فریدون عباسی دوانی در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی ایرنا در مورد دستاوردهای سفر آیت الله سیدابراهیم رئیسی به پکن که سال گذشته به دعوت رییس جمهور این کشور انجام شد، گرفت: مناسبات جمهوری اسلامی ایران با کشور چین ریشه چند ساله دارد. البته در گذشته پس از این اینکه شکوفایی اقتصاد چین در جهان احساس شد، غربیها به مبارزه با این اقتصاد پرداختند و تلاش کردند این اقتصاد را محدود کنند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی افزود: اما چین با حفظ ارزش پول ملی، قیمت تمام شده کالاها در تولید زیاد خود پایین نگاه داشت و مدیریت بازرگانی بسیاری از کالاها و محصولات را در دست گرفت و تقریبا هرکالا و خدماتی را در دنیا کپی کرد و در ادامه نسبت به تولید آن اقدام کرد.
نماینده مردم کازرون در مجلس با بیان اینکه کشور چین حتی مراودات خود با کشورهای آفریقایی را افزایش داد، عنوان کرد: چین حتی با کشورهای اروپایی و آمریکایی ارتباط دارد و توسعه اقتصادی با این کشورها را هم مدنظر قرار داده است. اما از آنجا که توسعه اقتصادی را به خارج از سرزمینهای خود مانند کشورهای آفریقایی هدایت کرد، عصبانیت استعمارگران غربی را به همراه آورد.
ایران همراه با چین، روسیه و عربستان مناسبات جدیدی را در جهان ایجاد کرد
عباسی، توسعه و پیشرفت چین را سبب انگیزه غرب برای تحمیل رکود اقتصادی به این کشور و ورود به جنگ اقتصادی با چین عنوان کرد و گفت: چنین شرایطی چین را بر آن داشت تا یارگیری از سایر کشورها به ویژه کشورهای صاحب انرژی را در دستور سیاست خارجی خود قرار دهد و در ادامه ایران، روسیه و عربستان بیش از گذشته به شرکای تجاری چین اضافه شوند و مناسبات جدید جهانی را رقم بزنند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران یکی از اصلی ترین بازیگران در منطقه و بین الملل محسوب میشود، عنوان کرد: پس از اینکه جمهوری اسلامی تروریستهای داعش را شکست داد و در ادامه هژمونی آمریکا را در منطقه ناکام گذاشت، توجه چین و سایر کشورهای منطقه به جمهوری اسلامی بیش از گذشته شد.
وی ادامه داد: بازار صنعتی و انرژی ایران مدنظر کشور چین است و همچنین مراودات اقتصادی برای هر دو طرف در بخشهای مختلف به ویژه این دو حوزه سود ده خواهد بود.
انسجام قوای سه گانه در دولت سیزدهم جهان را علاقمند به بهبود روابط با ایران کرد
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت گذشته توان لازم برای پیشبرد اهداف نظام و توجه به کشورهای شرق و همسایه را نداشت، گفت: در سال ۱۴۰۰ با روی کار آمدن دولت سیزدهم بین قوای سهگانه انسجام مثبتی شکل گرفت و سایر کشورهای خارجی به این انسجام توجه کردند که در علاقمندی آنها برای بهبود روابط خود با جمهوری اسلامی ایران تاثیر به سزایی گذاشت.
رییس اسبق سازمان انرژی اتمی، سفر رییس جمهور به چین در سال گذشته را ارزشمند و بسیار مهم توصیف کرد و گفت: این سفر سبب شد ورود به جزییات اجرای قرارداد ۲۵ ساله بین ایران و چین در دستور کار قرار بگیرد و توافقات ارزشمندی در حوزه اقتصادی، توسعه زیرساختها و فعالیت در مناطق مختلف تجاری و اقتصادی ایران را فراهم کند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه همه تحلیل گران پذیرفتند که اقتصاد و سیاست آینده جهان به قاره آسیا گره خورده است، تصریح کرد: کشورهای جهان این را متوجه شدند که امنیت جهان در گرو امنیت و ثبات اقتصادی کشورهای آسیایی است و ایران هم بخش مهمی از این بلوکبندی قدرتمند در قاره آسیا به شمار میرود.
