به گزارش ایرنا، نامگذاری امسال با عنوان "مهار تورم، رشد تولید" از سوی رهبر معظم انقلاب بار دیگر اهمیت مقوله اقتصاد برای ساختن ایرانی آباد و سرآمد در منطقه را برهمگان روشن ساخت به گونه ای که با مروری به عناوین سال های گذشته نیز می توان به این امر پی برد.
اندیشمندان اقتصادی بر این باورند که رونق بخشی اقتصاد نیازمند ورود جدی تر بخش خصوصی است و خوشبختانه مدیران متولی آذربایجان شرقی اهتمام ویژه ای در این راستا داشته اند به گونه ای که صنایع بزرگ کشوری در این استان توسط بخش غیردولتی اداره می شوند و حتی به دفعات نیز به عنوان کارآفرینان، تولیدکنندگان و صادرکنندگان نمونه کشوری معرفی و تجلیل شده اند.
نقش بخش خصوصی در اقتصاد استان آذربایجان شرقی بارز و ستُرگ است و نمی توان از آن چشم پوشی و گذر کرد، به گونه ای که می تواند به عنوان الگو و نمادی برای تحقق "مهار تورم، رشد تولید" برای سایر استان های کشور بشمار رود.
اقتصاد آذربایجان شرقی بدون بخش خصوصی معنا ندارد
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه اقتصاد استان بدون بخش خصوصی معنایی ندارد، گفت: بیش از ۹۰ درصد اقتصاد آذربایجان شرقی مبتنی بر بخش خصوصی است به طوری که تنها در بخش صنعت بیش از ۳۵ هزار فرصت شغلی توسط بخش خصوصی ایجاد شده است.
معاون استاندار آذربایجان شرقی : بیش از ۹۰ درصد اقتصاد آذربایجان شرقی مبتنی بر بخش خصوصی است به طوری که تنها در بخش صنعت بیش از ۳۵ هزار فرصت شغلی توسط بخش خصوصی ایجاد شده است.محمد کلامی با اشاره به نقش پررنگ بخش خصوصی در تولید و صادرات، خاطرنشان کرد: برخی از نمادهای آذربایجان در حوزه صادرات به نماد منطقه ای تبدیل شده اند.
وی با بیان اینکه تمام واحدهای بزرگ ایجادی چندین سال اخیر در آذربایجان شرقی مجموعه های بخش خصوصی است، گفت: در دولت سیزدهم تلاش شده است تا بیشترین تعامل و همکاری با بخش خصوصی شکل بگیرد که دستاوردهای این تعامل در استان به خوبی دیده می شود.
کلامی اظهار کرد: در نتیجه تعامل و حمایت دولت سیزدهم از بخش خصوصی و ایجاد احساس امنیت آذربایجان شرقی در حوزه سرمایه گذاری جزء سه استان برتر کشور است و در حوزه واحدهای در حال تاسیس، توسعه ای و ایجادی نیز رتبه های یک تا سه کشوری را به خود اختصاص داده است.
وی همچنین ادامه داد: ستاد تسهیل آذربایجان شرقی در حوزه رفع و حل مشکلات واحدهای تولیدی در کنار بخش خصوصی است به طوری که نزدیک به ۱۰۰ واحد صنعتی و ۴۵ واحد معدنی در سال ۱۴۰۱ احیا شدند و جزء سه استان برتر کشور در زمینه احیای واحدهای راکد هستیم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه در ستاد تسهیل علاوه بر بررسی مشکلات راکد و نیمه فعال مشکلات واحدهای فعال نیز بررسی و رفع می شود، گفت: تا آخرین روزهای سال ۱۴۰۱ ستاد تسهیل دایر بود تا واحدی به واسطه تعطیلی ستاد دچار مشکل نشود.
وی ادامه داد: به دنبال تحریم ها و مشکلات ناشی از آن دولت و بخش خصوصی با برخی مشکلات اقتصادی روبرو شد، با این وجود بخش خصوصی استان وفادارانه در کنار دولت برای رفع مشکلات اقتصادی تلاش می کند.
کلامی افزود: در سالهای گذشته در روزهای پایانی سال شاهد تجمع کارگران در اعتراض به عدم پرداخت حقوق و دستمزدها بودیم، در حالی که با تعامل و همکاری دولت و بخش خصوصی در اسفند ماه سال گذشته با وجود نوسانات قیمت ارز، تورم و افزایش دستمزدها تجمع کارگری نداشتیم.
وی اظهار کرد: میزان سرمایه گذاری بخش دولتی، خصوصی، نیمه خصوصی در استان بیش از ۱۸۰ هزار میلیارد تومان است و از این میزان ۱۰۰ هزار میلیارد تومان مربوط به مجتمع مس سونگون است و ۱۰ هزار میلیارد تومان آن برای ایجاد بزرگترین مجموعه مرغداری کشور سرمایه گذاری شده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی گفت: سیستم بانکی استان در سال گذشته با وجود اینکه سیاست بانک مرکزی برای کنترل تورم و تکانه های ارزی انقباضی بوده، میزان تسهیلات اعطایی نسبت به سال ۱۴۰۰ شمسی ۱۳۰ درصد رشد داشته است.
وی با اشاره به اینکه اعتبارات سفر استانی رییس جمهور که ۱۲ هزار میلیارد تومان بود، افزود: مقرر بود این اعتبارات در مدت ۲ سال به واحدهای تولیدی پرداخت شود که در ۹ ماه گذشته چهار هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان از این اعتبارات برای حمایت از بخش تولید پرداخت شد.
