گروه پرونده ویژه - سال ۱۴۰۱ یکی از متفاوتترین سالهای پس از انقلاب به دلیل بروز یک بحران امنیتی و پرچالش در پاییز این سال بود؛ سالی که گرچه جریان برانداز و ضدانقلاب تصور میکرد جمهوری اسلامی به واسطه خشونت و فشارهای اقتصادی تضعیف شدهاست؛ اما برآیند عملکرد دولت در یک سال گذشته این گزاره را تغییر داد به ویژه اینکه در آخرین روزهای زمستان هم توافق با عربستان و کشورهای نزدیک به سعودی از جمله امارات، تصور منزوی بودن ایران را درهم شکست و تصویری جدید از ایران قوی خلق کرد که در مناسبات غرب آسیا نقش محوری دارد.
اگر بخواهیم در مرور مهمترین کارکردهای موثر دولت سیزدهم، برجستهترین اقدامات آن را بازخوانی کنیم، در کنار گشایشهای حوزه سیاست خارجی باید به کاهش ۱۸ درصدی تورم، رشد ۳۹ درصدی ترانزیت خارجی، رونق گرفتن ساخت مسکن، پرداخت وام بدون ضامن، بهبود وضعیت اشتغال، افزایش تولید برق، افزایش تجارت خارجی، کاهش رشد نقدینگی و موفقیت دولت در فروش نفت اشاره کرد.
همچنین اجرایی شدن طرح رتبهبندی معلمان بعد از ۱۱ سال، افزایش ۴۰ درصدی حقوق کارگران و افزایش ۲۰ درصدی حقوق کارمندان و همچنین افزایش ۶۰ درصدی خرید گندم از کشاورزان و مهمتر از همه پرداخت ماهانه ۱۵هزار میلیارد تومان به طور متوسط از بدهیهای به جای مانده دولت قبل، از رویدادهای مهم اقتصادی دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۱ است.
در ادامه این گزارش، مهمترین اقدامات دولت سیزدهم در بهمن ماه ۱۴۰۱ را مرور کردهایم.
رئیسجمهور، امیرعبداللهیان را مامور پیگیری حقابه ایران از رود هیرمند کرد
آیتالله سید ابراهیم رئیسی در جلسه هیات دولت با اشاره به پیشرفت قابل توجه طرح عظیم شبکه ملی اطلاعات در دولت سیزدهم، بر اهتمام مسئولان مربوط برای تسریع در تکمیل شبکه ملی اطلاعات تاکید کرد.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنانش مردم سیستان و بلوچستان را مرزبانان صادق دیرین ایران توصیف کرد و با اشاره به مشکلات پیش آمده در تأمین انرژی در این منطقه، به معاون اول مأموریت داد رفع این مشکل را با فوریت پیگیری کند.
آیتالله رئیسی همچنین وزیر امور خارجه و نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان را مأمور کرد تا از طریق رایزنی با هیات حاکم بر این کشور، موضوع حقآبه کشورمان از رود هیرمند و تأمین آب مورد نیاز مردم سیستان و بلوچستان را با جدیت دنبال کنند.
تفویض اختیارتام به بانک مرکزی برای حفظ ارزش پول کشور
شورایعالی هماهنگی اقتصادی قوا اختیارات درخواست شده از سوی بانک مرکزی برای حفظ ارزش پول ملی و کنترل تورم را به تصویب رساند. به گزارش ایرنا، در جلسه شورایعالی هماهنگی اقتصادی قوا که عصر چهارشنبه با حضور سران قوا و دیگر اعضا تشکیل شد، نظامنامه این شورا به تصویب رسید.
در این جلسه اعضا نحوه تامین اعتبار بخشی از فعالیتهای نیروگاه اتمی بوشهر را مورد بررسی قرار دادند.
همچنین اختیارات درخواست شده از سوی بانک مرکزی برای حفظ ارزش پول ملی و کنترل تورم به تصویب رسید و به وزارت امور اقتصادی و دارایی اجازه داده شد برای استفاده شرکتهای صادرکننده خدمات فنی مهندسی از تسهیلات، ضمانتنامه دولتی صادر کند.
۹۹۰ ملک و دارایی راکد دولت در مسیر مولدسازی قرار گرفت
۹۹۰ ملک و دارایی راکد دولت، با تصویب هیات عالی مولدسازی داراییها در مسیر مولدسازی قرار گرفت.
در سومین جلسه هیات عالی مولدسازی داراییهای دولت که روز چهارشنبه به ریاست محمد مخبر معاون اول رئیسجمهور برگزار شد، تعداد ۴۷۰ دارایی(اموال غیرمنقول) راکد وزارت جهاد کشاورزی که مازاد تشخیص داده شد، برای راه اندازی ۶۳۱ پروژه نیمه تمام جهاد کشاورزی و همچنین تعداد ۵۲۰ دارایی (اموال غیرمنقول) راکد وزارت آموزش و پرورش که مازاد تشخیص داده شد، برای راهاندازی ۱۶۴۹پروژه نیمه تمام ساخت مراکز آموزشی برای انجام تهاتر به تصویب هیات عالی مولدسازی رسید.
