کرمانشاه - ایرنا - نوروز مهمترین فصل سفر به سرزمین چهار فصل استان کرمانشاه است و در آستانه سال نو که مردم پس از چند سال خانه‌نشینی کرونایی رهسپار نقاط مختلف کشور می‌شوند، مرور جاذبه‌های گردشگری شهرستان‌های مختلف این استان برای آشنایی بیشتر هموطنان خالی از لطف نیست.

به گزارش ایرنا، استان کرمانشاه یکی از مقاصد مهم گردشگری کشورمان محسوب می‌شود که در طول سال بخصوص ایام نوروز و تابستان پذیرای هزاران مسافر و گردشگر است، ایرنای کرمانشاه امسال تصمیم گرفته است جاذبه‌های گردشگری استان را برای ارایه به گردشگران معرفی کند که امروز به معرفی شهرستان جوانرود می‌پردازیم.

مسوولان استان و دست اندرکاران اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کرمانشاه در تدارک لازم برای استقبال و پذیرایی از مسافران نوروزی هستند تا کسانی که وارد این استان مرزی می شوند حداکثر بهره را از مناظر طبیعی و تاریخی کرمانشاه برده و با خاطره ای خوش این دیار را ترک کنند.

استان کرمانشاه با حدود ۲ میلیون نفر جمعیت در غربی ترین نقطه ایران اسلامی در همسایگی استان های همدان، لرستان، کردستان و ایلام قرار دارد و با داشتن بیش از ۳۷۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق در طول تاریخ همواره نقش محوری و مرکزی در غرب کشور دارد.

وجود چهار هزار اثر شناخته شده تاریخی و طبیعی که بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ مورد آن به ثبت ملی رسیده است، ۲۰۰ جاذبه گردشگری، ۵۰ منطقه نمونه گردشگری، ۱۴روستای هدف گردشگری، ۲ اثر جهانی بیستون و هورامان در کنار آثار شاخص دیگری همچون تاق بستان، معبد آناهیتا، تکیه معاون الملک، مجموعه قلعه یزدگرد، چهارقاپی و کاخ خسرو و غار قوری قلعه که جملگی در فهرست موقت ثبت جهانی قرار دارند، ۶۰ رشته فعال صنایع دستی، ۹۷ نشان ملی صنایع دستی و ۱۰ نشان بین المللی صنایع دستی موجب شده این استان جزو استان های مطرح در حوزه گردشگری شناخته شود.

طبیعت بکر، اقلیم مناسب، آب و هوای چهارفصل، آب فراوان، سراب های بی شمار، بازارچه های مرزی متعدد، تنوع فرهنگی و دشت های حاصل خیز، زیرساخت ها و مسیرهای ارتباطی مناسب، فرودگاه بین المللی و از همه مهمتر مردمان مهمان نواز این گهواره تمدن را به "سینه ستبر و چهره زیبای ایران اسلامی" تبدیل کرده است.

معرفی شهرستان جوانرود

جوانرود از شهرستان های استان کرمانشاه است که از شمال و غرب به شهرستان پاوه، از جنوب به شهرستان های اسلام آباد غرب و سرپل‌ذهاب و از شرق به شهرستان مریوان محدود می شود، جوانرود سومین شهر پر جمعیت استان پس از شهرهای کرمانشاه و اسلام آبادغرب محسوب می شود.

مرکز این شهرستان شهر جوانرود است، زبان مردم جوانرود یکی از شاخه های زبان کُردی سورانی (جافی) و مذهب مردم جوانرود سنی شافعی است.

بازارچه مرزی، اصلی ترین منبع در آمدهای مردم این شهر است و از دیگر منابع درآمد مردم این دیار کشاورزی، دامداری و ارایه خدمات شهری است، شهرستان جوانرود بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ ش بالغ بر ۶۳ هزار نفر جمعیت دارد، این شهرستان دارای ۲ بخش به نام های مرکزی و جوانرود و ۶ دهستان است، شهر جوانرود مرکز شهرستان جوانرود در ۷۹ کیومتری شمال غربی شهر کرمانشاه قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا هزار و ۳۰۰ متر است.

