**اتحادیه اروپا: اسرائیلیها ۹۵۳ منزل مسکونی فلسطینیان را تخریب کردند
اتحادیه اروپا عصر سهشنبه در بیانیهای اعلام کرد، مقامهای رژیم صهیونیستی طی سال گذشته میلادی (۲۰۲۲)، ۹۵۳ منزل مسکونی فلسطینیان را در کرانه باختری تخریب کردند.
دفتر نمایندگی اتحادیه اروپا در فلسطین در بیانیهای اعلام کرد، ۹۵۳ منزل مسکونی در کرانه باختری از جمله در قدس شرقی تخریب یا تصرف شده که بالاترین آمار از سال ۲۰۱۶ است.
بر اساس این بیانیه، ۱۰۱ ساختمان تخریب شده توسط اتحادیه اروپا یا کشورهای عضو این اتحادیه به ارزش ۳۳۷ هزار و ۱۹ یورو تامین مالی شده بود.
اتحادیه اروپا افزوده است: میزان بناهایی که توسط صاحبان آنها در قدس شرقی با دستور مقامهای اسرائیلی تخریب شده از ۳۴ درصد در سال ۲۰۲۱ به ۵۱ درصد در سال ۲۰۲۲ رسیده است.
در این بیانیه آمده است که تخریب منازل مسکونی فلسطینیان در روستای «الولجه» در غرب بیت لحم و منطقه مسافر یطا واقع در جنوب الخلیل باعث نگرانی کشورهای اتحادیه اروپا شده است.
همچنین اتحادیه اروپا تأکید کرده است که خشونت شهرک نشینان صهیونیست علیه فلسطینیان در سال گشذته میلادی نیز افزایش یافته و به ۸۴۹ مورد رسیده است.
پیش تر «تور ونسلند» هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل متحد برای روند صلح خاورمیانه گفته بود: من از (رژیم) اسرائیل به عنوان نیروی اشغالگر میخواهم که به تعهدات خود تحت قوانین بینالمللی برای دفاع از مردم فلسطین در برابر هرگونه اعمال یا تهدید خشونتآمیز پایبند باشد.
«ایتمار بن گویر» وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی پیشتر خواستار تسریع در روند تخریب خانههای فلسطینیان در بخش شرقی شهر اشغالی قدس شده بود.
سرزمینهای اشغالی طی چند هفته اخیر در پی حملات نظامیان رژیم اسرائیل به مناطق فلسطینیان و تخریب برخی منازل آنها به بهانه «ساختوساز بدون مجوز» شاهد تنش بوده است.
رژیم صهیونیستی برای یهودی سازی هر چه بیشتر شهر اشغالی قدس و حذف و از بین بردن هویت اسلامی و مسیحی آنها در تلاش برای مصادره و غصب هر چه بیشتر خانه شهروندان فلسطینی و مسیحی این شهر است.
https://irna.ir/xjM5vF
**تاکید مجارستان بر مخالفت با تحریمهای هستهای علیه روسیه
پیتر سیجارتو وزیر خارجه مجارستان سهشنبه شب از گفت وگوی تلفنی با الکساندر نواک معاون نخستوزیر روسیه در امور انرژی خبر داد و بر مخالفت بوداپست با تحریمها در حوزه انرژی هستهای علیه روسیه تاکید کرد.
به گفته وزیر خارجه مجارستان که مسئولیت مسائل انرژی این کشور را نیز بر عهده دارد، وی با نواک به مدت نیم ساعت در مورد مسائل جاری در حوزه انرژی میان مجارستان و روسیه گفت وگو کرده است.
سیجارتو گفت: در این گفت وگوی تلفنی، نواک به وی درباره عرضه به موقع نفت و گاز روسیه به مجارستان با وجود تحریمهای بینالمللی اطمینان داده است.
وزیر خارجه مجارستان افزود: ما همچنین در مورد ساخت واحدهای جدید نیروگاه اتمی «پاکس» صحبت کردیم.
وی با اشاره به اینکه پروژه توسعه نیروگاه هستهای «پاکس» از نظر امنیت تامین انرژی مجارستان اهمیت زیادی دارد، تاکید کرد: بوداپست به جلوگیری از اعمال هرگونه تحریم علیه بخش هستهای روسیه ادامه خواهد داد.
سیجارتو در عین حال به مذاکرات مجارستان با «فراماتوم»، شرکت دولتی سازنده رآکتورهای هستهای فرانسوی اشاره کرد؛ موضوعی که به نوشته پراودا، میتواند بهطور بالقوه روسیه را از پروژه توسعه نیروگاه هستهای «پاکس» منصرف کند.
اوکراین و برخی از شرکای آن ایده تحریمهای اتحادیه اروپا علیه شرکت هستهای دولتی روسیه «روساتم» را به عنوان شرکتی که عملاً در تجاوز روسیه به اوکراین مشارکت میکند، ترویج میکنند و اوکراین از اتحادیه اروپا خواست تا «روساتم» را در دهمین بسته تحریمی قرار دهد.
در عین حال، مجارستان بارها تاکید کرده است که هرگونه تحریم اتحادیه اروپا علیه روسیه مرتبط با انرژی هستهای را وتو خواهد کرد.
اروپا اساسا نمیتواند صنعت هستهای روسیه را تحریم کند چرا که ۱۸ نیروگاه هستهای طراحی شده توسط روسیه در اتحادیه اروپا وجود دارد و در صورت وضع تحریم همه این نیروگاهها تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.
به همین دلیل بروکسل طی سال گذشته برغم درخواستهای مکرر اوکراین و برخی کشورهای عضو برای ضربه زدن به «روساتم» به دلیل نقشش در نظارت بر نیروگاه اتمی اشغالی اوکراین اقدامی نکرده است.
یک دیپلمات عضو اتحادیه اروپا که خواست نامش فاش نشود پیشتر در این خصوص گفت: کل مساله تحریم بخش هستهای قبل از اینکه جدیت پیدا کند، از روی میز کنار گذاشته شد.
به گفته این دیپلمات، سرسختترین مخالف تحریم هستهای روسیه، مجارستان است. این کشور عضو اتحادیه اروپا به همراه اسلواکی، بلغارستان، فنلاند و جمهوری چک که راکتورهای ساخت روسیه دارند نمیتوانند جایگزین دیگری برای سوخت هستهای پیدا کنند.
هرچند بلغارستان و جمهوری چک قراردادهایی را با شرکت آمریکایی Westinghouse برای جایگزینی سوخت روسیه امضا کردهاند، اما این فرآیند ممکن است سه سال به طول بینجامد.
در این میان مجارستان روابط ویژهای با روسیه دارد و سال گذشته نیز با دریافت وام ۱۰ میلیارد یورویی از این کشور روابط خود را با روسیه تعمیق بخشید.
https://irna.ir/xjM5vR
**هرج و مرج در اسرائیل؛ بایدن: نتانیاهو را به زودی دعوت نمیکنم
هرج و مرج و اشفتگی در سرزمین اشغالی و تل آویو به قدری است که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا می گوید بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی را به این زودی به واشنگتن دعوت نمیکند.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا روز سه شنبه به وقت محلی درباره اصلاحات حقوقی و قضایی در کابینه رژیم صهیونیستی که مخالفانش آن را کودتای قضایی می دانند، در انتقادی کم سابقه به خبرنگاران گفت: من مانند بسیاری از حامیان قوی اسرائیل، بسیار نگران هستم. نگران هستم که آنها این موضوع را به درستی درک کنند. آنها نمی توانند این راه را ادامه دهند و من این موضوع را روشن کرده ام.
رئیس جمهوری آمریکا با بیان اینکه اسرائیل نمی تواند به این شکل ادامه دهد، گفت که به زودی (آینده نزدیک) نتانیاهو را به کاخ سفید دعوت نخواهد کرد.
در حالی که تل آویو در آتش خشم صهیونیست ها قرار دارد، روزنامه نیویورک تایمز روز سه شنبه به وقت محلی به نقل از «توماس نایدز» سفیر واشنگتن در سرزمین اشغالی نوشته بود که رئیس جمهور آمریکا در ماههای آینده میزبان نتانیاهو است.
سفیر آمریکا در سرزمین اشغالی اعلام کرد جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا قصد دارد در ماه های آینده میزبان بنیامین نتانیاهو در واشنگتن باشد.
نایدز، در مصاحبه ای جداگانه با تایمز اسرائیل گفت که هیچ تاریخی برای این سفر مشخص نشده است.
وی افزود: مطمئنم به زودی بایدن و نتانیاهو شخصا با یکدیگر دیدار خواهند کرد. بدون تردید، به محض اینکه برنامه های آنها هماهنگ شود، او به کاخ سفید خواهد رفت.
سفیر آمریکا به شبکه آی۲۴ نیز گفت که نتانیاهو برای اواسط آوریل به واشنگتن دعوت میشود.
پیش از بایدن، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز سه شنبه اعلام کرد هنوز برنامه ای برای سفر «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی به آمریکا اعلام نشده است.
سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت: هنوز برنامه ای برای سفر بنیامین نتانیاهو به آمریکا وجود ندارد.
به گفته وی، سفر رهبران اسرائیل به واشنگتن در گذشته بارها انجام شده است و نتانیاهو احتمالا در آینده به آمریکا سفر خواهد کرد.
در پی اعتراضات به تصمیم های کابینه افراطی «بنیامین نتانیاهو»، موجی از اعتصابات، سرزمین های اشغالی فلسطین را فرا گرفته، به گونه ای که زندگی مردم از حالت عادی خارج شده است.
اعتصابات سراسری و اعتراضات هفتگی سرانجام موجب شد که "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر رژیم صهیونیستی اندکی از طرح جنجالی اصلاح نظام قضایی عقب نشینی کند، هرچند اظهارات وی برای تعویق این طرح با تردید مخالفان و حمایت هوداران وی همراه بود.
https://irna.ir/xjM5wb
**اوکراین: غرب در سال جدید بیش از ۷ میلیارد دلار به کییف کمک کرده است
دنیس شمیحال نخست وزیر اوکراین گفت: از ابتدای سال ۲۰۲۳ اوکراین حدود ۵ میلیارد دلار از اتحادیه اروپا و بیش از ۲ میلیارد دلار از ایالات متحده کمک دریافت کرده است.
شمیحال با بیان اینکه کییف با صندوق بین المللی پول (IMF) بر سر برنامه مالی جدید توافق کرده است، افزود: اوکراین از انگلیس، آلمان، اسپانیا، فنلاند، ایرلند، سوئیس، بلژیک، استونی و بانک جهانی کمک مالی دریافت کرده است.
نخست وزیر اوکراین همچنین گفت که دولت لایحهای برای دریافت ۲.۶ میلیارد دلار از آمریکا و سایر شرکایش به عنوان بخشی از بسته کمک مالی دوم کییف برای پرداخت حقوق به کارکنان اورژانس، معلمان و پزشکان و همچنین برای کمک به بازنشستگان تصویب خواهد کرد.
وی در ادامه با تشکر از ایالات متحده و اتحادیه اروپا برای کمک به کییف، افزود: همکاری فعال ما در همه جهات ادامه دارد و تنها در مورد ارائه حمایت مالی به اوکراین صدق نمیکند.
از زمانی که روسیه یک سال پیش عملیات نظامی ویژه خود را در اوکراین آغاز کرد، کشورهای غربی انواع مختلفی از سامانههای تسلیحاتی از جمله موشکهای دفاع هوایی، سامانههای موشک پرتاب چندگانه، تانکها، توپخانههای خودکششی و توپهای ضدهوایی را در اختیار اوکراین قرار دادهاند.
دولت بایدن یکی از فعال ترین حامیان نظامی اوکراین از زمان آغاز عملیات نظامی مسکو در فوریه ۲۰۲۲ بوده است. در طول یک سال گذشته واشنگتن تجهیزات نظامی به ارزش بیش از ۳۰ میلیارد دلار بدون احتساب سایر انواع کمک به ارزش دهها میلیارد دلار، به اوکراین ارائه کرده است.
https://irna.ir/xjM5w8
**ورود تانکهای آلمانی و انگلیسی به اوکراین
در حالی که بوریس پیستوریوس وزیر دفاع آلمان از ورود تانکهای لئوپارد ۲ به اوکراین خبر داد، منابع خبری نیز از ورود اولین دسته از تانکهای انگلیسی چلنجر به اوکراین پرده برداشتند.
وزیر دفاع آلمان در توئیتر نوشت: آلمان به وعده خود مبنی بر تأمین سلاح برای اوکراین عمل کرده است.
وی افزود: ۱۸ عراده تانک لئوپارد ۲ اهدایی آلمان به همراه مهمات و قطعات یدکی وارد اوکراین شده است.
پیستوریوس با تاکید بر نقش کلیدی تانکهای آلمانی در میدان جنگ، اظهار کرد: ما حتی چهار عراده تانک بیشتر از تعدادی که وعده داده بودیم، به اوکراین ارسال کردهایم.
وی خاطرنشان کرد: اوکراین میتواند روی ما حساب کند.
آلمان روز ۲۵ ژانویه (۵ بهمن) و پس از مدتها شک و تردید، تحویل تانکهای لئوپارد ۲ به اوکراین را تصویب و موافقت خود با صادرات مجدد آنها از سایر کشورها به مقصد کییف را نیز اعلام کرد.
علاوه بر ۱۸ عراده تانک لئوپارد ۲ آلمانی، برلین ۴۰ خودروی زرهی پیاده نظام ماردر را به اوکراین فرستاده است و پیستوریوس در ۲۰ مارس (۲۹ اسفند) تأیید کرده بود که اولین محموله از این خودروهای زرهی در راه این کشور است.
در همین حال، وزارت دفاع پرتغال نیز روز سهشنبه در توییتر گزارش داد که لیسبون سه تانک لئوپارد ۲ وعده داده شده را در اختیار کییف قرار داده است.
در این پیام آمده است: این تانکها طبق توافق با متحدانمان قبلاً به اوکراین تحویل داده شدهاند. پرتغال به حمایت از اوکراین در جنگ با روسیه ادامه میدهد.
در همین راستا، تارنمای خبری آر اف آی (رادیو بینالمللی فرانسه) نیز روز سهشنبه از ورود ۱۴ تانک چلنجر اهدایی انگلیس به اوکراین در روز دوشنبه خبر داد.
به نوشته رسانههای اوکراینی، لوید جی آستین وزیر دفاع آمریکا روز ۱۵ مارس (۲۴ اسفند) اعلام کرده بود: در مجموع بیش از ۱۵۰ تانک لئوپارد توسط ۹ کشور به اوکراین منتقل خواهند شد و «ائتلاف تانک» (متحدان اوکراین که مایل به اهدای تانکهای خود به کییف هستند) همچنان به رشد خود ادامه خواهد داد.
ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین پیشتر اعلام کرده بود که اوکراین به حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ تانک برای شروع یک حمله متقابل علیه ارتش روسیه نیاز دارد.
https://irna.ir/xjM5wq
**خشم بی بی از بایدن / نتانیاهو: اسرائیل تصمیمهای خود را بر اساس فشارهای خارجی نمیگیرد
«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی سهشنبه شب در واکنش به اظهارات جو بایدن درباره بحران سیاسی در فلسطین اشغالی گفت که این رژیم تصمیماتش را بر اساس فشارهای خارجی نمیگیرد.
نتانیاهو گفت: (رژیم) اسرائیل مستقل است و تصمیمات خود را بر اساس فشارهای خارجی از جمله از جانب بهترین دوستان ما نمیگیرد.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا پیش تر درباره اصلاحات حقوقی و قضایی در کابینه رژیم صهیونیستی گفته بود: من مانند بسیاری از حامیان قوی اسرائیل، بسیار نگران هستم. نگران هستم که آنها این موضوع را به درستی درک کنند. آنها نمیتوانند این راه را ادامه دهند و من این موضوع را روشن کردهام.
رئیس جمهور آمریکا با بیان اینکه اسرائیل نمیتواند به این شکل ادامه دهد، گفت که به زودی (در کوتاه مدت) نتانیاهو را به کاخ سفید دعوت نخواهد کرد.
در حالی که تل آویو در آتش خشم صهیونیستها قرار دارد، روزنامه نیویورک تایمز روز سهشنبه به وقت محلی به نقل از «توماس نایدز» سفیر واشنگتن در سرزمین اشغالی نوشته بود که رئیس جمهور آمریکا در ماههای آینده میزبان نتانیاهو است.
سفیر آمریکا در سرزمین اشغالی اعلام کرد رئیس جمهور آمریکا قصد دارد در ماههای آینده میزبان نتانیاهو در واشنگتن باشد.
