تربت‌حیدریه - ایرنا - غالب گردشگرانی که نوروز امسال وارد تربت‌حیدریه شده و از نقاط مختلف این خطه بازدید کردند، هنگام خروج با آرزوی دیدار مجدد مردم خون‌گرم و مهمان‌نواز این شهرستان، کوله‌باری از خاطرات خوش را به عنوان سوغات ارزنده این سفر با خود به همراه بردند.

به گزارش ایرنا، بیشتر این گردشگران که نوروز امسال مهمان این شهرستان مرکزی خراسان رضوی شده بودند، به جز مساله نبود هتل، در مجموع از سفر خود ابراز رضایت کرده و بر این باور بودند که حضورشان در تربت حیدریه خاطرات خوشی را در ذهن آنان به یادگار گذاشته است که تا سالیان همراه آنان خواهد بود.

یکی از این گردشگران به خبرنگار ایرنا گفت: تاکنون سالی یک بار و تنها در فصل برداشت زعفران و برای انجام مبادلات تجاری به تربت‌حیدریه می‌آمدم، اما نوروز امسال به اتفاق خانواده با این نیت به تربت‌حیدریه آمدم تا از نزدیک با میراث تاریخی و فرهنگی این شهر، بیشتر آشنا شوم.

علی اهوازی افزود: از بین تفرجگاه‌های تابستانی این خطه، بوستان پیشکوه را بیشتر پسندیدیم و از هنرمندی زیباشناسانه ای که در ایجاد فضای سبز، تزیین گل و گیاه و آراستن فضای آن به کار رفته بود، لذت بسیاری بردیم.

به گزارش ایرنا، از فاصله ۱۵ اسفند پارسال تا ۱۳ فروردین امسال مسوولان ستاد خدمات سفر و دیگر دستگاه های تربت حیدریه، دست به دست هم دادند تا ساعات خوشی را برای گردشگرانی که وارد این شهرستان می‌شوند، رقم بزنند.

دبیر ستاد اسکان آموزش و پرورش تربت‌حیدریه در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: از آغاز اجرای طرح استقبال از بهار تا روز پایانی این طرح، هزار و ۶۳۰ نفر در قالب ۴۵۰ خانوار، در مدارس و مراکز رفاهی فرهنگیان اسکان داده‌ شدند.

مهدی قاسمی گفت: آموزش وپرورش تربت‌حیدریه برای اسکان نوروزی، ۱۴ مدرسه را با ۱۲۱ کلاس درس به امکانات رفاهی مجهز کرده‌ بود.

وی ادامه داد: همچنین مراکز رفاهی فرهنگیان با سراچه های مجهز، برای اسکان و خدمت‌رسانی به فرهنگیان و زایران امام رضا(ع) آماده‌سازی و دراختیار مراجعان قرار گرفت.

سخنگوی ستاد طرح سلامت نوروزی دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه نیز از انجام پنج هزار و ۸۶۶ بازدید از مراکز بهداشتی و درمانی، داروخانه‌ها، پایگاه‌های اورژانس ۱۱۵، مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی، اماکن عمومی و بین‌راهی، پایانه مسافربری و مراکز اقامتی در قالب طرح سلامت نوروزی در مجموعه زیر پوشش این دانشگاه خبر داد.

غلامرضا میری افزود: در بازرسی کارشناسان معاونت بهداشت در شهرستان‌های زیر پوشش دانشگاه، چهار هزار و ۶۵۳ مورد از مراکز تهیه، توزیع و عرضه مواد غذایی، ۸۰۵ بازدید از اماکن عمومی، ۲۶۴ بازدید از مراکز اقامتی، ۶۰ بازدید از گزارش‌های سامانه ۱۹۰ و شکایت‌های مردمی و نیز ۲۶۸ بازدید از سامانه‌های آب‌رسانی انجام شد.

وی گفت: در جریان این بازدیدها، ۱۴۳ واحد به مراجع قضایی معرفی، چهار واحد مهر و موم و ۵۷ واحد نیز اخطار کتبی دریافت کردند و ۱۰ هزار و ۳۳۰ کیلوگرم مواد غذایی فاسد نیز از سطح بازار کشف و معدوم‌سازی شد.

به گفته میری در بازرسی کارشناسان معاونت درمان، ۱۸ بازدید از بخش‌های مختلف بیمارستان‌ها، ۱۶ بازدید از درمانگاه‌ها، ۹ بازدید از پایگاه‌های اورژانس ۱۱۵ و همچنین پنج بازدید از کلینیک‌ها صورت گرفت.

