به گزارش خبرنگار اخبار خارجی ایرنا، علاءالدین بروجردی عصر چهارشنبه با حضور در نشستی با عنوان "مدرنیزاسیون به سبک چینی، فرصت های نو برای ایران و چین" که به ابتکار گروه رسانه ای چین و با همکاری انجمن دوستی ایران و با حضور چانگ هوا سفیر چین در تهران و تعدادی از کارشناسان حوزه چین برگزار شد، با بیان اینکه واقعیت روابط دو کشور را باید در عمق تاریخ طولانی مناسبات دو ملت جستجو کرد، گفت: دو کشور و دو ملت ایران و چین دارای روابط چند هزار ساله در حوزه های گوناگون مردمی، فرهنگی، تجاری و اقتصادی هستند و گسترش و تقویت بیش از پیش این روابط در شرایط کنونی یک ضرورت جدی است.
بروجردی افزود: از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی در ایران ، در همه سال های بعد از پیروزی انقلاب شاهد گام های جدید در جهت گسترش روابط دو جانبه بوده ایم که این خود حکایت از اراده جدی رهبران دو طرف برای گسترش مناسبات راهبردی فیمابین است.
سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در پکن در ادامه با اشاره به سفر اخیر رئیس جمهوری اسلامی ایران به چین و همچنین سند مهم راهبردی همکاری های ۲۵ ساله میان دو کشور گفت: این سند یک پایه و اساس مهم برای همکاری های دو کشور در بلند مدت است که باید دولت ها، مسئولان ، دستگاه های ذیربط و به ویژه سفرای دو کشور نقش خود را با قدرت و جدیت تمام برای اجرای بندهای مختلف این سند ایفا کنند.
بروجردی در بخشی دیگر از سخنانش ، به موضوع سیاست خارجی چین اشاره کرد و گفت: با توجه به سیاست های دولت چین که برخلاف دولتی مثل آمریکا که به دنبال اعمال سیاست های غیردوستانه و سلطه بر منطقه است، چین با اعلام سیاست های خود ، تمایل به حضور سازنده و صلح آمیز در منطقه دارد و به همین دلیل این رویکرد چین مورد استقبال کشورهای مختلف قرار می گیرد.
رئیس انجمن دوستی ایران و چین افزود: دلیل اینکه چین توانست احیای روابط ایران و عربستان را بعد از هفت سال و پس از تلاش های عراق و عمان نهایی کند، همین احترامی است که کشورهای منطقه به سیاست های چین قائل هستند.
بروجردی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران هیچ محدودیتی برای گسترش روابط با چین قائل نیست ضمن اینکه همکاری های چینی ها را در دوران و شرایط سخت فراموش نمی کند.
رئیس انجمن دوستی ایران و چین در بخشی دیگر از سخنانش به موضوع طرح کمربند-راه چین اشاره و تاکید کرد: با توجه به ظرفیت های عظیم ایران در زمینه ترانزیتی و موقعیت جغرافیایی راهبردی ایران به عنوان یک کشور امن و امنیت ساز در منطقه، افکار عمومی ایران انتظار دارد این کشور جایگاهی ویژه در پروژه کمربند-راه داشته باشد.
بروجردی همچنین بر ضرورت سرمایه گذاری چینی ها در پروژه های مختلف ایران از جمله در صنعت حمل و نقل ریلی و قطارهای پرسرعت تاکید کرد و با اشاره به ظرفیت های فراوان موجود در ایران برای سرمایه گذاری چینی ها در این حوزه، خواستار فعال شدن بندهای سند همکاری ۲۵ ساله میان دو کشور در زمینه حمل و نقل ریلی پرسرعت در کوتاه ترین زمان ممکن شد و تاکید کرد مردم ایران با مشاهده آثار همکاری میان دو کشور، نگاه و شناخت دقیق تری نسبت به چین پیدا خواهند کرد.
وی در بخشی دیگر از سخناش با اشاره به سفر اخیر سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران به چین گفت: اینکه سیاستهای دو طرف در بیانیه سفر رئیس جمهوری ایران به پکن به وضوح مورد اشاره قرار گرفت، بسیار ارزشمند است. همان گونه که در چین موضع جزیره تایوان به عنوان بخشی از خاک این کشور یک بحث اساسی است، در ایران نیز موضوع جزایر سه گانه جزو موضوع های اساسی است که در سفر آقای رئیسی این اصول مطرح شده است.
