گروه پرونده ویژه- سال ۱۴۰۱ یکی از متفاوتترین سالهای پس از انقلاب به دلیل بروز یک بحران امنیتی و پرچالش در پاییز این سال بود؛ سالی که گرچه جریان برانداز و ضدانقلاب تصور میکرد جمهوری اسلامی به واسطه خشونت و فشارهای اقتصادی تضعیف شدهاست؛ اما برآیند عملکرد دولت در یک سال گذشته این گزاره را تغییر داد به ویژه اینکه در آخرین روزهای زمستان هم توافق با عربستان و کشورهای نزدیک به سعودی از جمله امارات، تصور منزوی بودن ایران را درهم شکست و تصویری جدید از ایران قوی خلق کرد که در مناسبات غرب آسیا نقش محوری دارد.
اگر بخواهیم در مرور مهمترین کارکردهای موثر دولت سیزدهم، برجستهترین اقدامات آن را بازخوانی کنیم، در کنار گشایشهای حوزه سیاست خارجی باید به کاهش ۱۸ درصدی تورم، رشد ۳۹ درصدی ترانزیت خارجی، رونق گرفتن ساخت مسکن، پرداخت وام بدون ضامن، بهبود وضعیت اشتغال، افزایش تولید برق، افزایش تجارت خارجی،کاهش رشد نقدینگی و موفقیت دولت در فروش نفت اشاره کرد.
همچنین اجرایی شدن طرح رتبهبندی معلمان بعد از ۱۱ سال، افزایش ۴۰ درصدی حقوق کارگران و افزایش ۲۰ درصدی حقوق کارمندان و همچنین افزایش ۶۰ درصدی خرید گندم از کشاورزان و مهمتر از همه پرداخت ماهانه ۱۵هزار میلیارد تومان به طور متوسط از بدهیهای به جای مانده دولت قبل، از رویدادهای مهم اقتصادی دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۱ است.
در ادامه این گزارش، مهم ترین اقدامات دولت سیزدهم در تیرماه ۱۴۰۱ را مرور کرده ایم.
سخنرانی آیتالله رئیسی در اجلاس سران بریکس پلاس
بریکس شامل اقتصادهای نوظهور جهانی چین، روسیه، هند، برزیل و آفریقای جنوبی است و ایده شکل گیری آن به سال ۲۰۰۰ بر میگردد. موضوع پیشبینی شده برای این اجلاس «گفتوگوهای سطح بالا برای توسعه جهانی» است.
به دعوت رسمی شی جین پینگ رئیس جمهوری خلق چین بعنوان رئیس دورهای بریکس، آیتالله سید ابراهیم رئیسی در اجلاس سران بریکس و تعدادی از کشورها موسوم به «بریکس پلاس» شرکت و سخنرانی کرد ودیدگاههای جمهوری اسلامی درخصوص مسائل بینالمللی و توسعه همکاریهای تجاری و اقتصادی با سایر کشورها را تشریح کرد.
رئیس جمهور درسخنرانی خود در این اجلاس گفت: جمهوری اسلامی ایران عمیقاً به عدالت جهانی باور دارد و تبدیل شدن این آرمان متعالی به گفتمانی فراگیر در عرصه جهانی را ضرورتی انکارناپذیر میداند. جهان معاصر اگر چه شاهد توسعه در برخی عرصهها بوده است، اما توسعهی منهای عدالت، موجب گسترش بحرانهای جهانی نظیر بحران معنویت و اخلاق، گسترش شکاف فقیر و غنی و تلاش برای به حاشیه راندن تنوع فرهنگی غنی موجود در جهان شده است.
رئیسی در ادامه خاطر نشان کرد: روندهای متعارض جهانی، یکجانبهگرایی، ترجیحات ملیگرایانه و چالشهایی مانند تحریم و اقداماتِ قهرآمیزِ اقتصادی، اهمیت ایجاد و تقویت نهادهای نوین را در کنار سازمان ملل متحد ضروری میکند تا ضمن احترام به حاکمیت و منافع ملی کشورها، گام مهمی برای تحقق «جامعه بشری با آینده مشترک» برداشته شود.
سفرهای استانی رئیس جمهور در تیرماه ۱۴۰۱
ارتباط مستقیم با مردم از مهمترین وعدهها و شعارهای آیتالله رئیسی در انتخابات بود تا سنت نیکوی حضور در میدان مشکلات مردم را احیا کند در همین راستا آیت الله رییسی سفر ای استانی را از همان ابتدای دولت در دستور کار خود قرار داد.
خراسان شمالی
دومین روز از نخستین ماه تابستان، خراسان شمالی میزبان رییس جمهور و شماری از اعضای کابینه دولت بود، این حضور امید بخش با مصوبه های مختلف در بخش های زیرساختی، عمرانی، اقتصادی و سایر موارد همراه بود که سبب دلگرمی مردم این دیار شد.