سخنگوی ستاد طرح سلامت نوروزی دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه گفت: همچنین در بازرسی کارشناسان مدیریت غذا و دارو، ۸۵ بازدید از داروخانه‌ها و واحدهای عرضۀ لوازم آرایشی و بهداشتی انجام که منجر به کشف بیش از ۱۰ هزار قلم لوازم آرایشی و بهداشتی غیرمجاز شد.

میری افزود: در بازرسی کارشناسان اداره بازرسی و پاسخ‌گویی به شکایات نیز ۱۶۰ بازدید از مراکز بهداشتی و درمانی و شبکه‌های بهداشت و درمان صورت گرفت و ۴۴ مورد رسیدگی به شکایت‌های سامانه‌های ۱۹۰ و سامد انجام شد.

رییس اداره اورژانس پیش‌بیمارستانی و حوادث دانشگاه علوم پزشکی تربت‌حیدریه نیز گفت: در اجرای طرح سلامت نوروزی و تا پایان ۱۳ فروردین ماه ۹۹۰ ماموریت برای نجات شهروندان، مسافران، گردشگران و زایران امام رضا علیه السلام از خطرات جانی مختلف صورت گرفت.

دکتر محمدجواد امیری افزود: این ماموریت ها به دنبال چهار هزار و ۶۴۴ تماس تلفنی با اورژانس ۱۱۵ تربت‌حیدریه عملیاتی شد که ۹۶ مورد آن منجر به نجات ۲۰۲ مصدوم و مجروح از ۹۶ سانحه رانندگی مربوط به مسافران، گردشگران نوروزی و زایران شد.

وی با بیان اینکه ۹۰۸ ماموریت‌ امداد و نجات به بیماران قلبی، فشار خون و موارد مشابه نیز صورت گرفت، اظهار کرد: در طول طرح سلامت تعطیلات نوروزی که از ۲۵ اسفند پارسال آغاز شد، فقط یک فوتی ناشی از سوانح رانندگی در حوزه عملیاتی اورژانس تربت‌حیدریه اتفاق افتاد.

رییس جمعیت هلال‌احمر تربت‌حیدریه نیز با بیان اینکه فعالیت‌های خدماتی و امداد و نجات در قالب چهار پایگاه ارایه شد، گفت: در این ایام همکاران این جمعیت به صورت شبانه‌روزی به ۹ مورد حادثه، ۳۵ نفر آسیب دیده و ۲۹ نفر مصدوم امدادرسانی کردند و ۹ نفر را نیز به مراکز درمانی انتقال دادند و البته ۹۸ نفر نیز به صورت حضوری برای دریافت خدمات درمانی سرپایی به چادرها مراجعه کردند.

محمد امانی افزود: در حوزه جوانان و در قالب طرح خدمات بشردوستانه نیز چهار هزار و ۴۴۹ نفر از خدمات این جمعیت استفاده کردند که این خدمات در ۹ چادر شامل فضای فرهنگی، فضای دوستدار کودک، اقامه نماز، ایمنی، سلامت، اسکان موقت و پذیرایی از مسافران ارایه شد.

رییس جمعیت هلال‌احمر تربت‌حیدریه گفت: برای ارایه خدمات به مسافران نوروزی، زایران و گردشگرانی که قصد عبور از این خطه به سمت مشهد را داشتند، ۲ پایگاه امداد و نجات و ۲ پایگاه خدمات‌دهی به مسافران فعال بود.

امانی افزود: ۲ پایگاه امداد و نجات در کنار پاسگاه ایست و بازرسی شهید شیردل کامه و نیز در ورودی روستای گرماب و ۲ گروه نیز برای خدمات دهی به مسافران و گردشگران در مبادی ورودی و خروجی شهر شامل فلکه ترمینال و بوستان شهید خاکسار مستقر شده بود.

دبیر ستاد خدمات سفر تربت حیدریه نیز گفت: ۲۲۳ هزار نفر مسافر در تعطیلات نوروز امسال، تا پایان روز ۱۳ فروردین، از جاذبه‌های گردشگری این شهرستان دیدن کردند که نسبت به مدت مشابه پارسال، از رشد ۱۵ درصدی برخوردار بوده است.

علی محمدی افزود: از مجموع این گردشگران ۱۸ هزار نفر در اقامتگاه‌های رسمی زیر پوشش اداره میراث فرهنگی، مدارس، مهمانسرای ادارات، زائرسراها، کمپ‌ها و اقامتگاه‌های موقت حداقل یک شب اسکان داشتند.

