**هنیه: موشکهای القسام به عمق رژیم صهیونیستی میرسد
«اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) پنجشنبه شب گفت که موشکهای گردانهای القسام به عمق رژیم صهیونیستی میرسد.
هنیه افزود: مهندسان گردانهای القسام برغم محاصره و تجاوز، موفق به ساخت موشکهایی شدند که به عمق رژیم صهیونیستی میرسد.
وی با بیان اینکه رژیم اشغالگر فقط زبان زور را میفهمد، گفت: در حال حاضر شاهد تشدید مقاومت مسلحانه و از سرگیری چرخه جهادی جدید در فلسطین به ویژه در کرانه باختری هستیم.
رئیس دفتر سیاسی حماس افزود: مقاومت در کرانه باختری یک هدف راهبردی است و تا پایان اشغالگری در سراسر فلسطین ادامه خواهد داشت.
هنیه اضافه کرد، (رژیم) اسرائیل اکنون در بدترین شرایط خود به سر میبرد و بحرانهای سیاسی آن بسیار بزرگ و بی سابقه است.
وی در خصوص توافق بین عربستان سعودی و ایران برای از سرگیری روابط دیپلماتیک با بیان اینکه این اتفاق تحول مثبتی در مساله فلسطین ایجاد خواهد کرد، گفت: ما همواره خواستار وحدت امت اسلامی بودهایم.
رئیس دفتر سیاسی حماس در ادامه تاکید کرد که حماس به توافقنامه و اعلامیه الجزایر مبنی بر آشتی گروههای فلسطینی پایبند بوده است.
هنیه همچنین با تمجید از الجزایر، تصریح کرد که این کشور صدایی قوی در سطح بین المللی برای دفاع از مردم فلسطین است.
وی در پایان گفت: الجزایر در ارتباط مستقیم با گروههای فلسطینی بود و در خط مقدم مخالفت با عادی سازی روابط با صهیونیستها ایستاده است.
شرایط این روزهای سرزمینهای اشغالی و بطور خاص در کرانه باختری بسیار ویژه است و رزمندگان فلسطینی با هر وسیلهای پاسخ جنایات بی شمار صهیونیستها را میدهند و همین امر شرایط ویژهای را برای صهیونیستهای غاصب رقم زده است.
تا پیش از این صهیونیستها فقط در جنوب سرزمینهای اشغالی و در منطقه غزه با فلسطینیها درگیر بودند ولی هم اکنون کرانه باختری در شرق فلسطین به دلیل مسلح شدن جوانان آن به کمینگاهی برای صهیونیستهای بزدل تبدیل شده و خواب راحت را از چشمان آنها گرفته است.
https://irna.ir/xjLZKt
**اوکراین: روسیه به دنبال نمایش قدرت و تسلط خود در دریای سیاه است
ارتش اوکراین پنجشنبه شب در بیانیهای با اعلام اینکه روسیه تعداد کشتیهای خود در دریای سیاه را بهطور غیرعادی افزایش داده است، نوشت: این کشور به دنبال نمایش قدرت و تسلط خود در این دربا است.
در بیانیهای که از سوی فرماندهی عملیات جنوب ارتش اوکراین منتشر شده، آمده است: افزایش تعداد شناورهای ارتش روسیه به ۲۱ فروند در دریای سیاه احتمالا به عنوان نمایشی از قدرت و تسلط دریایی مسکو پس از سرنگونی پهپاد آمریکایی در روز سهشنبه در این منطقه انجام شده است.
به نوشته سیانان در حالی که ایالات متحده اعلام کرده که تدابیری اتخاذ خواهد کرد تا اطمینان حاصل شود که پهپاد ساقط شده در اختیار «دستهای نامحرم» قرار نخواهد گرفت، این بیانیه میافزاید: احتمال دارد که خود روسها در پی انجام عملیات جستوجو برای یافتن این پهپاد باشند.
فرماندهی عملیات جنوب ارتش اوکراین در این بیانیه گفت: افزایش حضور روسیه در دریای سیاه همچنین به معنای تهدید بیشتر حملات موشکی به اوکراین است.
این بیانیه میافزاید: حضور سه ناو و دو زیردریایی موشکانداز روسیه در دریای سیاه، تهدید حملات موشکی علیه اوکراین را به شدت افزایش میدهد.
فرماندهی عملیات جنوب ارتش اوکراین در ادامه این بیانیه با تاکید بر لزوم توجه جدی شهروندان اوکراین به هشدارهای حملات هوایی، افزود: این کشتیها قادرند ۳۲ موشک کروز از نوع «کالیبر» را حمل کنند.
مرکز فرماندهی اروپایی آمریکا اعلام کرد که روز سهشنبه یک فروند جنگنده سوخو-۲۷ روسیه به یک پهپاد ام کیو ۹ ریپر آمریکای بر فراز دریای سیاه برخورد کرد که این امر موجب شد تا نیروهای آمریکایی این پهپاد را در آبهای بینالمللی پایین بیاورند.
ارتش آمریکا روز پنجشنبه تصاویری را منتشر کرد که به گفته آن یک جنگنده روسی برای یک پهپاد آمریکایی بر فراز دریای سیاه ایجاد مزاحمت کرده و با آن برخورد میکند.
رسانههای آمریکایی اعلام کردند این تصاویر که توسط مرکز فرماندهی اروپایی آمریکا منتشر شد از دوربین پهپاد فیلمبرداری شده است و نشان میدهد که یک جت سوخو ۲۷ روسی پهپاد ام کیو ۹ آمریکا را به تعبیر واشنگتن «به صورت ناامن و غیرحرفهای در حریم هوایی بینالمللی رهگیری میکند.»
روسیه برخورد جنگندههای این کشور با این پهپاد را تکذیب کرد و آمریکا را مقصر دانسته است و به واشنگتن هشدار داد که پروازهای نظارتی «خصمانه» در نزدیکی مرزهای روسیه که برای کمک به اوکراین انجام میشوند را متوقف کند.
https://irna.ir/xjLZKw
**سازمان ملل: موضوع مفقود شدن اورانیوم در لیبی نگران کننده است
سخنگوی سازمان ملل اعلام کرد که از موضوع مفقود شدن اورانیوم در لیبی آگاه هستیم و این موضوع نگران کننده است.
استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز پنجشنبه به وقت محلی درباره مفقود شدن بشکههای اورانیومی که آژانس بین المللی انرژی اتمی پیش تر اعلام کرده بود که در جنوب این کشور ناپدید شده، و نیز پیدا شدن آنها گفت: از مفقود شدن مواد هسته ای در لیبی آگاه هستیم. این یک تحول نگران کننده است.
به گفته سخنگوی سازمان ملل، آژانس بینالمللی انرژی اتمی درحال تحقیق در این خصوص است.
دوجاریک همچنین درباره تمدید توافق غلات گفت که تمرکز دبیرکل سازمان ملل بر تمدید و تقویت توافق غلات بوده و این توافق برای امنیت غذایی جهان حیاتی است.
وی تصریح کرد که بر تسهیل تفاهم نامه با روسیه در خصوص صادرات کود و محصولات کشاورزی این کشور متمرکز هستیم. موانعی در مقابل این تفاهم نامه وجود دارند که ما در تلاش برای رفع آنها هستیم.
نیروهای شرق لیبی به فرماندهی ژنرال «خلیفه حفتر» عصر پنجشنبه اعلام کردند که اورانیومی که پیش تر آژانس بین المللی انرژی اتمی از مفقود شدن آنها در این کشور خبر داده بود، پیدا شده است.
نیروهای شرق لیبی در بیانیه خود اعلام کردند که یکی از مقامات این آژانس به نام «ماسیمو» چهارشنبه گذشته با حضور در دفتر دبیرکل ارتش لیبی (نیروهای شرق) از ناپدید شدن ۱۰ بشکه اورانیوم در سایتی که این اورانیوم نگهداری میشد، خبر داد و بر همین اساس اقداماتی در این رابطه انجام شد و نیروی ارتش این بشکهها را در منطقهای در فاصله حدود ۵ کیلومتری از سایت به سمت مرز چاد، پیدا کردند.
آژانس بین المللی اتمی روز چهارشنبه در گزارشی اعلام کرد :بازرسان آژانس بین المللی انرژی هستهای دریافتند که ۱۰ بشکه حاوی تقریبا ۲.۵ تن اورانیوم طبیعی به شکل (کنسانتره سنگ اورانیوم) که قبلاً توسط دولت لیبی گزارش شده بودند، در مکان اعلام شده وجود نداشتند.
یراساس این گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی تحقیقات بیشتری را برای مشخص شدن نحوه مفقود شدن اورانیوم از این مکان که به نام آن اشاره نشده است، انجام خواهد داد.
معمر قذافی حاکم پیشین لیبی در سال ۱۹۷۰ نخستین راکتور تحقیقی ۱۰ مگاواتی را برای نیروگاه تاجورا از شوروی خریداری کرد. سه سال بعد تلاش کرد تا از طریق پاکستان نخستین گام را برای ساخت بمب اتمی بردارد اقدامی که البته به سرانجام نرسید.
این شکست قذافی را برآن داشت تا دو سال بعد از دانشمندان عرب بخواهد با ترک آمریکا و کشورهای غربی به لیبی مهاجرت کنند و این کشور را در ارتقای توان هستهای یاری دهند؛ رویکردی که سرانجام آمریکاییها را برآن داشت تا در سال ۱۹۸۲ لیبی را در فهرست ۶۳ کشور فعال در عرصه هستهای قرار دهند و همکاریهای علمی دانشگاههای این کشور با لیبی را ممنوع کند.
قذافی در مسیر هستهای کردن لیبی با اتکا به درآمدهای سرشار نفتی موفق شد تا فناوری مورد نیاز خود را از طریق پاکستان، اتحاد جماهیرشوروی، فرانسه و حتی آمریکا تامین کند. اما پس از فشارهای بین المللی برای جلوگیری از هستهای شدن لیبی، قذافی معاهده منع اشاعه هستهای یا ان پی تی را امضا کرد. قذافی برای خلاصی از فشار همه جانبه سرانجام با مذاکره با غرب موافقت کرد.
نتیجه مذاکرات محرمانه ۹ ماهه میان انگلیس، آمریکا و لیبی به توقف کامل فعالیتهای هستهای و کاهش فعالیتهای موشکی این کشور منتهی شد و بازرسان بینالمللی اجازه یافتند تا از مراکز دلخواه بازدید کنند.
https://irna.ir/xjLZKF
**کاهش صادرات چین به آمریکا برای هفتمین ماه متوالی
صادرات چین به آمریکا برای هفتمین ماه متوالی کاهش یافته و تحلیلها نشان میدهد که این روند ممکن است با بدتر شدن بیشتر روابط آمریکا و چین ادامه یابد.
اطلاعات منتشر شده توسط اداره کل گمرک چین در ۱۶ اسفند نشان میدهد ارزش کل تجارت بین آمریکا و چین در دو ماه اول سال جاری ۷۰۲.۹۸ میلیارد یوان (حدود ۱۰۲ میلیارد دلار) بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۰.۶ درصد کاهش داشته است.
در این میان، صادرات چین به آمریکا ۴۹۴.۱۱ میلیارد یوان (حدود ۷۱.۷ میلیارد دلار) بود که ۱۵.۲ درصد کاهش داشت، در حالی که واردات از آمریکا ۲۰۸.۸۷ میلیارد یوان (حدود ۳۰.۳ میلیارد دلار) بود که ۲.۸ درصد افزایش داشت.
کاهش قابل توجه صادرات، مازاد تجاری چین با آمریکا را به ۲۸۵.۲۴ میلیارد یوان (۴۱.۴ میلیارد دلار) کاهش داد که ۲۴.۹ درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشت.
طبق این گزارش، صادرات چین به آمریکا هفت ماه متوالی کاهش یافته است و این روند ادامه دارد. بر اساس گزارش موسسه تحقیقات بانک مرکزی چین، ارزش صادرات این کشور به آمریکا در مرداد ۳.۸ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
این در حالی است که کاهش صادرات به آمریکا در سه ماه بعد به ترتیب با آمار ۱۱.۶ درصد در شهریور، ۱۲.۶ درصد در مهر و ۲۵.۴ درصد در آبان ادامه یافت. این کاهش در ماه آذر اندکی کاهش یافت و به ۱۹.۵ درصد رسید.
کاهش صادرات چین به ویژه در نرخ حمل و نقل کانتینری مشهود است.
بر اساس شاخص جهانی کانتینر منتشر شده توسط (Drewry) یک شرکت مشاوره تحقیقات دریایی مستقر در انگلیس، نرخ حمل و نقل کانتینری بین آمریکا و چین بیش از یک سال است که کاهش یافته است.
این شاخص در ۱۸ اسفند نشان داد که نرخ حمل و نقل برای یک کانتینر ۴۰ فوتی از شانگهای به لس آنجلس و نیویورک به ترتیب ۱۹۱۶ دلار و ۲۷۰۷ دلار بود که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸۳ درصد و ۷۹ درصد کاهش داشت.
بر اساس گزارش وال استریت ژورنال در ۱۱ اسفند، ترافیک از بنادر چین به طور قابل توجهی کاهش یافته است زیرا کانتینرهای خالی در ۶ طبقه روی هم چیده شدهاند و کامیونهای بدون بار در بزرگراه منتهی به پایانههای اصلی قرار دارند. همچنین بزرگترین اپراتور باکس کشتی جهان قصد دارد دهها کشتی اجاره شده را به صاحبانشان بازگرداند.
دادههای منتشر شده توسط وزارت بازرگانی آمریکا در ماه گذشته نشان داد که مکزیک، کانادا و ژاپن سه کشور برتر با رکورد صادرات به آمریکا در سال ۲۰۲۲ بودند که در آن چین از رتبه اول در سال ۲۰۲۰ به رتبه چهارم سقوط کرد.
گزارشی نیز که توسط موسسه تحقیقاتی بانک چین در ۹ اسفند منتشر شد، نشان میدهد که آمریکا بزرگترین مقصد صادراتی چین است و تضعیف صادرات به آمریکا به طور جدی رشد کلی صادرات چین را کند کرده است.
در تحلیل این گزارش آمده است که این روند احتمالاً در آینده به دلیل عوامل مختلفی از جمله درگیریهای تجاری آمریکا و چین، جدا شدن زنجیرههای تامین صنعتی از چین و شرکتهایی که تولید خود را به خارج از کشور منتقل میکنند، تشدید خواهد شد که همگی منجر به کاهش صادرات چین به آمریکا خواهد شد.
علاوه بر این، دادههای منتشر شده توسط وزارت خزانهداری آمریکا در اواخر بهمن و به نقل از Nikkei Asia نشان داد که داراییهای چینی اوراق بهادار خزانهداری در اوایل دی به ۸۶۷ میلیارد دلار کاهش یافت که پایینترین میزان در ۱۲ سال گذشته است. سال گذشته، چین ۱۷۳.۲ میلیارد اوراق قرضه خزانه داری آمریکا را فروخت که ۱۷ درصد نسبت به سال قبل افزایش داشت.
شی جین تحلیلگر مالی سابق در بانک ارتباطات چین در مورد اقدام پکن برای تخلیه بدهیهای آمریکا، گفت که این اقدام ممکن است یک اقدام احتیاطی در برابر تحریمهای احتمالی آمریکا و تنوع بخشیدن به ریسکهای مالی باشد.