نایدز در مصاحبهای جداگانه با تایمز اسرائیل گفت که هیچ تاریخی برای این سفر مشخص نشده است.
وی افزود: مطمئنم به زودی بایدن و نتانیاهو شخصا با یکدیگر دیدار خواهند کرد. بدون تردید، به محض اینکه برنامههای آنها هماهنگ شود، وی به کاخ سفید خواهد رفت.
سفیر آمریکا به شبکه آی۲۴ نیز گفت که نتانیاهو برای اواسط آوریل به واشنگتن دعوت میشود.
پیش از بایدن، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز سهشنبه اعلام کرد هنوز برنامهای برای سفر نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به آمریکا اعلام نشده است.
به گفته وی، سفر رهبران اسرائیل به واشنگتن در گذشته بارها انجام شده است و نتانیاهو احتمالا در آینده به آمریکا سفر خواهد کرد.
در پی اعتراضات به تصمیمهای کابینه افراطی «بنیامین نتانیاهو»، موجی از اعتصابات، سرزمینهای اشغالی فلسطین را فرا گرفته، به گونهای که زندگی مردم از حالت عادی خارج شده است.
اعتصابات سراسری و اعتراضات هفتگی سرانجام موجب شد که نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی اندکی از طرح جنجالی اصلاح نظام قضایی عقب نشینی کند، هرچند اظهارات وی برای تعویق این طرح با تردید مخالفان و حمایت هوداران وی همراه بود.
https://irna.ir/xjM5ws
**تیراندازیهای جمعی مرگبار در آمریکا در سال جاری از ۲۰۲۲ پیشی گرفت
آمار رسمی نشان میدهد تعداد تیراندازیهای جمعی مرگبار که از ابتدای سال جاری میلادی در آمریکا رخ داده، نسبت به مدت مشابه در سال گذشته (۲۰۲۲) افزایش یافته است.
سازمان غیرانتفاعی موسوم به آرشیو خشونت سلاح (GVA) اعلام کرد از ابتدای سال ۲۰۲۳ میلادی تاکنون دست کم ۱۲۸ فقره تیراندازی جمعی در ایالتهای مختلف آمریکا رخ داده است.
این ۱۲۸ فقره تیراندازی درحالیکه فقط ۸۹ روز از آغاز سال جاری میگذرد، نسبت به مدت مشابه در سال گذشته (۲۰۲۲) افزایش نشان میدهد.
این آمار شامل تیراندازیهای انفرادی یا مواردی نمیشود که فقط یک کشته دارند.
تیراندازیهای جمعی مانند حوادثی که در شهر بوفالو نیویورک و اوالده (Uvalde) ایالت تگزاس رخ داد، باعث شده است درخواستها برای تشدید مقررات حمل و نگهداری سلاح گرم در آمریکا بیشتر شود.
در جدیدترین مورد از تیراندازیهای جمعی، روز گذشته ۶ نفر از جمله سه دانش آموز در تیراندازی در مدرسهای در نشویل ایالت تنسی جان باختند.
https://irna.ir/xjM5wy
**هشدار عضو حماس به رژیم صهیونیستی درباره یورش به مسجدالاقصی
«اسماعیل رضوان» از رهبران جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) سهشنبه شب به رژیم صهیونیستی درباره یورش به مسجدالاقصی هشدار داد.
رضوان گفت: به رژیم اشغالگر درباره عواقب حمله به معتکفان و نمازگزاران در مسجدالاقصی هشدار میدهیم.
این عضو ارشد جنبش حماس افزود: مقاومت از نزدیک وضعیت مرابطان (محافظان دروازه مسجدالاقصی و محوطه آن) داخل مسجدالاقصی را دنبال میکند و از آنها و مقدساتمان دفاع خواهیم کرد.
نظامیان رژیم صهیونیستی طی شبهای گذشته به بهانههای واهی به مسجدالاقصی حمله کرده و چندین فلسطینی معتکف و در حال نیایش در ماه مبارک رمضان را بازداشت کردند.
«عکرمه صبری» خطیب مسجدالاقصی در واکنش به این اقدام هتاکانه صهیونیستها گفت: رژیم اشغالگر صهیونیستی لشکرکشی جنون آمیز خود را علیه مسجد مبارک الاقصی شروع کرده و در این مکان با عبادت خدا میجنگد و آن را از معتکفین تخلیه میکند.
رژیم صهیونیستی در آستانه ماه مبارک رمضان اعلام کرده بود که نیروهای بیشتری را در مناطق مختلف کرانه باختری و قدس اشغالی مستقر خواهد کرد.
https://irna.ir/xjM5wG
**حمله به مرکز اسلامی لیسبون / دو نفر جان باختند
مقامهای پلیس پایتخت پرتغال اعلام کردند روز سهشنبه در حمله فردی با سلاح سرد به یک مرکز اسلامی در لیسبون، دو نفر جان باخته و چندین نفر زخمی شدند.
سازمان پلیس لیسبون در بیانیهای اعلام کرد: ماموران این سازمان درست قبل از ساعت ۱۱ صبح (به وقت محلی) به این مرکز اسلامی فراخوانده و در آنجا با مردی مسلح به یک چاقوی بزرگ مواجه شدند.
به گفته این بیانیه، ماموران پلیس به دلیل بیتوجهی فرد مظنون به اخطارهای آنها برای زمین گذاشتن سلاح خود، ابتدا با شلیک گلوله وی را مجروح و سپس اقدام به دستگیری او کردند.
بر اساس گزارش ایستگاه تلویزیون محلی آرتیپی، دو کارمند زن ۴۹ و ۲۴ ساله مرکز اسلامی واقع در نزدیکی استادیوم فوتبال بنفیکا لیسبون، جان خود را در این حمله از دست دادند.
سخنگوی پلیس با اعلام احتمال تروریستی بودن این حمله به خبرگزاری دیپیای، افزود: اما هنوز انگیزههای دیگر را رد نمیکنیم.
به گزارش رسانههای محلی، فرد مهاجم یک پناهجوی افغانستانی، فاقد همسر و پدر سه فرزند بوده است.
آنتونیو کاستا نخستوزیر پرتغال در توییتر خود با خانوادههای قربانیان ابراز همدردی و همبستگی کرد.
کاستا با تاکید بر اینکه هنوز برای حدس زدن در مورد انگیزههای این جنایت زود است، خاطرنشان کرد: باید منتظر نتایج تحقیقات باشیم.
از سوی دیگر خوزه لوئیس کارنیرو وزیر کشور پرتغال ساعاتی بعد از وقوع این جنایت، با توجه به تحقیقات ابتدایی در مورد این حادثه، گفت: همه شواهد و مدارک موجود دلالت بر این دارد که این حمله با انگیزه شخصی انجام شده است.
پرتغال یکی از امنترین کشورهای جهان در نظر گرفته شده و بهطور کلی سطح بالایی از جرم و جنایت ندارد.
https://irna.ir/xjM5wJ
**ارتش رژیم صهیونیستی ماهواره به فضا پرتاب کرد
منابع خبری بامداد چهارشنبه گزارش دادند، ارتش رژیم صهیونیستی یک ماهواره نظارتی به فضا پرتاب کرده است.
اداره توسعه تسلیحات و زیرساختهای فناوری وزارت جنگ و صنایع هوافضای رژیم صهیونیستی، ماهواره «Ofek -۱۳» را ساعت ۲:۱۰ بامداد چهارشنبه به فضا پرتاب کردند.
بر اساس این گزارش، ماهواره مذکور با استفاده از پرتابگر ماهوارهای از نوع «Shavit» از مرکز فلسطین اشغالی به فضا پرتاب شد.
این گزارش میافزاید، ماهواره «Ofek -۱۳» یک ماهواره نظارتی - راداری با قابلیتهای پیشرفته است و پس از ورود به مدار زمین تحت یک سری آزمایشات برای تائید یکپارچگی و سطح عملکرد آن قرار خواهد گرفت.
بخشهای مختلفی از ارتش رژیم صهیونیستی در ساخت و توسعه این ماهواره از جمله واحد ۹۹۰۰ بخش اطلاعات و نیروی هوایی رژیم صهیونیستی مشارکت داشتند.
دی ماه گذشته نیز شرکت «اسپیس ایکس» متعلق به ایلان ماسک ماهواره جاسوسی شرکت صهیونیستی «ایمجست اینترنشنال» ارائهدهنده تصاویر و خدمات ماهوارهای را با موشک «فالکون ۹» از پایگاه هوایی «واندنبرگ» در کالیفرنیا آمریکا به فضا پرتاب کرد.
https://irna.ir/xjM5wL
**چین: آمریکا یکی از بزرگترین ناقضان حقوق بشر در جهان است
دفتر اطلاعات شورای دولتی چین عصر سهشنبه در «گزارش نقض حقوق بشر ایالات متحده در سال ۲۰۲۲» اعلام کرد که واشنگتن یکی از بزرگترین ناقضان حقوق بشر در کشورهای سراسر جهان است.
بر اساس این گزارش، آمریکا تاکنون علیه بیش از ۲۰ کشور جهان از جمله کوبا از سال ۱۹۶۲، ایران از سال ۱۹۷۹، سوریه از سال ۲۰۱۱ و افغانستان در سالهای اخیر دست به تحریمهای یکجانبه زده است.
این گزارش با نام بردن از آمریکا به عنوان پرکارترین مجری تحریمهای یکجانبه در جهان، تاکید کرد: ایالات متحده سیاست قدرت را در جامعه بینالمللی دنبال میکند، مکرراً از زور استفاده میکند، جنگهای نیابتی به راه میاندازد و تبدیل به یک خرابکار صلح جهانی شده است.
این گزارش میافزاید: بر اساس پروژه هزینههای جنگ که دانشگاه براون واقع در ایالت «پراویدنس» آمریکا انجام آن را برعهده داشت، واشنگتن در پوشش فعالیتهای ضد تروریسم، تا امروز حدود ۹۲۹ هزار نفر را کشته و ۳۸ میلیون نفر دیگر را در ۸۵ کشور دنیا آواره کرده است.
در این گزارش همچنین آمده است: بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰، پنتاگون ۲۳ جنگ نیابتی را در منطقه خاورمیانه و قارههای آسیا و اقیانوسیه تحت برنامهای به نام «۱۲۷e» راهاندازی کرده است.
تحت این برنامه، نیروهای عملیات ویژه ایالات متحده مجاز به آموزش نیروهای نیابتی برای انجام مأموریتهای آمریکا در خارج از این کشور هستند.
این گزارش در ادامه به نقض جدی حقوق مهاجران توسط ایالات متحده پرداخته و این رویه دولت آمریکا را محکوم کرده است.
زندان گوانتانامو از دیگر مواردی است که در این گزارش به عنوان فصل زشتی از نقض بیامان حقوق بشر توسط ایالات متحده از آن یاد شده و امتناع آمریکا از بستن این زندان را نمونه آشکار عدم پایبندی واشنگتن به موازین حقوق بشر برشمرده است.
این زندان در سال ۲۰۰۲ در پایگاه دریایی گوانتانامو در سرزمینی اشغالی در جزیره کوبا افتتاح شد. این گزارش فرستادن ۷۸۰ نفر به این زندان که بدون محاکمه و با رفتارهای ظالمانه و غیرانسانی در آنجا محبوس شدهاند را محکوم کرده است.
سال گذشته کارشناسان مستقل شورای حقوق بشر سازمان ملل خواستار بسته شدن این زندان و محاکمه مسئولان آن شدند.
https://irna.ir/xjM5wR
**روسیه: آمریکا به دنبال کم اهمیت جلوه دادن دخالتهایش در انفجارهای نورد استریم است
سفارت روسیه در آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که واشنگتن به دنبال کم اهمیت جلوه دادن دخالت سرویسهای اطلاعاتی این کشور در انفجارهای سال گذشته است که به خطوط لوله گاز نورد استریم آسیب رساند.
مسکو روز دوشنبه نتوانست شورای امنیت سازمان ملل را وادار به درخواست تحقیق مستقل در مورد انفجارهای ماه شهریور کند که منجر به تخریب خطوط لوله نورد استریم شد که گاز روسیه را از طریق دریای بالتیک به آلمان میرساند.
پس از آن مقامات روسیه به این موضوع واکنش نشان دادند و کرملین روز سهشنبه اعلام کرد که به درخواست تحقیقات بین المللی ادامه خواهد داد.
سفارت روسیه در آمریکا عصر سهشنبه به وقت محلی در بیانیهای در پیامرسان تلگرام خود اعلام کرد که واشنگتن هر کاری ممکن باشد انجام میدهد تا از تلاشهای بیطرفانه برای تحقیق پیرامون این انفجار جلوگیری کند.
این سفارتخانه در بیانیهای که به زبان روسی منتشر شد، گفت: «ما این را تلاشی آشکار میدانیم برای کم اهمیت جلوه دادن اطلاعات روزنامه نگاران معتبر که احتمال دخالت مستقیم سرویسهای اطلاعاتی آمریکا را بررسی میکنند».
سیمور هرش روزنامهنگار بهمن ماه در یک پست وبلاگی به نقل از یک منبع ناشناس گفت که غواصان نیروی دریایی آمریکا به دستور جو بایدن رئیس جمهور این کشور خطوط لوله مزبور را با مواد منفجره منهدم کردهاند.
کاخ سفید گزارش هرش را رد کرد و آن را تخیلی و کاملاً نادرست خواند. نروژ نیر اعلام کرد این اتهامات بیهوده است.
https://irna.ir/xjM5wT
**نیروهای مقاومت فلسطین ۱۵ عملیات علیه صهیونیستها انجام دادند
منابع خبری بامداد چهارشنبه گزارش دادند، نیروهای مقاومت فلسطین در ۲۴ ساعت گذشته ۱۵ عملیات علیه صهیونیستها در کرانه باختری انجام دادند.
مرکز آمار و اطلاعات فلسطین موسوم به «معطی» اعلام کرد، نیروهای مقاومت فلسطین در کرانه باختری ۱۵ عملیات علیه صهیونیستها انجام دادند.
بر اساس این گزارش، نیروهای مقاومت فلسطین با شلیک گلوله و پرتاب بستههای انفجاری به سمت نظامیان صهیونیستی با آنها در مناطق مختلف کرانه باختری و قدس اشغالی مقابله کردند.
این گزارش میافزاید، عملیات نیروهای مقاومت در قدس، الخلیل، رام الله، نابلس، بیت لحم، سلفیت و طولکرم روی داده است و نیروهای مقاومت با حملات صهیونیستها مقابله کردند.
نیروهای مقاومن فلسطین در پست ایست و بازرسی سالم، الجلمه، دوتان و شهرک صهیونیستی شاکید به سمت نظامیان صهیونیست آتش گشودند.
مرکز معطی پیشتر گزارش داده که در ماه گذشته نیروهای مقاومت فلسطین یکهزار و ۱۷۷ عملیات علیه صهیونیستها در کرانه باختری و قدس اشغالی انجام دادند که منجر به کشته شدن هشت صهیونیست و زخمی شدن ۴۳ سرباز و شهرک نشین شده است.
شرایط این روزهای سرزمینهای اشغالی و بطور خاص در کرانه باختری بسیار ویژه است و رزمندگان فلسطینی با هر وسیلهای پاسخ جنایات بی شمار صهیونیستها را میدهند و همین امر شرایط ویژهای را برای صهیونیستهای غاصب رقم زده است.
تا پیش از این صهیونیستها فقط در جنوب سرزمینهای اشغالی و در منطقه غزه با فلسطینیها درگیر بودند ولی هم اکنون کرانه باختری در شرق فلسطین به دلیل مسلح شدن جوانان آن به کمینگاهی برای صهیونیستهای بزدل تبدیل شده و خواب راحت را از چشمان آنها گرفته است.
https://irna.ir/xjM5wV
**تقویم روابط ایران و پاکستان در ۱۴۰۱
جمهوری اسلامی ایران و پاکستان شاهد هفتاد و ششمین بهار روابط دیرینه خود را در سال ۱۴۰۱ بودند، دو کشوری که مفتخر به میزبانی از هیاتهای بلندپایه یکدیگر، توافقات برای تعمیق همکاریهای مشترک در حوزههای مختلف و رایزنیهای دوجانبه در مجامع منطقهای و بین المللی در آغاز و پایان هر سال هستند.
سال ۱۴۰۱ شمسی نیز مصداق بارز دوستی ناگسستنی ایران و پاکستان است که آغاز و پایان این سال با سفر مقامهای ارشد به کشورهای یکدیگر صورت گرفت. در واپسین روزهای اسفند وزیر نیرو پاکستان برای دومین بار در کمتر از یکسال به تهران سفر کرد و طی دیدار با همتای ایرانی خود از آغاز مرحله جدید در همکاریهای دو کشور همسایه خبر داد.
