به گزارش ایرنا، در گزارش این اندیشکده آمده است: اراضی اشغالی چند هفته ای است که از درون و بیرون دچار تنش های عمیق شده است. به نظر می رسد در هر دو حوزه حضور «بنیامین نتانیاهو» به عنوان نخست وزیر در کنار انتخاب یک کابینه تندرو موثر بوده است. در عرصه داخلی تصمیم ائتلاف افراطی در کابینه برای تغییر قواننی قضایی باهدف رهانیدن نتانیاهو از دادگاه موجب بروز بزرگترین اعتراضات داخلی در تاریخ این رژیم شده است. از سوی دیگر دیدگاه و نظرات تند مقام های ارشد صهیونیستی علیه مالکان اصلی این سرزمین هم باعث تشدید خشونت علیه مردم فلسطین در بیت المقدس، کرانه باختری و حتی نواره غزه شد که با واکنش حامیان فلسطین در جبهه مقاومت همراه گردید.
اندیشکده «موسسه واشنگتن برای خاور نزدیک» که رویکردهای آن در حمایت از رژیم صهیونیستی آشکار است در زمینه دیدگاه های منطقه ای نسبت به اعتراضات اسرائیل عنوان داشت: بسیاری از رسانه های خاورمیانه از بروز بحران در اسرائیل برای تقویت سخنان تحریک آمیز خود استفاده می کنند، اما برخی تحلیل ها مسائل را از دریچه اصول دموکراتیک و صلح اعراب و اسرائیل بررسی کردند. اعتراض های بی سابقه اسرائیل در هفته های اخیر توجه ناظران را در سراسر خاورمیانه و شمال آفریقا جلب کرده که با واکنش های متفاوت منطقه ای، از جمله در میان شرکای عرب اسرائیل همراه بوده است. بسیاری از مفسران به ویژه پس از یورش نیروهای این رژیم به مسجد الاقصی، از شرایط برای ارائه تصویرهای منفی از اسرائیل بهره برده اند.
این موسسه با هدف کاستن از فشار افکارعمومی داخل و خارج مدعی شد برخی رسانه ها در منطقه و فراتر از آن تلاش کردند در تحلیل های خود تحولات در اراضی اشغالی را یک موضوع داخلی و در چارچوب مبارزه احزاب سیاسی ترسیم کنند. این کارشناسان و رسانه ها، برآوردها مبنی بر فروپاشی نهادهای اسرائیلی را دروغ بیاساس توصیف کرده اند. همچنین برخی تحلیلگران طرفدار صهیونیست ها سعی کردند تا این تحولات داخلی و اعتراضات در مقابل استبداد را نوعی بلوغ دموکراسی در اسرائیل جا بزنند.
این اتاق فکر آمریکایی تصریح دارد در مقابل صداهای ضد اسرائیلی به طور عمده از اعتراضات برای انتشار پیام های خود استفاده کرده اند و در این راستا بر موضوعاتی همچون فرسایش وحدت اجتماعی اسرائیل، آسیب پذیری سرویس های امنیتی آن و وخامت روابطش با ایالات متحده تمرکز داشته اند. این رسانه ها پیام را با پخش فیلم ها و عکس هایی از درگیری خشونت آمیز معترضان و پلیس بدون توضیحی در مورد آن ارائه می کنند.
رسانه ها در الجزایر، لبنان، سوریه، تونس، ترکیه و دیگر مناطق اعتراضات کنونی را به عنوان «فروپاشی قریبالوقوع» اسرائیل می شناسند و برخی نیز تظاهرات را خارج از کنترل و اختلافات داخلی را همیشگی توصیف کردهاند.
یکی از نویسندگان الجزایری به مردم منطقه توصیه کرد که «اجازه دهید اسرائیل خودش را نابود کند».