وی به Epoch Times گفت که اوراق بدهی دارای نرخ بازدهی بالایی هستند و توسط دولت فدرال آمریکا تضمین شده است و آنها را به سرمایه گذاری پایدار تبدیل میکند. با این حال، با ادامه بدتر شدن روابط آمریکا و چین، پکن نگران است که واشنگتن ممکن است در مواجهه با تحریمها محدودیتهایی را بر داراییهایش در آمریکا اعمال کند.
روابط آمریکا و چین پس از حادثه اخیر بالون جاسوسی چین به پائین ترین سطح رسیده است. نظرسنجی گالوپ که در ۱۶ اسفند منتشر شد نشان داد که تنها ۱۵ درصد از آمریکاییها به چین نگاه مثبتی دارند.
در مورد قدرت اقتصادی و نظامی نیز، ۶۶ درصد از بزرگسالان آمریکایی معتقدند که ارتش چین تهدیدی حیاتی برای منافع حیاتی آمریکا است، در حالی که ۲۷ درصد فکر میکنند که چین یک تهدید مهم است اما نه حیاتی، و تنها ۶ درصد گفتند که این کشور آسیای شرقی یک تهدید نیست.
https://irna.ir/xjLZJZ
**به صدا در آمدن آژیر خطر در شهرکهای شمال فلسطین
منابع خبری پنجشنبه شب از شلیک منور و به صدا در آمدن آژیر خطر در شهرکهای شمال فلسطین اشغالی در نزدیکی مرز لبنان خبر دادند.
رسانههای لبنانی از شلیک ۷ گلوله منور ۱۵۵ میلیمتری و حضور تعداد زیادی از نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی در نوار مرزی خبر دادند.
همچنین آژیر خطر در شهرکهای شمال فلسطین اشغالی به صدا در آمد و مسئولان جبهه داخلی رژیم صهیونیستی دستور عدم خروج شهرک نشینان از منازل خود را صادر کردند.
ارتش رژیم صهیونیستی در بیانیهای اعلام کرد: پس از رصد تحرکات مشکوک، گلولههای منور در نوار مرزی با لبنان شلیک شد.
این بیانیه میافزاید: پس از بررسیهای به عمل آمده مشخص شد هیچ مساله نگران کنندهای رخ نداده است.
دستگاههای امنیتی رژیم صهیونیستی شامگاه چهارشنبه پس از دو روز سانسور رسانهای درباره عملیات بمبگذاری در چهار راه «مجدو» در جنوب شهر حیفا (شمال فلسطین اشغالی)، در بیانیهای مشترک مدعی شهادت مجری این عملیات شدند.
دستگاههای امنیتی رژیم صهیونیستی در بیانیه مشترک خود مدعی عبور این فرد از لبنان به داخل خاک فلسطین اشغالی و مسئولیت حزب الله لبنان شدند.
مقاومت اسلامی لبنان (حزب الله) تاکنون به ادعای رژیم صهیونیستی واکنشی نشان نداده است.
«اندریا تنیتی» سخنگوی نیروهای حافظ صلح سازمان ملل (یونیفل) روز پنجشنبه در پاسخ به ادعای اخیر رژیم صهیونیستی مبنی بر عبور فردی از مرز لبنان به داخل فلسطین اشغالی، گفت: یونیفل هیچ گونه عبوری از خط آبی (خط ترسیم شده سازمان ملل در مرز لبنان با فلسطین اشغالی) در روزهای اخیر مشاهده نکرده است.
در پی انفجار روز دوشنبه در جنوب حیفا سازمانهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی هرگونه انتشار اطلاعات در خصوص این عملیات را ممنوع کردند.
رسانههای صهیونیستی از غافلگیری سران اطلاعاتی این رژیم از این عملیات خبر داده و تأکید کردند که این عملیات برای امنیت این رژیم بسیار خطرناک است.
کارشناسان لبنانی دلیل ادعای اخیر صهیونیستها را اختلافات شدید داخلی و تلاش دولت نتانیاهو برای ایجاد بحران در خارج مرزها برای جهت سرپوش گذاشتن بر اختلافات عمیق درون این رژیم دانستند.
https://irna.ir/xjLZKJ
**استقبال گردشگران چینی از سفر به ایران همزمان با صدور مجوز سفرهای گروهی
نشریه گلوبال تایمز در گزارشی از افزایش مسافرت شهروندان چینی در پی پایان سیاستهای قرنطینه کرونایی در این کشور خبر داد و نوشت: در حال حاضر مقصد گردشگران چینی با دوران پیش از کرونا تفاوت کرده و آنها علاقه زیادی برای سفر به ایران دارند.
گلوبال تایمز در این گزارش خود افزود:، مسافران چینی به ندرت به خارج از کشور میروند اما مقاصدی که انتخاب میکنند ممکن است کمی متفاوت از دوران پیش از همه گیری باشد. ایران از مقصدی که در قبل کمتر مقصد سفر گردشگران چینی بوده اکنون به یکی از مقاصد مطرح برای آنها تبدیل شده است؛ گردشگرانی که به روسیه، مصر و کشورهای منطقه قفقاز نیز چشم دوختهاند.
چین روز چهارشنبه تورهای گروهی به خارج از کشور را برای شهروندان چینی به ۴۰ مقصد دیگر از جمله نپال، ویتنام، ایران، فرانسه، اسپانیا، ایتالیا، گرجستان، آذربایجان و برزیل از سر گرفت.
چیزی که آژانسهای گردشگری را متعجب کرد این است که ایران اکنون و پس از مجاز شدن تورهای گروهی در اولویت سفرها قرار گرفته است.
یکی از کارمندان به نام «لو» از شرکت گردشگری U Tour که در زمینه سفرهای بینالمللی تخصص دارد، روز چهارشنبه به گلوبال تایمز گفت که تور ۱۳ روزه این شرکت به ایران با قیمت ۲۹۸۰۰ یوان (۴۳۳۳ دلار) فقط ظرف یک روز به طور کامل فروخته شد. لو گفت که جدیدترین سفر موجود در اواخر آوریل خواهد بود.
لو گفت: «راستش را بخواهید ما شگفت زده شدیم و برای چنین استقبال زیادی از ایران آماده نبودیم. مشتریانی که ایران را انتخاب میکنند معمولاً بین ۴۰ تا ۵۰ سال سن دارند که توانایی بیشتری در درک عمق فرهنگ ایرانی دارند. همچنین این کشور سیاستهای بدون ویزا را برای مسافران چینی در نظر گرفته است.» وی افزود که این آژانس در نظر دارد سفرهای خود را به ایران افزایش دهد.
آژانسهای دیگر به نقل از رسانهها گفتند که تورهای ایران آنها به سرعت فروخته شد. یک آژانس مسافرتی به روزنامه «پیپر» گفته است که ۳۰ محل برای یک سفر ۱۰ روزه به ایران در عرض نصف روز فروخته شده است.
یک شهروند ۳۲ ساله ساکن پکن به نام ژی که قصد دارد به ایران سفر کند، به گلوبال تایمز گفت: «ایران دارای فرهنگ غنی ایرانی است و چیزهای زیادی برای ارائه دارد مثل غذا و مناظر. علاوه بر این، با فرهنگ چینی بسیار متفاوت است.»
وی افزود که پس از بازگشایی مرزهای چین، کشورهای به طور سنتی محبوب آسیای جنوب شرقی مملو از مسافران هستند و مناظر شبیه به بخش جنوبی چین است اما ایران و کشورهایی که دور هستند، متفاوت ترند.
بازار سفرهای داخلی چین در تعطیلات روز کارگر که در اوایل ماه مه است، رونق خواهد گرفت. رسانهها گزارش دادند که رزرو هتلهای داخلی برای تعطیلات ۱۴۴ برابر در مقایسه با مدت مشابه در قبل از همه گیری در سال ۲۰۱۹ افزایش یافته است.
موسسه دای در ماه فوریه پیشبینی کرد که در سال ۲۰۲۳، ۴.۵۵ میلیارد سفر داخلی در چین انجام خواهد شد که تقریباً ۷۶ درصد از سطح سال ۲۰۱۹ خواهد بود.
https://irna.ir/xjLZKP
**نیروهای ویژه صهیونیستی: از یکشنبه در ارتش خدمت نمیکنیم
یکصد تن از نیروهای ذخیره سرویس عملیات ویژه رژیم صهیونیستی پنجشنبه شب اعلام کردند در اعتراض به اصلاحات قضایی از یکشنبه در ارتش خدمت نخواهند کرد.
رسانههای رژیم صهیونیستی گزارش دادند، صدها تن از نیروهای ذخیره عملیات ویژه بخش اطلاعات نظامی، موساد و شاباک اعلام کردند که از روز یکشنبه به خدمت داوطلبانه خود در ارتش ادامه نمیدهند.
این نیروها در بیانیهای اعلام کردند، روز یکشنبه نخستین قانون دیکتاتوری در قرائت دوم و سوم آن تصویب خواهد شد که روز وحشتناکی خواهد بود.
همچنین رسانههای صهیونیستی گزارش دادند، یکصد نفر از افسران یگان سری نیروی هوایی رژیم اشغالگر در نامهای به فرمانده نیروی هوایی اعلام کردند که در نیروی ذخیره خدمت نمیکنند.
در لایحه کابینه نتانیاهو موسوم به "اصلاح قانون قضایی" که ساکنان سرزمینهای اشغالی از آن به کودتای قانون اساسی تعبیر میکنند، از اختیارات دستگاه قضایی این رژیم کاسته و در مقابل قدرت و جایگاه دستگاه اجرایی و قانونگذاری در این رژیم تقویت خواهد شد.
در این لایحه همچنین اختیارات مشاور قضایی کابینه رژیم صهیونیستی و همچنین اختیارات مشاوران قضایی دیگر وزارتخانههای این رژیم گرفته خواهد شد و وزیر این امکان را خواهد داشت هر مشاور قضایی را که بخواهد در دفتر خود برکنار یا منصوب کند.
این لایحه در جلسه کنست (پارلمان) که در هفتههای گذشته برگزار شد، در قرائت اول با ۶۳ رأی موافق و ۴۷ رأی مخالف به تصویب رسید.
این لایحه برای آن که تصویب و به قانون تبدیل شود، باید در شور دوم و سوم نیز به رأی گذاشته شود و در کمیسیونهای تخصصی رأی آورد و در صورت تصویب نهایی به قانون تبدیل خواهد شد.
نتانیاهو که از سالها پیش به اتهام فساد، رشوه و خیانت در امانت تحت محاکمه قضایی قرار دارد، بنا دارد با همین لایحه «اصلاح نظام قضایی» از محاکمه فرار کند.
ایهود اولمرت نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی نیز افشا کرد که تلاش نتانیاهو و حزب وی برای اصلاحات در دستگاه قضایی که صهیونیستها از آن به عنوان کودتا یاد میکنند، برای تبرئه بنیامین نتانیاهو از محاکمه است.
https://irna.ir/xjLZKN
**نشست مشترک امارات و روسیه درباره تقویت همکاریهای اقتصادی
مقامهای امارات متحده عربی و روسیه در نشستی در مسکو توافق گسترش همکاریهای دوجانبه از جمله همکاریهای اقتصادی منعقد کردند.
امارات متحده عربی و فدراسیون روسیه توافق کردند که همکاریهای متقابل را در بخشهای اولویت دار افزایش دهند و تجربیات و دانش دو کشور را در زمینههای نوآوری، محیط زیست و آموزش برای ترویج رشد اقتصادی پایدار تبادل کنند.
این توافقها در جریان یازدهمین نشست کمیته مشترک امارات و روسیه با تمرکز بر بخشهای اقتصادی و فناوری صورت گرفت.
این نشست به ریاست عبدالله بن طوق المری وزیر اقتصاد امارات و دنیس مانتوروف معاون وزیر صنعت و تجارت روسیه، روزهای ۲۳ و ۲۴ اسفند در مسکو پایتخت روسیه برگزار شد.
المری گفت: از طریق کمیته مشترک، امارات متحده عربی و فدراسیون روسیه مشتاقانه به دنبال تقویت همکاری مشترک در چندین زمینه از جمله انرژیهای تجدیدپذیر و پاک و امنیت غذایی هستند.
https://irna.ir/xjLZKB
**تداوم اعتراضات در فرانسه / ۱۲۰ نفر از معترضان بازداشت شدند
هزاران نفر از مردم خشمگین فرانسه عصر پنجشنبه پس از اینکه الیزابت بورت نخستوزیر این کشور اعلام کرد که با استفاده از ماده ۴۹.۳ (یک بند ویژه در قانون اساسی فرانسه)، لایحه اصلاح حقوق بازنشستگی را بدون گرفتن رأی نمایندگان مجلس این کشور به تصویب رساندهاند، در پاریس تظاهرات کردند.
امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه روز پنجشنبه تصمیم گرفت تا لایحه افزایش سن بازنشستگی از ۶۲ به ۶۴ سال مورد نظرش را با دور زدن مجلس فرانسه و با اجرای ماده ۴۹.۳ که یک بند ویژه در قانون اساسی فرانسه است، به تصویب برساند.
به نوشته لوموند، این اقدام دولت فرانسه باعث شد تا معترضان خشمگین بار دیگر به خیابانهای پاریس بیایند. پلیس فرانسه با استفاده از گاز اشکآور و ماشینهای آب پاش برای متفرق کردن تظاهرکنندگان اقدام کرد.
پلیس پاریس اعلام کرد: روز پنجشنبه حدود ۱۲۰ نفر از معترضان به ظن تلاش برای ایجاد خسارت به اماکن عمومی دستگیر شدند.
به گزارش خبرنگاران خبرگزاری فرانسه، حتی پس از متفرق شدن تظاهرات، برخی از معترضان آتش ایجاد کردند و به مغازههای واقع در خیابانهای فرعی خسارت وارد آوردند.
ژان لوک ملانشون رهبر نمایندگان جناح چپ در مجلس فرانسه خطاب به معترضان گفت: مکرون با استفاده از ماده ۴۹.۳ برای تصویب لایحه جنجالبرانگیز خود، مردم فرانسه و نمایندگان آنها را دور زده است.
همحزبیهای ملانشون در مجلس فرانسه از جمله قانونگذارانی بودند که در تلاش برای خنثی کردن درخواست نخستوزیر برای تصویب لایحهاش در مجلس این کشور، سرود ملی فرانسه را در پارلمان خواندند.
امانوئل ایبانز نماینده اتحادیه کارگری «CGT» نیز که به همراه چند تن از همکارانش در این اعتراض حضور داشتند، با تاکید بر اینکه استفاده مکرون از بند «۴۹.۳» برای تصویب لایحهاش و دور زدن مردم و نمایندگان آنها، خشم عمومی را متبلور خواهد کرد، تصریح کرد: اعتراضات به هیچ وجه به پایان خودش نزدیک نیست.
نظرسنجیها در هفتههای اخیر نشان میدهد که حدود دو سوم فرانسویها با اصلاحات حقوق بازنشستگی مخالف بودند، اما تقریباً همین تعداد معتقد بودند که به هر حال اصلاح خواهد شد.
در تظاهرات دیگری در شهر شمالی لیل، یکی از تظاهرکنندگان اعتراض خودش از اینکه مکرون گوش شنوایی برای شنیدن صدای انبوه معترضان با طرح خودش را ندارد، اینگونه بر پلاکارد خودش ثبت کرده بود: «هی مانو! به سمعک من نیاز داری؟» (مانو لقبی است که برای اشاره به مکرون استفاده میشود.)
