**زلنسکی ۶۹۲ فرد و ارگان روسیه و بلاروس را تحریم کرد
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین شنبه شب تصمیم شورای امنیت ملی این کشور برای تحمیل مجازات علیه ۶۹۲ فرد و ارگان روسیه و بلاروس را اعلام و اجرا کرد.
براساس حکم منتشر شده در وب سایت ریاست جمهوری اوکراین، این اقدامات محدود کننده علیه ۴۳۸ نفر و ۲۵۴ شرکت از دو کشور یادشده میشود.
از جمله افراد ذیل این تحریمها، سنا شویگو دختر وزیر دفاع روسیه، سرگئی کووالچوک وزیر ورزش و گردشگری بلاروس و سوتلانا خوکینا قهرمان المپیک اعلام شدند.
طبق اعلام، این تحریمها برای مدت ۵۰ سال اعمال میشود.
تحریم این افراد شامل ممنوعیت ورود به سرزمین اوکراین، صدور ویزای اوکراین، لغو بازدیدهای رسمی و ممنوعیت انجام تعهدات اقتصادی و مالی برای افراد تحت تحریم است.
https://irna.ir/xjMcTQ
**ادامه درگیریها در سودان / شبه نظامیان سودانی: مقر رادیو و تلویزیون را تصرف کردیم
شبه نظامیان مسلح سودان موسوم به «پشتیبانی سریع» شنبه شب مدعی شدند که مقر رادیو و تلویزیون این کشور را به کنترل خود درآوردند.
نیروهای مسلح پشتیبانی سریع (RSF) اعلام کردند که مقر رادیو و تلویزیون سودان را به کنترل خود درآوردند.
بر اساس این گزارش، نیروهای پشتیبانی سریع همچنین مدعی شدند که کنترل فرماندهی ستاد کل ارتش و فرماندهیهای نظامی در دارفور و ناوبری هوایی در کل سودان را به دست گرفتند.
الجزیره همچنین گزارش داده است که تیراندازی در شمال خارطوم، در نزدیکی پل نیل آبی منتهی به خارطوم از سر گرفته شده است.
ارتش سودان نیز اعلام کرد که فرمانده اطلاعات نیروهای پشتیبانی سریع از پیوستن خود به ارتش خبر داده است.
خبرنگار الجزیره نیز از درگیری مجدد بین ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع در برخی از محلههای شهر الأبیض در کردفان شمالی خبر داد.
همچنین صدای تیراندازی و انفجارهای شدید در مرکز شهر خارطوم پایتخت سودان شنیده میشود که حاکی از ادامه درگیریها در پایتخت است.
خبرگزاری رویترز نیز گزارش داد که یک هواپیمای «ایرباس - ۳۳۰» خطوط شرکت هواپیمایی دولتی سعودی در فرودگاه «خارطوم» در جریان درگیریهای روز شنبه مورد هدف قرار گرفت.
وزارت خارجه سودان در بیانیهای اعلام کرد، در حمله نیروهای پشتیبانی سریع به فرودگاه خارطوم یک هواپیمای خطوط هوایی عربستان سعودی و یک هواپیمای سودانی آسیب دیدند.
وزارت خارجه سودان افزوده است: نیروهای مسلح با نیروهای مهاجم مقابله کردند و توانستند حضور مسلحانه را در داخل و اطراف فرودگاه پاکسازی کنند.
از صبح شنبه درگیری بین نیروهای واکنش سریع و ارتش سودان در خارطوم و مجاورت فرودگاههای مروی و خارطوم، خیابان نیل، ام درمان و برخی دیگر از مناطق این کشور رخ داده است. علت این درگیریها که در حال گسترش است و هماکنون ادامه دارد، کندی پیشرفت در فرآیندهای مربوط به انتقال قدرت در سودان به غیرنظامیان عنوان شده است.
ارتش سودان روز شنبه همچنین چند تانک در خیابانهای پایتخت مستقر است که نیروهای واکنش سریع ۲ دستگاه از این تانکها را منفجر کردند. علاوه بر این پروازها در فرودگاه خارطوم به حالت تعلیق درآمده است.
در عین حال، عبدالفتاح البرهان رئیس شورای حاکمیت انتقالی سودان در گفت وگو با شبکه الجزیره با بیان اینکه «اوضاع تحت کنترل است»، اعلام کرد که «هیچ نیرویی تاکنون نتوانسته وارد ستاد فرماندهی کل شود و همه نهادهای راهبردی و اوضاع تحت کنترل است و ما هنوز از همه نیروها و پایگاههای نظامی استفاده نکردهایم».
عبدالفتاح البرهان افزود: «ارتش سودان همچنان عاقلانه رفتار میکند و از نیروهای واکنش سریع که وارد پایتخت شدهاند، خواستهایم که به مقرهای خود بازگردند».
https://irna.ir/xjMcW9
**منابع فلسطینی: اسماعیل هنیه و خالد مشعل به عربستان میروند
منابع فلسطینی گزارش دادند که اسماعیل هنیه و خالد مشعل از رهبران جنبش حماس امروز یکشنبه به عربستان سعودی سفر میکنند.
منابع رسانهای فلسطین اعلام کردند که هیأتی از حماس امروز یکشنبه به عربستان سعودی میرود.
بر اساس اعلام این منابع، شماری از رهبران جنبش حماس از جمله «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی و «خالد مشعل» رئیس این جنبش در خارج به عربستان میروند.
این منابع افزودند، انتظار میرود که هیأت حماس در کنار انجام حج عمره، دیدارهای مهمی با مقامهای سعودی درباره موضوعات مهم فی ما بین از جمله برقراری مجدد روبط بین دو طرف و بستن پرونده زندانیان فلسطینی در عربستان انجام دهند.
مقامات عربستان دهها فلسطینی و اردنی را سال ۲۰۱۹ بازداشت و به اتهام حمایت از مقاومت فلسطین آنها را محاکمه کرد.
جنبش حماس اعلام کرده بود که حدود ۶۰ شهروند فلسطینی در زندانهای عربستان سعودی در حبس هستند.
عربستان سعودی طی ماههای گذشته شماری از شهروندان اردنی و فلسطینی که به اتهام حمایت از مقاومت فلسطین زندانی کرده بود، آزاد کرد.
https://irna.ir/xjMcWj
**۲۵ کشته و ۱۸۳ زخمی در درگیریهای سودان / درخواست تشکیل جلسه فوری اتحادیه عرب
منابع خبری بامداد یکشنبه گزارش دادند، در پی خشونتها و درگیریها بین ارتش و نیروهای شبه نظامی پشتیبانی سریع در سودان، ۲۵ نفر کشته و ۱۸۳ نفر زخمی شدند.
کمیته پزشکان سودان اعلام کرد که در درگیریهای روز شنبه در این کشور ۲۵ نفر کشته و ۱۸۳ نفر زخمی شدند.
کمیته پزشکان سودان همچنین از طرفهای درگیر خواسته است که سلاح را کنار گذاشته و شرایط حساس و استثنایی کنونی در این کشور را مراعات کنند.
از سوی دیگر سازمان برنامه جهانی غذا اعلام کرد که سه تن از کارکنان این نهاد به ضرب گلوله نیروهای پشتیبانی سریع در شهر کبکابیه واقع در غرب سودان کشته و ۲ نفر نیز زخمی شدند.
منابع سودانی به شبکه الجزیره قطر گفتند که درگیریهای شدیدی در نزدیکی پالایشگاه خارطوم و مقر مهمات سازی ارتش در منطقه الجیلی واقع در شمال خارطوم مجددا روی داده است.
در همین حال اتحادیه عرب اعلام کرد که مصر و عربستان سعودی خواستار تشکیل جلسه فوری این اتحادیه در سطح نمایندگان برای امروز یکشنبه شدهاند.
از صبح شنبه درگیری بین نیروهای واکنش سریع و ارتش سودان در خارطوم و مجاورت فرودگاههای مروی و خارطوم، خیابان نیل، ام درمان و برخی دیگر از مناطق این کشور رخ داده است. علت این درگیریها که در حال گسترش است و هماکنون ادامه دارد، کندی پیشرفت در فرآیندهای مربوط به انتقال قدرت در سودان به غیرنظامیان عنوان شده است.
ارتش سودان روز شنبه همچنین چند تانک در خیابانهای پایتخت مستقر است که نیروهای واکنش سریع ۲ دستگاه از این تانکها را منفجر کردند. علاوه بر این پروازها در فرودگاه خارطوم به حالت تعلیق درآمده است.
در عین حال، عبدالفتاح البرهان رئیس شورای حاکمیت انتقالی سودان در گفت وگو با شبکه الجزیره با بیان اینکه «اوضاع تحت کنترل است»، اعلام کرد که «هیچ نیرویی تاکنون نتوانسته وارد ستاد فرماندهی کل شود و همه نهادهای راهبردی و اوضاع تحت کنترل است و ما هنوز از همه نیروها و پایگاههای نظامی استفاده نکردهایم».
عبدالفتاح البرهان افزود: «ارتش سودان همچنان عاقلانه رفتار میکند و از نیروهای واکنش سریع که وارد پایتخت شدهاند، خواستهایم که به مقرهای خود بازگردند».
https://irna.ir/xjMcWx
**خروج قطار حاوی مواد خطرناک از ریل در آمریکا
یک قطار عصر شنبه به وقت محلی در ایالت مین آمریکا از ریل خارج شده که به گفته مقامات حامل مواد خطرناک بوده است.
اداره آتشنشانی و نجات راکوود در ایالت مین آمریکا در پستی فیسبوکی اعلام کرد که یک قطار حامل مواد خطرناک عصر شنبه به وقت محلی از ریل خارج شده است و به مردم هشدار داد که از منطقه حادثه دور بمانند.
تیم آتش نشانی و نجات عکسی از این حادثه منتشر کرده است که نشان میدهد قطار از ریل خارج شده و آتش در یک منطقه جنگلی پوشیده از برف در حال شعله ور شدن است.
به گزارش نیویورک پست، مشخص نیست که آیا کسی در جریان خروج این قطار از ریل مجروح شده است یا خیر.
شهر راکوود در ایالت مین در سمت غربی دریاچه موس هد در بخش شمالی ایالت و تقریباً ۷۲ کیلومتری مرز کانادا واقع شده است.
https://irna.ir/xjMcWk
**آمریکا: تحریمها باعث تضعیف هژمونی جهانی دلار میشود
جانت یلن وزیر خزانهداری ایالات متحده گفت: هنگامی که ما از تحریمهای مالی مرتبط با نقش دلار استفاده میکنیم، این خطر وجود دارد که این کار به مرور زمان باعث تضعیف هژمونی جهانی دلار شود.
وزیر خزانهداری آمریکا روز شنبه در مصاحبهای اختصاصی با فرید زکریا که قرار است روز یکشنبه از شبکه تلویزیونی سیانان پخش شود، افزود: بانکهای ایالات متحده ممکن است شرایط وامدهی را سختتر و با افزایش نرخ بهره مخالفت کنند.
یلن گفت: اقدامات سیاستی برای مهار تهدید سیستماتیک ناشی از ورشکستگی ماه گذشته بانکهای سیلیکون ولی و سیگنیچر باعث تثبیت جریان خروج سپردهها شده است.
وزیر خزانهداری آمریکا در پاسخ به این پرسش که در پی نگرانیها در مورد ایمنی سپردهها، آیا توسعه یک ارز دیجیتال بانک مرکزی ایالات متحده که به مصرفکنندگان آمریکایی اجازه میدهد مستقیماً با فدرال رزرو حساب داشته باشند عاقلانه است یا خیر؟، افزود: این موضوع طرفداران مهمی دارد و البته اگر چنین تصمیمی گرفته شود دارای معایبی نیز خواهد بود؛ بنابراین تصمیمی است که باید به طور جدی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد اما میتواند چیزی باشد که در آینده آمریکاییها وجود خواهد داشت.
وزیر خزانهداری آمریکا در ادامه سخنان خود به بحث تحریمها علیه روسیه، ایران و سایر کشورها پرداخت و اظهار کرد: تحریمهای تحت رهبری ایالات متحده و کنترل صادرات به روسیه، این کشور را از دسترسی به مواد لازم برای ادامه جنگ در اوکراین محروم میکند و سقف قیمتی ۶۰ دلاری نفت روسیه که توسط کشورهای غربی اعمال شد، مازاد بودجه مورد انتظار مسکو را به کسری تبدیل میکند.
یلن افزود: تحریمها و کنترل صادرات به روسیه این کشور را مجبور کرده است برای تجهیزات و تسلیحات نظامی به کشورهای دیگر متوسل شود و ایالات متحده اقداماتی را برای جلوگیری از فرار این کشور از تحریمها انجام داده است.
وی مدعی شد: اما ما فکر میکنیم که ارتش ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه واقعاً از تجهیزات لازم برای ادامه جنگ محروم است.
یلن در ادامه و در پاسخ به این پرسش که آیا تحریمها میتواند نقش دلار به عنوان ارز ذخیره جهانی را از بین ببرد؟، خطرات احتمالی را تصدیق کرد و افزود: هنگامی که ما از تحریمهای مالی مرتبط با نقش دلار استفاده میکنیم، این خطر وجود دارد که این کار به مرور زمان باعث تضعیف هژمونی جهانی دلار شود اما این ابزار بسیار مهمی است که ما سعی میکنیم عاقلانه از آن استفاده کنیم.
وزیر خزانهداری آمریکا با تاکید بر اینکه تحریمها زمانی مؤثرتر هستند که با حمایت متحدان آمریکا همراه شوند، خاطرنشان کرد: تحریمها، تمایل چین، روسیه و ایران را برای یافتن جایگزینی برای دلار برانگیخته است اما به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد دلار که تحت حمایت امنترین و نقدشوندهترین داراییهای جهان (خزانهداری ایالات متحده) است، دستیابی به یک ارز جایگزین آسان نیست.
https://irna.ir/xjMcWD
**حمله سایبری به تلویزیون رژیم صهیونیستی
منابع خبری بامداد یکشنبه از حملات سایبری به تلویزیون رژیم صهیونیستی خبر دادند.
رسانههای صهیونیستی اعلام کردند کانالهای تلویزیونی این رژیم هدف حمله سایبری قرار گرفته و فیلم کوتاهی از پرتاب موشک به نمایش درآمده است.
در همین حال رسانههای صهیونیستی از حملات سایبری به وب سایتهای اپراتورهای تلفن همراه «Cellcom» ،«Pelephone» ،«Hot» و «۰۱۲ Mobile» رژیم صهیونیستی خبر دادند.
پیش تر کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی گزارش داد، این حمله سایبری بزرگترین حمله در سالهای اخیر است که مجموعه بزرگی از وبسایتهای اسرائیلی (صهیونیستی) را هدف قرار داده است که در نتیجه، ۶۰ سایت در طول ۲ روز گذشته آسیب دیدند.
رادیو ارتش رژیم صهیونیستی جمعه شب اعلام کرده بود که وب سایت شرکت برق این رژیم به دلیل حملات مداوم سایبری از صبح روز جمعه از دسترس خارج شده است.
همچنین وبسایت «پُست» رژیم اسرائیل و چندین وبسایت متعلق به بانکها از جمله «یئومی»، «دیسکونت»، «میزراحی- طفاحوت»، «مرکنتیل»، «بیروشلایم» (قدس)، «مساد»، «اوتسار هحیال» و «هبینلیئومی» از کار افتادند.
بنا به اعلام رادیو ارتش رژیم صهیونیستی از جمله وب سایتهایی که از کار افتاده است، سایتی مربوط به صنعت خودرو بوده است.
هفته گذشته نیز حملات سایبری، شبکه کامپیوتری شرکت پُست رژیم اسرائیل را هدف قرار داد و در نتیجه آن ارائه خدمات پستی مختل شد. همچنین یک حمله سایبری آبیاری مزارع در مناطق وسیعی که توسط رژیم اسرائیل اشغال شده بود را مختل کرد.
https://irna.ir/xjMcWG
**موج جدید خشونت در زندانهای اکوادور ۱۲ کشته بر جای گذاشت
دفتر دادستانی اکوادور اعلام کرد در درگیریهای تازهای که در زندانی در بندر گوایاکیل اکوادور رخ داده است، دستکم ۱۲ زندانی کشته شدهاند.
خشونتهای روز شنبه در زندان لیتورال در گوایاکیل جدیدترین مورد از سلسله خشونتهایی است که از روز چهارشنبه با پیدا شدن ۶ زندانی به دار آویخته در همین زندان آغاز شد.
روز بعد، سه نگهبان زندان در خارج از ندامتگاه کشته شدند و روز جمعه نیز حداقل سه زندانی در درگیریهای مسلحانه مجروح شدند.
زندانهای اکوادور صحنه قتل عامهای مکرر بین زندانیان و رقابت بین گروههای جنایتکار برای کنترل قاچاق مواد مخدر است.
در همین باره، مسئول سازمان زندانهای اکوادور به خبرنگاران، گفت: با استفاده از فناوری مشخص شد که ۱۲ نفر جان خود را از دست دادند.
دفتر دادستانی نیز در توییتر اعلام کرد: «تحقیقاتی برای شناسایی مسئولان مرگ ۱۲ زندانی از زندان لیتورال در گوایاکیل آغاز شده است».
بنا بر گزارشها، اواخر روز شنبه پلیس و ارتش دوباره کنترل این زندان را که حدود ۶ هزار و ۸۰۰ زندانی را در خود جای داده و بخشی از یک مجموعه بزرگ زندان است، به دست گرفتند.
بندر گوایاکیل که بین کلمبیا و پرو - تولیدکنندگان اصلی کوکائین در جهان - واقع شده است، در سالهای اخیر به کانون قاچاق مواد مخدر در اکوادور تبدیل شده است.
به گزارش تی آر تی، از بهمن ۱۳۹۹، هشت قتل عام در این زندان به ثبت رسیده است و بیش از ۴۰۰ زندانی کشته شده که بیشتر آنها قطعه قطعه شده و سوزانده شدهاند.
در ماه شهریور گذشته، حدود ۱۲۰ زندانی در ندامتگاه گوایاس ۱ طی مرگبارترین قتل عام در تاریخ این کشور و یکی از خونین ترین قتل عامها در آمریکای لاتین کشته شدند.
سال گذشته، هیاتی از سازمان ملل اعلام کرد خشونت در زندانهای اکوادور ناشی از سالها بیتوجهی دولت به سیستم تنبیهی است.
خوان زاپاتا وزیر دفاع اکوادور روز جمعه با آغاز درگیریها گفت: ما این واقعیت را انکار نمیکنیم که در بدترین برهه خشونت گرایی در کشور هستیم.
عموما قاچاقچیان مواد مخدر از زندانها به عنوان مراکز عملیاتی استفاده میکنند که به درگیریهای مرگبار منجر میشود.
روز سهشنبه گذشته نیز حدود ۳۰ مرد مسلح در بندر ماهیگیری کوچک اسمرالداس در شمال کشور اکوادور، نزدیک مرز کلمبیا اقدام به تیراندازی کردند و ۹ نفر را کشتند.
در مواجهه با حجم بالای خشونت در کشور، گیلرمو لاسو رئیس جمهور اکوادور از ۱۳ اسفند در سه استان از جمله گوایاکیل و اسمرالداس وضعیت اضطراری ۶۰ روزه اعلام کرد.
بر اساس اولین سرشماری زندانهای این کشور که در سال ۲۰۲۲ انجام شد، اکوادور حدود ۳۱ هزار زندانی در ۳۶ زندان دارد.
https://irna.ir/xjMcWB
**درخواست اتحادیه آفریقا برای توقف خشونتها در سودان / چاد مرزهای خود با خارطوم را بست
منابع خبری بامداد یکشنبه گزارش دادند، کمیسیون اتحادیه آفریقا در بیانیهای خواستار توقف درگیری بین ارتش و شبه نظامیان پشتیبانی سریع در سودان شد.
کمیسیون اتحادیه آفریقا در پی درگیری میان ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع از طرفهای سودانی خواست تا تخریب کشور را متوقف کنند و به مذاکرات بازگردند.
«موسی فکی» رئیس کمیسیون آفریقا از همه احزاب، به ویژه نیروهای مسلح و نیروهای پشتیبانی سریع درخواست کرد که فوراً از تخریب کشور، گسترش وحشت در میان مردم و کشتار جلوگیری کنند.
فکی در بیانیهای از جامعه جهانی خواست فوراً طرفها را به توقف فوری عملیات نظامی و بازگشت به میز مذاکره به منظور پایان دادن به بحران به نحوی رضایتبخش برای همه ترغیب کنند.
از سوی دیگر دولت چاد نیز اعلام کرد که تصمیم گرفته است به دلایل امنیتی مرزهای خود با سودان را تا اطلاع ثانوی ببندد.
دولت چاد در بیانیهای اعلام کرد که تصمیم برای بستن مرز به دلیل درگیریهای مداوم بین ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع گرفته شده است.
در این بیانیه از طرفهای درگیر در سودان دعوت به انجام گفت وگو، حفظ آرامش و خویشتن داری شده است.
همچنین کشورهای کانادا و انگلیس نیز خواستار توقف درگیریها در سودان شدند و نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد از شورای امنیت خواست که اقدام فوری در این زمینه انجام دهد.
از صبح شنبه درگیری بین نیروهای واکنش سریع و ارتش سودان در خارطوم و مجاورت فرودگاههای مروی و خارطوم، خیابان نیل، ام درمان و برخی دیگر از مناطق این کشور رخ داده است. علت این درگیریها که در حال گسترش است و هماکنون ادامه دارد، کندی پیشرفت در فرآیندهای مربوط به انتقال قدرت در سودان به غیرنظامیان عنوان شده است.
ارتش سودان روز شنبه همچنین چند تانک در خیابانهای پایتخت مستقر است که نیروهای واکنش سریع ۲ دستگاه از این تانکها را منفجر کردند. علاوه بر این پروازها در فرودگاه خارطوم به حالت تعلیق درآمده است.
در عین حال، عبدالفتاح البرهان رئیس شورای حاکمیت انتقالی سودان در گفت وگو با شبکه الجزیره با بیان اینکه «اوضاع تحت کنترل است»، اعلام کرد که «هیچ نیرویی تاکنون نتوانسته وارد ستاد فرماندهی کل شود و همه نهادهای راهبردی و اوضاع تحت کنترل است و ما هنوز از همه نیروها و پایگاههای نظامی استفاده نکردهایم».
عبدالفتاح البرهان افزود: «ارتش سودان همچنان عاقلانه رفتار میکند و از نیروهای واکنش سریع که وارد پایتخت شدهاند، خواستهایم که به مقرهای خود بازگردند».
https://irna.ir/xjMcWM
**شورای امنیت برای بررسی تحولات سودان نشست برگزار میکند
منابع خبری بامداد یکشنبه گزارش دادند، شورای امنیت سازمان ملل متحد روز دوشنبه نشستی درباره تحولات سودان برگزار میکند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز دوشنبه پشت درهای بسته نشستی مشورتی درباره تحولات سودان برگزار خواهد کرد.
پیش تر آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل از همه طرفها در سودان و نیز کشورهای منطقه خواست برای بازگشت آرامش به این کشور کمک کنند.