به یقین، ترافیک رفت و آمد هیاتهای ایران و پاکستان به کشورهای یکدیگر، نشان دهنده ابعاد گسترده بندهای پیوستگی میان دو ملت و دولت دوست و برادر ایران و پاکستان است که این همگرایی در حوزههای سیاسی، اقتصادی، نظامی، فرهنگی، ورزشی و حتی اجتماعی قابل مشاهده است.
سفر وزیر خارجه پاکستان به تهران، ۲ دیدار مهم سران ایران و پاکستان در سمرقند و نیویورک، سفر فرمانده نهاجا به اسلامآباد، برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی در اسلامآباد و سفرهای رسمی رئیس ستاد مشترک ارتش و فرمانده نیرو هوایی پاکستان به ایران بود.
جدای از سفر مهم و راهبردی ژنرال ندیم رضا به عنوان رئیس وقت ستاد مشترک ارتش پاکستان به ایران اسلامآباد در ۱۱ نوامبر (۲۱ آبان ماه) ، سران ایران و پاکستان که هیچ فرصتی را برای ملاقات، گفت و گو و تجدید روابط دوستانه دو کشور همسایه از دست نمیدهند، به رغم وضعیت همه گیری کرونا رایزنیهای بلندپایه را نیز سرعت بخشیدند.
فروردین ماه ۱۴۰۱ و در ایام نوروز باستانی پاکستان میزبان معاون وزیر خارجه و سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بود. سعید خطیب زاده معاون وقت وزیر خارجه ایران برای شرکت در چهل و هشتمین نشست وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی به اسلامآباد سفر کرد.
در همین ماه وزیر امور خارجه پاکستان در دیدار با همتای ایرانی خود در حاشیه اجلاس همسایگان افغانستان در چین از گفت وگو پیرامون آخرین تحولات مرتبط با مذاکرات وین، برگزاری نشست آتی کمیسیون مشترک اقتصادی از جمله توسعه تجارت مرزی خبر داد.
در اردیبهشت ماه همین ماه عمران خان نخست وزیر برکنار شده پاکستان از توطئه خارجی علیه دولت خود خبر داد و سپس آمریکا را به تلاش برای تغییر رژیم در پاکستان متهم ساخت. تنشهای سیاسی در پاکستان پس از واکنش تند دولت وقت این کشور به مداخله خارجی شدت گرفت و جناح مخالف تصمیم به طرح عدم اعتماد به نخست وزیری عمران خان در پارلمان گرفتند.
در این ماه تلاش عمران خان برای جلوگیری از تصویب طرح عدم اعتماد علیه خود در پارلمان پاکستان ناکام ماند و سرانجام جناح مخالف توانست با رای اکثریت نمایندگان مجلس ملی به کار دولت وقت پایان داد.
شهباز شریف به عنوان بیست و سومین نخست وزیر پاکستان انتخاب شد و دولت جدید این کشور آغاز به کار کرد. آیت الله رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران در پیامی انتخاب میان محمد شهباز شریف را به عنوان نخست وزیر جدید پاکستان تبریک گفت و اظهار امیدواری کرد مسیر پیش رو منجر به رسیدن همکاریهای دو کشور به سطح مطلوب دو ملت بزرگ ایران و پاکستان گردد.
احساسات ضدآمریکا در پاکستان همزمان با سرنگونی دولت عمران خان شدت گرفت و شهرهای مختلف این کشور در طول این ماه شاهد برگزاری تظاهرات در اعتراض به مداخله خارجی در امور پاکستان بود.
وزارت بازرگانی پاکستان در اقدام نهایی برای تقویت تجارت دوجانبه با جمهوری اسلامی ایران، قانون و ضوابط برای عملیاتی کردن "سازوکار تهاتر" میان ۲ کشور را صادر کرد.
دیدار زرداری و امیرعبداللهیان / «بلاول بوتو زرداری» و «حسین امیرعبداللهیان» وزیران امور خارجه پاکستان و ایران در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد در داووس دیدار و گفتوگو کردند.
جمهوری اسلامی ایران در اقدامی بشردوستانه و در راستای یاری به کشور دوست و همسایه پاکستان برای کمک به اطفای حریق در جنگلها و مراتع ایالت بلوچستان این کشور، هواپیمای آبپاش ایلوشین-۷۶ سپاه را به پاکستان اعزام کرد.
سفرهای مقامهای بلندپایه نظامی و دفاعی ایران و پاکستان در طول سال گذشته اخیر افزایش چشم گیری داشته است، سفر ژنرال «ندیم رضا» رئیس وقت ستاد مشترک ارتش پاکستان و به عنوان نفر دوم نیروهای مسلح این کشور به همسایه غربی یعنی ایران مهر تاییدی بر تداوم شکوفایی در مناسبات نظامی و عزم قوی دو کشور همسایه و برادر برای گسترش همکاریها در سطح دوجانبه، منطقهای و مسائل بین المللی است. ژنرال ندیم رضا در تهران با سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران دیدار کرد.
سفر وزیر نیرو پاکستان به تهران نیز در خردادماه ۱۴۰۱ رقم خورد. در جریان این سفر، توافقنامه صادرات ۱۰۰ مگاوات برق جمهوری اسلامی ایران به ایالت بلوچستان پاکستان بین دو کشور امضا شد.
علاوه بر این امیر دریادار دوم «آریا شفقت رودسری» رئیس هیات نظامی جمهوری اسلامی ایران که به نمایندگی از ستاد کل نیروهای مسلح امروز در مراسم فارغ التحصیلی افسران دانشکده نیروی دریایی پاکستان در شهر کراچی حضور یافت، با برخی از مقامات پاکستانی دیدار کرد.
نهمین نشست کمیته مشترک تجارت مرزی ایران و پاکستان با محور توسعه مناسبات بازرگانی، تجارت مرزی، تسهیل امور گمرکی و حمل و نقل در شهر زاهدان برگزار شد.
سفر کاظمی قمی به اسلامآباد با دستورکار افغانستان / نماینده ویژه رئیس جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان در جریان این بازدید با وزیر امور خارجه و برخی دیگر از مقامات پاکستانی دیدار کرد.
در شهریورماه بیست و یکمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و پاکستان با حضور قاسمی، وزیر فقید راه و شهرسازی در اسلامآباد برگزار شد. در پایان این اجلاس ۳ یادداشت تفاهم نامه برای گسترش همکاریهای دوجانبه در حوزههای مختلف امضا شد.
تفاهم نامه همکاری میان خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) و آسوشیتدپرس پاکستان به عنوان خبرگزاری رسمی این کشور نیز در پایان اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و پاکستان در اسلامآباد به امضا رسید.
در همین ماه بارندگیهای بیسابقه در بیشتر مناطق پاکستان ادامه یافت که درپی آن بیش از ۱۸۰۰ نفر کشته و ۳۰ میلیون نفر آسیب دیدند.
ارتشبد خلبان «ظهیر احمد بابر» فرمانده نیروی هوایی پاکستان به دعوت فرمانده نیروهی هوایی ارتش جمهوری اسلامی و دیدار با دیگر مقامهای بلندپایه نظامی جمهوری اسلامی، به تهران سفر کرد.
دیدار دو جانبه سران جمهوری اسلامی ایران و پاکستان در سمرقند. محمد شهباز شریف با آیتالله دکتر سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران در حاشیه بیست و دومین نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در ازبکستان دیدار کرد.
تنها چند روز پس از این دیدار، نشست رسمی سران دو کشور همسایه در نیویورک برگزار شد. آیتالله سید ابراهیم رئیسی در جریان سفر خود به نیویورک، در دیدار «شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان که در هتل محل اقامت رئیس جمهور انجام شد، با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران برای گسترش همکاریها و ارتقای سطح روابط با پاکستان اراده جدی دارد، گفت: ایران محدودیتی برای توسعه همکاریها با پاکستان در زمینههای تجاری، اقتصادی، انرژی و حمل نقل ندارد.
در بحث تحولات داخلی، انتصاب سران جدید ارتش پاکستان پس از جنجالی شدن این موضوع میان دولت و جناح مخالف سرانجام انجام شد. ژنرال سید عاصم منیر به عنوان فرمانده جدید ارتش و ژنرال ساحر شمشاد میرزا به عنوان رئیس کمیته ستاد مشترک نیروهای مسلح پاکستان انتخاب شدند.
حسینی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاکستان ضمن تبریک انتصاب سران جدید ارتش پاکستان، به دیدار ژنرال عاصم منیر رفت و طرفین آخرین تحولات مرتبط با روابط دوجانبه به ویژه تقویت مناسبات نظامی، امنیتی و مرزی را بررسی کردند.
**دیماه ۱۴۰۱
اعضای کاروان سیاحتی-فرهنگی موتور سواران پاکستانی برای سومین بار طی چهارسال اخیر با شعار «تحکیم دوستی و گردشگری دوهمسایه» متشکل از ۲۵ نفر سفر خود به مقصد شهرهای مختلف جمهوری اسلامی ایران را از مبدأ شهر «لاهور» آغاز کردند.
در جریان نمایشگاه سه روزه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران در «کراچی» ، این رویداد اقتصادی با استقبال پرشور جامعه تجار، شرکتهای پاکستان و اقشار مختلف مردم این کشور همسایه همراه شد.
روسای سازمانهای توسعه تجارت جمهوری اسلامی ایران و پاکستان نیز در حاشیه نمایشگاه با هدف رفع موانع در مسیر تجارت متقابل، روانسازی تعاملات بازرگانی و افزایش حجم تجارت مشترک تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
**بهمن
ناوگروه نداجا شامل ۲ ناو و یک زیردریایی بازدید چهار روزه از بندر کراچی داشت و همزمان با آن تمرین مشترک نیروهای دریایی ایران و پاکستان نیز منعقد گردید.
اعضای گروه امت واحده پاکستان متشکل از علمای ارشد و نخبگان اهلتسنن با هدف پیشبرد طرحهای تقریبی، تحکیم برادری میان مذاهب اسلامی و بررسی تعامل میان جامعه روحانیت؛ عازم جمهوری اسلامی ایران شدند.
در همین ماه انفجار تروریستی در مسجد شهر «پیشاور» منجر به شهادت دست کم یکصد نمازگزار منجر شد. جمهوری اسلامی ایران این اقدام تروریستی را قویا محکوم و با خانواده شهدا ابراز همدری کرد.
سفر مسوولان دانشگاهی کشورمان از جمله از دانشگاه جامعه المصطفی العالمیه، دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه ادیان و مذاهب جمهوری اسلامی ایران در ماههای بهمن و اسفند به پاکستان صورت و طی آن این ۳ دانشگاه با هدف تقویت ارتباط میان نهادهای عالی آموزشی، تبادل هیاتهای علمی و دانشجویی تفاهم نامههای همکاری با دانشگاههای مطرح پاکستان در شهرهای لاهور، اسلامآباد و کراچی امضا کردند.
دیدار روسای پلیس موادمخدر ایران و پاکستان نیز با سفر سردار کریمی به اسلامآباد در اسفندماه انجام شد و دو کشور بر گسترش همکاریهای دوجانبه به توافق رسیدند.
چون وزن ارتباط معنوی دو همسایه ثقیل است با تغییر دولتها در دو سوی مرز و تلاطم دریای سیاست دچار لرزه نمیشود و هرگز روابط دیرینه و دوستانه جمهوری اسلامی ایران و پاکستان با تغییر شدید روبرو نبوده است و همواره مقامهای عالی دو کشور بیش از پیش برای تحکیم این روابط گامهای استوار برداشتهاند.
پرونده رخدادهای داخلی و خارجی پاکستان در سال ۱۴۰۱ درحالی بسته میشود که این کشور در کنار مشکلات اقتصادی و تورم شاهد افزایش بیسابقه حوادث تروریستی است، وضعیتی که یک چالش بالقوه برای رهبران سیاسی و نظامی پاکستان به وجود آورده است.
https://irna.ir/xjLYmN
**یک نماینده مجلس جمهوری آذربایجان ترور شد
«فاضل مصطفی» نماینده مجلس جمهوری آذربایجان شب گذشته در یک حمله مسلحانه هدف گلوله قرار گرفت مجروح شد.
بنا به اعلام «آپا» خبرگزاری رسمی جمهوری آذربایجان، این نماینده مجلس دیشب هنگام پیاده شده از خودرو و در مقابل منزل شخصی خود در شهر صابونچی هدف دو گلوله قرار گرفته است.
آپا همچنین گزارش داد که وی در پی این سوء قصد به بیمارستان منتقل شده و تحت عمل جراحی قرار گرفته و حال وی پایدار است.
بنا به اعلام این رسانه، دادستان شهر باکو در حال تحقیق درباره علت و عوامل ترور این نماینده است و از رسانهها خواسته تا حدس و گمان غیرمستند مربوط به این حادثه را منتشر نکنند و منتظر بیانیه رسمی در این زمینه باشند.
برخی از رسانههای جمهوری آذربایجان اشاراتی به مواضع ضدایرانی این نماینده مجلس داشتند.
فاضل مصطفی ۵۸ ساله که از سال ۲۰۰۵ به عنوان نماینده مردم در مجلس جمهوری آذربایجان حضور دارد، در انتخابات ریاست جمهوری آذربایجان در سال ۲۰۰۸ نامزد ریاست جمهوری آذربایجان نیز بوده است.
https://irna.ir/xjM5yb
**نخستین گام چین در حذف دلار از معاملات تجاری
چین اولین معامله تجاری را با واحد پول محلی خود (یوآن) به جای دلار آمریکا انجام داد.
بورس نفت و گاز شانگهای در بیانیهای اعلام کرد که دو شرکت شرکت ملی نفت فلات قاره چین (کنوک - CNOOC) و توتال انرژی فرانسه (Total Energies) از طریق این بورس، اولین معاملات چین در زمینه گاز طبیعی مایع را که به یوان تسویه شده است، انجام دادند.
بورس نفت و گاز شانگهای افزود: این معامله شامل حدود ۶۵ هزار تُن گاز طبیعی مایع است که قبل از تسویه معامله با شرکت چینی با ارز «یوآن» توسط «توتال انرژی» از امارات وارد شده است.
چین طی سالهای گذشته برای کاهش تسلط دلار آمریکا در تجارت جهانی تلاش کرده است تا برای استفاده از پول محلی به جای دلار در انجام معاملات تجاری به ویژه نفت با چند کشور به توافق برسد.
«ثانی الزیودی» وزیر تجارت خارجی امارات در ژانویه گذشته گفت که کشورهایی مانند چین موضوع تسویه پرداختهای تجاری از طریق ارزهای محلی را مطرح کرده اند.
«شی جین پینگ» رئیس جمهور چین در دسامبر گذشته در جریان سفر به ریاض خواستار مبادلات نفتی با عربستان سعودی و کشورهای خلیج فارس با «یوآن» شد.
«محمد بن عبدالله الجدان» وزیر دارایی عربستان سعودی نیز در ژانویه گذشته در اظهارات مطبوعاتی تاکید کرد که عربستان برای تجارت با ارزهایی غیر از دلار آمریکا آمادگی دارد.
https://irna.ir/xjM5xN
**دهمین روز اعتراض و اعتصاب سراسری فرانسه به روایت تصویر
دهمین روز اعتصاب سراسری و اعتراض به اصلاحات جنجالی قانون بازنشستگی در فرانسه با حضور گسترده معترضان اما با درگیری و خشونت کمتر نسبت به اعتراضات قبلی برگزار شد.
مردم فرانسه هفتههاست که در اعتراض به اصلاحات دولتی قانون بازنشستگی که این سن را از ۶۲ به ۶۴ می رساند به خیابانها می آیند. علاوه بر ۱۰ روز اعتراض و اعتصاب سراسری که با دعوت اتحادیههای کارکنان و کارگران و بهویژه کنفدراسیون عمومی کار (CGT) برگزار شده است، فرانسه هفته گذشته تجمعات خودجوش را نیز شاهد بود.
در حالی که نهمین روز اعتراض عمومی (پنجشنبه ۲۳ مارس/۳فروردین) با خشونت و درگیری قابل توجه همراه بود، امروز رسانهها دهمین روز را آرامتر ارزیابی کردند که دلیل آن شاید اتخاذ تدابیر «بیسابقه» از جمله آماده باش ۱۳ هزار نیروی پلیس در سراسر کشور و پنج هزار و ۵۰۰ پلیس درپایتخت، باشد. با این حال درگیریهایی در پاریس، نانت و تولوز رخ داد.