رهاورد سفر دولت به استان کمتر توسعه یافته خراسان شمالی، ۱۱۹ مصوبه در حوزه های مختلف بود که به گفته کارشناسان امر گامی مهم برای ارتقای شاخص های توسعه در این خطه از استان شمال شرقی کشور و زدودن غبار محرومیت خواهد بود.
اختصاص چهار هزار میلیارد تومان اعتبار به بخش راه، توافق با تامین ۲ هزار میلیارد تومان اعتبار برای بخش کشاورزی و کمک به بهسازی و نوسازی فرودگاه بجنورد و اختصاص ۱۲۰ میلیارد تومان به حوزه بانوان خراسان شمالی از مهم ترین مصوبه های سفر دولت به خراسان شمالی بود.
کردستان
رئیس جمهور در بیست و هفتمین سفر استانی خود به کردستان سفر کرد.رئیسی در نشست خبری با اصحاب رسانه استان کردستان در سنندج گفت: در سفر به استان اعتبارات بسیار خوبی برای ۱۸۲ طرح در حوزه های مختلف بهداشت، آب و خاک، فرهنگ و صنعت و معدن اختصاص یافت.از این تعداد ۴۹ طرح در حوزه زیربنایی، ۱۰ طرح بهداشت و درمان، ۱۸ طرح در حوزه آب و خاک و طرح هایی نیز در بخش های اشتغال، فرهنگ، صنعت و معدن است.
وی با اشاره به برنامه ریزی برای اجرای ۱۶ هزار و ۵۰۰ هکتار شبکه آبیاری در استان، افزود: محوریت ما در کردستان مساله اشتغال است چرا که بیکاری همه را رنج می دهد.طرح های ما بیشتر بر مبنای اشتغال و محرومیت زدایی است و ضمانت این مهم پیگیری وزرا در مرکز و مدیران کل استانی است، به گونه ای که مردم احساس آنچه تصویب شده در جهت تغییر زندگی آنان نقش دارد.
با سخنان پرحرارت اتفاقی در زندگی مردم نمیافتد
آیت الله رئیسی در جلسه شورای اداری کردستان در سنندج گفت: با ادعا و سخن گفتن پرحرارت اتفاق مهمی در زندگی مردم نمی افتد، بلکه انتظار رهبری و مردم اقدام و عمل است و باید با جدیت کار کرد و پرونده و کارنامه ارائه داد.
وی با بیان اینکه مردم کردستان مخلصانه برای انقلاب کم نگذاشتند، اضافه کرد: امروز وظیفه داریم کار مضاعفی برای مردم این خطه و در مجموع ملت ایران انجام دهیم و مردم شایسته بهترین خدمات هستند.
حضور از پیش اعلامنشده رئیسجمهور در نماز جمعه سنندج از حاشیههای این سفر بود و آیتالله رئیسی در ادامه سفر به استان کردستان در نماز جمعه سنندج حاضر شد.
کرمانشاه
رئیس جمهوری در بیستوهشتمین سفر استانی دولت به کرمانشاه سفر کرد؛ او در نشست با فعالان اقتصادی استان کرمانشاه با اشاره به اینکه در اقتصاد کشور خصوصیسازی موفق و ناموفق داریم، گفت: معنای مردمیسازی دولت، واگذاری کار تولید به بخش خصوصی و میدان دادن به بخش تعاونی است. تسهیلات و حمایتهای حقوقی باید در اختیار تولیدکننده فعال قرار گیرد.
۳۰ میلیارد تومان به شرکتهای دانشبنیان زنان کرمانشاهی اختصاص مییابد
انسیه خزعلی معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده در بازدید از شرکت های دانش بنیان و فناوری بانوان در سازمان پارک علم و فناوری استان کرمانشاه گفت: در راستای حمایت از اشتغال زنان کرمانشاهی، ۳۰ میلیارد تومان اعتبار برای شرکت های دانش بیان و فناورانه و همچنین اشتغال زنان در حوزه کشاورزی استان کرمانشاه در نظر گرفته شده است.
مهلت۲ ماهه وزیر کشور به مسوولان کرمانشاه برای رفع مشکلات زیرساختی محله مرادآباد
احمد وحیدی وزیر کشور نیز به عنوان نماینده رییس جمهور از منطقه محروم «مرادآباد» شهرک کیانشهر کرمانشاه بازدید کرد و با ابراز نارضایتی از وضعیت این منطقه ، به مسوولان محلی دو ماه فرصت داد تا مشکلات زیرساختی این منطقه را رفع کنند.
