تاریخ انتشار: ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۷:۳۰

زنجان - ایرنا - خیریه‌های سلامت در کنار بخش دولتی نقش اساسی در خدمت رسانی به گروه‌های هدف تحت پوشش دارد، اما نبود قانون جامع، نظارت ناکافی و انجام اقدامات موازی چالش‌هایی را برای آنها ایجاد کرده است.

به گزارش ایرنا، مشارکت های مردمی و موسسه های خیریه در بهبود و ارتقای سطح زندگی قشرهای مختلف مردم به ویژه گروه های هدف نقش به سزایی ایفا می کنند، چرا که این موسسه ها تلاش دارند با استفاده از ظرفیت های مردمی هزینه های سرسام آور درمان را کاهش دهند.

بنا بر اعلام محمدجواد حیدری‌پور مدیرکل امور خیران و موسسات خیریه سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، حدود هزار و ۱۰۰ خیر و ۲ هزار و ۵۰۰ مجموعه، سمن و تشکل خیریه در حوزه سلامت کشور فعال است.

فعالیت سازمان ها و موسسات خیریه حوزه سلامت در استان زنجان نیز در سالهای اخیر روند رو به رشدی داشته است و برخی از آنها با وجود مشکلات اقتصادی با ایجاد اعتمادسازی و بهره گیری از ظرفیت خیران، خدمات رایگان را به بیماران تحت پوشش خود حتی به بیماران سایر استان ها ارائه می کنند.

البته بسیاری معتقدند تعدد همین مراکز به نوبه خود موازی کاری بوده و از هدفمندی این مراکز جلوگیری کرده است.

با توجه به اهمیت این موضوع خبرنگار ایرنا به بررسی وضعیت خیریه های سلامت استان زنجان و مشکلات و چالش های پیش روی آنها پرداخته است.

قانون جامع برای نظارت و مدیریت بر خیریه های سلامت وجود ندارد

مدیرعامل مجمع خیران سلامت استان زنجان با بیان اینکه موسسه ها و انجمن های خیریه سلامت در کنار مردم و برای حمایت از بیماران تشکیل شده است که اقدامی ارزشمند به شمار می رود، گفت: متاسفانه بروز مسائلی مانع از حرکت هدفمند آنها شده است.

جمشید وفا افزود: در زمان حاضر انجمن ها و خیریه های حوزه سلامت بدون دخالت دولت فعالیت می کنند و هیچ نوع کنترل و نظارتی بر عملکرد، فعالیت ها و حتی هزینه کرد آنها وجود ندارد.

این مسوول با بیان اینکه هم اکنون ۱۵ موسسه خیریه سلامت در استان فعالیت می کند، ادامه داد: موازی‌کاری در فعالیت خیریه‌ها موجب کاهش خدمت رسانی و استهلاک منابع می‌شود و مانع پیشرفت کار است.

مدیرعامل مجمع خیران سلامت استان زنجان با تاکید بر اینکه ساماندهی خیریه ها و حتی سازمان های مردم نهاد می تواند به پیشبرد بهتر برنامه ها و اهداف تعیین شده کمک کند، گفت: متاسفانه نبود هماهنگی و اتخاذ تصمیمات جزیره‌ای مشکلات و هزینه های زیادی را ایجاد می کند.

به گفته این مسوول، برخی از این انجمن های خیریه سلامت و سازمان های مردم نهاد مبالغ سرسام آوری را هزینه می کنند و در اغلب موارد با اولویت های تعیین شده دولت همسو نیستند.

وی با بیان اینکه یکی از اهداف اساسنامه‌ایِ مجمع خیران سلامت، ساماندهی خیریه های این بخش بوده اما متاسفانه تاکنون توفیقی در این بخش به دست نیامده است، اضافه کرد: این موضوع به این دلیل است که قانونی برای این کار وجود ندارد و در واقع سازوکار این ساماندهی در اختیار ما نیست.

وفا افزود:برخی موسسه های خیریه حوزه سلامت را افراد معتمد تشکیل می دهند که در اعتمادسازی خیران و مردم اثرگذار است اما هزینه کرد این مبالغ در جای دیگر به این اعتماد لطمه وارد می کند.

مدیرعامل مجمع خیران سلامت استان زنجان تاکید کرد:از طرفی شفاف سازی مالی از سوی موسسه های خیریه برای گروه های هدف و شهروندان اهمیت زیادی دارد و بی توجهی به این امر خدشه جبران ناپذیری را به سرمایه اعتماد آنها وارد می کند.

وی با بیان اینکه عمده مشکل موسسه های خیریه سلامت این استان نداشتن برنامه منطبق با اولویت های این بخش است، اظهار داشت: خیریه ها متناسب با نوع فعالیت، مجوز کاری خود را از نیروی انتظامی، سازمان بهزیستی یا در صورت سازمان مردم نهاد بودن از طریق استانداری ها دریافت می کنند.

این مسوول ادامه داد: این در حالی است که خیریه های حوزه سلامت مجوز فعالیت خود را از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که متولی آنها محسوب می شود باید اخذ کنند در صورتی که چنین وضعیتی وجود ندارد.