روز پنجشنبه ۴۵۷ نفر بازداشت و ۴۴۱ پلیس و مامور انتظامی مجروح شدند. به این ترتیب تحقیقات قضایی نیز در مورد اقدام پلیس در استفاده از تهدید و ارعاب علیه تظاهرکنندگان جوان آغاز شد و شورای اروپا «استفاده بیش از حد از زور» را در سرکوب اعتراضات محکوم کرد.
با اینحال دیروز نیز تظاهرات در بسیاری از شهرهای فرانسه برگزار شد. وزارت کشور فرانسه شمار معترضان را ۷۴۰ هزار نفر از جمله ۹۳ هزار نفر در پاریس، اعلام کرد. این در حالیست که آمار ارائه شده از سوی کنفدراسیون عمومی کار بیش از ۲ میلیون نفر در سراسر فرانسه و ۴۵۰ معترض در پایتخت اعلام شده است.
درحالی که مقامات فرانسه از واکنش تند معترضان نگران بودند، در مجموع ۲۵۸ تظاهرات دیروز در سراسر فرانسه در فضایی آرام برگزار شد. ژان لوک ملانشون رهبر حزب «فرانسه تسلیم ناپذیر» و از مهمترین گروههای مخالف دولت هواداران خود را در برابر ده ها نیروی پلیس به حفظ «خونسردی» دعوت اما اعلام کرد «فرانسه به ضرب ترکه هدایت نخواهد شد».
با اینحال پاریس خشونتها و درگیریهای پراکنده میان معترضان و نیروهای پلیس را شاهد بود. در پایان تظاهرات در پایتخت تعدادی نقابدار با لباس سیاه در مقابل پلیس قرار گرفتند. همچنین چند خبرنگار حاضر در محل از تخریب یک مرکز تجاری و نیز اموال عمومی در خیابان گزارش دادند.
فرمانداری پاریس به خبرگزاری فرانسه گفت که نیروهای امنیتی از گاز اشکآور برای «جلوگیری از انسداد معابر» به منظور «باز شدن راه آتش نشانان» و «تسهیل پیشروی راهپیمایی» استفاده کردند.
پیش از آنکه پلیس تظاهرکنندگان را حوالی ساعت ۷ بعد از ظهر در میدان «ناسیون» (ملت) متفرق کند، چند حادثه رخ داد؛ به ویژه پرتاب سنگ و بطری به سوی پلیس که آنها هم چندین گاز اشکآور پرتاب کردند. با این حال، حوالی ساعت ۲۰:۳۰ فضای پایتخت آرام بود. به گفته فرماندهی پلیس، ۷۰ نفر در پاریس دستگیر شدند.
خبرگزاری فرانسه همچنین از مجروح شدن تعدادی از معترضان در پاریس خبر داد.
اما شهرهای تولوز و بوردو صحنه خشونتهای بیشتری بودند. در تولوز تعداد معترضان به روایت مقامات ۲۵ هزار نفر و بنابر بیانیه اتحادیهها، ۱۵۰ هزار نفر اعلام شد.
در ناآرامیهای این شهر چندین آتش سوزی خیابانی، تخریب اموال شهری و زدوخورد میان معرتضان و پلیس گزارش شد. پلیس از آبپاش برای متفرق کردن معرتضان سیاه پوش و نقاب دار استفاده کرد و در نهایت نیز ۱۶ نفر بازداشت شدند.
در بوردو نیز که شمار معترضان ۱۱ تا ۸۰ هزار نفر اعلام میشود درگیری هایی گزارش شد. در این شهر شش نفر بازداشت شدند و شش پلیس و یک معترض نیز مجروح شدند.
در نانت نیز آتشسوزی یک خودرو و یک ساختمان بانک گزارش شد و فرمانداری منطقه لوآر آتلانتیک از بازداشت ۴۹ نفر در این بخش خبر داد. همچنین در این منطقه ۵ معترض و حدود ۱۰ نیروی پلیس مجروح شدند.
همچنین در شهر رِن مواردی از تخریب گزارش شد که یکی از آنها ساختمان یک شرکت بیمه بود. نیروهای پلیش از آب پاش برای متفرق کردن معترضان استفاده کردند و شش نفر نیز بازداشت شدند.
همچنین در شهر لیون ۱۵ نفر بازداشت شدند. در شهر لیل نیز چند مورد آتش سوزی در جریان اعتراضات گزارش شد.
فرمانداری منطقه آردن نیز با محکوم کردن «خشونت معترضان» و اقدام آنان در پرتاب بطری حاوی اسید به سوی نیروهای پلیس از بازداشت ۱۸ نفر خبر داد.
https://irna.ir/xjM5xj
**پیامدهای هفتگانه جنگ اوکراین از نگاه اندیشکده انگلیسی «چتم هاوس»
کارشناسان اندیشکده انگلیسی «چتم هاوس» تغییرات در اتحادهای ژئوپلیتیک، امنیت، انرژی، زنجیره تامین، مطرح شدن دوباره تهدیدهای هسته ای و احتمال دگرگونی های بلندمدت در ائتلاف ها را از مهمترین اثرات جنگ اوکراین ارزیابی کردند.
گزارش جامع تحلیلگران این اتاق فکر انگلیسی معتقد هستند وقتی که بیشتر از یک سال قبل روسیه حمله همه جانبه به اوکراین را آغاز کرد، شوکی را موجب شد که پایان ناگهانی ۳۰ سال روند جهانی شدن و همه همکاری های بین المللی را رقم زد و پیامدهای جدی را برای کشورهای جهان داشت.
در این راستا و براساس دیدگاه چند تن از کارشناسان این اندیشکده، جنگ نه تنها ثبات اروپا را تهدید کرده است، بلکه بر امنیت غذایی و انرژی در سطح جهان از جمله در خاورمیانه و آفریقا نیز تأثیر گذاشت و امواج ویرانگری را در سطح جهانی بر کشورهایی موجب شد که به سختی برای بهبود اوضاع پس از همه گیری کووید-۱۹ تلاش می کردند.
تاثیرات هفتگانه جنگ اوکراین بر اوضاع جهانی از دیدگاه تحلیلگران این مرکز پژوهشی انگلیسی عبارتند از:
۱. تغییر اتحادها و ایجاد همسویی مجدد
وقوع یک جنگ بزرگ در اروپا سه گروه مختلف از ملت ها را پدید آورد: آنهایی که در کنار روسیه و پوتین قرار گرفتند، گروهی که به اوکراین قول حمایت دادند و گروهی از کشورهای غیرمتعهد.
کشورهای اتحادیه اروپا به سرعت با تحریم ها و اقدامات گسترده خود علیه روسیه به این جنگ واکنش نشان دادند. با وجود شکاف در بین کشورهای اروپایی در موضوعاتی همچون تعیین سقف قیمت نفت، و بی تمایلی آلمان به ارسال تانک و سایر تسلیحات و ... این بلوک به صورت عمده و برخلاف انتظار روسیه در کنار هم منسج اقدام کردند.
«پپین برگسن» پژوهشگر در برنامه اروپای چتم هاوس می گوید: اتحادیه اروپا در پاسخ به جنگ اوکراین عزم خود را نشان داد و در برخی مواقع شگفت انگیز ظاهر شد.
از طرف دیگر در حالی که بسیاری در غرب امیدوار بودند که تهاجم روسیه، کشورهای در حال توسعه جهان را هم پشت نظم مبتنی بر قوانین آن ها متحد کند اما آسیا چارچوب های غربی این منازعه را رد کرده است. شاید این کشورها روسیه را شریک نامطلوبی بدانند، اما بیشتر کشورهای آسیایی به طور عملگرایانه تصمیم گرفتند تا روابط خود با مسکو را به دلایل اقتصادی، نظامی و دیپلماتیک حفظ کنند.
۲- ترسیم مجدد خطوط امنیتی اروپا و ناتو
«آلیس گالاند» دیگر پژوهشگر این موسسه در برنامه اروپا معتقد است قبل از تهاجم روسیه، کشورهای اروپایی مانند فرانسه و آلمان قادر نشدند خود را با واقعیت های جدید ژئوپلیتیکی در منطقه ساگار کنند و به همین دلیل اقدامات روسیه به ارزیابی مجدد و قابل توجه در وضعیت امنیتی اروپا منتهی شده است.
در این چارچوب، کشورهای اروپایی با افزایش قابل توجه بودجه دفاعی خود به تحولات واکنش نشان دادند. در این زمینه مهمترین تحول در آلمان رخ داد که برخلاف گذشته، برای رساندن هزینه های دفاعی به سطح دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود متعهد شد.
«کاتارینا وولچوک» همکار چتم هاوس در برنامه روسیه و اورآسیا، پیگیری سریع وضعیت نامزدی اوکراین در اتحادیه اروپا را یکی از پیامدهای مهم تحولات عنوان کرد و افزود: در واقع، جنگ اقداماتی را تسریع کرده است که قبل از آن غیرقابل تصور بودند. به طور مثال، بودجه تسهیلات صلح اروپا که قبل از جنگ اوکراین کمتر مطرح بود پنج بار به کار گرفته شد و در کل ۲.۵ میلیارد یورو پول نقد و سخت افزار برای دفاع اوکراین فراهم کرد.
همچنین جنگ اوکراین می تواند به عنوان اولین درگیری طولانی مدت و پایدار در نظر گرفته شود که در آن تسلیحات گوناگون از عملیات سایبری تا هواپیماهای بدون سرنشین در عملیات های ترکیبی از سوی هر دو طرف درگیری مورد استفاده قرار می گیرند.
۳. احیای تهدیدات هسته ای
از زمان پایان جنگ سرد تاکنون و با اجرای کنترل تسلیحاتی آمریکا و روسیه، تهدید سلاح های هسته ای کمتر برجسته شده بود. با این حال، در سال گذشته جهان شاهد افزایش تهدیدات تسلیحات هسته ای به صورت آشکار و پنهان از سوی روسیه و غرب بوده است.
حتی «جو بایدن» رئیس جمهور ایالات متحده اعلام کرد که خطر یک آرماگدون هسته ای به بالاترین سطح خود در ۶۰ سال گذشته رسیده و موضوع هسته ای به سرفصل اصلی ترین مباحث بازگشته است.
به اعتقاد تحلیلگر این اتاق فکر، در هر حال باید این تهدیدهای هسته ای جدی گرفته شوند؛ ضمن آنکه ایمنی انرژی هسته ای در اوکراین هم اهمیت دارد. از سوی دیگر حملات اطراف نیروگاه زاپوریژیا و ترس از انفجار هسته ای پررنگ تر شده و همین تهدیدها موجب عقب نشینی برخی متحدان ناتو با هدف ممانعت از تشدید درگیری شده است.
۴. بحران انرژی و غذا
جنگ با ایجاد اختلال در فعالیت عادی دو تامین کننده اصلی انرژی، مواد غذایی و کود، باعث مشکلاتی برای کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته شده است.
با اینحال اساسی ترین تغییر، دور شدن اروپا از وابستگی به گاز روسیه بوده است. «آنتونی فروگات» معاون مدیر برنامه محیط زیست و جامعه چتم هاوس می گوید: اروپا هرگز به وابستگی معنادار پیشین خود به سوخت های فسیلی روسیه باز نخواهد گشت. حتی اگر جنگ فردا تمام شود، اعتماد بین مصرفکنندگان اروپایی و تامینکننده اصلی آنها (مسکو) تخریب شده است.
در همین راستا، اروپا به این بحران با تامین گاز از مکان های دیگر و تسریع حرکت به سمت انرژی های تجدیدپذیر واکنش نشان داد. پیش از سال ۲۰۲۲، اتحادیه اروپا متعهد شد که انتشار گازهای گلخانه ای را تا ۴۰ درصد کاهش دهد و به انرژی های تجدیدپذیر به ۳۲ درصد برسد. این اهداف پس از جنگ به ترتیب به ۵۷ درصد و ۴۵ درصد افزایش یافته است. در صورت تحقق، تا بین سال ۲۰۳۰ تا ۲۰۳۵ بخش برق در این بلوک کربن زدایی خواهد شد.
اگرچه چین در حال حاضر بزرگترین واردکننده نفت روسیه است و به تازگی یک قرارداد ۳۰ ساله جدید گاز امضا کرد اما در کل بازارها تغییر کرده اند و روند حرکت به سوی انرژی های تجدیدپذیر در حال افزایش است.
۵.انزوای روسیه
طبق تحلیل کارشناسان چتم هاوس، تصمیم پوتین برای حمله به اوکراین یک قمار بزرگ بود که با شکست همراه شده است. «جیمز نیکسی» مدیر برنامه روسیه و اورآسیا بر این باور است که «دیگر بازگشتی وجود ندارد. جنگ اکنون به همان اندازه که به بقای نظام روسیه ربط دارد، به بقای اوکراین نیز مربوط می شود.»
با اینحال قدرت و گستردگی تحریمهای اقتصادی بیسابقه غرب بیش از آن چیزی بود که مسکو انتظار داشت. «جان لاف» دیگر کارشناس این موسسه می گوید در حالی که روسیه در کوتاهمدت با افزایش قیمت گاز و انرژی منافعی را به دست آورده است اما تحریم ها با موفقیت قلب سیستم مالی روسیه را هدف قرار دادند.
نیکسی میگوید از آنجایی که پوتین از زمان تحریم ها هیچ امتیاز واقعی نداده است، این استدلال وجود دارد که تحریم ها کارآمد نبودند. اما واقعیت این است که تحریم ها فضای این کشور را برای مانورهایش در آینده محدود کرده است.
از سوی دیگر شاید یکی از بزرگترین شگفتی جنگ، آشکار شدن ضعف نظامی روسیه بوده است. عملیات نظامی ویژه هدفمند و سریع مسکو با شکست های بزرگ، تلفات زیاد، از دست دادن تجهیزات، کمبود مهمات و اشتباهات نظامی نابود شد. باوجود این حتی پس از پایان درگیری های کنونی در اوکراین، همسایگان روسیه همچنان باید نسبت به قدرت هوایی و دریایی مسکو محتاط باشند.
۶. اوکراین جدید
جنگ اوکراین تلفات سنگینی را بر شهروندان این کشور تحمیل کرده است، اما این کشور را به شکلی بی سابقه متحد ساخت. ناظران از قدرت مقاومت، انعطاف پذیری و انسجام ملی اوکراین شگفت زده شده اند. با وجود حدود ۱۴ میلیون نفر آواره و زیرساخت ها، انرژی و شبکه های حمل و نقلی هدف حملات دائمی قرار دارند، اوکراین به طرز قابل ملاحظه ای به کار خود ادامه داده است.
«اوریسیا لوتسویچ» رئیس انجمن اوکراین در چتم هاوس می گوید: از زمان شروع جنگ، اوکراینی ها خود نشان داده اند و عقده حقارت خود به عنوان برادر کوچک روسیه را در هم شکستند. آنها دیگر هرگز در سایه امپراتوری روسیه زندگی نخواهند کرد.
وی معتقد است پیشبینی آینده دشوار است اما آشکارا ما در یک لحظه تاریخی واقعی زندگی میکنیم که در آن شاهد تغییر شکل اورآسیا و روند پایان دادن به جاهطلبی روسیه خواهیم بود.
۷. حقوق بین الملل و کتاب قوانین
«راشمین ساگو» مدیر برنامه حقوق بین الملل چتم هاوس اعتقاد دارد حمله روسیه به اوکراین منشور سازمان ملل و قوانین بین المللی اساسی را نقض می کند. این اتفاق مانند حمله 2003 آمریکا به عراق و الحاق کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴ از سوی یکی از اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحدی صورت گرفته است که مسئولیت حفظ صلح و امنیت بینالمللی را به عهده دارد.
از نظر وی سرعت اجرای هماهنگ تحریم های جهانی در مقیاس بیسابقه و تأثیر دومینووار خروج انبوه شرکت ها از روسیه از اثرات حاکمیت قوانین بین المللی به شمار می رود. اخراج روسیه از شورای اروپا پس از ۲۶ سال عضویت هم اقدامی بی سابقه بود که می تواند نتایج جدی داشته باشد.
با اینحال، همزمان که جنگ روسیه علیه اوکراین ادامه دارد، فقط زمان نشان خواهد داد که آیا این اقدامات و پیامدها ادامه دارند یا خیر.
https://irna.ir/xjM5jt
**منابع دیپلماتیک: توافق ایران و عربستان، حمایت ریاض از برجام و مسئله یمن را شامل می شود
خبرگزاری کیودو به نقل از منابع دیپلماتیک نوشت: ایران و عربستان که به تازگی با میانجیگری چین، تصمیم به احیای روابط دیپلماتیک گرفتند همچنین درباره برخی مسائل امنیتی از جمله حمایت ریاض از برنامه هستهای تهران و پایان جنگ یمن توافق کردند.
