به گزارش بامداد دوشنبه ایرنا، وال استریت ژورنال در این گزارش افزود: هنگامی که رهبران عرب در آذر ماه در یک نشست منطقهای در ریاض با شی جین پینگ دیدار کردند، رئیس دولت چین ایده بیسابقهای را مطرح کرد و آن برپایی یک گردهمایی بلندپایه از رهبران عرب حوزه خلیج فارس و مقامات ایرانی در سال ۲۰۲۳ در پکن بود.
روز جمعه با میانجی گری چین مقرر شد روابط بین ایران و عربستان سعودی بعد از هفت سال به شرایط عادی بازگردد. به گفته منابع چینی، نشست گستردهتر بین ایران و ۶ کشور شورای همکاری خلیجفارس در مراحل پایانی قرار دارد.
ابتکار دیپلماتیک شی نشان میدهد که پکن نقشی کانونی برای خود بهعنوان یک میانجی جدید در خاورمیانه قائل است؛ منطقهای استراتژیک که در آن ایالات متحده برای دههها تأثیرگذارترین بازیگر خارجی بوده است.
دیگر چین به طور انحصاری بر جریان انرژی و تجارت متمرکز نیست و نفوذش به سیاست منطقه نشانگر فصل جدیدی در رقابت بین پکن و واشنگتن است.
به گزارش ایرنا، جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در پی ماهها مذاکرات صورت گرفته، برای از سرگیری روابط دو جانبه و آغاز به کار دوباره سفارتخانههای دو کشور توافق کردند.
بهدنبال سفر بهمن ماه آیتالله سید ابراهیم رئیسی به پکن، امیر دریابان علی شمخانی از روز دوشنبه ۱۵ اسفند با هدف پیگیری توافقهای سفر رئیس جمهور، مذاکرات فشردهای را بهمنظور حلوفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران - ریاض با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد.
در پایان این مذاکرات، روز ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱، بیانیه سهجانبهای در پکن با امضای شمخانی نماینده رهبر معظم انقلاب و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بنمحمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر شد.
در متن این بیانیه سهجانبه آمده است: در پاسخ به ابتکار شایسته جناب شی جینپینگ رئیس جمهور خلق چین در حمایت از گسترش روابط جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی، بر اساس اصل حسن همجواری و با توجه به توافق وی با سران دو کشور در میزبانی و حمایت از انجام گفت وگو بین جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی و همچنین تمایل دو کشور به حل و فصل اختلافات از طریق گفت وگو و دیپلماسی بر اساس پیوندهای برادرانه و با تأکید بر پایبندی دو کشور به اصول و اهداف منشور سازمان ملل متحد و منشور سازمان همکاری اسلامی و اصول و رویههای بینالمللی، هیأتهای جمهوری اسلامی ایران به ریاست امیر دریابان علی شمخانی نماینده رهبر معظم انقلاب و دبیر شورای عالی امنیت ملی و پادشاهی عربستان سعودی به ریاست مساعد بن محمد العیبان وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی از تاریخ ۱۵ تا ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱ خورشیدی برابر با ۶ تا ۱۰ مارس ۲۰۲۳ میلادی در پکن با یکدیگر دیدار و گفت وگو کردند.
خبر توافق نهایی ایران و عربستان برای احیای روابط دوجانبه پس از ۷ سال قطع رابطه، روایت پشت پرده آن نشاندهنده تغییراتی بزرگ در مناسبات منطقه و رویدادهای جهانی است.