تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۸:۲۲

تهران -ایرنا- مخاطرات شهر تهران پایانی ندارد؛ هر روز اخبار بسیاری از حوادث مختلف از جمله آتش سوزی در این شهر کام شهروندان را تلخ می‌کند؛ تا جایی که لزوم افزایش آگاهی و آمادگی در برابر حوادث طبیعی و غیرطبیعی ضروری به نظر می‌رسد.

به گزارش گروه جامعه ایرنا - اخبار حوادث و به ویژه آتش سوزی در سال های اخیر همواره کام شهروندان را تلخ کرده است؛ اخباری که حاکی از جان باختن شهروندان و یا آتش نشانان بوده است و پایتخت نشینان در سال های اخیر موارد مشابه آتش سوزی ساختمان پلاسکو، ساختمان سینا اطهر، ساختمان بهار را دیده اند که شهروندان و آتش نشانان درا ین حوادث جان خود را از دست داده اند.

در این میان حوادث خانگی نیز کم نیست به حدی که برخی افراد اقدام به بیمه حوادث منزل مسکونی خود می کنند تا از خسارت ناشی از حوادث بکاهند؛ با کمی توجه، آگاهی و دانش می توان میزان حوادث خانه ها از جمله آتش سوزی را کاهش داد و جان اهالی خانه را حفظ کرد؛ موضوعی که از دید سازمان آتش نشانی مغفول نمانده و به طراحی طرح پلاکِ ایمن منجر شده است.

طرح پلاکِ ایمن از جمله طرح هایی است که به منظور افزایش آگاهی و آمادگی شهروندان در برابر حوادث از سوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران، طراحی شده اما این‌ طرح چیست؟


پلاک ایمن با هدف ارتقای فرهنگ و دانش ایمنی شهروندان و رویکرد شفاف سازی مشارکت بخشی مطالبه گری و اعتماد سازی حداکثری آحاد جامعه پیرامون موضوعات ایمنی و آتش نشانی با درنظرگرفتن بستری رایگان با قابلیت انجام بازرسی های کارشناسی به انتخاب شهروند توسط سازمان آتش نشانی طراحی شده است.


بر این اساس، برابر تکالیف سازمانی دال بر شناسایی مخاطرات ساختمان‌های موجود برای آن دسته از شهروندانی که تمایلی به ورود کارشناسان به محل زندگی و کار خود ندارند، واحدهای مسکونی که در قالب ۹۵۰ هزار پارسل کلان شهر تهران قرار دارند، سازمان با طراحی فرایند خود اظهاری مردمی و تدوین راهنمای تکمیل پرسشنامه ایمنی بستری را برای مشارکت کلیه شهروندان در طرح پلاک ایمن برنامه‌ریزی و اجرای نموده است.

هدف سازمان آتش نشانی در چارچوب وظایف و ماموریت‌های شهرداری تهران و در راستای تحقق راهبردهای سند طرح جامع شهر تهران و برنامه‌های مصوب ۵ ساله شهرداری تهران عبارت است از نجات جان و مال انسانها و حفاظت از منابع شهری و ثروت های ملی و میراث جهانی در تهران از طریق امدادرسانی به موقع و مهار و اطفاء حریق با همکاری و مشارکت آگاهانه شهروندان و کلیه های نهادهای دولتی، عمومی و خصوصی و همچنین ایمن‌سازی و پیشگیری از وقوع حریق و کمک به آمادگی مقابله با بحران ها و سوانح طبیعی و حوادث غیرمترقبه و کاهش آثار آنها است.


وظایف و اختیارات تجزیه و تحلیل حریق و حوادث و انعکاس نتایج آن در رسانه های جمعی و عمومی به منظور ارتقاء سطح فرهنگ و اصلاح الگوهای رفتاری عموم مردم در اصلاح روش‌ها و اجرای ضوابط ملاک عمل در راستای ارتقاء مستمر ایمنی و پیشگیری از حریق و حوادث نیز بر عهده سازمان آتش‌نشانی شهر تهران است.

از آنجا که شهروندان یکی از پایه های اجرای این طرح هستند، نقش انگیزی شهروند در ایمنی شهر، تقویت روحیه مطالبه گری شهروندان نسبت به ایمنی محل زندگی و کار خود، ترغیب احساس مسئولیت نسبت به محیط اطراف خود، شناسایی ناایمنی‌های محل زندگی توسط شهروند هوشمند، توسعه و ارتقای فرهنگ ایمنی عمومی، آموزش شهروندان نسبت به روش های پیشگیری و مقابله با ناایمنی ها در این‌طرح مورد توجه قرار دارد.

