به گزارش روز سه شنبه ایرنا، روزنامه الوطن سوریه به نقل از منابع آگاه نوشت: تماسهای فشردهای در کریدورهای دیپلماتیک پایتختهای چهار کشور با هدف دستیابی به توافق بر سر برگزاری این نشست در مسکو انجام شده و این تماسها و رایزنیها نشان میدهد که دیدگاه طرفها درباره چند نکته که پیش از این، مانع از هرگونه پیشرفت سیاسی بین دمشق و آنکارا شده بود، به هم نزدیک شده است.
این منابع گفتند: موضوع اصلی رایزنیهای فشرده در هفتههای گذشته، ضمانتهایی بود که دمشق در خصوص لزوم عقب نشینی نیروهای ترکیه از اراضی اشغالی سوریه و توقف حمایت از گروههای مسلح، بر آنها پافشاری میکرد.
آنها افزودند که ظاهراً این رایزنیها منجر به توافقی شده که ممکن است دمشق را به موافقت با نشستن بر سر یک میز سیاسی با طرف ترکیه در سطح معاونان وزیر خارجه سوق دهد؛ امری که اهداف ترکیه را به وضوح مشخص خواهد کرد.
این منابع به الوطن گفتند که چند روز پس از نشست معاونان وزرای خارجه، نشست دیگری میان وزرای دفاع چهار کشور و نمایندگان دستگاههای امنیتی در پایتخت روسیه برگزار خواهد شد.
پیشتر نیز اواخر سال گذشته میلادی، نشست سه جانبهای بین «علی عباس» وزیر دفاع سوریه، «خلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه و «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه در مسکو برگزار شده بود.
«میخائیل بوگدانوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه روز دوشنبه در اظهاراتی تاکید کرد که ممکن است نشست چهارجانبه بین معاونان وزرای خارجه روسیه، سوریه، ترکیه و ایران اوایل آوریل در مسکو برگزار شود.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک روسیه، «بوگدانوف» همچنین در پاسخ به سوالی درباره احتمال برگزاری نشست چهارجانبه بین معاونان وزیران خارجه کشورهای یاد شده گفت: سعی میکنیم به زودی برگزار شود. معاون وزیر خارجه روسیه ابراز عقیده کرد که به احتمال زیاد این نشست در اوایل ماه آوریل در مسکو و به منظور زمینهسازی برای نشست وزیران چهار کشور انجام خواهد شد.
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه روز شنبه با «رجب طیب اردوغان» همتای ترکیهای خود در مورد نزدیکی دمشق و آنکارا گفتوگو کرد.
دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین در بیانیهای اعلام کرد که در این گفت وگو، بر اهمیت ادامه تلاشها برای از سرگیری روابط میان آنکارا و دمشق تاکید شد.
بر اساس گزارش دفتر مطبوعاتی کرملین، در جریان این گفت و گو، موضوع بحران سوریه مورد بررسی قرار گرفت و رئیس جمهوری ترکیه، بر نقش سازنده میانجیگری روسیه بین آنکارا و دمشق تاکید کرد.
پیشتر نیز «ابراهیم کالین» سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه در اظهاراتی از تلاش برای برگزاری نشست چهارجانبه با حضور ایران درباره سوریه خبر داد و اشاره کرد که این نشست شامل سران چهار کشور ایران، روسیه، سوریه و ترکیه نخواهد بود.
وی با اشاره به اینکه به زودی جزئیات تکمیلی در مورد تحولات این مسیر مشخص خواهد شد، اظهار داشت: سه موضوع اصلی روی میز است که عبارتند از «هماهنگی برای جنگ با تروریسم»، «سوق دادن روند سیاسی برای ادامه مذاکرات آستانه» و «بازگشت آبرومندانه پناهندگان سوری به وطن خود».
در سال ۲۰۱۱ جنگ داخلی در سوریه آغاز شد. ترکیه که قبل از این درگیری روابط نزدیکی با دمشق داشت، طرف مخالفان و گروه های مسلح مخالف دولت قانونی سوریه را گرفت. از آن زمان تاکنون روابط ترکیه با سوریه همچنان دشوار بوده است.
با این حال، پس از شکست نقشه و جنگ تحمیلی تروریستی علیه دولت و ملت سوریه و بویژه در ماههای اخیر آنکارا و دمشق و همچنین برخی رسانه ها از احتمال عادی سازی تدریجی روابط صحبت می کنند.
بوگدانوف پیشتر گفته بود که از سرگیری فعالیت نمایندگیهای دیپلماتیک در هر دو کشور (ترکیه و سوریه) باید یکی از نتایج تلاشهای مشترک در این راستا باشد.
این درحالی است که مذاکرات در فرمت آستانه نیز از شش سال پیش برای حل و فصل سیاسی مسائل سوریه آغاز شده و در آن جمهوری اسلامی ایران، روسیه و ترکیه مشارکت دارند.