به گزارش ایرنا، قرار گرفتن گناباد در جنوب استان خراسان رضوی و نقطه ورودی و خروجی این استان با مناطق جنوبی کشور، منتهی به استان سیستان و بلوچستان، موجب شده شمار زیادی از قاچاقچیان با تردد در جاده های این شهرستان مبادرت به انتقال قاچاق سوخت به این استان و فروش آن به قیمت های بالاتر کنند.
سود هنگفت قاچاق سوخت و تفاوت زیاد قیمت آن در کشور ما در مقایسه با کشورهای همجوار، موجب افزایش انگیزه در برخی افراد برای فعالیت در این زمینه شده است که از مابه التفاوت قیمت تمام شده سوخت در داخل کشور و قیمت فروش آن در خارج از کشور سود زیادی به دست می آورند و این مساله آسیب بزرگی به اقتصاد ملی وارد می کند.
قاچاق سوخت علاوه بر آسیب و تهدید برای اقتصاد کشور، برخی مشکلات اجتماعی را نیز به دنبال دارد که افزایش تعداد سوانح جاده ای مربوط به واژگونی و حریق خودروهای حامل سوخت در محورهای ارتباطی شهرستان گناباد از آن جمله است.
عرضه نامتوازن گازوئیل عامل افزایش معضل قاچاق سوخت
توازن نداشتن اختصاص سوخت سهمیه ای متناسب با نیاز واقعی ناوگان حمل و نقل در دامن زدن به معضل قاچاق سوخت نقش مهمی دارد و باید در کنار افزایش نظارت مسوولان ذیربط، سوخت متناسب با نیاز واقعی به فعالان حمل و نقل عرضه شود که زمینه سوء استفاده برخی از افراد را فراهم نکند.
بازرس عالی کانون رانندگان حمل و نقل بار کشور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: ماهانه به طور متوسط ۲۰۰ میلیون لیتر سوخت سهمیه ای برای ناوگان حمل و نقل سنگین در سطح کشور اختصاص می یابد در حالی که میزان مصرف واقعی متناسب با کارکرد در این بخش ۱۰۰ میلیون لیتر است و حجم بالایی از این سوخت به صورت قاچاق در خارج شبکه عرضه می شود.
محمدعلی میر، توازن نداشتن عرضه گازوئیل سهمیه ای برای ناوگان حمل و نقل کالا را متناسب با نیاز واقعی و میانگین مصرفی، فعالیت و بارنامه های جابه جایی کالای آنها ندانست که به گفته او این مساله موجب می شود برخی ار رانندگان، که فعالیت بیشتری در جابه جایی کالا و به تبع آن نیاز بیشتری به سوخت دارند، بعد از مصرف سهمیه خود بقیه نیاز سوختی را از طریق بازار آزاد تهیه کنند.
دبیر انجمن صنفی کارگری رانندگان حمل و نقل کالای شهرستان گناباد اضافه کرد: این رانندگان مجبور به تهیه سوخت اضافی با قیمت هر لیتر ۵۰ هزار ریال از بازار آزاد هستند و برخی دیگر از افراد هم سهمیه اضافی خود را از به قیمت های بالا به فروش می رسانند و این مساله در مجموع به معضل قاچاق سوخت دامن زده است.
وی تصریح کرد: قاچاق سوخت تنها منحصر به فروش سوخت به کشورهای همجوار نیست بلکه در داخل کشور هم نیاز داخلی ناوگان حمل و نقل موجب تشدید این معضل شده است.
وی اظهار داشت: هر لیتر گازوئیل سهمیه ای به صورت یارانه ای به قیمت سه هزار ریال از طریق جایگاهها در اختیار رانندگان وسائل نقلیه سنگین قرار می گیرد که همین سوخت به صورت آزاد لیتری ۵۰ هزار ریال به فروش می رسد.
بازرس عالی کانون رانندگان حمل و نقل بار کشور افزود: باید با اتخاذ ساز و کار مناسب و شفاف سازی عرضه و تقاضا در این بخش، سوخت مورد نیاز ناوگان حمل و نقل کشور متناسب با نیاز واقعی آنها در نظر گرفته شود.
گناباد بارانداز قاچاق سوخت در جنوب استان خراسان رضوی
به گزارش ایرنا علاوه بر آنکه گناباد با توجه به موقعیت خود به مکانی برای تردد و انتقال سوخت از دیگر نقاط و مرکز استان خراسان رضوی به استانهای جنوبی تبدیل شده است، در برخی از مناطق و روستاهای این شهرستان و به خصوص منطقه "پسکلوت" در بخش مرکزی گناباد نیز سوخت و از جمله گازوئیل با حجم زیادی ذخیره و نگهداری و از آنجا به دیگر نقاط حمل می شود.
بخشدار مرکزی گناباد با اشاره به افزایش معضل قاچاق سوخت از طریق این شهرستان به استانهای جنوبی کشور، گفت: مسوولان باید با قاطعیت بیشتری با این معضل برخورد کنند.
