به گزارش خبرنگار ایرنا، مردم استان گرم و خشک بوشهر به دلیل فقر منابع آب شیرین در دهههای گذشته همواره با مشکلات نوبت بندی، قطع مکرر و کم آبی بویژه در فصل تابستان روبرو بودند اما در سالهای اخیر با تدبیر مسئولان در اجرای طرحهای موثر تامین و توزیع آب این مشکل دیرینه کاهش یافتهاست.
بوشهر از استانهای گرم و خشک کشور دارای ۳۸ شهر و ۶۲۴ روستا با یک میلیون و ۲۵۱هزار و ۲۹۱ نفر جمعیت است که ۷۰ درصد جمعیت آن شهری و ۳۰ درصد روستایی است و در زمان حاضر ۸۱۹ کیلومتر خط انتقال آب، سه هزار و ۷۶ کیلومتر مترشبکه توزیع، ۳۰۰ هزار مترمکعب مخزن ذخیره و ۳۰ ایستگاه پمپاژ کار آبرسانی به مردم شهرهای این استان را برعهده دارند.
از دیرباز تاکنون بخش عمده آب مورد نیاز ساکنان استان بوشهر از منابع خارج از این استان شامل ۵۳ درصد از خط آبرسانی سد کوثر در استان کهگیلویه و بویراحمد و ۲۶ درصد خط آبرسانی از چشمه ساسان شهرستان کازرون استان فارس تامین میشده است و ۱۰ درصد آن به وسیله آب شیرینکنها و ۱۳ درصد را ۱۴۱ حلقه چاه در این استان تامین میکند.
کاهش شدید منابع آبی براثر خشکسالی متوالی بیش از ۱۰ ساله و بارندگیهای کم در استانهای فارس و کهگیلویه و بویر احمد که بیش از ۸۰ درصد آب آشامیدنی استان بوشهر از طریق خط لوله از این استانها تامین میشود، باعث شده تا میزان آب انتقالی به بوشهر به میزان قابل توجهی کاهش یابد به نحوی که در سال ۹۷ این امر سبب بروز مشکلات زیادی برای مردم شد و مسئولان را بر آن داشت با اجرای طرحهای آبرسانی مساله را چاره کنند.
در این ارتباط حل مشکل کم آبی استان بوشهر و جلوگیری از تکرار شدن مشکلات تابستان ۹۷ که سبب مشکلات امنیتی و تجمعها در استان بوشهر شده بود، مسئولان این استان را برآن داشت تا با اجرای طرحهای مختلف آبرسانی از جمله نوسازی و بهسازی شبکه، کف شکنی چاهها، افزایش ظرفیت و وارد مدار شدن بخشی از آب شیرین کنهای در دست اجرا بخشی از مشکل کم آبی و وابستگی به منابع آبی استانهای همجوار تا حد زیادی کاهش یابد.
قرار بود آب شیرین کن مپنا در ۲ دولت قبل اجرایی شود اما به دلایلی این کار محقق نشد و بالاخره عملیات اجرایی این پروژه در سال ۹۸ با وجود چالش نوسان قیمت ارز و مشکلاتی برخاسته از تحریمهای ظالمانه، اجرایی و در ۱۲ اسفند ۱۴۰۲ با همت و تلاش دولت سیزدهم به نتیجه رسید و با وارد مدار شدن آن کام مردم شیرین شد.
حل چالش آب جیره بندی در آخرین استان کشور
۱۲ اسفند سال ۱۴۰۱ رئیس جمهور در دور دوم سفرهای استانی خود به استان بوشهر از ۱۵ طرح بزرگ آب شیرینکن، خط آبرسانی، آبگیری سد و انتقال برق به صورت رسمی بهرهبرداری کرد که آبشیرین کن ۳۵ هزار مترمکعبی ۱۰۰ درصد ایرانی با یک هزار و ۷۰۰ تا یک هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری طراحی نصب و اجرای گروه صنعتی مپنا از جمله این طرحها بود.
با افتتاح و بهره برداری از پروژه آب شیرین کن مپنا امروز وضعیت آبرسانی به مردم شهر بوشهر بعنوان تنها مرکز استانی که هنوز آب در آن جیره بندی بود، بهبود یافته و به اذعان مردم این شهر آبرسانی به آنها نسبت به گذشته بهتر شده، قطعی آب کاهش و از آب پایدارتری برخودار هستند.
آبشیرین کن ۳۵ هزار مترمکعبی مپنا بوشهر با ارزانترین و بهترین فناوری اجرا شده و به گفته علی اکبر محرابیان وزیر نیرو میزان املاح آب تولیدی آن از ۴۴ هزار به ۴۰۰ رسیده است و این یعنی آبی کاملا گوارا از طریق این واحد آبشیرین کن برای مردم تامین میشود.