همچنین ولکر پرتس نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در سودان و رئیس مأموریت کمک به انتقال در سودان (UNITAMS) روز شنبه به وقت محلی درگیریها در سودان را محکوم کرد.
کمیسیون اتحادیه آفریقا نیز در پی درگیری میان ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع از طرفهای سودانی خواست تا تخریب کشور را متوقف کنند و به مذاکرات بازگردند.
همچنین کشورهای کانادا و انگلیس نیز خواستار توقف درگیریها در سودان شدند و نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد از شورای امنیت خواست که اقدام فوری در این زمینه انجام دهد.
از صبح شنبه درگیری بین نیروهای واکنش سریع و ارتش سودان در خارطوم و مجاورت فرودگاههای مروی و خارطوم، خیابان نیل، ام درمان و برخی دیگر از مناطق این کشور رخ داده است. علت این درگیریها که در حال گسترش است و هماکنون ادامه دارد، کندی پیشرفت در فرآیندهای مربوط به انتقال قدرت در سودان به غیرنظامیان عنوان شده است.
ارتش سودان روز شنبه همچنین چند تانک در خیابانهای پایتخت مستقر است که نیروهای واکنش سریع ۲ دستگاه از این تانکها را منفجر کردند. علاوه بر این پروازها در فرودگاه خارطوم به حالت تعلیق درآمده است.
در عین حال، عبدالفتاح البرهان رئیس شورای حاکمیت انتقالی سودان در گفت وگو با شبکه الجزیره با بیان اینکه «اوضاع تحت کنترل است»، اعلام کرد که «هیچ نیرویی تاکنون نتوانسته وارد ستاد فرماندهی کل شود و همه نهادهای راهبردی و اوضاع تحت کنترل است و ما هنوز از همه نیروها و پایگاههای نظامی استفاده نکردهایم».
عبدالفتاح البرهان افزود: «ارتش سودان همچنان عاقلانه رفتار میکند و از نیروهای واکنش سریع که وارد پایتخت شدهاند، خواستهایم که به مقرهای خود بازگردند».
https://irna.ir/xjMcWX
**پمپئو از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ کنار کشید
مایک پمپئو وزیر خارجه سابق آمریکا به طور رسمی اعلام کرد که در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ نامزد نخواهد شد.
سیاستمدار مدافع بی چون و چرای دونالد ترامپ از رقابتی که وی را در مصاف با رئیس سابق خود قرار میداد، انصراف داد.
این مقام سابق دولت ترامپ که از ماه ژانویه در حال بررسی تصمیم خود بود، بیانیهای رسمی درباره این تصمیم خود منتشر کرد و نوشت: «از شما که این اعلامیه ناامیدشان میکند، عذرخواهی میکنم.»
پمپئو در این بیانیه افزود: «من ۵۹ ساله هستم. فرصتهای بسیار بیشتری وجود دارد که ممکن است از ریاستجمهوری برای من مناسبتر باشد.»
پمپئو که پیش تر نیز در مورد تصمیم خود در فاکس نیوز صحبت کرده بود، دومین عضو سابق کابینه ترامپ بود که وارد رقابت برای به چالش کشیدن رئیس جمهور سابق برای نامزدی حزب جمهوری خواه در سال ۲۰۲۴ شد و به نیکی هیلی سفیر سابق سازمان ملل متحد که کارزار انتخاباتی خود را اعلام کرد، پیوست.
در ماه فوریه مایک پنس معاون رئیس جمهور سابق نیز اعلام کرد که در حال بررسی ورود به رقابت است و سفرها و فعالیتهای خود را در این خصوص افزایش داد.
https://irna.ir/xjMcWK
**آتش سوزی در دبی ۱۶ کشته و ۹ زخمی برجای گذاشت
منابع خبری بامداد یکشنبه گزارش دادند، در پی وقوع آتش سوزی در شهر دبی امارات متحده عربی، ۱۶ نفر کشته و ۹ نفر زخمی شدند.
آتش سوزی حوالی ظهر شنبه در یک ساختمان مسکونی در منطقه «الراس» دبی به وقوع پیوست.
بر اساس این گزارش، نیروهای آتش نشانی و امداد و نجات با حضور در منطقه اقدام به اطفاء حریق کردند که در نهایت در این سانحه ۱۶ نفر کشته و ۹ نفر زخمی شدند.
دفاع مدنی امارات متحده عربی اعلام کرد که علت آتش سوزی تخلف مالک ساختمان مذکور و عدم رعایت نکات ایمنی بوده است و تحقیقات در این باره همچنان ادامه دارد.
جزئیات بیشتری گزارش نشده است.
آبان گذشته نیز یک ساختمان ۳۵ طبقه در نزدیکی برج خلیفه دبی دچار حریق شده بود.
ساختمانهای دبی تاکنون بارها شاهد آتش سوزی بوده که مهمترین آن، آتش سوزی در برج خلیفه به عنوان بلندترین برج جهان است.
https://irna.ir/xjMcWZ
**نخست وزیر اوکراین: مصمم به پیروزی در جنگ هستیم
دنیس شمیحال نخستوزیر اوکراین با بیان اینکه ما برای پیروزی در این جنگ مصمم هستیم، گفت: فرسودگی و خستگی یک روایت روسی است و حقیقت ندارد.
نخستوزیر اوکراین معتقد است که ادعای فرسودگی اوکراینیها و متحدان آنها در اثر تداوم جنگ، روایتی است که دستگاه تبلیغاتی روسیه سعی در رواج آن دارد.
شمیحال که پس از بازگشت از سفر خود به واشنگتن پایتخت آمریکا این سخنان را در تلگرام و برای خبرنگاران منتشر کرد، افزود: فرسودگی و خستگی در تمام معانی متصور برای آن (فرسودگی نظامی، فرسودگی اهداکنندگان کمکهای مالی و نظامی، فرسودگی متحدان یا فرسودگی مردم اوکراین) یک روایت روسی است و حقیقت ندارد.
نخستوزیر اوکراین تاکید کرد: ما برای پیروزی در این جنگ و آزادسازی سرزمین خود بسیار مصمم هستیم و به همه شرکای خود بسیار اطمینان داریم و با آنها بسیار متحد هستیم.
شمیحال تاکید کرد: دوباره تکرار میکنم؛ هیچکس خسته نیست. ما ممکن است از نظر جسمی خسته باشیم زیرا درگیر جنگ سختی هستیم اما خسته نیستیم، ناامید نیستیم، میجنگیم و جلو میرویم.
به گزارش ایرنا، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روز ۲۱ فوریه سال ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
سه روز پس از آن یعنی پنجشنبه پنجم اسفند سال ۱۴۰۰، پوتین عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد و این جنگ همچنان ادامه دارد.
https://irna.ir/xjMcX2
**مقام یمنی: دور بعدی مذاکرات با هیأت سعودی بعد از عید فطر برگزار میشود
«مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی یمن شنبه شب گفت که دور بعدی مذاکرات با هیأت سعودی پس از عید فطر برگزار میشود.
در نشست شورای عالی سیاسی یمن که به ریاست المشاط برگزار شد، اعضای شورای عالی سیاسی، رئیس پارلمان، نخست وزیر، معاون نخست وزیر در امور دفاعی و امنیتی و وزرای امور خارجه و دفاع حضور داشتند.
المشاط در این نشست با مثبت خواندن نتایج مذاکرات اخیر با هیأت سعودی و عمانی، گفت: با توجه به ماهیت موضوعات مورد بحث، قرار شد دور جدیدی از مذاکرات پس از عید فطر برگزار شود.
وی افزود: اگر ائتلاف متجاوز و آمریکا به فکر از سرگیری درگیریهای نظامی و ممانعت از گامهای صلح باشد، یمن دست بالا و قوی را دارد.
حاضران در این نشست همچنین با قدردانی از نقش برجسته و موثر عمان در برقراری صلح شرافتمندانه برای مردم یمن، بازگشت اسرا به یمن را تبریک گفتند و خواستار آزادی تمامی اسرا شدند.
در این دیدار بر اهمیت استیفای حقوق همه مردم یمن تاکید شد و از ائتلاف سعودی خواسته شد تا مسئولیت تبعات تجاوز و محاصره را بر عهده بگیرد.
در این دیدار خاطرنشان شد که فداکاریهای مردم یمن ضامن دستیابی به پیروزی است، خواه از طریق صلح و برآورده کردن خواستههای عادلانه مردم یمن و خواه از طریق میدان نبرد که یمن در آن ثابت کرده است که توانایی مقابله و پیروزی را دارد.
شامگاه شنبه (۱۹ فروردین ماه) ساعاتی پس از سفر یک هیات عمانی به پایتخت یمن، یک هیات عربستانی وارد صنعا شد. این نخستین سفر یک هیات عربستانی به صنعا پس از آغاز جنگ یمن علیه یمن در (فروردین ماه ۱۳۹۴) است.
منابع خبری پنجشنبه گذشته گزارش دادند، هیأت سعودی که برای رایزنی با مقامات یمنی به صنعا سفر کرده بود پس از حضور ۶ روزه در یمن این کشور را ترک کردند.
خبرگزاری رویترز جمعه گذشته به نقل از دو منبع آگاه نوشته بود که یک هیات سعودی - عمانی تصمیم دارد به زودی به منظور دستیابی به توافق و آتشبس دائم در یمن، به صنعا سفر کند.
پیش از این خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از یک منبع یمنی نوشته بود که آتش بس جدید ممکن است حاوی چندین نکته از جمله از سرگیری صادرات نفت از میادین نفتی در جنوب و از مارب در شمال، لغو تمام محدودیتها در بندر الحدیده، گسترش پروازها به فرودگاه صنعا و باز کردن تمام راهها بین مناطقی که تحت کنترل دولت نجات ملی یمن و قسمتهایی که تحت کنترل نیروهای وفادار به دولت مستعفی و فراری یمن است، باشد.
این منبع اظهار کرده که ائتلاف عربی نیز متعهد شده بدون استثنا حقوق تمام کارکنان یمنی در مناطق تحت کنترل دولت نجات ملی و سایر مناطق را بپردازد و کمیتههایی را برای محدود کردن خسارات ناشی از جنگ، رسیدگی به آنها و پرداخت خسارت به آسیب دیدگان تحت نظارت سازمان ملل و ضمانت بین المللی کشورهای بزرگ تشکیل دهد.
«محمد عبدالسلام» رئیس هیات مذاکره کننده دولت نجات ملی یمن نیز در آستانه ورود دو هیأت عمانی و عربستانی به صنعا گفت: خروج نظامیان خارجی از کشور، پرداخت خسارتها و بازسازی از خواستههای عادلانه ما است.
وی افزود: از دیگر خواستههای ما توقف تجاوز، برداشته شدن کامل محاصره و پرداخت حقوق همه کارمندان از درآمدهای نفتی و گازی است.
وی تأکید کرد که بر موضوع اسیران بیشتر تمرکز خواهیم کرد تا مانند گذشته هیچ مشکلی آن را به تاخیر نیندازد.
به گفته وی، «قولهایی داده شده که این کار در ماه مبارک رمضان به سرانجام برسد».
https://irna.ir/xjMcWP
**مدیر مسئول مجله اهل بیت: برقراری رابطه میان ایران و عربستان آزادسازی قدس را تسریع می کند
حجت الاسلام و المسلمین "خدایار ناصری" مدیر مسئول مجله اهل بیت (ع) چاپ لبنان، برقراری رابطه میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان را به نفع جهان اسلام دانست و تاکید کرد: گسترش روابط میان تهران – ریاض موجب تسریع آزادسازی سرزمین فلسطین و سقوط رژیم صهیونیستی می شود.
حجت الاسلام ناصری روز یک شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در دمشق، با تاکید بر این که هماهنگی میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان به عنوان دو کشور مهم جهان اسلام که از نظر مذهبی، جغرافیایی و اقتصادی دارای اهمیت است، دشمنان را در نقطه ضعف قرار داده، بیان داشت: با یاری خدا همین ضعف موجب تسریع در پیروزی مردم فلسطین علیه صهیونیست های اشغالگر خواهد شد.
وی در عین حال حصول تفاهم میان ایران و عربستان را موجب هماهنگی بیشتر میان کشورهای اسلامی دانست و تصریح کرد: نزدیکی میان تهران – ریاض مانع تاثیر تفرقه دشمنان می شود و در عین حال زمینه ساز تقویت گروه های مقاومت و مجاهدین منطقه به ویژه فلسطین شده و نتیجه آن، سقوط رژیم صهیونیستی در آینده نزدیک خواهد بود.
مدیر مسئول مجله اهل بیت (ع) با تاکید بر این که اسراییل رژیمی صهیونیستی است که هیچ ارتباطی به دین ندارد، تصریح کرد: رژیم صهیونیستی با توطئه غربی ها و فقط به خاطر مصالح اقتصادی و سیاسی در غرب آسیا تاسیس شده و یهودی ها و سران غرب می خواهند این منطقه را از طریق این رژیم زیر سلطه خود داشته باشند.
ناصری همکاری و تفاهم کشورهای اسلامی در تمامی زمینه ها را موجب کوتاه شدن دست دشمنان از منطقه دانست و اظهار داشت: امروزه دشمنان اسلام از قبیل رژیم صهیونیستی، غربی ها و در راس آن آمریکا تلاش می کنند که کشورهای اسلامی را تضعیف و در بین آنها اختلاف ایجاد کنند تا مانع هماهنگی کشورهای اسلامی در جهت تامین منافع شان شوند.
فلسطین سرزمین مقدس و الهی
وی با اشاره به آیه اول سوره اسراء که خداوند فرموده «پاک و منزه است خدایی که در (مبارک) شبی بنده خود (محمّد) را از مسجد حرام (مکّه معظّمه) به مسجد اقصایی که پیرامونش را مبارک و پر نعمت ساختیم سیر داد تا آیات و اسرار غیب خود را به او بنماییم که او (خدا) به حقیقت شنوا و بیناست»، بیان داشت: سرزمین فلسطین همان گونه که در قرآن آمده یکی از اماکن مقدسه ای است که از نظر تمامی ادیان الهی مورد تقدیس و اهمیت این سرزمین برای این است که سرزمین انبیاء به حساب می آید و حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد پیامبران الهی در این سرزمین زندگی کرده اند و تلاش داشتند تا احکام الهی را در آن پیاده و ادیان الهی را در آن زنده نگه دارند.
ناصری ادامه داد: هر سرزمینی که در آنجا مبانی و ارزش های الهی پیاده و اجرا شود، طبیعتا از قدسیت خاصی برخوردار خواهد بود، لذا از نظر همه ادیان الهی مسجد الاقصی و بیت المقدس اهمیت دارد، به خصوص آن که مسجدالاقصی قبله اول مسلمانان نیز به حساب می آید.
مدیر مسئول مجله اهل بیت (ع) مسجدالاقصی را مکانی مقدسی دانست که پیامبر اکرم (ص) از آنجا به امر الهی به آسمان عروج کردند و لذا این مسجد و اطراف این منطقه که شامات به حساب می آید، از سوی خداوند، مبارک قرار داده شده و مورد احترام و تقدیس مسلمانان و همه پیروان ادیان الهی می باشد، اما متاسفانه امروزه صهیونیست ها که هیچگونه ارتباطی با ادیان آسمانی ندارند، قدس و فلسطین را اشغال کرده اند؛ اشغالگرانی که از ادیان الهی به دور هستند و حتی یهودیان داخل سرزمین های اشغالی نیز معتقدند که صهیونیست ها هیچگونه ارتباطی با دین حضرت موسی (ع) ندارند.
https://irna.ir/xjMcY7
**هنیه: ملت فلسطین راهی جز مقاومت و نبرد ندارد/پافشاری نسل جدید بر بازپس گیری حقوق خود
رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) با تاکید بر وحدت در فلسطین اشغالی گفت که ملت فلسطین برای بیرون راندن اشغالگران، راهی جز تداوم مقاومت ، پایداری و نبرد ندارد.
«اسماعیل هنیه»، در اظهاراتی تاکید کرد که حماس برای تعامل با تحولات راهبردی موجود در سطح داخلی، منطقه ای و بین المللی در سه مسیر حرکت می کند.
وی افزود: مسیر اول آمادگی دائم برای نبرد، مسیر دوم ایجاد وحدت واقعی و مسیر سوم تقویت همکاری و مشورت با جهان عرب و اسلامی است.
هنیه اضافه کرد که با گذشت بیش از۷ دهه از اشغالگری، ثابت شد که ملت فلسطین بی شک باقی خواهد ماند و توهم پاک کردن آن از روی نقشه، غیرممکن بوده و نسل های جدید فلسطینی در داخل و خارج سرزمین های اشغالی برای پس گرفتن حقوق خود پافشاری بیشتری دارند.
رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس گفت که در سایه وجود افراطی ترین و خطرناک ترین کابینه صهیونیستی، ملت فلسطین راهی جز تداوم مقاومت و پایداری و نبرد با اشغالگران تا بیرون راندن آن ها ندارد.
هنیه گفت: ملتی که تحت اشغالگری قرار دارد، جز با اتحاد آزاد نخواهد شد و حماس آماده است که برای تحقق این وحدت، هرکاری انجام دهد.
وی با اشاره به تلاش های رژیم اشغالگر صهیونیستی برای نفوذ سیاسی، امنیتی و نظامی در منطقه، بر اهمیت همکاری و مشورت با کشورهای مختلف و آزادگان جهان تاکید کرد.
هنیه همچنین خواستار محاصره سیاسی کابینه رژیم صهیونیستی و ممانعت از تحرکات آن به ویژه در منطقه عربی و اسلامی شد.
پیش از این «زیاد النخاله» دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین در سخنانی به مناسبت فرا رسیدن روز جهانی قدس با بیان اینکه صحنههایی که در مسجدالاقصی دیده میشود، برای مسلمانان و ملتهای عرب کافی است تا واقعیت رژیم صهیونیستی و جنایتکاران را ببینند، تاکید کرد: به جهاد و مبارزه تا آزادسازی قدس و فلسطین ادامه میدهیم.
بر اساس این گزارش، همزمان با تشدید درگیریها در فلسطین به دلیل تحولات مسجدالاقصی، نخست وزیر رژیم صهیونیستی روز سهشنبه ورود «یهودیان» به مسجد الاقصی را تا پایان ماه مبارک رمضان ممنوع کرد.
«بنیامین نتانیاهو» اعلام کرد که به توصیه مسئولان سرویسهای امنیتی «اسرائیلی»، یهودیان تا پایان ماه رمضان حق ورود به مسجد الاقصی را ندارند.
نظامیان صهیونیست طی ایام ماه مبارک رمضان به صورت همه روزه به مسجدالاقصی یورش میبرند و به آزار و اذیت نمازگزاران و معتکفان فلسطینی میپردازند.
https://irna.ir/xjMcYk
**انتقاد کییف از لهستان برای ممنوعیت واردات غلات اوکراین
وزارت سیاست کشاورزی و غذای اوکراین اعلام کرد که کشورش تصمیم لهستان برای ممنوعیت موقت واردات محصولات کشاورزی از اوکراین را نقض توافقهای دوجانبه قبلی میداند.
در بیانیهای که تارنمای این وزارتخانه در این باره منتشر کرده، آمده است: تصمیم همکاران لهستانی ما برای محدود کردن موقت واردات محصولات کشاورزی از اوکراین و همچنین ممنوعیت ترانزیت این محصولات از طریق لهستان، باعث تاسف است.
این بیانیه با تاکید بر اینکه تصمیم طرف لهستانی با توافقات قبلی دو کشور مغایرت دارد، میافزاید: هفته گذشته به توافق رسیده بودیم که چهار محصول کشاورزی از اوکراین از خاک لهستان به کشورهای دیگر منتقل شود.
این وزارتخانه در انتقاد از تصمیم طرف لهستانی خاطر نشان کرد که واکنشهای یکجانبه و تند به مسائل مختلف، به حل و فصل مثبت شرایط منجر نمیشود.
بر این اساس، دولت لهستان روز گذشته واردات محصولات کشاوری از اوکراین را به طور موقت تا تاریخ ۳۰ ژوئن (۹ تیر) ممنوع اعلام کرد.
ایستوان ناگی وزیر کشاورزی مجارستان نیز روز شنبه اعلام کرد که این کشور نیز در راستای حمایت از کشاورزان مجارستانی واردات غلات از اوکراین را تا تاریخ ۳۰ ژوئن (۹ تیر) ممنوع میکند.
ناگی در بیان علت اتخاذ این تصمیم توسط دولت مجارستان تصریح کرد اتحادیه اروپا در اقدام علیه مساله غلات بسیار ارزان اوکراینی که به بازارهای اروپایی سرازیر شده، شکست خورده است.
به گفته وی، کشاورزان اوکراینی از فناوریهایی استفاده میکنند که دیگر در اتحادیه اروپا مجاز نیست و این باعث شده آنها بتوانند هزینههای تولید را کاهش دهند.
در همین رابطه روز جمعه ۶ کشور اروپایی از جمله لهستان، از ایجاد سازوکاری برای خرید و اعمال عوارض گمرکی بر محصولات کشاورزی اوکراین حمایت کردند.
به گفته ساموئل ولکان وزیر امور خارجه اسلواکی، برداشت غلات در اتحادیه اروپا تا چند ماه دیگر آغاز خواهد شد و اگر شرایط عرضه غلات اوکراین بدون تغییر باقی بماند، کشاورزان محلی ورشکست خواهند شد.
اسلواکی نیز ورود و خرید غلات از اوکراین را به صورت موقت و از تاریخ ۱۳ آوریل (۲۶ فروردین) ممنوع اعلام کرده است.
اتحادیه تولیدکنندگان غذا در اوکراین روز چهارشنبه با «سیاسی» خواندن اعتراض کشاورزان اروپایی به واردات غلات ارزان قیمت از اوکراین، اعلام کرد این امر سود تجارت آنها را کاهش نمیدهد.
دنیس مارچاک معاون رئیس شورای کشاورزان اوکراین (UAC) در بیانیه ای اعلام کرده که «ماهیت سیاسی اعتراضات کشاورزان اروپای مشهود است. اوکراین بخشی از غلات خود را به لهستان می فروشد و این مقدار زیادی نیست».
پیشتر رسانهها گزارش داده بودند که موانع لجستیکی باعث شده مقادیر هنگفتی از غلات اوکراین که ارزان تر از غلات تولیدی در اتحادیه اروپا است در کشورهای اروپای مرکزی جمع شود که این امر قیمت محصولات را کاهش داده و اعتراض کشاورزان اروپایی را برانگیخت.
https://irna.ir/xjMcXv
**افزایش قربانیان نبرد در سودان به ۵۶ کشته و ۵۹۵ زخمی/ تداوم درگیری در خیابانهای خارطوم
کمیته مرکزی پزشکان سودان آخرین آمار درگیری های آغاز شده از صبح دیروز شنبه تاکنون بین نیروهای ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع در شهر خارطوم و برخی دیگر از مناطق این کشور را ۵۶ کشته و ۵۹۵ زخمی اعلام کرد.
کمیته مرکزی پزشکان سودان اعلام کرد: شمار قربانیان درگیری ها در سودان به ۵۶ کشته و شمار زخمی ها به ۹۵۹ نفر رسیده است.
