**چهار نظامی ترکیه در شمال سوریه زخمی شدند
وزیر دفاع ترکیه اعلام کرد که در حمله راکتی و توپخانهای شبهنظامیان کُرد «یگانهای مدافع خلق» در شمال سوریه به پایگاههای ترکیه چهار نظامی این کشور زخمی شدند.
این وزارتخانه یکشنبه گفت که این نظامیان زخمی به بیمارستان منتقل شدهاند.
وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد که پاسخ شدیدی به این حمله خواهد داد.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه یکشنبه گفت: در حالی که سازمان تروریستی مسلح در شمال سوریه و عراق هستند، ما برای آنها ایمن نخواهیم بود.
وی با اشاره به انتخابات پیش روی این کشور گفت: امیدوارم در دوره بعدی بتوانیم به طور فزایندهای به تلاش های خود در این راستا ادامه دهیم.
روزنامه الوطن چهارشنبه در گزارشی از آخرین وضعیت پرونده از سرگیری روابط بین ترکیه و سوریه و پیش شرط های دمشق در این زمینه نوشت: درحالی که دمشق اصول ثابتی همچون حفاظت از تمامیت ارضی و احترام به حاکمیت ملی خود را شرط پیشرفت مذاکرات می داند، ترکیه بدون ورود به این امر، صرفا از ضرورت گفتگو حرف می زند و به نوبه خود همکاری دمشق برای نابود کردن گروه مسلح موسوم به «نیروهای دموکراتیک سوریه» (قسد) را پیش شرط ورود به مذاکرات دوجانبه می داند.
به نوشته الوطن، دمشق بر اصول خود که مهمترین آنها پایان دادن به اشغالگری و مبارزه با تروریسم است، همچنان پافشاری می کند اما ترکیه دستور کار و منافع خود را دنبال می کند. در همین راستا به ترویج برگزاری نشست گروه چهارگانه شامل روسیه، سوریه، ایران و ترکیه در سطح وزیران در اوایل ماه مه آینده در مسکو می پردازد؛ بدون این که هیچگونه پاسخ یا اشاره ای به مطالبات اصولی سوریه مبنی بر ضرورت پایان حضور نظامی ترکیه در خاک خود و توقف کامل از حمایت تروریسم در سوریه، داشته باشد.
https://irna.ir/xjMdmz
**عضو سابق پارلمان هند و برادرش در پخش زنده تلویزیونی کشته شدند
افراد مسلحی که خود را خبرنگار معرفی کرده بودند، یک عضو سابق پارلمان هند و برادرش را در یک پخش زنده تلویزیونی به ضرب گلوله به قتل رساندند.
پراشانت کوما یک مقام پلیس هند یکشنبه گفت: طبق اطلاعات اولیه، سه فرد که خود را خبرنگار معرفی کرده بودند، به این افراد نزدیک شده و آتش گشودند. ضاربان بازداشت شده و تحت بازجویی قرار گرفتهاند.
این حادثه در حالی رخ داد که عتیق احمد ۶۱ ساله عضو سابق پارلمان هند و برادرش با دستبند در حال انتقال به بیمارستان بودند.
احمد به آدمربایی متهم بوده و از سال ۲۰۱۹ در زندان بود.
قتل احمد و برادرش در شهر پرایاگراج در شمال هند رخ داد. تصاویر ویدیویی نشان میدهد که ضاربان پس از این حمله شعارهای هندو سر میدادند.
احمد و برادرش مسلمان بودند اما پلیس درباره اینکه آیا این حمله مرگبار را بعنوان حادثهای با انگیزه فرقهای بررسی میکند یا خیر، اطلاعاتی منتشر نکرد.
چند روز پیش پلیس اعلام کرد که در ایالت اوتار پرداش هند پسر ۱۹ ساله احمد و یک همدستش را در جریان یک تیراندازی کشت. این دو فرد در یک پرونده قتل تحت تعقیب بودند.
در سالهای اخیر دهها نفر که با اتهاماتی مواجه بودند در «درگیری با پلیس» کشته شدند. گروه های حقوقی بشری این اتفاقات را اغلب اعدامهای فراقانونی خواندهاند.
https://irna.ir/xjMdmS
**برنامه جهانی غذا فعالیت خود در سودان را به حالت تعلیق درآورد
دفتر برنامه جهانی غذا وابسته به سازمان ملل متحد پس از کشته شدن سه تن از کارمندان خود و زخمی شدن دو تن دیگر در خشونت های جاری در سودان، بطور موقت تمام عملیات خود را در سودان به حالت تعلیق در آورد.
