ارومیه - ایرنا - آرامگاه شمس تبریزی، قلب خوی، نگین درخشان شهر دارالمومنین جایی که عرفان، سیر و سلوک دست بدست هم داده و ناب‌ترین تصویرها را به نمایش می‌گذارند تا بار دیگر به انتظار مهمانان هر ساله خود باشد و از مکتب عرفان تحفه‌ای برایشان بدهد.

به گزارش ایرنا، مزار شمس تبریزی این معشوق گریزان مولانا و خلوت گزیده در دارالمومنین برای دیداری دوباره با عاشقانش ثانیه شماری می‌کند تا لحظه‌های گردشگران و فرهیختگان را با فضای روحبخشش جلایی دوباره دهد.

آرامگاه این این عارف نامی ایران زمین، هرساله میزبان گردشگران و مسافران داخلی و خارجی شده و حکایت شوریدگی مولانا در فراق شمس را صدها بار برای گردشگران و مسافران روایت کرده و به عبارتی دیگر دل آنها را با عرفان اسلامی ایرانی گره زده و با کوله باری از عشق و معرفت راهی دیارشان می‌کند.

عرفان اسلامی آرامگاه، به شمس تبریزی گره خورده و شکوه آن برگرفته از قدرت شکار قوچ‌های وحشی شاه اسماعیل صفوی است که طی اقامت ۴۰ روزه‌اش در کوه «چله خانه» خوی آنها را شکار و بر مناره آرامگاه نصب کرده است.

مناره آجری شمس تبریزی به شکل هرم مخروط ناقص با ارتفاع ۱۵ متر مزین به شاخ‌های قوچ بوده و تداعی گر شکوه و قدرت نمایی شاهان صفوی و ارادت آنان به عرفان اسلامی است.

برج شمس تبریزی ۳.۴۰ متر قطر داشته و مساحت آن نیز ۱۱ متر و دارای برجی به ارتفاع ۱۷ متر است و آرامگاه شمس در فاصله ۱۰ متری از مقبره قرار دارد.

در ابتدای ورود به محوطه مقبره و مناره شمس، سردیس این عارف وارسته و نمادی به شکل مهر مزین به نام او نصب شده و فضای داخلی نیز که با اشعار مولانا که مرید شمس تبریزی است، جلوه نمایی کند همچنین در این محوطه جملاتی برگرفته از کتاب «مقالات شمس» به خطوط زیبای ثلث، نستعلیق و شکسته نستعلیق چشم را خیره کرده و به تفکر وا می‌دارد.

در مورد سرنوشت وی اطلاع دقیقی در دست نیست، مریدان سخنان وی را که در مجالس مختلف بر زبان آورده، گردآوری کرده‌اند که به «مقالات شمس تبریزی» معروف است.

برج شمس تبریزی روی مزار شمس تبریزی جلوه دیگر این آرامگاه است که در دوره صفویان ساخته شد، این بنا در محله امامزاده سید بهلول در شمال غربی شهر خوی واقع است.

رییس اداره میراث فرهنگی و گردشگری خوی با بیان اینکه آرامگاه شمس از مهمترین پروژه‌های محرک توسعه آذربایجان غربی است، گفت: این آرامگاه، از مهمترین آثار تاریخی شهرستان خوی نیز محسوب می‌شود و هرساله میزبان گردشگران داخلی و خارجی است.

عزیز میرزایی افزود: این اثر تاریخی امسال نیز آماده پذیرایی از مهمانان و مسافران نوروزی است و مسافران نوروزی می‌توانند از این مجموعه تاریخی بازدید کنند.

وی ادامه داد: پیش بینی شده امسال طبق سال‌های گذشته روزانه ۵۰۰ نفر از مقبره شمس تبریزی بازدید کنند.

شهر آفتابگردان با سوغاتی هایش در انتظار مسافران

شهرستان خوی با داشتن مزارع وسیع آفتابگردان، بزرگترین تولید کننده تحمه آفتابگردان در آذربایجان غربی و حاِز رتبه برتر در کشور است.

رییس میراث فرهنگی و گردشگری خوی با بیان اینکه خوی به عنوان شهر آفتابگردان نیز شناخته شده است، افزود: خوی، بزرگترین بورس خرید و فروش تخمه آفتابگردان در خاورمیانه است.

همچنین گل محمدی، عسل و لبنیات آن نیز شهرت خاصی دارد برهمین اساس می‌تواند مقصد سفر مسافران نوروزی در ایام نوروز باشد.

وی ادامه داد: همچنین شهرستان خوی در زمینه تولیدات چرمی، از جمله زین و یراق اسب و لوازم سوارکاری یکی از قطب‌های تولید این رشته بوده و علاوه بر فروش به بازارهای داخلی به کشورهای خارجی نیز صادر می‌کند که در ایام نوروز می‌تواند مورد توجه مسافران قرار گیرد.

صنایع دستی خوی سوغاتی زیبا برای گردشگران

میرزایی ادامه داد: خوی در زمینه صنایع دستی نیز پیشتاز است و با ۳۰ هزار بافنده بهترین محصولات را تولید می کند و به نام شهر «صنایع دستی» شناخته شده است.

