به گزارش روز شنبه ایرنا از چاینا دیلی، نخست وزیر سنگاپور «لی هسین لونگ» و نخست وزیر مالزی «داتوک سری انور ابراهیم» هفته گذشته از چین بازدید و در مجمع بوآئو شرکت کردند. سفر آنها پیامی را به جهان ارسال کرد که سنگاپور و مالزی روابط خود را با چین تقویت خواهند کرد و فصل جدیدی در روابط دوجانبه باز خواهد شد و اهمیت زیادی برای توسعه روابط بین چین و اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا (آ سه آن) قائل می شوند.
سنگاپور و مالزی همسایگان نزدیک و شرکای تجاری مهم چین هستند، از سال ۲۰۱۳، چین، هر سال بزرگترین شریک تجاری سنگاپور بوده است، در حالی که سنگاپور جایگاه خود را به عنوان بزرگترین منبع سرمایه خارجی در چین برای نهمین سال متوالی حفظ کرده است.
دو کشور در پروژههای بزرگ، مانند سه پروژه پارک صنعتی سوژو، شهر بوم گردی تیانجین و پروژه شهر ابتکار چین و سنگاپور (چونگ کینگ) در زمینه اتصال استراتژیک و همچنین دانش گوانگژو همکاری کردهاند.
در کنار سنگاپور، مالزی نیز شریک تجاری مهمی برای چین است. مجموع تجارت بین چین و مالزی برای اولین بار در سال گذشته از ۲۰۰ میلیارد دلار گذشت، در حالی که چین برای ۱۴ سال متوالی بزرگترین شریک تجاری مالزی بوده است. چین همچنین بزرگترین سرمایه گذار مستقیم خارجی مالزی است.
چین در سال ۲۰۲۲ بر سرمایه گذاری های خارجی به ارزش ۱۲.۵۸ میلیارد دلار در مالزی غلبه داشت که ۳۳.۹ درصد از کل سرمایه گذاری های خارجی مالزی را تشکیل می داد. این دو کشور پروژه های بزرگ بسیاری از جمله راه آهن ساحل شرقی و پروژه «دو کشور، پارک های دوقلو» را پیش می برند.
روابط چین، سنگاپور و چین و مالزی به نوعی آینه توسعه روابط چین و آسه آن است، چین به مدت ۱۳ سال متوالی از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۱ بزرگترین شریک تجاری آسه آن باقی ماند. تجارت دوجانبه چین و آسه آن در سال ۲۰۲۲ به ۹۷۵.۳ میلیارد دلار رسید. دور اول مشاوره در مورد نسخه سوم مذاکرات منطقه آزاد چین و آسه آن در فوریه (یهمن ماه ۱۴۰۱) آغاز شد. وزارت بازرگانی چین گفت: مذاکرات را در سال جاری با تمرکز بر ترکیب نقاط رشد جدید در اقتصادهای دیجیتال و سبز پیش خواهد برد.
توسعه اقتصادی چین به محرک مهم توسعه منطقه ای تبدیل شده است و فرصت های قابل توجهی را برای کشورهای آسه آن فراهم می کند. بر اساس بهروزرسانی اقتصادی آوریل ۲۰۲۳ بانک جهانی شرق آسیا و اقیانوسیه، پیشبینی میشود که رشد در شرق آسیا و اقیانوسیه در حال توسعه به ۵.۱ درصد در سال ۲۰۲۳ برسد و از ۳.۵ درصد در سال ۲۰۲۲ افزایش یابد. چین، هدف رشد تولید ناخالص داخلی حدود ۵ درصد را برای سال ۲۰۲۳ تعیین کرده است که به نفع توسعه اقتصادی آسه آن خواهد بود.
صندوق بینالمللی پول تحلیل کرد که افزایش ۱ درصدی در رشد تولید ناخالص داخلی چین منجر به افزایش ۰.۳ درصدی در رشد سایر اقتصادهای آسیایی میشود.
علاوه بر این، در سال ۲۰۲۱، چین و آسه آن همکاری های خود را در زمینه های سیاسی و امنیتی تعمیق بخشیدند و روابط خود را به سطح مشارکت استراتژیک جامع ارتقا دادند.
علاوه بر مالزی، سه کشور جنوب شرقی دیگر، کامبوج، لائوس و میانمار، با چین برای ایجاد جامعه ای با آینده مشترک به توافق رسیده اند.