سیندی مک کین مدیر اجرایی برنامه جهانی غذای سازمان ملل در بیانیه ای اعلام کرد: "من از مرگ غم انگیز سه کارمند برنامه جهانی غذا در روز شنبه در خشونت در دارفور شمالی در حالی که وظایف خود را در خط مقدم بحران جهانی گرسنگی انجام می دادند، وحشت زده و ناراحت هستم. دو کارمند برنامه جهانی غذای نیز در این حادثه مجروح شدند".
به گفته مک کین، در حادثه رخ داده علاوه بر این یک فروند هواپیمای خدمات هوایی بشردوستانه سازمان ملل تحت مدیریت برنامه جهانی غذای نیز در فرودگاه بینالمللی خارطوم در تیراندازی رخ داده در روز شنبه آسیب دید که بطور جدی بر توانایی برنامه جهانی غذا برای جابجایی کارکنان و کمکهای بشردوستانه در داخل کشور تاثیر گذاشته است.
برنامه جهانی غذا شاخهی کمک غذایی سازمان ملل متحد و بزرگترین نهاد انسانی جهان در زمینه امنیت غذایی و رفع گرسنگی است.
این سازمان از طریق اداره مرکزی خود در رم و بیش از ۸۰ دفتر در کشورهای دیگر، برای کمک به مردمی که قادر به تأمین غذای کافی جهت اعضای خانواده خود نیستند تلاش میکند.
https://irna.ir/xjMdn۲
**اتحادیه آفریقا: مداخله خارجی اوضاع سودان را پیچیده میکند
شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا درباره مداخله خارجی در امور سودان و پیچیده شدن اوضاع این کشور هشدار داده است.
این شورا یکشنبه مداخله خارجی در سودان را قویا رد کرد و هشدار داد که این مساله میتواند اوضاع آن کشور را پیچیده کند.
«موسی فکی» رئیس کمیسیون آفریقا نیز از همه احزاب، به ویژه نیروهای مسلح و نیروهای پشتیبانی سریع درخواست کرد که فوراً از تخریب کشور، گسترش وحشت در میان مردم و کشتار جلوگیری کنند.
وی در بیانیهای از جامعه جهانی خواست فوراً طرفها را به توقف فوری عملیات نظامی و بازگشت به میز مذاکره به منظور پایان دادن به بحران به نحوی رضایتبخش برای همه ترغیب کنند.
در همین حال، حمدالله حمدوک نخست وزیر سابق سودان نسبت به مداخله خارجی در تحولات داخلی کشورش هشدار داد و خواستار گفتوگوهای طرفهای درگیر و آتشبس فوری شد.
حمدوک گفت: هرگونه دخالت خارجی در امور سودان باید رد شود.
وی همچنین خواهان «گفتوگوهای منتهی به توافق» شد و افزود: باید بر سر یک آتشبس فوری و تفاهم متقابل توافق شود. یک وضعیت فاجعهآمیز انسانی در سودان ایجاد شده و چاره دیگری جز صلح نیست.
حمدوک گفت: از کشورهای عرب و آفریقایی میخواهم که از مردم سودان که در یک وضع وخیم انسانی هستند، حمایت کنند. اوضاع کشور بگونهای است که برنده جنگ هم بازنده است.
ارتش سودان به فرماندهی عبدالفتاح البرهان و «نیروهای پیشتیبانی سریع» در روزهای اخیر با یکدیگر درگیر شدهاند.
کمیته مرکزی پزشکان سودان آخرین آمار درگیریهای نیروهای ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع در شهر خارطوم و برخی دیگر از مناطق این کشور را ۵۶ کشته و ۵۹۵ زخمی اعلام کرد.