در ادامه این نشست جلیل ادیبی دیپلمات سابق و عضو هیات مدیره انجمن دوستی ایران و چین ضمن ارائه توضیحاتی درباره دو اجلاس اخیر کنگره حزب کمونیست چین به عنوان یکی از مهم ترین رویدادهای سیاسی این کشور در ۵ سال اخیر، گفت: در اجلاس اخیر کنگره چین موضوع هایی مثل ضرورت پیشرفت و توسعه مشترک کشورها در کنار یکدیگر و حفظ صلح و امنیت در منطقه و جهان مورد تاکید قرار گرفت که موضوع های بسیار مهمی است که در سیاست خارجی چین مورد تاکید قرار دارد.
وی همچنین با اشاره به طرح کمربند-راه چین، گفت که این طرح می تواند جهش بزرگی در روابط ایران و چین ایجاد کند.
ادیبی در پایان سخنانش تاکید کرد: در آینده قطعا شاهد روابطی بهتر میان ایران و چین خواهیم بود.
حامد وفایی کارشناس حوزه چین و استاد زبان چینی دانشگاه تهران نیز در این نشست به دو اجلاس اخیر کنگره چین به عنوان یک رویداد بسیار مهم اشاره کرد و گفت : دو کلیدواژه اصلی در این دو نشست وجود داشت: امنیت و توسعه. این دو کلیدواژه در کنار موضوع مهم دیگر یعنی تاکید چین بر چند جانبه گرایی مهم ترین اصولی هستند که باید آنها را محور اصلی سخنان اخیر شی جینپینگ رئیس جمهوری چین در اجلاس کنگره در خصوص سیاست خارجی دانست.
وفایی همچنین با اشاره به اهمیت ظرفیت رسانه ها در پیشبرد روابط دو کشور و تقویت شناخت افکار عمومی دو کشور نسبت به یکدیگر، بر ضرورت اجتناب از مرجع قراردادن رسانه های غربی برای دنبال کردن اخبار مرتبط با هر کشور و ضرورت تقویت همکاری های رسانه ای میان ایران و چین تاکید کرد.
حسن فرازنده دیپلمات باتجربه و کارشناس مسائل چین در سخنانی در این نشست، گفت: فرهنگ غنی دو کشور ایران و چین به عنوان دو مهد اصلی تمدن جهان زمینه مناسبی را برای گسترش همکاری دو کشور در گذشته فراهم کرده و چشم انداز وسیعی را نیز برای آینده ترسیم کرده است. وی ضمن قدردانی از همکاری های چین به ویژه در شرایط سخت جنگ تحمیلی گفت: ظرفیت های متقابل ایران و چین برای گسترش همکاری ها به حدی است که می تواند مکمل یکدیگر باشد و دو کشور می توانند بخش عمده از نیازهای یکدیگر در زمینه های گوناگون را به صورت همکاری ها متقابل تامین کنند .
وی ادامه داد: در جهان جدید امروز کشورها دیگر پذیرای کشورهای سلطه طلب نیستند و فضای جدیدی برای همکاری و ارتباط کشورها فراهم شده تا بتوانند دنیای بهتری برای جهانیان به نمایش بگذارند.
محمدرضا الهامی استاد دانشگاه و عضو هیات مدیره انجمن دوستی ایران و چین هم در سخنانی به موضوع دو اجلاس اخیر کنگره چین اشاره کرد و ضمن تاکید بر اهمیت این رویداد در سپهر سیاسی چین به ویژه سیاست خارجی این کشور ، به برخی مهم ترین محورهای این اجلاس و محورهای اصلی سخنان شی جینپینگ در حوزه سیاست داخلی و خارجی چین در نشست اختتامیه اجلاس کنگره اشاره کرد.
به گفته الهامی، ترویج سیاست درهای باز، جوان سازی ملی، مدرن کردن سیستم مدیریتی، توسعه با کیفیت بالا و مبارزه با فسار و فقر زدایی از جمله مهم ترین محورهایی بود در حوزه سیاست داخلی چین در اجلاس کنگره مورد تاکید رئیس جمهوری این کشور قرار گرفت.
وی افزود: رئیس جمهوری چین در حوزه سیاست خارجی ، بر نظم نوین جهانی مبتنی بر منافع همه کشورها، نفی سلطه طلبی، نفی تلاش برای دستیابی به منافع خودخواهانه و تاکید بر تقویت صلح و ثبات و امنیت در خاورمیانه را در سخنانش در حوزه سیاست خارجی مورد تاکید قرار داد.