دستور رئیس جمهور برای بررسی همهجانبه حمله مسلحانه به سفارت آذربایجان در تهران
معاون سیاسی رئیس جمهور از دستور رئیس جمهور برای بررسی همهجانبه موضوع حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران خبر داد.
محمد جمشیدی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «حادثه تلخ حمله به سفارت کشور برادر و همسایه جمهوری آذربایجان را محکوم میکنیم. آیت الله رئیسی بلافاصله پس از شنیدن این خبر ناگوار دستور بررسی همه جانبه موضوع را صادر و مراتب تسلیت و همدردی خود را با دولت، ملت و بازماندگان دیپلمات جانباخته اعلام و برای مجروحان آرزوی شفای عاجل کردند.»
ساعت هشت صبح (جمعه، هفتم بهمنماه) یک دستگاه خودروی پراید با توقف مقابل سفارت جمهوری آذربایجان در تهران و پس از بهکار گیری سلاح موفق به ورود به داخل ساختمان سفارت میشود. پس از حمله این فرد به سفارت یک فرد از جمهوری آذربایجان کشته و ۲ نفر مجروح میشوند.
عیدی کارکنان و بازنشستگان دولت ۱.۸ میلیون تومان شد
میزان و ضوابط پرداخت پاداش پایان سال ۱۴۰۱ (عیدی) کارکنان و بازنشستگان دولت با تصویب هیأت وزیران تعیین شد.
هیأت وزیران به ریاست آیتالله «سید ابراهیم رئیسی» به دستگاههای اجرایی، نیروهای مسلح، وزارت اطلاعات و سازمان انرژی اتمی ایران اجازه داد به کارمندان خود (اعم از رسمی، ثابت، پیمانی، خرید خدمت، قراردادی و موقت) و اعضای هیأت علمی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی و قضات که بهطور تمام وقت اشتغال به کار دارند (به استثنای کارگران شاغل در کارگاههای مشمول قانون کار)، مبلغ ثابت ۱۸ میلیون ریال به نسبت مدت خدمت تمام وقت در سال ۱۴۰۱ به عنوان پاداش آخر سال (عیدی) در بهمن ماه سال گذشته ۱۴۰۱ از محل بودجه مصوب دستگاههای اجرایی پرداخت کنند ...
عفو حکیمانه رهبر انقلاب از موضع اقتدار و پدرانه است
رئیس جمهوری با بیان اینکه عفو حکیمانه رهبر انقلاب از موضع اقتدار و پدرانه است، افزود: دستگاهها در حال تهیه بستهای برای امتداد و تقویت این رویکرد در حوزههای سیاسی و اجتماعی است.
رئیسجمهور قانون الحاق ایران به سازمان همکاری شانگهای را ابلاغ کرد
آیتالله سید ابراهیم رئیسی در اجرای اصل ۱۲۳ قانون اساسی، «قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به سازمان همکاری شانگهای» را که در جلسه علنی ۴ بهمن ۱۴۰۱ مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ ۱۵ بهمن به تایید شورای نگهبان رسیده برای اجرا به وزارت امور خارجه ابلاغ کرد.
جمهوری اسلامی ایران از سال ۲۰۰۵ عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای بود. درخواست کشورمان برای عضویت رسمی و کامل در این سازمان نیز پس از ۱۶ سال، در اولین حضور آیتالله رئیسی به عنوان رئیس جمهوری اسلامی ایران، در بیست و یکمین نشست سران در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان، در شهریور ۱۴۰۰ به تایید هشت عضو سازمان همکاری شانگهای رسید و ایران نهمین عضو این سازمان مهم منطقهای شد.
فرآیند فنی تبدیل عضویت ایران به عنوان یکی از اعضای اصلی نیز در بیست و دومین نشست سران سازمان همکاری شانگهای در سمرقند به تصویب اعضا رسید. با توجه به سیاست اعلامی دولت سیزدهم در عرصه روابط خارجی و اولویت دادن به گسترش روابط با کشورهای همسایه و منطقه، عضویت در سازمان منطقهای شانگهای ظرفیتهای زیادی را در زمینه توسعه مناسبات با کشورهای عضو در اختیار کشورمان قرار میدهد.
سازمان همکاری شانگهای در حوزههای بسیاری نظیر حوزه اقتصادی فعالیت میکند و جمهوری اسلامی ایران، از این پس میتواند منافع خود را در این حوزهها موثرتر دنبال و تامین کند. همچنین کشورمان به جهت برخورداری از زیرساختهای مناسب و شبکههای حمل و نقل ریلی و جادهای، فرودگاهها و بنادر به ویژه بندر چابهار در دهانه اقیانوس هند، میتواند نقش مناسبی از نظر اقتصادی در این سازمان ایفا کند.
عرضه «خودروهای وارداتی» خارج از «بورس کالا» آزاد شد
«محمد مخبر» معاون اول رئیسجمهور مصوبه نشست نوزدهم بهمن ماه هیأت وزیران برای «اصلاح ضوابط واردات خودرو» را ابلاغ کرد.