به گزارش خبرنگاران خبرگزاری فرانسه همچنین در جریان تظاهرات در شهر جنوبی مارسی چندین فروشگاه غارت شد و درگیری بین معترضان و نیروهای امنیتی در شهرهای غربی نانت و رن نیز رخ داد.
https://irna.ir/xjLZLj
**صربستان: تحریم روسیه آخرین گزینه است
الکساندر ووچیچ رئیسجمهور صربستان تاکید کرد که تحریم روسیه آخرین گزینه برای بلگراد است و تنها درحالتی اتفاق خواهد افتاد که ما جایگزین دیگری نداشته باشیم.
الکساندر ووچیچ رئیسجمهور صربستان در سخنرانی خود خطاب به مردم این کشور و در واکنش به درخواست راده باستا وزیر اقتصاد کابینهاش برای پیوستن بلگراد به تحریمها علیه روسیه گفت: صربستان تنها در صورتی تحریمهای ضد روسیه را اعمال خواهد کرد که جایگزین دیگری نداشته باشد.
رئیس جمهور صربستان اظهار کرد: ما موضعی مبنی بر کنار گذاشتن تحریمهای ضد روسیه اتخاذ کردهایم. من کسی هستم که بهتر میدانم چه زمانی در بنبست هستیم و چه زمانی سیاستهای ما باید تغییر کند اما اقتصاد ما بیش از یک سال است که در سختترین شرایط قرار دارد و البته باستا قادر به تغییر این مسیر سیاسی نیست.
ووچیچ افزود: صربستان مسیر سیاسی خود را دارد و به آن پایبند است. هر کسی حق دارد نظری داشته باشد و به خاطر ابراز آن مورد آزار و اذیت قرار نخواهد گرفت اما باستا باید قبل از صدور بیانیههای عمومی، این موضوع را با سایر اعضای دولت در میان میگذاشت.
باستا روز دوشنبه گفت که صربستان باید به تحریمها علیه روسیه بپیوندد و از همه اعضای دولت خواست تا در این مورد صحبت کنند زیرا به گفته وی، بلگراد به دلیل امتناع از مشارکت در تحریمها بر علیه مسکو، بهای زیادی میپردازد.
در همین حال آنا برنابیچ نخستوزیر صربستان نیز به نوبه خود تاکید کرد که این کشور بر اساس منافع ملی خود و قوانین بینالمللی از پیوستن به تحریمهای ضد روسیه خودداری کرده است.
به نوشته خبرگزاری تاس، پس از آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه، ووچیچ خطاب به مردم صربستان گفت: بلگراد از تمامیت ارضی اوکراین حمایت میکند اما در اعمال تحریمها بر علیه روسیه مشارکت نخواهد کرد.
وی افزود: صربستان به طور موقت تمرینهای نظامی و پلیسی را با همه شرکای خارجی تعلیق میکند.
ووچیچ تاکید کرد: بلگراد، روسیه و اوکراین را کشورهای برادر میداند، از آنچه در شرق اروپا اتفاق میافتد متاسف و آماده ارائه کمکهای بشردوستانه به کییف است.
شورای اتحادیه اروپا در بیانیهای اعلام کرد که تحریمهای روسیه بدون تغییر در ترکیب لیستهای تحریمی تمدید شد، تاریخ انقضای تحریمهای قبلی ۱۵ مارس (۲۳ اسفند) بود.
در بیانیه اتحادیه اروپا آمده است که شورا سهشنبه (۲۱ اسفند) تصمیم گرفت که اقدامات محدودکننده را که مسئول تضعیف یا تهدید تمامیت ارضی، حاکمیت و استقلال اوکراین هستند را به مدت ۶ ماه دیگر تا ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۳ تمدید کند.
تحریمهای فردی علیه شهروندان روسیه و اوکراین که اتحادیه اروپا آنها را به تضعیف تمامیت ارضی و حاکمیت اوکراین متهم میکند برای اولین بار در مارس (فروردین) سال ۲۰۱۴ معرفی شدند و از آن زمان به طور منظم به مدت ۶ ماه تمدید شدهاند.
https://irna.ir/xjLZLn
**هند به اندونزی موشک کروز مافوق صوت میفروشد
مدیر اجرایی شرکت دفاعی BrahMos Aerospace مستقر در هند گفت انتظار دارد امسال قراردادی را برای فروش موشکهای کروز مافوق صوت به اندونزی به ارزش حداقل ۲۰۰ میلیون دلار ببندد؛ زیرا به دنبال گسترش حضور خود در جنوب شرق آسیا است.
شرکت برهموس با سرمایه گذاری مشترک بین هند و روسیه، سال گذشته اولین قرارداد خارجی خود را با فروش ۳۷۵ میلیون دلار موشکهای ضد کشتی مستقر در ساحل با فیلیپین منعقد کرد که بخشی از تلاش بلندپروازانه نارندرا مودی نخست وزیر هند برای سه برابر کردن صادرات دفاعی هند بود.
به گزارش رویترز، این شرکت مذاکراتی طولانی با اندونزی داشته است و جزئیات مربوط به تعداد و جدول زمانی تحویل این موشکها اعلام نشده است.
آتول دی. رانه، مدیر عامل برهموس خبر داد گفت وگوهای پیچیدهای نیز با جاکارتا در مورد قراردادی به ارزش ۲۰۰ تا ۳۵۰ میلیون دلار در جریان است که بر اساس آن شرکت متبوع وی پیشنهاد عرضه موشکهای مستقر در ساحل و نسخهای قابل نصب بر روی کشتیهای جنگی را داده است.
رانه در مصاحبهای با رویترز گفت: من در حال حاضر یک تیم در جاکارتا دارم. نیروهای دفاعی اندونزی به شدت علاقه مند به این قرارداد هستند.
سخنگوی پرابوو سوبیانتو وزیر دفاع اندونزی روز چهارشنبه از اظهار نظر فوری خودداری کرد و گفت که باید ابتدا اطلاعات را بررسی کند.
رانه گفت که برهموس همچنین قصد دارد یک قرارداد دیگر به مبلغ ۳۰۰ میلیون دلار با فیلیپین منعقد کند. طبق این توافق قرار است موشکهای پیشرفته از پایان سال ۲۰۲۳ به تفنگداران دریایی فیلیپین تحویل داده شود.
سخنگوی وزارت دفاع ملی فیلیپین از اظهار نظر در این خصوص خودداری کرد.
بر اساس دادههای شرکت اطلاعات دفاعی Janes، اندونزی و فیلیپین در واکنش به حضور دریایی چین در دریای چین جنوبی و برخی مناطق اطراف آن، هزینههای خود را برای تهیه تسلیحات و سایر تجهیزات نظامی افزایش دادهاند.
سرمایه گذاری اندونزی در دستیابی به تسلیحات جدید در سال ۲۰۲۱ نزدیک به ۲۸ درصد و در سال ۲۰۲۲ رشد ۶۹ درصدی داشت، در حالی که فیلیپین شاهد افزایش ۲۹ درصدی در سال ۲۰۲۱ و ۴۰ درصدی در سال ۲۰۲۲ بود که بسیار بیشتر از دادههای میانگین آسیای جنوب شرقی نشان میدهد.
آکاش پراتیم دبارما تحلیلگر هوافضا و دفاعی در گلوبال دیتا میگوید: اختلافات سرزمینی با چین برای اکثر کشورهای آسیای جنوب شرقی که بودجه دفاعی خود را برای برآوردن الزامات امنیتی خود تنظیم میکنند، نگرانی اصلی بوده است.
بیشتر خریدهای نظامی جدید آسیای جنوب شرقی از تامین کنندگان سنتی از جمله ایالات متحده، فرانسه و روسیه انجام میشود، اما هند - بزرگترین واردکننده دفاعی جهان - و برهموس در حال تلاش برای نفوذ در این بازار هستند.
رانه مدیر عامل برهموس گفت: ما مجوز عرضه به هر کشوری در جنوب شرقی آسیا را از دولت هند و روسیه داریم.
برهموس از طریق یک توافقنامه بین دولتی در سال ۱۹۹۸ به عنوان یک سرمایه گذاری مشترک بین سازمان تحقیقات و توسعه دفاعی دولتی هند و NPO Mashinostroyenia روسیه تأسیس شد.
رانه تاکید کرد تحریمهای غرب علیه روسیه به دلیل جنگ این کشور با اوکراین بر تولید یا برنامه ریزی برهموس تأثیری نداشته است.
اگرچه موشکهای برهموس هنوز به قطعات و مواد خام روسی وابسته هستند، اما رانه افزود که درصد تامین محلی از حدود ۱۵ درصد در ابتدای این پروژه به بیش از ۷۰ درصد افزایش یافته است.
https://irna.ir/xjLZLp
**کره شمالی واشنگتن و سئول را تهدید کرد
کیم جونگ اون رهبر کره شمالی در پیامی واشنگتن و سئول را تهدید کرد و خطاب به این دو کشور گفت که در صورت ادامه تحریکات نظامی خود علیه پیونگ یانگ با اقدامات متقابل این کشور مواجه خواهند شد.
کیم جونگ اون پس از پرتاب موشک بالستیک قارهپیمای هواسونگ-۱۷ در پیامی که بامداد جمعه از رادیو دولتی کره شمالی پخش شد، افزود: من به کار خود ادامه خواهم داد تا اطمینان حاصل کنم که ایالات متحده و کره جنوبی که آشکارا با جمهوری ما دشمنی دارند، متوجه بیاحتیاطی خود در انجام رزمایشهای بزرگ نظامی که اغلب در منطقه شبه جزیره کره انجام میدهند، شوند.
وی واشنگتن و سئول را تهدید کرد که در صورت ادامه تحریکات نظامی خود علیه کره شمالی، با اقدامات متقابل این کشور مواجه خواهند شد.
رهبر کره شمالی همچنین در پیام خود متعهد شد: به سلاح هستهای با سلاح هستهای و به رویارویی آشکار با رویارویی آشکار پاسخ خواهیم داد.
خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی بامداد امروز (جمعه) خبر داد که کره شمالی یک موشک دور برد بالستیک به سمت دریای شرقی شلیک کرده است.
یک مقام کره جنوبی گفت که به نظر میرسد موشک شلیک شده شبیه به جدیدترین موشک بالستیک قاره پیما (ICBM) کره شمالی با نام هواسونگ-۱۷ باشد.
پیونگ یانگ در ماههای گذشته چندین آزمایش موشکی و رزمایش برگزار کرده است که هدف از آنها تقویت بازدارندگی هستهای و عملیاتی کردن کامل تسلیحات بیشتر توسط ارتش این کشور عنوان شده است.
رهبر کره شمالی جمعه گذشته به ارتش این کشور دستور داد تا رزمایشهای بیشتری برای آمادگی در یک «جنگ واقعی» انجام دهد.
حزب حاکم کارگران کره شمالی نیز یکشنبه در پاسخ به اقدامات آمریکا و کره جنوبی، تدابیر عملی و مهمی برای بازدارندگی جنگی اتخاذ کرد.
https://irna.ir/xjLZLt
**رئیس پیشین شاباک: نتانیاهو عقلش را از دست داده است
رئیس پیشین شاباک (سازمان اطلاعات و امنیت داخلی رژیم صهیونیستی) پنجشنبه شب با حمله به «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفت که او با تاکید بر انجام اصلاحات قضایی، عقلش را از دست داده است.
کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی گزارش داد، «نداف ارگمن» رئیس پیشین شاباک گفته است که نتانیاهو عقلش را از دست داده است.
بر اساس این گزارش، رئیس پیشین شاباک افزوده است: نتانیاهو نخست وزیر به سمت پرتگاه میرود و من به وی اعتمادی ندارم.
پیش تر یائیر لاپید نخست وزیر پیشین و رهبر کنونی اپوزیسیون کابینه نتانیاهو، با سخنان طعنه آمیز به نخست وزیر (رژیم) اسرائیل گفت: شاهد و مستنداتی که امشب دریافت کردیم این است که بی بی کنترل کابینه خود را در دست ندارد.
سخنان نخست وزیر پیشین اسرائیل ساعاتی پس از آن روی میدهد که نتانیاهو طرح هرتزوگ را که خواستار پایان دادن به بحران مربوط به "اصلاح نظام قضایی" شد، رد کرد.
رد این درخواست درحالی صورت می گیرد که رئیس رژیم صهیونیستی چهارشنبه شب برای هفتمین بار نسبت به وقوع جنگ داخلی در سرزمینهای اشغالی هشدار داد.
در هفتههای گذشته، دهها شهر از شمال تا جنوب فلسطین اشغالی از جمله تل آویو، حیفا، قدس اشغالی، بئر السبع، ریشون لتسیون و هرتزلیا صحنه تظاهرات علیه کابینه راست افراطی نتانیاهو بوده است. شنبه هفته جاری بیش از ۳۰۰ هزار اسرائیلی برای دهمین هفته در تل آویو و سایر شهرهای فلسطین اشغالی علیه کابینه نتانیاهو تظاهرات کردند.
در لایحه کابینه نتانیاهو موسوم به "اصلاح قانون قضایی" که ساکنان سرزمینهای اشغالی از آن به کودتای قانون اساسی تعبیر میکنند، از اختیارات دستگاه قضایی این رژیم کاسته و در مقابل قدرت و جایگاه دستگاه اجرایی و قانونگذاری در این رژیم تقویت خواهد شد.
در این لایحه همچنین اختیارات مشاور قضایی کابینه رژیم صهیونیستی و همچنین اختیارات مشاوران قضایی دیگر وزارتخانههای این رژیم گرفته خواهد شد و وزیر این امکان را خواهد داشت هر مشاور قضایی را که بخواهد در دفتر خود برکنار یا منصوب کند.
این لایحه در جلسه کنست (پارلمان) که در هفته های گذشته برگزار شد، در شور اول با ۶۳ رأی موافق و ۴۷ رأی مخالف به تصویب رسید.
این لایحه برای آن که تصویب و به قانون تبدیل شود، باید در شور دوم و سوم نیز به رأی گذاشته شود و در کمیسیونهای تخصصی رأی آورد و در در صورت تصویب نهایی به قانون تبدیل خواهد شد.
نتانیاهو که از سالها پیش به اتهام فساد، رشوه و خیانت در امانت تحت محاکمه قضایی قرار دارد، بنا دارد با همین لایحه «اصلاح نظام قضایی» از محاکمه فرار کند.
https://irna.ir/xjLZLs
**نیروهای مقاومت فلسطین ۲۲ عملیات علیه صهیونیستها انجام دادند
منابع خبری بامداد جمعه گزارش دادند، نیروهای مقاومت فلسطین در ۲۴ ساعت گذشته ۲۲ عملیات علیه صهیونیستها در کرانه باختری انجام دادند.
مرکز آمار و اطلاعات فلسطین موسوم به «معطی» اعلام کرد، نیروهای مقاومت فلسطین در کرانه باختری ۲۲ عملیات علیه صهیونیستها انجام دادند.
بر اساس این گزارش، نیروهای مقاومت فلسطین با شلیک گلوله و پرتاب بستههای انفجاری به سمت نظامیان صهیونیستی با آنها در مناطق مختلف کرانه باختری و قدس اشغالی مقابله کردند.
این گزارش میافزاید، عملیات نیروهای مقاومت در سلفیت، قلقیلیه، جنین، بیت لحم، الخلیل، رام الله، نابلس و طولکرم روی داده است و نیروهای مقاومت با حملات صهیونیستها مقابله کردند.