کیودو مدعی شد: پنج مورد توافق شده برخی از مسائل حل نشدنی بین این دو کشور قدرتمند خاورمیانه را شامل میشود که رقابت آنها، از جمله جنگ نیابتی در یمن مدتهاست نقش بی ثبات کننده ای در منطقه داشته است.
در اعلام تنش زدایی در روابط دو کشور در تاریخ ۱۰ مارس (۱۹ اسفند) فقط به برقراری روابط دیپلماتیک دو کشور بعد از ۷ سال اشاره شد اما برای اولین بار است منبعی خبری درباره دیگر توافقات صورت گرفته در این باره اظهارنظر می کنند.
منابع دیپلماتیک روز دوشنبه به کیودو گفتند این توافق که از طریق نشست های محرمانه بین شی جین پینگ رئیس جمهوری چین و رهبران سعودی انجام شد، حمایت مشروط عربستان از توافق بین المللی در مورد برنامه هسته ای ایران را نیز شامل میشود.
به گفته آنها، عربستان از نظر سیاسی از احیای برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به برجام (توافق هسته ای سال ۲۰۱۵) حمایت می کند. حمایت عربستان که با خروج دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا از این توافق موافقت کرده بود، می تواند به احیای این توافق کمک کند.
به گفته منابع دیپلماتیک مذکور، ایران بر اساس تعهد دیگری -که در صورت موفقیت آمیز بودن می تواند تنش های منطقه را کاهش دهد- به منافع عربستان در منطقه احترام خواهد گذاشت و از طرح صلح یمن حمایت خواهد کرد.
کیودو نوشت: ائتلاف تحت امر عربستان سعودی از سال ۲۰۱۵، یک سال پس از آغاز جنگ داخلی در یمن، علیه شورشیان حوثی مورد حمایت ایران در حال جنگ است.
این رسانه به نقل از منابع دیپلماتیک افزود: علاوه بر این، ایران که اکثریت جمعیت آن را شیعیان تشکیل می دهند تضمین داده که موشک های بالستیک این کشور تهدیدی برای عربستان سعودی نخواهد بود.
بر اساس این گزارش: دو کشور رقیب گفته اند که در سوریه و افغانستان همکاری خواهند کرد و عربستان سعودی موافقت کرده است که حمایت از رسانه های ضدایرانی را متوقف کند.
منابع مذکور همچنین گفتند که دو کشور به عنوان اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت توافق کردند با یکدیگر همکاری کرده و منافع مشترک را دنبال کنند. بعلاوه نسبت به امنیت دریایی و تانکرهای سوخت در خلیج فارس به عنوان یک نقطه راهبردی در حمل و نقل بین المللی انرژی متعهد شدند.
ایران و عربستان ضمن توافق بر سر عادی سازی روابط دیپلماتیک اعلام کردند که سفارتخانه های خود را در کشور مقابل باز خواهند کرد.
https://irna.ir/xjM5zb
**دیپلمات روس: مسکو آماده تبادل نظر در مورد کاهش خطرات هستهای است
نماینده روسیه نزد سازمانهای بین المللی در ژنو با اعلام آمادگی مسکو برای تبادل نظر درباره کاهش خطرات هستهای، تلاشهای چند جانبه در راستای کاهش احتمال تقابل نظامی میان کشورهای هستهای را خواستار شد.
دنیس ژویکوف رییس هیات روسیه در نشست عمومی کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل در ژنو، افزود: مسکو بر این باور است همه قدرتهای هستهای باید از اقدامات مغایر با بیانیه مشترک سران پنج کشور هستهای که در ۳ ژانویه ۲۰۲۲ (۱۳ دی ۱۴۰۰) درباره جلوگیری از وقوع جنگ هستهای و مسابقه تسلیحاتی منتشر شد، خودداری کنند.
وی ادامه داد: پنج قدرت هستهای [آمریکا، روسیه، انگلیس، فرانسه و چین] باید از هرگونه اقدام مخرب و تحریکآمیز جدید که اعتماد میان اعضا را تضعیف میکند نیز خودداری کنند.
این دیپلمات روس با اشاره به برنامه احتمالی انگلیس برای تامین مهمات با اورانیوم ضعیف شده به اوکراین گفت: این طرحها در صورت اجرا شدن بر تنشها در شرایط دشوار فعلی خواهد افزود.
او همچنین بر خودداری کشورها از تغییر یا تضعیف امنیت خارجی دیگر کشورهای هستهای از طریق گسترش بلوکهای نظامی و تشدید تنشها از جمله از طریق تحریک اختلافات داخلی و تشویق انقلابهای رنگی در نزدکی مزرهای دیگر قدرتهای هستهای تاکید کرد.
به گفته ژویکوف، تمامی گامها در جهت کاهش مخاطرات هستهای باید بخشی از فرایند اصلاح چارچوب متزلزل امنیت بینالمللی باشد.
وی تصریح کرد: وضعیت فعلی میتواند از طریق کنترل تسلیحات و به رسمیت شناختن متقابل منافع و نگرانیهای طرفین بهبود یابد.
https://irna.ir/xjM5yh
**زلنسکی از رئیس جمهوری چین برای سفر به اوکراین دعوت کرد
بعد از سفر اخیر شی جین پینگ رئیس جمهوری چین به روسیه، حالا ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین از شی برای دیدار از اوکراین دعوت کرده است.
ولودیمیر زلنسکی در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: ما آماده هستیم تا وی (شی جین پینگ) را در این جا (اوکراین) ملاقات کنیم. می خواهم با او صحبت کنم. من قبل از جنگ تمام عیار هم با او تماس هایی داشتم اما بیش از یک سال است که تماسی نداشته ایم.
آسوشیتدپرس نوشت: زلنسکی روز سه شنبه هشدار داد اگر کشورش نتواند در جنگ با روسیه در شهر کلیدی شرقی اوکراین پیروز شود روسیه می تواند حمایت بین المللی را برای وادار کردن اوکراین برای سازش غیرقابل قبول جلب کند.
این خبرگزاری افزود: دیدار اخیر شی جین پینگ با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه احتمال آمادگی پکن برای تامین سلاح ها و مهمات مورد نیاز مسکو را مطرح کرد اما سفر شی به روسیه بدون اعلام چنین چیزی پایان یافت.
چند روز بعد پوتین اعلام کرد که تسلیحات هستهای تاکتیکی را در بلاروس مستقر خواهد کرد. زلنسکی معتقد است که این اقدام پوتین برای سلب توجهات از فقدان ضمانت هایی است که او از چین دریافت کرده است.
شی جین پینگ به تازگی سفری به مسکو داشت و در هفته های گذشته نیز اخبار و گزارش هایی مبنی بر احتمال انجام تماس هایی میان شی و زلنسکی بعد از انجام سفر رئیس جمهوری چین به مسکو، مطرح شده بود.
علاوه بر این این، چین در ماه گذشته از یک ابتکار سیاسی خود برای کمک به حل صلح آمیز بحران اوکراین رونمایی کرده است.
https://irna.ir/xjM5B6
**اذعان دیپلمات سابق اسرائیل به وجود شکاف اجتماعی و سیاسی عمیق در این رژیم
دیپلمات سابق رژیم صهیونیستی با تاکید بر وجود شکاف سیاسی و اجتماعی عمیق حاکم بر اسرائیل گفت حتی اگر دو جناح از مواضع خود عقبنشینی کنند، بهبود شرایط زمان زیادی نیاز خواهد داشت.
دن آربل دیپلمات سابق رژیم صهیونیستی در مصاحبه با خبرگزاری اسپوتنیک افزود: تعلیق طرح اصلاحی پیشنهادی بنیامین نتانیاهو (نخست وزیر رژیم صهیونیستی) موقتی است و او هیچ برنامهای برای کنار گذاشتن طرح خود ندارد.
آربل همچنین اظهار داشت: آمریکا اگرچه طرفها را به سازش تشویق میکند اما به طور مستقیم در گفتوگوها مداخله نخواهد کرد.
به گفته معاون سابق سفیر رژیم صهیونیستی در واشنگتن، بهبود شکاف و اختلافات اجتماعی و سیاسی در اسرائیل علاوه بر اینکه بسیار زمانبر خواهد بود در شرایط فعلی تنها در صورتی رخ میدهد که طرفها از خود جدیت و انعطاف نشان دهند.
در طرح کابینه نتانیاهو موسوم به «اصلاح قانون قضایی» که ساکنان سرزمین های اشغالی آن را کودتای «قانون اساسی» تعبیر میکنند، از اختیارات دستگاه قضایی این رژیم کاسته و در مقابل قدرت و جایگاه قوه مجریه و مقننه در این رژیم تقویت خواهد شد.
اعتراضات علیه این اصلاحات که از ماه ژانویه (دی/ بهمن) آغاز شد و به مدت ۱۲ هفته ادامه داشته از روز یکشنبه پس از برکناری یوآف گالانت وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به دلیل مخالفت وی با اصلاحات قضایی، تشدید شده است.
در همین رابطه نخست وزیر رژیم صهیونیستی عصر دوشنبه اعلام کرد که رای گیری در مورد اصلاحات قضایی به تعویق خواهد افتاد، اما از آن چشم پوشی نخواهد کرد و حکومت وی «شروع جنگ داخلی در اسرائیل را نخواهد پذیرفت».
https://irna.ir/xjM5zF
**روایت رسانه افغانستانی از ظهور چین به عنوان ابرقدرت و زوال آمریکا
خبرگزاری جمهور افغانستان، چین را یک «ابرقدرت در حال ظهور» خواند و نوشت: در مقابل آمریکا که به طور مذبوحانهای در حال دفاع از آخرین خاکریزهای تسلط خود بر سرنوشت ملتهای دیگر به ویژه در خاورمیانه است، به شدت احساس خطر میکند.
این خبرگزاری افزود: چندی پیش اعلام شد که ایران و عربستان سعودی با میانجیگری چین برای از سرگیری روابط دوجانبه توافق کرده اند و وزیران خارجه دو کشور برای بازگشایی سفارت ها بهزودی با یکدیگر دیدار خواهند کرد.
این رسانه افزود: چین اعلام کرده هیچ «انگیزه پنهانی» برای میانجیگری میان دو کشور ندارد و قصد ندارد هیچ «خلایی» را در خاورمیانه پر کند.
یک سخنگوی وزارت خارجه چین در این زمینه گفت: ما به کشورهای خاورمیانه به عنوان تعیین کنندگان سرنوشت این منطقه احترام می گذاریم و با رقابت های ژئوپلیتیک در خاورمیانه مخالف هستیم.
وی افزود: چین هیچ قصدی برای پر کردن به اصطلاح خلأ یا ایجاد بلوک های ویژه ندارد و آن را دنبال نخواهد کرد... پکن همچنان تخصص و پیشنهادهایش را برای تحقق صلح و آرامش در خلیج فارس ارائه خواهد کرد و به ایفای نقش به عنوان یک کشور بزرگ مسئول در این فرایند ادامه خواهد داد.
این رسانه افزود: به نظر نمی رسد که این توضیح چین به ویژه برای کشورهایی مانند آمریکا، کافی باشد. واشنگتن به وضوح دریافته است که نقش آفرینی چین در مناقشات بزرگ دنیای امروز از بحران در روابط ایران و اعراب و جنگ روسیه و اوکراین تا سرنوشت مسلمانان روهینگیا در میانمار، نشانه یک تغییر بزرگتر و آن هم ظهور چین به عنوان یک ابرقدرت است که به سرعت آمریکا را پشت سر می گذارد.
چین به تازگی در تلاش است تا برای جنگ مرگبار و راهبردی اوکراین نیز یک راه حل صلح آمیز پیدا کند و در این زمینه یک طرح صلح ۱۲ ماده ای را نیز ارائه کرده که با استقبال محتاطانه همه طرف ها رو به رو شده است. موفقیت چین در برقراری دوباره روابط سیاسی میان ایران و عربستان و در پی آن، آشکار شدن نشانه های کاهش تنش میان ایران و امارت، ایران و بحرین، سوریه و امارات، سوریه و عربستان و... یک گام بسیار بزرگ و اساسی برای ظهور چین به عنوان یک ابرقدرت بوده است.
این اقدام که در پی سفر مهم شی جین پینگ رییس جمهوری چین به خاور میانه و شرکت او در نشست سران شورای همکاری خلیج فارس رخ داد، به معنای آن است که آمریکا دیگر تنها بازیگر مهم ترین منطقه جهان یعنی خاور میانه نیست. چین فاصله ای که میان اعراب و آمریکا به ویژه پس از ماجرای قتل فجیع جمال خاشقجی (نویسنده عرب منتقد) آغاز شد و همچنین با خروج غیرمسئولانه آمریکا از افغانستان و تشدید تردیدهای اعراب و دیگر متحدان امریکا نسبت به صداقت واشنگتن به تعهدات امنیتی و استراتژیک خود در قبال آنها، به خوبی بهره برداری می کند.
از سوی دیگر، اعراب در جریان جنگ اوکراین، تقابل غرب با روسیه و نیز نوسانات و نابسامانی های شدید اقتصاد جهانی با تلاطم در بازار نفت، نشان دادند که دیگر برده های گوش به فرمان آمریکا نیستند و نمی خواهند هزینه تقلای نفسگیر واشنگتن و غرب برای حفظ جایگاه ممتاز خود به عنوان ابرقدرت را بپردازند.
به نظر می رسد رهبران عرب به این نتیجه رسیده اند که معادلات راهبردی و مدیریت راهبردی جهان به وضوح در حال تغییر و انتقال از غرب به شرق است و اگر آنها می خواهند همچنان به نقش آفرینی شان در آینده ادامه دهند و بخشی مهم از این تغییر باشند، باید در طرف برنده بایستند و روی اسب بازنده شرط بندی نکنند.
افزون بر این، برای دیکتاتورهای فاسد عربی، این مساله نیز اهمیت زیادی دارد که روسیه و چین که در حال خارج کردن قدرت مدیریت جهان از دست آمریکا و غرب و پایان دادن به جهان تک قطبی تحت سیطره آمریکا هستند، دغدغه دموکراسی، حقوق بشر و مشروعیت دولت های ملی را ندارند؛ بنابراین، اگر آنها به روسیه و چین نزدیک شوند و از آمریکا فاصله بگیرند، هم آینده را در اختیار خواهند داشت و هم نیازی به پاسخگویی در قبال معیارهای غرب در حوزه حقوق بشر و دموکراسی نخواهند بود.
به لحاظ اقتصادی و نظامی نیز چین و روسیه قادر به پر کردن نقش آمریکا در خاورمیانه هستند و هم اکنون نیز چینی ها و روس ها در صدد فعال کردن پروژه های بلندپروازانه اعراب برای راه اندازی نیروگاه های اتمی هستند؛ ضمن آنکه چین با هوشمندی، روابط ایران و عربستان را ترمیم می کند تا هر دو طرف در سایه توسعه طلبی چینی، احساس امنیت و قدرت کنند و منافع راهبردی شان در شعاع شراکت سیاسی، محفوظ و مصون باقی بماند.
به این ترتیب، همه نشانه ها حاکی از آن است که چین در حال ظهور به عنوان یک ابرقدرت است و در این مسیر البته به همکاری و همراهی راهبردی و شراکت راهبردی قدرت هایی مانند روسیه نیاز دارد.
در مقابل، آمریکا که به طور مذبوحانه ای در حال دفاع از آخرین خاکریزهای تسلط خود بر سرنوشت ملت های دیگر به ویژه در خاورمیانه است، به شدت احساس خطر می کند و برای ایجاد موانع بزرگ و سنگین و به احتمال زیاد خطرناک و ویرانگر در مسیر کنونی چین، تلاش خواهد کرد و از همه ابزارهایش سود خواهد برد.
https://irna.ir/xjM5C3
**عربستان "شریک گفت و گو" در سازمان همکاری شانگهای میشود
شورای وزیران عربستان سعودی، الحاق این کشور به سازمان همکاری شانگهای به عنوان "شریک گفت و گو" را تصویب کرد.
پایگاه خبر النشره روز چهارشنبه نوشت: شورای وزیران عربستان همچنین به وزیر انرژی و رئیس هیات مدیره شهرک انرژی اتمی و تجدیدپذیر این کشور به نام شهرک ملک عبدالله، ماموریت داد تا با آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره پیشنویس یک توافقنامه فیمابین مذاکره کند.
بر همین اساس قرار است، عربستان و آژانس بین المللی انرژی اتمی در رابطه با برنامه کارکنان حرفه ای جوان و تهیه نسخه نهایی برای تکمیل مراحل قانونی همکاری کنند.
النشره توضیح و جزییات بیشتری در خصوص تصمیمات جدید شورای وزیران عربستان سعودی از جمله پیوستن عربستان به شانگهای نداد.