رئیسجمهور در آئین افتتاح آبشیرین کن مپنا در بوشهر کاهش تنشهای آب و برق در کشور با انجام کار جهادی را از جمله برنامههای دولت ایران قوی اعلام کرد.
آیت الله رئیسی با تقدیر از گروه صنعتی مپنا ضمیمه کردن دانش به تواناییها سبب شده که کشور در مسیر تحول و پیشرفت قرار گیرد.
وی یادآور شد: در سفر قبل همواره این سئوال بود که چرا مردم بوشهر در کنار دریا باید تشنه باشند و آب شرب به سختی به دست آنها برسد در حالی که خداوند این امکان را قرار داده که نیاز آب شرب و صنعت از آب دریا تامین شود و با افتتاح این پروژه خواسته مردم بوشهر در زمینه تامین آب اجابت شده است.
رئیس جمهور به این نکته نیز اشاره کرد که قاعده و فرمول استفاده از آب دریا وجود دارد و امروز با تلاش مهندسان و تکنسینهای توانای کشور با اجرا و بهره برداری از آب شیرین کن مپنا این امکان در استان بوشهر فراهم شد.
آیت الله رئیسی پایان جیرهبندی آب در استان بوشهر را لذتبخش دانست و تصریح کرد: هیچ مشکلی در کشور نیست که راه حل نداشته باشد و به طور یقین مشکلات آب، برق، گاز و مسائل شهری قابل حل است.
آینده شیرین آب شیرین کن مپنا
مدیرعامل گروه صنعتی مپنا در خصوص آبشیرین ۳۵ هزار مترمکعبی بوشهر به خبرنگار ایرنا گفت: هرچند در زمان حاضر ۳۵ هزار مترمکعب از ظرفیت این آب شیرین کن وارد مدار شده است اما این تاسیسات از زیرساخت توسعه شیرینسازی و توسعه آب دریا تا سقف ۵۲هزار متر مکعب در شبانهروز برخوردار است و زیرساخت آبگیری از دریا برای این میزان شیرینسازی در حال حاضر احداث شده است.
به گفته عباس علی آبادی آبگیر پروژه آب شیرین کن که بخش اصلی و سخت پروژه است برای ۵۲ هزار مترمکعب انجام شده و در صورت صرفه جویی و بهره وری نیاز آبی مردم استان تا سالها متناسب با نرم جهانی تامین و مردم این استان مشکلی نخواهند داشت.
علی آبادی خطاب به مردم بوشهر گفت: هرچند به شبکه آبرسانی بوشهر از منابع دیگری نیز آب تزریق میشود اما آب تزریق شده از آبشیرین کن ۳۵هزار مترمکعبی مپنا با توجه به اینکه از فناوریهای بسیار پیشرفته ای در آن استفاده شده با کیفیت ترین آب برای مردم است.
علی آبادی در خصوص زیرساخت لازم برای استفاده از ظرفیت کامل آبشیرین کن ۳۵ هزار مترمکعبی بوشهر گفت: در مجاورت محل اجرای این پروژه زمینی وجود دارد که استان این زمین را به این کار اختصاص دهد تا با مشکل زمین روبرو نشویم دوم اراده انجام کار است که باید از سوی مقامات دولتی به ما تکلیف و اقتصاد این پروژه باید اصلاح شود.
او یادآور شد: از نظر فنی هیچ مانعی برای توسعه پروژه آبشیرین کن ۳۵ هزار مترمکعبی بوشهر وجود ندارد اما باید از جنبه اقتصادی حمایت شود.
او در خصوص ایرانی بودن پروژه آبشیرینکن مپنا به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به برداشت قابل قبول آب از دریای عمان برای نقاط مختلف کشور امروز زیرساخت و تجهیزات فنی آبشیرینکنها از جمله ساخت مخازن، پمپها، ژنراتورها، موتورها، سیستمهای کنترل همه داخلی شده و فقط اِلِمان ممبران است که در حال داخلی سازی است.
علی آبادی ادامه داد: هرچند هنوز در بخش ممبران (نوعی فیلتر است که از غشای نیمه تراوا تشکیل شده و ذراتی از قبیل آلاینده های شیمیایی، بیولوژیکی و فیزیکی نمی توانند از منافذ موجود بر روی آن عبور کنند) به خودکفایی کامل نرسیده ایم اما با توجه به دستیابی به این دانش کارهایی در این بخش در حال انجام است که به زودی خبر خوش تولید ممبران داخلی اعلام میشود.