لزوم جلوگیری از ورود فاضلاب به رودخانه قرهسو کرمانشاه
احمد وحیدی وزیر کشور در بازدید از محلات محروم کرمانشاه و شرکت بازیافت شهرداری گفت: بازدیدی از رودخانه قرهسو کرمانشاه داشتم که متاسفانه فاضلاب وارد این رودخانه میشود و بخشی از زمینهای اطراف از آب آن استفاده میکنند که باید تدبیری در این زمینه اندیشیده شود.
باید به صورت جدی به موضوع حاشیهنشینی شهر کرمانشاه پرداخته شود
وزیر کشورهمچنین بعد از نشست شورای اداری شهرستان کرمانشاه در جمع خبرنگاران در فرمانداری با بیان اینکه کرمانشاه حجم قابل توجهی از مناطق حاشیهنشین را دارد، گفت: براساس آمار حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار نفر حاشیهنشین در این شهر وجود دارد که به طور جدی باید به این موضوع پرداخت.
مرکزی
سرزمین آفتاب در قلب ایران اسلامی میزبان بیست و نهمین سفر استانی رئیسجمهور بود و آیتالله رئیسی میهمان مردمان عالم پرور و فرهیخته این استان بود، پیگیری مشکلات پایتخت صنعت ایران و دیدار با اقشار مختلف و تعیین تکلیف طرحهای نیمهتمام استان از مهمترین برنامههای این سفربود.
رئیس جمهور در صحبت های خود دررابطه با مصوبات این سفر گفت: اجرای ۲۲۰ طرح در سفر به استان مرکزی مصوب شده است.از این تعداد ۵۰ طرح زیربنایی، ۳۹ طرح در بخش آب، خاک و کشاورزی، ۶۵ طرح در بخش فرهنگی، آموزشی و ورزشی، ۲۰ طرح در بخش تکمیل بیمارستانها و مراکز درمانی، ۹ طرح اشتغال، هشت طرح صنعت و معدن، ۲۳ طرح مسایل رفاهی و ۱۰ طرح در حوزه انتظامی و قضایی بود.
۱۵ هزار میلیارد تومان اعتبار برای ایجاد اشتغال در صنایع استان مرکزی اختصاص یافت
صولت مرتضوی معاون اجرایی رییس جمهور گفت: ۱۵ هزار میلیارد تومان اعتبار برای ایجاد اشتغال در صنایع در سفر هیات دولت به استان مرکزی اختصاص یافت.
۲۱ هزار میلیارد ریال اعتبار برای حمایت از کشاورزی محلات تخصیص یافت
سید جواد ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی در حاشیه بازدید از دهکده گل محلات گفت: ۲۱ هزار میلیارد ریال اعتبار برای توسعه زیرساختهای گلخانهای، حمایت از شیلات، عشایر ، مرمت قنوات، آبخیزداری، صدور اسناد اراضی کشاورزی و حمایت از آبیاری نوین شهرستان محلات تخصیص یافت. وی افزود: علاوه بر این ۳۰ هزار میلیارد ریال نیز تسهیلات برای کشاورزان و گلخانهداران این منطقه در نظر گرفته شده که در اسرع وقت تامین و پرداخت میشود.
میزان قابل توجهی از وجوه حاصل از صادرات گاز ایران به عراق وصول شده است
علی صالح آبادی درخصوص عملیاتی شدن پیمانهای پولی دو یا چندجانبه گفت: انعقاد پیمانهای پولی و دو یا چندجانبه و اینکه بتوانیم با ارزهای ملی تسویههای خود را انجام دهیم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و در این زمینه رایزنیهای خوبی با برخی از کشورها انجام شده و بزودی به یکی از کشورها سفر میکنم تا عملیاتی شدن این موضوع را پیگیری کنم.
رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به سوالی در زمینه وصول مطالبات ایران از کشور عراق، اظهار کرد: همانگونه که وزیر نفت نیز اعلام کرد میزان قابل توجهی از وجوه حاصل از صادرات گاز وصول شده است.
ششمین گفت وگوی تلویزیونی رئیس جمهور با مردم
رئیس جمهور در چهارم تیرماه برای ششمین بار از ابتدای دولت با مردم به صورت زنده سخن گفت و پاسخگوی سوالات خبرنگاران بود. رئیسی در این گفت و گو بیان کرد: همه مدیران و دستاندرکاران دولت، همواره باید با مردم ارتباط داشته باشند.شخصا در طول مدت مسئولیت حتی قبل از دولت، تاکید داشتم که همواره ارتباطم را با مردم داشته باشم و فواید زیادی در آن میدیدم. هم در جلسات هیأت دولت و هم در جلسه شورای اداری استانها، به همه استانداران و مدیران تاکید جدی بر برقراری ارتباط با مردم داشتم.
