به گزارش ایرنا، همه می دانیم فوتبال به عنوان یک ورزش خاص و پر هیجان، طرفداران بی شماری در سرتاسر دنیا دارد، تا جایی که جایگاه آن فراتر از یک ورزش است.
بسیاری از کشورهای جهان به این ورزش به عنوان یک فرصت برای پیشبرد اهداف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نگاه می کنند، به همین دلیل است که فوتبال به سن، جنس، فرهنگ، جغرافیا و نژاد محدود نمی شود.
بسیاری از افراد در هر سن،نژاد،فرهنگ و جنسیت، فوتبال را دوست دارند و این ورزش به نوعی یک زبان و فرهنگ مشترک در ذنیا به حساب می آید، این حجم از علاقه باعث شده تا بسیاری از کشورها برای رسیدن به موفقیت در این ورزش، برنامه ریزی و سرمایه گذاری قابل توجهی داشته باشند.
بدون شک برای رسیدن به موفقیت در فوتبال، باید به ابعاد مختلف و مرتبط با این ورزش توجه کرد، بازیکنان، مربیان، مدیران و حتی والدین، رکن های حیاتی هستند که میزان دستیابی به اهداف و موفقیت را در این رشته تعیین می کنند.
هر کدام از این ارکان در توسعه فوتبال نقش و تاثیرات خاص خود را دارند، با این حال بدیهی است که موفقیت در فوتبال، نگاه ویژه به رده پایه را می طلبد و در این راستا مربیان پایه با وجود آن که کمتر مورد توجه قرار دارند اما نقش آنان در بازیکن سازی و شناسایی و پرورش استعدادها بی بدیل است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) مرکز قزوین میزگردی را با حضور "حسن فتحی" و "محمد زعفری" از کارشناسان، مربیان و استعدادیابان مطرح فوتبال پایه استان قزوین در رابطه با این موضوع برگزار کرد که ماحصل گفت وگوهای آن را در زیر می خوانید.
فوتبال پایه مهم ترین چشم انداز برای آینده این رشته محبوب
حسن فتحی مربی، کارشناس و استعدادیاب فدراسیون فوتبال در این میزگرد گفت: فوتبال پایه دارای چشم انداز های مهمی است که مهم ترین آن شناسایی استعدادهای بالقوه هر منطقه و استفاده آنها در سطوح بالاتر است.
وی ادامه داد: برنامه ریزی در فوتبال پایه می تواند در چند سال آینده علاوه بر تامین بازیکنان لیگ های داخلی و شکوفایی مسابقات باشگاهی، به تامین فوتبالیست های قابل و توانمند برای تیم ملی کمک کند.
استعدادیاب فوتبال قزوین با اشاره به تاثیر توجه به رده پایه در رشد فوتبال کشورها،گفت: به عنوان مثال کشور آلمان در دهه های گذشته با ایجاد ۶۰ پایگاه استعدادیابی در نقاط مختلف کشور خود و استفاده از مربیان مجرب و کارآمد توانست روشی تازه در فوتبال دنیا به اجرا درآورد و خروجی خوبی نیز از این برنامه داشته باشد به طوری که این موضوع قهرمانی در رقابت های جام جهانی را برایشان به ارمغان آورد.
وی ادامه داد: اما در کشور ما متاسفانه از گذشته نگاه مناسبی به فوتبال پایه وجود نداشته و این مساله از راس هرم ورزش یعنی وزارت ورزش و در گذشته سازمان تربیت بدنی تا فدراسیون فوتبال و زیرمجموعه های آن تسری داشته است.
فتحی اضافه کرد: وقتی در راس هرم ورزش کشور برنامه و نگرش درستی برای فوتبال پایه دیده نشده باشد نمی توان چشم انداز مناسبی به منظور پشتوانه سازی و پرورش نسل های جدید فوتبال ترسیم کرد و باید اذعان کرد نتایج نه چندان مطلوب تیم های ملی در رده های بالاتر و نرسیدن تیم ملی امید به رقابت های المپیک تنها گوشه ای از نادیده گرفتن فوتبال پایه است.
با نگاهی اجمالی به زیرپوست فوتبال ایران می توان اذعان کرد این رشته تنها مبتنی بر تلاش، مهارت و تکنیک نیست و دلال بازی، رابطه و زد و بند به یک روند عادی تبدیل شده که به فوتبال آسیب می زند
این مربی فوتبال با بیان اینکه بیش از ۷۵ درصد والدین علاقه مند به ثبت نام فرزند خود در مدارس فوتبال هستند،افزود: این موضوع بک ظرفیت بزرگ به شمار می رود تا فوتبال پایه را به سرمنزل مقصود برسانیم.