سازمان همکاری شانگهای (SCO) یک سازمان بینالمللی و اوراسیایی است که در قالب یک ائتلاف سیاسی، اقتصادی و نظامی در شهر شانگهای چین در ۱۵ ژوئن ۲۰۰۱ توسط ۶ کشور چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان پایه گذاری شد. این کشورها، به استثنای ازبکستان، اعضای «مجموعه پنجگانه شانگهای» بودند که در ۲۶ آوریل ۱۹۹۶ در همین شهر تاسیس شد.
پس از آن، هند و پاکستان نیز در ۹ ژوئن ۲۰۱۷ در نشست آستانه به عنوان اعضای کامل به این سازمان پیوستند.
در خصوص جمهوری اسلامی ایران نیز، در جریان اجلاس سران این سازمان که در دوشنبه پایتخت تاجیکستان در ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۱ برگزار شد، اعضا با تغییر وضعیت ایران در سازمان از عضو ناظر به عضو کامل موافقت کردند.
https://irna.ir/xjM5CF
**پنج بانک بزرگ فرانسه به تخلف گسترده مالیاتی متهم شدند
دادستان مالی فرانسه دستور تحقیق در مورد پنج بانک بزرگ این کشور را که به تخلف گسترده و بی سابقه مالیاتی به ارزش بیش از یک میلیارد یورو متهم هستند، صادر کرد.
رسانههای فرانسوی خبر دادند دادستانی مالی فرانسه عصر دیروز (سهشنبه) دستور تحقیق گسترده قضایی از پنج بانک بزرگ «ب. ان. پ پاریبا» (BNP Paribas)، «سوسیته ژنرال» (Société générale)، «اگزان» (Exane) (وابسته به ب. ان. پ پاریبا)، «ناتیکسیس» (Natixis) و «اش. اس. ب. س» (HSBC) را به دلیل فرار مالیاتی بیش از یک میلیارد یورویی صادر کرده است.
خبرگزاری فرانسه با اعلام این خبر، به نقل از یک منبع نزدیک به پرونده، گزارش داد: این نهادهای مالی به استفاده از یک طرح مالیات بر سود سهام (CumCum) مظنون می تواند بیش از یک میلیارد یورو برای مقامات مالیاتی هزینه داشته باشد.
همین منبع خبری گستردگی این پرونده تفحص را «بیسابقه» خوانده و میافزاید: ۱۶ قاضی از ۱۹ قاضی دادستانی مالی فرانسه (PNF) و ۱۵۰ بازپرس از ۲۵۰ پست بازپرسی سرئیس تحقیقات قضایی امور مالی (SEJF) همچنین شش دادستان آلمانی از دفتر دادستان عمومی کلن در این پرونده تحقیق به کار گرفته شده اند.
دو بانک ب. ان. پ پاریبا و اگزان پس از گزارش مقامات مالیاتی، به دلیل مشکوک بودن به فرار مالیاتی و پولشویی در راستای فرار مالیاتی، موضوع تحقیقات دادستانی مالی قرار گرفت. سه بانک دیگر نیز به پولشویی در مسیر فرار مالیاتی متهم هستند. تحقیقات اولیه در این زمینه از اواسط ماه دسامبر سال ۲۰۲۱ (آذر ماه ۱۴۰۰) آغاز شده است.
پیشتر میزان خسارتی که توسط این نهادهای مالی ایجاد شده برای ده کشور، ۵۵ میلیارد یورو ارزیابی شده بود. همچنین در سال ۲۰۲۱ این میزان به طور قابل توجهی به سمت بالا بازنگری و ۱۴۰ میلیارد دلار در طول ۲۰ سال، ارزیابی شد. اما منبع آگاه ارزیابی خسارت مقامات مالیاتی فرانسه را تعدیل کرد و توضیح داد که مجموع تعدیل مالیات برای این پنج بانک «تنها» از یک میلیارد یورو فراتر رفته است.
گروهی متشکل از ۱۶ رسانه در سال ۲۰۱۸ ظن این کلاهبرداری مالیاتی عظیم را فاش کرده بودند که از سال ۲۰۱۷ موضوع تحقیقات اداره مالیات فرانسه قرار گرفت.
https://irna.ir/xjM5Dq
**اعتراض گروه های سیاسی تایوان به عبور "تسای" از خاک آمریکا
بیش از ۳۰ گروه سیاسی در جزیره تایوان به عبور تسای اینگ ون رئیس جمهوری این منطقه از خاک آمریکا در مسیر سفر به کشورهای آمریکای مرکزی و تبانی بین سیاستمداران آمریکایی و حزب ترقی خواه دموکراتیک (DPP) برای آسیب رساندن به جزیره تایوان اعتراض کردند.
تارنمای گلوبال تایمز چین نوشت: این گروه های سیاسی در تظاهرات روز سه شنبه خود عبور رئیس جمهوری تایوان از خاک آمریکا را «خیانت آمیز» خواندند و برخی از آنها گفتند «استقلال تایوان» یک بن بست است و راه حل مسالمت آمیز بهترین راه برای حل مساله تایوان است.
گفته می شود سفر تسای از ۲۹ مارس تا ۷ آوریل (۱۸-۹ فروردین) طول خواهد کشید و وی قبل از سفر به دو کشور گواتمالا و بلیز در آمریکای مرکزی توقفی در نیویورک خواهد داشت سپس در مسیر بازگشت از لس آنجلس عبور خواهد کرد.
بر اساس گزارش رسانه ها، رئیس جمهوری تایوان در توقف در آمریکا با کوین مک کارتی رئیس مجلس نمایندگان این کشور دیدار خواهد کرد.
تحلیلگران بر این باورند که انتظار می رود سفر تسای همکاری کامل با طرح موسوم به «نابودی تایوان» خواهد بود که از سوی آمریکا ابداع شده و شامل کاشت مین در ساحل جزیره تایوان، تمدید دوره خدمت سربازی مردان در تایوان و قانون جنجال برانگیز آمادگی بسیج دفاعی همه جانبه است.
وو جونگ یوان رئیس حزب کارگر و همچنین برگزارکننده مجمع صلح کراس استریتز(مجمع غیر سیاسی برای صلح تایوان و چین)، گفت که تسای به وضوح میداند که مسیر حرکت به سوی استقلال تایوان یک اقدام انتحاری است، اما وی مردم را فریب میدهد تا از او پیروی کنند. کاملا روشن است که ایالات متحده بزرگترین جنگ افروز در جهان است و عامل تخریب صلح در جهان است و دشمن مشترک مردم جهان است، اما رئیس جمهوری مردم جزیره را به گودال آتش سوق می دهد این امرچرایی اعتراضات علیه تبانی وی با آمریکا را نشان می دهد.
وی گفت این تبانی نشان می دهد که لفاظی سیاستمداران آمریکایی در مورد «دفاع از تایوان» فقط یک نمایش است، زیرا تلاش واقعی آن تبدیل جزیره به میدان جنگ و رفتار با مردم جزیره به عنوان ابزار جنگ است.
خبرگزاری رویترز پیشتر با «حساس» خواندن این سفر گزارش داد تسای با بازدید از یک پایگاه ارتش در چیای (Chiayi) در جنوب تایوان، آموزش نیروها را بررسی و از هنرهای رزمی و ایجاد موانع ضد تانک بازدید کرد.
چین در ماه آگوست مانورهایی را در نزدیکی جزیره تایوان برگزار کرد. این مانورها در واکنش به دیدار نانسی پلوسی رئیس وقت مجلس نمایندگان آمریکا از تایپه (پایتخت تایوان) انجام شد.
تسای بارها پیشنهاد مذاکره با چین را مطرح کرده است، اما می گوید تایوان در صورت حمله، از خود دفاع خواهد کرد و تنها مردم جزیره می توانند در مورد آینده خود تصمیم بگیرند.
https://irna.ir/xjM5Ds
**نصب تابلوهای «افطارمان در قدس» در خیابانهای کابل
تابلوهای بزرگی با شعار «سنفطر فیالقدس» و «افطارمان در قدس» به صورت گسترده در سطح شهر کابل به نمایش درآمده است.
از دیروز (چهارشنبه) نمایش تابلوهای بزرگ با شعار «سنفطر فیالقدس» و «افطارمان در قدس» به صورت گسترده در سطح شهر کابل نمای و فضای خاص را به خیابانهای پایتخت افغانستان بخشیده است.
پیش از نیز در روزهای پایانی ماه شعبان و در آستانه ماه مبارک رمضان جمعی از جوانان شهر کابل با همین شعار اقدام به غبارروبی و زیباسازی نماد مسجدالاقصی در پایتخت افغانستان کرده بودند که با توجه خاص مردم این کشور در شبکههای اجتماعی روبرو شد.
https://irna.ir/xjM5Dx
**رئیس جمهوری چین: از بهبود بیشتر روابط ایران و عربستان حمایت میکنیم
رییس جمهوری چین در تماس تلفنی روز گذشته خود با ولیعهد عربستان با تاکید دوباره به تعهد پکن در حمایت از بهبود بیشتر روابط ریاض و تهران، نسبت ادامه روند توسعه روابط دو کشور پس گفتوگوهای اخیر در پکن ابراز امیدواری کرد.
شی جین پینگ در تماس تلفنی روز سه شنبه با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان نسبت به ادامه حفظ روحیه حسن همجواری و بهبود روابط تهران و ریاض بر اساس نتایج گفتوگوهای پکن ابراز امیدواری کرد و افزود پکن آمادگی خود برای حمایت از روند پیگیری مذاکرات اخیر اعلام میکند.
وی در این گفتوگو با تاکید بر تاثیر مثبت توافق ایران و عربستان سعودی برای از سرگیری روابط سیاسی بر بهبود اتحاد و همکاریها میان کشورهای منطقه، نتایج این توافق را در بهبود روابط بین دو کشور سازنده دانست.
رییس جمهوری چین همچنین خاطر نشان کرد: موج اخیر ایجاد شده در جهت تنش زدایی میان کشورهای منطقه به طور کامل نشان میدهد که حل و فصل مناقشات از طریق مذاکره و گفتوگو با خواسته مردم و منافع تمام کشورها هم سو است.
ولیعهد عربستان نیز در این گفتوگو از ابتکار و حمایت چین و تلاشها برای توسعه روابط همسایگی بین عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران قدردانی کرد و گفت چین نفش سازنده و فزایندهای در امور بینالمللی و منطقهای ایفا میکند.
رییس جهموری چین همچنین با اشاره به روابط دوجانبه پکن و ریاض تصریح کرد که روابط دو کشور در بهترین شرایط قرار دارد.
بن سلمان نیز با اشاره به چین به عنوان شریک مهم عربستان سعودی و تمایل ریاض برای گسترش روابط دوجانبه با پکن گفت که کشورش اهمیت زیادی برای توسعه روابط با چین قائل است.
https://irna.ir/xjM5Dd
**مقابله جوانان فلسطینی، اشغالگران را از اردوگاه نابلس عقب راند
مقابله جوانان مقاومت فلسطین با تجاوز سربازان رژیم اشغالگر قدس به یک اردوگاه قدیمی "عسکر" در نزدیکی نابلس در کرانه باختری رود اردن سبب عقب نشینی آنان شد.
خبرنگار المیادین روز چهارشنبه اعلام کرد که نیروهای اشغالگر، در پی یورش نیروهای اشغالگر به اردوگاهی در نزدیکی نابلس و محاصره کردن خانه یکی از فلسطینیان، رزمندگان فلسطینی به مقابله برخاسته و به سوی آنان آتش گشودند.
به گزارش رسانه های فلسطینی، اشغاالگران پس از محاصره خانه یکی از فلسطینیان، خواستار تسلیم یکی از جوانان شدند و سپس یک کودک ۱۶ ساله را بازداشت کردند. آنها همچنین طی هجومی به اطراف مقبره شرقی در نابلس یک جوان ۱۹ ساله دیگر را نیز دستگیر کردند.
رسانه های محلی همچنین صحنه هایی از سنگ پرانی جوانان فلسطینی به سوی خودروهای زرهی اشغالگران در روستای نبی صالح در هنگام عقب نشینی از شهر بیت ریما در شمال غربی رام الله منتشر کرده اند.
بر اساس گزارش پایگاه های خبری فلسطینی، این تهاجمات همزمان با یورش شهرکنشینان به مسجد الاقصی بوده است که تحت حفاظت شدید نیروهای اشغالگر اسرائیلی قرار گرفتهاند و موجی از محکومیت محلی و بین المللی را نیز در پی داشته است.
المیادین در گزارشی دیگر از شهادت "عمیر لولح" یک جوان فلسطینی که در جریان حمله نیروهای اشغالگر به شهر نابلس درماه گذشته میلادی زخمی شده بود، خبر داد.
شبکه الجزیره نیز در دو خبر فوری از سرزمین های اشغالی به نقل از وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی خطاب به بایدن نوشت که بایدن و دولت آمریکا باید بدانند که – به زعم او – اسرائیل یک کشور مستقل است و ستاره ای دیگر د ر کنار ستاره های پرچم آمریکا نیست.
الجزیره همچنین نوشت که رسانه های اسرائیلی خبر داده اند که برخی مسوولان آمریکایی به نتانیاهو درباره اقدامات تحریم آمیز علیه جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا هشدار داده اند.
«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی سهشنبه شب در واکنش به اظهارات جو بایدن درباره بحران سیاسی در فلسطین اشغالی گفته بود که این رژیم تصمیماتش را بر اساس فشارهای خارجی نمیگیرد. (رژیم) اسرائیل مستقل است و تصمیمات خود را بر اساس فشارهای خارجی از جمله از جانب بهترین دوستان ما نمیگیرد.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا پیش تر درباره اصلاحات حقوقی و قضایی در کابینه رژیم صهیونیستی گفته بود: من مانند بسیاری از حامیان قوی اسرائیل، بسیار نگران هستم. نگران هستم که آنها این موضوع را به درستی درک کنند. آنها نمیتوانند این راه را ادامه دهند و من این موضوع را روشن کردهام.
رئیس جمهور آمریکا با بیان اینکه اسرائیل نمیتواند به این شکل ادامه دهد، گفت که به زودی (در کوتاه مدت) نتانیاهو را به کاخ سفید دعوت نخواهد کرد.
در پی اعتراضات به تصمیمهای کابینه افراطی «بنیامین نتانیاهو»، موجی از اعتصابات، سرزمینهای اشغالی فلسطین را فرا گرفته، به گونهای که زندگی مردم از حالت عادی خارج شده است.
اعتصابات سراسری و اعتراضات هفتگی سرانجام موجب شد که نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی اندکی از طرح جنجالی اصلاح نظام قضایی عقب نشینی کند، هرچند اظهارات وی برای تعویق این طرح با تردید مخالفان و حمایت هوداران وی همراه بود.
https://irna.ir/xjM5Dv
**آغاز به کار رسمی سفارت جمهوری آذربایجان در تلآویو با چاشنی ایرانهراسی
سفارت جمهوری آذربایجان در شهر تلآویو مرکز دولت رژیم صهیونیستی روز چهارشنبه در جریان سفر وزیر خارجه این کشور به سرزمینهای اشغالی به طور رسمی آغاز به کار کرد.
جیحون بایراماُف وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان در نشست مشترک خبری با الی کوهن وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی، همکاری باکو ـ تل آویو را بر اساس درک متقابل، احترام و منافع مشترک عنوان کرد و گفت: جمهوری آذربایجان در سال ۲۰۲۱ یک دفتر گردشگری و تجارت در سرزمینهای اشغالی افتتاح کرد و پس از آن تصمیم گرفت که سفارت رسمی خود را دایر کند.
بایراماُف، افتتاح سفارت را یک شاخص پویا از همکاری دو طرف عنوان کرد و ادامه داد: آذربایجان و اسرائیل سالهاست که در زمینه امور دفاعی و امنیتی همکاری نزدیکی دارند.
وی با ادعای این که جمهوری آذربایجان از صلح، ثبات و گفتگو در خاورمیانه حمایت میکند، اظهار داشت: در جریان این سفر درباره وضعیت منطقه و خاورمیانه گفتگو شد.
وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان از تدارک برای برگزاری نشست کمیسیون روابط اقتصادی اسرائیل و آذربایجان در باکو در ۲۰ روز آینده خبر داد و اضافه کرد: هم اکنون بیش از ۱۴۰ شرکت اسرائیلی در آذربایجان فعالیت میکنند.
وی افزود: نشست کمیسیون روابط اقتصادی اسرائیل و آذربایجان ۱۹ آوریل (۳۰ فروردین) در باکو برگزار می شود. من مطمئن هستم که این دیدار به همکاری موثر ما کمک خواهد کرد.