رئیسی در پاسخ به پرسشی درباره ارزیابی خود از اجرایی شدن نظام توزیع عادلانه یارانهها تا به امروز که چه فرصتهایی را فراهم کرده و جلوی چه ضررهایی را توانست بگیرد، گفت: دولت سوم شهریور سال ۱۴۰۰ در حالی فعالیت خود را آغاز کرد که در بودجه ۱۴۰۰ مبلغی به عنوان ارز ترجیحی برایمان باقی نمانده بود. آنچه بود در دولت گذشته هزینه شده بود.در زمان تحویل گرفتن دولت با تورم ماهانه ۶۰ درصد، کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیاردی و رشد نقدینگی مواجه بودیم؛ همه اینها را مردم عزیز میدانند. همه این موارد موجب تورم است.
رئیس جمهور تصریح کرد: اگر دولت در زمینه بهبود شرایط اقتصادی هیچ اقدامی نمیکرد و همین وضعیت تورم ۶۰ درصدی و رشد نقدینگی و رشد پایه پولی و استقراض از بانک مرکزی، ادامه پیدا میکرد، شاهد تورم بسیاری در جامعه بودیم.
رئیسی با تاکید بر اینکه وارد اصلاح اقتصادی مهمی شدهایم، خاطرنشان کرد: این اصلاح اقتصادی هم الزام قانون بود و هم شرایط و وضعیت بر ما این اقدام را لازم و ضروری می کرد. این اقدام نیازمند دو شرط اقناع عمومی و اجماع نخبگانی و دستاندرکاران بود. برای اقناع افکار عمومی و تبیین شرایط و ضروری بودن این اقدامات رسانه ملی نقش موثری داشت.اصلاح اقتصادی باید در دولت قبل اتفاق میافتاد. اگر این کار یکی دو سال قبل انجام میشد، هزینهاش برای کشور خیلی کمتر بود و اگر ما نیز این کار را سال آینده انجام میدادیم، پرهزینهتر میشد.
رئیسی گفت: یکی از فواید عادلانه سازی نظام یارانه ها ریشهکنی فقر مطلق است. بنده خودم به برخی از روستاها رفتم، خانوادهای که میگوید فقط ما با ۴۰ هزار تومان، در واقع ۴۵ هزار تومان یارانه زندگی خود را اداره میکنیم، یا احیانا ۱۰۰ تومانی که برخی ها داشتند. با عادلانه سازی پرداخت یارانه ها وضعیت این خانواده ها تغییر کرده است و الان یک خانواده ۵ نفره که دو میلیون میگیرد کاملا وضعیت متفاوتی دارد.
ارز ترجیحی دارو قطع نخواهد شد
رئیسی در مورد سرانجام وضعیت یارانه نان و دارو تصریح کرد: دارو باید به سمت بیمهها برود، البته الان زیرساخت کشور در این زمینه کامل نیست. تا زیرساخت کامل شود به همین شکل فعلی که وجود دارد یارانه دارو پرداخت می شود و ارز ترجیحی دارو قطع نخواهد شد.
عقبماندگی جدی در ساخت مسکن در کشور داریم
رئیس جمهور در پاسخ به پرسشی در مورد مشکلات مستاجران و افزایش قیمت اجاره بها، گفت: ساخت یک میلیون مسکن در سال «نیاز کشور»، «وعده انتخاباتی» و «قانون مجلس شورای اسلامی» است. برخی ها در مورد ساخت ۴ میلیون مسکن در ۴ سال گفتند مگر میشود؟ چطور امکان دارد؟ عرض کردیم؛ این هم تصریح قانون است و هم نیاز کشور است و اگر نسازیم در این زمینه عقب ماندگیها تشدید میشود. کار شروع شد و بحمدالله الان در استانهای مختلف با برنامه ریزی این موضوع دنبال میشود که وزیر راه و شهرسازی، مسئولان و استانداران گزارشات آن را به طور مستمر به مردم میدهند. برخی از استانها سریعتر پیش رفتند.
موافقت دولت با طرح تشکیل وزارت بازرگانی
وزارت بازرگانی از جمله وزارتخانههای دولت و مسئول تنظیم قوانین و سیاستها در جهت توسعه و بهبود امکانات بازرگانی کشور بود که در ۱۲ تیر ۱۳۹۰ با وزارت صنایع و معادن ادغام شد که حاصل آن تشکیل وزارت صنعت، معدن و تجارت بود.
احیای این وزارتخانه بارها در مجلس و دولت مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مجلس در سوم مهر ۱۳۹۸ با آن موافقت کرد و روز یکشنبه ۵ تیر ۱۴۰۱ نیز در قالب «طرح» در دستور کار هیأت وزیران قرار گرفت و سازمان برنامه و بودجه و معاونت امور مجلس ریاست جمهوری با مصوبه اعضای کابینه، بهعنوان نمایندگان دولت مأمور پیگیری موضوع در مجلس شورای اسلامی شدند.
