دمشق – ایرنا – با آغاز ماه مبارک رمضان و حتی پیش از آن شور و حال خاصی در جای جای سوریه جوانه می زند و همه در تکاپو هستند تا به هر نحو ممکن از فیوضات این ماه خدا بهره مند شوند.

به گزارش دفتر منطقه ای ایرنا در دمشق، مسلمانان کشورهای مختلف در ماه مبارک رمضان آداب و رسوم خاصی دارند که از کشوری به کشور دیگر حتی از شهری به شهر دیگر تفاوت دارد. سوریه نیز چون دیگر کشورهای اسلامی شاهد جنب و جوش مردم برای بهره‌گیری از فیوضات ماه مبارک رمضان و در آخر استقبال از عید فطر است.

از آخرین روزهای ماه شعبان، بوی رمضان را می توان در کوچه های دمشق و دیگر شهرهای این کشور حس کرد. بازارچه های شلوغ، مساجد تمیز، خانه های غبارروبی شده؛ گویی تمام مردم کشور به استقبال مهمانی خدا رفته اند.

مسئولیت اعلام آغاز ماه مبارک رمضان به عهده قاضی شرع دمشق و مسوولان مربوط به شریعت این شهر می باشد و برای این کار از تحقیقات انجمن های علمی کمک می گیرند. در آخرین شب ماه شعبان دادگاه شریعت دمشق ساعت ها آسمان را زیر نظر می گیرد تا بتواند در بهترین زمان هلال ماه را رویت کند.

با مشاهده هلال ماه رمضان قاضی شرع دمشق از رسانه ها می خواهد تا این مساله را به اطلاع عموم برسانند و در مساجد اعلام کنند، که امسال در روز چهارشنبه اعلام شد که روز بعد یعنی پنج شنبه اول ماه رمضان است. پس از این اعلام باید منتظر شنیدن صدای سحرخوانان در برخی کوچه های شهرهای مختلف سوریه بود که با سحرخوانی هایشان مژده فرا رسیدن این ماه را می دهند.

سحرخوان ها معمولا با عنوان "ابوطبله" به کوچه ها و خیابان ها می آیند و با نواختن طبل خود سحرخوانی کرده و مردم را به طاعات و بندگی خداوند و خوردن سحری دعوت می کنند. برخی از افراد نیز تا نیمه های شب بیدار می مانند و قبل از فرا رسیدن زمان سحر، سحری خود را می خورند و بعد از آن می خوابند.

پیش از این ماه رمضان در سوریه با سنت های خاصی همراه بود و همراه با شروع اذان مغرب و اعلام وقت افطار گلوله توپ شلیک می شد تا همه از زمان افطار با خبر شوند.

در روزهای اخیر خیابان ها و بازارهای دمشق بسیار شلوغ تر از همیشه است و بسیاری از مردم به دنبال خرید مایحتاج خود هستند، اما با نزدیک شدن به زمان اذان مغرب، همه جا به یکباره خلوت می شود و به محض پیچیدن صدای الله اکبر اذان در بلندگوی مساجد، خالی از عابر می شود. مردم سوریه افطار یا در خانه های خود هستند و یا در مساجد.

در برخی مناطق سوریه با آغاز ماه مبارک رمضان، چادرهای رمضانی برپا می شود که در آن برخی افراد اقدام به جمع آوری کمک های مردمی برای افراد مستمند می کنند که امسال با وقوع زلزله مهیب هفت و هشت دهم ریشتری شمال غرب سوریه در ۱۷ بهمن ماه، بیشترین کمک ها به آسیب دیدگان از این حادثه اختصاص می یابد.

مردم دمشق ضرب المثل جالبی درباره ماه رمضان دارند که می گوید: «دهه اول ماه رمضان برای خوردن، دهه دوم برای لباس، دهه آخر برای شیرینی» است. این ضرب المثل کنایه از توجه روزه داران به وعده های غذایی شان در دهه اول ماه رمضان، خریدن لباس برای عید فطر در دهه دوم و تهیه انواع شیرینی برای عید فطر در دهه سوم دارد.

بازارهای سوریه این روزها مملو از جمعیت برای خرید مایحتاج ماه مبارک رمضان به ویژه انواع ادویه، شیرینی جات، مواد غذایی و در آخر لباس است.

سفره های رمضانی در ماه مبارک رمضان در سوریه از ویژگی خاصی برخوردار است به گونه ای که انواع خوراکی های طبیعی در آن دیده می شود و انواع کباب ها و سالاد در آن است. از خوراکی هایی که در ماه مبارک رمضان در این سفره ها به چشم می خورد، سمبوسه و شیشبرگ است که آن عبارت است از گوشت و پیاز مخلوط که با ماست طبخ می کنند.

انواع شیرینی های سوری و عربی زینت بخش سفره های افطار مردم این کشور در زمان افطار است.

در ماه مبارک رمضان جو خاصی در میان خانواده ها و همسایه های سوری ایجاد می شود که دور هم جمع می شوند و علاوه بر اینکه درباره روزه و فواید بهداشتی و پزشکی آن صحبت می کند، بزرگان خانواده از حکایت ها برای دیگران می گویند تا جایی که این دیدارها علاوه بر زنده کردن دوران گذشته، ویژگیهای دینی و اجتماعی را نیز تبیین می کنند.

نماز تراویح نیز یکی دیگر از رسوم دینی مردم سوریه می باشد که پس از نماز عشا خوانده می شود و از مهمترین عبادات سوری های اهل تسنن به شمار می رود؛ در ماه مبارک رمضان مساجد این کشور مملو از نمازگزار می شود.