بایراماُف، گشایش پروازهای مستقیم بین باکو ـ تل آویو، همکاری در زمینه کشاورزی و مدیریت آب و توسعه مناسبات در زمینه علمی، آموزشی، فرهنگی و گردشگری را از جمله موارد تعمیق روابط بین دو طرف ذکر کرد.
وی با اشاره به تامین حدود ۳۰ درصد نفت رژیم صهیونیستی از سوی دولت جمهوری آذربایجان بیان کرد: آذربایجان منابع غنی انرژی سبز را داراست و فناوری پیشرفته اسرائیل فرصتهای زیادی برای کار روی این ظرفیت دارد.
وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان در ادامه با بیان این که رژیم صهیونیستی در طول 30 سالی که اراضی آذربایجان تحت اشغال ارمنستان بود، از تمامیت ارضی و حاکمیت آذربایجان حمایت کرده است، گفت: تل آویو در طول جنگ 44 روزه قره باغ نیز از مواضع آذربایجان حمایت کرد.
وی همچنین اضافه کرد: جمهوری آذربایجان هم اکنون عادی سازی روابط با ارمنستان را بر اساس به رسمیت شناختن متقابل تمامیت ارضی و حاکمیت دنبال می کند چرا که هیچ جایگزینی برای عادی سازی روابط دوجانبه وجود ندارد.
بایرام اُف مدعی شد: جمهوری آذربایجان، پس از پایان جنگ اعلامیه سه جانبه آتش بس و برقراری صلح را در دستور کار خود قرار داده ولی ارمنستان این اقدام را با لفاظی تهاجمی تهدید میکند.
وی با اشاره به آغاز روند بازسازی در مناطق آزاد شده منطقه قره باغ، از علاقه شرکتهای اسرائیلی برای حضور در منطقه و به خصوص تلاش در احداث «شهرهای هوشمند» استقبال کرد.
الی کوهن وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در نشست مشترک خبری با وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان، افتتاح سفارت آذربایجان در تل آویو را نشان دهنده عمق روابط راهبردی دو طرف عنوان کرد.
وی با اشاره به برقراری روابط باکو ـ تل آویو از حدود ۳۰ سال پیش و تعیین سفیر و افتتاح سفارت جمهوری آذربایجان را گامی مهم در تعمیق روابط دو جانبه خواند.
کوهن با اشاره به آغاز به کار رسمی سفیر جمهوری آذربایجان در سرزمینهای اشغالی اظهار کرد: تصمیم برای افتتاح سفارت به تعمیق روابط بین دو طرف کمک خواهد کرد.
وی بیان کرد: جامعه بزرگی از یهودیان در آذربایجان زندگی می کنند که بیشترین آمار در جهان اسلام محسوب می شود و همین افراد نقش موثری در توسعه مناسبات دو طرف دارند.
وزیر خارجه رژیم صهیونیستی از همکاری بین باکو و تل آویو در زمینه فناوری سایبری خبر داد و گفت: دو طرف در زمینههای مختلف از جمله امنیت منطقهای، گردشگری و انرژی و امنیت غذایی هم همکاری نزدیکی دارند.
ادامه تقلای رژیم صهیونیستی برای ترویج ایران هراسی
وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در ادامه تقلا برای ترویج ایرانهراسی، ایران را یک تهدید منطقهای عنوان کرد و مدعی شد: جمهوری آذربایجان و اسرائیل با خطر مشترک ایران مواجه هستند.
وی بدون اشاره به تهدیدات منطقهای و تروریسم دولتی رژیم صهونیستی، ایران را به ایجاد بی ثباتی، حمایت و تامین مالی تروریسم در خاورمیانه متهم کرد و افزود: ما باید با هم علیه ایران اقدام کنیم.
کوهن تاکید کرد: ما نباید اجازه دهیم که ایران توانمندیهای هستهای خود را گسترش دهد.
به گزارش خبرگزاری آپا، وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی در این نشست مشترک خبری اعلام کرد که در آینده نزدیک به همراه یک هیات بزرگ اقتصادی به آذربایجان سفر خواهد کرد.
پارلمان جمهوری آذربایجان در روز ۱۸ نوامبر سال گذشته میلادی (۲۷ آبان) افتتاح سفارت این کشور در سرزمینهای اشغالی فلسطین را به تصویب رساند که به تایید الهام علیاُف رئیس جمهوری این کشور نیز رسید.
پس از این اقدام دولت باکو، مختار محمداُف که پیشتر در سمتهای معاون وزیر علوم و وزیر خارجه جمهوری آذربایجان فعال بود، به عنوان اولین سفیر این کشور در سرزمین های اشغالی معرفی و فعالیت رسمی وی از چند روز پیش آغاز شد.
https://irna.ir/xjM5DX
**بشار اسد چهار وزیر و یک مشاور دولت سوریه را تغییر داد
بشار اسد رئیس جمهوری سوریه با صدور فرمانی، چهار وزیر و یک نفر از مشاوران دولت خود را تغییر داد.
«بشار اسد» رئیس جمهور این کشور امروز (چهارشنبه) در فرمان حکومتی وزرای «نفت و منابع معدنی»، «تجارت داخلی و حمایت از مصرف کنندگان»، «صنعت»، «کار و امور اجتماعی» و «مشاور دولت» را تغییر داد.
بر اساس این گزارش، اسد در فرمان شماره ۹۱ سال ۲۰۲۳، «فراس حسن قدور» را به عنوان وزیر نفت و منابع معدنی، «محسن عبدالکریم علی» را به عنوان وزیر تجارت داخلی و حمایت از مصرف کننده، «عبدالقادر جوخدر» را به عنوان وزیر صنعت، «لوی عمادالدین المنجد» را به عنوان وزیر کار و امور اجتماعی و «احمد بوسته جی» را به عنوان مشاور دولت منصوب کرد.
پیش از این «بسام طعمة» به عنوان وزیر نفت و منابع معدنی، «عمرو سالم» به عنوان وزیر بازرگانی داخلی و حمایت از مصرفکننده، «زیاد صباغ» به عنوان وزیر صنعت، «محمد سیف الدین» به عنوان وزیر کار و امور اجتماعی و «محمد فایز البرشة» به عنوان مشاور دولت در کابینه دولت سوریه حضور داشتند.
دولت سوریه پس از پیروزی «بشار اسد» در انتخابات ریاست جمهوری این کشور در ۱۵ مرداد سال گذشته تشکیل شده بود و پیش از این تغییراتی در اعضای آن به وجود نیامده بود.
بشار اسد در ۲۷ میگذشته (پنجم خرداد ۱۴۰۱) با کسب بیش از ۹۵ درصد آرا بار دیگر به مدت هفت سال دیگر به عنوان رئیس جمهور سوریه انتخاب شد.
بر اساس اعلام «حموده صباغ» رئیس مجلس سوریه در انتخابات ریاستجمهوری این کشور ۱۴ میلیون و ۲۳۹ هزار شهروند سوری شرکت کردند که از این میزان، ۱۳ میلیون و ۵۴۰ هزار و ۳۶۰ رای، معادل ۹۵.۱ درصد از آراء به «بشار اسد» اختصاص یافت.
https://irna.ir/xjM5F8
**هشدار دوباره چین به آمریکا درباره تبعات مداخله جوییهای واشنگتن
سخنگوی دفتر امور تایوان دولت چین با اشاره به تبعات سفر رییس جمهوری تایوان به آمریکا و احتمال دیدار وی با رییس مجلس نمایندگان آمریکا در خاک این کشور گفت که در صورت انجام این ملاقات، پکن اقدامات و تصمیمات متقابل و قاطعی اتخاذ میکند.
جو فنگ لیان با اشاره سفر تسای اینگ ون رئیس جمهوری تایوان به آمریکا و احتمال دیدار با کوین مک کارتی رئیس مجلس نمایندگان این کشور آن را اقدامی تحریک آمیز به دنبال استقلال طلبی تایوان با اتکا به آمریکا خواند و افزود: این اقدام در جهت ترویج ایده جدایی تایوان از چین در جامعه بین الملل و همچنین جلب حمایت نیروهای ضد چین در آمریکا است.
وی تاکید کرد که در صورت دیدار تسای و مک کارتی در خاک آمریکا، پکن اقدامات متقابل قاطع را انجام خواهد داد.
گفته میشود سفر تسای از ۲۹ مارس تا ۷ آوریل (۹ تا ۱۸ فروردین) طول خواهد کشید و وی قبل از سفر به دو کشور گواتمالا و بلیز در آمریکای مرکزی توقفی در نیویورک خواهد داشت سپس در مسیر بازگشت از لس آنجلس عبور خواهد کرد.
بر اساس گزارش رسانهها، رئیس جمهوری تایوان در توقف در آمریکا با کوین مک کارتی رئیس مجلس نمایندگان این کشور دیدار خواهد کرد.
فنگ لیان با تاکید بر لزوم پایبندی آمریکا به اصل چین واحد و همچنین سه بیانیه مشترک دو کشور، خاطر نشان کرد: ما واشنگتن را به خودداری از برنامه ریزی سفر یا دیدار رسمی تسای در آمریکا و همچنین اقدامات مشخص در جهت احترام به تعهد خود مبنی بر عدم حمایت از «استقلال تایوان» تشویق میکنیم.
سخنگوی دفتر امور تایوان دولت چین با اشاره به پیامدهای مثبت و سازده اتحاد مجدد چین و تایوان برای مردم این جزیره از جمله توسعه اقتصادی نسبت به همکاری ساکنان این منطقه این راستا ابراز امیدواری کرد.
https://irna.ir/xjM5Fj
**توافق ایران و عربستان دیپلماسی مذهبی در جهان اسلام را تقویت میکند
دستیار ویژه نخست وزیر پاکستان در امور خاورمیانه با تاکید بر اهمیت نقش جمهوری اسلامی ایران و عربستان در صیانت از حقوق مسلمین، گفت: احیای روابط میان این دو کشور منجر به ترویج دیپلماسی مذهبی در جهان اسلام میشود.
مولانا طاهر محمود اشرفی روز چهارشنبه در مصاحبه با ایرنا ، توافق ایران و عربستان برای ازسرگیری روابط دوجانبه را به دولت و مردم دو کشور تبریک گفت و افزود که جهان اسلام به ویژه ملتهای منطقه از این تحول خوشحال هستند.
رئیس شورای علمای پاکستان با اشاره به عزم جدی ایران و عربستان برای پرداختن به ملاحظات متقابل و همکاری در راستای تامین منافع مشترک و کمک به تقویت صلح و امنیت منطقهای، اظهار داشت: پاکستان نیز همگام با کشورهای منطقه و جهان با آغوش باز از توافق تهران و ریاص استقبال کرد و از نقش چین برای تسهیل این فرآیند مهم قدردانی میکند.
علامه اشرفی افزود که ایران و عربستان دو بازوی قوی جهان اسلام هستند و کارهای زیادی را میتوانند برای دفاع از ملتهای منطقه از جمله فلسطین و کشمیر در کنار یکدیگر انجام دهند.
وی تاکید کرد: شورای علمای پاکستان آماده تعامل نزدیک با علمای و نخبگان دینی ایران و عربستان برای استفاده از ظرفیتهای مشترک و ثمرات حاصل از توافق تهران-ریاض است و این تحول قطعا به ترویج دیپلماسی مذهبی و دینی در جهان اسلام میشود.
دستیار ویژه نخست وزیر پاکستان در امور خاورمیانه و ادیان با تمجید از رویکرد سازنده علمای ایران در برائت از افراط به ویژه تاکید بر اهمیت فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیتالله خامنهای درباره احترام به مقدسات مذاهب اسلامی، گفت: ایران، عربستان و پاکستان قادر به پیشبرد همکاری مشترک در کنار سایر کشورهای اسلامی در مسیر شناسایی نقاط مشترک برای همکاری و کمک به رفع سوء تفاهمها هستند.
وی گفت: شورای علمای پاکستان آماده برنامهریزی برای دیدارهای دوجانبه با نخبگان دینی ایران و گردهمایی سه جانبه با حضور علمای عربستان با دستور کار تقریب مذاهب اسلامی و هم افزایی میان رهبران جهان اسلام است.
به دنبال سفر بهمن ماه آیتالله سید ابراهیم رئیسی به پکن، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران از روز دوشنبه ۱۵ اسفند با هدف پیگیری توافقهای سفر رئیس جمهور، مذاکرات فشردهای را به منظور حلوفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران - ریاض با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد.
در پایان این مذاکرات، روز ۱۹ اسفند ۱۴۰۱، بیانیه سهجانبهای در پکن با امضای «شمخانی» نماینده رهبر معظم انقلاب و دبیر شورای عالی امنیت ملی، مساعد بنمحمد العیبان وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و وانگ ئی عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر و توافق تهران - ریاض برای از سرگیری روابط دوجانبه و بازگشایی مجدد سفارتخانههای دو کشور بعد از ۷ سال قطع رابطه اعلام شد.
https://irna.ir/xjM5Hf
**سقوط سطح رضایتمندی عمومی از خدمات درمانی در انگلیس
نتایج تازهترین افکارسنجی صورت گرفته در انگلیس نشان میدهد که سطح رضایتمندی عمومی از خدمات درمانی این کشور، در بحبوحه اعتصاب گسترده پزشکان، پرستاران و کارکنان آمبولانسها به پایینترین حد رسیده و مردم به تعبیر یکی از نمایندگان ارشد پارلمان، دعا میکنند که گذرشان به بیمارستان نیفتد.
یافتههای موسسه «نگرش های اجتماعی بریتانیا» نشان میدهد که تنها ۲۹ درصد مردم از خدمات درمانی در این کشور رضایت دارند. این درحالیست که انتظارهای طولانی در مراکز بهداشتی و کمبود کادر درمانی اصلیترین عامل نارضایتی مردم بشمار میرود.
از خدمات اورژانس و مراقبتهای پزشکی در بیمارستانها تا پزشک خانواده و دندانپزشکی، سطح عمیقی از بیاعتمادی در مردم موج میزند. این مساله در سنین، گروههای درآمدی و جنسیتهای گوناگون در بین طرفداران احزاب سیاسی مختلف دیده میشود.
مقایسه آمارها نشان میدهد که سطح رضایتمندی عمومی از خدمات درمانی ۷ درصد نسبت به سال گذشته افت کرده و در قیاس با سال ۲۰۱۰ میلادی ۲۹ درصد کاهش یافته است.
تنها عاملی که در رضایتمندی عمومی مشترک است، رایگان بودن خدمات درمانی است. طبق یافته های موسسه «نگرش های اجتماعی بریتانیا» ۸۰ درصد معتقدند که هزینههای درمانی باید از درآمد حاصل از عوارض و مالیاتها تامین شود. ۴۳ درصد هم بر این باورند که دولت باید مالیاتها را برای ارتقاء سطح خدمات درمانی افزایش دهد.
مرگ در راهرو بیمارستان
گرت گریفیث شهروند ساکن منطقه شروپشایر میگوید با توجه به وضعیت خدمات درمانی، کاهش سطح رضایتمندی عمدمی تعجبآور نیست. پدر او، آنتونی، که شش هفته پیش در سن ۸۳ سالگی بر اثر سرطان درگذشت، دسامبر گذشته به بخش اورژانس منتقل شد. او ۹ ساعت برای آمبولانس منتظر ماند و هنگامی که به بیمارستان رسید، به دلیل نبود تخت خالی، شب را در راهرو گذراند.
گریفیث در گفتوگو با شبکه بیبیسی افزود: «آن شب راهروهای بیمارستان لب به لب پر از بیمارانی بود که به مراقبت نیاز داشتند. فکر می کنم زمانی که آنجا بودیم، شخصی فوت کرد. بهنظرم مرگ در راهرو برای کسی که تمام عمرش مالیات پرداخت کرده داستان غمانگیزی است.
«دن ولینگ» عضو ارشد اندیشکده کینگز فاند میگوید که یافتههای موسسه «نگرش های اجتماعی بریتانیا» باید هشدار برای آنهایی باشد که در قدرت هستند. وی هشدار داد که تغییر نگرش عمومی نسبت به خدمات درمانی، با توجه به میزان کاهش سطح رضایتمندی، زمان زیادی طول خواهد کشید.
لوئیز انصاری، از سازمان مراقبت از بیماران انگلستان هم گفت: "در حال حاضر دسترسی به خدمات درمانی یک مشکل واقعی است. انتظارهای طولانی واقعا برای مردم ناراحت کننده است. آنچه ما متوجه شدیم این است که وقتی مردم با پزشک ملاقات کنند، به خدمات درمانی امتیاز بسیار بالایی میدهند. اما دسترسی به پزشک و خدمات درمانی یک مشکل واقعی است." وی به شبکه خبری اسکای گفت که سازمان خدمات درمانی در انگلیس با یک طوفانی از تقاضای فزاینده، جمعیت ضعیفتر پس از همهگیری کرونا، کمبود و اعتصاب نیروی کار مواجه است و «این وضع بسیار نگران کننده است.»