وی گفت: البته آماری از اقامت گردشگران در دیگر مراکز تربت‌حیدریه نظیر خانه‌های اجاره‌ای شهری و روستایی وجود ندارد، ضمن اینکه برخی گردشگران در طول مدت سفر نوروزی به شهرستان، مهمان دوستان و اقوام خود بودند.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربت‌حیدریه اظهار کرد: همچنین تعدادی از مسافران و گردشگران تنها یک روز و بدون اقامت شبانه به تربت‌حیدریه سفر داشتند که می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که نبود هتل برای اقامت در این شهرستان از آن جمله است.

محمدی با بیان اینکه برخی گردشگران و مسافران با قصد اولیه سفر به مشهد فقط از تربت‌حیدریه عبور می‌کنند، گفت: بر این اساس این افراد توقفی در این شهرستان نداشته اند.

وی گفت: در بین مناطق تاریخی و گردشگری این خطه، بیشترین میزان بازدید به ترتیب از مجموعه فرهنگی تاریخی قطب‌الدین‌حیدر، آبشار و ییلاق رودمعجن، منطقه ییلاقی حصار و مجموعه تاریخی شیخ حیدر کدکنی انجام گرفته است.

معاون هماهنگی امور عمرانی فرماندار تربت‌حیدریه نیز گفت: با وجود قرار گرفتن این شهرستان در محور ترانزیتی شرق کشور و حجم بالای سفرهای گردشگری و زیارتی، سوانح رانندگی تعطیلات نوروزی امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، با ۷۵ درصد کاهش همراه بود و تنها یک تصادف فوتی به ثبت رسید.

سیدعلی موسوی، کاهش تلفات انسانی را ناشی از هوشیاری رانندگان، توجه به علایم راهنمایی و نیز هشدارهای پلیس از یکسو و نیز هماهنگی و حضور به موقع اعضای ستاد خدمات سفر عنوان کرد و افزود: دستگاه های عضو ستاد خدمات سفر این خطه با حداقل امکانات بیشترین و بهترین خدمات را ارایه کردند.

موسوی اظهار داشت: یکی از اقدامات خوب راهداری که در کاهش تلفات انسانی موثر بود، رنگ‌آمیزی سرعت‌گیرها و کف جاده نزدیک آنها بود که در حکم هشدار بود و تاثیر مثبتی در کاهش سرعت خودروها و بروز حوادث داشت.

وی گفت: بسیج سپاه پاسداران ناحیه تربت‌حیدریه نیز ۱۰ نفر از نیروهای خود را به مدت ۲۰ روز در اختیار پلیس راه گذاشته بود که از هفت صبح تا ۱۹ شب با کنترل خودروهای عبوری، تذکرات لازم را به آنان ارایه ‌کنند.

معاون عمرانی فرمانداری تربت‌حیدریه افزود: هر روز ۲ دستگاه خودرو پلاک دولتی نیز از دستگاه‌های مختلف در اختیار پلیس قرار گرفته بود تا در قالب گشت کنترل نامحسوس، در طول جاده‌ها تردد کنند.

موسوی گفت: در کنار اینها ماشین‌های راهداری و بخشداری‌ها به عنوان همیار پلیس همکاری داشتند و علاوه بر آن بازدیدهای مستمر راهداری استان از مجتمع‌های بین‌راهی برقرار بود.

وجود ۹ رباط و کاروانسرا و پنج سرای تاریخی در شهرستان تربت‌حیدریه نشان از موقعیت راهبردی این خطه از گذشته‌های دور تاریخی تا امروز دارد و اکنون نیز این شهرستان دروازه ورودی استان‌های جنوبی و جنوب شرق کشور به مشهد محسوب می‌شود.

از مجموع ۴۰۰ اثر تاریخی و جاذبه گردشگری تربت حیدریه ۹۰ مورد در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ و همچنین این شهرستان در دیگر بخش‌ها نظیر حوزه صنایع دستی، تولید ابریشم و داروهای گیاهی نیز مقصد گردشگران داخلی و خارجی است.

مرکز شهرستان تربت حیدریه با افزون بر ۲۲۵ هزار نفر جمعیت در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد مقدس قرار دارد.

به گزارش ایرنا، بخش بایگ تربت حیدریه که با استقبال گردشگران نوروزی مواجه شد علاوه بر جاذبه های دیدنی همچون آبشار رودمعجن و طبیعت بکر روستای حصار و نظایر آن، به سبب صنایع دستی خلاق همچون تولید ابریشم و حلواجوزی مشهور است.

همچنین بخش کدکن تربت حیدریه زادگاه عطار نیشابوری؛ دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی و سردار شهید برونسی به سبب جاذبه شیخ حیدر کدکنی، آرامگاه ابراهیم بن اسحاق کدکنی پدر شیخ عطار و بهره مندی از باغ ها و ییلاقات فراوان و نزدیکی به نیشابور از جذابیت بالای گردشگری بهره مند است.