عباسی اضافه کرد: در این شرایط ایران نیاز دارد که روابط خود را با کشورهایی نظیر روسیه، چین و کشورهای مستقل جهان توسعه دهد. چرا که کشورهای اروپایی مدعی هستند همه مشکلات سیاسی، اقتصادی و امنیتی ایران به غرب مربوط است و جمهوری اسلامی مجبور به پذیرش همه خواستههای آنها در برجام است. اما نگاه به شرق و کشورهای همسایه که در دولت سیزدهم در دستور کار قرار گرفت و ارتقاء روابط با کشورهای نظیر چین، روسیه و عربستان سیاست غرب را در این هدف ناکام گذاشت.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یادآور شد: کشور روسیه هم ظرفیت افزایش تراز تجاری و اقتصادی با ایران را دارد. چرا که تراز تجاری ایران با کشورهای همسایه بیش از ۳۰۰ تا ۴۰۰ درصد افزایش یافته و به نظر میرسد سفر رییس جمهور به چین و اجرای قرارداد ۲۵ ساله میتواند چشمانداز وسیعی برای سرمایهگذاریهای دراز مدت بین دو کشور ایجاد کند.
جلب اعتماد سرمایه گذاران برای وجود امنیت در ایران ضروری است
وی با تاکید بر اینکه برای اجرای بهتره قرارداد ۲۵ ساله بین ایران و چین، لازم است اعتماد سرمایه گذاران چینی را برای سرمایه گذاری بهتر جلب شود، اظهار داشت: در این راستا باید نظام اداری کشور را در دستگاههای مهمی مانند وزارت نفت شفاف کرد و پنجره واحد و ضمانت اجرایی لازم برای سرمایه گذاری بخشهای خصوصی را فراهم کنیم.
نماینده مردم کازرون در مجلس اضافه کرد: وقتی جلوی رشوه و فساد در دستگاههای مختلف گرفته شود، اعتماد سرمایهگذاران افزایش خواهد یافت. بر همین اساس باید موانع جلوی پای بخش خصوصی را برداشت و از سازمان بازرسی کل کشور خواست تا ماموریت خود را به بهترین شکلی در نظارت و تسهیل گری انجام دهد.
عباس با بیان اینکه باید به پلیس و نیروهای نظامی و انتظامی در ایجاد امنیت در کشور اعتماد کرد، یادآور شد: به هر میزان که این اعتماد افزایش یابد، اعتماد سرمایه گذاران خارجی نیز بیشتر میشود چرا که آنها خواهند دانست هرگونه سوءاستفاده یا سرقت و فسادی در سرمایه گذاری، پلیس و نیروهای وابسته به آنها نسبت به کشف این موضوع اقدام کرده و نگرانی وجود ندارد.
سیاست تقویت تعاملات دولت سیزدهم با همسایگان توانست نتایج مثبتی عائد کشور کند
در همین زمینه فدا حسین مالکی در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی ایرنا در مورد اقدامات دولت سیزدهم برای توسعه تعاملات سیاسی و اقتصادی با کشورهای همسایه گفت: یکی از دولت های که بعد از انقلاب توانست فضا را برای تقویت و توسعه تعاملات سیاسی با کشورهای همسایه فراهم کند دولت سیزدهم است، آیت الله رییسی با سیاست تقویت تعاملات با کشورهای همسایه توانست در حوزه های تجاری، سیاسی و اقتصادی نتایج مثبتی عائد کشور کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بیان داشت: تقویت تعاملات با برخی از کشورهای قدرتمند منطقه نشان دهنده موفقیت دولت سیزدهم در حوزه های سیاسی و اقتصادی بوده است.