بنا بر این گزارش، نیروهای مقاومت به سمت شهرک صهیونیستی «حرمیش» واقع در شمال طولکرم تیراندازی کردند و یک اتوبوس حامل شهرک نشینان را در بیت امر واقع در شمال الخلیل هدف قرار دادند.
حملات نیروهای مقاومت در حالی صورت گرفته که نظامیان صهیونیست روز پنجشنبه با یورش به جنین، چهار فلسطینی را به شهادت رساندند.
گردانهای القسام شاخه نظامی جنبش حماس در واکنش به این حمله اعلام کرد، اگر رژیم صهیونیستی گمان میکند که با این حملات خللی در عزم مقاومت فلسطین ایجاد میشود، سخت در اشتباه است.
مرکز معطی پیشتر گزارش داده که در ماه گذشته نیروهای مقاومت فلسطین یکهزار و ۱۷۷ عملیات علیه صهیونیستها در کرانه باختری و قدس اشغالی انجام دادند که منجر به کشته شدن هشت صهیونیست و زخمی شدن ۴۳ سرباز و شهرک نشین شده است.
شرایط این روزهای سرزمینهای اشغالی و بطور خاص در کرانه باختری بسیار ویژه است و رزمندگان فلسطینی با هر وسیلهای پاسخ جنایات بی شمار صهیونیستها را میدهند و همین امر شرایط ویژهای را برای صهیونیستهای غاصب رقم زده است.
تا پیش از این صهیونیستها فقط در جنوب سرزمینهای اشغالی و در منطقه غزه با فلسطینیها درگیر بودند ولی هم اکنون کرانه باختری در شرق فلسطین به دلیل مسلح شدن جوانان آن به کمینگاهی برای صهیونیستهای بزدل تبدیل شده و خواب راحت را از چشمان آنها گرفته است.
https://irna.ir/xjLZLw
**هند ۸.۵ میلیارد دلار سلاح خریداری میکند
دولت هند با هدف تقویت ارتش خود تصمیم به خرید موشک، بالگرد، توپخانه و سیستمهای جنگ الکترونیک به ارزش ۸.۵ میلیارد دلار گرفته است.
وزارت دفاع هند با صدور بیانیهای اعلام کرد که نهاد عالی دولت این کشور در امور دفاعی (DAC) سفارشات تسلیحاتی به ارزش ۷۰۵ میلیارد روپیه (۸.۵ میلیارد دلار) را برای ارتش این کشور تایید کرده است.
براساس این گزارش، تمامی این سفارش ها از محل شرکتهای هندی تامین خواهد شد. این موضوع بخشی از تلاش دولت نارندرا مودی نخست وزیر هند برای تقویت توان دفاعی این کشور از محل تولیدات دفاعی داخلی است.
هند که در همسایگی چین و پاکستان به عنوان دو قدرت دارای سلاح هستهای است و با نیروهای چینی در امتداد مرزهای مورد مناقشه هیمالیا تنش دارد، به دنبال مدرنیزه کردن تجهیزات نظامی خود است که به طور عمده متعلق به دوران شوروی هستند.
بعد از آنکه سال گذشته نیروهای هندی نسبت به فعالیتهای گستردهتر چین در اقیانوس هند ابراز نگرانی کردند، تمرکز بر نیروی دریایی این کشور شدت گرفته و براساس تاییدیه جدید دولت هند، ۵۶۰ میلیارد روپیه به این نیرو تخصیص یافته است.
فهرست خریدهای تسلیحاتی تایید شده شامل ۲۰۰ موشک دیگر براهموس، ۵۰ بالگرد کاربردی و سیستمهای جنگ الکترونیک برای نیروی دریایی میشود.
براساس این گزارش، نهاد عالی دفاعی هند همچنین با تولید یک موتور دریایی دیزلی موافقت کرده که برای اولین بار در این کشور تولید خواهد شد.
همچنین این نهاد طرح پیشنهادی نیروی هوایی هند را برای استفاده از سلاح دور برد توسط جت جنگنده «سوخو-۳۰ ام کی ای» تایید کرد.
ارتش هند خواستار خرید ۳۰۷ واحد توپخانه یدککشی با کالیبر ۱۵۵ میلیمتر به همراه خودروهای با تحرک بالا و خودروهای یدککش اسلحه شده بود.
https://irna.ir/xjLZMg
**ترکیه و مصر در مسیر عادی سازی روابط؛ چاووش اوغلو در راه قاهره
منابع خبری اعلام کردند که وزیر خارجه ترکیه برای دیدار با همتای مصری خود امروز به قاهره می رود.
خبرگزاری روسی اسپوتنیک به نقل از یک منبع مطلع ترکیه ای نوشت که مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه امروز (جمعه) به مصر سفر خواهد کرد.
این منبع که اسپوتنیک اشاره ای به نام وی نکرده است، اعلام کرد که چاووش اوغلو در قاهره با سامح شکری، همتای مصری خود دیدار و درخصوص وضعیت روابط دو کشور رایزنی خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، وزارت خارجه مصر پیش از این در تاریخ هشتم اسفند ماه جاری با انتشار تصاویری در توییتر اعلام کرده بود که سامح شکری وزیر خارجه مصر وارد شهر «آدانا» ترکیه شده و با مولود چاووش اوغلو همتای ترکیهای خود دیدار کرده است.
اواسط بهمن ماه و پس از وقوع زلزله مهیب در ترکیه نیز عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر در گفتوگوی تلفنی با رجب طیب اردوغان همتای ترک خود، درباره کمک رسانی به زلزله زدگان این کشور اعلام آمادگی کرد.
روابط میان ترکیه و مصر از زمان سرنگونی دولت محمد مرسی در کودتای سال ۲۰۱۳ با تنش روبرو شد و مسئولان ترکیه از جمله رجب طیب اردوغان بارها عبدالفتاح السیسی را مورد حمله قرار دادند، اما تنشها میان دو کشور رفته رفته از سال گذشته کاهش پیدا کرده است تا جایی که مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه اعلام کرد که کشورش ممکن است طی ماههای آینده، سفیر خود را در مصر منصوب کند.
https://irna.ir/xjLZMv
**برگزاری رزمایش آبی-خاکی کرهجنوبی و آمریکا پس از وقفهای پنج ساله
کرهجنوبی و آمریکا پس از وقفهای پنج ساله، رزمایش آبی-خاکی سانگ یانگ را از ۲۰ مارس (دوشنبه بیستونهم اسفند) و به مدت ۲ هفته به عنوان بخشی از رزمایشهای میدانی خود برگزار میکنند.
ژنرال کیم گی هوان، فرمانده تفنگداران دریایی کرهجنوبی گفت: رزمایش های آینده اراده اتحاد کرهجنوبی و آمریکا برای تحقق «صلح از طریق قدرت» را نشان خواهد داد و ما موقعیت دفاعی ترکیبی برای دفاع از کرهجنوبی را بیشتر تقویت خواهیم کرد.
به گفته مقام های نظامی کرهای، امسال حدود ۴۰ نیروی دریایی انگلیسی هم در این رزمایش شرکت خواهند کرد و ناظرانی از ارتشهای استرالیا، فرانسه و فیلیپین هم در این رزمایش مشترک حضور خواهند داشت.
رزمایش سانگ یانگ در فضایی به وسعت ۲۷۲ کیلومتر (۱۶۹ مایل) و در جنوب شرقی سئول برگزار میشود.
در این رزمایش، ۳۰ شناور از جمله کشتیهای تهاجمی آبی-خاکی آمریکا و کرهجنوبی، ۷۰ فروند جنگنده از جمله اف-۳۵ و بالگردهای تهاجمی آپاچی حضور خواهند داشت.
این رزمایش درحالی بعد از وقفهای پنج ساله برگزار می شود که کرهشمالی نسبت به برگزاری دوباره آن در شبه جزیره کره هشدار داده است.
پیونگیانگ با انتقاد از این رزمایش، آن را آمادهسازی برای حمله به کرهشمالی دانسته و اقدامی خصمانه توصیف کرده است.
https://irna.ir/xjLZN۲
**مفتی عمان: توافق ایران و عربستان از نابودی رژیم صهیونیستی خبر می دهد
مفتی عمان ضمن استقبال از توافق ایران و عربستان گفت که این توافق، قلب صهیونیست ها را به لرزه انداخت و از نابودی این رژیم خبر می دهد.
شیخ احمد بن حمد الخلیلی، مفتی عمان در اظهاراتی تاکید تاکید کرد که بعد از توافق ایران و عربستان، ستون ها و قلب رژیم غاصب صهیونیستی به لرزه در آمده است.
وی تاکید کرد که پس از اعلام این توافق، رژیم صهیونیستی مطمئن شد که توافق اخیر خبر از نابودی کامل اشغالگران می دهد.
مفتی عمان با تاکید بر رعایت تقوا و تقویت برادری خواستار حفظ صلح شد و خاطرنشان کرد که ما از وحدت و تفاهم و همکاری میان برادرانمان در منطقه حمایت می کنیم.
بهدنبال سفر بهمن ماه آیتالله سید ابراهیم رئیسی به پکن، امیر دریابان علی شمخانی از روز دوشنبه ۱۵ اسفند با هدف پیگیری توافقهای سفر رئیس جمهور، مذاکرات فشردهای را بهمنظور حلوفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران - ریاض با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد.
در پایان این مذاکرات، روز ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱، بیانیه سهجانبهای در پکن با امضای شمخانی نماینده رهبر معظم انقلاب و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بنمحمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر شد.
در متن این بیانیه سهجانبه آمده است: در پاسخ به ابتکار شایسته جناب شی جینپینگ رئیس جمهور خلق چین در حمایت از گسترش روابط جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی، بر اساس اصل حسن همجواری و با توجه به توافق وی با سران دو کشور در میزبانی و حمایت از انجام گفت وگو بین جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی و همچنین تمایل دو کشور به حل و فصل اختلافات از طریق گفت وگو و دیپلماسی بر اساس پیوندهای برادرانه و با تأکید بر پایبندی دو کشور به اصول و اهداف منشور سازمان ملل متحد و منشور سازمان همکاری اسلامی و اصول و رویههای بینالمللی، هیأتهای جمهوری اسلامی ایران به ریاست امیر دریابان علی شمخانی نماینده رهبر معظم انقلاب و دبیر شورای عالی امنیت ملی و پادشاهی عربستان سعودی به ریاست مساعد بن محمد العیبان وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی از تاریخ ۱۵ تا ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱ خورشیدی برابر با ۶ تا ۱۰ مارس ۲۰۲۳ میلادی در پکن با یکدیگر دیدار و گفت وگو کردند.
خبر توافق نهایی ایران و عربستان برای احیای روابط دوجانبه پس از ۷ سال قطع رابطه، روایت پشت پرده آن نشاندهنده تغییراتی بزرگ در مناسبات منطقه و رویدادهای جهانی است.
https://irna.ir/xjLZMZ
**کیسینجر: توافق ایران و عربستان تغییری اساسی در وضعیت استراتژیک خاورمیانه است
هنری کیسینجر وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی اسبق آمریکا تاکید کرد که توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط سیاسی که با میانجیگری چین انجام شد، تغییری اساسی در وضعیت استراتژیک خاورمیانه است.
روزنامه واشنگتنپست در گزارشی درباره از توافق ایران و عربستان سعودی با نقش آفرینی چین نوشت: هنری کیسینجر باید حسی از «دژاوو» - کلمهای فرانسوی برای توصیف زندگی کردن در گذشته در شرایط امروز- داشته باشد که چین را میانجی برای نزدیکی عربستان سعودی و ایران میبیند. دیپلماسی مثلثی شباهت زیادی به گشایش وزیر امور خارجه اسبق آمریکا با چین در سال ۱۹۷۱ دارد.
مشاور امنیت ملی دولت ریچارد نیکسون به این روزنامه، گفت: من آن را تغییری اساسی در وضعیت استراتژیک خاورمیانه می دانم. سعودیها، اکنون امنیت خود را با بازی با آمریکا در برابر چین متعادل میکنند.
این استراتژیست روابط بینالملل تاکید کرد که به شیوهای قابل مقایسه، او و رئیسجمهور ریچارد نیکسون توانستند تنشهای بین پکن و مسکو را در تعامل تاریخی خود با چین به نمایش بگذارند.
این روزنامه آمریکایی به نقل از کیسینجر نوشت: تنشزدایی در خلیج فارس برای همه خوب است البته در کوتاه مدت. و اگر رئیس جمهور شی جین پینگ میخواهد نقش مهار ایران و اطمینان بخشیدن به عربستان سعودی را بر عهده بگیرد، برای او آرزوی موفقیت دارم. آمریکا از سال ۱۹۷۹ در تلاش است تا قوس کمان انقلاب ایران را به سمت ثبات خم کند.
کیسینجر در عین حال استدلال کرد که ظهور چین به عنوان یک کشور صلحجو در دراز مدت، «شرایط کشور مرجع را در دیپلماسی بینالمللی تغییر میدهد». آمریکا دیگر قدرت ضروری و تنها کشوری که به اندازه کاقی قوی یا منعطف برای میانجیگری قراردادهای صلح باشد، در منطقه نیست. چین مدعی سهمی از این قدرت شده است.
وی توضیح داد: چین در سالهای اخیر اعلام کرده است که باید در ایجاد نظم جهانی مشارکت داشته باشد و اکنون یک حرکت قابل توجه در این جهت انجام داده است.
این روزنامه آمریکایی نوشت: نقش رو به رشد چین در منطقه تصمیمات رژیم صهیونیستی را نیز پیچیده میکند. مقام های اسرائیلی حمله نظامی پیشگیرانه علیه ایران را آخرین راه حل میدانند، زیرا تهران هر چه بیشتر به تبدیل شدن به یک کشور دارای سلاح هستهای نزدیک میشود. اما همانطور که کیسینجر اشاره میکند، «فشار بر ایران اکنون باید منافع چین را هم در نظر بگیرد.»
مذاکرات محرمانه عربستان و ایران دو سال پیش در بغداد و تحت حمایت مصطفی الکاظمی، نخست وزیر وقت عراق و شریک آمریکا، آغاز شد. برخی از جلسات در عمان، متحد نزدیکتر آمریکا برگزار شد. در شش جلسه مذاکره، نمایندگان ایران و عربستان بر روی نقشه راه ازسرگیری روابط دیپلماتیک توافق کردند. عربستان سعودی در سال ۲۰۱۶ در اعتراض به آنچه حمایت پنهان ایران از حوثیها در یمن ادعا شد، روابط خود را با تهران به حالت تعلیق درآورد.
https://irna.ir/xjLZPF
**کرملین: شی جین پینگ ۲۹ اسفند به مسکو سفر خواهد کرد
کاخ کرملین اعلام کرد که شی جین پینگ رییس جمهور چین در سفری رسمی و بنا به دعوت ولادیمیر پوتین طی روزهای ۲۰ تا ۲۲ مارس (۲۹ اسفند تا دوم فروردین) به مسکو سفر خواهد کرد.
در بیانیه کاخ کرملین درباره این سفر آمده است: در جریان این سفر، رهبران دو کشور درباره توسعه مشارکت جامع و تعاملات استراتژیک بین روسیه و چین گفتوگو خواهند کرد.
در این بیانیه خاطرنشان شده که رهبران دو کشور همچنین درباره تعمیق همکاریهای روسی- چینی در صحنه بینالمللی تبادل نظر خواهند داشت.
