به گزارش خبرنگار ایرنا، تاق بستان در ایام نوروز به یکی از پربازدیدترین آثار تاریخی کرمانشاه تبدیل شده به نحوی که هر مسافری که وارد استان می شود از این اثر باشکوه دیدن می کند.
آثار تاریخی تاق بستان از آنجا که در دامنه کوهی به همین نام و در کنار بوستان های غربی و شرقی و کوهستان کرمانشاه قرار گرفته محیط بانشاط و دل انگیزی را برای استراحت و تفریح مسافران نوروزی فراهم کرده است.
در سال های اخیر مسوولان استان کرمانشاه برای اینکه تاق بستان را به ثبت جهانی برسانند تغییرات عمده ای را در محیط اطراف آن برای تسهیل در رفت و آمد گردشگران به وجود آورده اند که دیدن دوباره آن برای افرادی که سال های قبل به این مجموعه آمده اند خالی از لطف نیست.
این مجموعه عظیم در قرن سوم میلادی ساخته شده است و ارزش هنری و تاریخی زیادی دارد. شاهان ساسانی در ابتدا نواحی اطراف تخت جمشید را برای تراشیدن تندیسهای خود برگزیدند اما از زمان اردشیر دوم و شاهان پس از او، تاقبستان را انتخاب کردند که در بین راه جاده ابریشم قرار داشت و دارای طبیعتی سرسبز و پرآب بود.
چند صحنه تاریخی از جمله تاجگذاری خسرو پرویز، تاجگذاری اردشیر دوم، تاج گذاری شاهپور دوم و سوم و همچنین چند سنگنوشته (کتیبه) به خط پهلوی کتیبهای در این اثر باستانی کندهکاری شده است.
تاق بستان؛ نخستین تابلوی نقاشی سنگی جهان سنگنگاره شکارگاه سلطنتی تاق بستان، نخستین تابلوی سنگی با رعایت قاعده و اصول نقاشی در جهان به حساب میآید، به گونهای که در حجاری خسرو سوار بر شبدیز گویی اثر از روی نقاشی، نقش شده است. همچنین در تطاق بزرگ آثاری از زنان موسیقیدان به چشم میخورد که به نواختن چنگ و سازهای بادی مشغول هستند.
در قسمت دیگری از تاق بزرگ، صحنه شکار گراز به چشم میخورد که از نظر حرکت و نمایش از جمله شاهکارهای هنر سنگنگاری به شمار میرود. در نقش برجستهای در دیواره جانبی تاق بستان، زیور تشریفاتی جامعه پادشاه که بر تخت نشسته درون شم مرکزی به روی قرصی از بلور مهر کنی شده و با انواع زردوزی و گل اندازهای تنگ هم تزیین فراوان یافته و جامههای ملتزمان و فیل سواران با نگارههای گیاهی و پرندگان دستدوزی شده است.
اردشیر دوم در وسط، اهورا مزدا سمت راست و زرتشت سمت چپ نخستین نقش برجسته تاق بستان است که در کنار طاق کوچک قرار دارد. در سمت راست ایوان کوچک، سنگنگارهای وجود دارد که صحنه تاج ستانی اردشیر دوم، نهمین شاه ساسانی را نشان میدهد. در این صحنه، شاه ساسانی به حالت ایستاده با صورتی سه ربعی و بدنی تمام رخ در مرکز صحنه نقش شده که دست چپ را بر روی قبضه شمشیر گذاشته و با دست راست حلقه روبان داری را از اهورا مزدا میگیرد، در حالی که زرتشت یا بقولی میترا با هالهای از نور در سمت چپ، پشت سر او قرار دارد، زیر پای اردشیر دوم، ژولیان امپراتور روم که در جنگ اسیر شده است دیده می شود. شاه ساسانی چشمانی درشت و ابروانی برجسته دارد، ریش او مجعد و موهای سرش به صورت انبوه بر روی شانهها آویخته شده است. وی گوشوارهای بر گوش، گردنبندی در گردن و دستبندی در مچ دارد، گوشواره او به شکل حلقه مدوری است که گوی کوچکی به آن آویزان است و گردنبند او نیز شامل یک ردیف مهرههای مرواریدی درشت است.
