ارومیه - ایرنا - دریاچه ارومیه سال‌ها منتظر بالا رفتن تراز آب بود تا در تلاطم امواج، نگین آبی آذربایجان زیبایی غروب را تقدیم بازدید کنندگانش کند.

به گزارش ایرنا، براساس اطلاعات دقیق آب منطقه‌ای آذربایجان غربی در پایان هفته اول سال جدید بیش از یک میلیارد و ۵۷۰ میلیون مترمکعب حجم آب دریاچه ارومیه است که نسبت به مهرماه سال گذشته تراز آب ۱۳ سانتی‌متر بالا آمده کهدر نتیجه بارش‌های مطلوب بویژه اجرای طرح انتقال آب از سد کانی سیب است که در هر ثانیه ۶۵ مترمکعب آب وارد پهنه نگین آبی آذربایجان می‌کند.

در ایام نوروز و بدنبال افزایش تراز، حجم آب دریاچه و اینکه مساحت آن نسبت به سال قبل ۳۱۰ کیلومتر بیشتر شده است قایق‌های به گل نشسته سال‌های گذشته به آب افتاده و در میان امواج مسافران نوروزی را در سطح دریاچه می‌گردانند تا همگان احیای دریاچه را به وضوح ببینند و از آن لذت ببرند.

با بالا رفتن تراز و سطح آب دریاچه ارومیه جلوه‌های امید و ذوق را می‌توان در جای جای این پهنه آبی مشاهده کرد.

غروب غم انگیزی که سال‌های قبل رسانه‌ها بارها آن را به آخرین نفس‌های دریاچه ارومیه تشبیه می‌کردند امروز با افزایش تراز آب، چهره دلربایی به خود گرفته است T غروبی که در افق قایق سواران به زیباترین وجه ممکن دیده می‌شود.

عصر یک روز بهاری در قسمت غربی ساحل دریاچه ارومیه در حوالی پل روگذر، آنجایی که محل توقف قایق‌های پدالی است، چشمم به زوج‌های جوان و برخی اعضای خانواده‌ها افتاد که با اجاره این نوع قایق‌ها، خود را به امواج دریا سپرده و آرام آرام بر روی سطح آب دریاچه طی طریق می‌کنند.

زیبایی‌های این روزهای دریاچه ارومیه چشم انداز امید را بار دیگر در میان مردمان این دیار و همه ایران زنده کرده تا همگان بر این باور باشند که رویای احیای دریاچه به واقعیت تبدیل شده است.

شیما بیات مسافری از تهران که در حال خرید بلیت قایق پدالی است، می‌گوید: سه سال پیش برای دیدن دریاچه به ارومیه آمدم اما به غیر از افسوس چیزی نصیبم نشد چون میزان آب در حدی پایین بود که نمک‌های سطح آن به خوبی دیده می‌شد.

او گفت: با پیگیری اخبار متوجه شدم با اقداماتی که در این زمینه شده خوشبختانه تراز آب دریاچه ارومیه افزایش داشته و الان خودم شاهد این امر مهم هستم و می‌خواهم سوار بر قایق در سطح دریاچه گردش کنم.

قایق‌های رنگارنگ پدالی مستقر در این نقطه از دریاچه چهره غروب را دل نشین تر کرده، ذوق مسافران از چهره‌شان مشخص است چرا که بر روی بزرگترین دریاچه آب شور جهان در حال گشت زنی هستند، دریاچه‌ای که در بحران کم آبی قرار گرفته بود و کم کم در حال خاموش شدن و حذف از نقشه ایران بود.

احیای دریاچه ارومیه از شعارهای دولت سیزدهم است که در نخستین سفر رییس جمهور به آذربایجان غربی در قالب یک مطالبه مهم، احای آن در اولویت قرار گرفت که یکی از مهمترین اقدامات به سرانجام رساندن پروژه‌ ملی آبرسانی از طریق سد کانی سیب به دریاچه بود که پس از سال‌ها، اوایل اسفند سال قبل به ثمر نشست و آب از این طریق وارد پیکره دریاچه شد.

با این افتتاح و بهره برداری بزرگ، قرار است از این طریق سالانه ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب به حوضه دریاچه ارومیه منتقل ‌شود که اکنون هر ثانیه ۶۵ مترمکعب آب از این طریق به دریاچه می‌ریزد.

با اجرای فاز دوم این طرح (از محل تصفیه خانه فاضلاب شهرهای ارومیه و تبریز و حق آبه رودخانه‌های حوضه آبریز دریاچه) نیز قرار است سر جمع بیش از ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب سالیانه وارد دریاچه ارومیه شود.

سینا که ۹ سال دارد و با ذوق خاصی به سمت قایق‌ها می‌دود، به پدرش می‌گوید: تو رو خدا سوار این قایق‌ها بشیم.

ذوق و شوق سینا دلنشینی سفر این مسافران گیلانی را دو چندان می‌کند و همگی با سوار شدن بر یک قایق پدالی به سمت غروب در امتداد دریاچه حرکت می‌کنند.

آقا و خانم هر دو پدال زنان قایق را به حرکت در می‌آورند و سینا با دست زدن والدین خود را تشویق می‌کند تا این چنین قایق سرعت بیشتری به خود گیرد.

شهرام ۳۸ سال دارد و از اهواز به ارومیه آمده است و به خبرنگار ایرنا می‌گوید: از جنوب آذربایجان غربی وارد این استان شدم و در مسیرم دنبال دریاچه ارومیه می‌گشتم.