همچنین در سفر رئیس جمهوری چین به روسیه، تعدادی از اسناد مهم دوجانبه بین دو کشور به امضا خواهد رسید.
وانگ ونبین سخنگوی وزارت امور خارجه چین در این رابطه،گفت: سفر آتی رییس جمهور شی جین پینگ به روسیه سفری برای دوستی است که اعتماد متقابل را تقویت خواهد کرد.
وی افزود: این سفر انگیزه جدیدی به توسعه روابط روسیه و چین خواهد داد و رهبران دو کشور در مورد روابط دوجانبه و همچنین مسائل بینالمللی و منطقهای با یکدیگر تبادل نظر عمیقی خواهند داشت.
علاوه بر این، این دیپلمات چینی اظهار داشت: چین به موضع عینی خود در مورد اوکراین پایبند بوده و نقش سازندهای در پیشبرد مذاکرات صلح بین مسکو و کییف خواهد داشت.
https://irna.ir/xjLZPS
**سفر هیات اماراتی به افغانستان
رسانههای دولتی در افغانستان گزارش دادند که هیاتی از علمای امارات متحده عربی به منظور گفت و گو و تبادل نظر با مقام های طالبان وارد کابل شد.
با ورود هیاتی از علمای امارات متحده عربی به کابل، وزارت خارجه افغانستان اعلام کرده است که تلاشها برای بهبود روابط با کشورهای همسایه جریان دارد.
براساس این گزارش، حکومت طالبان تاکنون توانسته با کشورهای گوناگون روابط برقرار کند.
رحمت الحق فضیل؛ معاون وزارت خارجه افغانستان گفت: «امارات متحده عربی و افغانستان ارتباط عمیق دینی، فرهنگی و تاریخی دارند و این بهتر هم خواهد شد و پیشرفت سیاسی نیز صورت خواهد گرفت.»
رئیس شورای علمای امارات متحده عربی هم اعلام کرد که این هیات آماده هرگونه همکاری با حکومت سرپرست و مردم افغانستان است.
این سفر در پی واگذاری مسئولیت کنسولگری افغانستان در امارات به دیپلمات های طالبان صورت می گیرد.
به گزارش این رسانه افغان، پیش از این همچنین، مسئولیت مدیریت امور میدان های هوایی بزرگ افغانستان به یک شرکت اماراتی واگذار شده بود. این در حالی بود که ترکیه و قطر نیز برای در اختیار گرفتن آن، تلاش می کردند.
امارات یکی از سه کشوری بود که دولت طالبان را در دوره اول به رسمیت شناخت؛ اما در این دوره، تاکنون این حکومت را به عنوان دولت رسمی افغانستان به رسمیت نشناخته است.
به نوشته خبرگزاری آوا، امارات پس از فروپاشی دولت پیشین، اشرف غنی و دیگر مقام های فراری دولت پیشین افغانستان را پذیرفت. گفته می شود اشرف غنی همچنان در امارات زندگی می کند.
https://irna.ir/xjLZQ۳
**شهادت ۸۸ فلسطینی طی ۷۵ روز
وزارت بهداشت فلسطین اعلام کرد که از اوایل سال ۲۰۲۳ تاکنون ۸۸ فلسطینی در مناطق مختلف سرزمین های اشغالی به شهادت رسیدند.
وزارت بهداشت فلسطین اعلام کرد که از اوایل سال میلادی(۲۰۲۳) تا کنون ۸۸ فلسطینی به دست نیروهای صهیونیستی به شهادت رسیدند که در میان این شهدا، ۱۷ کودک و یک زن وجود دارد.
وزارت بهداشت فلسطین آمار شهدا را به تفکیک به این شرح اعلام کرد: ۳۵ شهید از استان جنین، ۲۱ شهید از نابلس، ۷ شهید از الخلیل، ۶ شهید از قدس، ۵ شهید از اریحا و اغوار، ۵ شهید از قلقیلیه، ۳ شهید از رام الله و البیزه، ۲ شهید از نوار غزه، ۲ شهید از بیت لحم، ۱شهید از سلفیت و ۱شهید از طوباس.
شرایط این روزهای سرزمینهای اشغالی و بطور خاص در کرانه باختری بسیار ویژه است و رزمندگان فلسطینی با هر وسیلهای پاسخ جنایات بی شمار صهیونیستها را میدهند و همین امر شرایط سختی را برای صهیونیستهای غاصب رقم زده است.
تا پیش از این صهیونیستها فقط در جنوب سرزمینهای اشغالی و در منطقه غزه با فلسطینیها درگیر بودند ولی هم اکنون کرانه باختری در شرق فلسطین به دلیل مسلح شدن جوانان آن به کمینگاهی برای صهیونیستهای جنایتکار تبدیل شده و خواب راحت را از چشمان آنها گرفته است.
https://irna.ir/xjLZPZ
**نگاه استراتژیست عراقی به نتایج توافق ایران و عربستان برای منطقه؛ واقعیت ناگزیر
«محمد صادق الهاشمی» استراتژیست عراقی و رئیس مرکز پژوهش های راهبردی «العراق» در تحلیلی برای خبرگزاری ایرنا از ابعاد مختلف منطقه ای و عراقی نوشته و به تاثیرات احتمالی توافق ایران و عربستان پرداخته است.
الهاشمی در این تحلیل تلاش کرده است توافق ایران و چین را در زمینه های مختلف بین المللی، منطقه ای و داخلی عراق بررسی کند و از نقش آفرینی محور مقاومت، جای روسیه در معادلات جدید منطقه و جهان، نفوذ روزافزون چین در برابر مولفه هایی مانند ترویج عادی سازی با رژیم صهیونیستی و ناخرسندی و ناامیدی عربستان از آمریکا می نویسد. استراتژیست عراقی باور دارد که به زودی بسیاری از کشورهای منطقه و شمال آفریقا مانند مصر نیز به روند بهبود روابط با ایران خواهند پیوست.
متن کامل تحلیل رئیس مرکز پژوهش های راهبردی العراق را در ادامه می خوانید:
در تاریخ ۱۱/۳/۲۰۲۳، تفاهمنامه ای با ابعاد چندگانه بین عربستان سعودی و ایران با میانجی گری چین امضا شد. این تفاهمنامه برای کل غرب، آمریکا و رژیم صهیونیستی تکان دهنده و برای عراق، منطقه و محور مقاومت مهم بود.
ایران و عربستان «توسعه روابط حسن همجواری بین پادشاهی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران» را به ابتکار «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین، اعلام کردند.
پیش از این توافقی بین «شی جین پینگ» و رهبران عربستان سعودی و ایران در مورد میزبانی و حمایت چین از مذاکرات بین عربستان سعودی و ایران، با تمایل دو طرف برای حل اختلافات فیمابین از طریق گفتگو و دیپلماسی در چارچوب پیوندهای برادرانه و تعهد آنها به اصول و اهداف منشور ملل متحد و سازمان همکاری اسلامی و سایر کنوانسیون ها و موازین بین المللی صورت گرفت.
از ۶ تا ۱۰ مارس ۲۰۲۳ مذاکرات دوستانه ای بین هیات های پادشاهی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران انجام شد، و دو طرف از جمهوری عراق و کشور عمان به دلیل میزبانی دورهای قبلی گفت وگوها در سال های ۲۰۲۱-۲۰۲۲ قدردانی کردند و از دولت چین نیز برای میزبانی، حمایت و به نتیجه رساندن مذاکرات تشکر کردند.
این توافق شامل ازسرگیری روابط دیپلماتیک بین دو کشور و بازگشایی سفارتخانهها و نمایندگیها در مدت حداکثر دو ماه از سوی پادشاهی سعودی و جمهوری اسلامی ایران بود.
کشورهای عراق، عمان، امارات، ترکیه، مصر و بسیاری از کشورها و نهادهای منطقه از این گام مهم که به تحقق امنیت، ثبات و توسعه در منطقه کمک می کند، استقبال کرده اند.
روسیه نیز در این توافق بی تاثیر نبوده و «میخائیل بوگدانوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که مسکو همراه با سایر کشورها مانند عمان، و عراق به این فرایند سیاسی کمک کرده است. او اخیرا به هر دو کشور طرفین توافق سفر کرده و موضوع بهبود روابط بین آنها جزو اهداف سفرهای او بوده است.
بوگدانوف افزود: از سر گیری روابط در راستای ابتکارات روسیه برای ایجاد یک سیستم امنیتی جدید در منطقه خلیج فارس است که در سطح اقتصاد جهانی از اهمیت استثنایی برخوردار است. وی دستیابی به توافق بین عربستان و ایران را یک اتفاق بسیار مثبت توصیف کرد که در چارچوب سیاست روسیه مبنی بر اهمیت حسن همجواری و تضمین و احترام کشورها به حاکمیت و استقلال یکدیگر است.
از سوی دیگر، واکنش آمریکا به این توافق با حرارت و شور و شوق کشورهای دیگر همراه نبود. بدین معنا که ایالات متحده –که خود سابقه ای سیاه در نقض تعهدات از جمله در پرونده برجام دارد- ضمن استقبال از توافق جدید، مدعی شد که نسبت به «احترام تهران به تعهداتش» تردید دارد!
«جان کربی» سخنگوی شورای امنیت ملی در کاخ سفید اعلام کرد: واشنگتن از این توافق استقبال می کند، اما باید دید که آیا ایران به تعهدات خود عمل خواهد کرد یا خیر.
پاسخ «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا به سوال خبرنگاران در مورد توافق عربستان و ایران نیز جالب بود. وی به طور کامل این سوال خبرنگاران را نادیده گرفت و بر اهمیت عادی سازی، تقویت و گسترش روابط اسرائیل و کشورهای عربی تاکید کرد. اما سخنان دیگر مقامات آمریکایی نشان دهنده نارضایتی آمریکا از این توافق بود.
این موضع آمریکا همچنین نشان میدهد که ایالات متحده آمریکا و اسرائیل اغلب عامل بیشتر مناقشات و اختلافات کشورهای خاورمیانه بودهاند و آنها هستند که با خلق نظریههایی مانند «خاورمیانه بزرگ»، «آشوب سازنده»، «هلال شیعی»، «محور سنی»، «ناتوی عربی» و عناوین دیگر همواره زمینه مساعدی را برای درگیریها و تنشها فراهم کردهاند، زمینه هایی که با هدف تسلط کامل ایالات متحده آمریکا بر منابع منطقه در غرب آسیا ایجاد می شود. به عبارت دیگر، دلیل اصلی نارضایتی آمریکا از این توافق این است که توافق ایران و عربستان در مسیر انتقال منطقی و طبیعی به دنیای چندقطبی است که روسیه، چین، هند و کشورهای بریکس به آن تمایل دارند؛ دنیایی که روز به روز کشورهای بیشتری برای پیوستن به آن ابراز تمایل می کنند.
این توافق همچنین به عنوان مانعی در مسیر عادی سازی روابط اسرائیل با برخی از کشورهای عربی است که اسرائیل را به عنوان «شریک منطقه ای قابل اعتماد» و ایران را به عنوان «منبع تهدید و خطر» توصیف می کند و تعریف جدیدی از نظریه امنیت در منطقه خلیج فارس و کل خاورمیانه، ارائه می دهد.
به همین دلیل است که دولت کنونی آمریکا در کنار تندروترین کابینه تاریخ رژیم صهیونیستی، اکنون در مرحله سختی به سر می برند که می توان آن را مرحله شکست و ناکامی نامید، زیرا خاورمیانه از کنترل آنها خارج شده و پایگاه های نظامی ایالات متحده و میلیاردها دلاری که برای «امنیت خلیج فارس» و «دیکته های سیاسی» و «تحمیل مواضع» به صورت کمک یا تهدید، هزینه شده اکنون تاثیر خود را از دست داده است. لذا بعید نیست که به زودی شاهد پایان دادن به نفوذ اسرائیل و اقدامات نژادپرستانه، توسعه طلبانه و توحش لجام گسیخته آن باشیم.
از این منظر، اگر اسرائیل این سیاست ها را متوقف نکند، و از تمام سرزمین های ۱۹۶۷ از جمله بیت المقدس عقب نشینی نکند و کشور مستقل فلسطین را به رسمیت نشناسد، شاید عادی سازی روابط بین اسرائیل و برخی کشورهای عربی کاملا متوقف شود.
از سرگیری روابط ایران و عربستان سعودی و متعاقب آن ترمیم روابط ایران با سایر کشورهای منطقه، به معنای شکست تلاش های آمریکا و اسرائیل برای ایجاد شکاف در جهان اسلام بین اهل سنت و شیعیان است و موجب تقویت حاکمیت همه کشورهای منطقه و حق کامل آنها در استقلال سیاسی خواهد شد. این تحول به منزله حمایت از مبارزه مردم فلسطین، حرکت به سمت اجرای قطعنامههای سازمان ملل متحد، دادگاه های بینالمللی، فعال کردن احتمالی نقش کمیته چهارجانبه بینالمللی برای حل و فصل مشکلات خاورمیانه و هر آن چیزی است که به نفع فلسطین به عنوان والاترین آرمان اعراب و مسلمانان خواهد بود.
شکی نیست که ما در آستانه تحولات بسیار مهمی ، نه تنها در منطقه خاورمیانه، بلکه در جهان هستیم. این در حالی است که اتحادیه اروپا، بیمارگونه، همچنان پشت سر ایالات متحده به سمت گشودن جبهه های جدید در اروپا حرکت می کند (آخرین آنها در پریدنسترویه مولداوی و سپس در گرجستان). در حقیقت غرب پس از شکست در جبهه اصلی اوکراین برای گشودن جبهه های جدیدی تلاش می کند.
اروپا از این گره کور آگاه است، اما آن وقایع آشکار و اراده مردم خود را نادیده می گیرد؛ مردمی که پرسش درباره زمان بازگشت میلیون ها پناهنده اوکراینی به سرزمین های خود، سقف کمک های نظامی به اوکراین از جیب مالیات دهندگان اروپایی و دلایل تحریمها علیه روسیه را آغاز کرده اند؛ اقداماتی که تنها نتیجه آن فروپاشی اتحادیه اروپا و ناتو خواهد بود.
چند نکته مهم
اول: موضع آمریکا در قبال تفاهم ایران و عربستان
پاسخ بایدن به سوالی در مورد توافق ایران و عربستان با این جمله که «کشورهای عربی باید با اسرائیل به توافق برسند»، نشان داد که آمریکا به دلایل محاسبات اساسی از جمله آینده بایدن، نقش چین، آینده روابط آمریکا و عربستان و ... از شوک بزرگ تفاهم ایران و عربستان رنج می برد.
پس از اینکه ایران توانست از خط مقاومت اسلامی در برابر آمریکا، حمایت و آنها را بسیج کند، تحولات عظیم ژئوپلیتیک باعث شد تا عربستان سعودی و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس که منافعشان مرتبط با منافع آمریکا در منطقه است، با افزایش قدرت مقاومت در لبنان، ایران، عراق، سوریه و یمن، خود را در محاصره احساس کنند.
در حقیقت محور مقاومت توانست حضور روشنی را در منطقه تحمیل کند، و با تشکیل نیروهای چند ملیتی در کنار ملت های شجاع منطقه، واقعیت میدانی و وجودی غیرقابل چشم پوشی خود را به اثبات برساند.