درپی تشدید این درگیریها، روسای جمهوری مصر و سودان جنوبی برای میانجیگری بین طرفهای درگیر در سودان اعلام آمادگی کردند.
https://irna.ir/xjMdmZ
**وزیر جنگ رژیم صهیونیستی : ایران در چندین جبهه علیه اسرائیل جنگ فرسایشی به راه انداخته است
یوآو گالانت وزیر جنگ رژیم صهیونیستی با نگرانی از قدرت منطقه ای ایران می گوید که تهران در چند جبهه علیه اسرائیل جنگ فرسایشی به راه انداخته است.
گالانت یکشنبه افزود که ارتش صهیونیستی «در همه صحنهها، در عملیات پنهان و آشکار در امتداد مرزها، آن سوی مرزها و حتی دورتر از مرزها وارد عمل شد و به اقدامات خود ادامه خواهد داد.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: ایران «به تلاشهایش برای استقرار خود در جبهه شمالی ادامه میدهد.
در همین حال، «موسسه مطالعات راهبردی جروزالم» یکشنبه در گزارشی با اشاره به اصلاحات قضایی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی نوشت: اسرائیل از بیرون یک جامعه پاره پاره دیده میشود که بتدریج توان عملکردش را از دست میدهد.
این گزارش بازتاب سخنانی هفته گذشته «یاکوو آمیدرور» مشاور امنیت ملی سابق رژیم صهیونیستی و از پژوهشگران این موسسه است.
در این گزارش آمده است: دشمنان اسرائیل در حال کسب اعتماد به نفس هستند و انتظار دارند که شرایط داخلی دولت یهودی منجر به خودتخریبی آن شود.
موسسه مطالعات راهبردی جروزالم افزود که این وضعیت در حالی رخ میدهد که آمریکا در حال کاستن از مشارکت خود در خاورمیانه بوده و ایران در حال تقویت روابط خود با کشورهای خاورمیانه خصوصا عربستان سعودی است.
این موسسه در گزارش خود نوشت: احتمال تبدیل این وضعیت به یک مناقشه بزرگتر امروز بسیار بیشتر از قبل شده است. اسرائیل باید برای احتمال عینی جنگ آماده باشد.
https://irna.ir/xjMdnc
**ادامه سرقت نفت سوریه توسط اشغالگران آمریکایی
اشغالگران آمریکایی به غارت منابع و ثروت سوری ها در مناطق تحت اشغال خود ادامه داده و طی ساعات گذشته صدها تن نفت سوریه را از میدان های الجزیره به سرقت بردند.
اشغالگران آمریکایی با همکاری شبه نظامیان " قسد " یک کاروان متشکل از ۴۴ تانکر مملو از نفت را به سرقت بردند.
این کاروان از طریق گذرگاه غیرقانونی “المحمودیه” به سوی پایگاه های آمریکایی در عراق رفته است.
منابع خبری بامداد چهارشنبه شب گزارش دادند، نیروهای اشغالگر آمریکایی محموله جدیدی از نفت سوریه را به سرقت بردند.
منابع محلی اعلام کردند، نیروهای آمریکایی به سرقت نفت سوریه از میادین نفتی الجزیره و انتقال آنها به پایگاههای خود در خاک عراق ادامه میدهند.
منابع محلی در حومه منطقه الیعربیه به سانا گفتند که کاروان آمریکایی حومه حسکه را از طریق گذرگاه غیرقانونی الولید به سمت پایگاههای آمریکایی در خاک عراق ترک کردند.
بر اساس این گزارش، این کاروان متشکل از ۷۷ خودرو شامل ۳۲ مخزن مملو از نفت سرقت شده از میادین سوریه و ۶ خودروی زرهی نظامی بود.
ماه گذشته نیز ارتش آمریکا ۸۰ تانکر نفت سوریه را از میادین نفتی الجزیره سرقت و به پایگاههای خود در عراق منتقل کردند.
https://irna.ir/xjMdmT
**کشتههای درگیریهای سودان به ۸۳ و زخمیها به یک هزار و ۱۲۶ تن رسید
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که شمار کشتههای درگیریهای سودان به ۸۳ نفر و تعداد زخمیها به یک هزار و ۱۲۶ تن افزایش یافته است.
شبکه الحدث یکشنبه شب به نقل از یک سخنگوی سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد: اقلام پزشکی پیش از شروع درگیریها در بیمارستانهای خارطوم پایتخت سودان توزیع شده بود.
