به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از پایگاه خبری گلوبال تایمز، دیدار دوباره ایران و عربستان سعودی در پکن نشان می دهد که چین نقش سازنده ای را در برقراری صلح در منطقه ایفا می کند و سیاست های پکن با منافع کشورهای خاورمیانه مطابقت دارد.
براساس این گزارش، دیدار حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران و فیصل بن فرحان همتای عربستانی وی در هفته گذشته در پکن به عنوان نخستین دیدار بین مقامات ارشد دیپلماتیک در هفت سال گذشته به شمار می آید.
این دیدار به دنبال صدور بیانیه سه جانبه مشترک جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، و جمهوری خلق چین ۱۹ اسفند ۱۴۰۱ (۱۰ مارس ۲۰۲۳ میلادی) در رابطه با از سرگیری روابط میان عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران و همچنین در چارچوب هماهنگی میان دو کشور در رابطه با اقدامات لازم جهت از سرگیری فعالیت دیپلماتیک و کنسولی بین دو کشور صورت گرفت.
بنظر می رسد این دیدار یک سیگنال مثبت را مبنی بر حرکت مقامات دو کشور به سوی بهبود روابط منتشر می کند.
لیو ژونگمین استاد موسسه مطالعات خاورمیانه دانشگاه مطالعات بین المللی شانگهای در مصاحبه ای به گلوبال تایمز گفت این اقدام چین نشان دهنده این مساله است که چین همچنان به ایفای نقش محوری خود در تقویت صلح در خاورمیانه ادامه خواهد داد.
به باور لیو، ایجاد اعتماد بین عربستان سعودی و ایران یک شبه اتفاق نخواهد افتاد. در این روند چین به عنوان یک شخص ثالث که می تواند به طور قابل توجهی به از سرگیری روابط دیپلماتیک بین دو کشور کمک کند می تواند نقش یک یک میانجی و تسهیل کننده را به عهده داشته باشد.
این در حالیست که تیان ونلینگ، محقق در موسسه چین روابط بین الملل معاصر می گوید عربستان سعودی و ایران در درجه اول به دلیل تصویر مثبت چین در جامعه بین المللی از جمله در خاورمیانه مایل به اعتماد به چین هستند.
بر اساس این گزارش، عربستان سعودی و ایران در جریان تعاملات خود به خوبی از این مساله مطلع هستند که آمریکا مانند چین نمی تواند زمینه را برای حل و فصل اختلافات منطقه ای فراهم کند و بیشتر به دنبال ایجاد هرج و مرج منطقه ای و نشان دادن نفوذ خود در منطقه است.
از این رو تلاش های ایالات متحده برای ایجاد درگیری و ایجاد صدمات تاریخی به روابط دیپلماتیک بین عربستان سعودی و ایران باعث می شود که دو کشور نتوانند به آمریکا اعتماد کنند.