به گفته الجزیره، صدای انفجار در مناطق مختلف شهر خارطوم همچنان به گوش می رسد و از جمله انفجارهایی در جنوب این شهر و در نزدیک شهرک ورزشی بوقوع پیوسته است.
برپایه این گزارش، درگیری هایی نیز در شهر کسلا در شرق سودان بین نیروهای ارتش به فرماندهی عبدالفتاح البرهان و نیروهای پیشتیبانی سریع به فرماندهی محمد حمدان دقلو ملقب به (حمیدتی) روی داده است.
یک منبع نظامی سودانی نیز صبح امروز به شبکه الجزیره گفت که ارتش سودان توانسته است که مقر فرماندهی پشتیبانی سریع در شهر کسلا را به کنترل خود در آورد.
به گفته الجزیره، نیروهای پشتیبانی سریع تصاویری منتشر کرده و گفته اند که این تصاویر مربوط به یک ساختمان وابسته به فرماندهی کل است.
در همین حال، سخنگوی ارتش سودان حوادث کنونی این کشور را "ماجراجویی های شبه نظامیان پشتیبانی سریع" دانست.
به گفته خبرنگار الجزیره، صبح امروز یکشنبه درگیری ها با سلاح سبک و سنگین در حومه کاخ ریاست جمهوری و منطقه بازار عربی در مرکز شهر خارطوم ادامه یافته است.
در همین حال، نیروهای پشتیبانی سریع مدعی شده اند که نیروهای آنها در پورت سودان در معرض حمله هوایی خارجی قرار گرفته اند و درباره پیامدهای هرگونه دخالت خارجی هشدار می دهند.
به گفته خبرنگار الجزیره، هم اکنون درگیری ها در خارطوم ادامه دارد و صدای انفجارهای شدیدی به گوش می رسد.
فرماندهی ارتش سودان امروز اعلام کرد که خبرها درخصوص محاصره مقر فرماندهی کل در خارطوم از سوی نیروهای پشتیبانی سریع صحت ندارد.
در همین حال، خبرهایی از درگیری صبح امروز یکشنبه در فرودگاه مروی در شمال خارطوم منتشر شده است و درگیری هایی نیز در فرودگاه بین المللی خارطوم در جریان است.
این فرماندهی افزوده است که مذاکره و گفت وگویی قبل از انحلال "گروه شورشی حمیدتی" وجود ندارد و نیروهای ارتش قادر به یکسره کردن سریع نبرد هستند.
ارتش سودان همچنین نیروهای پشتیبانی سریع را به دروغگویی درباره کنترل بر مقرهای ارتش متهم کرده است.
بنا بر اعلام ارتش سودان، نیروهای ارتش کنترل مقر نیروهای پشتیبانی سریع در مناطق پورت سودان، کسالا، الضارف، الدمازین، کاستی، کادوگلی و کراری را به دست گرفته اند.
سخنگوی رسمی ارتش سودان نیز از کنترل بر "بزرگترین پایگاه نیروهای پشتیبانی سریع در منطقه کرری و مصادره تمامی تجهیزات موجود در آن" خبر داد.
در همین حال، نیروهای پشتیبانی سریع وابسته به حمیدتی امروز اعلام کردند که پدافند هوایی آنها یک فروند هواپیمای سوخوی ارتش را سرنگون کرده است.
شبکه الجزیره قطر نیز ظهر امروز یکشنبه از درگیری بین ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع در اطراف فرماندهی ارتش و فرودگاه در شهر الفاشر سودان خبر داد.
این درحالی است که در سطح سیاسی، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا پس از تماس تلفنی با فیصل بن فرحان و عبدالله بن زید آل نهیان همتایان سعودی و اماراتی خود گفت که «سه کشور به توافق رسیدهاند که ضروری است طرفهای درگیر در سودان به اقدامات جنگی فوری و بدون پیش شرط پایان دهند.»
در همین حال، یک منبع در شورای امنیت اعلام کرد که این شورا روز دوشنبه برای بررسی تحولات سودان پشت درهای بسته تشکیل جلسه خواهد داد.
از صبح شنبه درگیری بین نیروهای پشتیبانی سریع و ارتش سودان در خارطوم و مجاورت فرودگاههای مروی و خارطوم، خیابان نیل، ام درمان و برخی دیگر از مناطق این کشور رخ داده است. علت این درگیریها که در حال گسترش است و هماکنون ادامه دارد، کندی پیشرفت در فرآیندهای مربوط به انتقال قدرت در سودان به غیرنظامیان عنوان شده است.
ارتش سودان روز شنبه همچنین چند تانک در خیابانهای پایتخت مستقر کرده که نیروهای واکنش سریع ۲ دستگاه از این تانکها را منفجر کردند. علاوه بر این پروازها در فرودگاه خارطوم به حالت تعلیق درآمده است.
هواپیماهای ارتش سودان نیز مقرها و مواضع نیروهای پشتیبانی سریع را چند بار بمباران کرده اند.
ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع از زمان شروع درگیری ها یکدیگر را مسئول آغاز آن دانسته اند.
عبدالفتاح البرهان رئیس شورای حاکمیت انتقالی سودان پیشتر در گفت وگو با شبکه الجزیره با بیان اینکه «اوضاع تحت کنترل است»، اعلام کرد که «هیچ نیرویی تاکنون نتوانسته وارد ستاد فرماندهی کل شود و همه نهادهای راهبردی و اوضاع تحت کنترل است و ما هنوز از همه نیروها و پایگاههای نظامی استفاده نکردهایم».
عبدالفتاح البرهان افزود: «ارتش سودان همچنان عاقلانه رفتار میکند و از نیروهای پشتیبانی سریع که وارد پایتخت شدهاند، خواستهایم که به مقرهای خود بازگردند».
حمیدتی نیز پیشتر در گفت وگو با شبکه الجزیره گفته بود که البرهان توطیه هواداران عمر البشر رئیس جمهور مخلوع سودان را اجرا می کند و کاخ ریاست جمهوری و فرماندهی کل ارتش و همه فرودگاهها در کنترل نیروهای او قرار دارد.
این درحالی است که آنتونی گوترش در تماس تلفنی با البرهان و حمیدتی خواهان آرام کردن اوضاع و آغاز گفت وگو بین آنها برای حل بحران شده است.
https://irna.ir/xjMcYH
**سفر آیتالله رییسی به آمریکای لاتین در دستور کار است
سفیر ایران در ونزوئلا گفت: صحبتهایی در مورد سفر رئیس جمهور به کاراکاس انجام شده است اما اینکه این سفر بهطور دقیق در چه تاریخ و چه مقطع زمانی صورت بگیرد، از سوی مقامات ذیصلاح و در زمان مناسب بررسی می شود.
حجتالله سلطانی سفیر جمهوری اسلامی ایران در ونزوئلا در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در مورد ارزیابی خود از سطح روابط و همکاری ایران و ونزوئلا بهخصوص در حوزه اقتصادی و تجاری گفت: روابط ما در همه حوزهها به لحاظ سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، علمی و تکنیکی بسیار خوب و رو به جلو است. در حال حاضر روابط سیاسی ما با ونزوئلا در عالیترین سطح وجود دارد و اشتراکات سیاسی بالایی با دولت و ملت این کشور داریم.
سفیر ایران در ونزوئلا با اشاره سطح روابط تهران و کاراکاس در حوزه اقتصادی و علمی و فرهنگی عنوان کرد: در حوزه اقتصادی پروژههای متعددی شکل گرفته و کارهای خوبی انجام شده است و شرکتهای ایرانی متعددی در ونزوئلا مشغول به کار شدهاند.
وی اظهار کرد: ما یکی از موفقترین نمایشگاههای علم و فناوری را در ونزوئلا داشتهایم که ۸۵ شرکت دانشبنیان با ۱۴۵ مدیر و پژوهشگر در ونزوئلا شرکت کردند. در حوزه فرهنگی هم تبادل دانشجو و دانشآموز میان دو کشور را داریم لذا در همه عرصهها روابط ایران و ونزوئلا به خوبی در حال حرکت است.
دولت سیزدهم نگاه ویژهای به ارتباط با کشورهای آمریکای لاتین دارد
سفیر ایران در ونزوئلا در پاسخ به سوالی مبنی بر چگونگی نگاه دولت سیزدهم به ارتقای روابط با کشورهای حوزه آمریکای لاتین و سفر اخیر وزیر خارجه به ونزوئلا و تاثیر در ارتقای روابط گفت: دولت سیزدهم متاثر از نگاه انقلابی و متنوعسازی روابط که در عرصه بینالملل دارد، توجه خوبی نسبت به آمریکای لاتین داشته است.
سلطانی افزود: ظرف دو سال گذشته ارتباطات ما با ونزوئلا به نسبت قبل افزایش محسوسی داشته است و سفر امیرعبداللهیان به آمریکای لاتین سفر بسیار موفقی بود و مورد استقبال فراوانی قرار گرفت که توافقات خوبی هم با این کشور شکل گرفت.
تبادل هیاتهای سیاسی و اقتصادی میان تهران و کاراکاس
وی ادامه داد: بر اساس این سفر و متاثر از مذاکراتی که در این سفر انجام شد، ما هیاتهایی متعددی را داشتیم که بعد از سفر وزیر امورخارجه، به ونزوئلا اعزام شدند و دو سه هیات از این هیاتها کماکان در ونزوئلا هستند و مذاکراتشان را انجام میدهند.
سفیر ایران در ونزوئلا تصریح کرد: به دلیل عمق روابط و تنوع موضوعاتی که داریم ایجا میکند که به صورت مکرر و مستمر تبادل هیاتهای سیاسی و عالیرتبه اقتصادی را داشته باشیم که خوشبختانه در حال انجام است و امیدواریم در سال ۱۴۰۲ بتوانیم همین مسیر را با قوت و قدرت ادامه دهیم.
سلطانی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر افزایش همکاریهای دولت در حوزه نفتی و انرژی و در حال اجرا بودن سواپ میعانات گازی گفت: در اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ سفر آقای اوجی وزیر نفت به ونزوئلا را داشتیم که مذاکرات خیلی خوبی صورت گرفت. ونزوئلا و ایران به عنوان دو کشور مهم نفتی هستند، ونزوئلا به عنوان اولین دارنده ذخایر نفت و هفتمین دارنده ذخایر گاز دنیا و جمهوری اسلامی ایران به عنوان اولین دارنده ذخایر نفت و گاز دنیا هستند لذا در حوزههای نفت، گاز و پتروشیمی از پتانسیل و ظرفیت بالایی برای همکاری برخوردار بوده و هستند.
سفیر ایران در ونزوئلا خاطرنشان کرد: در سفر وزیر نفت درباره بخش زیادی از این مسائل از جمله مراودات نفتی صحبت شد. ایران و ونزوئلا مانند دو کشوری که همواره ارتباطات پویا و روبهجلو وجود دارند حرکت میکنند و اخبار مبادلات انجام شده در درخصوص این حوزه از طریق رسانههای گروهی پخش شد. لذا ایران و ونزوئلا توانمندی و نیازمندیهایشان در بسیاری از حوزهها مکمل یکدیگر است و براساس فضای دوستانه، برادرانه و در چارچوب برد- برد برای دو طرف این همکاریها دنبال میشود.
سفر آیتالله رییسی به آمریکای لاتین در دستور کار است
وی درباره سفر رئیس جمهور به آمریکای لاتین و برنامهریزی برای این سفر گفت: آیتالله رییسی متاثر از سیاست متنوعسازی در روابط خارجی نگاه ویژه ای به آمریکای لاتین دارد که هم به عنوان بلوک اقتصادی و سیاسی در دنیا بسیار مهم است. صحبتهایی در مورد سفر رئیس جمهور انجام شده است اما اینکه این سفر بهطور دقیق در چه تاریخ و چه مقطع زمانی صورت بگیرد از سوی مقامات ذیصلاح و در زمان مناسب بررسی و تصمیمگیری و اقدام خواهد شد.
سفیر ایران در ونزوئلا درباره اینکه آیا سفر رئیس جمهور به مجموعهای از کشورهای آمریکای لاتین انجام میشود یا فقط به ونزوئلا در دستور کار است، گفت: هر زمانی سفری بخواهد انجام شود قاعدتاً یک یا چند کشور در دستور کار قرار میگیرد. به عنوان مثال اگر سفر مادورو به ایران در سال ۱۴۰۱ را در مدنظر قرار دهیم، وی به ۶ کشور منطقه در خاورمیانه سفر کرد.
سلطانی اظهار کرد: روسای جمهور در سفر به آمریکای لاتین بهطور معمول و با توجه به بُعد مسافت معمولا به دو یا سه کشور سفر میکردند. درباره اینکه سفر آیت الله رییسی به یک یا چند کشور خواهد بود، دفتر رییس جمهور و مقامات بالاتر در وزارت خارجه در زمان مناسب و با توجه به شرایط بررسی در این زمینه تصمیمگیری خواهند کرد.
دروغ پردازی و داستان سرایی رسانههای غربی درباره روابط ایران و ونزوئلا
وی با اشاره به گزارش تایید نشده بلومبرگ مبنی بر در اختیار قرار دادن ۹ تن طلا به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار از سوی ونزوئلا در قبال کمک ایران به احیای پالایشگاههای بنزین این کشور گفت: همانطور که خودتان هم اشاره کردید، بلومبرگ هم عنوان کرده که این گزارش تایید نشده است؛ متاسفانه از این اخبار دروغ که بیشتر براساس یکسری حدسیات و گمانها سناریوسازی و داستانسرایی میکنند، در روابط ایران و ونزوئلا کم نداشتهایم.
سفیر ایران در ونزوئلا یادآور شد: زمانی ما در همین ونزوئلا کارخانه دوچرخهسازی راهاندازی کردیم و رسانههای آمریکایی اعلام کردند که ایران در این کارخانه غنیسازی اورانیوم انجام میدهد و میخواهد فعالیتهای هستهای انجام دهد!
سلطانی افزود: چاوز رئیس جمهور فقید ونزوئلا در آن مقطع در واکنش به این موضوع گفت که اگر ایرانیها در این کارخانه غنیسازی انجام میدهند پس دوچرخهای که از این کارخانه بیرون میآید دوچرخه اتمی است و او در آن سالها این عبارت معروف یعنی «دوچرخه اتمی ایرانیها در ونزوئلا» را بیان کرد.
وی عنوان کرد: در نمونه ای دیگر، چند سال قبل که بحث بنزین در ونزوئلا مطرح بود دوباره با دروغپردازی جوسازی کردند که ایران چند تن طلا از این کشور خارج میکند؛ اینها اخبار تایید نشدهای است که خود آنها هم به این موضوع را اذعان میکنند اما تعجب در این است که رسانههایی که داعیه اطلاعرسانی در دنیا را دارند و برای خودشان اعتباری قائل هستند، چرا چنین اخباری را که هیچ پایه بر مستندات درست و قابلیت کاری ندارد، مطرح می کنند.
سفیر ایران در ونزوئلا تصریح کرد: البته یک بخش از آن به اهداف ثانویهای که پشت این خبرها وجود دارد برمیگردد و تا الان هم هیچکدام از خبرهایی که به این شکل پخش کردهاند به واقعیت تبدیل نشده است و نتوانستند مستنداتی ارائه کنند زیرا وجود خارجی نداشته است و بیشتر از یک ذهن یک نویسنده یا یک سناریوپرداز در یک اتاق فکر نشأت میگرفته و پخش میشده است زیرا لذا چنین مطلب و خبری وجود خارجی ندارد.
ایران و ونزوئلا در بسیاری از حوزههای اقتصادی مکمل یکدیگر هستند
سلطانی درباره همکاریهای ایران و ونزوئلا در زمینه دامپروری و دامداری در دنیا گفت: ونزوئلا و ایران در بسیاری از حوزههای اقتصادی مکمل یکدیگر هستند و رقیب هم نیستند. به عنوان مثال در همین حوزه کشاورزی که بهدرستی اشاره کردید باید بگویم که ما در ایران با دو چالش عمده مواجه هستیم. اول آب و دوم خاک. به این معنا که برای اینکه بخواهیم اقلام اساسی و محصولات کشاورزی را تولید کنیم و دامداری را گسترش دهیم زمین حاصلخیز و مستعد قابل کشت و در کنار آن آب کافی نداریم.
وی خاطرنشان کرد: این دو چالشی که ما در ایران با آن مواجه هستیم به عنوان دو امتیاز در ونزوئلا محسوب میشود. براساس آمار رسمی که خود مراجع دولتی این کشور اعلام کردهاند، بالغ بر ۳۰ میلیون هکتار زمین حاصلخیز و قابل کشت و با میانگین بارندگی ۱۵۰۰ میلیمتر دارد. ونزوئلا در مقابل ماشینآلات، ادوات کشاورزی، کود شیمیایی، بذر، سموم، حشرهکش و آفتکش نیاز دارد و ما توانمندی صادرات بخش عمدهای از این ادوات و محصولات را داریم.
سفیر ایران در ونزوئلا ادامه داد: مقامات ونزوئلا در این حوزه بارها اشاره کردهاند و در سفر اخیری که مادورو به ایران داشت هم او و هم وزیر کشاورزی این کشور اعلام کردند که حاضر هستند ظرفیتی را که در ونزوئلا وجود دارد، با سرمایهگذاران ایرانی و شرکتهایی که علاقمند به سرمایهگذاری در این کشور باشند به اشتراک بگذارند.
سلطانی بیان کرد: براساس قوانین و مقررات ونزوئلا حضور سرمایهگذاری خارجی در این کشور بسیار تسهیل شده است و همه حمایتهای قانونی و ضمانتهای حقوقی برای سرمایهگذاری خارجی پیشبینی شده است و من همینجا از شرکت های خوب ایرانی تقاضا میکنم که به ظرفیتهای ونزوئلا حتما توجه کنند چراکه این کشور جایی است میتوانند فرصتهای خوبی برای کار در آن پیدا کنند بهویژه در بخش دامپروری میلیونها هکتار زمین حاصلخیز مستعد هم برای دامپروری و هم برای کشاورزی وجود دارد.
رونمایی از کتاب رهبر انقلاب در ونزوئلا بازتاب خوبی در میان مردم کاراکاس داشت
وی درباره بازتاب رونمایی اخیر در کاراکاس از کتاب خاطرات رهبر انقلاب گفت: برنامهای که درخصوص رونمایی از کتاب رهبر معظم انقلاب برگزار شد با استقبال عمومی بسیار خوبی در ونزوئلا مواجه شد.
سفیر ایران در ونزوئلا افزود: حضور نایب رئیس مجلس ونزوئلا برای افتتاح این نمایشگاه فرهنگی دوستی ایران و ونزوئلا و در ادامه بازدید روزانه چند هزار ونزوئلایی از غرفههای متعدد نمایشگاه، صنایع دستی، معرفی مبارزان انقلابی دو کشور و غرفههای دیگری که پیشبینی شده بود و در نهایت رونمایی از کتاب که با حضور وزرای فرهنگ هر دو کشور صورت گرفت، سفرا و دیپلماتهای مقیم، معاونین چندین وزیر صورت گرفت و پوشش خبری بسیار بالایی که مراسم رونمایی کتاب مقام معظم رهبری داشت به نوعی تداعی کننده سختیها و مشقتهایی که دولتهای این منطقه از جمله ونزوئلا در راه استقلال واقعی کشور کشیده شده بود را نشان داد.
سلطانی خاطرنشان کرد: ما در ایران و آمریکای لاتین در جاهایی با هم شبیه هستیم. در ایران در دوران ستمشاهی، ساواک و سرویسهای همکاری آنها مانند موساد، سرویسهای انگلیس و آمریکا از هیچ قساوت و بیرحمی در شکنجه و در به شهادت رساندن مبارزان و جوانان کشورمان کوتاهی نکردند. در آمریکای لاتین هم که نگاه میکنید در دهه هفتاد و هشتاد همین عوامل سیا و موساد بسیاری از سازمانهای اطلاعاتی منطقه را که دولتهای دیکتاتور که بر سر کار بودند، برای شکنجه، ناپدید کردن و کشتن مبارزان انقلابی آموزش دادند.
وی بیان کرد: طرح کندور در آمریکای لاتین طرح بسیار معروفی است و به هر لاتینی از طرح کندور سخن بگویید، تداعی کننده دوران خشونتبار دهه ۷۰ و ۸۰ است که این سرویسهای امنیتی و پلیس بشدت و با قساوت با مبارزان و آزادیخواهان برخورد میکردند.
سفیر ایران در ونزوئلا ادامه داد: بنابراین زمانی که این کتاب در اینجا منتشر میشود که بیانگر سختیها و مشقتهایی است که مقام معظم رهبری در زندان و بعد از آن متحمل شدند لذا برای مردم ونزوئلا تازگی نداشت و موضوع عجیبی نبود زیرا آنها را با گوشت، پوست و استخوان در دورهها و سالهای قبل لمس کرده بودند.
سلطانی افزود: کتاب خاطرات رهبر معظم انقلاب بازتاب و بازخورد خیلی خوبی در ونزوئلا داشت و امیدواریم که با انتشار هرچه بیشتر این کتاب در ونزوئلا و از طریق دوستان متصدیان امر در کشورهای منطقه بتوانیم این اشتراکات فرهنگی و آموزههای مقاومتی را بیشتر میان ملت ایران و آمریکای لاتین نزدیکتر کنیم.
https://irna.ir/xjMczv
**حمله مسلحانه در مکزیک ۷ کشته بر جای گذاشت
حمله مسلحانه به تفرجگاهی در مرکز مکزیک، دستکم ۷ نفر (از جمله یک کودک خردسال) و یک زخمی بر جای گذاشت.
در جریان حمله یک گروه مسلحانه ۲۰ نفره به استراحتگاه و آبگرم لا پالما (La Palma) در ایالت گواناخواتو (Guanajuato) در مرکز مکزیک، دستکم هفت نفر کشته شدند.
مقامهای شهرداری کورتاسار (Cortazar) در بیانیهای اعلام کردند که ماموران پلیس تا کنون جسد سه زن، سه مرد و یک کودک زیر هفت سال را پیدا کردهاند.
آنها همچنین خاطرنشان کردند که در این حمله مسلحانه یک نفر مجروح شده که حال او وخیم گزارش شده است.
مقامات گزارش دادند که مهاجمان دوربینهای امنیتی را به سرقت بردهاند.
ویدئوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان میدهند که چگونه چندین نفر برای محافظت از خود در برابر گلولهها می دوند یا در میانه حمله از صحنه فرار میکنند.
پس از این حمله خشونتآمیز، آبگرم لا پالما توسط ارتش و پلیس ایالتی برای آغاز تحقیقات محاصره شد.
گواناخواتو یک مرکز کشاورزی، صنعتی و منطقه تولید بسیاری از خودروسازان برتر جهان است.
با این حال، این شهر به حوادث خشونتآمیز شهرت دارد و در سالهای اخیر تحت تاثیر درگیریهای شدید بین باندهای مواد مخدر قرار گرفته است.