این سخنگوی سازمان جهانی بهداشت هشدار داد: پزشکان، پرسنل درمانی و تمام بخش خدمات بهداشتی سودان با سختیهای زیادی در خارطوم مواجه هستند و هیچ امنیتی ندارند.
اختلافات میان عبدالفتاح البرهان فرمانده نیروهای مسلح سودان و محمد حمدان دقلو رئیس نیروهای پشتیبانی سریع موجب درگیریهای مسلحانه در شهر مروه و خارطوم شده است.
البرهان رئیس شورای حاکمیت انتقالی و دقلو معاون در این شوراست.
پس از آنکه درگیریها از روز شنبه شروع شد، شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا درباره مداخله خارجی در امور سودان و پیچیده شدن اوضاع این کشور هشدار داد.
«موسی فکی» رئیس کمیسیون آفریقا نیز از همه احزاب، به ویژه نیروهای مسلح و نیروهای پشتیبانی سریع درخواست کرد که فوراً از تخریب کشور، گسترش وحشت در میان مردم و کشتار جلوگیری کنند.
https://irna.ir/xjMdnh
**اعلام اعتصاب کارگران نروژی در اعتراض به دستمزدها
اتحادیههای کارگری بزرگ در نروژ اعلام کردند که تقریقا ۲۵ هزار کارگر بخش خصوصی از روز دوشنبه در اعتراض به پایین بودن دستمزدها اعتصاب میکنند.
این اعتصاب بخشهای صنعتی از جمله عمرانی، کشتیرانی و تولیدی را تحت تاثیر قرار میدهد اما بخش نفت و گاز در این اعتصاب شرکت نمیکنند.
قرار است ۱۶ هزار کارگر دیگر نیز از ۲۱ آوریل (اول اردیبهشت) به اعتصاب ملحق شوند. در صورتی که دولت نروژ و اتحادیههای کارگری در مورد افزایش دستمزدها به توافق نرسند ممکن است که در نهایت حدود ۲۰۰ هزار کارگر دست به اعتصاب بزنند.
«کنفدراسیون اتحادیههای تجاری نروژ» از جانب ۱۸۵ هزار عضو خود و «کنفدراسیون اتحادیههای تفریحاتی» به نمایندگی از ۱۶ هزار کارگر در حال مذاکره با دولت هستند اما این مذاکرات تاکنون نتیجهای نداشته است.
اتحادیهها کارگری میگویند که طی دو سال گذشته بهای مواد مصرفی بسرعت افزایش یافته و دستمزدها نیز باید مطابق با آن افزایش یابد.
پیشبینی میشود که در سال جاری رشد تورم در نروژ به ۴.۹ برسد، بنابراین اتحادیههای کارگری خواهان افزایش دستکم پنج درصدی دستمزدها هستند.
https://irna.ir/xjMdn۳
**حمله تروریست ها در سوریه ۵ کشته برجای گذاشت
حمله یک گروه تروریستی در حومه شرقی دیرالزور ۵ کشته برجای گذاشت.
این تعداد از شهروند سوری در حومه شرقی دیرالزور به ضرب گلوله تروریست ها به شهادت رسیدند.
منابع محلی به خبرنگار سانا گفتند که گروه تروریستی بین شهرک های سلعو و الزبادی در حومه شرقی دیرالزور روی مردم آتش گشودند.
همچنین یک منبع در فرماندهی پلیس استان حماه روز یکشنبه اعلام کرد که تروریستهای داعش به گروهی از شهروندان این استان که در حال جمع آوری قارچ در نواحی روستای دویزین در حومه شرقی حماه بودند، حمله کرد.
گروه ترویستی داعش در این حمله ۲۶ نفر را به قتل رساندند.
سوریه از سال ۲۰۱۱ شاهد بحران ناشی از حمایت برخی کشورهای همسایه و کشورهای غربی، عربی و رژیم صهیونیستی از تروریستها از جمله داعشیها است.
داعش و دیگر گروههای تروریستی سال ۲۰۱۷ پس از چهار سال عملیات تروریستی گسترده در سوریه و عراق و اشغال بخشهای عمده از این دو کشور متلاشی و شکست خورد، اما با این وجود هنوز هستهها و بقایای آن در عراق و سوریه دست به عملیات علیه غیرنظامیان و نیروهای امنیتی میزنند.
https://irna.ir/xjMdmK
**سفر مقامهای واشنگتن به اروپا و آسیای مرکزی برای رایزنی درباره تحریم
وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد که مقامهای این کشور با هدف مقابله با دور زدن تحریمهای ایالت متحده در ۲ هفته آینده به کشورهای اروپایی و آسیای مرکزی سفر میکنند.