علی بهادری جهرمی یکشنبه شب در توئیتی نوشت: دولت امروز با طرح تشکیل وزارت بازرگانی موافقت کرد.
وی افزود: از جمله دلایل اعلام موافقت تقویت و تجمیع ابزارهای نظارتی دولت بر بازار، کنترل مؤثرتر قیمتها، تسهیل تجارت و رونق تجارت خارجی، سیاستگذاری واحد و چابکی در امور بازرگانی و حمایت جدیتر از مصرفکننده بود.
مهمانان خارجی رئیس جمهور در تیرماه ۱۴۰۱
نخست وزیر عراق در تاریخ پنجم تیرماه در راس یک هیات دیپلماتیک وارد تهران شد.سفری که رایزینی های خوبی درخصوص اربعین در آن به انجام رسید. مصطفی الکاظمی در کنفرانس خبری خود با رئیس جمهور کشورمان گفت: دو کشور توافق کردند تا یک چارچوب زمانی برای تسهیل زیارت زائران ایرانی که قصد دارند در ایام اربعین به زیارت حرم امام حسین (ع) مشرف شوند، تنظیم کنند، تا پیش از این زوار ایرانی فقط میتوانستند در فرودگاههای عراق روادید دریافت کنند، اما در چند هفته اخیر این زمینه را فراهم کردیم که زوار ایرانی بتوانند در گذرگاههای مرزی با سقف مشخصی از نظر تعداد زوار، البته در مقطع فعلی روادید ورود به عراق دریافت کنند.در ایام زیارت اربعین با تمام توان در خدمت زوار خواهیم بود و از آنها استقبال خواهیم کرد.
نخست وزیر عراق روابط عراق با جمهوری اسلامی ایران را بسیار مهم توصیف کرد و افزود: امروز توافق کردیم در چارچوب مصالح و منافع مشترک دو ملت و کشور روابط تجاری فیمابین را تقویت کنیم.
رئیس جمهور کشورمان نیز گفت: در راستای گسترش سیاست ارتباط با همسایگان، امروز کشور عراق را نزدیکترین ملت به ملت ایران می بینیم و بیشترین روابط را در بین کشورهای همسایه با عراق داریم و در بین همسایگان بیشترین روابط را با عراق داریم. در مورد روابط سیاسی، اقتصادی و تجاری بین دو کشور مذاکره و قرار شد روابط اقتصادی بین دو کشور افزایش یابد. اتصال ریلی شلمچه و بصره از جمله مواردی است که در این باره گفت و گو شد و قرار شد هرچه سریعتر این کار در جهت تسهیل مراودات بین دو کشور نقش مهمی داشته باشد.
رئیسی خاطر نشان کرد: اشتیاق ملت عزیز ایران به زیارت عتبات عالیات همواره عشق به این زیارت در دل داشته و به دنبال زیارت بودند و این تسهیل زیارت زائران از ناحیه دولت عراق قابل تقدیر است که از طریق هوایی و زمینی انجام شده تا زائران با لغو روادید به سهولت به عتبات عالیات و حرم امام حسین (ع) بروند.قرار شد برای زیارت زائران تسهیلات بیشتری دولت عراق قائل شود و زائران برای اربعین به سهولت از مرزهای هوایی و زمینی به این کشور سفر کنند و مشکلاتی که در سنوات گذشته بوده دیگر وجود نداشته باشد. رئیس جمهور تاکید کرد: برخی از مشکلات زائران در ورود به این کشور مسائل کرونا بود که امروز در ایران و عراق و منطقه متفاوت شده است.
هفتمین اجلاس سران کشورهای ضامن روند آستانه در تهران برگزار شد
هفتمین «اجلاس سران کشورهای ضامن روند آستانه» با حضور «آیتالله سید ابراهیم رئیسی» رییس جمهور اسلامی ایران، «ولادیمیر پوتین» رییس جمهور روسیه و «رجب طیب اردوغان» رییس جمهور ترکیه در سالن اجلاس سران گشایش یافت. در این نشست سه جانبه رییسان جمهوری ایران، روسیه و ترکیه درباره تحولات اخیر در سوریه و مبارزه با تروریسم گفتوگو کردند.
پیش از آغاز اجلاس آیت الله رییسی از روسای جمهور روسیه و ترکیه استقبال کرد و سه رییس جمهور عکس یادگاری گرفتند.
پیشتر ششمین نشست شورای عالی همکاری راهبردی ایران و ترکیه سال ۹۹ به میزبانی تهران و به صورت ویدئوکنفرانس با حضور رئیسان جمهور و وزیران کابینه دولت های دو کشور برگزار شده بود.