از ویژگی های شهرستان جوانرود نسبت به سایر شهرهای استان، عرضه محصولات مختلف، مراکز اقامتی مناسب، آب و هوای معتدل، طبیعت بکر و منظره های سرسبز فاصله نزدیک تر به مراکز مهم کشور همچون تهران، اصفهان و مشهد و جنوب کشور، محورهای مناسب راه و نزدیکی به مناطق گردشگری طاق بستان، بیستون ، غار قوری قلعه، سد داریان و روستاها اورامانات است.

آب و هوا

آب و هوای منطقه جوانرود معتدل کوهستانی است، وزش جریان های مرطوب غربی و نزولات جوی مناسب و وجود ارتفاعات و کوه های بلند سرتاسر منطقه را پوشانیده است، هوا در تابستان معتدل و در زمستان سرد است و سرمای هوا معمولاٌ از آذرماه شروع شده و تا پایان اسفند ماه ادامه دارد.

ریزش های جوی در منطقه جوانرود فراوان و در مناطق مرتفع بصورت برف است و هرچه از کوهستان به طرف دشت می رویم از اعتدال هوا کاسته می شود به طوری که مناطق غربی و جنوب شرقی جوانرود به طور محسوس گرمتر از دیگر نواحی است.

شهرستان جوانرود دارای رودخانه های فصلی و دائمی زیادی بوده که مهمترین آنها آب سفیدبرگ و رود لیله است، همه رودخانه های این شهرستان جزو حوزه آبریز خارجی محسوب می شوند چرا که همه آنها نهایتاٌ از کشور خارج و به رودخانه دجله می ریزند.

رودخانه آب سفید برگ

این رودخانه از کوه های جنوب شرقی پاوه سرچشمه می گیرد و یکی از شاخه های آن آب خلفیه از رودخانه های جاری در شهرستان پاوه است که در روستای نوخاص در دهستان منصورآقایی با ریزابه های شرقی مخلوط شده و به نام سفید برگ به دهستان شروینه شهرستان جوانرود وارد می شود این رودخانه از دره شمالی کوه گرده برگیر عبور کرده بطرف غرب روان شده و در دهستان شروینه از کنار روستای سفیدبرگ می گذرد و نهایتاٌ در شمال غربی روستای سرخه بان پایین به رودخانه لیله می ریزد.

رودخانه لیله

رود لیله از دامنه شمالی کوه بند گاز در دهستان دولت آباد سرچشمه گرفته و روبه شمال از کنار روستاهای پشت تنگ شاینگان، ده رش و سیاران از روستاهای دهستانهای دولت آباد و بازان گذشته وارد دهستان شروینه شده پس از سیراب ساختن روستاهای ده توت و شروینه سرانجام در شمال باختری روستاهای سرخه بان سفلی با آب سفیدبرگ در می آید سپس بطرف شمال غربی روان شده وارد دهستان کلاش می شود.

اماکن تاریخی

قلعه چنگیزخان، قلعه ای است در شمال شهر و مشرف بر هلانیه که از روزگاران استیلای مغول بازمانده و مرکز فرماندهی سپاهیان مغول در این منطقه بوده است.

قلعه آلانی و نقاره خان، روبروی تپه چنگیزخان و در قسمت شرقی پارک هلانیه قراردارد.

برج جوانرود، که به آن قلعه کهن نیز گفته می شود و هم اکنون مسجد جامع جدید جوانرود روی آن ساخته شده است.

قلعه دوان، که به آن «بانی توان» نیز می گویند و در سه کیلومتری جوانرود در مسیر جاده جوانرود - روانسر در پشت روستای صفی آباد قرار دارد و بنا به روایتی این قلعه در وقت خود دارای ۶۰ دکان و کوچه و بازار بوده است.