فرش «ریزماهی خوی» نیز ثبت جهانی شده و در فهرست میراث ناملموس جای گرفته است برهمین اساس ایام عید نوروز بهترین زمان برای بازدید مسافران و خرید از تولیدات صنایع دستی این شهر است.

البته بدلیل وقوع زلزله‌های متعدد سال گذشته، بسیاری از مردم شهرستان خوی بویژه اهالی روستاهای تخریب شده، در چادرها سکونت دارند و هنوز ارودگاه‌های اسکان موقت در این شهر برپاست.

اهالی این شهر برغم اسکان در چادرها، اما آماده استقبال و پذیرایی از مهمانان و مسافران نوروزی هستند تا با خاطره خوبی و دست پُر از خرید سوغاتی‌ها، خوی را ترک کنند.

مرز رازی، ظرفیت مهم خوی

وی افزود: آرامگاه شمس تبریزی و مرز رازی، دو پتانسیل و ظرفیت مهم گردشگری شهرستان خوی است چنانکه روزانه بیش از پنج هزار نفر از مرز رازی خوی تردد می کنند و به عبارتی پر تردد ترین پایانه مسافر بری کشور است.

میرزایی اظهار کرد: در ایام تعطیلات سال بویژه نوروز مسافران و گردشگران زیادی برای عزیمت به شهر وان در کشور ترکیه، مرز رازی را انتخاب کرده و با گذر از شهرهای خوی و قطور خود را به این مرز رسانده تا پس از طی تشریفات قانونی، به کشور ترکیه عزیمت کنند.

به گفته وی، با توجه به اتفاقات و حوادث اخیر (زلزله در خوی و کشور ترکیه) امسال حجم مسافران خروجی از مرز رازی نسبت به سال‌های قبل کاهش یافته است.

شهرستان خوی دارای ۲۰۰ اثر تاریخی ثبتی و حفاظتی از جمله بازار تاریخی خوی، کلیسای سورپ سرگیس، آبشار‭ ‬بدلان، ‬دره‭ ‬بریس، ‬کارونسرای‭ ‬شاه‌ عباسی‭ ‬و‭ ‬جاده‭ ‬خوی‭ ‬قطور، ‬تالاب‭ ‬روستای‭ ‬امیربیک‭ ‬و‭ ‬قلعه‭ ‬کوراغلی، دروازه سنگی و مسجد مطلب خان، است.

به گزارش ایرنا، محمد بن علی بن ملک ‌داد، ملقب به شمس‌الدین یا شمس تبریزی از صوفیان مشهور سده هفتم هجری بوده و شهرت او بیشتر به خاطر آشنایی مولوی با اوست و دیوان غزل‌های مولوی با نام کلیات شمس شناخته می‌شود.

شمس تبریزی اولین بار در سال ۶۴۲ هجری قمری به قونیه رفت و با مولانا دیدار کرد مریدان مولانا به دشمنی با شمس برخاستند و شمس ناگزیر از قونیه رفت و در سال ۶۴۳ به قونیه بازگشت و دوباره مورد آزار مریدان مولانا قرار گرفت تا سال ۶۴۵ که ظاهرا برای آخرین بار از قونیه رفت و ناپدید گشت.

شمس تبریزی عاشق سفر بود و عمر را به سیر و سیاحت می‌گذرانید و در یک جا قرار نمی‌گرفت، آنچنان که به روایت افلاکی، جماعت مسافران صاحبدل او را پرنده گفتندی جهت طی زمینی که داشته‌ است.

شمس تبریزی در ۲۶ جمادی‌الثانی ۶۴۲ (معادل ۶ دسامبر ۱۲۴۴ میلادی و ۱۶ آذر ۶۲۳ هجری خورشیدی) به قونیه رسید. با مولوی ملاقات کرد و با شخصیت نیرومند و نفس گرمی که داشت مولانا را دگرگون کرد. تا پیش از دیدار شمس تبریزی مولوی از عالمان و فقیهان و اهل مدرسه بود. در آن زمان به تدریس علوم دینی مشغول بود و در چهار مدرسه معتبر تدریس می‌کرد و اکابر علما در رکابش پیاده می‌رفتند.

با دیدار شمس تبریزی مولوی لباس عوض کرد، درس و وعظ را یکسو نهاد و اهل وجد و سماع و شاعری شد. برای مردم قونیه مخصوصاپیروان مولانا تغییر احوال او و رابطه میان او و شمس تبریزی تحمل ناکردنی بود. عوام و خواص به خشم آمدند، مریدان شوریدند، و همگان کمر به کین او بستند. شمس تبریزی بعد از شانزده ماه در ۲۱ شوال ۶۴۳ بی‌خبر قونیه را ترک کرد و اندوه و ملال مولوی در آن ایام بی‌کرانه بود.

سرانجام نامه‌ای از شمس تبریزی رسید و معلوم گشت که او در شام است. مولوی فرزند خود سلطان ولد را با بیست تن از یاران برای بازآوردن او فرستاد. شمس تبریزی در ۶۴۴ با استقبال باشکوه به قونیه بازگشت. محفل مولوی غرق شور و شادی و وجد و سماع شد.

اما شادمانی‌ها دیری نپایید باز آتش کینه و تعصب بالا گرفت و رنج‌ها و آزارها به شمس تبریزی رسید او با همه عشق و علاقه‌ای که به صحبت مولانا داشت تصمیم به ترک قونیه گرفت.