مدیرعامل مجمع خیران سلامت استان زنجان با تاکید بر اینکه هنوز قانون جامعی در مورد اخذ مجوز و نظارت خیریه ها و سمن ها در مجلس شورای اسلامی تصویب نشده است، گفت: در زمان حاضر قانون فعلی مربوط به سال ۸۵ و قبل آن بوده که دوبار اصلاحیه خورده است اما چندان کارآیی ندارد.

هنوز قانون جامعی در مورد اخذ مجوز و نظارت خیریه ها و سمن ها در مجلس شورای اسلامی تصویب نشده استوی با بیان اینکه لایحه تقدیمی دولت برای مدیریت خیریه ها، تشکل ها و سازمان های مردم نهاد "سمن" بیش از ۱۰ سال در مجلس شورای اسلامی معطل مانده است، گفت: نبود قانون جامع، موجب شده تشکل های خیریه سلامت به صورت جزیره ای عمل کنند و به عبارتی می توان گفت که به حال خود رها شده اند.

به گفته وفا بیشتر فعالیت مجمع خیران سلامت، احداث پروژه های مربوط به سلامت است، به این ترتیب که با خیران این حوزه برای احداث مراکز درمانی، قرارداد منعقد می‌شود اما از آنجایی که به سرانجام رساندن این پروژه‌های عمرانی با رونق اقتصادی کشور، ارتباط مستقیم دارد، برخی پروژه‌ها به ناچار متوقف شده است و این موضوع از چالش‌های اصلی این حوزه به شمار می رود.

همکاری بیش از ۶۰۰ خیر با دانشگاه علوم پزشکی زنجان

سرپرست خیران دانشگاه علوم پزشکی زنجان با قدردانی از فعالیت خیران نیکوکاران در حوزه سلامت، گفت: خیران در حوزه های مختلف به ویژه سلامت فعالیت می کنند و یک هدف مشترک دارند و تلاش می کنند تاثیر سازنده و مثبتی را در جامعه داشته باشند.

سیده فاطمه بشیر موسوی با بیان اینکه خیران سلامت با تعاملات و اعتمادسازی اقدامات بسیار خوبی را رقم زده اند،افزود: از افتخارات استان در حوزه خیریه، پروژه خیر ساز دانشکده پزشکی است که در واقع سنگ بنای دانشگاه علوم پزشکی استان بود و در دهه ۶۰ توسط اولین خیر سلامت زنجان به نام" احمد مهدوی" گذاشته شد.

هم اکنون بیش از ۶۰۰ خیر در حوزه سلامت استان با دانشگاه علوم پزشکی زنجان همکاری می کنند و ۲۶ پروژه خیرساز در بخش تجهیزات درمانی اجرا شده یا در دست اجر می باشدوی از دیگر افتخارات مشارکت خیران حوزه سلامت استان را احداث مجتمع خیرساز بیمارستان ولی عصر(عج)، کلینک تخصصی و فوق تخصصی شفیعیه و پروژه رجبعلی مقدم و دیگر کارهای ریز و کوچک در حوزه سلامت ذکر کرد.

این مسوول ادامه داد: هم اکنون بیش از ۶۰۰ خیر در حوزه سلامت استان با این واحد دانشگاهی همکاری می کنند و ۲۶ پروژه خیرساز در بخش تجهیزات درمانی اجرا شده یا در دست اجراست.

وی با بیان اینکه از مجموع پروژه ها ۶ پروژه سلامت به صورت کاملا خیرساز است، اضافه کرد: خیران حوزه سلامت در زمان همه گیری کرونا نیز مشارکت فعالانه ای داشتند و با احساس مسوولیت در لحظه به لحظه بحران خدمت رسانی کردند.

مووسوی افزود: در زمان حاضر موسسات، انجمن ها و خیریه سلامت زیادی در استان فعالیت می کنند و حدود ۷۰ موسسه خیری سلامت به صورت شعبه، نمایندگی یا واحد مرکزی در استان شناسایی شده است.

به گفته وی، این واحد دانشگاهی با ۵۷ مورد آن به صورت مستمر تعامل دارد و فعالیت های آنها سالانه در حوزه های بهداشتی، درمانی، آسیب اجتماعی و توانبخشی مورد ارزیابی قرار می گیرد.

وی با بیان اینکه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فقط در ۲۵ درصد تامین سلامتی مردم نقش آفرین است، اظهار داشت: ۷۵ درصد دیگر در اختیار سایر نهادها، سازمان های دولتی و غیر دولتی است یا به خود مردم باز می گردد.

سرپرست خیران دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: همکاری دانشگاه علوم پزشکی با موسسات مردم نهاد به ویژه در حوزه سلامت موجب هم افزایی بیشتر می شود.

وی با بیان اینکه استان زنجان به بهشت خیران معروف است، گفت: داوطلبان سلامت زیادی در این استان فعالیت می کنند و این موضوع موجب شده است تا این استان به این عنوان نایل شود، اغلب این افراد نه فقط با بخش دولتی بلکه با خیریه ها و سازمان های مردم نهاد دیگری نیز در تعامل هستند.