امضای سند راهبردی با کشورهای چین و روسیه عصر جدیدی از روابط ایران با کشورهای منطقه است
نماینده مردم زاهدان امضای سند راهبردی با کشورهای چین و روسیه را عصر جدیدی از روابط ایران با کشورهای منطقه عنوان کرد و گفت توسعه این تعاملات باعث اقتدار کشورهای خاورمیانه و آسیایی غربی خواهد شد و با نزدیکی این کشورها آمریکا از معادلات منطقه حذف می شود.
نماینده مردم زاهدان تقویت و افزایش منافع مشترک استراتژیک با چین و روسیه را ازجمله ماموریتهای مهم دولت سیزدهم خواند و اظهار داشت: دولت سیزدهم با محور قرار دادن خنثیسازی تحریمهای اقتصادی غرب علیه کشورمان دستاوردهای مهمی داشته است و با احیای این ظرفیتهای موجود نشان داد که دولت قبل به امید برجام فرصت های زیادی را از دست داد.
رییس جمهور و دستگاه دیپلماسی درک صحیح از تحولات نظام بین الملل دارند
مالکی با بیان اینکه رییس جمهور و دستگاه دیپلماسی درک صحیح از تحولات نظام بین الملل دارند، بیان داشت:تقویت ارتباطات با کشورهای همسایه و منطقه ضرورتی برای کشور بود وکشورهای غربی هم اگر با حسن نیت و صادقانه وارد تعامل با ایران شوند ما آماده همکاری سیاسی و اقتصادی با همه کشورها بجز رژیم صهیونیستی هستیم.
وی اولویت دولت سیزدهم در دیپلماسی اقتصادی را موفقیت آمیز خواند و گفت: اولین گام دولت در موضوع ارتباط با همسایگان بویژه در حوزه خلیج فارس این است که ذهنیت های کشورهای حوزه خلیج فارس در بحث ایران هراسی که از سوی غربی ها تبلیغ می شود از بین برود و آنها بدانند که جمهوری اسلامی همیشه به دنبال تامین صلح و ثبات منطقه است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به روابط تاریخی و دیرینه ایران با کشورهای مسلمان همسایه، تصریح کرد: شیطنت های از سوی رسانه های صهیونیستی در جریان است تا بین جمهوری اسلامی و کشورهای حوزه خلیج فارس فاصله ایجاد کند، اما این کشورها علاقمند توسعه روابط خود با ایران هستند و با اتحاد و انسجام این کشورها هم نیازی به حضور بیگانگان در منطقه نیست.
روابط ایران با کشورهای حوزه قفقاز و آسیای میانه نسبت به گذشته بهتر شده است
نماینده مردم زاهدان ظرفیت دولت سیزدهم در توسعه تعاملات را مثبت ارزیابی کرد و گفت: در حوزه قفقاز و آسیای میانه روابط نسبت به گذشته بهتر شده است و مقامات عالی این کشورها دیدارهای از ایران داشتند و طرفین توانستند به نتایج مثبتی در حوزه های مختلف دست پیدا کنند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به عملیات سوآپ سهجانبه بین ترکمنستان، ایران و جمهوری آذربایجان که در حاشیه پانزدهمین نشست سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) امضا شده بود، گفت: ایران بر اساس این قرارداد سالیانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز ترکمنستان را به آذربایجان تحویل میدهد و این مصداق بارزی از فعال کردن دیپلماسی انرژی و توسعه همکاریهای ایران با کشورهای همسایه محسوب می شود.
مالکی با اشاره به سفر هیات های ایرانی به کشور عمان، اظهار داشت: طرف عمانی رغبت زیادی برای توسعه تعاملات با جمهوری اسلامی دارد به طوری که اعلام کرد که حاضرند یک اسکله اختصاصی در اختیار ایران قرار دهند این نشان می دهد که اتفاقات خوبی در حوزه سیاست خارجی در دولت سیزدهم رخ داده است و امیدواریم این فضا به رشد و توسعه اقتصاد کشور کمک کند.
