تهران- ایرنا- چند مقام ارشد دولتی ایالات متحده در اظهاراتی مطرح کردند که با وجود روابط نزدیک پکن - مسکو، آمریکا هیچ سند و مدرکی که «حمایت مادی» چین از روسیه در جنگ اوکراین را ثابت کند در اختیار ندارد.

به گزارش روز شنبه ایرنا، شبکه خبری سی ان ان در مطلبی به نقل از چند مقام ارشد وزارت خزانه داری آمریکا نوشت: در شرایطی که مسکو به دنبال یافتن راهی برای دورزدن تحریم‌ها و پرکردن انبار مهمات خود است، کاخ سفید تاکنون مدارکی دال بر حمایت مادی پکن از کرملین مشاهده نکرده است.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که ماه گذشته جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید با طرح ادعای ابهام در مواضع چین در مورد ارائه کمک نظامی به روسیه گفته بود، مقام های آمریکایی پشت درهای بسته به همتایان چینی خود در مورد عواقب حمایت نظامی از مسکو هشدار داده‌اند.

در دومین سال از جنگ روسیه و اوکراین، کاخ سفید همچنان به اقدام در جهت پرکردن شکاف‌های تحریمی اتحاد غرب علیه روسیه ادامه می‌دهد تا مسیرهای در دسترس مسکو برای دور زدن این تحریم‌ها و محدودیت‌های صادراتی را مسدود کند.

آمریکا و متحدانش در این راستا به طور مسقیم اقدام کرده و برخی شرکت‌های چینی را در فهرست محدودیت های صادراتی خود قرار داده و یا یک شرکت ماهواره‌ای چین را به اتهام ارائه اطلاعات به نیروهای روسیه تحریم کرده‌اند.

این درحالی است که چین به تازگی در پیشنهاد صلح ۱۲ ماده‌ای که برای حل بحران اوکراین ارایه کرده، از هر دو طرف خواسته است با کاهش تدریجی تنش با یک آتش بس جامع و ماندگار موافقت کنند.

یک مقام ارشد وزارت خزانه‌ داری آمریکا که در این گزارش به نامش اشاره‌ای نشده است با بیان اینکه چین به ارائه حمایت مادی به روسیه در مقیاس بزرگ و قابل توجه تمایلی ندارد مدعی شد: در عوض مسکو در تلاش برای تامین نیاز از کره شمالی و ایران است.

بنابر این گزارش، از زمان آغاز جنگ در اوکراین، آمریکا با هدف انزوای جهانی و تضعیف قدرت صنایع دفاعی مسکو علاوه بر اعمال هزاران تحریم علیه سیاست‌مداران، الیگارش‌ها و شرکت‌های روسیه و مسدودکردن دسترسی بانک مرکزی روسیه به دلار و سامانه طرح مبادله اطلاعات مالی جهانی، برای نفت و فراورده‌های نفتی روسیه سقف قیمت تعیین کرده است.

با وجود تمام تلاش‌های غرب برای انزوای روسیه، آن‌ها از توانایی مسکو در دور زدن تحریم‌ها و تغییر در مسیرهای تجاری برای تامین نیازهای مالی و فناوری ابراز نگرانی می‌کنند.

در این میان، جو بایدن رییس‌جمهوری آمریکا هفته گذشته با اشاره به احتمال‌ها و گمانه‌زنی‌ها درباره روابط چین و روسیه اذعان کرده که چین تاکنون تسلیحات نظامی به روسیه برای استفاده از جنگ اوکراین نداده است.

ولادیمیر پوتین رییس‌جمهوری روسیه نیز پیشتر با رد ادعاها مبنی بر این که همکاری روسیه و چین تهدیدی علیه غرب است،‌ گفته بود: مسکو و پکن ائتلاف نظامی تشکیل نداده‌اند و چیزی را درباره همکاری نظامی خود مخفی نمی‌کنند.

همچنین در روزهای گذشته، فو کونگ سفیر چین در اتحادیه اروپا در گفت‌وگویی تاکید کرده بود کشورش در جنگ اوکراین طرف روسیه نیست و پکن اراضی اوکراین که روسیه آنها را الحاق کرده به رسمیت نمی‌شناسد.

شی جین پینگ رئیس جمهور چین روز پنجشنبه گذشته در جریان دیدار سه جانبه با امانوئل مکرون همتای فرانسوی خود و اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا در پکن، خاطر نشان کرد: موضع چین در قبال بحران اوکراین «حمایت از مذاکرات برای دستابی به صلح» است.