تاق بزرگ مهمترین اثر تاقبستان و همراه با سنگنگاره تاجگذاری خسرو پرویز است که دارای ایوانی با فضای مستطیل به عرض هفت متر و ۸۵ سانتیمتر، ارتفاع ۱۱ متر و ۹۰ سانتیمتر و عمق هفت متر و ۶۵ سانتیمتر است. در کناره ورودی تاق، سنگنگارهای از فرشتگان بالدار، درخت زندگی، مجالس شکار گراز و شکار مرغان و ماهیان در مرداب و نقشهای فیل، اسب و قایق حکاکی شده که حاکی از مراسم بزم و شادی است.
در تصویر این تاق، شاه در میان و در سمت راست وی فروهر قرار دارد، فروهر تاجی کنگرهدار بر سر دارد و حلقه فر ایزدی را به شاه میدهد و تا حدی لباس شاه و نگاره فروهر یکسان است. در سترگترین تاق، سه تندیس مشاهده میشود شاه در میان، فروهر در سمت راست ( که مانند تاجگذاری اردشیر دوم است) و آناهیتا در سوی چپ شاه قرار دارد. شاهپور دوم و شاهپور سوم در طاق کوچک در میان سنگ نگاره تاج گذاری اردشیر دوم و طاق بزرگ قرار دارد که دارای فضای مستطیل شکل به عرض پنج متر و ۸۰ سانتیمتر و ارتفاع پنج متر و ۳۰ سانتیمتر است و مراسم تاج گذاری شاهپور دوم و سوم را به تصویر میکشد.
کرمانشاه؛ مقصد گردشگری غرب کشور
استان کرمانشاه یکی از مقاصد مهم گردشگری کشورمان محسوب میشود که در طول سال بخصوص ایام نوروز و تابستان پذیرای هزاران مسافر و گردشگر است، ایرنای کرمانشاه امسال تصمیم گرفته است جاذبههای گردشگری استان را برای ارایه به گردشگران معرفی کند که امروز به معرفی دالاهو میپردازیم.
مسوولان استان و دست اندرکاران اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کرمانشاه در تدارک لازم برای استقبال و پذیرایی از مسافران نوروزی هستند تا کسانی که وارد این استان مرزی می شوند حداکثر بهره را از مناظر طبیعی و تاریخی کرمانشاه برده و با خاطره ای خوش این دیار را ترک کنند.
استان کرمانشاه با حدود ۲ میلیون نفر جمعیت در غربی ترین نقطه ایران اسلامی در همسایگی استان های همدان، لرستان، کردستان و ایلام قرار دارد و با داشتن بیش از ۳۳۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق در طول تاریخ همواره نقش محوری و مرکزی در غرب کشور دارد.
وجود چهار هزار اثر شناخته شده تاریخی و طبیعی که بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ مورد آن به ثبت ملی رسیده است، ۲۰۰ جاذبه گردشگری، ۵۰ منطقه نمونه گردشگری، ۱۴ روستای هدف گردشگری، اثر جهانی بیستون در کنار آثار شاخص دیگری همچون تاق بستان، معبد آناهیتا، تکیه معاون الملک، مجموعه قلعه یزدگرد، چهارقاپی و کاخ خسرو و غار قوری قلعه که جملگی در فهرست موقت ثبت جهانی قرار دارند، ۶۰ رشته فعال صنایع دستی، ۹۷ نشان ملی صنایع دستی و ۱۰ نشان بین المللی صنایع دستی موجب شده این استان جزو استان های مطرح در حوزه گردشگری شناخته شود.
طبیعت بکر، اقلیم مناسب، آب و هوای چهارفصل، آب فراوان، سراب های بی شمار، بازارچه های مرزی متعدد، تنوع فرهنگی و دشت های حاصل خیز، زیرساخت ها و مسیرهای ارتباطی مناسب، فرودگاه بین المللی و از همه مهمتر مردمان مهمان نواز این گهواره تمدن را به "سینه ستبر و چهره زیبای ایران اسلامی" تبدیل کرده است.