این وزارتخانه یکشنبه در بیانیهای گفت: برایان نلسون معاون وزیر خزانهداری در امور تروریسم و اطلاعات مالی و الیزابت نلسون دستیار وزیر خزانهداری در امور تامین مالی تروریسم و جرایم مالی در این سفرها تلاش میکنند تا راههای همکاری نزدیکتر و اشتراک اطلاعات را بررسی و در مورد روندهای تجاری رایزنی کنند.
نلسون از ۱۶ تا ۲۳ آوریل (۲۷ فروردین تا سوم اردیبهشت) به سوئیس، ایتالیا، اتریش و آلمان و روزنبرگ از ۲۳ تا ۲۸ آوریل (سوم تا هشتم آوریل) به قزاقستان و قرقیزستان سفر خواهند کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد: نلسون در اروپای مرکزی با مقامهای دولتی، نهادهای مالی و سایر شرکتهایی که به همکاری با روسیه ادامه میدهند و همچنین تولیدکنندگان و فعالان صنایع کلیدی دیدار خواهد کرد.
این وزارتخانه افزود که روزنبرگ نیز در آسیای مرکزی به همراه همتایان خود از اتحادیه اورپا و انگلیس و وزارت بازرگانی آمریکا با مقامهای دولتی و شرکتهای خصوصی دیدار خواهند کرد تا «به تقویت پایبندی به تحریمها و مقابله با دور زدن آنها در بخش های تجاری و سامانههای پرداخت مالی کمک کنند.»
غرب پس از آغاز جنگ اوکراین تحریمهای گستردهای را علیه روسیه وضع کرد. اتحادیه اروپا تاکنون ۱۰ بسته تحریمی علیه مسکو اجرا کرده است.
https://irna.ir/xjMdnr
**سناتور گراهام: افشای اسناد فوق محرمانه لطمه زیادی به آمریکا زده است
لیندسی گراهام سناتور جمهوریخواه کارولینای جنوبی گفت که انتشار اسناد فوق محرمانه آمریکا لطمه زیادی به منافع ما در خاورمیانه زده است.
گراهام یکشنبه در مصاحبه با شبکه ای. بی. سی اظهار کرد: من در عربستان سعودی بودم. در اسرائیل هستم. به شما میگویم که افشای این اسناد بسیار زیانبخش بوده است.
وی افزود: در این اسناد اطلاعاتی درباره کمک موساد به معترضان [اسرائیلی] وجود دارد. همچنین اطلاعاتی درباره قابلیت دفاع هوایی اوکراین منتشر شده است.
این سناتور جمهوریخواه گفت: همه در منطقه خاورمیانه نگران هستند زیرا اگر قرار باشد این اطلاعات در روزنامهها منتشر یا در اینترنت پیدا شود، چه کشی حاضر میشود اطلاعات را با آمریکا به اشتراک بگذارد. بنابراین، انتشار آنها لطمه زیادی به ما در این منطقه زده است.
اسناد فوق محرمانه آمریکا که اخیرا در فضای مجازی منتشر شد، حاوی اطلاعاتی درباره تواناییها ارتش اوکراین و عملیات جاسوسی آمریکا در کشورهای دیگر از جمله متحدانش است.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا شنبه گفت که انتشار این اسناد تاثیری بر همکاری واشنگتن با متحدانش نداشته است.
نهادهای آمریکا یک جوان ۲۱ ساله به نام «جک تکسیرا» را به اتهام افشای این اسناد بازداشت کردهاند. وی که عضو گارد ملی هوایی ماساچوست است پنجشنبه بازداشت و جمعه به نقض «قانون جاسوسی» متهم شد.
https://irna.ir/xjMdn۹
**زخمی شدن چند نظامی آمریکایی در عملیات هلی برن در حلب
نظامیان آمریکایی در یکی از مناطق استان حلب سوریه عملیات هلی برن انجام دادند که طی آن، تعدادی از آن ها زخمی شدند.