به موجب اصلاحیه ضوابط واردات خودرو که به پیشنهاد وزارتخانههای صمت و اقتصاد انجام شده، عبارت «خودروهای وارداتی صرفاً در بورس کالا عرضه میشوند» از بند دوم آییننامه حذف شد.
سفر آیتالله رئیسی به پکن
رئیس جمهور به دعوت رسمی «شی جین پینگ» همتای چینی خود به این کشور سفر کرد و در جریان این سفر و در حضور روسای جمهور دو کشور، علاوه بر برگزاری نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه، ۲۰ سند همکاری نیز به امضای مقامات عالیرتبه دو طرف رسید.
رئیس جمهور در این سفر همچنین در برنامههایی جداگانه با مسئولان، اساتید و دانشجویان دانشگاه پکن، جمعی از اندیشمندان و فرهیختگان برتر چین، مسئولان دهها شرکت بزرگ اقتصادی چین و فعالان افتصادی ایرانی مقیم چین و نیز ایرانیان مقیم این کشور دیدار و گفت وگو کرد.
آیتالله رئیسی همچنین نماز جماعت مغرب و عشای خود را در جمع مسلمانان چینی و نمازگزاران مسجد "دونگ سی" اقامه و سخنان کوتاهی نیز در جمع آنان ایراد کرد.
رئیس جمهور:سفر به چین بسیار پرثمر و موفق بود
آیتالله سید ابراهیم رئیسی در بازگشت از سفر سه روزه به چین در فرودگاه مهرآباد در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در جریان این سفر ۲۰ تفاهم نامه در حضور روسای جمهور دو کشور به امضا رسید و بعد از انعقاد این توافق نامه ها بر اراده جدی دو طرف برای همکاری و توسعه همکاری در حوزه های تجاری، اقتصادی، انرژی، علم و فناوری تاکید شد.
رئیس جمهور با بیان اینکه در همه این مباحث تصمیمهای خوبی در این سفر گرفته شد، اظهار داشت: خوشبختانه وزرای حاضر در این سفر از جمله در حوزه انرژی، صنعت و تجارت، راه و شهرسازی بحثهای خوبی را دنبال کردند و تصمیم هایی که گرفته شد، بر این مبنا بود که همه این ارتباطات همراه با انتقال تکنولوژی باشد.
آیتالله رئیسی این سفر را بسیار تاثیرگذار دانست و افزود: کشور چین نقش مهمی در آسیا دارد و به عنوان یکی از اقتصادهای نوظهور جهان نیز مطرح است و از این رو ارتباط ما با یکدیگر در سطح آسیا و بینالملل میتواند بسیار موثر باشد.
وی خاطرنشان کرد: ایران اسلامی ظرفیتهای خدادادی بسیاری دارد که اگر درست از آن استفاده شود، میتوان از آن با توجه به ارتباطاتی که در سطح آسیا و جهان وجود دارد، در قدرت و قوت ایران در حوزههای اقتصادی و تجاری بهره برد.
رئیس جمهور با بیان اینکه برخی از طرفیتهای ایران هنوز مورد بهره برداری قرار نگرفته است، به نشست خود با فعالان اقتصادی چین اشاره کرد و گفت: در این جلسه به برخی از این ظرفیتهای ایران اشاره کردم که برای آنها قابل توجه بود؛ در این نشست ارتباطاتی برقرار شد که اگر عملیاتی شود، آثارش در زندگی مردم روشن می شود.
آیت الله رئیسی برگزاری نشست با چهرههای موثر و فرهیختگان چین را از دیگر برنامه های این سفر دانست و گفت: در این جلسه پرسش و پاسخ که فرهیختگان و دانشگاهیان و صاحب نظران چین حضور داشتند، مواضع جمهوری اسلامی ایران در حوزههای مختلف برای آن تشریح شد.
رئیس جمهور تاکید کرد: هم برداشت کشور میزبان و دوست ما چین و هم همکاران من نشان میدهد که بسیار سفر پرثمر و موفقی بود و امیدواریم که تاثیر این سفر را در عرصههای مختلف بهویژه اقتصادی و تجاری شاهد باشیم که این نیازمند پیگیریِ جدی از بخشهای مختلف دارد.
رئیس جمهور ادامه داد: فعالان اقتصادی در کشور و همکاران در دولت مصوات سفر را پیگیری کنند. اگر پیگیری نشود شاهد آثارش نخواهیم بود.
آیت الله رئیسی ۲۴ بهمن ماه به دعوت رسمی رئیس جمهور چین برای انجام سفری رسمی عازم این کشور شد و علاوه بر رایزنی با همتای چینی خود و امضای ۲۰ تفاهمنامه در حوزههای مختلف اقتصادی و دیدار با مسئولان سیاسی این کشور، در دانشگاه پکن حضور یافت و استاد افتخاری این دانشگاه را دریافت کرد.
حضور در جمع نمازگزاران مسجد تاریخی «دونگ سی» پکن، برگزاری نشست با اندیشمندان چینی و نیز فعالان اقتصادی کشور و همچنین نشستی با ایرانیان مقیم چین از دیگر برنامه های این سفر سه روزه بود.