تپه صفی الدین خان، در روستای صفی آباد در ۲ کیلومتری شهر در جاده جوانرود – روانسر واقع شده است.

اماکن دیدنی و تفریحی

غار کاوات، این غار در ۱۵ کیلومتری جوانرود واقع شده و اولین غار آبی آسیا است که تفریحگاه سران جوانرود بوده و هم اکنون نیز در جذب توریست و گردشگران خارجی و داخلی نقش بسزایی دارد و بخشی از آب شرب جوانرود نیز از آنجا تأمین می شود.

غار کاوات از جمله غارهای آبخوان کارستیک، دیدنی و معروف استان کرمانشاه و شهرستان روانسر است که در سلسله کوه‌های شاهو در شمال دره باصفای قوری قلعه روستای شبانکاره از توابع روانسر واقع شده که یکی از دو منبع اصلی آب شرب شهر جوانرود و روستاهای اطراف آن است.

درب غار کاوات به دلیل جلوگیری از ورود آلودگی‌های احتمالی، پلمب است و در حال حاضر دیدن فضای داخلی غار برای گردشگران امکان‌پذیر نیست از دیدگاه ژئومورفولوژی برای توریسم ژئو یا همان ژئوتوریسم جایگاه مناسبی است.

قدمت این غار که از آهک «تروراسیک» و”کرتاسه” تشکیل شده و به ۶۵ میلیون سال قبل و به دوره دوم زمین‌شناسی بازمی‌گردد و دهانه غار در ارتفاع هزار و ۶۶۰ متری از سطح دریا قرار دارد و در انتهای این محوطه بزرگ، شاخه اصلی غار، با دهانه کوچکتری شروع شده و از قسمت چپ شاخه اصلی، نهر کوچکی به اعماق سنگ‌ها فرو می‌ریزد.

پس از ۴۰ متر پیشروی، برکه‌ای به طول ۱۵ متر و عمق ۷۰ سانتی‌متر وجود دارد که در بعضی جاها، عمق آن به ۵٫۱ می‌رسد، در این قسمت غار به دو شاخه تقسیم می‌شود که شاخه سمت چپ، بیش از هشت متر عمق ندارد، ولی شاخه سمت راست حفره و مخزن آب زیرزمینی دارد که پس از گذشتن از این آب، برکه آب دیگری وجود دارد که ۶۰ متر طول و ۲۰ متر عرض دارد و سقف آن در انتهای آب محو می‌شود.

زیبا پارک هلانیه و ماپریس، در شمال شهر جوانرود واقع شده است، زیبا پارک هلانیه و در امتداد آن پارک کوهستانی ماپریس با چشم اندازی کم نظیر از یک طرف مشرف بر شهر جوانرود و از طرف دیگر نمای زیبای ارتفاعات شاهو و دامنه های آن مکانی برای گذران اوقات فراغت شهروندان و مسافران است.

تفرجگاه زیبای شبانکاره، تفرجگاه زیبای شبانکاره در دامنه کوه شاهو و در حد فاصل میان شهرستانهای جوانرود، روانسر و پاوه قرار داشته و از لحاظ آب و هوایی و زیبای های طبیعی به واسطه طبیعت بکر خودحرف اول را در منطقه اورامانات می زند، از جنگل های پوشیده از بلوط ، چشم انداز طبیعت زیبای این منطقه و کوه شاهو تا غار کاوات و باغ های اطراف آن این منطقه را به تفرج گاه رویایی برای مردم منطقه اورامانات و مسافران از سراسر کشور تبدیل کرده است.

سفیدبرگ، منطقه نمونه گردشگری سفید برگ، در شمال غربی و در ۱۵ کیلومتری جوانرود واقع شده است و یکی از ۵۰ منطقه نمونه گردشگری استان کرمانشاه است که دارای ویژگی های منحصر به فردی جهت گذران تعطیلات کوتاه مدت و یک روزه است.