به من گفتن بیشترین زیبایی در اطراف پل میانگذر و منطقه کاظم داشی است برای همین به این محل آمدم تا از نزدیک احیای دریاچه ارومیه را ببینم.

او گفت: با همسرم تصمیم گرفته بودیم عید نوروز ۱۴۰۲ در ارومیه باشیم الان با دیدن بالا آمدن تراز آبی دریاچه ارومیه از تصمیم مان خوشحال هستیم.

ثمین سهرابی که با همسر و کودکی در بغل به سمت غروب خیره شده است، می‌گوید: در کنار دریاچه بودن و خیره شدن به این زیبایی مفهوم دیگری به این پیکره می‌دهد که اگر آب سطحی بیشتر شود می‌توان شاهد امواج این دریاچه زیبا هم بود.

او افزود: فکر می‌کردم این دریاچه دیگر احیا نمی‌شود و مثل سال‌های گذشته وعده‌ها در حد شعار باقی می‌ماند ولی خوشحالم که امیدها برای احیای دریاچه زیبای ارومیه زنده شده تا مردم از دیدن آن لذت کافی را ببرند.

محمد اخباری هم از کرج تا ارومیه سفر کرده تا خود شاهد به نتیجه رسیدن اقدامات دولت سیزدهم باشد لذا با ذوق خوشایندی منتظر رسیدن نوبت برای سوار شدن به قایق پدالی است.

او به خبرنگار ایرنا در خصوص احیا دریاچه ارومیه گفت: زیبایی این منطقه در وجود دریاچه است که در صورت خشک شدن و تبدیل آن به بیابان مسلما اکوسیستم منطقه در حد وسیعی در هم می‌شکست.

وی در ادامه با تاکید بر لزوم توجه به احیای این دریاچه افزود: اگر روند افزایش سطح آب بیشتر به چشم بیاید مسلما میزان امید نیز در دل و اذهان عمومی بالاتر رفته و گردشگران بیشتری به این منطقه سفر می‌کنند.

حدود یک ماهی است که از افتتاح طرح عظیم آبرسانی به دریاچه ارومیه می‌گذرد و همین باعث شده تا بر پیکره دریاچه ارومیه آبرسانی خوبی رخ دهد.

این امر در روزهای تعطیل نوروز ۱۴۰۲ سبب شادی مردم بویژه گردشگران و مسافران نوروزی در اطراف پل میانگذر دریاچه شده است.

غروب آفتاب در این نقطه از ایران اسلامی زیباست و از حرف‌های گردشگران مفهومی تبلور می‌شود که همه با این امید به اینجا سفر کرده‌اند تا در آینده باز هم شاهد موج‌های بزرگ و شور دریاچه باشند.

موج‌هایی که باعث شده بود تابلوهای شنا کردن ممنوع در سواحل دریاچه بیشتر به چشم آیند تا خطری متوجه مسافران نباشد.

مدیریت خوب و اجرای طرح‌های بزرگ در حوزه احیای دریاچه همگی با هدف افزایش سطح آب اجرایی می‌شود و اگر رشد این آب در حد اعلایی باشد آن موقع باید منتظر شنیدن صدای امواج نیز باشیم.

قایق سواران با دوربین گوشی‌های شخصی همراه این لحظات را ثبت می‌کنند تا در خاطرات‌شان سفر به ارومیه و گردش بر روی دریاچه به یادگار بماند.

فردی اهل ارومیه و سوار بر قایق پدال زنان به ساحل نزدیک می‌شود، از لذت بی اندازه قایق سواری در دریاچه ارومیه می‌گوید و معتقد است اکنون به احیای دریاچه بیشتر امیدوار است.

او آخرین تجربه قایق سواری در این دریاچه را برای ۱۰ سال پیش می‌داند و می‌گوید: سال‌های زیادی می‌گذرد و با روند کاهش آب، در تخلیم نمی‌گنجید بار دیگر امکان سوار شدن بر همین قایق و گردش بر سطح دریاچه را ببینم.

وی احیا دریاچه ارومیه را قدمی مبارک برای کشور و منطقه دانست و گفت: خوشحالم دریاچه ارومیه در مسیر احیا قرار گرفته است و اینک همه باید قدر این نعمت خدادادی را بیشتر بدانیم و تلاش کنیم دیگر به سرنوشت تلخ قبل دچار نشود.

با گذشت لحظات، خورشید از افق دریاچه ارومیه محو می‌شود، دریا رنگ سرخ به خود می‌گیرد، کم کم قایق‌ها به ساحل بر می‌گردنند تا در تاریکی مسیر خود را در غروب دریاچه گم نکنند.

بیشتر بخوانید:

احیای قایق سواری در دریاچه ارومیه+فیلم

۶۵ مترمکعب آب در ثانیه به پیکره دریاچه ارومیه وارد می شود

به گزارش ایرنا، طبق آخرین پایش صورت گرفته، تراز دریاچه ارومیه به یک هزار و ۲۷۰ متر و ۲۶ سانتی متر رسیده که نسبت به ۶ ماه گذشته بیش از ۱۳ سانتی‌متر افزایش یافته است.

اکنون وسعت دریاچه نیز به یک هزار و ۲۴۱ کیلومتر مربع رسیده که نسبت به مهرماه سال گذشته ۳۱۱ کیلومتر مربع افزایش را نشان می‌دهد.

حجم آب دریاچه امروز به بیش از یک میلیارد و ۵۷۰ میلیون متر مکعب رسیده که نسبت به کمترین حجم ثبت شده برای آن تقریبا سه برابر شده است.