این کارشناس فوتبال با بیان اینکه البته تعداد انگشت شماری از ثبت نام کنندگان در مدارس فوتبال راه خود را در این رشته پیدا می کنند و به مدارج بالا می رسند،افزود: باید در مدارس یا آکادمی های فوتبال علاوه بر آموزش مسایل فنی و تاکتیکی، انسان سازی را نیز مورد توجه قرار دهیم چرا مه خیلی بازیکن حرفه ای نمی شوند و باید پس از خروج از این مدارس به افراد مثمر ثمری برای جامعه تبدیل شوند.
فحتی در ادامه با تاکید بر اینکه رویکرد فدراسیون و وزارت ورزش و جوانان به فوتبال پایه باید در راستای تزریق بودجه به شهرستان ها، استعدادسازی و استعدادیابی در استان ها باشد،افزود: اهمیت دادن به باشگاه ها و آکادمی های فوتبال پایه همانند کاری که در حال حاضر باشگاه فوتبال شمس آذر قزوین در حال انجام آن است باید مورد توجه قرار بگیرد.
وی با اشاره به لزوم توجه توامان به پرورش مربیان و استعدادهای فوتبالی،اضافه کرد: باید در کنار مربی پروری به بازیکن سازی نیز توجه داشت و هر ۲ بخش را جدی گرفت تا به نتیجه مطلوب رسید.
فتحی در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: با نگاهی اجمالی به زیرپوست فوتبال ایران می توان اذعان کرد این رشته تنها مبتنی بر تلاش، مهارت و تکنیک نیست و دلال بازی، رابطه و زد و بند به یک روند عادی تبدیل شده که به فوتبال آسیب می زند.
وی در پاسخ به این سوال که چرا فوتبال ما به ندرت صاحب بازیکنانی که همزمان بازیساز، خلاق و باتکنیک باشند است،گفت: تکنیک یک شاخصه مهم ذاتی است و بخش زیادی از فوتبال ایران مبتنی بر این مساله پیش میرود و باشگاه ها نمی توانند ادعا کنند که بک بازیکن خلاق و با تکنیک صرفا با آموزش های آنها به این مرحله رسیده اند
این مربی فوتبال قزوینی در ادامه گفت: استعدادیاب های توانمندی در قزوین داریم اما استعداد سازهای خوبی نیستیم و عدم برخورداری از اسپانسر و نبود امکانات و تجهیزات فنی به ایجاد این شرایط کمک کرده است.
فتحی در ادامه به صعود تیم امید شمس آذر به لیگ برتر و صعود زودهنکام احتمالی تیم فوتبال بزرگسالان شمس آذر به لیگ برتر اشاره کرد و گفت: در شمس آذر توجه خوبی به رده امید و پایه شده که این نوید را می دهد تا در سالیان آتی شاهد رشد فوتبال پایه در قزوین خواهیم بود.
وی با اشاره به برگزاری دوره های استعدادیابی فوتبال در تهران،گفت: در استعدادیابی ملی که در تهران برگزار شد ثابت کردیم قزوین حرف های زیادی در فوتبال پایه دارد و می تواند از استان های بازیکن ساز برای تیم های لیگی و ملی باشد.
این مربی فوتبال با اشاره به نقش مربیان دارای دانش روز در شناسایی بهتر مربیان فوتبالی،گفت: استعدادیابی بر ۲ مقوله فیزیکال و هوشمند مبتنی است و با انجام بازی در دفعات بالا تنها بحث فیزیک و قدرت عملکرد بدنی بازیکن افزایش می یابد و اینجاست که حضور مربی مجهز به دانش رور و روش های مربیگری روز دنیا می تواند به کار بیاید.
وی با بیان اینکه مربیان باید روی فکر و ذهن بازیکنان کار کنند و این مساله باید از فوتبال پایه پیگیری شود تا نتیجه بخش باشد، ادامه داد: مربیانی به چشم می خورند که برای دیده شدن و مطرح شدن در سطح اول باشگاهی دست روی فوتبال فیزیکال، فشار و تمرین مداوم می گذارند که در نتیجه تیم ها در مراحل و مسابقات ابتدایی خوش می درخشند اما در مسابقات کشوری و انتخابی ها راهی به جایی نمی برند.
محمد زعفری دیگر مربی، کارشناس و استعدادیاب قزوینی فدراسیون فوتبال نیز در این میزگرد گفت: در اصل فوتبال پایه شاکله اصلی فوتبال بزرگسال هر کشوری به حساب می آید و دقیقا همانند ساختمان سازی که اولین بخش و مهمترین اصل آن فونداسیون است که اشتباه در آن منجر به ریزش ساختمان می شود.
این کارشناس فوتبال ادامه داد: در حال حاضر فوتبال پایه در کشور ما به دست فراموشی سپرده شده است و به عنوان نمونه در ۲ بازی که اخیرا تیم ملی جوانان در رقابت های آسیایی انجام داده کیفیت مطلوبی را شاهد نبوده ایم و تمامی بازیکنان مستعدی که لیاقت پوشیدن پیراهن تیم ملی را دارند بنا به دلایلی از تیم ملی دور شده و در این مسیر گم می شوند.
