تهران-ایرنا- «اسماعیل النجار» تحلیلگر سیاسی مسایل مربوط به جهان عرب در خصوص دستیابی ایران و عربستان به توافق به خبرنگار ایرنا گفت که این توافق مایه امنیت و خیر برای این دو کشور و منطقه غرب آسیا خواهد بود.

النجار روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه بین الملل ایرنا افزود: این توافق به سال ها و حتی دهه ها درگیری و اختلاف میان عناصر تشکیل دهنده جوامع عربی و اسلامی پایان خواهد داد و به سود همه خواهد بود.

وی اضافه کرد: این توافق باعث فعال شدن ظرفیت های تجاری و اقتصادی خواهد شد و از آنجا که دو کشور مهمترین گذرگاه های آبی تامین کننده ۴۵ درصد اقتصادهای جهان هستند، این توافق می‌تواند به تامین بیشتر امنیت دریانوردی بین المللی منجر شود.

تحلیلگر سیاسی مسایل جهان عرب گفت: بدون تردید موفقیت چین در حصول توافق ایران و عربستان، ضربه‌ای به حضور و هیمنه آمریکا در منطقه به شمار می‌رود و شاخص و نشانه ای‌از کاهش نفوذ آمریکا در منطقه به خاطر خروج بن سلمان از دایره اطاعت از واشنگتن است.

وی تصریح کرد: نزدیکی ایران و عربستان براساس این توافق برای آمریکا چندان مهم نیست و آنچه برای واشنگتن مهم تر و از آن خشمگین تر است، دادن نقش محوری به چین در این منطقه از طریق امضای این توافق است.

این تحلیلگر لبنانی گفت: بی شک چه این توافق اجرا شود و یا به مرحله اجرا نرسد، مهم سیلی محکمی است که ولیعهد سعودی به آمریکا زده است و موجب فروپاشی ابهت این کشور شده است و به عبارت دیگر اعتراف عربستان به پیشرفت چین، روسیه، ایران و هم پیمانان آن ها در جهان در مقابله با هیمنه آمریکا است.

النجار افزود: هرچند که از ابتدا نیز هیچ کس بهانه های آل سعود را برای حمله و لشکرکشی به یمن باور نمی کرد ولی با این توافق، بهانه های عربستان برای حمله به یمن نیز از بین رفت و امروز چه با توافق با ایران و چه بدون توافق باید به اشتباهات خود در یمن اعتراف و جنگ را متوقف کنند و خسارت های هشت سال جنگ بیهوده و خانمان سوز را به ملت یمن بپردازند و به طور رسمی از ملت یمن عذرخواهی کنند.

وی اضافه کرد: عربستان با تصمیم آمریکا و با توافق شراکت سیاسی در مدت ۱۰۰ سال در دریایی از توطئه ها علیه همسایگان و کشورهای اطراف خود غرق شده است و این توطئه ها به مرز جنگ مستقیم به همسایگان نیز کشیده شد و حمله به یمن و تهدید قطر بهترین نمونه در این باره است.

النجار گفت: حتی کار به جایی رسید که عربستان میلیاردها دلار به آمریکا پرداخت و تنها دونالد ترامپ ۵۰۰ میلیارد دلار از عربستان در مقابل هیچ چیز و به بهانه تجهیز ریاض به سلاح و مهمات مورد نیاز از این کشور باج گرفت.

وی اظهارداشت: با این حال واشنگتن آشکارا اعلام کرد که عربستان باید به خاطر حوادث ۱۱ سبتامبر به برج های دوقلو در نیویورک و بن سلمان نیز باید به خاطر قتل جمال خاشقچی در کنسولگری عربستان در استانبول محاکمه شود.

این تحلیلگر سیاسی بیان کرد: بن سلمان که به این نتیجه رسید که برغم هم پرداخت ها و باج دهی ها با توطئه آمریکا برای محروم کردن وی از نشستن بر عرش پادشاهی روبرو است، گفت و گو با ایران را پل نجات خود از مشکلات و بحران های سیاسی و نظامی و خنثی کننده میدان های مین های خودساخته دراطراف خود دانست و آن را یک ضمانت بزرگ برای در امان ماندن از مکر و غدر آمریکا در آینده بشمار آورد.