لادیمیر پوتین در هفتمین اجلاس سران کشورهای ضامن روند آستانه که به میزبانی تهران و در محل سالن اجلاس سران برگزار شد گفت: نتایج مذاکرات اجلاس سران کشورهای ضامن روند آستانه در تهران بسیار عالی و پر ثمر خواهد بود و میتواند باعث تحکیم ثبات و امنیت نه تنها در سوریه بلکه در تمام خاورمیانه شود. فکر می کنیم بسیار بسیار مهم است که ایران، روسیه و ترکیه تلاش بسیار مهمی برای کمک رساندن به مردم سوریه برای ساخت و ساز پسا اختلافی داشته باشند.
اردوغان در هفتمین اجلاس روسای کشورهای ضامن روند آستانه که به میزبانی ایران و در سالن اجلاس سران برگزار شد، گفت: در آینده منطقه ما جایی برای تجزیه طلبی و شاخههای این گروههای تروریستی وجود ندارد. ترکیه سعی کرده بخشهای جنوبی خود را از تروریستها پاکسازی کند که با این کار به امنیت سوریه هم کمک کرده است. ترکیه به مبارزه با تروریستهایی که دست شان به خون مردم آلوده شد ادامه میدهد و امیدواریم بحران سوریه به راحتی رفع شود و بتوانیم در این زمینه با یکدیگر رایزنی داشته باشیم.
رئیس جمهور ترکیه گفت: «پ.ک.ک» و «ی.پ.گ» باید حداقل ۳۰ کیلومتر از مرزهای ما دورتر بروند و در این زمینه با شما به توافق رسیده ایم. باید این مکان ها را که تبدیل به لانه ترور شده پاکسازی کنیم و از دوستان در روند آستانه خواهش می کنیم و انتظار داریم از این فعالیت های ما حمایت کنند.
رئیس جمهور کشورمان هم دراین اجلاس گفت: اکنون در حالی اجلاس سران روند آستانه را برگزار میکنیم که تحریمهای یکجانبه به ویژه توسط آمریکا فشار مضاعفی را بر مردم سوریه وارد آورده و امکان زندگی عادی را از آنان سلب کرده است.
رئیس دولت سیزدهم تنها راه برقراری ثبات و امنیت در مرزهای سوریه با کشورهای همسایه را حضور پرقدرت ارتش این کشور در مرزها و همکاری آن با دولتهای پیرامونی دانست و گفت: تجربههای متعدد نشان داده نقض تمامیت ارضی سوریه هیچ کمکی به برقراری امنیت و مبارزه با تروریسم نکرده، از این رو احترام به حاکمیت ملی و استقلال سوریه اصلی خدشهناپذیر است.
سفرهای خارجی رئیس جمهور در تیرماه
عشق آباد پایتخت ترکمنستان در
هشتم تیرماه میزبان ششمین اجلاس سران کشورهای حاشیه خزر بود و جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یکی از مهمترین قطبهای ساحلی خزر و به عنوان کلیدی ترین مسیر دسترسی همسایگان ساحلی این دریا به آبهای آزاد، در عالی ترین سطح در این نشست منطقه ای شرکت کرد.
سران کشورهای ساحلی دریای خزر شامل جمهوری اسلامی ایران، روسیه، قزاقستان، جمهوری آذربایجان و ترکمنستان بار دیگر و این بار در عشق آباد گردهم آمدند و به همین منظور، آیتالله «سید ابراهیم رئیسی» در رأس هیأتی عالی رتبه از مقامات سیاسی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در این نشست، به ترکمنستان سفر کرد.
رئیس جمهور در سخنرانی خود در اجلاس سران کشور های حاشیه خزر گفت: با استقبال از ابتکارات ارائه شده از سوی رؤسای جمهور کشورهای ساحلی دریای خزر برای توسعه همکاریهای اقتصادی در حوزههای مختلف گفت: جمهوری اسلامی ایران، دریای خزر را دریای صلح و دوستی و عامل پیوند و نزدیکی مردم منطقه میداند و برای همکاریهای همهجانبه بر اساس احترام و منافع متقابل آمادگی خود را اعلام میدارد.در نشست قبلی سران کشورهای ساحلی خزر در آکتائو در سال ۲۰۱۸ پس از دو دهه مذاکره، کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر به عنوان سندی که مبین حقوق و تکالیف کشورهای ساحلی و اصول اساسی فعالیت در دریای خزر تلقی میشود، نهایی و امضاء شد. قطعاً اجراییشدن آن میتواند زمینهساز همکاری های بیشتر کشورهای ساحلی و همچنین فعالیت های گسترده تر در دریای خزر فراهم آورد.