نوامبر گذشته (آبان- آذر) نیز چندین نفر در جریان تیراندازی در یک ایستگاه پلیس در شهر گواناخواتو کشته شدند.
https://irna.ir/xjMcZc
**شلیک هشدار ارتش کره جنوبی پس از عبور ناو گشتزنی کره شمالی
ارتش کره جنوبی اعلام کرد یک کشتی نیروی دریایی این کشور با شلیک هشدار برای بیرون راندن ناو گشتزنی کره شمالی که از مرزهای آبی غربی میان دو کشور عبور کرده بود اقدام کرد.
براساس اطلاعات ستاد مشترک ارتش کره جنوبی، کشتی کره شمالی که از خط مرزی شمالی (NLL) در آبهای شمال شرقی کره جنوبی نزدیک جزیره بائینگ نیونگ در دریای زرد روز گذشته ساعت ۱۱ صبح به وقت محلی عبور کرده بود، نیروی دریایی کره جنوبی را مجبور کرد تا با شلیک هشدار این کشتی را از منطقه مرز آبی دو کشور خارج کند.
در پی بی پاسخ گذاشتن ناو کره شمالی به هشدارهای ارتباطی و تلاش برای برقراری ارتباط، کشتی کره جنوبی به پرتاب ۱۰ شلیک هشدار دست زد و کشتی کره شمالی را از آبهای مرزی بیرون راند.
براساس اطلاعات یک منبع آگاه کشتی کره شمالی پس از دنبال کردن قایق ماهیگیری چینی به منطقه مرزی تعدی کرد.
ستاد مشترک ارتش کره جنوبی افزود میان کشتی کره جنوبی و قایق ماهیگیری چینی در طول مدت عملیات ارتباط برقرار بوده است و برخی افراد در کشتی کره جنوبی جراحات سطحی برداشتند و اکنون تحت درمان هستند.
باوجود این تنش ها در منطقه مرزی همچنان باقی مانده است. این حادثه پس از آن اتفاق افتاد که کره شمالی به تماس های معمول میان دو کره که از طریق دفتر مشترک ارتباطی و خط ویژه ارتش انجام می شد از تاریخ ۷ آوریل (۱۸ فروردین) پاسخ نداد.
https://irna.ir/xjMcYT
**ادعای ایتالیا: دیگر به گاز روسیه وابسته نیستیم
وزیر محیط زیست و امنیت انرژی ایتالیا که در پی بحران گاز در اروپا به دنبال ایفای نقش پیشتاز در بین کشورهای اروپایی برای کاهش وابستگی به واردات گاز روسیه بوده، به تازگی ادعا کرد که کشورش دیگر به واردات این محصول از روسیه وابسته نیست.
خبرگزاری تاس نوشت: ژیلبرتو پیچتو فراتین وزیر محیط زیست و انرژی ایتالیا گفت، این کشور توانسته چالش «وابستگی به گاز روسیه» را مدیریت کند هر چند که همچنان حدود ۱۰ درصد از گاز این کشور از روسیه تامین می شود.
وزیر ایتالیایی در مصاحبه با روزنامه کوریر دلا سرا که امروز یکشنبه منتشر شد، اظهار داشت: تا پیش از این، حدود ۴۰ درصد از نیاز ما به گاز از سوی روسیه تامین می شد و اکنون این مقدار به کمتر از ۱۰ درصد رسیده است.
وی افزود: در واقع، ما با افزایش انتقال گاز از شرق از طریق خط لوله ترانسدریاتیک (TAP) و از آفریقا با توافقات جدید با الجزایر و لیبی، بر وابستگی مسکو غلبه کرده ایم.
این مقام ایتالیایی همچنین گفت: پایانه های تبدیل گاز ال ان جی به ما اجازه می دهد گاز را با بهترین قیمت از سراسر جهان خریداری کنیم زیرا ما به دنبال توسعه منابع جایگزین انرژی هستیم و درباره این موضوع که چه زمانی باید طراحی تاسیسات انرژی هستهای نسل چهارم را آغاز کنیم، فکر می کنیم.
به گفته وی، تقاضا برای گاز در ایتالیا همچنان بالا است. ایتالیا از گاز برای تولید دو سوم برق خود استفاده می کند.
فراتین همچنین پیش بینی ها درباره قیمت گاز و برق را تایید کرد که انتظار می رود قیمت این دو محصول در سه ماهه سوم سال جاری میلادی به ترتیب ۵ و ۱۵ درصد و تا سه ماهه چهارم ۱۰ و ۲۵ درصد افزایش یابد.
وی این افزایش قیمت ها را طبیعی توصیف کرد و گفت این اتفاق در کشورهایی که در آستانه فصل گرما، گاز را برای پر کردن مخازن خود خریداری می کنند، رخ می دهد.
دولت قبلی ایتالیا امتناع کامل از خرید گاز روسیه تا اواسط سال ۲۰۲۴ را خواستار بود و کابینه فعلی در این کشور بر این هدف تاکید دارد.
اروپا در ماههای گذشته به دلیل بحران سوخت ناشی از تحریمها علیه روسیه، با افزایش سرسامآور بهای گاز مواجه بوده است.
ماریو دراگی نخست وزیر سابق ایتالیا در راستای تلاشهای رم برای کاهش وابستگی به گاز روسیه، پیشتر سفری به الجزایر داشت. جنگ اوکراین و به دنبال آن تحریم های بین المللی، ایتالیا را بر آن داشت با الجزایر دومین تامین کننده بزرگ گاز این کشور وارد گفت وگو شود و میزان خرید گاز را از این کشور را افزایش دهد.
پس از آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین، دولت ایتالیا متعهد شد که وابستگی این کشور به واردات گاز طبیعی روسیه را از بین ببرد. دراگی طی سخنرانی خود در پارلمان این کشور بر قطع وابستگی به گاز روسیه تا نیمه دوم سال ۲۰۲۴ تاکید کرد.
https://irna.ir/xjMcZr
**آغاز رزمایش هوایی مشترک کره جنوبی و آمریکا
نیروی هوایی کره جنوبی امروز یکشنبه در آخرین عملیات بازدارندگی در برابر تهدیدهای نظامی کره شمالی از برگزاری رزمایش هوایی بزرگ مشترک کره جنوبی و آمریکا طی هفته جاری خبر داد.
براساس اطلاعات سرویس نظامی این رزمایش ۱۲ روزه شامل تمرینات نیروی هوایی از فردا دوشنبه در پایگاه هوایی گوانگژو واقع در ۲۶۷ کیلومتری جنوب سئول با بسیج کردن ۱۱۰ هواپیما و بیش از هزار و ۴۰۰ سرباز آغاز می شود.
قرار است کره جنوبی ۶۰ جنگنده از جمله هواپیماهای اف-۳۵A، اف-۱۵K و کی اف-۱۶ و تانک های حمل و نقل هواپیمای کی سی-۳۳۰ را در کنار بیش از ۴۰ هواپیمای آمریکایی از جمله جنگنده های نیروی هوایی اف-۱۶ و جنگنده های ای-۱۰ و جت های اف-۳۵ B و اف ای-۱۸ را در این رزمایش مورد استفاده قرار دهد.
نیروی هوایی کره جنوبی اعلام کرد که این رزمایش با تمرکز بر تقویت همکاری و ظرفیت عملیاتی مشترک دو متحد با جنگنده های پیشرفته نسل ۴ و ۵ برگزار خواهد شد. طی رزمایش آمریکا و کره جنوبی تمرینات مختلف از جمله پروازهای ضربتی حمله، عملیات دفاعی هوایی و عملیات پشتیبانی هوایی نزدیک را در دستورکار خود قرار خواهند داد.
جمعه گذشته آمریکا و کره جنوبی رزمایش هوایی مشترک دیگری با حضور بمب افکن های استراتژیک آمریکایی بی-۵۲ اچ یک روز پس از آزمایش موشک بالستیک میان قاره ای هواسونگ ۱۸ از سوی پیونگ یانگ برگزار کردند.
https://irna.ir/xjMcZ7
**رئیس سندیکای روزنامه نگاران عراق: ایران در پیشبرد وحدت اسلامی نقش بارزی ایفا کرد
رئیس سندیکای روزنامه نگاران عراق در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از نقش بارز جمهوری اسلامی ایران در پیشبرد وحدت منطقه ای و فضای مثبت حاصل از این تلاش گفت.
«موید اللامی» در حاشیه ضیافت افطاری سفارت ایران در عراق با حضور نمایندگان طیف های متعدد عراقی اعم از شیعه و سنی گفت: فرآیند وحدت بخشی که اکنون می بینیم بیشتر از سال های گذشته است. در این فرآیند، گشایش و آینده شکوفایی برای همه مسلمانان وجود دارد.
رئیس سندیکای روزنامه نگاران عراق ادامه داد: نقش بارز جمهوری اسلامی ایران برای پیشبرد این وحدت، فضایی واقعا مثبت را به وجود آورده است و تاثیر زیادی بر همه ملت هایی دارد که وحدت را نزدیک تر از هر زمان دیگری می بینند؛ امیدواریم در سایه این وحدت، فلسطین را هر چه زودتر آزاد ببینیم.
این ضیافت چند ساعت پس از روز جهانی قدس در محل سفارت ایران برگزار شد؛ روزی که در آن یک بار دیگر عراق به جهان نشان داد که مساله قدس، ورای همه رویکردهای متفاوت سیاسی و اجتماعی در میان سرامیک زیبای اقوام و مذاهب عراق، خط قرمز، خط کش، شاخص و تراز همه است.
همه تاثیرگذارها آمده بودند؛ از «ابوفدک المحمداوی» رئیس ستاد حشد الشعبی تا شیخ «خالد الملا» رئیس جماعت علمای اهل سنت عراق؛ از نویسندگان و پژوهشگران مطرح عراق مانند موید اللامی رئیس سندیکای روزنامه نگاران عراق و «محمد صادق الهاشمی» رئیس اندیشکده امور راهبردی «العراق» تا شیوخ عشایر و ستون های اجتماعی سرزمینی که نماد ضد اشغالگری و مقاومت در برابر تروریسم تکفیری است.
شیعه و سنی زیر یک سقف نماز خواندند و افطار کردند تا پیام وحدت عراق را مخابره کنند؛ مینیاتور بی نظیر و زیبایی از پازلی متنوع و رنگارنگ.
سفارت ایران، یک بار دیگر میزبان کسانی بود که برخی از آنها این محوطه واقع شده در خیابان حیفا بغداد را «عراق کوچک» در جوار «دجله خیر و برکت» می نامند؛ جایی برای همدلی.
«محمد کاظم آل صادق» سفیر جمهوری اسلامی ایران در این مراسم بشارت هایی داد که بسیاری را خوشحال کرد؛ سخنانی که شیخ خالد الملا رئیس جمعیت علمای اهل سنت نیز در سخنرانی خود به آن پرداخت.
آل صادق گفت: تشکیل دولت عراق، امیدها را به عراقی ها بازگرداند. از خداوند می خواهیم که به دولت عراق در مبارزه با فساد و ارائه خدمت به شهروندان، کمک کند.
سفیر ایران ادامه داد: امروز، جهان، تحولاتی پی در پی را شاهد است که نشان دهنده تغییر راهبردها و صف بندی ها در آینده است و روزهای جدیدی در منطقه ما پیش رو است که بشارت خیر می دهد.
آل صادق افزود: نزدیک شدن دیدگاه های امت اسلامی از اینجا در عراق آغاز شد؛ کشوری که نقش سازنده ای در نزدیک شدن دیدگاه های جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی داشت. مسیر گفت و گوی این دو کشور بزرگ اسلامی در بغداد آغاز و در پکن محکم شد. این بشارتی برای ما و همه مسلمانان جهان است.
دیپلمات ایرانی از یک بشارت دیگر هم گفت؛ «بازگشت جمهوری سوریه به اتحادیه عرب تا بتواند نقش قدرتمند خود را در مقاومت بازیابد و کفه این ترازو را در این نهاد منطقه ای (اتحادیه عرب) با همکاری سایر کشورهای مقاوم مانند الجزایر، لبنان، لیبی و تونس، یک بار دیگر به ضرر صهیونیسم، سنگین کند.»
او همچنین از سفر هیات عمانی-سعودی به یمن گفت تا «صلح را به ملت یمن بازگرداند و دولت عادلی روی کار آید که نماینده همه طیف های ملت یمن و در جهت پایان بخشی به اختلافاتی باشد که سال ها ادامه داشته است.»
شیخ خالد الملا رئیس جمعیت علمای اهل سنت عراق نیز در این مراسم سخنرانی و بر این نکته تاکید کرد که «نباید از گفتن حق در جبهه مقاومت ترسید».
رئیس جمعیت علمای اهل سنت عراق، شجاعت «زیاد النخاله» در بیان حمایت های شهید «حاج قاسم سلیمانی» از مقاومت در غزه را ستود. (سخنرانی دبیر کل جنبش جهاد اسلامی فلسطین در روز قدس بغداد)
او همچنین از سانسور متعمدانه نقش حشدالشعبی به عنوان بسیج مردمی عراق در مبارزه با داعش، از سوی برخی طرف ها انتقاد کرد.
او گفت که برخی سریال های تلویزیونی در عراق تلاش کردند این نقش را نادیده بگیرند.
الملا نام این سریال را نبرد اما به نظر می رسد اشاره او به سریال «لیلة السقوط» باشد؛ سریالی که یکی از شبکه های عراقی آن را ساخته و مغرضانه، نقش بارز حشد الشعبی را در آزادسازی موصل و سنجار از دست داعش نادیده گرفته است.
خالد الملا گفت: من شخصا به سنجار رفتم و دیدم که شهید «حاج ابومهدی المهندس» روی خاک خوابیده است. چرا نباید اینها را گفت؟ از چه کسی می ترسید؟ از آمریکا؟ والله آمریکا از شما هراس دارد. اینها تاج و تخت خود را همان طور که سید حسن نصرالله گفت از تارهای عنکبوت ساخته اند. به اسرائیل نگاه کنید؛ به رژیم نابکار بنگرید که چگونه در حال سقوط مداوم است. وقتی حق با شماست از گفتن آن خجالت نکشید.
https://irna.ir/xjMcX6
**مقام اطلاعاتی دولت ترامپ: متهم افشای اطلاعات فوق سری همدستان نظامی و اطلاعاتی دارد
یکی از مقامهای اطلاعاتی دولت سابق آمریکا تصریح کرد که فرد دستگیر شده به اتهام افشای اسناد فوق سری سیا و پنتاگون همدستانی در وزارت دفاع و تشکیلات اطلاعاتی این کشور دارد.
تارنمای روزنامه نیویورک پست دیشب (۲۶ فروردین) به نقل از یکی از مقام های ارشد اطلاعاتی دولت ترامپ نوشت که جک تیشیرا متهم افشای اسناد محرمانه سیا و پنتاگون نمی توانسته تنها عامل افشای این اسناد باشد و دستگیری وی اقدامی برای سرپوش گذاشتن بر یک عملیات گسترده نفوذ اطلاعاتی است.
کش پاتل (Kash Patel) معاون مدیر اطلاعات ملی دولت پیشین آمریکا گفت که محال است یک افسر دون پایه متخصص فن آوری اطلاعات گارد ملی هوایی بتواند به این حجم از اطلاعات بسیار حساس دسترسی داشته باشد.
وی گفت: شما متخصص ارشد فن آوری اطلاعات (در پنتاگون) هم که باشید به اسناد طبقه بندی شده دسترسی نخواهید داشت. اصلاً نیازی نیست که متخصصان فن آوری اطلاعات از محتوای اسناد آگاهی داشته باشند. شغل آنان ایجاد سامانه های امن اطلاعات است تا جلوی هر گونه نشت آنها را بگیرد.
وی با اشاره به نقشه های لو رفته ارتش اوکراین گفت: این اطلاعات به شدت حساس هستند. حتی ۹۹ درصد افراد دارای مجوز دسترسی به اسناد فوق سری، به این گونه اطلاعات دسترسی ندارند.
پاتل گفت که «یک ثانیه» هم باور نمی کند که فرد متهم به تنهایی این عملیات را انجام داده باشد.
به گفته وی، به نظر می آید که لو رفتن پر سر و صدای این اطلاعات مشابه اقدام جولیان آسانژ (بنیانگذار ویکی لیکس) در افشای اسناد محرمانه دولت آمریکا باشد.
پاتل گفت: نحوه تهیه و انتشار این اسناد دال بر بهره برداری از روش های خاص انتشار غیرقانونی اطلاعات طبقه بندی شده است.
این مقام پیشین اطلاعاتی گفت که تیشیرا «برای انتشار این اطلاعات قطعاً با دیگر کارکنان وزارت دفاع و یا تشکیلات اطلاعاتی همکاری کرده» و دستگیری او به قصد «سرپوش گذاشتن» بر این موضوع بوده است.
https://irna.ir/xjMd2g
**ابراز نگرانی چین درباره افزایش تنشها در سودان
سخنگوی وزارت امورخارجه چین گفت از نزدیک آخرین تحولات سودان را بررسی می کند و از دو طرف خواست تا از افزایش تنش ها پرهیز کنند.
سخنگوی این وزارت خانه در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره گزارش هایی مبنی بر بالاگرفتن درگیری میان نیروهای نظامی سودان با نیروهای پشتیبانی راپید در خارطوم گفت چین از نزدیک آخرین تحولات و شرایط سودان را دنبال و بررسی می کند.
وی در ادامه افزود ما از دو طرف می خواهیم تا در زودترین زمان ممکند به این درگیری پایان دهند و از افزایش تنش ها پرهیز و اجتناب کنند. ما امیدواریم دو طرف با گفتگو و مذاکره قدمی رو به جلو و در جهت روند انتقال قدرت سیاسی بردارند.
از صبح روز گذشته (شنبه) درگیری بین نیروهای واکنش سریع و ارتش سودان در خارطوم و مجاورت فرودگاههای مروی و خارطوم، خیابان نیل، ام درمان و برخی دیگر از مناطق این کشور رخ داده است. علت این درگیریها که در حال گسترش است و هماکنون ادامه دارد، کندی پیشرفت در فرآیندهای مربوط به انتقال قدرت در سودان به غیرنظامیان عنوان شده است.
به نوشته الجزیره، از شامگاه شنبه تیراندازی شدیدی و تبادل آتش در اطراف کاخ ریاست جمهوری سودان در خارطوم شکل گرفته است و به گفته فرمانده ارتش سودان، گروهی از نیروهای مسلح بازنشته و همچنین افسران نیروهای مسلح به جمع ارتش پیوستهاند.
https://irna.ir/xjMd2q
**سوزاندن پرچم رژیم صهیونیستی این بار در یونان
هواداران تیم «آیک آتن» یونان در مسابقه نیمه نهایی لیگ قهرمانان بسکتبال اروپا و در جریان بازی با تیم «هبوعیل»، پرچم رژیم صهیونیستی را به آتش کشیدند.
رقابت دو تیم بسکتبال رژیم صهیونیستی و یونان در سالن المپیک «آنو لیوزیا» برگزار شد.
هواداران تیم یونانی در جریان این بازی، زباله های خود را روی هواداران تیم صهیونیستی انداختند و پس از آتش زدن پرچم اسراییل، پرچم فلسطین را به اهتزاز درآوردند.
به نوشته برخی رسانه های صهیونیستی، تماشاگران یونانی چندین بار تلاش کردند که وارد جایگاه هواداران «اسراییلی» شوند تا جایی که داوران و مسئولان امنیتی به فکر توقف مسابقه افتادند، اما از ترس بدتر شدن اوضاع و بروز درگیری ها، این کار را انجام ندادند.
با این وجود، بازی در نیمه اول دوبار متوقف و نیمه دوم با تاخیر آغاز شد و در نهایت تیم یونانی ۹۴ بر ۷۸ تیم صهیونیستی را شکست داد.
برخی منابع در وزارت خارجه رژیم صهیونیستی اعلام کردند که سفارت این رژیم در آتن برای تضمین امنیت هواداران با پلیس یونان در تماس بوده است.
باشگاه صهیونیستی «هبوعیل» در بیانیه ای تاکید کرد که این حادثه کم تر از یک حمله تروریستی نبود.
بر اساس این گزارش، هواداران یونانی پیش از این نیز چندین بار در رقابت های بسکتبال پرچم رژیم صهیونیستی را به آتش کشیدند.
آن ها در سال ۲۰۱۹ در جریان یک مسابقه، پرچم فلسطین را بر افراشتند و تصاویر «مروان البرغوثی» اسیر فلسطینی را در دست گرفتند.
https://irna.ir/xjMcZN
**مخالفت برلین با برگزاری تظاهرات ضدصهیونیستی
آلمان با تظاهرات ضد صهیونیستی در شهر برلین همزمان با برگزاری راهپیمایی روز قدس در سراسر جهان مخالفت کرد.
مقامهای شهر برلین تظاهرات روز شنبه و یکشنبه در این شهر که توسط گروههای حامی فلسطین سازماندهی شده بود را ممنوع کرد.
تارنمای جروزالم پست به نقل از روزنامه «بی.زد» گزارش داد که طبق پیش بینی پلیس آنها در صورت برگزاری تظاهرات با اقدامات خشونت آمیز مواجه میشدند.
هفته گذشته این روزنامه صهیونیستی نوشت که صدها آلمانی که اغلب آنها مسلمان بودند در دو محله شهر برلین تظاهرات برگزار کرده و شعار «مرگ بر اسرائیل» سر دادند.
این تظاهرات توسط گروه «سمیدون» که یک سازمان غیر دولتی است سازماندهی شده بود.
احتمال میرود که مقامهای برلین به بهانه ارتباط این گروه با «جبهه مردمی برای آزادی فلسطین» از برگزاری تظاهرات جلوگیری کرده باشد. آمریکا و اروپا سازمان نامبرده را به عنوان یک گروه تروریستی مشخص کردهاند.
طبق ادعای روزنامه جروزالم پست، در سال ۲۰۲۰ دولت برلین یک محرومیت ۴ ساله علیه خالد برکات به عنوان هماهنگ کننده «سمیدون» اعمال کرد.
https://irna.ir/xjMd32
**نگرانی نتانیاهو و اسموتریچ از انتشار گزارش افت اقتصاد اسرائیل
«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر و «بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی رژیم صهیونیستی از انتشار گزارش سازمان ها و نهادهای اقتصادی و مالی بین المللی درباره افت اقتصاد این رژیم به خاطر بحران شدید داخلی ابراز نگرانی کرده و درصدد لاپوشانی و زیر سوال بردن آنها برآمدند.
موسسه رتبهبندی اعتباری «مودیز» در آمریکا به عنوان یکی از سه موسسه بزرگ رتبه بندی اعتباری در جهان در جدیدترین گزارش خود از کاهش چشمانداز اقتصادی رژیم صهیونیستی از «مثبت» به «پایدار» خبر داد و علت آن را «وخامت حکمرانی در اسرائیل» با توجه به بحران بوجود آمده در پی لایحه تغییرات در قوانین سیستم قضائی این رژیم دانست که کابینه راست افراطی به ریاست نتانیاهو بدنبال تصویب آن در کنِست (پارلمان) رژیم صهیونیستی است.
