به گزارش خبرنگار ایرنا، کاروانسرای تاریخی سمنان واقع در مرکز شهر تا همین چندسال پیش، با کارکرد زندان، چهره شهر را دچار خدشه کرده بود، اما با انتقال زندان به خارج از شهر، یکی از لازمههای آزادسازی این بنای تاریخی که تعیین تملک و انتقال مالکیت از ادارهکل زندانها به ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری وصنایعدستی استان سمنان بود، محقق شد.
آیین بازگشایی کاروانسرا پس از سه دهه وقفه در هفدهم فروردین ۱۴۰۲ با حضور حجتالاسلام و المسلمین محمد مصدق معاون اول قوه قضاییه، حجتالاسلام والمسلمین مرتضی مطیعی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه سمنان، سیدمحمدرضا هاشمی استاندار سمنان و دیگر مسوولان استانی، برگزار و سند مالکیت این بنای تاریخی، به عنوان مطالبهای مردمی، به نام اداره کل میراث فرهنگی استان سمنان تحویل این اداره کل شد.
تحقق وعده دولت سیزدهم درباره کاروانسرای شاه عباسی سمنان
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ابراز کرد: آزادسازی کاروانسرای شاه عباسی سمنان یکی از وعدههای دولت دولت سیزدهم بود که اکنون با اهتمام بخشهای مختلف این وعده بعد از سهدهه وقفه به ثمر نشست و اکنون سند به نام ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان سمنان صادر شد.
امیر کرمزاده بیان کرد: ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان سمنان با احصای نقشه اجرایی، بنا را برای اقدامات بعدی به سرمایهگذار بخش خصوصی واگذار میکند.
وی افزود: ملحقات شامل ساختمان و بناهای اضافه کاروانسرای شاه عباسی در مسیر اجرای طرح تخریب خواهد شد تا کاروانسرا که مجموعهای تاریخی در مرکز شهر است، به عنوان نگینی درخشان بدون هیچ حاشیهای جلوهگری کند.
کرمزاده تصریح کرد: کاروانسرای شاه عباسی سمنان پس از مرمت، احیا و راهاندازی، به عنوان طرح فاخر فرهنگی و گردشگری در مرکز شهر سمنان میزبان برنامههای مختلف و متنوع فرهنگی خواهد بود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان سمنان گفت: مرمت، تجهیز و بهرهبرداری از کاروانسرای شاه عباسی طبق برآوردها حدود ۲ سال به طول خواهد انجامید.
بیشتر بخوانید:
کاروانسرای شاه عباسی سمنان پس از سه دهه وقفه بازگشایی شد
۱۴۰ میلیارد تومان برای بهرهبرداری از کاروانسرای شاهعباسی سمنان نیاز است
ساختمان ادارهکل زندانها در پی آزادسازی کاروانسرا در دست ساخت است
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان هم با بیان اینکه ساختمان اداری ادارهکل زندانها پس از تخلیه از کاروانسرای شاهعباسی سمنان با تامین اعتبار در دست ساخت است، گفت: کاروانسرای تاریخی سمنان در چارچوب مقررات آزاد شد و با سند به نام ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی انتقال یافت.
محمد حمیدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، ابراز کرد: ساختمان اداری ادارهکل زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی استان و دادگاه انقلاب مربوط به دادگستری کل استان سمنان در کنار کاروانسرای شاه عباسی این شهر وجود داشت که به منظور آزادسازی این بنای تاریخی در چارچوب قانون، بین ادارهکل میراث فرهنگی، ادارهکل زندانها، و دادگستری کل استان سمنان با حضور در استانداری توافقهایی انجام شد.
وی با اشاره به قرارداشتن ساختمان اداره کل زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی استان در کنار کاروانسرای سمنان، ادامه داد: به منظور آزادسازی کامل کاروانسرا، ساختمان معوض برای ادارهکل زندانهای استان سمنان در دست ساخت است و اعتبارات لازم برای تکمیل طرح در نظر گرفته شده است و بین اداره کل میراث فرهنگی و دادگستری کل استان سمنان برای دادگاه انقلاب نیز در چارچوب قوانین توافقها انجام شد.
وی یادآور شد: ادارهکل زندانهای استان سمنان اکنون در ساختمانی که شهرداری سمنان در اختیار آن قرار داده، مسقر است.
حمیدی تصریح کرد: سند کاروانسرای شاه عباسی به نام اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان صادر شد و نگرانی بابت تملک این بنای تاریخی وجود ندارد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان گفت: بهرهبرداری از کاروانسرای شاه عباسی واقع در مرکز شهر سمنان پس از تجهیز و مرمت از بناهای فاخر شهر سمنان خواهد شد که نقشی مهم در جذب گردشگر خواهد داشت.
تاریخچه بنایی تاریخی مرکز شهر سمنان
کاروانسرای شاه عباسی سمنان، واقع در مرکز شهر تاریخی سمنان و یکی از ۹۹۹ کاروانسرای ساخته شده در دوران شاه عباس صفوی در این شهر است. این بنای ارزشمند که ۴۰۰ سال قدمت دارد و در سال ۱۳۵۲ خورشیدی به ثبت ملی رسید، به مدت ۴۰ سال و تا خرداد ۹۹ به عنوان زندان استفاده می شد و آزادسازی آن یکی از مطالبات مردم استان بود.
طی ۲ سال گذشته مسئولان کشوری زیادی از این کاروانسرا بازدید کردند از جمله وزیران میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سابق و کنونی و آیتالله رئیسی که در مقام ریاست قوه قضاییه و رییس جمهور دستور آزادسازی این بنای ارزشمند تاریخی را صادر کرد.
در نهایت بعد از تلاشهای زیاد، طی قراردادی، مدیریت شهری سمنان ساختمان سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی را به صورت موقت به اداره کل زندانها و اقدامات تامینی تربیتی این استان اجاره داد و اداره کل میراث فرهنگی نیز تا زمان تخلیه این ساختمان، خانه تاریخی تدین را به عنوان اجاره در اختیار سازمان فرهنگی گذاشت و بدین ترتیب این کاروانسرا تخلیه شد و برای مرمت در اختیار سرمایهگذار بخش خصوصی قرار خواهد گرفت.