نقی عزیزی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به ۱۳ فروردین روز طبیعت، توصیه می شود مردم به گونه ای در این روز حضور یابند و از آن لذت ببرند که در پایان آن، فقط رد پایشان در طبیعت باقی بماند.
وی یادآور شد: به همه مردم توصیه می شود که از روشن کردن آتش، کندن بوته ها، و قطع درختان و ریختن زباله در طبیعت به جد خودداری کنند و در صورت مشاهده از اقدامات از سوی دیگران نیز، تذکر دهند.
عزیزی از مردم خواست که در روز طبیعت ضمن رعایت نکات ضروری برای حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی، مانند یک محیط بان، همیار طبیعت، مرتع بان و جنگل بان رفتار کنند.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران خاطرنشان کرد: این استان از نظر تراکم جمعیت، وسعیت استان و تنوع اقلیمی یک منطقه ویژه به شمار می آید و مسائل مختص به خود را در حوزه منابع طبیعی و جنگل دارد.
این مسئول ادامه داد: استان تهران عرصه های طبیعی بسیاری در اختیار ندارد و از کل مساحت آن فقط ۵۵ هزار هکتار جنگل محسوب می شود که از این میان نیز ۱۵ هزار هکتار جنگل طبیعی و ما بقی دست کاشت به شمار می آید.
عزیزی اظهار داشت: این سطح از جنگل های دست کاشت طی ۵۰ سال گذشته کاشته شده اند و همچنان نیز ادامه دارند و در استان تهران با نام پارک جنگلی شناخته می شوند.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران با بیان اینکه طرح جنگل کاری در جنوب دامنه البرز یا شمال تهران در قالب جنگ های دست کاشت ادامه دارد، گفت: تمام درختانی که کاشته می شود، به طور ضرور بومی نیستند و مباحث مختلفی در انتخاب انواع گونه ها مد نظر قرار می گیرد.
وی اضافه کرد: میزان مصرف آب، مقاومت بالا در برابر سرما، سبزی در بیشترین اوقات سال و توانایی انطباق پذیری بیشتر مواردی است که در انتخاب گونه های مختلف درختان برای جنگل کاری مد نظر قرار می گیرد.
این مسئول تاکید کرد: با توجه به آلودگی هوای تهران، درختان همیشه سبز تاثیری بیشتری در فتوسنتز و جذب آلودگی و تولید اکسیژن دارند در حالی که درختان بومی ۶ ماه از سال فاقد برگ هستند و در عمل هیچ تاثیری در کاهش آلودگی هوا ایفا نمی کنند.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران با اشاره به وجود جنگل های طبیعی یا خودرو در این استان در سطح شهرستان هیا پردیس، دماوند و فیروزکوه گفت: جنگل های طبیعی به طور معمول طی زمان خود را بازسازی می کنند و اکنون می توان در این مناطق درختان با سنین مختلف را مشاهده کرد.
وی اعلام کرد: در کنار بازسازی طبیعی جنگل ها، اداره کل منابع طبیعی نیز بحث حفاظت و مراقبت از این جنگل ها را در دستور کار قرار دارد و در تلاش است تا مانع از نابودی آنها با آتش سوزی یا قطع درختان شود.
عزیزی به وضعیت مراتع استان تهران نیز اشاره کرد و افزود: این استان سه نوع مرتع ییلاق، قشلاق و میانبند دارد که مناطق قشلاقی در جنوب استان قرار گرفته و با توجه به کمبود بارندگی، از میزان رشد گیاهان کمتر و اکوسیستم شکننده تری برخوردار است و از همین رو تلاش می شود تا تعداد دام وارد این مناطق زیاد نباشد.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران گفت: مناطق میانبند این استان در عمل به علب گسترش شهرها و روستاها به شدت محدود شده و وسعت کمی دارند.
وی یادآورشد: مناطق ییلاقی استان تهران نیز وسعت کمی دارند با این وجود علاوه بر دام این استان، دام دیگر استان ها نیز وارد مراتع آن می شوند یا گاه برخی دامداران تلاش می کنند تا چرای زودهنگام را آغاز کنند و به این طریق فشار بالایی به مراتع ییلاقی وارد می شود.
عزیزی اظهار داشت: برای مراقبت و حفاظت از این مراتع، ایست و بازرسی هایی در این مناطق مستقر شده تا مانع از ورود زودهنگام دامداران یا دامداران دیگر استان ها به مراتع ییلاقی یا ورود بیش از ظرفیت مجوزهای صادر شده، شوند.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران یادآور شد: فصل چرا از اوایل خرداد و در برخی مناطق از اواسط این برج آغاز و ورود زودهنگام دام به مراتع، فشار مضاعفی به این مناطق وارد می کند و گاه موجب از دست رفتن مرتع می شود.
این مسئول با اشاره به تهدیدات پیش روی مراتع استان تهران خاطرنشان کرد: هم اکنون بزرگترین تهدید پیش روی مراتع استان تهران، تغییر اقلیم، افزایش دما و کاهش بارندگی است که می تواند در سطح وسیعی تاثیرگذار باشد.
وی به بارندگی زمستان سال گذشته و بهار امسال اشاره کرد و ادامه داد: این میزان باران در رویش گیاهان یک ساله تاثیر مثبت دارد اما به علت کمبود بارش ها در متوسط دوره، برای رسیدن به ارقام مناسب حفاظت از مراتع فاصله زیادی باقی مانده است.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران گسترش روز افزون ساخت و ساز در شهرها و روستاها را دیگر تهدید پیش روی منابع طبیعی و جنگل های این استان خواند و افزود: تغییر کاربری، رشد وسعت شهرها و روستاها و طرح های عمرانی به شدت منابع طبیعی را تهدید می کند.