این موسسه در گزارش خود افزوده است: «در حالی که اعتراضات گسترده کابینه (نتانیاهو) را وادار به تعلیق لایحه یاد شده و تلاش برای گفت وگو با جناح مخالفان کرد؛ با این حال شیوه ای که این کابینه تلاش کرد تا از طریق آن اصلاحات بلندمدت در سیستم قضایی را بدون اجماع داخلی اجرا کند، نشاندهنده ضعف نهادی اسرائیل است».
در واکنش به این گزارش، بینامین نتانیاهو نخست وزیر و «بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی رژیم صهیونیستی بیانیهای مشترک صادر و تلویحا مدعی سیاسی کاری و ناآگاهی تحلیل گران موسسه مودیز شدند و سعی کردند که تاثیرات اعتراضات مخالفان لایحه اصلاحات قضایی و بحران شدید داخلی ناشی از آن را لاپوشانی کنند.
در این بیانیه ادعا شد که «تحلیل گران مودیز خودشان به خوبی میزان قدرت اقتصاد اسرائیل در همه شاخص ها و نیز مدیریت اقتصادی درست و مسوولانه آن را می د انند و از مدیریت حکیمانه مخارج عمومی واقدامات تشویقی برای افزایش رشد اقتصادی آگاه هستند.»
بیانیه افزود: نگرانی که تحلیلگران مودیز درباره تاثیر فضای کنونی بر ثبات سیاسی و اقتصادی اسرائیل مطرح می کنند، برای کسانی که قدرت ساختار گروهی اسرائیل را نمی دانند، طبیعی است."
تظاهراتهای جدید علیه کابینه رژیم صیهونیستی در تلآویو و دیگر شهرهای سرزمینهای اشغالی شنبه شب و یک روز پس از اعلام رتبه بندی اقتصادی این رژیم از سوی موسسه مودیز از سر گرفته شد.
سرزمین های اشغالی شنبه شب برای پانزدهمین هفته متوالی صحنه تظاهرات صهیونیستهای مخالف کابینه علیه «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی و کابینه او بود.
در هفتههای گذشته، دهها شهر از شمال تا جنوب فلسطین اشغالی از جمله تل آویو، حیفا، قدس اشغالی، بئر السبع، ریشون لتسیون و هرتزلیا صحنه تظاهرات علیه کابینه راست افراطی نتانیاهو و لایحه آن برای تغییرات در قوانین دستگاه قضایی رژیم صهیونیستی بوده است.
سران اپوزیسیون رژیم صهیونیستی لایحه تغییرات قضایی کابینه نتانیاهو را برای تضعیف دستگاه قضایی و تلاش این چهره برای جلوگیری از محاکمه خود به خاطر سه پرونده فساد مالی و رشوه خواری میدانند و معتقدند که این اقدامات کابینه، رژیم صهیونیستی را به سمت درگیری و جنگ داخلی و فروپاشی تدریجی سوق خواهد داد.
معترضان میگویند لایحه تغییرات قضایی ضربه سختی به دموکراسی مورد ادعای صهیونیستها وارد میکند، زیرا تأثیر دیوان عالی (بالاترین نهاد قضایی رژیم صهیونیستی) را بر روند تصویب قوانین پایه محدود میکند و به اعضای کنست اجازه میدهد مصوبات آن را تعویق بیندازد.
تصویب این لایحه به تازگی توسط نتانیاهو به تعویق افتاد اما معترضان و جناح اپوزیسیون رژیم صهیونیستی تأکید بر لغو کامل این طرح دارند.
https://irna.ir/xjMcZC
**نگرانی ترامپ از چالش رویارویی با دسانتیس
یک مقام سابق کاخ سفید، تلاشهای اخیر ترامپ برای تمسخر و تخریب «ران دسانتیس» رقیب احتمالی او در انتخابات درون حزبی جمهوریخواهان را «غیر هوشمندانه» دانست و گفت ترامپ از چالشهای رویارویی با دسانتیس «نگران» است.
کارل رو (Karl Rove) مشاور ارشد جورج دابلیو بوش رییس جمهور سابق آمریکا در گفتوگویی با شبکه فاکس نیوز، درباره حمله اخیر کمیته اقدام سیاسی دونالد ترامپ رییس جمهوری پیشین آمریکا به ران دسانتین فرماندار جمهوریخواه ایالت فلوریدا سخن گفت.
بر اساس این گزارش، موسسه «عظمت را به آمریکا بازمیگردانیم» [شعار انتخاباتی دونالد ترامپ] دو روز گذشته ویدیویی را منتشر کرد که در آن داستان دسر خوردن دسانتیس با انگشتانش را مسخره میکند.
مشاور ارشد بوش گفت: ترامپ نگران [رقابت با] دسانتیس است، در غیر این صورت چرا باید پیش از آنکه وی نامزدی خود را [در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا] اعلام کند به سراغش برود.
وی با انتقاد از رویهای که ترامپ برای مقابله با رقبای سیاسی خود پیش گرفته است گفت: تمرکز ترامپ برای مسخره کردن رقبای انتخاباتیاش هوشمندانه نیست و به احتمال زیاد برد او در انتخابات کمکی نمیکند.
به اعتقاد این مقام سابق کاخ سفید، جمهوریخواهان برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آینده آمریکا باید متحد شوند و تبلیغات منفی و حملات شخصی راه آن نخواهد بود. به گفته او، آرای رای دهندگان مستقل برای پیروزی در انتخابات حیاتی است اما این رفتارها موجب هراس آنها خواهد شد.
این سیاستمدار جمهوریخواه همچنین خاطر نشان کرد که این راهبرد انتخاباتی شاید در سال ۲۰۱۶ کاربرد داشت اما اکنون بیتاثیر است.
ران دسانتیس فرماندار جمهوری خواه ایالت فلوریدا، هنوز به طور رسمی نامزدی خود را برای ریاست جمهوری آینده آمریکا اعلام نکرده است.
دسانتیس که در انتخابات میان دورهای در آبان ماه ۱۴۰۱ نامزد مورد حمایت ترامپ بود، پس از پیروزی در این انتخابات در گردهمایی با حضور حامیانش به صورت کاملا عامدانه به نبرد برای ورود به کاخ سفید اشاره کرده و گفته بود: ما کارهای بیشتری برای انجام دادن داریم، ما تازه نبرد را آغاز کردهایم.
ترامپ نیز پس آن، انتقادات از وی را آغاز و همانگونه که در گذشته مخالفان خود را با قلدری خطاب قرار میداد، از رقیب جدیدش یاد کرد.
از میان جمهوریخواهانی که انتظار میرفت در انتخابات درون حزبی در مقابل ترامپ قرار گیرند تاکنون نیکی هیلی سفیر سابق ترامپ در سازمان ملل، ویوک راماسوامی (Vivek Ramaswamy) کارآفرین محافظهکار و آسا هاچینسون (Asa Hutchinson) فرماندار سابق آرکانزاس، به طور رسمی نامزدی خود را در انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا اعلام کردهاند.
در این میان مایک پمپئو وزیر خارجه سابق آمریکا نیز روز گذشته به طور رسمی اعلام کرد که در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ نامزد نخواهد شد.
گفتنی است که جو بایدن رییس جمهور دموکرات آمریکا هنوز به طور رسمی نامزدی خود را برای انتخابات آینده این کشور اعلام نکرده است.
https://irna.ir/xjMcYS
**سایه تحولات منطقه ای بر نشست گروه ۷
وزیران امورخارجه هفت کشور صنعتی، موسوم به «جی ۷»، در حالی از امروز (۲۷ فروردین ماه جاری) با تمرکز بر مسائل امنیتی اروپا و منطقه هند-اقیانوسیه در ژاپن گردهم می آیند که موضوعاتی مانند جنگ اوکراین و افزایش تنشهای مرتبط با چین بر آن سایه افکنده است.
این نشست سهروزه وزیران امورخارجه گروه ۷ که حدود ۵۰ درصد اقتصاد دنیا را در دست دارند و متشکل از کشورهای آلمان، امریکا، فرانسه، انگلستان، ژاپن، ایتالیا و کانادا است، قرار است در شهر کاروئیزاوا ژاپن برگزار شود.
تشدید نگرانی های امنیتی
با گذشت ۹ ماه از قتل شنیزو آبه نخست وزیران ژاپن که در ژوئیه سال ۲۰۲۲ در جریان سخنرانی در شهر نارا مورد اصابت گلوله قرار گرفت و کشته شد، ۲۶ فروردین حمله ای که در جریان سخنرانی نخست وزیرفعلی ژاپن روی داد و موجی از وحشت را میان جمعیت ایجاد کرد، اما تلفاتی در پی نداشت.
روز شنبه (۲۶ فروردین) یک مرد بمبی دودزا را به سمت فومیو کیشیدا، در شهر واکایاما در غرب ژاپن پرتاب کرد و صدای انفجار مهیبی شنیده شد. نخست وزیر ژآپن آسیبی ندید و صحنه را ترک کرد.
کیشیدا امروز (۲۷ فروردین) یک روز پس از وقوع این حادثه به مردم ژاپن اطمینان خاطرداد که در دوران برگزاری اجلاس وزرای خارجه گروه ۷ امنیت کامل در این کشور برقرار خواهد شد.
تحولات چین
با شدت گرفتن تنشها بر سر دیدار تحریکآمیز رئیس مجلس نمایندگان آمریکا با رئیس حکومت تایوان و آغاز رزمایش نظامی چین در آبهای اطراف جزیره تایوان و شبیه سازی حملات گسترده به اهدافی حساس در نقاط مختلف این جزیره نگرانی ها مربوط به امنیت این شبه جزیره با افزایش یافته است.
اقدام چین در برگزاری رزمایش سه روز در آبهای اطراف جزیره تایوان و شبیه سازی حملات گسترده واکنش شماری از مقامات جهان در آمریکا، ژاپن، تایوان و اروپا را به دنبال داشت.
این در حالیست که که برخی کشورهای اروپایی عضو این گروه بویژه امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه در قبال تهدیدهای چین در برابر تایوان موضع متفاوتی دارند.
یک مقام رسمی وزارت امورخارجه ژاپن که خواست نامش فاش نشود درباره نشست پیش رو گفت: «امنیت اروپا و منطقه هند-اقیانوسیه را نمی توان به شکلی جداگانه بررسی کرد. آنها با یکدیگر پیوند خوردهاند.»
در این جلسه وزیران امور خارجه کشورهای آمریکا، ژاپن، آلمان، انگلیس، فرانسه، کانادا و ایتالیا در کنار نماینده ای از اتحادیه اروپا شرکت خواهند کرد.
این نشست در آستانه اجلاس رهبران این گروه به میزبانی فومیو کشیدا نخست وزیر ژاپن است که ماه آینده در هیروشیما برگزار خواهد شد.
فومیو کشیدا در ماه مارس به اوکراین رفت.
همزمان با این سفر شی جینپینگ رئیس جمهوری چین نیز با ولادیمیر پوتین همتای روس خود در مسکو دیدار کرد.
از سوی دیگر یک منبع آگاه دیپلمات آمریکایی که خواست نامش فاش نشود در مصاحبه با خبرنگاران گفت واشنگتن در تلاش است کشورهای گروه ۷ را متعهد به انجام اقدامات بازدارنده در برابر چین کند.
ودانت پاتل معاون سخنگوی دولت آمریکا گفت: «گروه ۷ شریکی مهم برای پاسخگو کردن روسیه به سبب حمله به اوکراین است. تردیدی وجود ندارد که این گروه به ایفای نقش مهم خود بویژه در نشست وزیران امور خارجه ادامه خواهد داد. »
با وجود حمله امروز به نخست وزیر ژاپن در غرب این کشور برنامه های امنیتی نشست وزیران گروه ۷ بدون تغییر انجام خواهد شد.
تمرکز بر تحولات خاورمیانه
به نوشته رویترز، انتظار می رود وزیران خارجه کشورهای گروه هفت در نشست آتی خود در ژاپن به موضوع ایران و تحولات خاورمیانه نیز خواهند پرداخت.
منابع دیپلماتیک غربی به خبرگزاری رویترز گفتهاند توافق جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در چین، غافلگیری آمریکا و متحدان اروپایی را به همراه داشت.
این نخستین نشست گروه هفت بعد از بهبود روابط جمهوری اسلامی و عربستان سعودی در این ماه است.
منابع دیپلماتیک غربی به خبرگزاری رویترز گفتهاند توافق جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در چین، غافلگیری آمریکا و متحدان اروپایی را به همراه داشت.
همچنین برای سالها یکی از نگرانیهای غربیها مساله سوریه بود اما به نظر میرسد بعد از توافق ایران و عربستان، ریاض مانند دیگر کشورهای عربی منطقه تلاشهایی برای بهبود روابط با بشار اسد رئیس جمهوری سوریه دارد.
یک منبع دیپلماتیک گفت که منطقه خاورمیانه در حال تحولات جدی است و تغییر موازنه قدرت ژئوپلیتیک به خاطر توافق ایران و عربستان با میانجیگری چین میشود.
این منبع دیپلماتیک میگوید کشورهایی چون عربستان با اینکه متحد آمریکا هستند اما در قبال جنگ روسیه با اوکراین مانند آمریکا از اوکراین حمایت نکردند و با طرح موضوع بیطرفی اما عملا به سمت چین رفتهاند.
در گزارش آمده، گروه ۷ هم باید بتواند از منافع امنیتی خود که از قضا در راستای امنیت منطقه و امنیت جهان است محافظت کند.
جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی ماه پیش با میانجیگری چین برای از سرگیری روابط توافق کردند.
https://irna.ir/xjMd2G
**انتقاد سناتور آمریکایی از ضعف عملکرد دولت بایدن در قبال افشای اسناد محرمانه
سناتور جمهوریخواه آمریکایی دولت جو بایدن را به کم اهمیت نشان دادن افشای اسناد نظامی و اطلاعات محرمانه متهم کرد و گفت این یک «مساله بسیار مهم است».
تارنمای هیل نوشت: انتقاد مارکو روبیو سناتور ایالت فلوریدای آمریکا در حالی مطرح شده که جو بایدن رئیس جمهوری این کشور روز پنچشنبه مدعی شد که انتشار این اسناد «پیامد مهمی» ندارد.
روبیو در مصاحبه با شبکه فاکس نیوز گفت بایدن نمی تواند به طور موثر با جهان ارتباط برقرار کند.
این سناتور جمهوریخواه گفت درز این اطلاعات محرمانه به «ارزیابی جامع» درباره این که اسناد محرمانه کشور چگونه تقسیم بندی شده اند و چگونه افراد به آن دسترسی پیدا کرده اند و نحوه حفاظت از آنها نیاز دارد.
روبیو گفت، در این مورد خاص، این اسناد توسط یک فرد ۲۱ ساله آنلاین شده است و به نظر نمی رسد او جاسوس هیچ کشوری بوده است. او قصد داشته در بین دوستانش خودنمایی کند اما ببینید چه آسیبی رسانده است.
افشای اسناد محرمانه برخی از روابط بین المللی آمریکا را به چالش کشید زیرا این افشاگری حاوی اطلاعاتی محرمانه درباره ارزیابی جنگ اوکراین و توانایی روسیه در این جنگ و عملیات جاسوسی آمریکا در چندین کشور از جمله متحدانش بود.
آنتونی بلینکین وزیر خارجه آمریکا مدعی شده که این افشاگری تاثیری در همکاری واشنگتن با متحدانش نخواهد داشت.
روبیو در واکنش به این اظهارات مقامات دولتی آمریکا گفته است اگر این مساله مهم نیست چرا پلیس فدرال آمریکا (اف بی آی) به منزل آن شخص یورش برد و او را در یک خودروی زرهی دستگیر کرد؟
بلینکن روز شنبه در جریان یک تماس مطبوعاتی از هانوی، ویتنام، گفت که آمریکا با متحدان و شرکایش درباره پیامدهای افشای اطلاعات تماس گرفته است تا درباره تعهد خود به «حفاظت از اطلاعات» و «مشارکت های امنیتی ما» روشنگری کند.
بلینکن خاطرنشان کرد که مظنون به دلیل افشای اطلاعات در بازداشت و اقداماتی در حال انجام است تا اطمینان حاصل شود اطلاعات آمریکا از درز اطلاعات بیشتر در امان است.
به نوشته هیل، سفر روز یکشنبه بلینکن به ژاپن برای مذاکرات سه روزه با وزیران خارجه گروه هفت، روابط آمریکا و متحدانش را محک خواهد زد.
به تازگی اسناد و جزئیات محرمانه طرح آمریکا و ناتو برای تجهیز ارتش اوکراین برای حمله به روسیه و نیز اسناد محرمانه دیگر دولت بایدن در شبکه های اجتماعی توئیتر و تلگرام منتشر شده که بازتاب های بسیاری داشته و افشا کننده وقایع بسیاری در حوزه های مختلف است.
بایدن گفته که نگران محتوای اسناد افشا شده نیست بلکه از این واقعیت که چگونه این اطلاعات فاش شده، نگران است.
پاتریک رایدر سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) روز پنجشنبه در پی اعلام نام افشاگر اسناد محرمانه آمریکا در یک نشست خبری در جمع خبرنگاران در واشنگتن گفت: افشای اسناد محرمانه آمریکا به صورت آنلاین یک اقدام عمدی مجرمانه است.
پیشتر مریک گارلند دادستان کل آمریکا دستگیری جک تکسیرا را در ارتباط با «تحقیقات پیرامون خارج کردن، نگهداری و انتقال غیرمجاز اطلاعات محرمانه دفاع ملی» اعلام کرد.
https://irna.ir/xjMd3s
**خودکشی دومین عامل مرگ نوجوانان و جوانان آمریکایی
خودکشی در میان نوجوانان و جوانان آمریکایی طبق تحقیقات انجام شده به دومین عامل اصلی مرگ و میر این گروه سنی تبدیل شده است.
شبکه سیانان با استناد به تحقیقات مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری گزارش داد که در سال ۲۰۲۱ نرخ خودکشی در ایالات متحده به رکورد نسبتا بالای خود بازگشته است.
بر اساس این گزارش، خودکشی به دومین عامل مرگ و میر در سن ۱۰ تا ۳۴ در آمریکا تبدیل شده در حالیکه این علت مرگ در افراد ۳۵ تا ۵۴ جایگاه پنجم را دارد.
دادههای نهایی برای سال ۲۰۲۱ نشان میدهد که خودکشی به صورت کلی عامل یازدهم مرگ در سراسر ایالات متحده است که از ۱۰۰ هزار نفر بیش از ۱۴ نفر دست به خودکشی میزنند.
نرخ خودکشی طی دو دهه اخیر ۳۲ درصد افزایش پیدا کرده و همچنین این عامل مرگ در مقایسه با سال ۲۰۲۰، ۴ درصد افزایش یافته است که بیشترین افزایش در ۲۰ سال اخیر بوده است.
افزایش خودکشی در حالی است که این نرخ تا دو سال قبل از ۲۰۲۱ روند رو به کاهش داشت.
تحقیقات مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا نشان میدهد که در سال ۲۰۲۱ این اقدام در میان مردان ۴ برابر بیشتر از زنان بوده است.
گزارش دیگر اخیر این آژانس دولتی آمریکا حاکی از این است که نوجوانان گروه سنی هستند که درسالهای اخیر بیش از همه به دلیل اقدام برای خودکشی به اورژانس برده شدند.
کودکان نیز با چالشهای فزاینده سلامت روان مواجه هستند. در سال ۲۰۲۱، ۵۷ دختران و ۲۹ درصد پسران گفتند که مدام احساس ناراحتی یا ناامیدی میکنند. از هر ۳ دختر تقریبا یکی از آنها میگویند که به صورت جدی به خودکشی فکر کردند.
https://irna.ir/xjMd3Z
**اقتصاددان آمریکایی: ارز واحد بریکس به سلطه دلار لطمه میزند
اقتصاددان آمریکایی هشدار داد که در صورت کنار گذاشته شدن دلار از معاملات کشورهای عضو بریکس، سلطه جهانی ارز آمریکا لطمه خواهد دید.
پیتر سنت آنج پژوهشگر اندیشکده راستگرای «بنیاد هریتج» در گفت و گوی دیروز (۲۶ فروردین) با شبکه خبری فاکس نیوز با اشاره به «مخاطرات» رقیب ارزی احتمالی گروه اقتصادی بریکس (چین، روسیه، هند، برزیل و آفریقای جنوبی) دربرابر دلار گفت: در صورت عملی شدن چنین طرحی، سلطه بیش از ۸۰ ساله دلار از بین رفته، تورم افزایش یافته و بانک ها زیان می کنند و همچنین قدرت ملی و تاثیرگذاری آمریکا به نحو بی سابقه ای کاهش خواهد یافت.
این اقتصاددان برخی از سیاست های داخلی و خارجی دولت بایدن را زمینه ساز اتخاذ چنین تصمیمی از سوی بریکس دانست و گفت که تورم و خروج سپرده ها از بانک ها مردم را با این سوال مواجه می کند که آیا دلار قدرت گذشته را دارد؟
سنت آنج با اشاره به پیامدهای تحریم های مالی آمریکا علیه روسیه و ذخایر دلاری بانک مرکزی آن کشور گفت: این اقدام کشورهای دیگر را به این فکر انداخت که اگر نوبتشان شود چه رخ می دهد؟ آیا به دلیل تفاوت سیاست های داخلی کشورهای دیگر با سیاست های آمریکا نیز چنین تحریم هایی گربانگیر آنها شده و جرقه خروج سرمایه از بانک هایشان زده می شود؟
وی هشدار داد که اگر عربستان سعودی و کشورهای مشابه آن که سالها بر دلار اتکا داشتند جذب بریکس تحت کنترل چین شوند، جهان چندان نیازی به دلار نخواهد داشت. در آنصورت خریداری برای اوراق قرضه بانک مرکزی آمریکا وجود نخواهد داشت و در نتیجه ارزش دلار کاهش و بدهی آمریکا افزایش می یابد.
رئیس جمهوری برزیل پنجشنبه (۲۴ فروردین) در حاشیه سفر به چین در بانک توسعه جدید سخنرانی و از کشورهای عضو بریکس خواست تا برای معاملات خود یک ارز مشترک ایجاد کنند.
لولا داسیلوا با انتقاد از اینکه چرا بانکی مانند بریکس نمیتواند ارزی برای تامین مالی روابط تجاری بین برزیل و چین یا بین برزیل و سایر کشورها داشته باشد؛ تاکید کرد: این امر دشوار است زیرا ما [به این ایده] عادت نداریم و همه فقط به یک ارز وابسته هستند.
برآوردهای صندوق بینالمللی پول (IMF) نشان میدهند که سهم بریکس در تولید ناخالص داخلی جهان از نظر برابری قدرت خرید در سال ۲۰۳۰، از ۵۰ درصد فراتر خواهد رفت. در مقابل، در سال ۲۰۲۰ و در مقایسه با سهم ۳۰ درصدی کشورهای گروه هفت، سهم بریکس ۳۱.۵ درصد بود.
https://irna.ir/xjMd4N
**سقوط یک ریزپرنده در فرودگاه بغداد
منابع خبری عراقی از سقوط یک ریزپرنده در فرودگاه بین المللی بغداد خبر دادند که پایگاه ارتش آمریکا در مجاورت آن قرار دارد.
