به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، کریس تاد دستیار فرمانده پلیس ایرلند شمالی با اعلام این خبر، به نمایندگان رسانهها گفت که هدف دستگاههای امنیتی به حداقل رساندن اختلال در سفر جو بایدن است. این درحالیست که سطح هشدار امنیتی در ایرلند شمالی از هفته پیش افزایش یافته و پلیس تدابیر امنیتی ویژهای را برای مدت اقامت رئیس جمهوری آمریکا تدارک دیده است.
بایدن برای شرکت در مراسم بزرگداشت بیست و پنجمین سالگرد توافق موسوم به «جمعه نیک»، دیشب وارد بلفاست شد. بر اساس برنامه اعلام شده او قرار است با نخست وزیر انگلیس دیدار و بمناسبت سالگرد توافق جمعه نیک در دانشگاه آلستر سخنرانی کند. وی سپس برای ملاقات با مقامهای بلندپایه ایرلندی راهی دوبلین خواهد شد. سخنرانی در پارلمان ایرلند و کلیسای جامع سنت مورداک از دیگر برنامههای رئیس جمهوری آمریکا عنوان شده است.
بایدن میگوید که اولویت او در این سفر اطمینان از اجرای توافق جمعه نیک و حفظ صلح در این منطقه است. این درحالیست که تحرکات جمهوریخواهان ایرلندی طی روزهای اخیر بالا گرفته است. پلیس ایرلندشمالی دیروز اعلام کرد که گروهی از افراد نقابدار در جریان تظاهرات مخالفان توافق جمعه نیک با کوکتل مولوتوف، به پلیس حمله کردند.
طبق اعلام پلیس، معترضان در منطقه کرگان که عموما ایرلندیهای جداییطلب و ملیگرا ساکن هستند، به سمت ماموران و خودروهای این نهاد امنیتی حملهور شده و اشیای آتشزا پرت کردند.
یکشنبه گذشته نیز پلیس اعلام کرد که یک توطئه بمب گذاری تروریستی که قصد داشت سفر جو بایدن به بلفاست را مختل کند خنثی کرده است. این نهاد امنیتی پیشتر درباره افزایش تحرکات جمهوریخواهان و گروههای مخالف توافق جمعه نیک در جریان سفر بایدن هشدار داده بود.
پیمان جمعه نیک یا پیمان بلفاست بین طرفهای درگیر در ایرلند شمالی، یعنی پروتستانهای طرفدار بریتانیا و کاتولیکهای جمهوریخواه ایرلند با میانجیگری انگلیس به رهبری تونی بلر در روز جمعه ۱۰ آوریل ۱۹۹۸ پایان داد.
این پیمان را کاتولیکها «توافق جمعه نیک» مینامند و پروتستانها به آن «توافق بلفاست» میگویند. گروه نخست این پیمان را راهی به سوی استقلال میدانند و گروه دوم آن را سندی برای اتحاد با بریتانیا میدانند.
اما خروج انگلیس از اتحادیه اروپا آتش اختلافات میان دو طرف را شعلهور کرده است. گروههای وفادار به انگلیس در ایرلند شمالی، برگزیت را که باعث شکاف در اجرای قوانین اقتصادی این منطقه شده است، در تناقض با پیمان جمعه نیک دانسته و جمهوریخواهان نیز تحرکات خود را برای استقلال این منطقه از انگلیس افزایش دادهاند.