خراسان شمالی با داشتن پیشینهای غنی، سرمایههای انسانی و مادی و زمینی فراوان در حدود ۲ دهه است که با ۳۳ دانشگاه دولتی و غیردولتی، موسسه و مرکز آموزش عالی در جهت تولیدات علمی گام های بزرگی برداشته است و چهار مرکز رشد، ۱۳۰ شرکت فناور، ۳۱ شرکت دانش بنیان و ۲۳ صنعت خلاق زیر پوشش پارک علم و فناوری خراسان شمالی فعالیت می کنند اما؛ این مراکز دارای مشکلاتی نیز هستند.
دولت سیزدهم نیز به خوبی اهمیت علم و دانش و طرح های فناورانه را در رشد تولید درک کرده است و در این حوزه سرمایه گذاری مناسبی را در اواخر سال گذشته انجام داد و ماحصل آن تولید بیشتر محصولات دانش بنیان و به طبع آن فروش و اشتغالزایی ۲ برابری شد.
اختصاص ۸۰ میلیارد تومان اعتبار
سفر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهور در چهاردهم اسفندماه سال گذشته پنجره ای نو را در جهت روشنایی شرکت های دانش بنیان استان ایجاد کرد و در این راستا ۸۰ میلیارد تومان به شرکتهای دانش بنیان خراسان شمالی اختصاص یافت که رقمی قابل ملاحظه برای پویایی و حمایت از این شرکت های نوآور است.
استان خراسان شمالی از بنیه صنعتی، کشاورزی، گردشگری و خدمات برخوردار است که هنوز زیرساختهای خوبی برای آنها فراهم نشده و باید روی این موارد تمرکز کرد تا ظرفیتهای بالقوه بیش از گذشته اجرایی شوند.
اقتصاد مبتنی بر دانش بنیان از حلقه های مفقوده در کشور ما محسوب می شود و ضرورت دارد تا در این بخش سرمایه گذاری بیشتری شود و سابقه نشان داده که در هر بخشی با اراده و اطمینان لازم ورود کرده ایم، بسیاری از مشکلات را برطرف کردیم و این موضوع در رفع مشکلات منابع انسانی دانشگاه ها به خوبی مشهود است زیرا با جذب نیروی انسانی متخصص و خلاق در بخش های مختلف دانشگاهی به جایگاه مناسب علمی دست یافته ایم.
افزایش ۲ برابری فروش و اشتغال
رییس پارک علم و فناوری خراسان شمالی روز دوشنبه در یک نشست خبری با اصحاب رسانه استان به تشریح فعالیت های فناورانه در استان پرداخت و گفت: پارسال ۱۳۲ شرکت دانش بنیان در این استان ۴۰۲ میلیارد تومان فروش داشتند که نسبت به سال ماقبل آن ۲ برابر افزایش یافته است.
محمدرضا قربانی اظهار کرد: شرکت های دانش بنیان این استان در سال گذشته از ناحیه فروش محصولات خود به سایر کشورها نیز ۲ میلیون دلار صادرات داشته اند.
وی با بیان اینکه کالاها و خدمات شرکت های دانش بنیان شامل تمامی بخش های دارای مزیت نسبی اقتصادی را شامل می شود تصریح کرد: از مجموع فروش شرکت های دانش بنیان حدود ۲۵ درصد مربوط به تولیدات شرکتآذین فوج در اسفراین است.
شرکت آذین فورج اسفراین، بزرگترین شرکت صنعتی بخش خصوصی در استان خراسان شمالی است که ظرفیت تولید سالیانه ۹ هزار تن انواع قطعات صنعتی را دارد.
رییس پارک علم و فناوری خراسان شمالی خاطرنشان کرد: اینک ۳۲ شرکت دانش بنیان، ۳۵ شرکت صنایع خلاق و مابقی به صورت فناور در استان فعالیت می کنند و شرکت های صنایع خلاق در بخش های مختلف از جمله صنایع دستی، بازی ها و سرگرمی برای کودکان، نرم افزار ها و سایر موارد فعال هستند که زیر مجموعه پارک قرار دارند.
وی در ادامه گفت: سال ۱۴۰۱ یکهزار و ۱۲۵ نفر در شرکتهای دانش بنیان این استان مشغول به کار شده اند که نسبت به سال ما قبل آن ۲ برابر رشد یافته است.
به گفته قربانی؛ ۶۴۲ نفر در سال ۱۴۰۰ در زیر مجموعه شرکت های پارک مشغول بودند.
وی عنوان کرد: پارک علم و فناوری خراسان شمالی در سال گذشته بعد از استان آذربایجان غربی به عنوان دومین پارک علمی به سطح ۲ ارتقا یافت و این رقابت با سایر مراکز مهم ادامه دارد.
رییس پارک علم و فناوری خراسان شمالی تصریح کرد: تمامی شرکت های دانش بنیان بعد از مدت ۲ سال مورد ارزیابی قرار می گیرند که باید در فعالیت های خود موضوع دانش بنیان را مدنظر قرار دهند که در غیر اینصورت از دانش بنیان بودن خارج خواهند شد که این می طلبد این شرکت ها همیشه در علم و نوآوری به روز باشند.
قربانی خاطرنشان کرد: همچنین این پارک در سال گذشته در حوزه بین المللی سازی رتبه اول را در سطح کشور به خود اختصاص داده است.
وی در بخش دیگری از سخنانش بر برگزاری رویداد های تانا در این استان تاکید کرد و گفت: در سال گذشته چندین رویداد تانا از جمله در بخش کشاورزی و سلامت برگزار شد که دستگاه ها و سازمان ها نیاز های خود را در راستای برطرف کردن مشکلات و چالش ها معرفی کردند که تا ایده پردازان، نوآوران و خلاقان طرح هایی را برای رفع آنان ارایه دهند.
رییس پارک علم و فناوری خراسان شمالی افزود: همچنین پارک علم و فناوری استان در سال گذشته در برگزاری تورهای فناوری برتر شد و به عنوان پارک پیشرو در توسعه فناوری در کشور انتخاب شد و برنامه ریزی کرده ایم تا در سال جاری برای مدیران سازمان ها، دستگاه های اجرایی نیز تور فناوری از مجموعه های پارک های کشور برگزار کنیم تا نسبت به اینگونه مسایل بیشتر آشنا شوند.
علاوه بر شرکت های دانش بنیان و واحد های فناور چهار مرکز رشد در بجنورد، شیروان، اسفراین و مانه و سملقان و شرکت شهرک های صنعتی استان زیر پوشش پارک علم و فناوری خراسان شمالی فعالیت می کنند.
خراسان شمالی حدود یک میلیون نفر جمعیت دارد و این استان دارای ۳۳ دانشگاه دولتی و غیردولتی، موسسه و مرکز آموزش عالی است و بیش از ۳۰ هزار دانشجو در این دانشگاه ها تحصیل می کنند.