از نظر او تاکنون به دلیل ظرفیت محدود آبشیرینکنها در کشور تولید ممبران اقتصادی نبود اما با توجه به واحدهای تاسیس شده شرکتهای زیادی در این بخش سرمایه گذاری و فعالیتهای زیادی شده که با حمایت ازواحدهای سرمایه گذار نیاز جدی کشور در این بخش تامین شود.
به اعتقاد مدیرعامل گروه صنعتی مپنا نقطه شروع همه چیز از بهرهوری در تولید و مصرف است. بهرهوری در تولید به معنای کاهش سهم انرژی و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، بازچرخانی آب و نیز کاهش تلف شدن انرژی است. اما بهرهوری در مصرف که بسیار مهمتر نیز هست، شامل بهبود روشهای آبیاری در کشاورزی و بهینهسازی مصارف صنعتی، استفاده از روشهای خنککاری هوایی و اصلاح الگوی مصرف از طریق فرهنگسازی عمومی است.
تداوم شیرینسازی آب دریا در کرانه خلیج فارس
علی آبادی افزود: اگرچه ایران در منطقه خشک و نیمه خشکی واقع شده و از کل آورده سالانه تنها قریب به ۱۰۰میلیارد متر مکعب آب باکیفیت قابل مدیریت است، اما وجود دریا در شمال و جنوب کشور، امتیاز ویژهای است که امکان اجرای طرحهای عظیم شیرینسازی را با رعایت ضوابط زیست محیطی فراهم ساخته است و با اعمال اصلاحات در اقتصاد آب از طریق روشهای مردم پسند که منافع آنها را بیشتر تأمین کند، باید هرچه سریعتر در تدارک طرحهای بزرگ تولید و انتقال آب با جلب سرمایههای مردمی برآییم.
پروژه آب شیرینکن لیان استان بوشهر، از زیرساخت توسعه شیرینسازی و توسعه آب دریا تا سقف ۵۲هزار متر مکعب در شبانهروز برخوردار است و زیرساخت آبگیری از دریا جهت این میزان شیرینسازی در حال حاضر احداث شده است.
مدیرعامل گروه صنعتی مپنا با تاکید بر اینکه این آب با هزینه بالایی تولید میشود از مردم بوشهر خواست تا الگوی مصرف را در مصرف آب شیرینکن رعایت کنند.
افزایش ظرفیت آبشیرینکنهای استان بوشهر به ۱۰۰ هزار مترمکعب
حل مشکلات برزمین مانده در راستای رضایت مندی مردم به خصوص در بخش تامین آب همواره از رویکردهای دولت سیزدهم به شمار میرود و افزایش ظرفیت آب شیرین کنها به ۱۰۰ هزار مترمکعب طی ۱۸ ماه گواهی بر این مدعا است.
امروز استان بوشهر با ۲۴۰ هزار مترمکعب ظرفیت آب شیرینکن در قالب ۲۰ سایت از لحاظ تاسیس آب شیرین کنها رتبه نخست کشور را از آن خود کرده است.
آنطور که ابوالحسن عالی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر پیش از این اعلام کرده است تا قبل از استقرار دولت مردمی ایران قوی ۳۵ هزار مترمکعب آب در شبانه روز از طریق سه سایت آب شیرین کن در این استان تامین میشد که با توجه به اجرای پروژههای تعریف شده امروز بالغ بر ۱۰۰ هزار مترمکعب آب از طریق ۱۰ سایت تامین میشود و پیش بینی میشود ۱۴۰ هزار مترمکعب از سهمیه باقی مانده آب تولیدی آبشیرین کنها تا سال ۱۴۰۴ وارد مدار بهرهبرداری شود.
او یادآور شد: با وارد مدار شدن بخشی از آب شیرین کنهای در دست اجرا به مدار تولید و افزایش ظرفیت تولید آب از این واحدها، تابستان سال گذشته با وجود اینکه استان با سختترین شرایط بارشی در نیم قرن گذشته روبرو بود اما با تنشهای آبی سال ۹۷ روبرو نشد.
مردم قدر آب را بدانند
آب از نیازهای حیاتی است که در بخشهایی از کشور به چالشی بزرگ تبدیل شده و برای حل آن پروژه های زیرساختی این حوزه در اولویت طرحهای ملی قرار گرفته است؛ آبشیرینکنها در این زمرهاند و خوشبختانه امکان دسترسی به آب شور در شمال و جنوب ایران مهیا است.
اما شیرینسازی آب دریا به کمک آبشیرین کنها با اعتباراتی گران به انجام میرسد تا آبی گوارا و البته با هزینهای اندک به خانههای مردم بیاید؛ بنابراین شایسته است آنها این مایه حیات را ارجی شایسته بگذارند و هر چه بیشتر در استفاده بهینه و صرفه جویی در آن بکوشند.