تهران- ایرنا- مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، با اشاره به شکل گیری ۵۵۰ شرکت دانش بنیان در زیرمجموعه وزارت نفت گفت: برای دستیابی به ظرفیت تولید روزانه ۵.۷ میلیون بشکه نفت، سهم افزایش تولید توسط دانش بنیان ها را حدود ۹۰۰ هزار بشکه در نظر گرفته ایم.

محسن خجسته مهر در پاسخ به سوالی در خصوص اقدامات شرکت ملی نفت ایران در ارتباط با حوزه دانش بنیان با بیان اینکه، این شرکت در مجموعه سه وظیفه مهم را برای استفاده از توان دانش بنیان های کشور برای خود تعریف کرده است، افزود: نخستین وظیفه ما در رابطه با دانش بنیان کردن بخش بالادستی افزایش تعداد شرکت های فناوری است که می توانند چالش های صنعت نفت را از طریق فناورانه مرتفع کنند.

وی که با خبرنگارگروه علم و آموزش ایرنا گفت و گو می کرد، دومین وظیفه شرکت ملی نفت ایران را سوق دادن شرکت های دانش بنیان به سمت افزایش کیفی سازی و بهره وری هرچه بیشتر عنوان کرد و افزود: چراکه هدف ما در کمک گرفتن از شرکت های دانش بنیان علاوه بر رفع مسائل و چالش های بالادستی به کمک طرح های فناورانه، همچنین افزایش بهره وری در تولید است.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران سومین وظیفه ای که این شرکت از طریق معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان دنبال می کند را بزرگ کردن شرکت های دانش بنیان ذکر کرد.

وی افزود: لذا به‌دنبال ایجاد پیمانکار عمومی (GC) فناورانه در بخش بالادستی شرکت ملی نفت ایران هستیم و بر همین اساس تاکنون ۵۵۰ شرکت دانش بنیان در زیرمجموعه های وزارت نفت تاکنون شکل گرفته است.

بومی سازی دو تجهیز راهبردی بخش حفاری نفت توسط دانش بنیان ها

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در ادامه با بیان اینکه، در بخش حفاری موفق شدیم به کمک دانش بنیان ها تجهیزات درون‌چاهی مربوط به عمیق‌ترین بخش‌های زمین‌شناسی با لایه‌های عمیق را بومی سازی کنیم افزود: بخش های عمیق زمین نیازمند تجهیزات با متالوژی و آلیاژ ویژه ای هستند که نسبت به خورندگی سیالات ترش و اسیدی مقاوم باشند و در اعماق پایین نیز از فشارپذیری بالا برخوردار باشند.

خجسته مهر تصریح کرد: دو تجهیز راهبردی و مهم بومی سازی شده توسط دانش بنیان ها شامل رشته تکمیلی و تاج چاه یا سرچاهی است که به شرکت های فناور سفارش داده بودیم و خوشبختانه ساخته شده‌اند و در مرحله تجاری هستند و حتی در میدان سپهر و جفیراستان خوزستان استفاده شده‌اند.

وی همچنین اظهارکرد: حدود ۲۵۰ میلیارد بشکه نفت در لایه‌های عمیق زمین‌شناسی وجود دارد که برای توسعه این بخش نیازمنداین تجهیزات مدرن هستیم که با کمک شرکت‌های دانش‌بنیان و سازندگانی که از ایده‌های فناورانه استفاده می‌کنند، ساخته می‌شوند.

تعریف سهم تولید ۹۰۰ هزار بشکه ای نفت برای دانش بنیان ها

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین در خصوص استفاده از ظرفیت دانش بنیان ها برای افزایش تولید نفت نیز گفت: سناریوهای مدنظر این شرکت برای رسیدن به تولید ۴.۶، ۵.۷ و در برنامه بلندمدت تولید ۶.۵ میلیون بشکه نفت در روز تدوین شده است که برای رسیدن به این میزان تولید از طریق اجرای گسترده طرح‌های حوزه ازدیاد برداشت نفت (IOR) و افزایش ضریب بازیافت نفت (EOR) اقدام و برای همین پایلوت‌های فناورانه را آغاز کردیم.

خجسته مهر با بیان اینکه، نخستین پایلوت فناورانه نیز اجرا شده است افزود: اولین پایلوت فناورانه با همکاری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و پژوهشگاه صنعت نفت جهت تزریق آب به میدان اهواز بنگستان شروع شده است.

وی همچنین اظهارکرد:برای رسیدن به ظرفیت تولید روزانه ۵.۷ میلیون بشکه نفت، سهم افزایش تولید از طریق روش‌های ازدیاد برداشت حدود ۹۰۰ هزار بشکه است و این ظرفیت بزرگی برای شرکت‌های دانش‌بنیان محسوب می شود و ما هم از آن استقبال می کنیم.

تغییر قراردادهای ازدیاد برداشت نفت با دانشگاه ها از میدان محوری به مسئله محوری

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در پاسخ به سوالی درخصوص نتایج قراردادهایی که در دولت گذشته با دانشگاه ها برای ازدیاد برداشت از چاه های نفتی بسته شده بود نیز با بیان اینکه، در دولت گذشته با ۱۳ دانشگاه و ۲۲ میدان نفتی قراردادهایی بسته شده بود افزود: این درحالی است که رویکرد آنزمان رویکرد کامل نبود و در قراردادهای منعقده با دانشگاه ها بعضا موارد مهم و چالش های بالادستی را به عنوان بخشی از وظایف مهم دانشگاه ها در نظر نگرفته بودند

.

خجسته مهر اعلام کرد:با شروع بکاردولت سیزدهم شرکت ملی نفت ایران ضمن تحکیم بخشیدن به همان قراردادها و تقویت آن رویکرد قراردادها را از میدان محور به مسئله محور تغییرداد.

وی توضیح داد: بر اساس توافقات جدید با دانشگاه ها کارهای بسیار مهم و اساسی و چالش های اساسی مربوط به تولید و توسعه میادین را به دانشگاه ها سپردیم.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اضافه کرد: به عنوان مثال اگر میدان آزادگان یا اهواز در اختیار یکی از دانشگاه ها است، دانشگاه ها موظف به رفع مشکلات و مسائل و چالش های این میادین هستند که ما به آنها اعلام کرده ایم و در اختیار آنها قرار داده ایم.