عربستان و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس کاملا متوجه قدرت مقاومت، برتری، سلاح، توسعه و پایداری آن در سراسر منطقه (و نه تنها ایران) شدند و این شرایط عربستان را وادار کرد که برای فرار از فشارهای آمریکا تلاش کند، بخصوص اینکه عربستان پس از هشت سال جنگ با حوثی ها، هیچ حمایتی به جز درباره «طرح ادیان ابراهیمی» موسوم به «توافق قرن» از آمریکا دریافت نکرد؛ طرحی که عملا از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و کشورهای عربی دیگر می خواهد در ازای تامین امنیت از سوی آمریکا به این پروژه صهیونیستی بپیوندند. بدین معنا که آمریکا از ضعف کشورهای عربی حوزه خلیجفارس به نفع خود سوء استفاده و با فریبکاری آنها را وادار به خرید تسلیحات آمریکایی کرد.
برآیند این فرایند این شد که عربستان سعودی اعتماد خود به پروژه های آمریکا را از دست داده و در شرایط سختی قرار گرفته است. از دست دادن ترفندها، تشدید بحران ها و تداوم فرسایش که اثرات خود را بر اوضاع داخلی عربستان می گذارد، کاملا محسوس است؛ به ویژه با توجه به توسعه ابزارها و سلاح های محور مقاومت و این واقعیت که مقاومت منطقه در حال توسعه است و محور سعودی ـ آمریکایی تا حد زیادی به رکود مبتلا شده است. حالا، سیاست آمریکا در منطقه اقدامی فراتر از تحریک فتنه ها و باج خواهی از طرف های مختلف نیست.
بنابراین عربستان سعودی تا حدودی به چین روی آورده و توافقنامه های بزرگی با آن منعقد کرده است. اگرچه روابط چین و روسیه از سال ۲۰۰۶ آغاز شده بود، اما پس از سال ۲۰۲۰ با وضوح بیشتری، توسعه یافت.
بایدن رئیس جمهور آمریکا در سال گذشته میلادی به منظور بهبود روابط بین آمریکا و عربستان سعودی، به منطقه و عربستان سعودی سفر کرد. اما این سفر کاملا ناموفق بود، زیرا عربستان سعودی به جای افزایش تولید نفت بر اساس تقاضای آمریکا، شروع به کاهش یک میلیون بشکه ای تولید کرد و پس از درگیری روسیه و اوکراین از جبران کمبود انرژی اروپا نیز خودداری کرد.
تغییرات مذکور در عرصه سیاسی منطقه، همزمان با رشد قدرت مقاومت به برکت خون شهدای تمام ملت های منطقه، توانایی چین برای دیدن شکاف های بزرگ بین عربستان سعودی و آمریکا، و احساس شکست کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، باعث شد تا رئیس جمهور چین اقدامات گسترده ای به سمت منطقه داشته باشد. لذا سفر حدود ۱۰۰ روز پیش وی به منطقه نقشه مشرق جدید، خلیج فارس تازه و عصر سیاسی نو را ترسیم کرد.
عربستان به این نتیجه رسیده که آمریکا و رژیم صهیونیستی نمی توانند در برابر ایران از عربستان حمایت کنند، بلکه آنها فقط با سوء استفاده از اختلافات موجود، برای توسعه نفوذ خود و افزایش فروش سلاح و تاراج اموال عربستان تلاش می کنند.
همچنین عربستان به این نتیجه رسیده است که جهان در حال تحول است، معادلات قدرت تغییر کرده و موقعیت جغرافیایی سازشکاران با رژیم صهیونیستی در محاصره مقاومت قرار گرفته است؛ بنابراین سیاست جنگ و دشمنی با کشورهای همسایه از جمله ایران نمی تواند نتیجه بخش باشد. به همین دلیل از طریق چین وارد مذاکره با ایران شد تا از تمایل شدید چین برای امتداد نفوذ از شرق به غرب به نفع خود بهره برداری کند.
دوم: نشانه های تفاهم میان ایران و عربستان
تفاهم اولیه و اساسی بین دو کشور عربستان سعودی و ایران با میانجیگری چین، حاکی از مواردی حساس و مهم زیر است:
۱- چین نقش و نفوذ خود را در منطقه تحکیم خواهد کرد.
۲- عربستان تا حدودی به آمریکا و غرب پشت کرده است. عربستان سعودی کشوری بود که بدون موافقت آمریکا تصمیمی نمی گرفت، اما از سال ۲۰۲۲ تصمیمهای تکاندهندهای از منظر واشنگتن و به دور از هماهنگی با آمریکا گرفته است. اقدام اخیر عربستان نیز به عنوان یک تصمیم مستقل شناخته می شود و سعی می کند به دور از آمریکا، گفت و گوی جدی را در منطقه انجام دهد. این واقعیت را پنج دور مذاکرات بین ایران و عربستان در بغداد، آشکار کرد.
۳- امضای توافقنامه توسط علی شمخانی دبیر عالی شورای امنیت ملی ایران و مسعد بن محمد مقام ارشد امنیت ملی عربستان سعودی، گویای این واقعیت است که محور اصلی این توافقنامه، «امنیتی» است؛ گرچه در آن به ابعاد مبادلات تجاری، اقتصادی و دیپلماتیک، بازگشت روابط دیپلماتیک و بازگشایی سفارت ها و کنسولگری ها اشاره شده باشد.
۴- برخی از پرونده های حساس به تعویق افتاده منطقه در برنامه کاری کارشناسان دو کشور قرار گرفت و به همین دلیل شاهد استقبال عراقی ها، انصارالله یمن و نیز سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان از این توافق بودیم.
۵- توافق عربستان و ایران، تقریباً پروژه ادیان ابراهیمی و روند عادی سازی را خنثی و آن را به عنوان یک پروژه آمریکایی برای نجات کشورهای خلیج فارس از محتوا تهی کرد، زیرا کشورهای خلیج فارس، دیگر اعتقادی به مفید بودن این طرح و پروژه ندارند.
۶- عربستان سعودی طبق سیاست استقلال تدریجی با درخواست یک پروژه صلح آمیز هسته ای، سقف مطالبات خود را در مقابل غرب و آمریکا بالا خواهد برد.
۷- کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، قطعا به عربستان می پیوندند، حتی مصر نیز به قطار تفاهمات محلی می پیوندد و به زودی بین قاهره وتهران تفاهماتی آغاز خواهد شد.
۸- ایران غنی سازی اورانیوم را به ۸۴% رساند که کمتر از میزان غنی سازی نظامی است. این وضعیت، عربستان سعودی را وادار می کند که بین وضعیت ایران محاصره شده توسط آمریکا و میزان توسعه آن و عربستان سعودی دنباله رو آمریکا، میزان عقب ماندگی، عمق مشکلاتش و ناکامی آمریکا در نجات آن، مقایسه کند، بخصوص زمانی که ترامپ، خاندان پادشاهی عربستان را تحقیر کرد.
۹- اقتصاد محلی کشورهای منطقه و ایران بهبود می یابد، به ویژه اینکه پروژه بریکس در آستانه اجرایی شدن است و بحران های منطقه و ایران نیز متعاقب آن کاهش خواهد یافت.
۱۰- اگر اقتصاد ایران بهبود پیدا کند، از نظر شرایط داخلی خود، نیازی به امضای توافق هسته ای نخواهد داشت و به نظر می رسد تا زمانی که آمریکا به ایران امتیازات بزرگی ندهد، ورود به توافق با غرب، ضرورتی نخواهد داشت. وانگهی، توافق ایران و عربستان شامل تفاهمات بعدی در بخش اقتصاد می شود و از سوی دیگر، ایران تفاهم نامه های اقتصادی متعددی با چین برای مدت (۲۵) سال به مبلغ (۴۰۰) میلیارد دلار امضا کرده است که بی تردید تاثیر بزرگی بر اوضاع اقتصادی داخلی ایران خواهد داشت.
۱۱- موضوع حمله اسرائیل به رآکتورهای ایران پس از تفاهم ایران و عربستان با شرایط نامناسبی برای اسرائیل روبرو شده است. اگرچه این احتمال ضعیف همچنان وجود دارد، اما به دلیل نگرانی کشورهای حاشیه خلیج فارس، اجرایی شدن آن بعید به نظر می رسد.
۱۲- ایران نه از روی ضعف، بلکه از موضع قدرت برای تفاهم با عربستان اقدام کرده است، زیرا با محورهای متعدد داخلی و بین المللی، قدرت خود را تقویت کرد از جمله:
الف - تفاهمات گسترده با چین و روسیه.
ب - تعمیق ارتباط با حلقه مقاومت در منطقه و حمایت از آن.
ج - تقویت ابزارهای داخلی خود با پیشرفت و توسعه تسلیحاتی و فنی.
د- بازگشت به منطقه برای ایجاد تفاهمات با کشورهای حوزه خلیج فارس از موضع قدرت و نه ضعف. به همین دلیل می بینیم که عربستان سعودی همه شروط ایران را پذیرفته است.
۱۳- در نتیجه طبیعی توافقی که بین عربستان سعودی و ایران بدون اطلاع آمریکا امضا شد، عربستان بیشتر به سمت شرق خواهد رفت؛ به چین نفت بیشتری خواهد فروخت و قراردادها و مبادلات تجاری افزونتر با پکن را در دستور کار قرار خواهد داد. بنابراین، چین می تواند بگوید که در دوران رئیس جمهور فعلی خود (شی جین پینگ) دستاوردهای زیادی داشته است. از سوی دیگر، بعید است که آمریکا در آینده با توجه به تغییرات کنونی به عربستان، تسلیحات بدهد، به ویژه اگر دیپلماسی ایران بتواند با قدرت برای مهار و از بین بردن پرونده های پیچیده یمن و لبنان، حرکت کند.
۱۴- پایان دادن به جنگ های فرقه ای و مذهبی در منطقه.
۱۵- ظهور چند قطبی و پایان تک قطبی جهانی.
سوم: پیامدهای مثبت توافق عربستان و ایران برای عراق
عراق مدتهاست نقش برجسته ای در گفتگوها و همگرایی دیدگاه ها بین عربستان سعودی و ایران داشته است؛ با این درک عمیق که عراق میتواند با ایجاد فضای بیشتری برای کار، سازندگی، توسعه و بهرهمندی از فضای منطقهای و بینالمللی حرکت کند، بخصوص اگر بحرانهای موجود که مستقیماً در داخل عراق منعکس میشوند، برچیده شوند. این را هم باید افزود که دولت السودانی در حال ترسیم یک استراتژی بلندمدت برای رویکرد سیاسی داخلی خود است که نیاز به آماده کردن محیط داخلی و خارجی دارد. او به خوبی می داند درگیری های جاری، منطقه را به لبه پرتگاه های خطرناکی برده است و ایجاد تفاهم ضروری است و گرنه شاهد درگیری های بیشتری خواهیم بود.
عراق از طریق مجموعه چارچوب هماهنگی که در آن تخصص، تجربیات و رویکردهای مختلف در هم آمیخته است، سیاست های عمیقی را در پیش گرفته که خلاصه آن را می توان اینگونه بیان کرد: عراق باید سیاست دیپلماسی متوازن و هوشمندانه ای را اتخاذ کند و محیط مناسبی را برای حرکت خود به سمت پیشرفت و توسعه و ثبات فراهم کند؛ همچنین، ساختن دولت و کشور در داخل در گرو از بین بردن مشکلات محورهای داخلی و مستولی کردن اقتدار دولت و قانون اساسی باشد.
این باوری است که اکثر اعضای چارچوب در آن سهیم هستند؛ عقایدی که از همان ابتدا توسط مرجعیت نجف اشرف مطرح شد و دولت های قبلی از زمان نوری مالکی به آن پی بردند. با این حال، ذهن فرقه گرای برخی طرف های منطقه ای، قادر به شنیدن و پذیرش تغییر بزرگ در واقعیت عراق پس از سال ۲۰۰۳ نبود و همین امر منجر به جنگ های شدید، ویرانی های بزرگ منطقه و ایجاد خسارات بزرگ شد.
عربستان سعودی که تمایلی به پذیرش تحولات واقعی منطقه نداشت، پس از پیروزی های بزرگ محور چارچوب هماهنگی در عراق، دیپلماسی مقتدارنه ایران و نیروی یکپارچه مقاومت در منطقه از فلسطین تا لبنان، سوریه، عراق و ایران به دست آورد، امروز خود را با واقعیت جدید تطبیق می دهد.
از این رو، عراق نقشی محوری در نزدیکتر کردن دیدگاهها بین عربستان سعودی و ایران ایفا کرد واگر تلاش جدی آقای السودانی برای احیای توافقات نبود، مذاکرات بدون نتیجه به پایان میرسید. البته این توافق اولیه ، با توجه به ابعاد زیر تاثیرات مثبت خود را بر عراق خواهد گذاشت:
۱- موضع کسانی که خواستار گفتگو، عدم تنش و حفظ زمینه های تفاهم هستند، تقویت خواهد شد.
۲- چارچوب هماهنگی در ترسیم سیاست منطقه ای و ایجاد تغییرات، پیروز و تأثیرگذار خواهد بود و جایگاه والایی در فضای منطقه ای و بین المللی پیدا می کند.
۳- عراق فرصت دیگری برای از بین بردن بسیاری از بحران های داخلی بخصوص در مورد تندروهای سنی ها و کردها پیدا خواهد کرد.
۴- السودانی به عنوان یکی از بازیگران مهم عراق و منطقه معرفی خواهد شد، اما این گزاره محقق نمی شود مگر اینکه موفقیت اخیر به پایگاه وسیعی از نیروهای سیاسی نسبت داده شود و مسیر آن رویکرد کلی باشد نه فردی.
۵- یقیناً مقاومت و خونهایی که از رهبران و نیروهای مقاومت در لبنان، عراق، یمن و سوریه ریخته شده، عربستان سعودی را متقاعد کرده است که منطقه با موازنههای جدیدی اداره میشود و باید دیر یا زود به آنها پاسخ دهد. کلید این موازنه ها در دست عراق و ایران است و از سوی دیگر عربستان سعودی نیز کلید ارتباط با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس برای تفاهم مسالمت آمیز بین کشورهای اسلامی را به عنوان جایگزینی برای عادی سازی با اسرائیل در دست دارد.
۶- عراق پس از حل بحرانها (حتی به صورت نسبی) و پس از بازگشت دیپلماسی و آغاز سیاست سست کردن سیطره عربستان، آمریکا و اسرائیل در منطقه، در تصمیمگیریهای خود بدون سرزنش شرق یا غرب، آزادی عمل بیشتری خواهد داشت.
۷- برخی کارشناسان معتقدند عراق از سیاست محوری به سمت سیاست گذرگاه ها رفته است زیرا به یکی از مهم ترین گذرگاه ها و راهی به سوی تفاهم های منطقه ای تبدیل شد و هر چقدر که دیپلماسی ایران و عربستان توسعه یابد، عراق شرایط بهتری را برای پیشرفت و ساختن کشور خواهد داشت.
۸- طرف هایی که اختلافات منطقه ای، مذهبی و نژادی (مانند درگیری های بارزانی ها و جریان های تندروی بعثی و سنی و...) را تغذیه می کردند، با توجه به تغییر معادلات و روابط قدرت های منطقه ای، راهی به جز تفاهم داخلی و نزدیک شدن به دولت مرکزی عراق نخواهند داشت.
خلاصه:
توافق بین عربستان و ایران ناشی از شرایط متعدد، جنگهای شدید و اختلافات عمیق بود که منطقه را به تغییر باورها، تغییر سیاستها و حرکت به سمت تفاهم وادار کرد، بهویژه اینکه عربستان خود را در محاصره و بدون حامی یافت.
