در شرایطی که محصولات زراعی با توجه به نقش آنان در امنیت غذایی همواره از اهمیت خاصی برخوردار است و فراهم کردن زمینه کشت تا برداشت با کمترین موانع از نیازهای کشور محسوب می شود برنامه ریزی رفع موانع عملیات برداشت ضرورتی اجتناب ناپذیر است .
کارشناسان حوزه کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد اعتقاد دارند که در صورت کشت و برداشت اصولی ضمن حفظ منابع ارزشمند خاک برای تدوام درآمدزایی از طریق تولید محصولات زراعی زمینه تامین مواد غذایی مورد نیاز کشور فراهم می شود که این امر رفع موانع موجود برای عملیات برداشت را حساس تر کرده است.
عادت برخی از کشاورزان کهگیلویه و بویراحمدی که کاه و کلش باقی مانده برداشت را آتش می زنند و این اقدام منجر به آتش سوزی مزرعه، از بین رفتن بافت خاک و سرایت آتش به جنگل ها و مراتع می شود از نگرانی های کارشناسان در فصل برداشت محصولات زراعی در استان است که نیاز است بهره برداران برای کاهش این حوادث مشارکت کنند.
این صاحب نظران با اشاره به بارندگی های خوب امسال و علوفه های انبوه در مزارع اعتقاد دارند که عرصه های طبیعی امسال چون کاه و آتش است و کمترین بی احتیاطی می تواند خسارت های جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد.
تامین تجهیزات کشاورزی برای برداشت محصولات زراعی با توجه به کمبودهای موجود در کهگیلویه و بویراحمد نیز نیاز دیگری است که باید برنامه ریزی اصولی با تلاش بیشتر مسئولان برای تحقق آن صورت گیرد.
خسارت آتش زدن پسماند به مزارع
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه سوزاندن مزارع پس از برداشت محصولات کشاورزی به حاصلخیزی خاک آسیب می زند گفت: کشاورزی که اقدام به آتش زدن پسماند برداشت می کند نخستین فردی است که از این اقدام دچار خسارت می شود.
داریوش حصار افزود:خاک یکی از عناصر اصلی کشاورزی محسوب می شود و آتش زدن پسماند مزارع باعث از بین رفتن موجودات زنده خاک در لایه های نخست و کاهش کمی و کیفی محصولات در کشت های بعدی می شود.
وی تاکید کرد:آتش زدن بقایای گندم و جو افزون بر فقیرتر شدن خاک از نظر مواد آلی، کاهش حاصلخیزی خاک، از بین رفتن حشرات مفید و شکارگر، باعث فشردگی خاک به دنبال کاهش درصد مواد آلی و رطوبت خاک، کاهش تبادلات گازی خاک و کاهش جمعیت انواع میکروارگانیسمهای خاک میشود.
کمبود تجهیزات مکانیزاسیون
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با اذعان به کمبود تجهیزات مکانیزاسیون کشاورزی برای برداشت محصولات زراعی تصریح کرد: تنها ۶۴ دستگاه ماشین کشاورزی برای انجام کشت محصولات زراعی در اختیار کشاورزان استان است.
حصار تاکید کرد: برای انجام عملیات برداشت محصولات زراعی در کهگیلویه و بویراحمد ۲۷۰ دستگاه ماشین کشاورزی دیگر نیاز است.
وی بیان کرد: براساس هماهنگی های صورت گرفته قرار است ۱۸۰ دستگاه ماشین کشاورزی از استان فارس و تعدادی نیز از چهارمحال بختیاری به صورت استیجاری در اختیار بهره برداران استان قرار گیرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان افزود: کمبود سوخت از جمله مشکلات در زمینه تهیه کمباین است که باید مدیران برای این مشکل چاره اندیشی کنند.
حصار با تاکید بر اینکه با سطح زیر کشت ۱۱۹ هزار هکتاری باید تعداد کمباینها افزایش یابد افزود: سال گذشته با کشت ۱۰۲ هزار و ۷۷۰ هکتار گندم و ۲۲۰ دستگاه کمباین با کمبود مواجه بودیم.
برنامه ریزی های صورت گرفته
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: برنامه ریزی های لازم برای راه اندازی۱۱ مرکز خرید محصولات زراعی گندم و دانه های روغنی کلزا در استان انجام شده است.
سید علی معتمدی پور افزود: ۹ مرکز خرید گندم و ۲ مرکز خرید کلزا در شهرستان های مختلف استان راه اندازی می شود.
وی با بیان این که برداشت گندم از بیستم اردیبهشت امسال در استان از شهرستان بهمئی آغاز می شود بر لزوم برنامه ریزی مناسب به منظور بکارگیری امکانات مورد نیاز برای برداشت به موقع تاکید کرد.
وی اظهار کرد: لازم است ضمن بهره گیری از تمامی کمباین های موجود در استان از کمباین های استان های مجاور نیز استفاده شده و درباره مدیریت و نگهداری آنان تا پایان فصل برداشت، پلاک گذاری، تامین سوخت و هزینه حمل و همچنین ابلاغ نرخ برداشت، برنامه ریزی مناسب و به موقع صورت گیرد.
معتمدی پور ابراز امیدواری کرد با توجه به میزان بارندگی های مطلوب امسال شاهد افزایش ۵۰ هزار تن میزان برداشت غلات در دیمزارهای استان باشیم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۹۱ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان امسال به کشت گندم اختصاص یافته است که از این مقدار ۷۰ هزار هکتار دیم و مابقی بصورت آبی است.
حصار میزان کشت کلزا در مزارع کهگیلویه و بویراحمد را ۵۰۰ هکتار عنوان کرد و پیش بینی کرد۷۵۰ تن برداشت از این مزارع انجام گیرد.
وی با اشاره به میانگین بارندگی ۶۷۷ میلیمتری کهگیلویه و بویراحمد در سال زراعی جاری تا امروز اظهار داشت: پیش بینی می شود برداشت خوبی از غلات در سطح استان انجام گیرد.
سالیانه بیش از ۵۰۰ هزار تن محصول زراعی معادل نیمی از کل تولیدات کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در بیش از ۱۳۲ هزار و ۵۱۱ هکتار مزرعه این استان کشت و تولید می شود.