یک منبع امنیتی به این شبکه گفت: یک ریزپرنده در مدرسه آموزش ویژه (دبلن) در فرودگاه بین المللی بغداد سقوط کرد و این ریزپرنده به مرکز هماهنگی مشترک تحویل داده شد.
وی افزود: مشخص شده که این ریزپرنده حامل مواد منفجره نبود یا برای تصویربرداری نبوده است.
در همین حال، پایگاه خبری شفق نیوز عراق به نقل از یک منبع امنیتی بدون ذکر نام اعلام کرد: این ریزپرنده بعد از ارسال پارازیت از سوی نیروهای آمریکایی موجود به سمت آن، در آنجا سقوط کرد.
هنوز جزئیات بیشتری دراین باره نرسیده و نهادهای نظامی و امنیتی رسمی عراق یا ارتش آمریکا نسبت به این خبر واکنشی نشان نداده اند.
https://irna.ir/xjMd5V
**بازداشت ۲۴ فلسطینی در قدس و کرانه باختری
نظامیان اشغالگر صهیونیستی بامداد امروز (یکشنبه) با حمله به مناطقی در قدس اشغالی و کرانه باختری، ۲۴ نفر را بازداشت کردند.
صهیونیست ها پس از حمله به محله «باب حطه» در بخش قدیمی قدس، ۳ جوان فلسطینی را بازداشت کردند.
نظامیان صهیونیست در محله السعدیه و بخش قدیمی قدس هم ۳ جوان دیگر را بازداشت کردند.
«محمد صبحی جرادات» جوان فلسطینی ساکن شهرک رام نیز هنگامی که قصد عبور از ایست بازرسی جبع را داشت، به بازداشت نظامیان صهیونیست درآمد.
اشغالگران صهیونیستی طی هفته های اخیر به ویژه در ماه مبارک رمضان حملات علیه فلسطینیان و بازداشت آنان را شدت بخشیدند.
از ابتدای ماه رمضان تاکنون بیش از ۴۵۰ فلسطینی در شهر اشغالی قدس از سوی نظامیان صهیونیستی بازداشت کرده اند.
https://irna.ir/xjMd5g
**وزیر خارجه سوریه فردا به تونس می رود
وزیر امور خارجه سوریه به دعوت همتای تونسی خود فردا (دوشنبه) به تونس سفر می کند.
پایگاه خبری العهد امروز (یکشنبه) به نقل از وزارت امور خارجه سوریه اضافه کرد که «فیصل المقداد» فردا (دوشنبه) به دعوت همتای تونسی خود به این کشور آفریقایی سفر میکند.
پیشتر رسانههای سوریه روز چهارشنبه گذشته به نقل از آسوشیتدپرس گزارش دادند که پس از اعلام تونس مبنی بر تعیین سفیر جدید در دمشق، سوریه نیز سفارت خود را در تونس بازگشایی خواهد کرد.
همچنین خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) در همان زمان از توافق دمشق برای بازگشایی سفارتخانههای دو کشور خبر داد و افزود: سوریه و تونس در بیانیه مشترک تاکید کردند که دمشق به طور فوری با تعیین سفیر جدید تونس در سوریه از سوی قیس سعید، رئیس جمهور این کشور موافقت کرده است.
منابع دیپلماتیک عربی در هفته گذشته در گفت وگو با روزنامه الوطن سوریه گفته بودند که فیصل مقداد، وزیر خارجه سوریه هفته آینده سفری به الجزایر و تونس خواهد داشت.
به گفته این منابع، انتظار میرود در این سفر سفارت دمشق در تونس بازگشایی شود و نماینده سوریه در این کشور در سطح سفیر خواهد بود.
منابع دیپلماتیک عربی همچنین اعلام کردند که تونس نیز سفیر جدید خود در سوریه را مشخص کرده و این امر در پی دستور رئیس جمهور تونس به وزیر خارجه این کشور انجام شده است.
این منابع عربی خاطرنشان کردند که وزارت خارجه تونس محمد المهذبی را به عنوان سفیر خود در سوریه انتخاب کرده است و استوارنامه این سفیر به دمشق ارسال شده است.
تونس جدیدترین کشور عربی است که پس از یک دهه قطع روابط خود با سوریه، روابط را با دمشق از سر گرفته است.
تونس در سال ۲۰۱۲ سفارت خود را در دمشق تعطیل کرده بود.
این اعلام، آخرین گام در روند منطقهای برقراری روابط با دمشق است که از زمان زلزله مرگبار ۶ فوریه در سوریه و ترکیه و برقراری مجدد روابط بین عربستان سعودی و ایران با میانجیگری چین تسریع شده است.
تنش در روابط سوریه و برخی دولت های عربی در سال ۲۰۱۱ میلادی روی داده بود و متعاقب آن عضویت سوریه در اتحادیه عرب به حالت تعلیق درآمد.
https://irna.ir/xjMd5w
**چشم انداز انتخاباتی ۲۰۲۴ جو بایدن تیره است
جو بایدن از مسنترین روسای جمهوری تاریخ آمریکا به تازگی از قصد خود برای اعلام نامزدی در انتخابات ۲۰۲۴ خبر داده اما تحلیلها چشم انداز حضور دوباره وی در کارزار انتخاباتی را برای باقی ماندن در کاخ سفید، تیره و تار نشان میدهند.
تارنمای نشریه آمریکایی «پولتیکو» در تحلیلی از داده های آماری نوشت: هرچند که در حال حاضر برخی داده ها از رقابت شانه به شانه جو بایدن با دو رقیب خود دونالد ترامپ و ران دسانتیس (Ron DeSantis) فرماندار جمهوریخواه ایالت فلوریدا، حکایت دارد اما دیگر داده ها نشان دهنده چشم انداه تیره و تار برای بایدن است که خود را برای انتخابات مجدد سمت ریاست جمهوری آمریکا آماده میکند.
این نشریه آمریکایی می نویسد: بایدن با قول اینکه ۱۸۰ درجه با ترامپ تفاوت خواهد داشت و درست نقطه مقابل او خواهد بود، توانست وارد کاخ سفید شود اما هردو رقیب یک مشکل مشترک عمده دارند و آن نرخ بالای عدم محبوبیت درنظرسنجی ها در همین ابتدای کار است.
بایدن که هنوز به شکل رسمی حضور در این عرصه رقابت را اعلام نکرده و تنها برای آن ابراز تمایل کرده است، همچنان در نظرسنجی های مهم از سطح پایینی از محبوبیت برخوردار است؛ میزان محبوبیت وی در حد ۴۰ درصد بوده، درست مانند سایر روسای جمهوری قبل از خود که با چنین وضعیتی روبرو بودند و این مساله بر سرنوشت انتخاب دوباره آنها تاثیرگذار بود.
بنابر تارنمای نظرسنجی «پانصدو سی و هشت»(FiveThirtyEight) میزان محبوبیت بایدن نزد افکار عمومی آمریکایی ها تنها ۴۳درصد است درحالی که میزان عدم محبوبیت وی با ۹ درصد اختلاف، ۵۲درصد را نشان میدهد. این آمار درست همانند میزان محبوبیت دونالد ترامپ است که همین تارنما در تاریخ ۱۵ آوریل ۲۰۱۹ (۱۶ فروردین ۱۳۹۸) آن را منتشر کرد، تنها با این تفاوت که محبوبیت ترامپ یک درصد از بایدن بیشتر بود اما بااینحال ترامپ نتوانست برای بار دوم به کاخ سفید راه یابد.
پولتیکو در ادامه تحلیل خود می نویسد: البته این موضوع را نمی توان یک قطعیت دانست، با این وجود وی در میان رای دهندگان و طرفداران خود با ضعف مواجه بوده و رشته حمایت آنها از وی قطع شده و اختلاف نظر درمیان آنان بوجود آمده است.
جایگاه ضعیف بایدن
تارنمای این رسانه آمریکایی می نویسد: میزان محبوبیت ۴۳درصدی بایدن در حال حاضر وی را درمیان سایر روسای جمهوری قبل خود در وضعیت دشواری قرار داده، چراکه از یک سو، باراک اوباما نیز تنها با ۴۳ درصد میزان محبوبیت توانست برای بار دوم به کاخ سفید راه یابد و یا حتی رونالد ریگان نیز با ۴۱درصد میزان محبوبیت برای دومین پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شد اما از دیگر سو، جیمی کارتر با ۴۰ رصد و دونالد ترامپ با ۴۲درصد میزان محبوبیت هردو برای انتخاب مجدد، با شکست مواجه شدند.
پولتیکو یاد آور می شودو که دوره زمانی اواسط ماه آوریل تا ماه نوامبر زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا از دوره های زمانی بسیار حساسی است که می تواند بر میزان محبوبیت و یا عدم محبوبیت نامزد انتخاباتی و بخصوص فردی که قصد دارد برای بار دومین بار در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود، دوره مهمی به شمار می رود.
مشکلات خارجی و داخلی پیش روی بایدن
این تارنمای آمریکایی در ادامه تحلیل خود می نویسد: هرچند بایدن حدود ۱۸ ماه دیگر زمان دارد اما وی با چالش هایی چه در داخل و چه در خارج از آمریکا دست به گریبان است، از جمله تورم پایداری که احتمال دارد به رکود اقتصادی در آمریکا منجر شود.
مشکل با رای دهندگان مردد
پولتیکو می نویسد: بایدن به لطف ائتلافی از تمامی حزب دموکرات و دیگر گروه ها و رای دهندگانی که حزب مشخصی ندارند و صاحب آرای مردد هستند، توانست ترامپ را در انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا شکست دهد. اما اکنون این دسته از رای دهندگان مردد نسبت به عملکرد بایدن دچار اختلاف نظر شده و از او بریده اند.
بنابر نظر سنجی که در اوایل ماه مارس (اسفند ماه) از سوی فاکس نیوز از این دسته از رای دهندگان کلیدی و مردد آمریکایی به عمل آمد، تنها ۳۵ درصد عملکرد بایدن را تایید و ۶۵ درصد نیز عدم رضایت خود را نسبت به عملکرد بایدن اعلام کرده اند؛ درهمین دوره زمانی نیز در نظرسنجی دانشگاه «کوینیپیاک» (Quinnipiac University) این گروه تنها ۲۶درصد از عملکرد بایدن ابراز رضایت کرده و ۶۷ درصد هم ناراضی بودند.
رقیب قدری وجود ندارد
تارنمای این نشریه آمریکایی می نویسد: تاکنون بایدن با رقیب قدری از میان هم حزبی های خود مواجه نشده، تنها کسانی که برای وی می توانند رقیبی به شمار روند ماریان ویلیامسون و رابرت اف. کندی خواهند بود.
شصتمین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قرار است پنجم ماه نوامبر ۲۰۲۴ برابر با ۱۵ آبان ۱۴۰۳ دراین کشور برگزار شود.
https://irna.ir/xjMd3F
**واکنش موساد به درگیری های سودان
سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد) به درگیری های داخلی در سودان واکنش نشان داد.
موساد مدعی شد که درگیری های داخلی سودان بر سر تصاحب قدرت است و بر روابط این کشور با رژیم صهیونیستی تاثیر نمی گذارد.
درپی سرنگونی «عمر البشیر» رئیس جمهور سودان و سپس کودتای نظامیان و قبضه قدرت از سوی آنها، خارطوم به توافق سازش موسوم به «ابراهیم» با رژیم صهیونیستی پیوست.
این مساله در مکالمه تلفنی میان دونالد ترامپ، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی و عبدالفتاح البرهان فرمانده ارتش سودان در اکتبر سال ۲۰۲۰ مورد اشاره قرار گرفت.
در پی سازش شورای نظامی سودان به ریاست البرهان با رژیم صهیونیستی، مردم، احزاب و جریانهای سیاسی سودانی در مناسبت های مختلف ضمن محکومیت این تصمیم اعلام کردند که به حمایت از ملت فلسطین و قضیه عادلانه آن ادامه میدهند و با هرگونه عادیسازی روابط با اشغالگران اسرائیلی مخالفت خواهند کرد.
بر اساس این گزارش، برخی شهرهای سودان و «خارطوم» پایتخت این کشور از صبح دیروز شنبه شاهد درگیری های شدید مسلحانه میان ارتش سودان و نیروهای واکنش سریع بر سر قدرت است.
کمیته مرکزی پزشکان سودان آخرین آمار درگیری های آغاز شده از صبح دیروز شنبه تا امروز بین نیروهای ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع در شهر خارطوم و برخی دیگر از مناطق این کشور را ۵۶ کشته و ۵۹۵ زخمی اعلام کرد.
صدای انفجار در مناطق مختلف شهر خارطوم همچنان به گوش می رسد و دو طرف مواضع یکدیگر را گلوله باران می کنند.
https://irna.ir/xjMd5T
**فروپاشی روابط فرانسه-آلمان؛ خبری بد برای اتحادیه اروپا
روزنامه فایننشال تایمز نوشت: سردی در روابط بین فرانسه و آلمان با توجه به نیاز به هماهنگی در روابط بین پاریس و برلین برای پیشبرد اهداف اتحادیه اروپا در زمینههای گسترش این اتحادیه، توافقات بر سر بودجه و مسائل حاکمیتی، حاوی خبر خوبی برای این اتحادیه نیست.
فایننشال تایمز با نگاهی بر هشدار اخیر امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه در مورد اینکه اروپا «تحت سلطه» ایالات متحده است و واکنش وزیر دفاع آلمان و مایه تاسف خواندن آن، نوشت: «موتور» فرانسه- آلمان که در ۶ دهه گذشته در قلب اتحادیه اروپا قرار داشت، از کار افتاده است.
این روزنامه انگلیسی، دولت جدید در برلین را مقصر اصلی در فروپاشی روابط دو کشور دانست و نوشت: اولاف شولتس صدر اعظم آلمان بیشتر نگران اتحاد ائتلاف خود و اقتصاد آلمان است. اگر شولتس بخواهد به جهان خارج از آلمان فکر کند به طور معمول به سمت بروکسل یا پاریس خیره نخواهد شد بلکه نگاه او به آن طرف آتلانتیک خواهد بود.
این رسانه برای اثبات ادعای خود به سخنرانی آگوست (مرداد) گذشته شولتس درباره اروپا در پراگ اشاره کرده و نوشت: صدراعظم آلمان تنها اشاره ای گذرا به فرانسه داشت. اما در سخنرانی سال ۲۰۱۷ مکرون درباره اروپا در سوربن ۶ بار از آلمان نام برده شد.
فایننشال تایمز در ارزیابی بزرگترین مشکل شولتس در آلمان نوشت: حزب دموکرات های آزاد متعلق به وی در دولت ائتلافی برای بقا دست و پنجه نرم می کند. این حزب پس از انتخابات فدرال در سپتامبر ۲۰۲۱، جایگاه خود را در سه پارلمان ایالتی از دست داده است. این حزب اکنون نیز با خطر شکست در انتخابات ایالت های بایرن و هسن در پاییز امسال مواجه است. اعضای این حزب برای جلب دوباره حمایت رای دهندگان به اصول اولیه خود شامل مواضع سازش ناپذیر در مورد اروپا، سیاست های مالی و تغییرات آب و هوایی بازگشته اند.
این روزنامه پیش بینی کرده که دولت شولتس بدون لیبرال ها دچار فروپاشی خواهد شد. شولتس همچنین با توجه به ترکیب نیروهای کنونی در پارلمان قادر نخواهد بود اکثریت جدیدی را تشکیل دهد.
این رسانه در ادامه خاطرنشان کرد: مکرون نیز از سرزنش مصون نیست. وی همان طوری که در اظهارات انتقادی اش درباره تایوان معلوم شد، به اقداماتی بدون برنامه ریزی و غیرمنتظره تمایل دارد. فرانسه پس از این که ۱۰۰ میلیارد یورو صرف یارانه های انرژی کرد از دولت آلمان به دلیل اختصاص یارانه های انرژی انتقاد کرد.
فایننشال تایمز خاطرنشان کرد روابط فرانسه و آلمان در گذشته نیز به طور موقت دستخوش اختلالاتی شده است. به دنبال مناقشه بر سر سیاست کشاورزی اتحادیه اروپا در سال ۱۹۹۹ گرهارد شرودر صدر اعظم وقت آلمان و ژاک شیراک رئیس جمهوری پیشین فرانسه برای چند ماه برای حل این اختلاف مذاکره کردند. آنگلا مرکل صدر اعظم پیشین آلمان نیز ابتدا روابط ضعیفی با نیکلا سارکوزی و فرانسوا اولاند داشت تا این که در نهایت در دوره صدر اعظمی مرکل در سالهای ۲۰۱۲- ۲۰۰۷ و ۲۰۱۷-۲۰۱۲ این روابط به ثمر نشست.
این روزنامه نوشت: اما به نظر می رسد سردی در روابط فرانسه و آلمان اکنون مساله اساسی تری است. ساختار جدید قدرت در آلمان ظاهرا تمایلی ندارد یا نمی خواهد بر اساس اصول اروپا فکر کند. بدون این مساله مکرون امید چندانی به تحقق دیدگاه خود در خصوص اروپایی «مستقل» از نظر دیپلماتیک از ایالات متحده و بدون وابستگی به چین ندارد.
فروپاشی در روابط دو کشور در حال حاضر دستور کار اتحادیه اروپا در زمینه هایی مانند آب و هوا را تضعیف می کند. این موضوع همچنین اصلاح چارچوب مالی اتحادیه اروپا را مورد تردید قرار میدهد و قابلیت پیشبینی کمتری را برای سرمایهگذاران درباره ثبات مالی در اقتصادهایی با کسری بودجه و بدهی بالا در اروپا ایجاد میکند. همچنین احتمال ارائه پاسخی قابل قبول و معتبر به قانون کاهش تورم در آمریکا را کاهش می دهد زیرا مانع واکنش جمعی اروپا به این قانون می شود.
اختلافات دو کشور همچنین ابهاماتی را درباره اولویتهای راهبردی اتحادیه اروپا ایجاد میکند. مهم ترین مسائل در این زمینه به گسترش اتحادیه اروپا به اوکراین، مولداوی و بالکان غربی و پیامدهای بودجه ای و حاکمیتی ناشی از آن مربوط خواهد بود.
به نوشته فایننشال تایمز، بیشتر دستاوردهای بزرگ اتحادیه اروپا در ۶ دهه گذشته به طور مشترک توسط آلمان و فرانسه شکل گرفته است یا ناشی از سازش این دو کشور بوده است. معاهده ۱۹۵۷ رم ( تأسیس جامعه اقتصادی اروپا) بنیانگذاران زیادی داشت، اما بدون توافق کنراد آدناور نخستین صدر اعظم آلمان و شارل دوگل رئیس جمهوری پیشین فرانسه اتفاق نمی افتاد.
این رسانه در پایان با تاکید بر ضرورت تصمیم گیری های جمعی در اتحادیه اروپا، روابط فرانسه و آلمان را چیزی فراتر از روابط دو کشور و در خدمت اهداف برتر دانست و خاطرنشان کرد که بدون توافق دو کشور، اتفاق مهمی در اروپا رخ نخواهد داد.
https://irna.ir/xjMd6k
**ادعای ژنرال سابق آمریکایی درباره اهداف چین در قبال واشنگتن و مسکو
"دیوید پرکینز" ژنرال بازنشسته آمریکایی ادعا کرد که چین میخواهد آمریکا و روسیه تمرکزشان بر روی جنگ اوکراین باشد تا پکن قویتر شود.
این ژنرال سابق ارتش آمریکا در گفتگو با فاکس نیوز مدعی شد: به عقیده من چین در حال حاضر فرصتطلبترین کشور در جهان است و پکن به دنبال چیزی است که منافعش را تامین کند.
پرکینز ادامه داد: این قدرت آسیایی میخواهد واشنگتن و مسکو حواسشان متمرکز جنگ اوکراین باشد و هر چیزی که باعث کاهش قابلیتهای این دو کشور شود آنها را نسبتا قویتر میکند.
وی اضافه کرد که بنابراین هر چه بیشتر جنبههای این مساله تداوم داشته باشد و منابع روسیه و آمریکا را تخلیه کند، برای چین خوب است.
این ژنرال بازنشسته آمریکایی همچنین در مورد درز اطلاعات محرمانه پنتاگون تصریح کرد که مشکلات بلندمدت درز اطلاعات مربوط به خود اطلاعات نیست بلکه آنها به دشمنان نشان میدهند آمریکا چطور اطلاعات و روشهایش را به دست میآورد.
پرکینز با اشاره به اینکه افشای اسناد محرمانه پنتاگون در کوتاه مدت و بلند مدت تبعات خوبی ندارد، بیان کرد که متحدان واشنگتن هنگام تبادل اطلاعات محتاط عمل خواهند کرد چرا که آنها نمیدانند چطور از آنها حفاظت میشود.
https://irna.ir/xjMd6r
**حکیم: تحولات دیپلماتیک میان ریاض و تهران بر سراسر منطقه تأثیر خواهد گذاشت
«سید عمار حکیم» رهبر جریان حکمت ملی عراق، در ادامه سفرهای ماه رمضان خود به منطقه، شنبه شب وارد جده شد و با «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان دیدار کرد.
طرفین در این دیدار فرارسیدن ماه رمضان و نزدیک شدن عید فطر را تبریک گفتند و برای دو کشور و دو ملت آرزوی پیشرفت و شکوفایی و امنیت بیشتر کردند.
تحولات سیاسی عراق و منطقه و روابط بغداد و ریاض از دیگر موضوعات مورد بحث در این دیدار بود و حکیم بر حمایت از هر اقدامی که موجب کاهش خشونت و جنگ در یمن شود و به بازگشت این کشور به جایگاه خود در جهان عرب و منطقه بیانجامد، تأکید کرد.
وی همچنین از گامهای عملی جاری برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب استقبال کرد.
رهبر جریان حکمت ملی عراق تأکید کرد که تحولات دیپلماتیک میان ریاض و تهران بر سراسر منطقه تأثیر خواهد گذاشت.
حکیم همچنین گفتمان اعتدالی را که میان نیروهای منطقهای برای رسیدن به دیدگاهی مشترک برای مدیریت روابط حاکم شده، شایسته تحسین دانست.
وی با ابراز نگرانی نسبت به تحولات اسفبار سودان، ابراز امیدواری کرد که بحران این کشور با گفتوگو و تفاهم طرفهای نزاع حل و فصل شود.
حکیم درباره تحولات داخلی عراق نیز تأکید کرد که این کشور در سطح سیاسی و اجتماعی و امنیتی و خدمات در حال تحقق دستاوردهایی است و این نتیجه وجود ائتلافی پارلمانی است که از دولت حمایت میکند و نیز نتیجه بازگشت بافتهای اجتماعی عراق به جایگاه طبیعیشان پس از شکست تروریسم در کنار افزایش قیمت نفت که درآمدهای دولت را افزایش داده و امکان بهبود خدمات و تأمین فرصتهای شغلی را فراهم کرده است.
حکیم همچنین بر اهمیت همکاری درباره چالشهای مشترک در پروندههای محیط زیست و تغییرات آبوهوایی تأکید کرد و خواستار افزایش همکاری در بخش پژوهشی و علمی و برداشتن گامهای عملی در این عرصه شد.