تفاهم ایران و عربستان اولین گام است، و بر همین اساس باید در قضاوت درباره آینده بسیار دقیق باشیم. اسرائیل نمی تواند ساکت بماند و آمریکا هم همینطور، زیرا سکوت، منجر به فروپاشی نفوذ و قدرت آنها در منطقه می شود. علاوه بر این، برخی جناح های حاشیه ای در کشورهای منطقه که از جنگها سود میبرند، ممکن است این توافق را مخالف منافع خود بدانند ، زیرا آنها در سایه اختلافات و درگیری ها به منافع خود می رسند.
چند سوال قابل تامل
۱- آیا تفاهم سعودی-ایرانی نتیجه افول نفوذ غرب و عربستان و طلوع قدرت چین و شرق است؟
۲- آیا ایران و عربستان توانایی برچیدن بحرانهای منطقه و خنثی کردن اثرات جنگها و پیامدهای متراکم و عمیقتر آن را دارند؟ یا این تفاهم فقط میان ایران و عربستان باقی میماند؟
۳- آیا سایر طرف ها و گروه های حامی ایران در ازای پذیرش واقعیت و اتخاذ سیاست عملگرایانه از سوی عربستان سعودی، حرکت در همین مسیر را خواهند پذیرفت؟
https://irna.ir/xjLZQx
حماس: برخی فلسطینی ها با دشمن همکاری امنیتی دارند
یکی از رهبران ارشد جنبش حماس تاکید کرد که متاسفانه برخی طرف های فلسطینی همکاری و هماهنگی امنیتی و اطلاعاتی با دشمن صهیونیستی دارند.
موسی ابو مرزوق، نائب رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در خارج در گفت وگو با شبکه المیادین تاکید کرد که رژیم صهیونیستی در حال انجام حملات جدیدی علیه مردم فلسطین در مرزهای اشغالی ۴۸ است و پایه های آن تخریب خانه ها است.
وی گفت که تصمیم رژیم صهیونیستی برای تخریب خانه ها نشان دهنده مرحله جدیدی در داخل خط سبز است.
ابو مرزوق تاکید کرد: ما اظهاراتی می شنویم اما در عمل نه آمریکا و نه اروپایی ها برای توقف جنایت های رژیم صهیونیستی هیچ فشاری بر این رژیم وارد نمی کنند.
وی که یکی از رهبران جنبش حماس است خاطرنشان کرد: مشکل ما در هماهنگی های امنیتی و اطلاعاتی است که متاسفانه برخی طرف های فلسطینی آن ها را در اختیار دشمن صهیونیستی قرار می دهند.
ابو مرزوق تاکید کرد: هر شخص فلسطینی باید به این مساله توجه کند که همکاری و هماهنگی با ملت خودش مهم تر از همکاری و هماهنگی با اشغالگران است.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت که با طرف روسی در خصوص تحولات بین المللی و ارتباط آن با مساله فلسطین مشورت هایی داریم.
موسی ابو مرزوق تاکید کرد که منفعت ما در مقاومت و مقابله مستقیم با رژیم صهیونیستی است و نشست های شرم الشیخ و کنفرانس هایی که دعوت به آرامش می کنند را نمی پذیریم.
بر اساس این گزارش ،روز گذشته (پنجشنبه) و در حمله تازه نیروهای رژیم اشغالگر قدس به شهر جنین و اردوگاه این شهر در کرانه باختری علیه فلسطینیان، چهار نفر شهید و ۲۳ تن دیگر زخمی شدند.
سخنگوی حماس از تشکیلات خودگران فلسطین خواست در اعتراض به این تجاوز، از حضور در نشست قاهره انصراف دهد.
وزارت خارجه تشکیلات خودگردان نیز عدم جدیت جامعه بین المللی را عامل سوء استفاده رژیم اشغالگر برای افزایش جنایات خود علیه ملت و سرزمین فلسطین دانست.
شرایط این روزهای سرزمینهای اشغالی و بطور خاص در کرانه باختری بسیار ویژه است و رزمندگان فلسطینی با هر وسیلهای پاسخ جنایات بی شمار صهیونیستها را میدهند و همین امر شرایط ویژهای را برای صهیونیستهای غاصب رقم زده است.
تا پیش از این صهیونیستها فقط در جنوب سرزمینهای اشغالی و در منطقه غزه با فلسطینیها درگیر بودند ولی هم اکنون کرانه باختری در شرق فلسطین به دلیل مسلح شدن جوانان آن به کمینگاهی برای صهیونیستهای بزدل تبدیل شده و خواب راحت را از چشمان آنها گرفته است.
https://irna.ir/xjLZSn
تاکید بر نقش دین در بیانیه ۶۰ کشور عضو شورای حقوق بشر در ژنو
۶۰ کشور جهان از جمله اعضای سازمان همکاری اسلامی، طی بیانیهای که از سوی علی بحرینی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در جریان نشست ۵۲ شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو ارائه شد، بر نقش دین در ترویج و ارتقای حقوق بشر در کشورها، جهان و سازمان های بین المللی تاکید کردند.
در این بیانیه آمده است: ما معتقدیم آموزهها و ارزشهای دینی مانند کرامت انسانی، برابری، عدالت و صلح، سرچشمه بسیاری از هنجارها و ارزشهای حقوق بشری معاصر هستند.
بیانیه یاد شده میافزاید: ما، حمایت کنندگان این بیانیه، معتقدیم عدم احترام به تنوع فرهنگی منجر به یکجانبه گرایی، افراط گرایی و خشونت می شود. در این راستا، ما از جامعه جهانی می خواهیم تا با اتخاذ تدابیر لازم از هرگونه تبعیض، خصومت، خشونت و افترا و اهانت به ادیان و پیروان آنها جلوگیری کند.
در بخشی دیگر از این بیانیه میخوانیم: ما از شورای حقوق بشر میخواهیم تا اقدامات ملموس و مضاعفی را برای مقابله با کلیشههای منفی علیه ادیان و شخصیتهای دینی و مذهبی و همچنین مقابله با اقدامات تحریک آمیز به نفرت، تبعیض و خشونت بر اساس مذهب، انجام دهد و از ظرفیت و نقش رهبران دینی در ارتقاء حقوق بشر بهره برداری کند.
در بیانیه یادشده، ۶۰ کشور حمایت کننده، همچنین از گفتوگوی معنادار بین ادیان مختلف از جمله در قالب سازوکارهای حقوق بشری استقبال کرده اند.
گفتنی است این بیانیه به ابتکار نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در ژنو با عنوان "نقش دین در حفاظت و ارتقاء حقوق بشر" انجام شد که مورد حمایت بیش از ۶۰ کشور از جمله سازمان همکاری اسلامی و تعدادی دیگر کشورها قرار گرفت.
https://irna.ir/xjLZSF
اعتصاب طولانی کارکنان اداره گذرنامه انگلیس و اخلال در مسافرتهای تابستانی
افزون بر یک هزار نفر از کارکنان اداره گذرنامه انگلیس قصد دارند تا در ادامه موج فزاینده اعتراض مشاغل عمومی به شرایط نامطلوب کاری، کمبود نیرو، کار زیاد و دستمزدهای پایین، به مدت پنج هفته در بحبوحه اوج کاری این سازمان دست از کار بکشند.
اتحادیه خدمات عمومی و تجاری انگلیس که با نزدیک به ۲۰۰ هزار عضو، بزرگترین سندیکای کارکنان دولت به شمار میرود روز جمعه اعلام کرد که کارکنان معترض از تاریخ سوم «آوریل» تا پنجم «می» اعتصاب خواهند کرد.
طبق آمار منتشر شده بالغ بر ۴ هزار کارمند در اداره گذرنامه انگلیس مشغول به کار هستند و این اعتصاب بدین معناست که دستکم یک چهارم نیروی کار در این بخش دست از کار خواهند کشید. بر اساس گزارشهای منتشر شده، کارکنان مراکز لندن، دورهام، گلاسکو، لیورپول، نیوپورت، پیتربارو و ساوتپورت در این حرکت اعتراضی مشارکت دارند.
به این ترتیب انتظار میرود که رسیدگی به پرونده گذرنامه صدهاهزار مسافر انگلیسی برای ایام تعطیلات تابستانی معوق بماند. سندیکای معترضان هم پیشبینی کرده است که این حرکت اعتراضی تبعات سنگینی را بر صنعت گردشگری خواهد داشت.
آمارها نشان میدهد که آوریل یکی از ماههای پرکار اداره گذرنامه است و این سازمان فقط هفتهای ۲۵۰ هزار درخواست برای صدور گذرنامه دریافت میکند. به عبارت دیگر برگزاری اعتصاب کارکنان اداره گذرنامه انگلیس برنامه سفر نزدیک به یک میلیون انگلیسی را مختل میکند.
«مارک سروتکا» دبیر کل اتحادیه خدمات عمومی و تجاری انگلیس گفت که اختلاف بر سر مخالفت دولت با افزایش حداکثر دو درصدی حقوق کارکنان در میانه بحران هزینههای زندگی است. وی افزود که دولت، «بهرغم دو اعتصاب گسترده، هدفمند و مستمر کارکنان اداره گذرنامه، نتوانسته است گفتوگوی معناداری انجام دهد».
سروتکا ادامه داد: «رویکرد آنها شاهد دیگری است که با نیروی کار خود بدتر از دیگران رفتار می کنند. آنها شش ماه فرصت داشتند تا این اختلاف را حل کنند، اما خودداری کردند. »
وی با بیان اینکه دولت مطالبه کارکنان این بخش را نادیده گرفته است افزود: چگونه اعضای ما می توانند بحران هزینه های زندگی را نادیده بگیرند، در حالی که ۴۰ هزار کارمند دولتی از بانک های غذایی استفاده می کنند و ۴۵۰۰۰ نفر از آنها کمکهزینه های معیشتی دریافت میکنند.
او تصریح کرد: «این یک رسوایی ملی و لکهای بر آبروی این دولت است که بسیاری از نیروی کارش در فقر به سر میبرند.»
رکود اقتصادی، تورم مهارنشدنی، کمبود انرژی و مشکلات معیشتی همه و همه مردم انگلیس را که از رفاه همیشگی خود محروم کرده به اعتراض واداشته است. ماه پیش نیم میلیون نفر از مشاغل عمومی در اقدامی هماهنگ و کم سابقه دست به اعتصاب زدهاند.
در این حرکت اعتراضی که یک چالش بزرگ برای دولت محافظهکار ریشی سوناک بشمار میرود، معلمان، کارکنان دانشگاهها، رانندگان قطار، کارمندان دولت و بسیاری دیگر از مشاغل در تداوم اعتراض به افزایش افسارگسیخته هزینههای زندگی و مشکلات عمیق مالی دست از کار کشیدند.
آخرین اعتراض تاریخساز مشاغل عمومی به سال ۲۰۱۱ بر میگردد که حدود ۳ میلیون نفر در اعتراض به اصلاحات نظام بازنشستگی کشور دست از کار کشیدند.
طبق برآوردهای صورت گرفته تحرکات اعتراضی ماههای اخیر بالغ بر ۶ میلیارد پوند به اقتصاد بحران زده انگلیس زیان زده است. مرکز ملی آمارهای انگلیس هم اعلام کرده که در سال گذشته میلادی بیش از ۱.۶ میلیون روز کاری از دست رفت که این میزان بالاترین رقم سالانه از سال ۱۹۹۰ بشمار میرود.
رفتاری که سوناک در ماههای اخیر نشان داده گونهای از خوش باوری است که اوضاع خود به خود بهبود مییابد. او همچنین روی لایحهای که برگزاری اعتصابها در کشور را محدود میکند، حساب زیادی باز کرده است.
در لایحه پیشنهادی دولت سوناک، سطحی حداقلی از خدمات عمومی مشخص شده است که بر اساس آن کارگران و کارکنان در بخشهای خدمات اضطراری عمومی حق اعتصاب نخواهند داشت. بر اساس این لایحه از هر ۵ کارگر انگلیسی یک نفر در معرض خطر ممنوعیت اعتصاب قرار خواهد گرفت.
کارفرمای هر کسی که در بخشهای بهداشت، آموزش یا حملونقل کار میکند، میتواند او را مجبور کند که سر کارش بماند، حتی اگر اتحادیهشان به اعتصاب رای داده باشد - و در صورت امتناع ممکن است از کار اخراج شوند.
اما کارشناسان معتقدند که تحرکات جاری میتواند سیر نزولی پشتوانه عمومی نسبت به حزب حاکم محافظهکار را درست مانند جیمز کالاهان رهبر حزب کارگر در دوران اعتصابات گسترده زمستان سخت آن سال، نشان دهد و هیچ بعید نیست که تا پایان سال جاری دولت سوناک سقوط و نخست وزیر جدیدی مستقر شود.
https://irna.ir/xjLZTd
اسلواکی جنگندههای میگ-۲۹ به اوکراین ارسال کرد
خبرگزاری رویترز گزارش داد که دولت اسلواکی به دومین متحد اوکراین تبدیل شده است که جنگندههای میگ-۲۹ خود را در اختیار کییف قرار داد؛ جنگندهای که اوکراین معتقد است برای پاسخ به حملات روسیه بسیار حیاتی است.
اسلواکی به لهستان پیوست که روز گذشته اعلام کرده بود این جنگندهها را در اختیار اوکراین قرار میدهد. این دو کشور هر دو عضو ناتو و همسایه اوکراین هستند.
براساس این گزارش، ناوگان میگهای ۲۹ اسلواکی ۱۱ فروند هستند که در تابستان گذشته بازنشسته شدند. بیشتر این جنگندهها البته در شرایط عملیاتی قرار ندارند.
رویترز گزارش داده که اسلواکی آن تعداد از جنگندههایی که در شرایط عملیاتی هستند را به اوکراین اعزام کرده و آن تعدادی که در شرایط عملیاتی قرار ندارند را به عنوان قطعات یدکی در اختیار این کشور قرار میدهد.
ادوارد هگر نخست وزیر اسلواکی اظهار داشت: ما همچنین قطعات سیستم دفاعی KUB خود را هم به اوکراین ارسال خواهیم کرد. امروز دولت ما به اتفاق آرا این موضوع را مورد تصویب قرار داد.
وی افزود: روند در اختیار قرار دادن این جنگندهها به طور نزدیک با لهستان، اوکراین و البته دیگر متحدان ما هماهنگ شده است.
براساس این گزارش، اتحادیه اروپایی مبلغی را به عنوان غرامت به اسلواکی در ازای این موضوع پرداخت خواهد کرد.
نخست وزیر اسلواکی همچنین اعلام کرد که این کشور با آمریکا برای تحویل تجهیزات نظامی به ارزش ۷۰۰ میلیون دلار به توافق دست یافته است.
از زمان آغاز جنگ اوکراین از پنجم اسفندماه ۱۴۰۰ تاکنون، لهستان و اسلواکی به عنوان ۲ عضو ناتو که پیشتر از کشورهای کمونیستی محسوب میشدند، حمایت لفظی از اوکراین داشتهاند.
کشورهای غربی که تسلیحات در اختیار اوکراین قرار میدهند، تاکنون از ارسال جتهای جنگنده به این کشور خودداری کردهاند.