رئیسی تاکید کرد: ما به عنوان کشورهایی که از طریق دریای خزر به هم پیوند خوردهایم و همسایه هستیم و با استفاده از قلمرو یکدیگر به دیگر کشورها و مناطق دسترسی پیدا میکنیم، در قبال این پهنه آبی و همچنین کشورهای ساحلی آن، حقوق و تکالیف زیادی داریم. حفاظت از محیط زیست شکننده، استفاده معقول از منابع زنده، فعالیتهای مسئولانه برای بهرهمندی از منابع معدنی دریای خزر با هدف توسعه اقتصادی و ارتقای رفاه و امنیت مردمانمان و احترام به حاکمیت، حقوق حاکمه و صلاحیت یکدیگر در این پهنه آبی، بخشی از این حقوق و تکالیف است.
رئیسی علاوه بر حضور در اجلاس سران کشورهای حاشیه دریای خزر و دیدار با همتای ترکمنستانی خود، با الهام علیاف رئیس جمهوری آذربایجان و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری فدراسیون روسیه دیدار کرد.
رئیسی در حاشیه این اجلاس در دیدار با پوتین با تاکید بر اینکه مکانیزمهای لازم برای تقویت روابط بانکی و پولی ایران و روسیه باید به طور مرتب تقویت شود، تصریح کرد: تبادلات مالی دو کشور باید در چارچوبی مستقل که سیستم تبادلات مالی غربی گسترش یابد تا هیچ کشوری نتواند بر آن اعمال نفوذ و فشار کند.
رئیس جمهور در ادامه بر ضرورت حمایت دو کشور از تقویت کریدور شمال - جنوب تاکید کرد و اظهار داشت: ایران و روسیه ظرفیتهای مناسبی برای همکاری در حوزههای انرژی از جمله سوآپ دارند.
پوتین همچنین از پیشنهاد رئیس جمهور کشورمان در زمینه افزایش همکاریهای دو کشور در زمینههای انرژی از جمله سوآپ استقبال کرد.
رئیس جمهور روسیه از آیتالله رئیسی درخواست کرد که سلامهای گرم وی را به حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب برساند.
رئیسی در دیدار باردر دیدار «سردار بردی محمداف» رئیس جمهور ترکمنستان گفت: تسهیل صدور روادید تجار و افزایش سفر بازرگانان دو کشور زمینه گسترش و افزایش بیش از پیش حجم روابط تجاری دوجانبه را فراهم میکند. همچنین با توجه به درخواست اخیر جمهوری آذربایجان، جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد که ظرفیت سواپ گاز ترکمنستان به آذربایجان را از مسیر کشورمان افزایش دهد.
رئیس جمهور همچنین با ابراز امیدواری نسبت به اینکه در ششمین اجلاس سران کشورهای ساحلی خزر، تفاهمات و تصمیماتی در جهت بهره برداری بیشتر و بهتر از این ظرفیت برای همه کشورهای همسایه فراهم شود، گفت: بدون تردید رایزنیهایی از قبیل آنچه در متن و حاشیه این اجلاس اتفاق میافتد، میتواند به استفاده بهتر از ظرفیتهای دریای خزر با مقاصد صلحآمیز، ضمن رعایت ملاحظات زیست محیطی و با تاکید بر ممانعت از حضور بیگانگان بیانجامد.
رئیس جمهور ترکمنستان دریای خزر را سرمایهای مشترک برای ۵ کشور ساحلی دانست و اظهار داشت: باید با تلاش جمعی و همکاری، ضمن بهرهبرداری بهتر از ظرفیتهای این نعمت خدادادی، در حفاظت از آن بکوشیم.
سید ابراهیم رئیسی در ادامه برنامههای سفر به ترکمنستان در دیدار الهام علیاف رئیس جمهور آذربایجان، یکی از مهمترین مزایای برگزاری اجلاسهای منطقهای را دیدار و گفتگوی مقامات کشورهای همسایه و ایجاد زمینه تفاهم بیشتر میان آنان دانست.
رئیسی در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر اینکه حضور رژیم اشغالگر قدس در منطقه تنشزا بوده و به هیچ وجه به نفع امنیت منطقه نیست، تصریح کرد: امنیت در منطقه صرفا با همکاری کشورهای منطقه و همسایگان خزر محقق میشود.
وزیر بهداشت: ۱۵۰ میلیون دُز واکسن کرونا وارد کشور شد
بهرام عیناللهی روز چهارشنبه در حاشیه نشست هیأت دولت در جمع خبرنگاران، یکی از بزرگترین موفقیتهای جمهوری اسلامی را مقابله با بیماری کرونا با اتکا به توانمندی داخلی دانست و گفت: دلیل موفقیت این بود که واکسیناسیون در حجم وسیع و در کوتاهترین زمان ممکن انجام شد. ورود واکسن به کشور از شهریور پارسال آغاز و تا امروز ۱۵۰ میلیون دُز واکسن وارد کشور شده است. عین اللهی این نکته را هم توضیح داد که «واردات واکسن به کشور از دی ماه سال گذشته متوقف شده و تمرکز بر روی تولید داخلی صورت گرفت که ۶ مرکز کار تولید واکسن را در کشور بر عهده داشتند». امروز در تولید واکسن کرونا به خودکفایی رسیدهایم.
