اردبیل - ایرنا - دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده‌های سلامت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی - درمانی استان اردبیل در اطلاعیه‌ای نسبت به استفاده از قارچ‌های خودرو در این استان هشدار داد.

به گزارش ایرنا ، در اطلاعیه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی اردبیل آمده است: با شروع فصل بهار و بروز شرایط مساعد برای رشد قارچ‌های خودرو همه ساله موجی از مسمومیت‌های اتفاقی ناشی از مصرف خوراکی قارچ‌های خودرو و سمی رخ می‌دهد

در این اطلاعیه به مردم توصیه شده از مصرف قارچ‌های خودرو بویژه قارچ‌هایی که در کنار تنه درختان مخصوصا درختان خشک شده می‌رویند و یا قارچ‌های فله‌ای جمع‌آوری شده توسط افراد بومی خودداری کنند.

دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده‌های سلامت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی - درمانی استان اردبیل به مردم توصیه کرده است برای حفظ سلامت تنها قارچ‌های مراکز مجاز در بسته‌بندی‌های دارای مجوز خریداری و مصرف کنند.

 این دفتر در اطلاعیه خود آورده است: شناسایی انواع خوراکی قارچ از انوع سمی تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل رنگ ، بو ، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ‌شناسی و گیاه‌شناسی امکان‌پذیر است و نباید به توصیه‌های برخی از افراد در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ توجه شود.

بر اساس این اطلاعیه مصرف قارچ‌ها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی نشان‌دهنده غیرسمی بودن قارچ برای انسان نیست ، برخی از روش‌ها و معیارهای سنتی از جمله تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ با یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمی بودن قارچ نیست.

دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده‌های سلامت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی - درمانی استان اردبیل اضافه کرد: برخی از سموم موجود در قارچ‌های سمی مقاوم به گرما بوده و فرایندهای آماده‌سازی غذا مانند کباب کردن ، آب پز کردن ، سرخ کردن و بخار پز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در آن نیست و در صورت بروز علایم و نشانه‌های گوارشی تهوع ، استفراغ و اسهال به صورت تاخیری (۱۲-۵) ساعت پس از مصرف خوراکی قارچ‌های خودرو هر چه سریع‌تر بیمار باید به مراکز درمانی تخصصی مسمومیت‌ها منتقل شود.

در این اطلاعیه همچنین آمده است: در مواردی که علایم گوارشی بصورت تاخیری (با فاصله بیش از ۶ ساعت از مصرف قارچ خودرو ) رخ دهد این دسته از قارچ‌های سمی خطرات به مراتب بیشتری دارند و در سال‌های گذشته منجر به نارسایی حاد کبدی و مرگ تعدادی از هموطنان شده است.

بر اساس این اطلاعیه انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز تخصصی مسمومیت‌ها امکان درمان موفقیت‌آمیز را افزایش می‌دهد و هرگونه تاخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار می‌شود.

 این دفتر به شهروندان توصیه کرده است با مشاهده علایم و نشانه‌های بالینی اولیه بویژه از نوع تاخیری در فردی با سابقه مصرف خوراکی قارچ خودرو از هرگونه خود درمانی و درمان علامتی پرهیز و بیمار را در اسرع وقت به بیمارستان منتقل کنند.

آخرین توصیه دفتر نظارت و پایش مصرف فراورده های سلامت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل به همراه داشتن  نمونه باقی‌مانده قارچ مصرف شده توسط بیمار برای شناسایی کادر پزشکی در بیمارستان است تا روند درمان با سرعیت و کیفیت بهتری ارائه شود.