رضا باقرزاده بیان کرد: در برخی روستاهای این شهرستان سوخت قاچاق به صورت انبوه ذخیره سازی و از این منطقه به دیگر استانها حمل می شود.
وی خاطرنشان کرد: پنجشنبه گذشته، سوراخ شدن مشک حاوی گازوئیل قاچاق در یک خودرو در حال حرکت و نشت پنج هزار لیتر سوخت از آن در روستای "دلویی" از توابع بخش مرکزی گناباد، سبب تخریب ۸۰۰ متر از آسفالت جاده این روستا شد.
باقرزاده افزود: بر اثر این حادثه بخش زیادی از سطح جاده آسیب دیده که مرمت آن نیازمند هزینه ای قابل توجه است.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرماندار گناباد هم با اشاره به دریافت گزارشهایی مبنی بر فروش سوخت در منطقه پسکلوت این شهرستان گفت: بیشتر این سوخت از طریق سهمیه تراکتورهای بخش کشاورزی تامین می سود که به صورت آزاد و با قیمتی بالاتر قاچاق می شود.
سیدحسن شریفی مقدم گفت: در بخش کاخک که تعداد تراکتور کمتری در بخش کشاورزی فعالیت دارند، چندان با این معضل روبه رو نیستیم اما بیشترین میزان آن مربوط به بخش مرکزی و دهستان پسکلوت از توابع این بخش است که تعداد بیشتری تراکتور در بخش کشاورزی فعالیت دارند.
وی با تاکید بر لزوم افزایش نظارت مدیریت جهاد کشاورزی بر فعالیت تراکتورها و میزان عرضه سوخت به کشاورزان، گفت: برخی از مرغداری ها هم که از سوخت گاز طبیعی برخوردار نیستند از گازوئیل استفاده می کنند که در فصل تابستان نیاز کمتری به این سوخت دارند و باید نظارت بیشتری بر توزیع این سوخت صورت گیرد.
معاون فنی مدیریت جهاد کشاورزی گناباد هم گفت: برای نظارت بیشتر بر مصرف و عرضه سوخت تراکتورهای بخش کشاورزی، باید این وسائل به جی پی اس مجهز شوند.
اسماعیل قربانی گفت: به طور متوسط هر دستگاه تراکتور براساس مدل و کاری که انجام می دهد سوخت دریافت می کند که این میزان بین هزار و ۸۰۰ تا ۲ هزار و ۴۰۰ لیتر است ولی برای واقعی تر شدن مصرف در شهرستان هزار و ۳۰۰ تا هزار و ۸۰۰ لیتر سوخت به هر تارکتور تعلق می گیرد.
افزایش سوانح منجر به فوت ناشی از قاچاق سوخت در گناباد
قاچاق سوخت علاوه بر معضلات اقتصادی، موجب بروز برخی مشکلات اجتماعی نیز می شود که افزایش سوانح ناشی از حریق خودروهای حامل سوخت در جاده های مواصلاتی گناباد از آن جمله است.
رییس پلیس راه گناباد به خبرنگار ایرنا گفت: افزایش سوانح جاده ای خودروهای حامل سوخت قاچاق به یک معضل اساسی در جاده های این شهرستان تبدیل شده است و مسوولان ذیربط باید با حساسیت بیشتری با این معضل برخورد کنند.
سرگرد مجتبی زنگویی اظهار داشت: از ابتدای امسال و به فاصله چهار روز ۲ نفر در واژگونی ۲ دستگاه خودرو حامل سوخت قاچاق در جاده های گناباد به صورت دردناکی زنده زنده در آتش سوخته و جان باخته اند و تعداد دیگری هم به شدت مصدوم شده اند.
وی اضافه کرد: با توجه به قرار گرفتن گناباد در نقطه ورودی استان خراسان رضوی از مسیر استانهای جنوبی و مسیر دسترسی به استان سیستان و بلوچستان، معضل تردد خودروهای قاچاق سوخت از این مسیر افزایش یافته و دامان این شهرستان را نیز گرفته است.
فرمانده انتظامی گناباد هم با اشاره به افزایش تردد خودروهای حامل قاچاق سوخت با سرعت های بالا در محورهای مواصلاتی این شهرستان گفت: این مساله در برخی موارد منجر به بروز سوانح ناگواری در این منطقه می شود.
سرهنگ قربانعلی قربانی با اشاره به عزم جدی فرماندهی انتظامی با معضل قاچاق سوخت در گناباد، گفت: بیش از ۱۶ هزار لیتر گازوئیل قاچاق در بیش از یکسال گذشته در این شهرستان کشف و در این راستا ۲۲ نفر قاچاقچی بازداشت و خودروهای آنان توقیف شده است.
مرکز شهرستان گناباد در ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد و جنوب استان خراسان رضوی واقع است.