افتتاح همزمان ۸ واحد صنعتی بزرگ با دستور رئیسجمهور
به مناسبت روز ملی صنعت و معدن با دستور ویدئوکنفرانسی آیتالله ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور کشورمان، هشت طرح بزرگ صنعتی افتتاح شد. این طرحها با ارزش ریالی ۱۸ هزار و ۳۳۴ میلیارد تومان افتتاح شد که زمینه اشتغالزایی مستقیم برای نزدیک به هفتهزار نفر را فراهم خواهد کرد. طرحهای قابلافتتاح در دهه تولید و تجارت ۱۴۰۱، شامل شرکتهای صنعتی و پژوهشی «زرکام» استان البرز شهرستان ساوجبلاغ، تولیدکننده انواع محصولات غذایی و شیرینی و شکلات با ظرفیت ۱۳۰ هزار تن و مجموع سرمایهگذاری ۱۰ هزار و ۶۷۰ میلیارد تومانی است که از این طریق برای پنجهزار نفر اشتغال ایجاد میکند.
اجرای موفق«طرح مدیریت هوشمند یارانه آرد»/قیمت نان افزایش نخواهد یافت
در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت که به ریاست آیتالله سید ابراهیم رئیسی تشکیل شد گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی در زمینه دستاوردهای اجرای طرح مدیریت هوشمند یارانه آرد و نان مطرح و اعلام شد تاکنون ۵۷ درصد نانواییهای کشور زیر پوشش این طرح قرار گرفتهاند و قرار است تا پایان تیرماه این رقم به ۱٠٠ درصد برسد.
براساس همین گزارش برآوردهای اولیه نشان میدهد تا کنون ۴٠ درصد یارانه آرد به ارزش سالانه معادل ۵٠ هزار میلیارد تومان به صورت نان به مردم داده نمیشد و هدر میرفت، اما از این پس و در نتیجه اجرای این طرح به صورت حقیقی و در قالب خدمات دیگر به مردم باز میگردد.
رئیس جمهور در این جلسه بار دیگر بر لزوم ثابت ماندن قیمت نان در سراسر کشور تاکید کرد و گفت: هدف از اجرای این طرح اصلاح زیر ساختها و روشهای پرداخت یارانه آرد و نان است و به هیچ عنوان افزایش قیمت نان مطرح نبوده و نخواهد بود.
رئیسی اظهار داشت: موفقیتهای طرح مدیریت هوشمند یارانه آرد و نان میتواند به عنوان الگو در اختصاص یارانه برای سایر بخشها و در جهت شفافسازی اجرایی شود.
اختصاص اینترنت رایگان برای سه دهک کم درآمد جامعه
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در حاشیه نشست هیات دولت در جمع خبرنگاران از اختصاص بسته اینترنتی چهارماهه و دائمی رایگان برای سه دهک پایین جامعه خبر داد.
زارعپور گفت: کسانی که یارانه ۴۰۰ تومانی دریافت میکنند میتوانند از طریق درگاه ملی خدمات دولت این اینترنت را دریافت کنند.
رئیسی: اقدام سلیقهای در بحث حجاب مردود است
رئیسی روز چهارشنبه در نشست هیأت دولت با اشاره به ضرورت اقدامات تبیینی و اقناعی با موضوع عفاف و حجاب، جامعه ایرانی را جامعهای عفیف و علاقهمند به حجاب دانست و گفت: امروز عمده بانوان و دختران ما در جامعه بسیار مقید به حفظ حجاب و عفاف هستند و باید از آنها تشکر کرد.
رئیس جمهور با تاکید بر ضرورت اجرای قانون حجاب و عفاف از سوی همه دستگاههای اجرایی، ملاک عمل در این زمینه را مُرِّ قانون و آموزههای روشن دینی دانست و با رد هر گونه اقدام سلیقهای یا خارج از چارچوبهای قانونی در این زمینه گفت: قانون حجاب و عفاف، تکلیف همه دستگاهها و نهادهای اجرایی و حاکمیتی را در زمینه ترویج و حفظ حجاب، مشخص کرده است.
مرتضوی: ۲۱۵ میلیارد تومان به احیای دریاچه ارومیه اختصاص یافت
سید صولت مرتضوی در حاشیه نشست هیات دولت در گفت و گو با خبرنگاران اظهار داشت: درباره احیا دریاچه ارومیه چندین جلسه ستاد تشکیل شد و منابع خوبی تخصیص داده شد، امیدواریم در آینده نزدیک مشکل دریاچه حل شود.