کلامی گفت: آذربایجان مهد مردمان تلاشگر، خوشفکر و نواندیش است و باید جایگاه اقتصادی آن در کشور ارتقا یابد و این امر با همکاری دولت و بخش خصوصی با تسهیل گری و مانع زدایی توسط دولت و سرمایه گذاری بخش خصوصی اتفاق خواهد افتاد.
مدیرکل امور اقتصاد و دارایی آذربایجان شرقی هم با اشاره به میزان سرمایه گذاری خارجی مصوب و جذب شده سال گذشته در استان گفت: میزان جلب سرمایه گذاری خارجی در سال گذشته بیش از ۱۵۵ میلیون دلار برای ۱۰ پروژه مصوب سرمایه گذاری است که تاکنون ۲۷ میلیون دلار آن تحقق یافته است.
واقف بهروزی با تاکید بر اینکه توسعه بدون مشارکت بخش خصوصی اتفاق نمی افتد، افزود: بخش خصوصی در آذربایجان شرقی بسیار فعال بوده و ۹۰ درصد اشتغال استان از قبل بخش خصوصی است.
وی با اشاره به حمایت های ساختاری دولت سیزدهم از بخش خصوصی، افزود: در راستای توسعه سرمایه گذاری در آذربایجان شرقی اقدامات اساسی وجهت گیری جدید جهت بسترسازی و اصلاح فرآیندها در استان انجام شده است.
بهروزی با اشاره به تهیه و تدوین ۱۰ فرصت سرمایهگذاری در استان، گفت: سه فرصت سرمایهگذاری در بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی، چهار فرصت در بخش خدمات و گردشگری، ۲ فرصت در بخش صنعت و معدن و یک فرصت نیز در بخش زیربنایی شناسایی شده است.
۹۰ درصد اشتغال استان آذربایجان شرقی مربوط به بخش خصوصی استوی همچنین با اشاره به شناسایی و تعیین ۲۸ اولویت سرمایه گذاری استان، افزود: ۱۰ اولویت سرمایهگذاری در بخش زیربنایی، ۱۰ اولویت در بخش صنعت و معدن، سه اولویت در بخش کشاورزی، سه اولویت در حوزه خدمات و گردشگری و ۲ اولویت در حوزه عمران شهری بررسی و شناسایی شده است.
مدیرکل امور اقتصاد و دارایی آذربایجان شرقی همچنین با اشاره به تسهیلات اعطایی به واحدهای تولیدی از محل تبصره ۱۸ قانون بودجه، اظهار کرد: سهم استان از این محل ۱۰ هزار و ۷۵۶ میلیارد ریال بود که ۱۷ هزار میلیارد ریال جذب و پرداخت شده است .
وی با اشاره به تاکید مدیریت ارشد آذربایجان شرقی نسبت به موضوع ماده ۵۶ قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات دولت، افزود: پیش از این به ماده ۵۶ توجهی نشده بود و هیچ پرونده ای نیز در استان برای سرمایه گذاری داخلی تشکیل نشده بود.
وی ادامه داد: ۴۰۰ میلیارد تومان برای پروژه آزاد راه مراغه- هشترود از محل ماده ۵۶ قانون الحاق پرداخت شد و پنج پروژه در مرحله تضمین است که پیش بینی می شود ظرف ۲ ماه آینده از این محل بودجه بیش از یکهزار میلیارد تومانی پرداخت شود.
رییس اتاق بازرگانی تبریز در گفت و گو با ایرنا ظرفیت های بسیار بالای اقتصادی ایران را در جهان بی مانند خواند و گفت: گشایش های خوبی در عرصه اقتصادی کشور قابل پیش بینی است و با توجه به شرایط موجود کشور، سال جاری شاهد شکوفایی اقتصادی خواهیم بود.
یونس ژائله با اشاره به توانمندی های تجاری، تولیدی و صنعتی کشور، افزود: با وجود انواع مشکلات بیرونی و درونی در حوزه های مختلف اقتصاد، فعالیت های بسیار چشم گیری در عرصه های مختلف به ویژه توسط بخش خصوصی در حال انجام است که می تواند مشکلات ناشی از تحریم ها را کاهش دهد.
وی با اشاره به تعامل و همراهی بسیار خوب دولت و بخش خصوصی در آذربایجان شرقی، گفت: بخش خصوصی استان در سال جدید با همدلی و همکاری بیشتر برای رشد و اعتلای اقتصاد، رفع چالشها و مسائل موجود، کاهش بیکاری و افزایش تولید استان تلاش خواهد کرد.
بسیاری از شرکت ها و واحدهای تولیدی استان آذربایجان شرقی و تبریز به نام های تجاری منطقه و جهانی تبدیل شده اندژائله با بیان اینکه فضای بسیار خوبی در حوزه سرمایه گذاری در آذربایجان شرقی وجود دارد، اظهار کرد: بسیاری از شرکت ها و واحدهای تولیدی استان و تبریز اکنون به نام های تجاری منطقه و جهانی تبدیل شده اند .
وی رشد ۴۰ درصدی صادرات غیر نفتی آذربایجان شرقی در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹ را نمونه ای موفق از فعالیت های بخش خصوصی دانست و گفت: بیش از ۹۰ درصد اقتصاد این استان در دست بخش خصوصی است و به همین دلیل باید سهم افزون تری از حمایت های دولتی را پشت خود داشته باشد.
رییس اتاق بازرگانی تبریز همچنین تاکید کرد: وجود یک برنامه جامع و شفاف برای فعالیت های اقتصادی ضروری است و بدون تدوین یک نقشه راه نمی توان انتظار موفقیت را داشت.
وی تامین مالی را یکی از مهم ترین مشکلات واحدهای تولیدی و صنعتی استان عنوان کرد و گفت: بانک های خصوصی، منابع خود را به استان اختصاص نمی دهند که این روند باید اصلاح شود.