براساس این گزارش، شبکه الجزیره قطر نیز بر وجود اختلاف در روابط ایالات متحده و اسرائیل تمرکز داشته و اظهارات اخیر بایدن را آخرین گام در نمایش ایده ارزش های مشترک به عنوان پایه اساسی روابط دو طرف ذکر کرده است. این رسانه در مقاله دیگری اعتراضات را «آغاز پایان» برای دولت نتانیاهو توصیف کرد.
علاوه بر این، بیان دیدگاه ها در مورد ضعف اجتماعی سیاسی این رژیم حتی در کشورهایی که اسرائیل با آنها روابط رسمی دارد، مشاهده می شود. برای نمونه، در امارات متحده عربی و اردن، کارشناسان بحران را به عنوان سقوط به سمت فاشیسم و نژادپرستی و نشانه ای از سرنگونی قطعی دولت توصیف کرده اند. «احمد موسی» مجری محبوب تلویزیون در مصر هم عنوان داشت اینکه اسرائیل در حال سوختن و فروپاشی است مجازاتی از جانب خدا می باشد. این باور از سوی برخی کاربران توییتر هم تکرار شده است.
موسسه واشنگتن افزود: پس از تصمیم نتانیاهو برای توقف اصلاحات قضایی پیشنهادی دولت، هشتگ «اسرائیل در حال نابودی است» ( #Israel_is_eroding) در رسانه های اجتماعی استفاده شد. کاربران همچنین اطلاعات متفاوت و قابل توجهی را منتشر کردهاند، از جمله آن ها یک ویدیو بود که نشان میدهد یک خاخام پرچم اسرائیل را پاره میکند و پرچم فلسطین را به اهتزاز در میآورد. البته این حادثه در طول بحران کنونی رخ نداده و شاید بتوان آن را درسال ۲۰۱۹ ردیابی کرد.
واکنش رسمی دولت ها
این تصاویر منفی از اسرائیل با وقوع حملات اخیر به مسجد الاقصی بیشتر برجسته شد و طبق گزارش این موسسه، بسیاری از مفسران در کنار چندین قانونگذار آمریکایی، انجام این حملات را به طور قانونی زیر سؤال بردند. با این حال، برخی نیز این درگیری ها را به عنوان فرصتی برای تجمیع احساسات ضداسرائیلی می دانند.
به نوشته این اتاق فکر، «ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور ایران، در تماس با «عبدالمجید تبون» همتای الجزایری خود خواستار تشکیل ائتلاف ضداسرائیلی گسترده تر در منطقه شده است .
همچنین این حملات، کاربران و گروههای فعال توییتری را برانگیخت تا انتقادات خود را از توافقنامه ابراهیم و دیگر مراحل عادیسازی روابط بین اعراب و اسرائیل تکرار کنند.
حتی چند مقام در کشورهایی که توافقنامه عادی سازی یا معاهدات صلح با اسرائیل دارند هم آشکارا از اقدامات اخیر اسرائیل در قبال فلسطینیها انتقاد کردهاند. بیش از همه اقدامات اسموتریچ سیاستمدار راست افراطی که ریاست وزارت دارایی را بر عهده دارد و نقش مهمی در وزارت دفاع به او داده شده است، هدف انتقاد قرار گرفت. وی به تازگی خواستار محو شهر فلسطینی هاوارا (Hawara) و انکار وجود مردم فلسطین شد. وزارت خارجه بحرین، مصر، مراکش و امارات این سخنان را به شدت رد کردند و آن را غیرمسئولانه و نژادپرستانه خواندند.
یورش به مسجد الاقصی با محکومیت های مستقیم بیشتری همراه بود. اتحادیه عرب بیانیهای صادر کرد که در آن «جنایت اسرائیل علیه نمازگزاران مسلمان بیدفاع» را محکوم کرد و نسبت به تشدید احتمالی تنش هشدار داد. بیانیههای وزارت خارجه بحرین، مصر، اردن و امارات نیز این حملات را محکوم کردند و از مقام های اسرائیلی خواستند از تشدید تنش خودداری کنند و به قیمومیت اردن بر این مکان مقدس احترام بگذارند.