: پس از گفت و گوهای گسترده در پکن که به مدت پنج روز ادامه داشت، عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران به توافقی دست یافتند که شامل توافق بر سر از سرگیری روابط دیپلماتیک، بازگشایی سفارت‌ها و دفاتر نمایندگی دو کشور و تبادل سفیر در چارچوب یک دوره که حداکثر دو ماه بطول می‌انجامد، است.

استاد موسسه مطالعات خاورمیانه در دانشگاه شانگهای افزود: علاوه بر این، دو طرف توافقنامه امنیتی امضا شده در سال ۲۰۰۱ را احیا خواهند کرد که نشاندهنده عزم آنها برای احیای کامل روابط دیپلماتیک و امنیتی بین آن‌ها است و همچنین نشان می‌دهد که آنچه را چین ترویج کرده توافقی برای حل و فصل واقعی و کامل به جای حل و فصل جزئی و موقت مسائل فیمابین است.

وی افزود: این امر نه تنها به تقابل دو کشور که سال‌ها ادامه داشت، پایان داد بلکه پایه محکمی برای شروع همکاری بین آن‌ها ایجاد کرد.

لونگ ادامه داد: نتیجه این توافق نه تنها برای آن‌ها خبر بزرگی است بلکه برای صلح خاورمیانه و حتی صلح جهانی نیز خبر خوبی است.

استاد موسسه مطالعات خاورمیانه در دانشگاه شانگهای در ادامه مقاله خود با اشاره به اینکه دو کشور از تلاش‌های دیپلماتیک چین قدردانی و افکار عمومی در سطح جهان نیز این دستاورد را تاریخی ارزیابی کردند، افزود: این امر نیز نشان می‌دهد که دیپلماسی صلح‌آمیز چین مبتنی بر انصاف، متقاعدسازی و ترویج صلح به طور گسترده توسط کشورهای خاورمیانه و جامعه بین المللی به رسمیت شناخته شده است.

وی اظهار داشت: منطقه خاورمیانه از یکی از پیچیده‌ترین شرایط امنیتی در جهان رنج می‌برد، اما دست دادن دو کشور (ایران و عربستان) نشان داد که مشکلات و چالش‌ها هر چقدر هم پیچیده باشد، به شرطی که گفت‌وگوی مبتنی بر احترام متقابل وجود داشته باشد و در شرایط مساوی انجام شود، راه حل‌های قابل قبول برای طرفین می‌تواند پیدا شود.

لونگ با اشاره به اینکه روابط دیپلماتیک دو کشور از ابتدای سال ۲۰۱۶ قطع شد، افزود: در این سال‌ها تضادها و تنش‌های سیاسی بین دو کشور افزایش یافت.

وی با بیان اینکه "قطع روابط دیپلماتیک بین آن‌ها تصادفی نبود زیرا تنش‌ها برای دهه‌ها ادامه داشت، دلیل این اختلاف را از جمله مسائل ژئوپلیتیک و به ویژه مداخله قدرت‌های بزرگ" دانست و افزود: "بحران بین عربستان و جمهوری اسلامی ایران به یکی از عوامل ریشه‌ای تاثیرگذار بر صلح و امنیت در خاورمیانه تبدیل شده بود. اختلاف بین دو کشور بر اوضاع یمن، سوریه، لبنان و سایر کشورها سایه افکند و پیچیدگی شرایط طایفه ای و تداوم یک سری درگیری‌های ژئوپلیتیکی در خاورمیانه را برای مدت طولانی تشدید کرد و باعث شد تا دو کشور و سایر کشورهای منطقه بهای سنگینی بپردازند. "

استاد موسسه مطالعات خاورمیانه در دانشگاه شانگهای اضافه کرد: با توجه به همه این پیچیدگی‌ها می‌توان گفت که خاورمیانه از آرامش برخوردار نخواهد شد؛ مگر با آشتی بین ایران و عربستان.

وی در ادامه مقاله خود آورده است که در پس پیشرفت بزرگی که در توافق عربستان و ایران در پکن به دست آمد، الهامات زیر نهفته است:

اول - دیپلماسی روسای جمهور چین و ایران

دیپلماسی روسای جمهور چین و ایران منجر به نتیجه گرفتن تلاش‌ها برای توافق شد زیرا در دسامبر ۲۰۲۲، «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین یک سفر رسمی به عربستان سعودی انجام داد و در سه اجلاس «سران چین و عربستان»، «سران چین و کشورهای عربی» و «سران چین و کشورهای حاشیه خلیج فارس» شرکت کرد.

از سوی دیگر، آیت الله «‌سید ابراهیم رئیسی » رئیس جمهور ایران در ماه گذشته میلادی به دعوت همتای چینی خود به پکن سفر کرد و واقع زمینه‌های ارائه راه حل‌های چین برای افزایش امنیت منطقه خاورمیانه فراهم شد. در نتیجه، عربستان سعودی و ایران با اعتماد بر موضع صادقانه چین هیات‌هایی را برای گفت‌وگو به پکن فرستادند.

دوم - اجرای موفقیت‌آمیز ابتکار امنیت جهانی

با وساطت طرف چینی، رقبای قدیمی توانستند ورق گذشته را برگردانند و به آینده نگاه کنند. این موفقیت نشان می‌دهد که ابتکار جهانی امنیت، دارای اهداف بلندی است و می‌تواند به قطب نما و نقشه راه برای آرام کردن درگیری‌ها و حل اختلافات تبدیل شود.

در چند سال گذشته، طرف چینی بین عربستان سعودی و بسیاری از طرف‌های درگیر در منطقه خاورمیانه حرکت کرده و تلاش‌هایی را برای برقراری صلح در این منطقه انجام داده است.

اینکه دو کشور در نهایت به نتایج مثبتی دست یافتند و بین آن‌ها توافق شد، نشان می‌دهد که مفهوم صلح و امنیت مطرح شده از سوی چین بسیار کاربردی و قابل اجرا است.

سوم، توافق عربستان و ایران مطابق با روند زمانه است

موفقیت این توافق با روند خاورمیانه به سمت عصر آشتی و رفاه بزرگ مطابقت دارد؛ همانگونه که «وانگ یی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین و مدیر دفتر امور خارجی این کمیته گفت مذاکره ایران و عربستان در پکن یک پیروزی برای صلح است.

استاد موسسه مطالعات خاورمیانه در دانشگاه شانگهای در پایان مقاله خود آورده است: ما کاملا" مطمئن هستیم که همه کشورهای خاورمیانه روحیه استقلال، همکاری و همبستگی را تقویت خواهند کرد و با یکدیگر برای ساختن خاورمیانه دارای صلح، ثبات و آسایش همکاری خواهند کرد و چین به ایفای نقش سازنده در رسیدگی صحیح به موضوعات داغ کنونی در جهان مطابق با خواست کشورهای جهان ادامه خواهد داد و مسئولیت خود را به عنوان یک کشور بزرگ نشان خواهد داد.