همچنین با توجه به شرایط خاص جامعه مانند گسترش اپیدمی کرونا نسخه خود اظهاری بهترین گزینه برای ارزیابی ساختمان ها در نظر گرفته شده است.


با توجه به شرایط خاص جامعه مانند گسترش اپیدمی کرونا نسخه خود اظهاری بهترین گزینه برای ارزیابی ساختمان ها در نظر گرفته شد و پرسشنامه و توصیه نامه ایمنی پلاکی ایمن در ۸ بخش اصلی طراحی شده است؛ این پرسشنامه ها با توجه به فراوانی علل حریق های شهر تهران در ۷ سال اخیر، تنظیم شده که شهروندان در صورت رعایت این موارد حداکثر ایمنی را در محل کار و زندگی خود محقق می کنند.

بخش اول آتش سوزی در آشپزخانه، بخش دوم ایمنی برق، بخش سوم خطرات گاز، بخش چهارم سیستم های گرمایشی، بخش پنجم اعمال ناایمن، ششم سیستم های اعلام و اطفاء، بخش هفتم طرح فرار ایمن، بخش هشتم نگهداشت و مدیریت ساختمان، هشت موردی است که در طرح‌ پلاک ایمن مورد توجه است.



جلال ملکی سخنگوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران درباره اجرای این طرح به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هر طرحی که در حوزه ایمنی برگزار می شود اگر با استقبال شهروندان مواجه شود، قطعا تاثیر خود را خواهد گذاشت.

وی با بیان اینکه طرح پلاک ایمن، طرحی است که برای ارتقای ایمنی ساختمان های شهر از سوی سازمان آتش نشانی طراحی شده و قرار است در آن آموزش های لازم به ساکنان ارائه شود و نقاط ایمن خانه ها برایشان مشخص شود، اظهار داشت: برغم اینکه این طرح در حوزه ایمنی می تواند بسیار راهگشا باشد و موجب ارتقای سطح ایمنی شود اما آنطور که باید و شاید مورد استقبال قرار نگرفته اما در سازمان آتش نشانی سماجت و صبوری می کنیم تا شهروندان به این نتیجه برسند که این طرح برای آنها خیر و برکت دارد.

ملکی اظهار داشت: این فرهنگ در شهر جا افتاده که افراد گمان می کنند شاید قرار است که اطلاعات آنها در اختیار برخی نهادها قرار گیرد و یا برای آنها قبوضی صادر شود، به این دلیل با کارشناسان آتش نشانی آنطور که مورد انتظار است، همراهی نمی کنند. این فرهنگ در شهر جا افتاده که افراد گمان می کنند برای آنها نقشه ای کشیده شده است و شاید قرار است که اطلاعات آنها در اختیار برخی نهادها قرار گیرد و یا برای آنها قبوضی صادر شود، به این دلیل با کارشناسان آتش نشانی آنطور که مورد انتظار است، همراهی نمی کنند.

وی با بیان اینکه در دوره کرونا به صورت خوداظهاری این طرح اجرا می شد و اکنون به صورت حضوری است؛ عنوان کرد: این طرح از حدود ۲ سال قبل آغاز شده و ملاک عمل صداقت افراد است و بر اساس پاسخ هایی که داده می شود دستور العمل و راهکار ایمنی از سوی کارشناسان آتش نشانی به آنها ارائه می شود.


سخنگوی سازمان آتش نشانی این را هم گفت که بسیاری از سازمان ها و دستگاه ها به گوشه ای میروند که کسی آنها را نبیند اما سازمان آتش نشانی در وسط میدان به کمک شهروندان می آید و به طور رایگان به آنان آموزش های لازم برای افزایش ایمنی ساختمان های مسکونی را ارئه می کند.

ملکی با تاکید بر اینکه تمام آموزش ها رایگان است، از حضور در تمامی محلات خبر داد و گفت: کارشناسان سازمان در ادارت، سازمانها، برج ها و خانه های مسکونی حاضر می شوند تا با ارائه آموزش ایمنی شهر و در پی آن ایمنی شهروندان را افزایش دهند.

وی تاکید کرد که سازمان آتش نشانی با همکاری مجموعه مدیریت شهری شهرداری این طرح را آغاز کرده و پس از بازدید از تمام پلاک ها، دور دوم بازدیدها آغاز می شود.

آنچه از اجرای این طرح ها انتظار می رود، دستیابی به شهری ایمن است تا جاییکه شهروندان شاهد کاهش اخبار دردناک از نابود شدن خانه و کاشانه همنوعان خود باشند.