برپایه این گزارش، در این دیدار «خالد بن سلمان» وزیر دفاع، «مساعد بن محمد العیبان» وزیر مشاور و مشاور امنیت ملی، «خالد بن علی الحمیدان» رئیس سازمان اطلاعات کل عربستان، «عبدالعزیز بن خالد الشمری» سفیر ریاض در بغداد و همچنین «سید محسن الحکیم» معاون رهبر جریان حکمت ملی عراق، حضور داشتند.
https://irna.ir/xjMd8q
**سناتور جمهوریخواه: ضعف بایدن عامل بهبود روابط کشورها با چین است
سناتور جمهوریخواه آمریکایی با ابراز نگرانی از گسترش روز افزون نقش چین در جهان، عملکرد ضعیف «جو بایدن» را دلیل اصلی روی گرداندن کشورها از آمریکا به سوی پکن دانست.
تام کاتن سناتور جمهوری خواه ایالت آرکانزاس در گفتوگو با شبکه خبری فاکس نیوز افزود: ضعف بایدن و تمایل او به متحدان آمریکا باعث شده است که این کشورها از جمله برزیل و امارات متحده عربی به چین رو آورده و این باور که آمریکا همواره قدرت اول جهان خواهد بود را پشت سر بگذارند.
وی در ادامه توضیح داد: به دلیل کم توجهیهای رییس جمهوری آمریکا، لولا داسیلوا رئیس جمهور جدید برزیل به عنوان اقتصاد برتر در آمریکای جنوبی، به چین روی آورده است.
رئیسجمهور برزیل هفته گذشته در دیدار با همتای چینی خود گفته بود که هر دو در یک طرف بازی میکنند و برازیلیا مایل است تا یک بازیکن کلیدی در دفاع از نظم جهانی چندقطبی باشد که چین آرزوی آن را دارد.
بر اساس این گزارش، مصر نیز که سالها مورد حمایت آمریکا بوده، اکنون ممکن است به روسیه، تسلیحات ارسال کند.
به تازگی اسنادی منتشر شده که گفته میشود حاوی اطلاعات محرمانه وزارت دفاع آمریکا درباره جنگ اوکراین است. در بخشی از اسناد فاش شده پنتاگون و سیا آمده است که مصر در حال آماده شدن برای ارسال جنگ افزار به روسیه است.
به گفته شان هانیتی مجری شبکه فاکس نیوز، امارات متحده عربی نیز با روسها در تماس بوده است.
این گزارش به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس میافزاید: در بخش دیگری از اسناد پنتاگون آمده که جاسوسان آمریکایی از افسران اطلاعاتی روسیه شنیدهاند که ابوظبی را متقاعد کردهاند تا علیه آژانسهای اطلاعاتی آمریکا و انگلیس با مسکو همکاری کند.
امارات متحده عربی این اتهامات را رد کرده و آنها را «بیتردید نادرست» خوانده است.
کاتن در انتقاد از سیاست های بایدن در رابطه با کشورهای عربی به ویژه عربستان سعودی، به اختلافات وی با ریاض اشاره کرد و گفت بایدن با «منفور» خواندن عربستان سعودی به عنوان متحد آمریکا به بهبود به وضعیت جغرافیای سیاسی کمکی نکرد.
در این میان، سلیمان نمر یک کارشناس عرب مسائل بین الملل روز گذشته با اشاره به توافقات اخیر بین کشورهای منطقه و روی گردانی و ناامیدی کشورهای عربی از آمریکا تاکید کرد که ریاض در حال دور شدن تدریجی از واشنگتن است.
وی خاطر نشان کرد که در نتیجه تفاهمهای عربی و منطقه ای، منطقه سیاست های عربی جدید به دور از سیطره آمریکا را شاهد خواهد بود.
کاتن همچنین در پاسخ به پرسشی درباره رشد روز افزون اثرگذاری چین در سراسر جهان و پیامدهای توسعه روابط میان چین، ایران و روسیه، مدعی شد: یک محور شرارت با مرکزیت پکن در حال شکل گیری است.
سناتور جمهوریخواه ایالت آرکانزاس معتقد است که بسیاری شرکای سنتی و متحدان آمریکا اکنون به دلیل نگرانیها از قدرت آمریکا در دوره ریاستجمهوری بایدن، به طور فزایندهای در اعلام مواضع خود تردید خواهند کرد.
https://irna.ir/xjMd4g
**ناکامی گروه ۷ در پایان دادن به استفاده از سوختهای فسیلی
وزیران انرژی و محیط زیست گروه ۷ پس از ۲ روز مذاکره برای تعیین ضرب الجلی در راستای پایان دادن به استفاده از سوخت های فسیلی و زغالسنگ و دستیابی به اهداف حذف دی اکسیدکربن تا سال ۲۰۵۰ ناکام ماندند.
گروه ۷ برای یک توافق زمانی مشخص در پایان دادن به استفاده از منابع زغالسنگ ناکام ماند. به نظر می رسد باوجود فشار انگلیس و کانادا برای پایان دادن به مصرف سوخت های فسیلی احتمالا بیشتر سال های دهه ۲۰۳۰ وابسته به استفاده از انرژی فسیلی باشد.
ژاپن ریاست نشست ۲ روزه وزیران انرژی و آب و هوای کشورهای گروه ۷ را در شهر شمالی ساپورو بر عهده دارد.
براساس بیانیه مشترکی که پس از این نشست درباره مسائل انرژی، محیط زیست و تغییرات اقلیمی منتشر شد وزیران انرژی کشورهای گروه ۷ بر تعهدات خود مبنی بر حذف سوخت فسیلی و یا کاهش مصرف در بخش انرژی تا سال ۲۰۳۵ تاکید کردند.
یاسوتوشی نیشیمورا وزیر اقتصاد، تجارت و صنعت ژاپن در کنفرانس مطبوعاتی گفت کشورش به شکل جدی با سایر کشورهای گروه ۷ پس از توافق این گروه برای حذف سوخت های فسیلی که شامل گاز، نفت و زغالسنگ در بخش انرژی و برای نخستین بار است همکاری خواهد کرد و نیروگاه هایی که از تکنولوژی های کنترل آلودگی از جمله نگهداری و انبار کردن کربن استفاده می کنند را حذف خواهد کرد.
وزیران انرژی گروه ۷ همچنین توافق کردند تا به شکل جمعی انتشار دی اکسید کربن را دستکم ۵۰ درصد تا سال ۲۰۳۵ و یا زودتر از آن زمان و در مقایسه با سطح انتشار دی اکسید کربن در سال ۲۰۰۰ کاهش دهند تا به میانه راه خود برای دستیابی به هدف کربن صفر دست پیدا کنند.
این نشست نخستین جلسه از سلسله نشست های وزیران گروه ۷ در آستانه اجلاس گروه ۷ در هیروشیما در ماه مه سال جاری با تمرکز بر پیدا کردن راه هایی برای دستیابی به اهداف اعضای این گروه برای حذف کربن تا سال ۲۰۵۰ از طریق کاهش مصرف سوخت های فسیلی و افزایش استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر است.
تضمین امنیت انرژی در پی حمله روسیه به اوکراین که خود یکی از بزرگترین و مهم ترین صادرکنندگان سوخت فسیلی به کشورهای جهان بود به یکی از دستورالعمل های کلیدی برای وزیران گروه ۷ که شامل کشورهای انگلیس، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، آمریکا و نماینده اتحادیه اروپا تبدیل شده است. جنگ اوکراین موجب افزایش قیمت نفت و گاز شد و برخی واردکنندگان را وادار به بازگشت به مصرف زغالسنگ و گاز طبیعی و در نتیجه کاهش تلاش ها برای قطع انتشار گازهای گلخانه ای کرد.
در پایان این نشست گروه ۷ همچنین با اشاره به استفاده از هیدروژن و اشتقاقات آن از جمله آمونیاک در بخش انرژی، آن را به عنوان یکی از راه حل های انتشار صفر کربن در ژنراتورهای گرمایی توصیف کرد. این روش در ژاپن رو به رشد و افزایش است. ژاپن در نظر دارد از هیدروژن به عنوان منبع بزرگ انرژی استفاده کند. از سوخت هیدروژنی نه تنها در وسایل نقلیه و خانه بلکه در نیروگاه های گرمایشی می توان استفاده کرد.
https://irna.ir/xjMd6x
**پکن خواستار لغو تحریمهای اعمال شده بر ۱۲ شرکت چینی شد
سخنگوی وزارت بازرگانی چین اعلام کرد که تحریم اعمال شده آمریکا علیه شرکت های چینی به اتهام مشارکت با روسیه یکجانبه گرایانه و غیرقانونی است.
سخنگوی وزارت بازرگانی چین که در این گزارش اشاره ای به نامش نشده است، همچنین از واشنگتن خواست تا فورا تخلفات خود را اصلاح و تحریم غیرقانونی شرکت های چینی را به حال تعلیق درآورد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در بیانیه ای در واکنش به اضافه شدن ۱۲ شرکت چینی به فهرست تحریم های جدید آمریکا خاطرنشان کرد این تحریم ها فاقد مبنای قوانین بین المللی و همچنین حکم شورای امنیت سازمان ملل است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت بازرگانی ایالات متحده هفته گذشته ۲۸ شرکت خارجی از جمله ۱۲ شرکت چینی را به دلیل "حمایت از صنایع نظامی و دفاعی روسیه" تحریم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت: پکن قاطعانه با تحریم های یکجانبه ایالات متحده مخالف است چرا که این تحریم ها به طور جدی حقوق و منافع مشروع شرکت های چینی مرتبط را تضعیف کرده و امنیت و ثبات زنجیره های تامین جهانی را تحت الشعاع قرار می دهد.
وی همچنین افزود: چین قاطعانه از حقوق و منافع مشروع شرکت های چینی محافظت خواهد کرد.
این اولین بار نیست که ایالات متحده شرکت های چینی را به اتهام همکاری با روسیه تحریم می کند.
پیش تر، واشنگتن دو شرکت ماهواره ای چینی را به لیست سیاه خود اضافه کرده بود.
https://irna.ir/xjMd7L
**دهها آمریکایی در جریان تیراندازی در یک جشن تولد مصدوم شدند
تیراندازی در آیین جشن تولد یک نوجوان ۱۶ ساله در شهر دیدویل (Dadeville) ایالت آلاباما دستکم ۲۰ مصدوم برجا گذاشت.
تارنمای خبری هلندی بیاناو نیوز (BNO News) نوشت که این تیراندازی ساعت ۱۰:۳۰ شب به وقت محلی در یک سالن رقص رخ داد و هنوز تعداد دقیق جانباختگان آن مشخص نشده است.
بر اساس گزارش این رسانه هلندی، برخی از شاهدان عینی مدعی جان باختن ۶ نفر در جریان این تیراندازی شده اند.
شبکه تلویزیونی محلی WRBL نیز گزارش کرده که پیش از وقوع تیراندازی، میان برخی از شرکت کنندگان درگیری لفظی پیش آمده بود.
به نوشته این تارنما، تعدادی از خانواده های مصدومان در برابر یکی از بیمارستان های شهر تجمع کرده اند.
ضارب هنوز دستگیر و اطلاعاتی در مورد هویت و یا انگیزه وی منتشر نشده است.
https://irna.ir/xjMd8j
**اسناد پنتاگون از حضور سربازان آمریکایی در اوکراین پرده برداشت
تارنمای خبری نیوزویک به نقل از یکی از اسناد فاش شده پنتاگون نوشت که بر اساس برآورد مقامهای ایالات متحده، ۹۷ تن از نیروهای ویژه کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در اوکراین حضور دارند که ۱۴ تن از آنها آمریکایی هستند.
طبق این سند، تعداد نیروهای ویژه انگلیسی ۵۰، لاتویایی ۱۷، فرانسوی ۱۵ و هلندی یک نفر است.
جان کربی سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا به تازگی گفته بود که این کشور حضور نظامی اندکی در اوکراین داشته و سربازان آن در سفارت مستقر هستند.
وی افزود که این نیروها مشغول عملیات رزمی در جبهه های جنگ نبوده و سیاست واشنگتن در حضور نیافتن نیروهای آمریکایی در جبهه ها تغییری نکرده است.
با این حال اولکسی رزنیکوف وزیر دفاع اوکراین گفت که ادعاها درباره حضور سربازان ناتو در کشورش صحت ندارد.
وی اظهار داشت: غیر از نمایندگان نظامی رسمی که در هر سفارتی هستند، هیچ سربازی از ناتو در اوکراین حضور ندارد.
دیمتری پسکوف سخنگوی کرملین پیشتر در این زمینه گفته بود که مسکو حتی پیش از انتشار این اسناد از حضور سربازان و مربیان نظامی کشورهای عضو ناتو در اوکراین اطلاع داشت.
https://irna.ir/xjMd9Y
**رایزنی معاون سفارت ایران در افغانستان با والی هرات؛ توسعه روابط دوجانبه محور گفت و گوها
سید حسن مرتضوی، معاون سفارت جمهوری اسلامی ایران در دیدار با نوراحمد اسلام جار، والی ولایت هرات درباره توسعه خطوط آهن میان دو کشور گفتگو کردند.
«سید حسن مرتضوی»، معاون سفارت ایران در کابل و «نور احمد اسلامجار»، والی هرات درباره مسائل مورد علاقه طرفین از جمله توسعه خطوط ریلی بین دو کشور گفتگو و تبادل نظر کردند.
گفته شده است که در این دیدار همچنین موضوعات مرزی، تجاری و کنسولی نیز مورد بحث قرار گرفته و بر حل و فصل مشکلات مرزی تاکید کرده اند.
افزایش میزان صادرات برق از جمهوری اسلامی ایران به افغانستان و تسهیل در امر صدور ویزای ایران برای شهروندان کشور نیز از دیگر محورهای گفتگوی بین طرفین بوده است.
براساس اعلام منابع رسمی کشور، ایران در حال حاضر تبدیل به بزرگترین شریک تجاری افغانستان شده است.
گفتنی است که چندی قبل هم سرپرست وزارت صنعت و تجارت کشور برای بازدید از مرزهای مشترک ایران و افغانستان و رفع موانع در زمینه واردات و صادرات، با مقامات مرزی جمهوری اسلام ایران دیدار کرده بود.
https://irna.ir/xjMd7P
**چین: فیلیپین با همکاری نظامی با آمریکا به تنش در منطقه دامن می زند
سفیر چین در مانیل گفت فیلیپین با افزایش دسترسی آمریکا به پایگاه های نظامی در این کشور که هدفی جز دخالت در امور میان چین و تایوان ندارد، به بالاگرفتن تنش در منطقه دامن می زند.
فیلیپین در ماه جاری ۴ پایگاه نظامی دیگر را ذیل توافقنامه تقویت همکاری دفاعی که در سال ۲۰۱۴ میان این کشور و آمریکا امضا شده بود برای استفاده واشنگتن در دسترس آمریکا قرار داد. موقعیت این پایگاه ها از آنجا حائز اهمیت است که ۳ پایگاه از طرف شمال به تایوان راه دارند و یک پایگاه نیز در نزدیکی جزیره مورد مناقشه اسپارتلی در دریای چین جنوبی قرار دارد.
هوآنگ شیلیان سفیر چین در مانیل پیرامون این اقدام فیلیپین خاطرنشان کرد : « واقعیت ها رساتر از کلمات به گوش می رسند، قطعا آمریکا قصد دارد تا از پایگاه های جدیدی که فیلیپین در اختیارش گذاشته است سواستفاده کرده و در شرایط موجود در تنگه تایوان برای حفظ اهداف ژئوپولتیکش مداخله کند و دستورالعمل ضدچینی خود را در منطقه اعمال کند. »
وی در ادامه گفت بهتر است فیلیپین به جای شعله ورتر کردن تنش ها در منطقه با در دسترس گذاشتن پایگاه های نظامی نزدیک تنگه تایوان برای آمریکا بی چون و چرا با نیروهای جدایی طلب تایوان مخالفت کند.
سفارت آمریکا در مانیل در واکنش به سخنان سفیر چین ادعا کرد توافقنامه تقویت همکاری دفاعی درباره هیچ کشور سومی نیست. کانیشکا گانگوپادهیای سخنگوی سفارت آمریکا در مانیل در پیامی تلفنی افزود پایگاه های نظامی فیلیپین تنها برای انجام تمرین رزمایش های مشترک میان نیروهای آمریکایی و فیلیپینی برای آمادگی و مواجهه با بحران های احتمالی در آینده مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
وزارت دفاع فیلیپین روز گذشته اعلام کرد توافقنامه تقویت همکاری دفاعی علیه هیچ کشور سومی نیست و در راستای تلاش ها برای پشتیبانی از تمامیت ارضی و تقویت ظرفیت واکنش به مسائل فوری و فجایع اضطراری این کشور است.
پیش تر فردیناند مارکوس رئیس جمهوری فیلیپین به چین اطمینان داده بود از پایگاه های نظامی که در این کشور در اختیار آمریکا گذاشته شده است هیچگونه اقدام جنگی و یا حمله انجام نخواهد شد و تاکید کرد این پیمان تنها برای تقویت امور دفاعی این کشور طراحی شده و با واشنگتن در این زمینه توافق صورت گرفته است.
https://irna.ir/xjMdbG
**حزب الله: رژیم صهیونیستی در محاصرهی معادلهی حاج قاسم است
عضو شورای مرکزی حزبالله لبنان گفت که تحولات اخیر منطقه و در صدر آنها ازسرگیری روابط میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان، عرصه را بر دشمن صهیونیستی تنگتر میکند و این رژیم امروز تحت محاصره معادله وضع شده توسط شهید حاج قاسم سلیمانی است.
شیخ «نبیل قاووق» ادامه داد: ما معتقدیم که نزدیکی روابط کشورهای عرب حوزه خلیج فارس با ایران، سوریه، یمن و عراق به معنای پیروزی محور مقاومت در وضع معادلات سیاسی و میدانی جدیدی است که چهره منطقه را تغییر داده است.
وی افزود: رژیم صهیونیستی امروز در حالت اضطراب و وحشت به سر میبرد، زیرا در محاصره جبههها و میدانهای مسلح با موشک و همچنین در محاصره معادله حاج قاسم سلیمانی قرار گرفته است.
عضو شورای مرکزی حزبالله لبنان ادامه داد: حاج قاسم برای تقویت مقاومت در یمن، غزه، لبنان، سوریه و عراق تلاش کرد تا بتوانند زرادخانه موشکی ویرانگری را در اختیار داشته باشند که موشکهای آن به هر وجب از اراضی اشغالی برسد.
شیخ قاووق پیشتر گفته بود: «دشمن ما اسرائیل، با توجه به تغییر معادلاتی که به برکت نیروهای مقاومت اعمال کرده اند، بدترین روزهای خود را از سال ۱۹۴۸ به این سو سپری می کند و اوضاع این رژیم چه در داخل و خارج بغرنج و در محاصره بحران و آتش است».
وی تصریح کرد: اکنون در شرایطی هستیم که اسرائیل قبل از اینکه بخواهد به جنگ با لبنان فکر کند، باید هزار بار حساب و کتاب کند، زیرا می داند که لبنان به یکی از مصون ترین کشورها در برابر تهدیدات این رژیم تبدیل شده است.
https://irna.ir/xjMdds
**پاتریوت؛ وعده توخالی آمریکا به اوکراین
ارتش اوکراین میگوید که پس از حملات موشکی روسیه علیه زیرساختهای این کشور همچنان منتظر رسیدن سامانه پدافند هوایی پاتریوت از سوی آمریکاست اما فعلا زمانی برای تحقق این وعده، پیشبینی نمی شود.
اوکراین همچنان منتظر سامانه موشکی پاتریوت از سوی آمریکا و سامانههای موشکی دیگر کشورهای اروپایی است.
سخنگوی نیروی هوایی اوکراین گفت: طبق وعده آمریکاییها به زودی سیستم موشکی پاتریوت را در اختیار خواهیم داشت که اولین نشانه آن سقوط هواپیماهای روسی خواهد بود.
یوری ایهنات که در تلویزیون دولتی اوکراین صحبت میکرد، از ارائه جدول زمانی دقیق برای ورود سامانه موشکی آمریکا خودداری کرد، ولی گفت مردم با دیدن سرنگون شدن جنگندههای روسی متوجه حضور این سامانه خواهند شد.
گفته میشود گروهی 56 نفره از نظامیان اوکراین دوره آموزشی کار با سامانههای موشکی آمریکا را در پایگاه فورت سیل ایالت اوکلاهاما به پایان رسانده و به کشورشان بازگشتهاند.
آلمان و هلند نیز متعهد شده اند که هرکدام یک سامانه پاتریوت در اختیار اوکراین قرار دهند.
به گفته ایهنات، فرانسه و ایتالیا نیز برای تحویل سامانه ضدموشکی سمپات به کییف وعدههایی دادهاند.
https://irna.ir/xjMdfY
**سه کارمند دفتر برنامه جهانی غذا در سودان کشته شدند
دفتر برنامه جهانی غذا سازمان ملل از کشته شدن سه کارمند خود طی درگیریهای شنبه در سودان خبر داد.
شبکه «العربی» امروز (یکشنبه) به نقل از دفتر برنامه جهانی غذا اعلام کرد که سه نفر از کارمندانش در منطقه الفاشر سودان به دست نیروهای پشتیبانی سریع به فرماندهی «محمد حمدان دقلو» کشته شدهاند.
برنامه جهانی غذا در بیانیهای با اشاره به درگیریها بین ارتش سودان به فرماندهی «عبدالفتاح البرهان» و نیروهای پشتیبانی سریع در شهر کبکابیه در غرب خارطوم، اضافه کرد: نیروهای پشتیبانی سریع پنج خودرو صحرایی متعلق به این نهاد را در مناطق مختلف سودان به سرقت بردند.
برنامه جهانی غذا شاخهی کمک غذایی سازمان ملل متحد و بزرگترین نهاد انسانی جهان در زمینه امنیت غذایی و رفع گرسنگی است.
این سازمان از طریق اداره مرکزی خود در رم و بیش از ۸۰ دفتر در کشورهای دیگر، برای کمک به مردمی که قادر به تأمین غذای کافی جهت اعضای خانواده خود نیستند تلاش میکند.
همچنین وزارت امور خارجه سودان اعلام کرد که یک هواپیمای خطوط هوایی عربستان سعودی و یک هواپیمای سودانی در حمله نیروهای پشتیبانی سریع به فرودگاه «مروی» مورد اصابت قرار گرفته است.
کمیته مرکزی پزشکان سودان آخرین آمار درگیریهای آغاز شده از صبح شنبه تا امروز بین نیروهای ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع در شهر خارطوم و برخی دیگر از مناطق این کشور را ۵۶ کشته و ۵۹۵ زخمی اعلام کرد.
