به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، کیودو مدعی شد: پنج مورد توافق شده برخی از مسائل حل نشدنی بین این دو کشور قدرتمند خاورمیانه را شامل میشود که رقابت آنها، از جمله جنگ نیابتی در یمن مدتهاست نقش بی ثبات کننده ای در منطقه داشته است.
در اعلام تنش زدایی در روابط دو کشور در تاریخ ۱۰ مارس (۱۹ اسفند) فقط به برقراری روابط دیپلماتیک دو کشور بعد از ۷ سال اشاره شد اما برای اولین بار است منبعی خبری درباره دیگر توافقات صورت گرفته در این باره اظهارنظر می کنند.
منابع دیپلماتیک روز دوشنبه به کیودو گفتند این توافق که از طریق نشست های محرمانه بین شی جین پینگ رئیس جمهوری چین و رهبران سعودی انجام شد، حمایت مشروط عربستان از توافق بین المللی در مورد برنامه هسته ای ایران را نیز شامل میشود.
به گفته آنها، عربستان از نظر سیاسی از احیای برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به برجام (توافق هسته ای سال ۲۰۱۵) حمایت می کند. حمایت عربستان که با خروج دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا از این توافق موافقت کرده بود، می تواند به احیای این توافق کمک کند.
به گفته منابع دیپلماتیک مذکور، ایران بر اساس تعهد دیگری -که در صورت موفقیت آمیز بودن می تواند تنش های منطقه را کاهش دهد- به منافع عربستان در منطقه احترام خواهد گذاشت و از طرح صلح یمن حمایت خواهد کرد.
کیودو نوشت: ائتلاف تحت امر عربستان سعودی از سال ۲۰۱۵، یک سال پس از آغاز جنگ داخلی در یمن، علیه شورشیان حوثی مورد حمایت ایران در حال جنگ است.
این رسانه به نقل از منابع دیپلماتیک افزود: علاوه بر این، ایران که اکثریت جمعیت آن را شیعیان تشکیل می دهند تضمین داده که موشک های بالستیک این کشور تهدیدی برای عربستان سعودی نخواهد بود.
بر اساس این گزارش: دو کشور رقیب گفته اند که در سوریه و افغانستان همکاری خواهند کرد و عربستان سعودی موافقت کرده است که حمایت از رسانه های ضدایرانی را متوقف کند.
منابع مذکور همچنین گفتند که دو کشور به عنوان اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت توافق کردند با یکدیگر همکاری کرده و منافع مشترک را دنبال کنند. بعلاوه نسبت به امنیت دریایی و تانکرهای سوخت در خلیج فارس به عنوان یک نقطه راهبردی در حمل و نقل بین المللی انرژی متعهد شدند.
ایران و عربستان ضمن توافق بر سر عادی سازی روابط دیپلماتیک اعلام کردند که سفارتخانه های خود را در کشور مقابل باز خواهند کرد.