موسوی به چالش پیش روی موسسات خیریه سلامت نیز اشاره کرد و افزود: با توجه به تعدد آنها در استان، درصدد آن هستیم با ایجاد شورای هماهنگی، همگرایی بیشتری را ایجاد کنیم تا مشکلات برطرف شود، از طرفی با توجه به فضاهای متفاوت، یک نوع وحدت رویه در خدمت رسانی به وجود آید.

وی، تعاملات مستمر بین انجمن ها و موسسات خیریه را در پیشبرد برنامه ها امری مهم عنوان کرد و گفت: یکی از برنامه های مهم دانشگاه، طی سال جاری تشکل شورای هماهنگی تشکل های سلامت استان است.

سرپرست خیران دانشگاه علوم پزشکی زنجان خاطرنشان کرد: برگزاری ویژه برنامه "آیین محبت" جهت تقدیر از خیران از برنامه های این واحد دانشگاهی است که طی سه سال برگزار شد و امسال هم این مهم در دستور کار قرار گرفته است.

وی یادآور شد: خیران حوزه سلامت استان در زمینه درمان و بهداشت تعامل خوبی با دانشگاه علوم پزشکی داشته‌اند و تلاش می کنیم در سال جاری به حوزه های آموزش و پژوهش نیز هدایت شوند تا چالش های کنونی برطرف شود.

خیریه های سلامت شفاف سازی کنند

مدیر انجمن کلیوی استان زنجان نیز در این باره، گفت: هم اکنون خیریه های زیادی در حوزه سلامت استان فعال هستند و بیشتر در حوزه درمان بیماری ها به مردم خدمت رسانی می کنند.

محمدرضا طهماسبی افزود: موافق افزایش موسسات خیریه های سلامت نیستیم، چرا که نظارت بر آنها به دشواری انجام می گیرد و اقدامات موازی آنها گروه های هدف تحت پوشش را برای دریافت خدمات با چالش مواجه می کند.

وی با بیان اینکه با توجه به تعدد خیریه های حوزه سلامت باید نظارت ها نیز مستمر باشد، اظهار داشت: موضوع مهم، شفاف‌سازی عملکرد خیریه هاست، چرا که انجام این کار اعتماد مردمی را جلب می کند.

اقدامات موازی خیریه‌ها گروه های هدف تحت پوشش را برای دریافت خدمات با چالش مواجه می کندمدیر انجمن خیریه کلیوی زنجان ادامه داد: یک موسسه خیریه باید شفاف سازی را سرلوحه فعالیت های کاری خود قرار دهد درحالیکه برخی با کارهای تبلیغاتی کمک مردمی را جمع آوری می کنند ولی امانتدار خوبی نیستند.

وی با تاکید بر اینکه یک موسسه خیریه سلامت باید امانتدار پرونده های متشکله بیماران نیز باشد، اظهار داشت: تحقق این مسائل، راه ورود به کار خیریه و جذب و ساماندهی کمک های مردمی را مهیا می کند.

طهماسبی افزود:در زمان حاضر نظارت بر فعالیت های خیریه ها از سوی وزارت کشور و در استان ها از طریق دفاتر امور اجتماعی استانداری انجام می گیرد که پیش از این جلساتی برگزار و گزارش‌هایی ارائه می شد که پس از پایان دوران کرونا خبری از آنها نیست.

مدیر انجمن خیریه کلیوی زنجان ادامه داد: خیریه ها باید فعالیت ها و گزارش های خود را با شفافیت به مردم اطلاع رسانی کنند تا شهروندان از فعالیت آنها آگاهی داشته باشند.

وی اظهار داشت: انجمن خیریه کلیوی زنجان نیز توانسته نیازهای درمانی و ورزشی بیماران را در مجتمعی متمرکز و ارائه کند که تاکنون نیز فعالیت قابل قبولی داشته و همه کارهای آن شفاف بوده و اعتمادسازی کرده است.

خیریه ها باید فعالیت ها و گزارش های خود را با شفافیت به مردم اطلاع رسانی کنند تا شهروندان از فعالیت آنها آگاهی داشته باشنداین مسوول خاطرنشان کرد: خیریه های سلامت نمی توانند با توجه به تورم، با نگاه اقتصادی حرکت کنند از طرفی افزایش دارو و نبود درآمد کافی، امکان خدمت رسانی را با چالش جدی مواجه کرده است.

وی یادآور شد: انجمن خیریه کلیوی استان از قدیمی‌ترین انجمن های استان است که در آبان سال ۶۳ با حمایت از پنج بیمار در یک اتاق امانی از شهرداری فعالیت خود را آغاز کرد و تا به امروز بخش های مختلفی نیز به آن افزوده شده است.

به گفته طهماسبی، از ۲ هزار و ۱۰۰ پرونده تشکیل شده در این انجمن یک‌هزار و ۶۵۰ بیمار با مراقبت، حمایت و پیوند کلیه از چرخه دیالیز خارج شده و به فعالیت اجتماعی بازگشته اند که از افتخارات این انجمن است.