این منطقه گردشگری دارای استخرهای پرورش ماهی و رودخانه های پر آب ، طبیعت بکر و به طور خاص ماهی کباب خوشمزه و پرطرفداری است که همواره گردشگران زیادی را به خود جذب می کند و زبانزد اکثر بازدید کنندگان این منطقه بوده و هست.

سراب سرود، در مسیر جاده جوانرود - روانسر در هشت کیلومتری شهر جوانرود قراردارد دارای رودی پر آب و گواراست و محل تفریح مردم جوانرود و مهمانان می باشد، در این مسیر درختان انبوهی وجود دارد که محلی زیبا جهت استراحت مهمانان است.

سراب بالاخانی و مسیر شروینه، این مسیر نیز محل تفرجگاه ساکنان جوانرود است که دارای باغات فراوانی است، عده ای از مردم جوانرود اوقات فراغت خود را در این مسیر می گذرانند، سراب بالاخانی نیز در قسمت غربی شروینه قرار گرفته که محلی جذاب و دیدنی است.

منطقه گردشگری شروینه در جوانرود، یکی از ۵۰ منطقه نمونه گردشگری استان کرمانشاه است و در ۱۷ کیلومتری شهر جوانرود واقع شده و به دلیل قابلیت های طبیعی بسیار مناسب یکی از مناطق نمونه و زیبای گردشگری شهرستان جوانرود و غرب کشور به شمار می رود.

به دلیل واقع شدن شروینه در مسیر رودخانه های اصلی شهرستان مثل (آب سفید برگ) که از کوه های جنوب شرقی پاوه سرچشمه می گیرد یکی از شاخه های آن نام آب خلفیه از رودخانه های جاری در شهرستان پاوه است که در روستای نوخاص در دهستان منصورآقایی با ریزابه های شرقی مخلوط شده و به نام سفید برگ به دهستان شروینه شهرستان جوانرود وارد می شود و رودخانه (لیله) نیز که از دامنه شمالی کوه بند گاز در دهستان دولت آباد سرچشمه گرفته از روستاهای دهستان گذشته و وارد دهستان شروینه شده پس از سیراب ساختن روستاهای ده توت و شروینه سرانجام در شمال باختری روستاهای سرخه بان سفلی با آب سفیدبرگ می پیوندد.

از قابلیت های طبیعی شروینه، قابلیت استفاده از طبیعت آن برای کوهنوردی، کایت‌سواری، برگزاری تورهای علمی، دوچرخه سواری کوهستان و ... است که وجود باغات میوه، طبیعت، وجود چشمه‌های آب و جویبارهای روان در منطقه و تنوع پوشش گیاهی تنها بخشی از مزیت‌ها، فرصت‌ها و قابلیت‌های منطقه نمونه گردشگری «شروینه» است.

وجود کوه های مله مه کول و شیرچگاه و باغ های متعدد و فراوان در اطراف شروینه همچون باغ ویشه، باغ هنجیره، باغ مشهور بالاخانی وژیر باغ، باغ چاوگ،باغ شروینه، باغ های دهتوت و وجود ۵۶ چشمه که معروفترین آنها چشمه آب خنک بالاخانی، کاوا در گردک ، سراب سفید زیران، چشمه های متعدد، شیلات و پرورش ماهی مشهور روستای سفید برگ و زیران این منطقه را به یکی از زیبا ترین مناطق شهرستان جوانرود تبدیل نموده است که می تواند این منطقه را به عنوان یکی از بخش های گردشگری در کشور مطرح کرد.

در مسیر شروینه روستاهایی با طبیعتی زیبا همچون گردک، ده توت علیا، بالاخانی و بیوله وجود دارد که هر کدام دارای جذابیت ها و زیبایی های خود از نظر طبیعت زیبا و بکر برخوردارند و در میان آنها باغها و چشمه های بسیار بالاخانی زبانزد خاص و عام است.

