به گزارش روز شنبه گروه علم و آموزش ایرنا از مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، رئیس این موسسه گفت: در نسخه جاری رتبه بندی نیچر ایندکس (nature index) که اول دسامبر ۲۰۲۱ تا ۳۰ نوامبر ۲۰۲۲ (آذر ۱۴۰۰ تا آبان ۱۴۰۱) را در بر می گیرد، ایران در میان کشورهای جهان حائز رتبه ۳۰ شده است. در این رتبه بندی چین، آمریکا و آلمان به ترتیب رتبه های اول تا سوم را دارند.
احمد فاضلزاده اظهار داشت: بر اساس چهار حوزه موضوعی کلی فیزیک، شیمی، زمین و علوم محیطی و علوم زیستی بهترین رتبه جمهوری اسلامی ایران در حوزه موضوعی فیزیک با رتبه جهانی ۲۷ بوده است. عملکرد ایران در ۴ حوزه موضوعی بر اساس تعداد و سهم مقالات در جدولی نشان داده شده است.
وی ادامه داد: در این رتبه بندی، ۹۵ سازمان ایرانی حضور دارند که ۷۸ سازمان ماهیت دانشگاهی دارند. بین کلیه سازمان ها دانشگاه شیراز با کسب رتبه ۹۲۱ جهانی در بین سازمان ها و نیز کسب رتبه ۷۵۴ جهانی بین دانشگاهها، رتبه اول کشور را در هر دو بخش به دست آورده است. رتبه سایر سازمانهای کشور در جدول زیر نشان داده شده است.
رئیس موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام تاکید کرد: نیچر ایندکس یک پایگاه اطلاعاتی متشکل از وابستگی سازمانی نویسندگانی است که در ۸۲ نشریه برتر علوم طبیعی مقاله چاپ کرده اند. نیچر ایندکس تعداد مطلق و تعداد سهم کسری از انتشار مقاله در سطح سازمانی و ملی را ارائه می دهد و به این ترتیب، شاخصی از خروجی و همکاری پژوهشی با کیفیت در سطح جهانی است. نیچر ایندکس به صورت ماهانه روزآمد شده و اطلاعات یک دوره ۱۲ ماهه را بر روی وبگاه خود نمایش می دهد.
فاضل زاده افزود: خروجی مقاله برای یک موسسه، کشور، منطقه یا شهر به دو صورت محاسبه می شود؛ تعداد؛ به این معنا که یک یا چند نویسنده مقاله پژوهشی از آن موسسه یا مکان باشند، بدون توجه به اینکه چه تعداد از نویسندگان همکار از خارج از آن موسسه یا مکان وجود دارد، امتیاز یک به موسسه یا مکان اختصاص داده می شود و سهم؛ یعنی یک شمارش کسری است که نسبت نویسندگان یک موسسه یا کشور/ منطقه و تعداد مؤسسات وابسته در هر مقاله را در نظر میگیرد برای محاسبه سهم، مشارکت همه نویسندگان به طور مساوی در مقاله در نظر گرفته می شود.
به گزارش ایرنا، هر ساله «نیچر ایندکس» به رتبهبندی کشورها در سراسر جهان بر پایه دستاوردهای پژوهشی با کیفیت بالای آنها در سال گذشته میپردازد. این رتبهبندی بر پایه بخش کوچکی از دستاوردهای پژوهشی کشورها انجام میشود و برای درک بهتر جایگاه آنها باید نظامهای رتبهبندی دیگر نیز مرور شوند.
«نیچر ایندکس» با شمارش شمار مقالههای پدیدآوران در نشریههای نمایهشده، امکان رتبهبندی کشورها را بر پایه سه سنجه کلیدی شمار مقالهها (AC)، شمار کسری (FC)، و شمار کسری وزنی (WFC) فراهم میکتد.