گروه سیاسی ایرنا- عزتالله ولی پور: بیش از سه دهه است که نام گذاری سال ها از سوی مقام معظم رهبری، ابلاغ می شود که به ویژه در سال های اخیر با محوریت امورات اجرایی و اقتصادی، با تمرکز بر اقتصاد مقاومتی و توجه به تولید داخلی، سرلوحه برنامه های مسولان و مردم است.رهبر معظم انقلاب در سخنان اولین روز سال جدید، در ابتدا تلخی ها و شیرینی های سال ۱۴۰۱ و عوارض اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را اشاره فرمودند و مهم ترین مساله کشور را اقتصاد و معیشت مردم، برشمردند.
در تحلیل منویات معظم له، ابتدا سرفصل ها را مورد بررسی قرار می دهیم
الف- تلخی ها:
-تورم و گرانی، به ویژه مواد خوراکی و لوازم اصلی زندگی به ویژه تبعات این مورد برای دهک های پایین جامعه
به روشنی و با محاسبه دقیق از سبد خانوار و رابطه تورم با معیشت مردم می توان دریافت که فرمول تامین سبد خانوار از شاخص هایی چون نرخ تورم و البته رشد تولید و مسائلی چون اشتغال و پویایی اقتصاد تبعیت می کند. اینکه مقام معظم رهبری بر مهار تورم تاکید دارند، کاملا محاسبات علمی و منطقی در علم اقتصاد است و راهکارهای برون رفت از تورم در فرآیندهای اجرایی و قانون گذاری و البته پویایی بخش خصوصی و اقتصاد مردم محور و اقتصاد مقاومتی، قابل رصد و تحلیل است.
ب- شیرینی ها-
راه اندازی کارخانه های تعطیل و نیمه تعطیل در سال های اخیر، بارها ازسوی معظم له، توجه به تولید کنندگان و حمایت از این قشر که در صف مقدم جنگ اقتصادی هستند، مورد تاکید قرار گرفته است.در بسیاری از استان های کشور، ماموریت استانداران، فرمانداران و مسولان قضایی و نمایندگان مجلس، در برداشتن موانع برای ازسرگیری فعالیت کارخانه ها و صنایع رها شده و نیمه تعطیل قرار گرفته است که آمار مثبت و قابل توجهی در این زمینه وجود دارد.
-افزایش شرکت های دانش بنیان به ویژه در سال ۱۴۰۱ که ارزش این شرکت ها بالا رفتهاز شاخص های اصلی اقتصاد مقاومتی، توجه به اقتصاد دانش بنیان و حمایت از شرکت ها و کسب و کارهایی است که با مجهز شدن به تکنولوژی و نوآوری به ویژه در قالب استارت آپ ها، توسط جوانان نخبه در سطح کشور گسترش یافته است.
-کاهش ولو یک درصدی بیکاری
رابطه بیکاری با رشد تولید و مهار تورم به ویژه برنامه ریزی کاهش موانع و بروکراسی ها جهت تسهیل و تسریع در راه اندازی کسب و کارها، بسیار مهم است و موفقیت در کاهش نرخ بیکاری، کلید پویایی و خروج از انفعال اقتصادی است.
-وضعیت موجود تولیدکنندگان
عملکرد تولیدکنندگان در سال ۱۴۰۱، مثبت بود و تقویت این قشر پیشران در اقتصاد با حمایت های قانونی و عملی، بستر اشتغال آفرینی را توسعه می دهد
-شاخص بیمه
از روش های علمی و روز دنیا در افزایش شاخص امنیت روانی و حمایت های هوشمندانه، توجه به بیمه و گسترش این فرهنگ در بین مردم است به ویژه در بیمه های درمانی که درکشور در این زمینه، اقدامات مثبتی انجام شده است.
-سازندگی به ویژه در بخش های راه، آب، گاز، محیط زیست
انجام برنامه ریزی دقیق و تعریف مکانیزم های اجرایی قابل عملیاتی شدن توسط استادان دانشگاه ها، نخبگان و خبرگان جامعه، بستر سازندگی را فراهم می کند. آمار مناسبی در استان ها از حوزه های زیربنایی وجود دارد به ویژه در مناطق روستایی که با راه اندازی قرارگاه های محرومیت زدایی، اقدامات جهادی توسط مسولان و مردم در حال گسترش است.
با توجه به موارد فوق، برشی دیگر از منویات مقام معظم رهبری می زنیم در خصوص اشاره ایشان به وضعیت موجود دنیا که فرمودند: کشورهای ثروتمند هم مشکلات اقتصادی دارند و مشکلات اقتصادی فقط محدود به ما نیست،برای نمونه ورشکستگی بانک هااین تفکر که مشکلات اقتصادی فقط مربوط به کشورهای درحال توسعه یا پایین تر است کاملا برگرفته از القائات تفکرات مافیای استکبار هست که البته در کشور ما با روشنگری ها و ارائه تحلیل ها و اخبار درست، افکار عمومی در جریان روند اقتصادی دنیا قرار می گیرند و نقش استادان و تحلیلگران و به ویژه رسانه ها و فعالان رسانه در فضای مجازی بسیار تعیین کننده است.
در پایان به این نکته اشاره می کنیم که همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند، مخاطب منویات ایشان در درجه اول، مسولین و در درجه دوم، فعالان اقتصادی و فعالان مردمی و فرهنگی و صدا وسیما هستند و فرهنگ سازی جهت تمرکز و توجه به این موضوع، بسیار مهم است.
دو برش تخصصی به صحبت های روز اول سال جدید، همانا:
یکم-سرمایه گذاری در کار تولید که قطعا شناسایی، جذب و حمایت از سرمایه گذار باید در اولویت فعالیت و ماموریت استانداران و فرمانداران در استان ها باشد.ایجاد انگیزه در سرمایه گذاران با کاهش موانع بروکراسی و افزایش تسهیلات، یک راهبرد مهم است که باید در اولویت برنامه های سال ۱۴۰۲ باشد.
دوم- مواسات، کمک های مردمی و همکاری های مردمی با طبقات ضعیف جامعه
بدون تردید جلب مشارکت های مردمی و داوطلبانه یک اصل است که اگر به صورت فرهنگ در بین آحاد جامعه و مسولان ،نهادینه شود، بسیاری از موانع و مشکلات معیشتی و اقتصادی، کاهش خواهد یافت.حمایت از راه اندازی سمن ها و تشکیلات مردم پایه، بازوی بسیار مهمی برای مسولان اجرایی کشور است.
در جمع بندی تحلیلی از بیانات روز اول سال جدید مقام معظم رهبری به راهبردهای کلی ذیل می رسیم:
یکم-نهادینه کردن فرهنگ اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانش بنیان و اقتصاد مردم پایه
دوم-کاهش موانع سرمایه گذاری، ایجاد انگیزه در تولیدکنندگان و سرمایه گذاران که در صف مقدم جنگ اقتصادی هستند
سوم-پیاده سازی راهبرد ترکیبی در مقابل جنگ ترکیبی دشمن به ویژه در حوزه اقتصاد با میدان دادن به جوانان نخبه، انقلابی و جهادی
چهارم-روشنگری رسانه ها و فعالان اجتماعی،سیاسی،اقتصادی و رسانه ای به ویژه صدا وسیما جهت ترویج فرهنگ مقاومت برای رشد تولید و مهار تورم
پنجم-راه اندازی زنجیره نخبگانی-خبرگانی برای تحقق شعار سال با نوآوری و تمرکز بر نقاط قوت و امید آفرینی