به گزارش ایرنا، قرآن ارزش شب قدر را بیشتر از هزار ماه دانسته و آنرا جزو مهمترین و بافضیلتترین شبها قرار داده است.
ترکمنها به لحاظ کثرت آداب و رسوم در زندگی روزمره، دارای فرهنگی غنی هستند که برای هر آیینی مراسم خاصی برگزار میکنند که از جمله آن، آیینهای شب قدر است.
اقوام ترکمن در شب قدر که به آن «قدر گیجهسی» میگویند مراسمهای خاصی از جمله برپایی نماز تراویح و ختم کامل قرآن، پهن کردن سفره شب قدر، شب زنده داری، دعا، عبادات، خواندن قرآن و دیگر آیین ها و اعمال این شب برگزار میکنند که نشانهای آشکار از قوام فرهنگ و غنای سنتها در این قوم است.
طبخ غذای معتکفین در خانه
ماهیه سلاق یکی از بانوان قوم ترکمن گفت: در شب های قدر ترکمنها در کنار شب زنده داری، نماز قدر میخوانند و در مساجد محافل انس با قرآن و مسابقات دینی به همراه ضیافت افطاری و سحری برگزار می کنند.
وی افزود: همچنین برخی افراد در مساجد اعتکاف می کنند و برخی هم به اندازه وسع خود غذا طبخ کرده و برای افطار و سحر به مسجد می برند.
وی به ایرنا گفت: بانوان و دختران در شبهای قدر در منزل خود به صورت انفرادی یا در منزل اقوام و همسایگان به صورت جمعی گرد هم می آیند و علاوه بر ختم تسبیح، قرآن، عبادت و استغفار به تدارک سفره نذری افطار و سحر میپردازند و یا غذای معتکفین مسجد را آماده میکنند.
سلاق با اشاره به ارادت اهل سنت به حضرت علی (ع) هم بیان کرد: اهل سنت ارادت فراوانی به پیامبر و اهل بیت و به خصوص حضرت علی (ع) دارند چرا که ایشان یار و یاور رسول الله و مظهر دانایی و عدالت بودند و ارادت اهل سنت به گونه ای است که بسیاری از افراد نام ایشان را برای فرزندان خود انتخاب می کنند.
این کارشناس فرهنگی افزود: اهل سنت به دنبال پیروی از گفتار و کردار پیامبر هستند و حضرت علی (ع) فردی است که از سنین جوانی نزد پیامبر بوده و در دامن وی پرورش یافته و یار، داماد و هم سنگر ایشان بوده و نسل مطهر پیامبر اکرم (ص) از طریق ایشان ادامه پیدا کرده است.
قدر گیجهسی
یکی از پیشکسوتان فرهنگی قوم ترکمن هم گفت: اقوام اهل سنت ترکمن گلستان توجه ویژه ای برگزاری آیینهای شب قدر دارند.
تاجمحمد شیری اظهار داشت: درگذشته زنان و دختران ترکمن سفره شب قدری پهن می کردند و پس از نماز، دعا و عبادات از مهمانان پذیرایی می کردند که در سال های اخیر این رسم کمرنگ شده است.
وی افزود: بنابراین احادیث روایات، احتمال وقوع شب قدر در شب های ۲۱، ۲۳، ۲۵، ۲۷ و ۲۹ ماه رمضان بسیار زیاد است که ترکمن های اهل سنت استان گلستان شب بیست و هفتم ماه رمضان راه به عنوان شب قدر در نظر می گیرند.
شیری در ادامه گفت : شب قدر در بین ترکمن های اهل سنت گلستان از احترام و جایگاه خاصی برخوردار است و آنان ختم قرآن را از اولین شب ماه رمضان بعد از نماز تراویح شروع کرده در شب بیست و هفتم ماه رمضان این ختم قرآن در برخی مساجد اهل سنت تمام می شود و هر کس در خانه خودش نماز شب قدر را هم می خواند.
وی اظهار کرد: در این شب همچنین برای دختری که تازه نامزد شده از طرف خانواده داماد هدایای برده می شود که به آن «قدر ایمش» می گویند و نشانگر اهمیت و ارزش این شب نسبت سایر شب های سال بوده که با توجه به شب نزول قرآن برای زندگی آن زوج، مبارک می دانند.
پخش نذری میان همسایهها
زینب کرامت یکی دیگر از اقوام ترکمن در این ارتباط گفت: قرآن خوانی، پخش نذری در بین همسایه ها، خواندن ۲ رکعت نماز شب قدر که معادل هشتاد سال ثواب بوده در شب های قدر بسیار مورد توجه اهل سنت ترکمن است.
وی افزود: زنان و دختران قوم ترکمن با هم یکجا جمع شده و خواندن قرآن و ذکر گفتن و مردان هم در مساجد به عبادت و راز و نیاز با پروردگار در این شب ها می پردازند.
وی با اشاره به ارادت ویژه اهل سنت به حضرت علی (ع) اظهار داشت: ایشان همچون پیامبر گرامی اسلام ارزش بسیار والایی نزد ترکمنها دارند.
کرامت بیان کرد: بارزترین نشانه های ارادت اهل سنت قوم ترکمن به علی (ع) این بوده که احادیث و سخنان ایشان را گوش داده و عمل می کنیم.
وی افزود: در شب های ضربت خوردن و شهادت ایشان قوم ترکمن به قرآن خوانی، عبادت و شب زنده داری می پردازند.
وی اظهار داشت: حضرت علی (ع) نمونه والای ترویج اسلام بوده و با توجه به این مهم همیشه این وحدت را شیعه و سنی در کنار یکدیگر حفظ خواهند کرد.
گفته میشود یک سوم جمعیت یک میلیون و ۸۵۰ هزار نفری گلستان را ترکمنهای اهل سنت تشکیل میدهند.