وی همچنین اضافه کرد: فدراسیون فوتبال در حال برگزاری طرح های استعدادیابی در تمامی رده ها است اما خروجی این طرح ها محل بحث است و این چیزی است که در فوتبال قزوین هم به چشم می خورد و شاهد آن هستیم که بازیکنان بنا به دلایلی اعم از شخصی یا سلیقه ای، از لیست خط می خورند و به مدارج بالا نمی رسند.
این مربی قزوینی فوتبال همچنین اظهار کرد: با سرمایه گذاری در فوتبال پایه و جلوگیری از اعمال سلایق فردی می توان فردای فوتبال هر شهر و کشوری را تضمین کرد اما در کشور ما هزینه، زمان و توجه تنها در اختیار بخش بزرگسال قرار می گیرد و بقیه پایه ها چندان دیده نمی شوند.
زعفری در ادامه با بیان این مطلب که اصلی ترین و مهمترین چیزی که به بدنه فوتبال کشور ضربه میزند گم شدن اصل قضیه فوتبال در نگاه اولیاء است،گفت: بیشترین سهم در بحث پشتیبانی به اولیاء می رسد اما آنان انتظارات پایانی از فرزند خود را در همان مراحل ابتدایی یادگیری می خواهند و این در نهایت سرخوردگی و بی انگیزگی در کودک را به همراه دارد.
وی همچنین از روشن سازی و شناساندن توانایی هایی کودکان به والدین به عنوان حلقه گمشده در فوتبال پایه اشاره کرد و گفت: مقوله فوتبال در فوتبال پایه گم شده است و والدین دنبال انتظارات سال های آینده خود در کودکشان هستند.
این مربی فوتبال ادامه داد: باید این فرهنگ را در مدارس فوتبال و آکادمی های فوتبال ایجاد کنیم که گذر کردن از مرحله آماتور و ورود به مراحل نیمه حرفه ای و حرفه ای مستلزم صبر و تلاش فراوان است و زمان زیادی را باید به کوشش در این ورزش خرج کرد.
در کشور ما هزینه، زمان و توجه در فوتبال تنها در اختیار بخش بزرگسال قرار می گیرد و بقیه رده ها از جمله پایه که نقش فونداسیون را بازی میکند چندان دیده نمی شوند
زعفری اضافه کرد: یکی از دلایلی که در چند سال گذشته فوتبالیست هایی همچون علیرضا جهانبخش در قزوین پدیدار نشده اند، عدم وجود لیگی پویا و شاداب در فوتبال پایه است و بعضی از تیم ها به دلایل مالی به مسابقات ورود پیدا نمی کنند و بازیکنانی هم که به عنوان قهرمانی در فوتبال پایه می رسند روی هم رفته حتی پنج بازی انجام نداده اند و باید پرسید مگر می شود بازیکنی با پنج مسابقه در سال به یک بازیکن حرفه ای تبدیل شود.
این کارشناس ورزشی اظهار کرد: بازیکنان امروزی توقعات بسیاری دارند و در مقابل با زحمت کم و تمرین و ممارست کم انتظار تبدیل شدن به یک بازیکن حرفه ای را دارند و این کار را برای مربیان پایه سخت کرده است.
زعفری همچنین افزود: بازیکنان همانند یک پازل می مانند که باید از همه لحاظ شامل جسمی، روحی، ذهنی و انگیزشی به بالاترین حد کیفیت برسند و اگر تنها یکی از موارد مشکلی داشته باشد بقیه موارد نیز به چشم نخواهند آمد
وی در ادامه با اشاره سرمایه گذاری شرکت شمس آذر در فوتبال و احتمال بالای صعود این تیم از لیگ دسته یک به لیگ برتر،گفت: در بحث فوتبال پایه در تیم شمس آذر باید در نگاه اول به مدیریت تیم و دیدگاهی که برای تیم در نظر گرفته است توجه کرد اما اگر مالکان این تیم بخواهند برای سال های سال در سطح اول کشور بدرخشند باید بازیکنانی داشته باشد که رده به رده به تیم ها تزریق شود.
این مربی فوتبال پایه گفت: تیم شمس آذر اگر نگاه فوتبالی داشته باشد، سرمایه گذاری و هزینه را در فوتبال پایه انجام می دهد چرا که در بین تعداد زیاد فوتبالیست های رذه نونخال و نوجوان اگر حتی پنج بازیکن به تیم بزرگسالان راه پیدا کنند این خود جلوگیری از هزینه در دراز مدت و صرف هزینه کمتر برای خرید بازیکن است.
رهاورد:
با توجه بیشتر و مناسب به رده سنی پایه و سرمایه گذاری در این بخش که در فوتبال ایران مغفول واقع شده است می توانیم در رده های باشگاهی و ملی حرف های بیشتری برای گفتن داشته باشیم.