طبیعت این منطقه دارای پوشش گیاهی خودرو بسیار فراوان بوده که مهمترین آنها جنگل ها، مراتع و پوشش گیاهی گسترده کوهستانی و کوهپایه ای و جنگل ها و بیشه های آن شامل درختان بلوط، مازوج، ونوشک، زالزالک وحشی، امرود(گلاب کوهی)، بادام کوهی، آلبالوی کوهی، گون، انجیرکوهی و درختان ون است.

بازارچه مرزی جوانرود

در کنار این همه زیبایی و جذابیت که موجب شده این شهر حال و هوایی خاص به خود گرفته و به مکانی تفریحی و گردشگری تبدیل شود، شاید بتوان یکی دیگر از علل این محبوبیت را که قطعا از اهمیت بالایی برخوردار است داشتن مردمانی مهربان و دارای فرهنگ بالا دانست که موجب شده تا این شهر علاوه بر مورد توجه بودن در زمینه تفریحی و گردشگری، از لحاظ خرید نیز مورد توجه قرار گیرد.

در جوانرود بازارچه ای وجود دارد که کالاهای متعدد بسیاری را با کیفیت و تنوع محصولی فراوان را برای عرضه به بازدیدکنندگان و متقاضیان فراهم نموده است، این بازارچه دارای چهار بازار در خیابان های ابن سینا، کردستان، سیل بند شمالی و مقابل بیمارستان حضرت رسول(ص) شهرستان جوانرود است.

بازارچه جوانرود از بزرگ‌ترین بازارچه‌های غرب کشور است و محصولات این بازارچه دارای کیفیت خوب و قیمت مناسبی است، در بازارچه جوانرود بیش از ۳۰۰ غرفه وجود دارد که اقلام مختلفی از لوازم صوتی و تصویری گرفته تا لوازم آرایشی، بهداشتی، خانگی، پارچه، مواد خوراکی، زیورآلات و گوشی موبایل را به مشتریان عرضه می‌کنند.

این شهرستان به دلیل نزدیک بودن به مرز عراق دارای کالاهایی است که عمدتا نرخ آنها پایین تر از دیگر بازارهای کشور است و به همین دلیل مورد استقبال و توجه مردم و به ویژه گردشگران قرار می گیرد.

غذاهای محلی جوانرود

آش های محلی، منطقه اورامانات دارای چندین نوع اش از جمله آش رشته، آش دوغ آش کشک و.... ‌است که از سبزیجات، حبوبات و رشته و کشک تشکیل شده و از سیر داغ، پیاز داغ و برخی دیگر از خوراکی ها برای تزیین آن استفاده می‌کنند.

کلوچه محلی

برای درست کردن کلوچه محلی در این منطقه ار روش خاصی استفاده می شود به طوری که اکثرا آرد را در ظرف گودی ریخته و نمک، شکر و جوش شیرین و شنبلیله را با آرد مخلوط کرده و خمیر تهیه شده را در روغن سرخ می نمایند.

کلانه

کلانه نوعی نان است که در اکثر شهرهای کُردستان و اورامانات (جوانرود - پاوه - روانسر و ثلاث باباجانی) پخته می‌شود، این نان بسیار نازک است و در خمیر آن آرد گندم با سبزیجاتِ خرد شده کوهی و محلی شامل تره پیاز و گیاهی کوهی به نام کنی وال (پی وال) مخلوط می‌شود.

استان کرمانشاه با هزاران جاذبه بکر طبیعی و آثار منحصر به فرد تاریخی، بعد از سه سال رکود گردشگری ناشی از همه گیری کرونا، ایام نوروز نیز خود را آماده استقبال از مسافران نوروزی اقصی نقاط کشور کرده است.

نوروز امسال بیش از ۲ میلیون و ۶۷۵ هزار نفر از جاذبه‌های استان کرمانشاه دیدن کردند.