اسلواکی در سال ۲۰۱۸ سفارش خرید جنگنده های اف-۱۶ آمریکایی را برای جانشینی میگهای ۲۹ خود به آمریکا داد و قرار است اولین محموله از این جنگندهها تا سال ۲۰۲۴ در اختیار اسلواکی قرار بگیرد.
این خبر در حالی اعلام میشود که دولت هگر در اسلواکی به عنوان دولت موقت بر سر کار قرار دارد تا انتخابات زودهنگام در ماه سپتامبر برگزار شود. این موضوع راه را برای احزاب مخالف باز میکند تا از ائتلاف حاکم سوال و توضیح بخواهند که آیا کابینه اختیار لازم برای ارسال میگهای ۲۹ به اوکراین را داشته است یا نه؟.
https://irna.ir/xjLZTt
واکنش انفعالی لندن به حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی در «جنین»
انگلیس در واکنش به حملات وحشیانه اخیر رژیم صهیونیستی در شهر «جنین» فلسطین که چهار کشته و دهها زخمی برجای گذاشت خواستار خویشتنداری صهیونیستها در تیراندازی به فلسطینیان شد.
کنسولگری انگلیس در شهر قدس روز جمعه با انتشار پیامی در توئیتر نوشت: پس از کشته شدن عمر عوادین ۱۶ ساله در جریان یورش (رژیم) اسرائیل به جنین که منجر به کشته شدن سه فلسطینی دیگر شد، انگلیس از اسرائیل میخواهد تحقیقات سریع و شفافی صورت دهد و در تیراندازی (به سوی فلسطینیان) خویشتنداری بخرج دهد.
«جنین» از ابتدای سال جاری میلادی به نقطه ثقل مقاومت در کرانه باختری تبدیل شده است. شب گذشته نظامیان رژیم صهیونیستی با تجهیزات گسترده وارد این شهر شده و در وسط یک خیابان پر ازدحام به سوی فلسطینیها شلیک کردند که طی آن چهار فلسطینی به شهادت رسیده و ۲۳ نفر دیگر به شدت زخمی شدند.
در این راستا شب گذشته (پنجشنبه) جمعیت کثیری از ساکنان شهر جنین پیکر مطهر این چهار شهید فلسطینی به نامهای «برکات شریم» (۲۹ ساله)، «نضال امین زیدان خازم» (۲۸ ساله)، «عمر محمد عوادین» (۱۶ ساله) و «لؤی خلیل صغیر» (۳۷ ساله) را تشییع کردند.
از سوی دیگر طبق آمار وزارت بهداشت فلسطین، ۸۸ فلسطینی از ابتدای سال میلادی جاری تاکنون به شهادت رسیدهاند که ۱۷ نفر از آنها زن و کودک هستند و شهر و اردوگاه جنین با ۳۵ شهید بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده است.
طبق این گزارش، ۲۱ نفر در نابلس، هفت نفر در الخلیل، شش نفر در اریحا، پنج نفر در دره اردن، پنج نفر در قلقیلیه، سه نفر در رامالله، دو نفر در غزه، دو نفر در بیت لحم و در شهرک سلفیت و طوباس نیز دو نفر به شهادت رسیدهاند.
https://irna.ir/xjLZTL
**از نافرمانی نظامی تا تهدید به استعفا؛ نتانیاهو در گرداب سقوط
درپی تشدید اعتراضات علیه طرح اصلاحات قضایی کابینه تندرو رژیم صهیونیستی و به دنبال آن نافرمانی نظامی در بخشهای مختلف ارتش، شمار قابل توجهی از افسران و نظامیان این رژیم نیز تهدید به استعفا از سمتهایشان در اعتراض به این طرح کردند تا حلقه را بر نخستوزیر تنگتر کنند.
شبکه هفت تلویزیون رژیم صهیونیستی امروز جمعه گزارش داد، تعدادی از افسران در ارتش رژیم صهیونیستی قصد دارند در صورتی که طرح اصلاحات قضایی تصویب شود، به قراردادهای کاری خود پایان دهند و از ارتش خارج شوند.
این شبکه همچنین اعلام کرد که وضعیت هرج و مرج سیاسی حاکم در رژیم صهیونیستی منجر به تشدید اختلاف ها و اعتراضات در صفوف ارتش شده است.
بر پایه این گزارش، این وضعیت در حال گسترش درون نظامیان عادی و ذخیره است و به عنوان یک چالش داخلی رژیم صهیونیستی را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد.
پیش از این نیز منابع رسانهای گزارش داده بودند که صدها تن از افسران ذخیره یگان «۸۲۰۰» واحد اطلاعات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی هشدار داده اند که در صورت تصویب لایحه اصلاحات قضایی این رژیم، دیگر خدمت نخواهند کرد.
شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی نیز گزارش داد که افسران ذخیره یگان «۸۲۰۰» در نامهای خطاب به «یوآف گالانت» وزیر جنگ، «هرتزی هالوی» رئیس ستاد کل ارتش و «آرون حلیفا» رئیس بخش اطلاعات نظامی (امان) گفتند: ما شاهد نشانههای نگران کنندهای هستیم که نسبت به خطرات واقعی برای امنیت (رژیم) اسرائیل هشدار میدهد.
از سوی دیگر نیز ۳۷ خلبان از مجموع ۴۰ خلبان ذخیره اسکادران ۶۹ شکاری رژیم صهیونیستی اعلام کرده اند که در اعتراض به لایحه اصلاحات قضائی مورد نظر کابینه حاکم به ریاست نتانیاهو، در تمرینات آموزشی روز چهارشنبه شرکت نمیکنند.
در هفتههای گذشته، دهها شهر از شمال تا جنوب فلسطین اشغالی از جمله تل آویو، حیفا، قدس اشغالی، بئر السبع، ریشون لتسیون و هرتزلیا صحنه تظاهرات علیه کابینه راست افراطی نتانیاهو بودند و رژیم صهیونیستی به دلیل اختلافات شدید داخلی در حال سپری کردن سختترین روزهای خود طبق اذعان مقام های مختلف این رژیم و در رأس آنها اسحاق هرتزوگ رئیس رژیم اسرائیل است.
این تظاهرات در سایه جدال شدید بین ائتلاف کابینه راست افراطی به ریاست نتانیاهو و جناح مخالف به ریاست یائیر لاپید نخست وزیر پیشین رژیم صهیونیستی برگزار شده است.
سران اپوزیسیون رژیم صهیونیستی اصلاحات قضایی کابینه نتانیاهو را برای تضعیف دستگاه قضایی و تلاش این چهره برای جلوگیری از محاکمه خود به خاطر سه پرونده فساد مالی و رشوه خواری می دانند و معتقدند که این اقدامات کابینه، رژیم صهیونیستی را به سمت درگیری و جنگ داخلی و فروپاشی تدریجی سوق خواهد داد.
https://irna.ir/xjLZVm
**کنفرانس گفتوگو در بغداد هفته آینده با حضور ایران و چند کشور منطقه برگزار میشود
میدل ایست نیوز گزارش داد که پنجمین کنفرانس بینالمللی گفتوگوی بغداد با حمایت و تحت نظر نخست وزیر عراق و مشارکت مقامات امنیتی امارات، ترکیه، ایران، سوریه، قطر، عربستان و اردن در بغداد برگزار میشود.
میدل ایست نیوز نوشت: کنفرانس گفت وگوی بغداد، تجمعی برای گفت وگو است که سالانه در بغداد برگزار می شود و میزبان ده ها مسئول سیاسی، امنیتی، تاجر و شخصیت آکادمیک از عراق، منطقه و جهان است که به تبادل نظر درباره چالش های مختلف می پردازند.
نخستین کنفرانس گفت وگوی بغداد در ژانویه ۲۰۱۷ و چهارمین کنفرانس گفت وگوی بغداد نیز در اوت ۲۰۲۱ برگزار شد.
کنفرانس امسال با حمایت و تحت نظر محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق و نظارت مشاور امنیت ملی عراق برگزار می شود.
این رسانه افزود: از طحنون بن زاید، مشاور امنیت ملی امارات، هاکان فیدان، رئیس سرویس اطلاعاتی ترکیه، علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، علی مملوک، معاون امور امنیتی رئیس جمهور سوریه، محمد المسند، مشاور امور امنیت ملی امیر قطر، عبدالعزیز الهویرینی، رئیس امنیت کشور عربستان و احمد طوقان، رئیس سرویس اطلاعاتی اردن برای حضور در این کنفرانس دعوت شده است.
وزیر امور خارجه در سفر اخیر خود به بغداد و دیدار با مشاور امنیت ملی عراق از سفر قریب الوقوع دبیر شورای عالی امنیت ملی به عراق برای امضا سند همکاری امنیتی خبر داد.
https://irna.ir/xjLZVs
**سفیر امارات درباره توافق ایران و عربستان: بهترین فرصت برای ایجاد ثبات در یمن است
لانا نصیبه، سفیر و نماینده دائم امارات در سازمان ملل متحد گفت که توافق ایران و عربستان، بهترین فرصت برای ایجاد ثبات در وضعیت یمن است.
لانا نصیبه سفیر و نماینده امارات متحده عربی در سازمان ملل متحد در جمع خبرنگاران درباره تاثیر توافق ایران و عربستان بر وضعیت یمن گفت: ما فرصت ایجاد ثبات در وضعیت یمن را در زمانی نزدیک می بینیم.
وی تصریح کرد: امیدواریم نقشه راهی که به اجرای کامل صلح در یمن کمک می کند، به دست آید.
سفیر امارات در سازمان ملل افزود که امارات از عربستان که این مذاکرات مهم با طرف ها را دنبال کرده است حمایت می کند.
وی با اشاره به تلاش های هانس گراندبرگ فرستاده ویژه دبیر کل سازمان ملل در امور یمن در این زمینه گفت که توافق عربستان و ایران، بهترین فرصت برای ایجاد ثبات طولانی مدت در وضعیت یمن است.
سفیرو نماینده دائم امارات در سازمان ملل ادامه داد: امارات کاملا از ایجاد ثبات در یمن حمایت می کند و تمام تلاش خود را برای تحقق این امر انجام خواهد داد.
این دیپلمات اماراتی در پاسخ به اینکه آیا ماه رمضان فرصتی برای صلح ایجاد کرده است؟ گفت: ماه رمضان فرصتی برای صلح ایجاد کرده است. انشاء الله چنین شود.
به گزارش ایرنا، اعلام توافق میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی، در روز جمعه ۱۹ اسفند ماه ۱۴۰۱ برای از سرگیری روابط پس از هفت سال تنش، بازتاب گسترده ای در آمریکا به ویژه در میان مقامات و تحلیلگران آمریکایی داشته است.
جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی برای از سرگیری روابط دو جانبه و آغاز به کار دوباره سفارتخانههای دو کشور توافق کردند. بهدنبال سفر بهمن ماه آیتالله «سید ابراهیم رئیسی» به پکن، امیر دریابان «علی شمخانی» از روز دوشنبه ۱۵ اسفند با هدف پیگیری توافقات سفر رئیس جمهور، مذاکرات فشردهای را بهمنظور حلوفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران - ریاض با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد.
در پایان این مذاکرات، بیانیه سهجانبهای در پکن با امضای «شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بنمحمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر شد.
در متن این بیانیه سهجانبه آمده است: در پاسخ به ابتکار شایسته جناب شی جینپینگ رئیس جمهوری خلق چین در حمایت از گسترش روابط جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی، بر اساس اصل حسن همجواری و با توجه به توافق ایشان با سران دو کشور در میزبانی و حمایت از انجام گفتگو بین جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی و همچنین تمایل دو کشور به حل و فصل اختلافات از طریق گفتوگو و دیپلماسی بر اساس پیوندهای برادرانه و با تأکید بر پایبندی دو کشور به اصول و اهداف منشور سازمان ملل متحد و منشور سازمان همکاری اسلامی و اصول و رویههای بینالمللی، هیأتهای جمهوری اسلامی ایران به ریاست امیر دریابان علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی و پادشاهی عربستان سعودی به ریاست مساعد بن محمد العیبان وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی از تاریخ ۱۵ تا ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱ خورشیدی برابر با ۶ تا ۱۰ مارس ۲۰۲۳ میلادی در پکن با یکدیگر دیدار و گفتؤگو کردند.
خبر توافق نهایی ایران و عربستان برای احیای روابط دوجانبه پس از ۷ سال قطع رابطه، روایت پشت پرده آن نشاندهنده تغییراتی بزرگ در مناسبات منطقه و رویدادهای جهانی است.
https://irna.ir/xjLZVT
**امیرخان متقی: افغانستان نسبت به هر زمان دیگری امن است
وزیر امور خارجه افغانستان گفت: امروز افغانستان نسبت به هر زمان دیگری امن است، جزایر قدرت از بین رفته اند، کشت مواد مخدر به صفر کاهش یافته است و ۹ میلیون کودک را به آموزش مشغول کرده ایم.
امیرخان متقی در دیدار هیات علمای اماراتی که به کابل سفر کرده اند، افزود: «طالبان و امارات متحدهٔ عربی روابط تاریخی دارند و در آینده نیز متعهد به روابط نیک هستیم.»
براساس این گزارش عبدالقهار بلخی سخنگوی وزارت امور خارجه طالبان درخصوص این دیدار گفت: هیات اماراتی به سرپرستی عمر حبتور الدرعی، مدیر اجرایی اداره کل امور اسلامی و اوقاف امارات متحده عربی با وزیران امور خارجه و امر به معروف و نهی از منکر و برخی از علمای دینی افغانستان دیدار کرد.
متقی در ادامه سخنانش در این دیدار با بیان اینکه سیاست ما متوازن است و نمیخواهیم افغانستان به سنگر تقابل قدرتها مبدل شود، گفت: افغانستان کشوری است غنی از معادن و در این بخش، برای امارات متحده فرصتی خوب برای سرمایهگذاری وجود دارد.
متقی همچنین در این دیدار خواستار توجه ویژهٔ هیأت در آزادی زندانیان افغان در امارات متحده، انعکاس تصویر واقعی امارت اسلامی افغانستان، گسترش روابط با کشورهای حوزه (خلیج فارس) و کمکهای بشردوستانه شد.
این گزارش می افزاید: سازمان دیدهبان حقوق بشر مسئولان در امارات متحده عربی را متهم کرده که «بین دو هزارو ۴۰۰ تا دو هزارو ۷۰۰ افغان» را که واجد شرایط اسکان مجدد در کشورهای دیگر شناخته نشدهاند به مدت بیش از ۱۵ ماه در «بازداشت خودسرانه» نگه داشته است.
این سفر در پی واگذاری مسئولیت کنسولگری افغانستان در امارات به دیپلمات های امارت اسلامی صورت می گیرد.
پیش از این همچنین، مسئولیت مدیریت امور میدان های هوایی بزرگ کشور به یک شرکت اماراتی واگذار شده بود. این درحالی بود که ترکیه و قطر نیز برای در اختیار گرفتن آن، تلاش می کردند.
خبرگزاری آوا نوشت: امارات یکی از سه کشوری بود که دولت امارت اسلامی را در دوره اول به رسمیت شناخته بود؛ اما در این دوره، تاکنون امارت اسلامی را به عنوان دولت رسمی افغانستان به رسمیت نشناخته است.
به گزارش این رسانه، امارات در عین حال، پس از فروپاشی دولت پیشین، اشرف غنی و دیگر مقام های فراری دولت پیشین را پذیرفت. گفته می شود اشرف غنی همچنان در امارات زندگی می کند.
https://irna.ir/xjLZVD