به گزارش خبرنگار ایرنا، سد جیرفت که برای رسیدن به آن باید حدود ۳۵ کیلومتر از جیرفت به سمت دره نراب را طی کنی و بعد از آن بخشی از مسیر را در جادهای پیچ در پیچ تا ارتفاع سد بالا بروی بر روی دره نراب قرار گرفته که بر اثر فشار آب طی چند هزار سال به این شکل در آمده است.
در زیر مشخصات، تاریخچه و اهدافی که برای سد تعیین شده با اطلاعاتی که از علیرضا عادلی مدیر سد و نیروگاه برقابی جیرفت گرفته شده آمده است که مطالعه آن قطعا بر اطلاعاتمان می افزاید.
مشخصات سد
طول تاج سد ۲۵۰ متر، ارتفاع سد از پی ۱۳۳ متر عرض پی در پایین ترین نقطه ۱۷ متر و در بالاترین نقطه پنج متر است.
مخزن ۳۲۰ میلیون متر مکعب ظرفیت دارد اما در حال حاضر فقط ۳۰ درصد آن پر است.
خروجی کشاورزی سد، آب مورد نیاز ۲ هزار هکتار باغات پایین دست را تامین میکند.
یک تونل ۲ و نیم کیلومتری نیز از سد به نیروگاه برقابی منتقل میشود که جمعا ۳۲ مگاوات توانایی تولید برق دارد.
تاریخچه
اولین مطالعات بر روی سد در سال ۱۳۴۹ توسط یک مشاور فرانسوی آغاز شد و تا سال ۱۳۵۳ ادامه داشت. از آن زمان طراحی سد آغاز شد و تا سال ۱۳۵۶ ادامه یافت. سپس تجهیز کارگاه توسط شرکت های آلمانی و فرانسوی آغاز شد که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، کشور را ترک کردند.
بعد از آن شرکتی به نام پیماب زیر نظر وزارت نیرو تشکیل شد و بتن ریزی سد را زیر نظر مشاورین سوئیسی در سال ۱۳۶۴ آغاز کرد و در نهایت در بهمن ۱۳۷۰ از سد بهرهبرداری شد.
اهداف
سد جیرفت ۷۰ میلیون مترمکعب در سال آب کشاورزی را تامین می کند و ۳۰ میلیون مترمکعب در سال هم حقابه محیط زیستی به تناسب آب ورودی تامین میشود.
قرار است آب آشامیدنی شهرستان های جیرفت و عنبرآباد به میزان ۲۹ میلیون مترمکعب در سال از طریق این سد تامین شود که در حال حاضر خط انتقال آن در حال ساخت است.
کنترل سیلاب و خشکسالی از دیگر اهداف ساخت این سد است.
رودخانه هلیل رودخانهای وحشی و طغیانگر محسوب میشود و سد، پیک سیلاب را کنترل کرده و آرام آرام وارد رودخانه میکند و در زمان خشکسالی هم با اینکه ورودی کاهش پیدا میکند اما خروجی با توجه به ذخیره شدن سیلاب ها مداوم است.