لندن – ایرنا – هم زمان با آغاز روابط رسمی میان ایران و عربستان، تحلیل‌گر ارشد مسائل امنیتی «بی‌بی‌سی» تصریح کرد که این تحول نشانگر پذیرش قدرت نظامی ایران و بی‌اعتمادی ریاض به واشنگتن است.

«فرنک گاردنر» در یادداشتی که در تارنمای شبکه بی‌بی‌سی منتشر شد تاکید کرد: آشتی بین دو رقیب بزرگ خاورمیانه یک تحول فوق‌العاده و چیزی شبیه به یک پیروزی دیپلماتیک برای چین است.

وی افزود: هشت سال پس از آنکه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، به امید سرکوب حوثی‌های مورد حمایت ایران به جنگ یمن رفت، واقعیت در ریاض حاکم شده است.

این تحلیل‌گر انگلیسی با بیان اینکه «مسئولین سعودی با اکراه دو حقیقت ناخوشایند را پذیرفته‌اند» خاطر نشان کرد: اولین مورد این است که ایران اکنون یک نیروی نظامی قدرتمند با زرادخانه عظیم موشکی و شبه نظامیان نیابتی در سراسر منطقه است. نیرویی که بعید است عربستان و متحدانش هرگز آن را شکست دهند.

وی ادامه داد: دوم این که ریاض با وجود اتحاد راهبردی اسمی بین دو کشور، دیگر نمی تواند به واشنگتن تکیه کند.

گاردنر عنوان کرد: سعودی‌ها رئیس‌جمهوری سابق آمریکا «دونالد ترامپ» را که در سال ۲۰۱۷ برای اولین بار به ریاض سفر کرد، دوست داشتند. اما به باراک اوباما رئیس‌جمهوری اسبق آمریکا به دلیل توافق هسته‌ای اعتماد نداشتند. این درحالیست که روابط با کاخ سفید در دولت جو بایدن نیز تیره شده است زیرا سعودی ها به رغم درخواست آمریکا تولید نفت خود را کاهش داده و قیمت ها را در پمپ بنزین‌ها افزایش داده‌اند.

وی بر همین اساس نتیجه گرفت: توافق عربستان و ایران نشان می دهد که ریاض در حال ایجاد مسیر خود و پیشروی در مسیر تشکیل ائتلاف های جدید است؛ حتی اگر با کشورهایی باشد که ایالات متحده آنها را تهدید استراتژیک می داند.

به گزارش ایرنا، جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی اسفند ماه گذشته برای از سرگیری روابط دو جانبه و آغاز به کار دوباره سفارتخانه‌های دو کشور توافق کردند.

«علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی نیمه اسفند ۱۴۰۱ با هدف پیگیری توافقات سفر بهمن ماه آیت‌الله رئیسی به پکن، مذاکرات فشرده‌ای را به‌منظور حل‌ و فصل نهایی موضوعات دوجانبه با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد. در پایان این مذاکرات، بیانیه سه‌جانبه‌ای برای «حل و فصل اختلافات»، «پای‌بندی به اصول و اهداف منشور سازمان ملل متحد و سازمان همکاری اسلامی و اصول و رویه‌های بین‌المللی» به امضای «شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بن‌محمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین رسید.

در این بیانیه که نوزدهم اسفند امضا شد، آمده بود که جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی ظرف حداکثر دو ماه، روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفته و سفارت‌خانه‌ها و نمایندگی‌ها را بازگشایی و قرار شد وزرای امور خارجه دو کشور جهت اجرای این تصمیم و انجام تمهیدات لازم برای تبادل سفرا با یکدیگر ملاقات کنند.

بهمین منظور حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه شب گذشته (چهارشنبه ۱۶ فرودین) در صدر هیاتی وارد پکن شد و امروز پس از دیدار با فیصل بن فرحان همتای عربستانی خود بیانیه‌ای مشترک به امضا رساندند.