افزایش صادرات نفت با وجود تحریمها از دستاوردهای دولت سیزدهم است
حسین حسینزاده در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی ایرنا در مورد موفقیت دولت سیزدهم در فروش نفت گفت: دولت سیزدهم موفقیت بی نظیری در حوزه دیپلماسی انرژی داشته است و با وجود تحریم ها و محدودیت توانست فروش خوبی در حوزه نفت داشته باشد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: دولت سیزدهم با استفاده از ظرفیتهای بازاریابی خود در حوزه دیپلماسی انرژی توانست میزان فروش نفت را به بالاترین میزان از سال ۹۷ تاکنون انجام دهد.
نماینده مردم لارستان یادآور شد: بنا به گزارش وزیر نفت در ۱۱ماهه سال ۱۴۰۱، ۱۹۰ میلیون بشکه نفت بیشتر از سال ۹۹ و نسبت به سال ۱۴۰۰ هم حدود ۸۳ میلیون بشکه نفت بیشتری به فروش رفته است که این نشان موفقیت دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم بوده است.
حسین زاده تصریح کرد: بنا بر آمارها امسال صادرات گاز ایران ۱۵ درصد افزایش یافته و ۶.۵ میلیارد دلار از مطالبات صادرات (LPG )وصول شده است که این رشد می تواند به توسعه اقتصاد کشور کمک کند.
دولت قبل کشور را با کمترین میزان تولید و صادرات نفت به آیتالله رئیسی تحویل داد
وی خاطر نشان کرد: تولید نفت ایران که در سال ۲۰۲۰ به ۲ میلیون بشکه در روز کاهش یافته بود در سال جاری میلادی به ۲ میلیون و ۷۶۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کرده است این در حالی است که دولت قبل کشور را با کمترین میزان تولید و صادرات نفت به آیتالله رئیسی تحویل داد، اما آمارهای اوپک و نمایههای اقتصادی ایران نشان از افزایش تولید و صادرات نفت در مقایسه با سال های گذشته دارد.
وی افزود: استفاده از راهکارهای مختلف برای افزایش فروش و صادرات نفت با وجود تحریمها فروش نفت را متوقف نکرد و با خلق بازارهای جدیدی فرصت های خوبی عائد کشور کرد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس اظهار داشت:افزایش صادرات نفت خام و میعانات گازی از طریق انعقاد قراردادهای جدید فروش، تمرکز بر بازارهای جدید صادراتی و بهرهگیری از روشهای متنوع فروش از جمله تهاتر، بخشی از سیاست دولت سیزدهم در صادرات نفت بوده است که نشان از دستاوردهای مثبت دولت در این حوزه دارد.
اتخاذ رویکرد دیپلماسی فعال انرژی از سوی دولت سیزدهم سبب افزایش مشتریهای نفتی ایران شد
وی فعال شدن دیپلماسی انرژی و منطقهای برای توسعه صنعت نفت و گاز کشور را مهم ارزیابی کرد و گفت: اتخاذ رویکرد دیپلماسی فعال انرژی از سوی دولت سیزدهم سبب افزایش مشتریهای نفتی ایران و جهش درآمدهای نفتی کشور شده است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به سفر همراهی خود با وزیر نفت به کشورهای حوزه آمریکای لاتین گفت: سفرهای وزیر نفت برای گسترش مبادلات در حوزه انرژی، سفر به ترکمنستان و آذربایجان برای سوآپ گازی، سفر به تعدادی از کشورهای آمریکای لاتی از اقدامهای سازنده وزارت نفت بهشمار میرود که در حوزه تقویت دیپلماسی انرژی انجام شد.
وی با بیان اینکه بازار انرژی بسیار گسترده است و توسعه تعاملات تجاری در این زمینه به نفع کشور است، گفت: افزایش صادرات و رکوردشکنی در تولید نفت ایران با وجود ادامه تحریمهای اقتصادی از دستاوردهای دولت سیزدهم است که امیدواریم مردم بزودی شاهد نتایج این دستاوردها باشند.