به گزارش ایرنا، آبشار رودمعجن که در روستایی به همین نام، در بخش بایگ، در ۲۰ کیلومتری غرب تربت حیدریه واقع است، طی بیشتر روزهای سال پذیرای انبوه مسافران و گردشگران است و به ویژه در روزهای گرم سال با خنکای دلچسب خود، خستگی را از تن و جان آنان می زداید.
حدود ۹۰ درصد از جمعیت هفت هزار نفری بخش بایگ تربت حیدریه به کار تولید ابریشم مشغولند، از همین رو ۸۰ تا ۹۰ درصد ابریشم ایران در این شهر کوچک تولید می شود.
سال گذشته و در هفدهمین نشست کمیته بینالدولی پاسداری از میراثفرهنگی ناملموس یونسکو که به میزبانی کشور مراکش برگزار شد، پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم به عنوان بیست و یکمین عنصر میراثفرهنگی ناملموس ایران مشترکا با کشورهای افغانستان، آذربایجان، ترکیه، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان به ثبت جهانی رسید.
شهر کوچک بایگ در هر ۲ حوزه تولید کرم ابریشم و ابریشم قطب اصلی تولید کشور محسوب می شود و مراسم بزرگداشت این افتخار ملی و بین المللی پارسال با حضور مدیران کشوری و استانی از جمله وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این شهر برگزار شد.
از دیگر سو ثبت ملی "حلوا جوزی" به عنوان یکی از خوراکی های کاملا ارگانیک به اسم بایگ، نام این شهر را سال گذشته دیگر بار بر تارک حوزه صنایع دستی و گردشگری (خوراکی) کشور ثبت کرد.
بعضی از گردشگران که به شوق دیدن کشتزارهای یاقوت رنگ و معطر زعفران پا به تربت حیدریه گذاشتهاند خوب میدانند در عمق این پهنه تاریخی، بهشت گمشدهای در نزدیکی بایگ وجود دارد که روستای رودمعجن نام گرفته است.
سرسبزی ، زیبایی و خنکای آب رودمعجن باعث شده است برخی از اهالی خراسان رضوی و به ویژه مردم تربت حیدریه از این روستای ییلاقی به عنوان بهشت استان یاد کنند.
رودمعجن یکی از روستاهای هدف گردشگری شهرستان، با بهره مندی از آبشاری به ارتفاع ۲۸ متر که از سلسله جبال چهل تن در ۵۴ کیلومتری غرب تربت حیدریه سرچشمه می گیرد؛ در روزهای گرم سال سرلیست اماکن دیدنی و پیشنهادی تورهای گردشگری است.
آبشار رودمعجن بعد فروریختن از کوه و سیراب کردن مزارع و باغهای روستا، وارد رودخانه حصار میشود و با وجود کاهش آب آن بر اثر خشکسالی های اخیر همچنان چشم نوازی و روح افزایی می کند.
وجود باغهای بادام، آلبالو، سیب، گلابی، آلو و هلو در اطراف رودخانه و آبشار رودمعجن و نیز تولیدات صنایع دستی اهالی منطقه از دیگر جاذبههای این روستای گردشگری است.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربتحیدریه به خبرنگار ایرنا گفت: سالانه افزون بر ۳۰۰ هزار نفر صرفا برای دیدن آبشار و چشماندازهای رودمعجن به بایگ سفر میکنند که با احتساب مسافران عبوری این رقم گاه تا چند برابر افزایش می یابد.
علی محمدی افزود: بخش بایگ که روستای رودمعجن را در خود جای داده است با بهره مندی از کارگاههای ابریشم کشی زیاد که تاکنون افزون بر ۳۵۰ واحد آن زیر پوشش حمایتی اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری تربت حیدریه قرار گرفته است؛ جذابیت های گردشگری منطقه را در سالهای اخیر افزایش داده است.
وی اضافه کرد: به دنبال آن هستیم با ایجاد کارگاههای جدید صنایع دستی به فرآوری ابریشم در بایگ کمک کنیم زیرا معتقدیم هنرمندان منطقه می توانند با تولید پارچه های ابریشمی، نواربافی، روسری بافی، تلفیق ابریشم و عقیق و هنرهای نظیر آن؛ جاذبه گردشگری منطقه را پررنگ تر کنند.
وی گفت: در همین راستا سال گذشته وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با ثبت روستای "بسک" به عنوان روستای ملی ابریشم ایران و شهر بایگ به عنوان شهر ملی ابریشم ایران نخستین گام را در این مسیر برداشت.
وی تصریح کرد: حلوا جوزی بایگ به عنوان یکی از خوراکی های مقوی و کاملا ارگانیک که از گیاهان دارویی منطقه تولید می شود؛ "گردشگری خوراکی" را نیز طی سالهای اخیر در سطح منطقه مطرح کرده است.
به گزارش ایرنا تربت حیدریه از شهرستان های مهم و بزرگ خراسان رضوی در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد مقدس به عنوان معبر مهم گردشگری شرق کشور حدود ۴۰۰ اثر تاریخی و جاذبه گردشگری دارد که ۹۰ مورد آن در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مسافران و زائران استانهای جنوبی و جنوب شرقی کشور همچون بندرعباس، اصفهان، فارس، یزد، کرمان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی برای گذر به مشهد مقدس باید از تربت حیدریه عبور کنند از این رو جاذبه های گردشگری این شهرستان همچون رودمعجن فرصت خوبی برای استراحت، اتراق و تفریح در اختیار آنها قرار داده است.