النجار اضافه کرد: محمد بن سلمان پس از دریافت ضربات دردناک و کشنده از صنعا، با تمام توان تلاش کرد که خروجی آبرومندانه از جنگ یمن داشته باشد زیرا در طول ۸ سال با مقاومتی از سوی ملت یمن روبرو شد که انتظار آن را نداشت.

وی افزود: البته این تنها برای عربستان بود. پس از آنکه شیرازه ائتلافش با امریکا و امارات در یمن گسیخت و برسر نفوذ در جنوب یمن با امارات درگیر شد و زیرساخت های حیاتی کشورش را در معرض بمباران یمن قرارداد، درحالی که امارات پیشتر با وعده ها و ارسال میانجی های مختلف، خود را از بمباران ها نجات داده بود.

النجار تصریح کرد: برکسی پوشیده نیست که آمریکا غیر از اسرائیل و رژیم های مزدوری که در راستای خدمت به منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی فعالیت می‌کنند، دوست واقعی ندارد.

وی یادآور شد: در طول ۱۰۰ سال گذشته نشانه های مختلفی از تنها رها کردن مزدوران و نوکران آمریکا مشاهده شده است و شهر سایگون ویتنام بارزترین شاهد درباره رفتار آمریکا با مزدوران خود است و افغانستان و خروج امریکایی ها و رها کردن مزدوران در فرودگاه و اویزان شدن برخی مزدوران و نوکران آن ها به چرخ های هواپیماها نیز نزدیکترین نمونه در این مورد است.

تحلیلگر سیاسی جهان عرب گفت: کشورهای مختلف جهان تاکنون شاهد رها شدن نوکران و مزدوران آمریکا پس ازفرار آمریکایی ها بوده است زیرا آنچه که آمریکایی ها به آن دوست و هم پیمان می گویند در نظر آن ها چیزی غیر از نوکر و مزدور نیست.

النجار افزود: بن سلمان نقشی ویرانگر و منفی و در راستای منافع رژیم صهیونیستی در چارچوب مدیریت درگیری و اختلافات رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی از یک سو و درگیری میان ایران و رژیم صهیونیستی از سوی دیگر ایفا کرد و نقش آفرینی منفی و مخرب عربستان در حوادث داخلی ایران نیز برکسی پوشیده نیست، هرچند که این نقش آفرینی ها از حمایت مالی و تجهیز گروه های تروریستی و تشجیع و پشتیبانی مالی و نظامی از رژیم بعث عراق برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی ایران از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی وجود و ادامه داشته است.

وی درباره به نتیجه رسیدن این توافق نیز گفت: هر شخص عاقل و با تجربه ای که نوع تفکر و ماهیت آل سعود را از خلال عقیده و اندیشه وهابی، می داند باید نسبت به پیمان شکنی آن ها آگاه باشد زیرا آن ها نیز مانند سروران آمریکایی خود، هیچ ابایی از خروج از هر توافق و نادیده گرفتن آن ندارند، پس باید نسبت به پایبندی عربستان به هر توافقی هشیار بود.

به‌دنبال سفر بهمن‌ ماه آیت‌الله «سید ابراهیم رئیسی» به پکن، «علی شمخانی» از روز دوشنبه ۱۵ اسفند با هدف پیگیری توافقات سفر رئیس جمهور، مذاکرات فشرده‌ای را به‌منظور حل‌وفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران - ریاض با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد.

در پایان این مذاکرات، روز جمعه ۱۹ اسفند ۱۴۰۱، بیانیه سه‌جانبه‌ای در پکن با امضای «شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بن‌محمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر و توافق تهران - ریاض برای ازسرگیری روابط دوجانبه و بازگشایی مجدد سفارتخانه‌های دو کشور بعد از ۷ سال قطع رابطه اعلام شد.