اندیشکده «شورای آتلانتیک» نوشت، سیاست جامعه جهانی در قبال ایران هرگز به سیاست دولت (رژیم) اسرائیل نزدیک نبوده است. با این حال، در سالهای اخیر بهویژه پس از خروج سال ۲۰۱۸ دولت «دونالد ترامپ» از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، نگرانی های دائمی اسرائیل در مورد جمهوری اسلامی را موجب شده است.
در این تحلیل که به قلم «دنی سیترینوویچ» افسر سابق در واحدهای مختلف فرماندهی «اطلاعات دفاعی اسرائیل» (IDI) نوشته شده، آمده است همزمان که احیای برجام دشوار شده، تهران در حال افزایش سرعت غنیسازی اورانیوم خود است. اکنون ایران با استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته در سطح بالایی (۶۰ درصد) غنی سازی می کند.
علاوه بر این همکاری ایران با روسیه موجب شده است تعدادی از کشورهای اروپایی برای فشار بیشتر بر ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تلاش کنند. علاوه بر این، در کنار گفت وگوهای عمیق بین اسرائیل و ایالات متحده در مورد پرونده ایران در ماه های اخیر هماهنگی نظامی در مورد این موضوع نیز در حال تعمیق است.
وجود شکافی عمیق و پر نشدنی بین اسرائیل و جامعه بین المللی در رابطه با موضوع هسته ای ایران
نویسنده گزارش موارد اختلافات رژیم صهیونیستی با جامعه بین المللی را چنین بیان کرد: نخستین تحول مربوط به ارزیابی اطلاعاتی سالانه جامعه اطلاعاتی آمریکا است که به کنگره ایالات متحده ارائه شد. در این گزارش نادرستی ادعای اسرائیل تصریح و بیان شده است .
علاوه بر این، گزارش نهادهای اطلاعاتی آمریکا تاکید دارد که راه درست جلوگیری از غنیسازی اورانیوم ایران در سطح نظامی (۹۰ درصد) بازگشت به توافق هسته ای و احیای برجام است. به گفته جامعه اطلاعاتی آمریکا، تحرکات ایران برای تولید بمب اتمی نیست، بلکه برای اجبار به بازگشت برجام است که این شاید تنها گزینه برای توقف پیشرفت برنامه هسته ای ایران باشد.
در تحلیل اندیشکده « شورای آتلانتیک» آمده است ، تحول دوم مربوط به نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) است. اسرائیل انتظار داشت که این نهاد در نشست اخیر خود نه تنها ایران را محکوم کند، بلکه اقدامات جدی تری علیه تهران اتخاذ کند، و به عنوان نمونه پرونده ایران را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع دهد. اما در این مرحله نیز شکاف بین انتظارات اسرائیل و آژانس هنوز بسیار زیاد است.
درست قبل از تشکیل شورای حکام در ۴ مارس، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران سفر کرد و موفق شد یک نقشه راه را برای حل و فصل «پروندههای باز» که به سدی در روابط ایران و آژانس تبدیل شده و احیای برجام را دشوار می کند، تدارک دید.
طبق این تحلیل، رفتار آژانس بینالمللی انرژی اتمی و مقامات ارشد ایرانی نشان می دهد که طرفها به دنبال یافتن مسیری بوده اند تا باوجود همه ناکامی ها، گزینه بازگشت به توافق هستهای زنده بماند.
اندیشکده شورای آتلانتیک تاکید دارد: گذشته از هماهنگی ایران و آژانس، توافق تهران و ریاض با میانجیگری چین هم شکاف بین سیاست اسرائیل و جامعه بین المللی، از جمله ایالات متحده و کشورهای حاشیه خلیج فارس را برجسته می کند. مهمترین مساله اکنون درک این موضوع است که بازگشت به توافق هسته ای شاید تنها گزینه برای توقف پیشرفت غنی سازی ایران است، زیرا هر حرکت دیگری ممکن است برنامه هسته ای این کشور را به درجه تسلیحاتی سوق دهد.
کارشناس صهیونیست این اتاق فکر در پایان تاکید دارد: واقعیت ها ایجاب می کند که اسرائیل در موضوع هسته ای ایران فکر تازه ای داشته باشد و باید درک کند که موضوع هسته ای ایران تنها راه حل دیپلماتیک دارد. تحولات اخیر نشان می دهد که ایجاد تهدید نظامی علیه ایران ممکن است اهمیت داشته باشد، اما بدون دادن انگیزه به تهران، توقف غنی سازی با درجه بالا و جلوگیری از کسب توانایی برای دستیابی به سلاح هسته ای بسیار دشوار خواهد بود. ... اگر اسرائیل به استراتژی فعلی خود ادامه دهد و به دنبال فشار علیه تهران برای نابودی پیشرفت های هسته ای آن باشد، باید انتظار داشته باشد در برابر برنامه پرشتاب هسته ای ایران تنها بماند.