صدای انفجار و درگیری در مناطق مختلف شهر خارطوم و برخی مناطق دیگر سودان همچنان به گوش میرسد و دو طرف مواضع یکدیگر را گلوله باران و هریک دیگری را متهم به آغاز درگیری می کنند.
https://irna.ir/xjMdfw
**خروج حزب کار رژیم صهیونیستی از مذاکره با ائتلاف نتانیاهو/درخواست لیبرمن برای توقف تماسها
در سایه افزایش اختلافات سران رژیم صهیونیستی، حزب کار این رژیم از مذاکرات ائتلاف اپوزیسیون با ائتلاف حاکم به ریاست بنیامین نتانیاهو نخست وزیر بر سر لایحه تغییرات قضایی خارج شد و حزب «اویگدور لیبرمن» وزیر جنگ اسبق صهیونیستها نیز خواستار توقف این مذاکرات شد.
حزب کار از احزاب مخالف کابینه حاکم رژیم صهیونیستی امروز یکشنبه اعلام کرد از مذاکرات با ائتلاف حاکم به میانجیگیری «اسحاق هرتزوگ» رئیس این رژیم خارج می شود.
این حزب چپگرای رژیم صهیونیستی، دلیل خروج از مذاکرات را بی توجهی ائتلاف حاکم به رهبری بنیامین نتانیاهو، به خواسته های ائتلاف احزاب مخالف و زدوبندهای پشت پرده بین آنها اعلام کرد.
حزب کار رژیم صهیونیستی، فضای مذاکرات بین ائتلاف حاکم و ائتلاف مخالفان را تاریک و برهم زننده دموکراسی مورد ادعای این رژیم اعلام کرد.
این حزب رژیم صهیونیستی اعلام کرد به مبارزه با ائتلاف حاکم در خیابان ها ادامه خواهد داد.
به نوشته این پایگاه صهیونیستی، آوریگدور لیبرمن رئیس حزب موسوم به «اسرائیل بیتنا» از دیگر احزاب ائتلاف مخالفان نیز از تلاش کابینه حاکم برای دستکاری معافیت خدمت وظیفه دانش آموزان ارتدوکس انتقاد کرد و از یائیر لاپید و بنی گانتس رهبران ائتلاف مخالفان خواست مذاکرات با کابینه حاکم را متوقف کنند.
تلاش کابینه حاکم بر رژیم صهیونیستی برای تصویب لایحه تغییرات قضائی در کنست این رژیم، مخالفت گسترده صهیونیستها و حتی تمرد نیروهای ذخیره در ارتش این رژیم را سبب شده است؛ به طوری که اسحاق هرتزوگ رئیس رژیم صهیونیستی مجبور به دخالت و میانجیگیری برای حل موضوع بین ائتلاف حاکم و ائتلاف مخالفان شده است.
رسانه های رژیم صهیونیستی، صهیونیستها را نسبت به مذاکرات بین ائتلاف حاکم و ائتلاف مخالفان ناامید ارزیابی کردند و نوشتند: باوجود توقف لایحه تغییرات قضایی توسط نتانیاهو، تظاهرات علیه کابینه حاکم ادامه دارد.
منابع خبری شنبه شب گزارش دادند، فلسطین اشغالی برای پانزدهمین هفته متوالی صحنه تظاهرات صهیونیستها علیه «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی و کابینه او بود.
هزاران نفر در خیابان «کابالان» در تل آویو علیه «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی و اقدامات کابینه او تظاهرات کردند.
بر اساس این گزارش، در شهر «حیفا» نیز معترضان در برابر منزل «یاریو لیوین» وزیر دادگستری رژیم صهیونیستی تجمع اعتراضی برگزار کردند.
در هفتههای گذشته، دهها شهر از شمال تا جنوب فلسطین اشغالی از جمله تل آویو، حیفا، قدس اشغالی، بئر السبع، ریشون لتسیون و هرتزلیا صحنه تظاهرات علیه کابینه راست افراطی نتانیاهو و لایحه آن برای تغییرات در قوانین دستگاه قضایی رژیم صهیونیستی بوده است.
سران ائتلاف احزاب مخالف در رژیم صهیونیستی لایحه تغییرات قضایی کابینه نتانیاهو را برای تضعیف دستگاه قضایی و تلاش این چهره برای جلوگیری از محاکمه خود به خاطر سه پرونده فساد مالی و رشوه خواری میدانند و معتقدند که این اقدامات کابینه، رژیم صهیونیستی را به سمت درگیری و جنگ داخلی و فروپاشی تدریجی سوق خواهد داد.
معترضان میگویند لایحه تغییرات قضایی ضربه سختی به دموکراسی مورد ادعای صهیونیستها وارد میکند، زیرا تأثیر دیوان عالی (بالاترین نهاد قضایی رژیم صهیونیستی) را بر روند تصویب قوانین پایه محدود میکند و به اعضای کنست اجازه میدهد مصوبات آن را تعویق بیندازد.
تصویب این لایحه به تازگی توسط نتانیاهو به تعویق افتاد اما معترضان و ائتلاف احزاب مخالف در رژیم صهیونیستی تأکید بر لغو کامل این طرح دارند.
https://irna.ir/xjMdff
**تبادل ۱۴۰۰ اسیر، موضوع دور بعد مذاکرات یمنیهاست
رئیس کمیته ملی امور اسرای دولت نجات ملی یمن پس از پایان مرحله سوم تبادل اسرا میان طرفهای درگیر، از انجام مقدمات لازم برای دور جدید مذاکرات تبادل ۱۴۰۰ اسیر در ماه مه خبر داد.
«عبدالقادر المرتضی» در این باره اعلام کرد: توافق جدیدی برای تبادل ۷۰۰ اسیر در مقابل ۷۰۰ اسیر از طرف مقابل (دولت مستعفی یمن وابسته به عربستان) امضا خواهد شد و مقدمات مذاکرات در این باره طی ماه مه درحال تکمیل است.
وی با اشاره به ورود سومین کاروان اسرای آزاد شده یمن به صنعا و تکمیل توافق امضا شده در ژنو گفت: ما از تکمیل اجرای این توافق که طی آن دهها فرد ربوده شده توسط ائتلاف متجاوز آزاد شد خوشحال هستیم.
این اظهارات پس از آن بیان شد که سومین گروه از اسیران یمنی آزاد شده امروز یکشنبه وارد شهر صنعا پایتخت یمن شدند.
دیروز (شنبه) در دومین روز از مبادله اسیران ، ۳۵۰ اسیر یمنی به وسیله پنج فروند هواپیما از عربستان سعودی و استان «المخا» یمن وارد صنعا شدند و در مقابل صنعا ۱۵ اسیر سعودی و سودانی را آزاد کرد.
در اولین روز این عملیات نیز روز جمعه، ۲۵۰ اسیر از نیروهای مسلح یمن وارد فرودگاه صنعا شدند.
طرفهای درگیر در مذاکرات ماه گذشته در ژنو سوئیس توافق کردند که ۸۸۷ اسیر را طی سه مرحله آزاد کنند و سومین مرحله امروز به پایان رسید.
https://irna.ir/xjMdgd
**رئیس تشکیلات خودگردان به عربستان می رود
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین همزمان با حضور هیاتی از جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در عربستان، به ریاض سفر میکند.
خبرگزاری اسپوتنیک روز یکشنبه به نقل از یک منبع آگاه در تشکیلات خودگردان اعلام کرد که «محمود عباس» مشهور به «ابومازن» برای دیدار با سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان به این کشور سفر می کند.
پیشتر اخباری مبنی بر سفر هیاتی بلندپایه از جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) به ریاست «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی این جنبش به عربستان منتشر شده بود.
یک منبع آگاه فلسطینی یکشنبه در گفت و گو با خبرگزاری آناتولی اعلام کرد که هیات حماس درباره مسائل مربوط به فلسطین و منطقه با مسئولان عربستان گفت و گو خواهد کرد.
این منبع که خواست نامش فاش نشود، افزود: پیگیری موضوع زندانیان فلسطینی در عربستان از مهمترین برنامه های این سفر است که ممکن است چند روز به طول انجامد.
آخرین سفر هیاتی از حماس به ریاض در سال ۲۰۱۵ انجام شده بود که در آن زمان «خالد مشعل» رئیس وقت دفتر سیاسی این جنبش با سلمان بن عبدالعزیز پادشاه و شماری از مقامات این کشور در مکه دیدار و گفت و کرد.
در سال ۲۰۱۹ (۱۳۹۸) جنبش حماس اعلام کرد که نیروهای امنیتی عربستان، «محمد الخضری» از رهبران و نماینده حماس و فرزندش هانی را به همراه دهها شهروند فلسطینی که برخی از آن ها تابعیت اردنی دارند دستگیر کرده است.
در سال ۲۰۲۱ دادگاه کیفری عربستان محمد الخضری را به اتهام پشتیبانی و حمایت از مقاومت به ۱۵ سال زندان محکوم کرد.
در این دادگاه ۶۹ اردنی و فلسطینی نیز محاکمه شدند که احکام آنها از تبرئه تا ۲۲ سال حبس متفاوت بود.
عربستان در ۱۹ اکتبر ۲۰۲۲ (۲۷ مهرماه ۱۴۰۱) الخضری را آزاد و روانه اردن کرد.
https://irna.ir/xjMdgK
**انتقاد اتحادیه اروپا به ممنوعیت واردات غلات اوکراین در لهستان و مجارستان
اتحادیه اروپا از اقدام یکجانبه کشورهای لهستان و مجارستان در ممنوعیت واردات محصولات کشاورزی اوکراین انتقاد کرد.
کمیسیون اروپا روز یکشنه طی بیانیهای اعلام کرد که اقدام یکجانبه کشورهای عضو این اتحادیه برای ممنوعیت واردات محصولات کشاورزی اوکراین غیرقابل قبول است.
در این بیانیه آمده است: ما از اقدام لهستان و مجارستان در مورد ممنوعیت غلات و سایر محصولات کشاورزی اوکراین مطلع شدیم و مهم است که تاکید کنیم سیاست تجاری در اختیار اتحادیه اروپاست و اقدام یکجانبه قابل قبول نیست.
این بیانیه می افزاید: در اینچنین زمانهای چالشانگیز، هماهنگ کردن و همسویی همه تصمیمها در اتحادیه اروپا بسیار مهم است.
والدمار بودا وزیر توسعه و فناوری لهستان روز یکشنبه در پستی توییتری نوشت: ممنوعیت واردات محصولات کشاورزی اوکراین اعمال خواهد شد و این ممنوعیت کالاهای ترانزیتی را نیز شامل میشود.
وزارت کشاورزی و سیاست غذایی اوکراین روز شنبه اعلام کرد که این تصمیم مقامات لهستانی بر خلاف معاهدات دوطرف در صادرات محصولات است.
خبرگزاری دولتی اوکرینفورم اوکراین اعلام کرد که مقامات اوکراین و لهستان قرار است روز دوشنبه در ورشو با یکدیگر دیدار و درباره این موضوع صحبت کنند.
https://irna.ir/xjMdgJ
**بیانیه پایانی نشست اتحادیه عرب درباره تحولات سودان
اتحادیه عرب امروز یکشنبه نشست فوق العاده برای بررسی اوضاع سودان برگزار کرده است و شرکتکنندگان پس از پایان این نشست بیانیهای در راستای لزوم پایان توقف درگیریهای سودان صادر کردند.
بعد از ظهر امروز اتحادیه عرب به ریاست مصر نشست فوق العاده برای بررسی اوضاع سودان برگزار کرد.
در بیانیه پایانی نشست آمده است که کشورهای عضو اتحادیه ضمن ابراز تاسف عمیق از تلفات وارده در درگیریها سودان، خواستار توقف درگیریها و بازگشت سریع به مسیر مسالمت آمیز گفتوگوها برای حل بحران این کشور هستند.
اتحادیه عرب افزود: ما درباره خطر تشدید خشونت و پیامدهای جدیی آن هشدار میدهیم و خواستار پایان دادن به همه درگیری ها به منظور توقف خونریزی و حفظ امنیت شهروندان و تمامیت ارضی و حاکمیت سودان هستیم.
در ادامه بیانیه پایانی آمده است: همه طرفها باید با اعمال حداکثر خویشتنداری و همکاری برای آرام کردن اوضاع، منافع سودان را در اولویت قرار دهند.
اتحادیه عرب تأکید کرد که برای پیگیری مستمر تحولات کنونی سودان و افزایش تماسهای ضروری عربی در این زمینه تلاش میکند.
درگیری میان ارتش سودان به فرماندهی عبدالفتاح البرهان و نیروهای پشتیبانی سریع به رهبری محمد حمدان دقلو معروف به «حمیدتی» با استفاده از سلاحهای سبک و سنگین دیروز شنبه در مناطق مختلف این کشور آغاز شد.
در پی تشدید این درگیریها، پروازها در فرودگاه بینالمللی خارطوم متوقف شده است و پلهای شهر نیز بسته شدند. درگیریها در مناطق مختلف خارطوم و دیگر شهرهای سودان همچنان ادامه دارد.
کمیته مرکزی پزشکان سودان طی بیانیهای اعلام کرد که شمار قربانیان درگیریها میان ارتش این کشور و نیروهای پشتیبانی سریع به ۵۶ نفر و شمار مجروحان به ۵۹۵ نفر رسیده است.
https://irna.ir/xjMdh5
**شهادت ۲۶ سوری در حمله داعش به حماه
گروه ترویستی تکفیری داعش در حمله به اهالی روستایی در شرق حماه که مشغول جمعآوری قارچ بودند، ۲۶ نفر را به شهادت رساند.
یک منبع در فرماندهی پلیس استان حماه اعلام کرد که تروریستهای داعش به گروهی از شهروندان این استان که در حال جمع آوری قارچ در نواحی روستای دویزین در حومه شرقی حماه بودند، حمله کرد.
منبع مذکور به خبرگزاری دولتی سوریه «سانا» گفت که تروریستهای در این حمله ۲۶ نفر از آنان را که در حال جمعآوری قارچهای صحرایی بودند، به شهادت رسیدند.
مبع وابسته به پلیس حماه تأکید کرد که این قارچها در سوریه از ارزش بالایی (یک کیلوگرم حدود ۲۰ دلار) برخوردار هستند.
از زمان شروع فصل جمع آوری قارچهای صحرایی در فوریه گذشته، داعش بارها حملاتی را علیه کارگران در صحرای وسیع سوریه انجام داده است که با تیراندازی و آدم ربایی همراه بوده و دهها نفر را کشتهاند.
هفدهم بهمن ماه گذشته نیز در حمله تروریستهای داعش به جنوب شرق شهر السخنه در حومه شرقی حمص، ۵۳ نفر از شهروندان سوری که مشغول جمع آوری قارچ بودند، به شهادت رسیدند.
سوریه از سال ۲۰۱۱ شاهد بحران ناشی از حمایت برخی کشورهای همسایه این کشور و کشورهای غربی، عربی و رژیم صهیونیستی از تروریستها از جمله داعشیها است.
داعش و دیگر گروههای تروریستی سال ۲۰۱۷ پس از چهار سال عملیات تروریستی گسترده در سوریه و عراق و اشغال بخشهای عمده از این دو کشور متلاشی و شکست خورد، اما با این وجود هنوز هستهها و بقایای آن در عراق و سوریه دست به عملیات علیه غیرنظامیان و نیروهای امنیتی میزنند.
https://irna.ir/xjMdh7
**رییس جمهوری برزیل: چین جهان را به جای بهتری تبدیل کرد
رئیس جمهور برزیل گفت اگر کشورهای توسعهیافته در بحران سال ۲۰۰۸ همانند چین عمل می کردند، جهان جای بهتری برای زندگی می شد.
لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا در گفتوگوی دیروز خود با شبکه تلویزیونی دولتی چین توضیح داد: زمانی که بحران مالی در سال ۲۰۰۸ شروع شد، در اولین جلسه اجلاس سران گروه ۲۰ که در آمریکا برگزار شد، بحث کردیم که کشورهای توسعه یافته باید در کشورهای توسعه نیافته سرمایه گذاری کنند تا کشورهای توسعه نیافته بتوانند به رشد اقتصادی در صنایع کوچک، کشاورزی و کاهش وابستگی دست یابند اما هیچ کشوری جز چین سرمایه گذاری نکرد.
لولا داسیلوا ادامه داد: بنابراین ما نباید به چین حسادت کنیم چون مانند چین عمل نکردیم.
به گفته وی،«چین امروزی نوعی نیروی متعادل کننده در رقابت اقتصادی جهانی و توسعه علمی جهان است».
رئیس جمهور برزیل گفت: چین تقریباً در همه زمینههای اقتصادی قدرت زیادی از خود نشان داده است. در زمینه های علم، فناوری، تولید و مهندسی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
وی تاکید کرد «فقط یک طرف در جهان وجود ندارد. ما نباید فقط یک صدا را بشنویم یا یک کشور را ببینیم».
https://irna.ir/xjMdfK
**تعمیق روابط نظامی پکن و مسکو در سفر وزیر دفاع چین به روسیه
«لی شانگفو» وزیر دفاع ملی چین امروز (یکشنبه ۲۷ فرودین) در اولین سفر خارجی خود در سمت جدیدش به روسیه سفر کرد؛ کارشناسان میگویند این سفر باعث تعمیق روابط نظامی دوجانبه و کمک به صلح و ثبات در روسیه و باعث حل مسائل مهم بینالمللی و منطقهای در میان یک محیط امنیتی پیچیده خواهد شد.
سخنگوی وزارت دفاع چین اعلام کرد که لی شانگفو، وزیر دفاع ملی چین به دعوت سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه، از یکشنبه ۲۷ فرودین تا چهارشنبه ۳۰ فرودین به روسیه سفر خواهد کرد. وی قرار است در جریان این سفر با رهبران نظامی روسیه گفتوگو و از آکادمیهای نظامی روسیه نیز بازدید خواهد کرد.
این روزنامه چینی نوشت: روابط نظامی چین و روسیه تحت رهبری استراتژیک سران دو کشور در سالهای اخیر در سطح بالایی حفظ شده است، زیرا پیشرفتهای جدیدی در ارتباطات راهبردی، رزمایشهای مشترک و همکاریهای عملگرایانه حاصل شده است و به طور مداوم مفاهیم راهبردی توافق جامع را غنی میسازد.
بر اساس بیانیه مطبوعاتی وزارت دفاع روسیه در روز جمعه، انتظار میرود لی و شویگو در گفتوگوهای خود درباره وضعیت و چشمانداز همکاریهای دوجانبه در حوزه دفاعی و همچنین موضوعات مهم امنیتی جهانی و منطقهای گفتوگو کنند.
ژو هوآ، کارشناس امور بینالملل در دانشکده روابط بین الملل و دیپلماسی دانشگاه مطالعات خارجی پکن، انتخاب روسیه بهعنوان مقصد اولین سفر خارجی لی را منعکسکننده تمایلات دو کشور برای تعمیق متقابل همکاریهای نظامی و مشارکت جامع در همکاریهای استراتژیک در عصر جدید توصیف کرد.
ژو همچنین گفت همچنین لازم است دو طرف درباره موضوعات مهم بینالمللی و منطقهای به تبادل نظر و هماهنگی مواضع خود بپردازند تا به طور هماهنگ در حفظ صلح و ثبات جهانی مشارکت داشته باشند.
این کارشناس اظهار کرد که دو کشور به عنوان دو قدرت اصلی تأثیرگذار در امور امنیتی بینالمللی و منطقهای، ارتباطات و همکاری نزدیک و معمولی را حفظ کردهاند.
سونگ ژونگ پینگ، کارشناس نظامی چینی نیز در این رابطه اظهار داشت: سفر «لی» سطح بالایی از روابط نظامی دوجانبه را برجسته خواهد کرد و انتظار می رود دو کشور تبادلات متقابل سودمندتری در بسیاری از زمینه ها از جمله فن آوری های دفاعی و رزمایشهای نظامی داشته باشند.
روز یکشنبه رسانههای خارجی از جمله آسوشیتدپرس، به گمانهزنی دیدار لی از روسیه و ارتباط آن با جنگ اوکراین پرداخته و آن را به نوعی حمایت چین از روسیه مطرح کردند. گلوبال تایمز نوشت: به گفته تحلیلگران، رزمایشهای نظامی مشترک چین و روسیه و همکاری دفاعی به درگیری روسیه و اوکراین مرتبط نیست و هدف آنها حفظ صلح و ثبات است.
سونگ اظهارکرد که موضع چین در قبال بحران اوکراین ترویج صلح و مذاکرات است و چین به هیچ یک از طرفین درگیری مانند آمریکا و غرب سلاح ارائه نکرده است تا به آتش بیافزایند. این دیدار در زمانی انجام می شود که واشنگتن از زمان حادثه سرنگون کردن بالون چینی در فوریه، ارتباطات دفاعی سطح بالای چین و آمریکا را متوقف کرده است.
به گفته تحلیلگران، اگر آمریکا واقعاً میخواهد ارتباطات و گفتوگوهای دفاعی و نظامی با چین را از سر بگیرد، گام نخست را باید برداشته و تحریمهای مرتبط را لغو کند و از استراتژی خود برای مهار چین دست بکشد.
سانگ گفت که این موضوع شامل توقف تلقی چین به عنوان یک دشمن خیالی، توقف عملیات شناسایی نزدیک چین، عدم گردهمایی باندها و انتقال مکانیسمهای نظامی ناتو به منطقه آسیا-اقیانوسیه است.
https://irna.ir/xjMdgV
**عراق: مخالف عادی سازی با رژیم صهیونیستی هستیم
رئیس مجلس عراق در دیدار دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین بار دیگر بر مخالفت کشور خود در موضوع عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی تاکید کرد.
«زیاد النخاله» دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین در دیدار با «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان عراق از تصمیم پارلمان این کشور برای جرم انگاری عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی تشکر و قدردانی کرد.
النخاله تاکید کرد: قدرت، استقلال و وحدت عراق، قدرت فلسطین و مقاومت آن است.
الحلبوسی در این دیدار، تاکید کرد که موضع رسمی و مردمی عراق، حمایت از مسئله فلسطین، مظلومیت ملت فلسطین و حق مقاومت در برابر اشغالگری رژیم صهیونیستی است.
الحلبوسی تصریح کرد که عراق مخالف عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی است و با تصویب قاطعانه قانون جرمانگاری این اقدام آن را ثابت کرد.
وی همچنین افزود: کمترین وظیفه ما حمایت عربی از ملت فلسطین و مقاومت آنهاست و نباید این ملت را در نبرد با رژیم اشغالگر تنها بگذاریم.
پارلمان عراق پنجشنبه پنجم خرداد ۱۴۰۱ بعد از تعدیل نام قانون «ممنوعیت عادی سازی و برقراری رابطه با رژیم صهیونیستی» به «جرم دانستن عادی سازی با رژیم صهیونیستی» آن را به تصویب رساند.
بعد از تصویب این قانون، نمایندگان حاضر در پارلمان عراق شعار «نه به اسرائیل» سر دادند.
این لایحه قانونی به پیشنهاد جریان صدر و حمایت همه جریان های سیاسی شیعه (ائتلاف چارچوب هماهنگی) به پارلمان معرفی شد و با اکثریت آرا به تصویب رسید تا به این ترتیب راه را بر کسانی که درصدد ارتباط پنهانی با این رژیم غاصب هستند، ببندد و عراق برای همیشه از برقراری رابطه با رژیم صهیونیستی مصون بماند.
https://irna.ir/xjMdh9