«وس استریتینگ» وزیر بهداشت کابینه در سایه انگلیس هم گفت: «پس از ۱۳ سال سوء مدیریت حزب محافظهکار، عموم مردم باورشان را به خدمات درمانی از دست دادهاند و فقط دعا میکنند کارشان به بیمارستان و اورژانس نکشد»
خدمات بهداشت ملی انگلیس (ان اچ اس) برای نخستین بار در سال ۱۹۴۸ و پس از پایان جنگ جهانی دوم بهمنظور ارائه خدمات درمانی به آسیب دیدگان و مجروحین جنگی راهاندازی شد و در حال حاضر با داشتن یکمیلیون و ۶۰۰ هزار کارمند، بهصورت رایگان به مردم انگلستان خدمات بهداشتی ارائه میکند.
بودجه این سازمان در سال راهاندازیاش در سال ۱۹۴۸ میلادی، بالغبر ۴۳۷ میلیون پوند (به ارزش امروزیاش در حدود ۹ میلیارد پوند) بوده و این رقم در سال جاری میلادی به در حدود ۱۳۶ میلیارد پوند رسیده که فشار زیادی را بر بودجه دولت این کشور وارد کرده است.
متیو تیلور مدیر اجرایی کنفدراسیون خدمات ملی درمان انگلیس معتقد است که نظام سلامت با توجه به افزایش جمعیت کشور مقرون به صرفه نیست. «کییر استارمر» رهبر حزب مخالف دولت انگلیس هم یکشنبه در اظهاراتی که رگههایی از حمایت وی نسبت به طرح خصوصیسازی نظام سلامت دیده میشد، تصریح کرد که انجام اصلاحات تنها راه نجات سازمان ملی خدمات درمان کشور است.
https://irna.ir/xjM5GR
**دیدبان حقوق بشر: تعامل با طالبان نتیجه نمیدهد
مسوول زنان دیدبان حقوق بشر میگوید که تعامل با طالبان نتیجه نمیدهد و گزینههای دیگر باید بررسی شود.
هیدر بار در واکنش به بازداشت مطیعالله ویسا مسوول بنیاد «راه قلم» گفته، زمان آن رسیده که بپذیریم تعامل سازنده با طالبان نتیجه نمیدهد و گزینههای دیگر را باید بررسی کرد.
به گفته او، بازداشت ویسا شاهدی بر ادامه و تشدید سرکوب توسط طالبان در قبال دسترسی دختران به آموزش و آزادی بیان است.
گفتنی است که طالبان، مطیعالله ویسا مسوول بنیاد راه قلم را روز دوشنبه هفتم فروردین ماه، از منطقه خوشحالخان مینه شهر کابل بازداشت و به جایی نامعلوم انتقال داد.
همچنین نیروهای طالبان دیروز سه شنبه دو برادر دیگر ویسا را بازداشت و خانهاش را تفتیش کردهاند.
بنیاد راه قلم در حوزه آموزش دختران و پسران در قندهار فعالیت دارد.
تا کنون انگیزه بازداشت آقای ویسا مشخص نیست و طالبان در این باره اظهارنظر رسمی منتشر نکرده است.
https://irna.ir/xjM5HV
**بازدید رافائل گروسی از نیروگاه اتمی زاپوریژیا در اوکراین
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به همراه هیاتی از کارشناسان این آژانس روز چهارشنبه به منظور بررسی وضعیت نیروگاه اتمی زاپوریژیا ، وارد محوطه این نیروگاه در اوکراین شد.
این دومین بازدید گروسی از این نیروگاه پس از آغاز جنگ اوکراین است که با هدف جلوگیری از وقوع هرگونه حادثه هستهای انجام میشود.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی اولین بار در سپتامبر ۲۰۲۲ از نیروگاه هستهای زاپوریژیا دیدار کرد.
در ماه اسفند بود که مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در واکنش به اصابت موشک به ژنراتورهای دیزلی نیروگاه هستهای «زاپوریژیا» درباره خطر قطع مکرر برق سیستم خنککننده آن هشدار داد.
گروسی از ماهها پیش در حال مذاکره با اوکراین و روسیه برای ایجاد فضای امن در اطراف نیروگاه زاپوریژیاست.
https://irna.ir/xjM5Hy
**عفو بینالملل:اروپا برخورد یکسان با مهاجران افغانی و اوکراینی ندارند
سازمان عفو بینالملل میگوید هرچند کشورهای اروپایی پناهندگان اوکراینی را پذیرفتهاند، اما رفتار مشابهی با کسانی که از افغانستان، سوریه و لیبی پناهنده می شوند، ندارند.
این سازمان با انتشار گزارش سال ۲۰۲۲ با عنوان "وضعیت حقوق بشر در جهان" گفته است که معیارهای دوگانه در مورد نقض حقوق بشر که در سرتاسر جهان رخ میدهد، به مصونیت از مجازات و بیثباتی دامن میزند.
در گزارش آمده محکومیت جهانی حمله روسیه به اوکراین در سال گذشته، استندردهای دوگانه اتخاذشده توسط غرب را در رابطه با نقض حقوق بشر در کل جهان برجسته میکند.
آگنس کالامار، دبیرکل عفو بینالملل، گفته است: "واکنش قوی غرب به حمله روسیه به اوکراین در تضاد شدید با شکست شرمآور آن در رسیدهگی به تخلفات فاحشی است که توسط برخی از متحدان غرب مانند اسراییل انجام میشود."
بر بنیاد گزارش، بسیاری از کشورها پس از شروع جنگ اوکراین، مسکو را تحریم کردند و مرزهای خود را به روی پناهجویان اوکراینی باز کردند، در حالی که دادگاه کیفری بینالمللی تحقیقاتی را درباره جنایات جنگی احتمالی در اوکراین آغاز کرد.
https://irna.ir/xjM5Jc
**طالبان فعالیت سه موسسه تحصیلی خصوصی در کابل را تعلیق کردند
وزارت تحصیلات عالی طالبان فعالیت تدریسی سه موسسه تحصیلی خصوصی در کابل را تعلیق کرد.
این دستورالمل از سوی نشست رهبری وزارت تحصیلات عالی طالبان صادر شدهاست.
متن این دستورالعمل در رسانهها درز کرده؛ اما وزارت تحصیلات عالی رسماً در این رابطه واکنشی نداشته است.
بر اساس این تصمیم، فعالیت موسسات تحصیلی نورین، بیان و غازی اماناللهخان به دلیل تکمیل نکردن شرایط در حالت تعلیق قرار گرفته و امسال اجازه جذب دانشجو را ندارند.
https://irna.ir/xjM5Jn
**توضیحات کاردار سفارت عراق در منامه درباره احضارش به وزارت خارجه بحرین
کاردار سفارت عراق در منامه در خصوص احضارش از سوی وزارت امور خارجه بحرین و وزارت امور خارجه عراق که به تازگی انجام شده است، توضیحاتی ارائه کرد.
«مؤید عمر عبدالرحمن» کاردار سفارت عراق در منامه امروز (چهارشنبه) در یک گروه واتساپ با عنوان «نخبگان عراق برای گفت و گو» که سیاستمداران، خبرنگاران و دانشگاهیان در آن حضور دارند، نوشت: یک سال است که در هماهنگی با وزارت حمل و نقل بحرین برای راه اندازی خطوط هوایی بین دو کشور کار میکنیم و مسئولان عراقی تایید کردهاند که تمام تمهیدات تکمیل و نیازها برآورده شده است.
وی افزود: شاه بحرین و ولیعهد این کشور، سفیران و روسای نمایندگیهای دیپلماتیک را به افطاری دعوت کرد و من در این دعوت با نخست وزیر بحرین که وزیر امور خارجه این کشور نیز او را همراهی میکرد درباره افتتاحیه خطوط هوایی بین دو کشور با او صحبت کردم.
عبدالرحمن اظهار داشت: بعدا" متوجه شدم که یک یادداشت اعتراضی علیه من وجود دارد زیرا با ولیعهد گفت و گو کردم و قرار بوده است که با وزیر صحبت کنم.
کاردار سفارت عراق در بحرین با بیان اینکه از اتفاقی که افتاد تعجب کردم، ادامه داد: در عراق، همه دیپلماتها با نخست وزیر ملاقات میکنند و او (نخست وزیر) همه نیازهای آنها را برآورده میکند.
دیروز (سه شنبه) خبرگزاری رسمی بحرین (بنا) گزارش داد که «عبداللطیف الزیانی» وزیر خارجه این کشور مراتب اعتراض منامه به آنچه که رفتار غیرقابل قبول و منافی پروتکلهای دیپلماتیک «مؤید عمر عبدالرحمن» کاردار سفارت عراق خوانده را به وی ابلاغ کرده است.
در این گزارش اشارهای به ماهیت رفتار کاردار سفارت عراق نشده بود.
وزیر امور خارجه بحرین در جریان احضار کاردار سفارت عراق در منامه و دیدار با وی، رفتار کاردار عراق را مداخله غیر قابل قبول در امور داخلی بحرین و منافی با اصول روابط دو کشور بر اساس منشور سازمان ملل متحد دانسته بود.
در این پیوند، رسانههای عراق و بحرین گزارش دادند که پس از این اتفاق، وزرای خارجه دو کشور بصورت تلفنی با یکدیگر گفت و گو کردند.
بر اساس گزارش رسانههای دو کشور، «عبداللطیف بن راشد الزیانی» وزیر امور خارجه بحرین و «فواد حسین» معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه عراق دیروز (سه شنبه) در تماس تلفنی با اشاره به عمق روابط برادرانه و تاریخی مستحکم بین دو کشور در چارچوب احترام متقابل و تفاهم مشترک در همه سطوح و تاریخ مشترک بر منافع متقابل که آنها را به هم پیوند میدهد، تاکید کردند.
آنها همچنین تاکید کردند که دو کشور مشتاق توسعه روابط حسنه موجود بین آنها و همکاریهای دوجانبه در زمینههای مختلف که منافع دو کشور و اهداف مورد نظر دو کشور و دو ملت دوست را محقق میکند، هستند.
https://irna.ir/xjM5G6
**رسوایی مالی همسر نخست وزیر انگلیس دوباره خبرساز شد
همسر نخست وزیر انگلیس بعد از رسوایی فرار مالیاتی، متهم است که به واسطه شراکت در سهام یک سازمان خیریه خصوصی، بطور مستقیم از سیاستهای مالی دولت بهرهمند شده و این مساله سووالاتی را در حوزه حقوقی تضاد در منافع شخص اول دولت، ایجاد کرده است.
نشریه انگلیسی «آی» روز چهارشنبه در گزارشی نوشت که منافع مالی خانم آکشاتا مورتی - دختر یک تاجر میلیاردر هندی - در آژانس خصوصی مراقبت از کودکان موسوم به «کورو کیدز» در دست بررسی قرار دارد.
خانم مورتی طبق اعلام سازمان ثبت شرکتها، از مارس ۲۰۲۱ تاکنون در این موسسه خیری حضور داشته و در تاریخ ۶ مارس (۱۵ اسفند) ۲۰۲۳ به عنوان سهامدار کورو کیدز ثبت شده است.
این درحالیست که براساس برنامه جدید دولت انگلیس قرار است بطور آزمایشی ۶۰۰ پوند به پرستاران جدید کودکان و یک هزار و دویست پوند به پرستارانی که از طریق آژانس کودکان به این حرفه ملحق میشوند بعنوان تشویقی پرداخت شود. این بدین معناست که آژانسهایی مانند کورو کیدز شاهد افزایش کسب و کار بواسطه تقاضای پرستارانی خواهند بود که درچارچوب برنامه جدید دولت به این حرفه میپیوندند.
نخست وزیر انگلیس دیروز (سهشنبه) در نشستی با حضور روسای کمیتههای مختلف پارلمانی ادعا کرد که تمام درآمدهای او در اظهارنامه مالی ارائه شده به پارلمان روشن است. ریشی سوناک اما نه در جلسه دیروز به شراکت همسرش در سهام موسسه کورو کیدز اشاره کرد و نه در اظهارنامه مالی ارائه شده به پارلمان.
یک سخنگوی دفتر نخست وزیر انگلیس مدعی شد مسائل خانم آکشاتا مورتی، شخصی است و به دولت ارتباطی ندارد. او در پاسخ به این پرسش که آیا نخست وزیر درباره تضاد منافع سرمایهگذاریهای همسرش در کورو کیدز و سیاستهای مالی دولت نگران است، گفت: همانطور که نخست وزیر گفته، همه منافع مالی او به روش معمول اعلام می شود.
این درحالیست که تمام نمایندگان پارلمان انگلیس بر اساس دستورالعمل این نهاد قانونگذار، موظف هستند که هرگونه منافع مالی از جمله منافع متعلق به اعضای خانواده خود را اعلام کنند.
گفتنی است که سوناک و همسرش با داشتن دارایی بالغ بر ۷۳۰ میلیون پوند در ردیف دویست و بیستودومین افراد ثروتمند انگلیس قرار دارند؛ به همین خاطر از نامبرده به عنوان ثروتمندترین نماینده مجلس یاد میشود.
https://irna.ir/xjM5K6
**انتشار کتاب "هزاره دوم آهوی کوهی" اثر استاد شفیعی کدکنی در ایتالیا
کتاب "هزاره دوم آهوی کوهی" نوشته استاد محمد رضا شفیعی کدکنی به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ایتالیا و همکاری مرکز ساماندهی ترجمه و نشر معارف اسلامی و علوم انسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و در قالب طرح ترجمه از فارسی به سایر زبان ها (TOP)، در ایتالیا به چاپ رسید.
این کتاب ترجمه پنجاه و چهار شعر از مجموعه اشعار هزاره دوم کوهی نوشته آقای دکتر شفیعی کدکنی است که توسط مترجم و با مشورت نویسنده و از نسخه منتشر شده انتشاراتی سخن (چاپ هشتم سال ۱۳۹۷ که حاوی پنج دفتر شعر نویسنده ) انتخاب شده است.
استاد شفیعی کدکنی با استفاده از تمهیدات زیبا شناختی، وحدت خاصی میان صورت و محتوای شعر برقرار ساخته است. راز مقبولیت شعر «هزاره دوم آهوی کوهی» در استفاده بجا و مناسب از روابط ساختاری در کلّیت شعر است.
دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی، شاعر، پژوهشگر و استاد ادبیات، در سال ۱۳۱۸ در شهر کدکن چشم به جهان گشود. وی دورههای دبستان و دبیرستان را در مشهد گذراند و چندی نیز به فراگیری زبان و ادبیات عرب، فقه، کلام و اصول سپری کرد.
شفیعی کدکنی مدرک کارشناسی خود را در رشته زبان و ادبیات پارسی از دانشگاه فردوسی و مدرک دکتری را نیز در همین رشته از دانشگاه تهران گرفت. او اکنون استاد ادبیات در دانشگاه تهران است.
مترجم کتاب خانم «ندا علیزاده کاشانی» استاد زبان و ادبیات ایتالیایی دانشگاه تهران و فارغ التحصیل زبان و ادبیات تطبیقی در مقطع دکترا از دانشگاه ماچراتا Macerata در ایتالیا است که سابقه تدریس درس مبانی ترجمه در دانشگاه علامه طباطبایی را در کارنامه خود دارد.
کتاب هزاره دوم آهوی کوهی توسط ناشر معتبر ایتالیایی چرکیو Cerchio که سابقه همکاری طولانی با رایزنی فرهنگی ایتالیا دارد، در اسفند ماه سال ۱۴۰۱ با مقدمه ای از محمد تقی امینی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ایتالیا منتشر و در بازار نشر ایتالیا توزیع شد.
پروفسور سیمونه کریستوفورتی استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه ونیز در معرفی کتاب حاضر، زبان فارسی را به منزله اقیانوسی بر شمرد که هنوز خواننده غربی به عمق زیبایی آن پی نبرده است. او همچنین دکتر شفیعی کدکنی را شخصیتی معرفی می کند که توانسته در ادبیات شعر نو ایرانی انقلابی عظیم ایجاد نماید.
ویراستاری متن ایتالیایی این کتاب را پروفسور سیمونه کریستوفورتی و دکتر رافائل مائوریللو عضو هیئت علمی گروه آموزشی زبان اسپانیایی دانشگاه علامه طباطبائی برعهده داشتند.
https://irna.ir/xjM5KB