شیراز - ایرنا- این پرسش در ذهن بسیاری از فرهنگوران و علاقه مندان به شعر و ادب پارسی به عنوان یک نکته کلیدی مطرح است که چرا سعدی را دوست داریم ؟ برخی از مهمانان و مسافرانی که این روزها به دیدن آرامگاه شیخ اجل سعدی شیراز می آیند به این پرسش پاسخ داده اند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، پیش از طرح این پرسش به این نکته نگاهی گذرا می اندازیم که آرامگاه های حافظ و سعدی از جمله یادمان های تاریخی و فرهنگی شیراز به شمارمی آیند که میعادگاه و الهام بخش مهمانان و مسافران نوروزی هستند. گردشگرانی که حتی برای یکبار به شیرازآمده باشند ویژگی ها و یگانگی زیبایی های این خطه از سرزمین فرهنگ وادب و هنر را که در آرامگاه شاعران پارسی گو حافظ و سعدی جلوه گر شده است می ستایند.

زیبایی های استان فارس به ویژه در شیراز تنها در بوی بهار نارنج و گل های زیبای این شهر خلاصه نمی شود، بلکه یادمان های تاریخی و فرهنگی بسیاری دراین شهر وجود دارد که درکنار باغ های زیبا وسایر اماکن تاریخی وگردشگری ، منظره های بسیاردیدنی را ازهرجهت پیش روی بینندگان قرارمی دهد. نوروز ۱۴۰۲ هم آرامگاه استاد سخن سعدی شیراز میزبان هزاران نفر از گردشگران و دوستداران فرهنگ وادب است که از جای جای ایران زمین برای دیدن این یادمان تاریخی و فرهنگی به شیراز می آیند.

مهمانان نوروزی به طرح این پرسش که چرا سعدی را دوست داریم و باید نصیحت هایش را به گوش جان شنویم؟ واکنش هایی مثبت داشتند، آنان سعدی طلایه دار راه حقیقت و روشنگر مسیر زندگی و انس انسان ها با هم می دانند، گردشگران و میهمانان نوروزی معتقدند روح متعادل و مروج اعتدال در سعدی شیرازی موجب گردیده که به شیرینی سخن این شاعر شهیر افزوده شود و هر کس در همان ابتدا که نیم نگاهی به گلستان و بوستان سعدی می اندازد خود را فریفته شعر سعدی می بیند و شیرینی کلام استاد سخن بر دلش می نشیند.

مریم حسین زاده یکی از گردشگران نوروزی که به دیدن آرامگاه شیخ اجل آمده است می گوید: آثار سعدی بر ذهن خسته شهروند امروزی تلنگر می زند و او را به خویشتن دعوت می نماید. اگر چه خواندن شعر و کلام سعدی ممکن است موجب فرح روحیه و انبساط خاطر نیز گردد اما هیچگاه نباید به این موضوع صرفا به عنوان ابزاری برای فرح خاطر نگاه کرد بلکه باید نسل جوان و معاصر را با گفتار پند آموز و ناصحانه سعدی آشنا کرد.

این بازدید کننده از آرامگاه سعدی خاطرنشان کرد: انس با سعدی موجب می گردد که هر شهروندی در منش و روش زندگی خود روش مسالمت آمیز گفتار و کردار سعدی را در پیش گیرد. کمترین موهبت این موضوع آن است که می توان با بهره گیری از تسامح در گفتار و رفتار سعدی،رویکردی متعادل به زندگی روزمره داد و ریشه بسیاری از منازعات و کشمکشها را در جامعه خشکاند.

برخی از مهمانان بازدید کننده از آرامگاه سعدی نیز معتقدند، پرهیز از ستیزه جویی و جدل در گفتار و کردار و روی آوردن به ملاطفت و مشی آرام در رفتار چیزی است که جامعه امروزی بشر بیش از پیش به آن نیاز دارد و یک بیت از شعر سعدی کافیست تا انسان را به دنیایی رهنمون شود که ثمره آن همزیستی با هم نوعان و مدارا با دیگران است.

به اعتقاد این افراد، غالب شاعران ما عُزلت نشین بودند و بیشتر در انزوا روزگار می‌گذراندند. سعدی اما بسیار اجتماعی بود. حتی اگر همه حکایت‌های او از سفرها و دیده‌ها و شنیده‌ها را واقعی ندانیم باز هم او بی‌گمان جهان‌گردترین و دنیادیده‌ترین سخن‌دان و شاعر ایرانی است.از این رو مهمانانی که به شیراز می آیند می بایست علاوه بر بهره بری از فضای دلنشین آرامگاه سعدی در فضایی قرار گیرند که از گفتار و روش و منش سعی نیز بهره گیرند و راهنمایان گردشگری این روزها بیشتر مردم و مسافران را با سبک و سیاق سعدی و نگاه این شاعر پارسی گو به زندگی آشنا سازند.

رضا رستگار دیگر بازدید کننده از آرامگاه سعدی هم می گوید: سعدی، شاعر «مصلحت» است و در روزگاری که میان عرف و شرع، گاه منازعه‌ها درمی گیرد و به مصلحت، نیاز می‌افتد می توان از شعر سعدی مایه گرفت و آن را جان مایه زندگی کرد ، سعدی، شاعر اعتدال و میانه روی است و از این رو در هنگامۀ گفتارهای تندخویانه توجه به او کم می‌شود و هر گاه نسیم میانه روی می وزد یا باید بوزد به سعدی بیشتر نیاز می‌افتد.

شهروندان و بازدید کنندگان از آرامگاه سعدی همچنین خواستار ساماندهی فضای پیرامونی آرامگاه استاد سخن در شیراز شدند ، ورودی نامناسب و ازدحام جمعیت مشتاق هنگام ورود و خروج از آرامگاه سعدی از جمله مناظر ناخوشایندی است که در روزهای تعطیل و نوروز از زیبایی های این فضای دل انگیز می کاهد.

ازدحام تنها خیابان منتهی به آرامگاه سعدی و ترافیک شدید خودروها و همچنین ورودی نامناسب برای آرامگاه سعدی و معطل ماندن بیش از حد مسافران و میهمانان از جمله مناظری است که از زیبایی های کم نظیر آرامگاه سعدی می کاهد.کمبود توقف گاه و پارکینگ خودروها ، ازدحام دست فروشان ، نابسامانی در ورود و خروج گردشگران از جمله دیگر مسایلی است که خاطرات خوش دیدار از آرامگاه شیخ اجل را دستخوش خاطرات ناخوش می کند.