به گزارش ایرنا، ضمن عرض تسلیت به بازماندگان این عزیزان مروری داریم بر اسامی افرادی که در ۱۳ روز گذشته سایهشان از سر فرهنگ و هنر کشور کم شد.
احمد سمیعی (گیلانی)
احمد سمیعی (گیلانی)، پیشکسوت حوزه فرهنگ و ادبیات ۲ فروردین در ۱۰۳ سالگی در منزل خود در تهران از دنیا رفت.
چند روز پیش از آغاز سال ۱۴۰۲، نیکولا رُش (Nicols Roche)، سفیر فرانسه در ایران، با حضور در منزل سمیعی گیلانی، بالاترین نشان نخل آکادمیک فرانسه، کوماندور، را به او اهدا کرد.
احمد سمیعی (گیلانی) مترجم، ویراستار و مدیر گروه ادبیات معاصر فرهنگستان در ۱۱ بهمن ۱۲۹۹ در رشت به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در رشت گذراند و سپس وارد دانشگاه تهران شد. در اواخر دهه ۱۳۴۰ بهعنوان ویراستار در مؤسسه انتشارات فرانکلین آن زمان مشغول خدمت شد و به موازات آن دوره کارشناسی ارشد زبانشناسی را در دانشگاه تهران گذراند.
او در کنار حرفه ویراستاری، چند کتاب در زمینه آیین نگارش و ویرایش تألیف کرد و مقالههای ارزشمندی در مجلات متعددی نظیر پیک جوانان، کتاب امروز و رودکی به چاپ رسانید.
سمیعی کار ترجمه را با برگرداندن رمان «دلدار و دلباخته» از ژرژ ساند شروع کرد و بعداً آثاری را از نویسندگان بزرگی مانند ژرژ پرک و گوستاو فلوبر به فارسی برگرداند.
علی پاداش
علی پاداش خبرنگار قدیمی و پیشکسوت روزنامه کیهانِ، ۲ فروردین ۱۴۰۱ پس از تحمل مدتها بیماری درگذشت.
علی پاداش در سالهای آغازین دهه چهل شمسی به عنوان خبرنگار شهری به استخدام روزنامه کیهان درآمد.
او که تا پیش از انقلاب خبرنگار حوزهی شهرداری تهران بود، از جمله اعضای فعال سندیکای نویسندگان و خبرنگاران کیهان بود که برای ساخت مجتمع کوی نویسندگان و خبرنگاران بسیار تلاش کرد.
به گفتهی دخترش، علی پاداش مدتی پیش به کرونا مبتلا شد و به همین دلیل، ریهاش دچار آسیب شد او چند روز پیش از بیمارسان به خانه رفت و درست در آخرین روز سال کهنه به دلیل سکته قلبی درخانهاش واقع در کوی نویسندگان راهی سفر ابدی شد.
نورمحمد ذوالفقاری
نورمحمد ذوالفقاری، بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون، هفتم فروردین به دلیل ایست قلبی در بیمارستان ایرانشهر از دنیا رفت.
ذوالفقاری، بازیگر سینما و تلویزیون، متولد ۱۳۲۹ در تهران بود. او بیش از ۵۵ سال در سینما فعالیت کرد. در آغاز به عنوان دستیار فیلمبردار با پروژههای سینمایی همکاری داشت و از مقطعی به بعد به عنوان بازیگر نیز به ایفای نقش در آثار سینمایی و تلویزیونی پرداخت.
از جمله آثاری که زندهیاد ذوالفقاری در آنها بازی داشته، میتوان به فیلمهایی همچون «غلامرضا تختی»، «انگشتر»، «یک دزدی عاشقانه»، «حبیب آقا» و سریال «ابله» اشاره کرد.
حجت الاسلام حمیدرضا عذیری
استاد برجسته حوزه امیرالمومنین و شاگرد آیت الله مجتهدی تهرانی ۱۱ فروردین دار فانی را وادع گفت.
حجت الاسلام حمیدرضا عذیری از اساتید حوزه های علمیه تهران و قم در تهران به دیدار حضرت حق شتافت.
او که از شاگردان مبرز آیت الله تقوایی و استاد برجسته حوزه امیرالومنین در تهران بود، سالیان متمادی از محضر آیت الله مجتهدی تهرانی نیز بهره مند شده است.
این طلبه فاضل که سالها در حوزه های علمیه تهران و قم به پرورش شاگردان علوم دینی بسیاری همت گماشت، در تهران ندای حق را لبیک گفت.
منوچهر جمالیپور
منوچهر (محمدعلی) جمالیپور عکاس قدیمی سینمای ایران درگذشت.
جمالیپور عکاس فیلمهای قدیمی سینمای ایران که متولد ۶ شهریور ۱۳۱۹ در تهران بود، سه شنبه ( ۸ فرودین ماه) در تهران درگذشت.
جمالیپور عکاسی سینما را از سال ۱۳۴۸ آغاز کرد و در کارنامهاش فیلمهایی چون غربتیها (۱۳۵۶)، تنگنا (۱۳۵۲ )، خورشید در مرداب ( ۱۳۵۲)، بابا نان داد (۱۳۵۱)، شهر آفتاب (۱۳۵۱)، شیر توشیر (۱۳۵۱) و قدیر (۱۳۵۱) دیده میشود.
جمالیپور از دوستان نزدیک صمد قاسمی، رضا عابدی، بانکی، امیر نادری، عبدالله اسکندری و... بود.
وی پس از انقلاب به عکاسی صنعتی، تبلیغاتی و آتلیهای روی آورد و از دههی ۷۰ به عضویت هیئت مدیرهی شورای عکاسان ایران درآمد. وی همچنین آتلیهی سبز فیلم را تاسیس کرد.
بتول فیروزان
بتول فیروزان نویسنده، مترجم و نوه امام موسی صدر ۱۱ فروردین در ۳۵ سالگی دارفانی را وداع گفت.
بتول فیروزان متولد ۱۳۶۷ دانشآموخته مطالعات روانکاوی نظری از دانشگاه UCL لندن بود و مقالات متعددی از جمله زمینههای روانی شکلگیری و رشد گروههای همچون داعش را در جهان اسلام نگاشته بود.
وی همچنین از مترجمان مجموعه «بچههای اطراف جهان» در نشر اطراف بود که ترجمه «پسری که با برگ موز فوتبال راه انداخت» نوشته کیتی اسمیت میلوِی از آثار زندهیاد فیروزان است.
ترجمه «نقطه میخواست فرار کند» که از آثار هشام مطر بود، از دیگر آثار این مترجم فقید است.
بتول فیروزان فرزند مهدی فیروزان نویسنده، موسس و مدیرعامل شهرکتاب، حورا صدر و نوه امام موسی صدر بود.