برخی منابع محلی اعلام کردند که در جریان عملیات هلی برن آمریکایی ها بر روی یک خانه در یکی از روستاهای مرزی «جرابلس» سوریه واقع در ریف شمال شرقی حلب، چند نظامی آمریکایی زخمی شدند.
این منابع تاکید کردند: عملیات هلی برن توسط هشت بالگرد انجام شد و در نتیجه درگیری شدید با افرادی که در این خانه بودند، تعدادی از نظامیان آمریکایی زخمی شدند.
منابع محلی اضافه کردند که عملیات هلی برن آمریکایی ها علیه منزل شخصی به نام« ابوطالب السفیرانی» انجام شد که تقریبا از یک ماه پیش به روستای «السویده» رفته است.
بالگردها و نظامیان آمریکایی پس از عملیات به پایگاهشان در منطقه «خراب عشک» در عین العرب واقع در ریف حلب منتقل شدند و حال دو نفر از آن ها وخیم توصیف شده است.
اطلاعات به دست آمده حاکی از آن است که یکی از بالگردهای آمریکایی آسیب زیادی دیده است.
منابع خبری اعلام کردند که در زمان عملیات شبکه اینترنت به طور کامل قطع شد و بر شبکه های اجتماعی نیز پارازیت وجود داشت.
نظامیان آمریکایی ۵ نفر را تحت تعقیب قرار داده بودند که در منزل السفیرانی در نزدیکی مقر تیپ «صقورالشمال» حضور داشتند.
صقور الشمال یکی از گروه های تروریستی موسوم به «ارتش ملی» وابسته به ارتش ترکیه است که در این عملیات ، سه نفر از اعضای آن تلاش کردند به سوی بالگردهای آمریکایی شلیک کنند اما در این عملیات کشته شدند.
عملیات هلی برن به طور کامل توسط آمریکایی ها انجام شد که مترجمان عراقی آن ها را همراهی می کردند.
بر اساس این گزارش، نظامیان آمریکایی پیش از این نیز عملیات هلی برن متعددی در مناطق تحت سیطره ارتش ترکیه و گروه های وابسته به آن در شمال و شرق سوریه انجام داده اند.
مناطق تحت اشغال نیروهای آمریکایی و شبه نظامیان تحت حمایت واشنگتن موسوم به «نیروهای دمکراتیک سوریه» (قسد) در الحسکه و دیگر مناطق شمالی سوریه، همواره شاهد اعتراضهای شهروندان سوری به حضور اقدامهای تروریستی اشغالگران و شبه نظامیان علیه ساکنان این مناطق است.
دولت سوریه بارها تاکید کرده که این شبه نظامیان و آمریکاییها در شرق و شمال شرق سوریه هدفی جز غارت نفت این کشور ندارند و حضور آنان غیر قانونی است.
https://irna.ir/xjMdpt
**رکورد جدید در زمینه کمبود نیروی کار ماهر در آلمان
کمبود نیروی کار ماهر در سال ۲۰۲۲ به طور تصاعدی در آلمان افزایش یافت. طبق یک مطالعه جدید ۶۳۰ هزار شغل در سال ۲۰۲۲ خالی مانده و در برخی بخشها حتی ۹۰ درصد از پستهای خالی پر نشده است.
موسسه تجاری"مرکز تشخیص صلاحیت برای تامین نیروی کار ماهر"آلمان(Kofa)اعلام کرد برغم فشار اقتصادی ناشی از جنگ اوکراین و تورم بالا، کمبود نیروی کار ماهر در سال ۲۰۲۲ به رکورد جدیدی رسید.
مرکز یاد شده در گزارش تازه خود میگوید ۶۳۰ هزار پست کاری برای نیروی ماهر در سال گذشته پر نشده زیرا افراد واجد شرایط برای این شغلها در داخل آلمان وجود نداشتهاند.
براساس این مطالعه کمبود نیروی ماهر به ویژه در حوزههای بهداشت، امور اجتماعی، آموزش و همچنین در حوزههای ساخت و ساز، معماری، نقشهبرداری و مهندسی خدمات ساختمانی مشهود بوده است.
از هر ۱۰ جای خالی در این عرصهها شش مورد اشغال نشده است. کمبود نیروی ماهر در رشتههای علوم طبیعی، جغرافیا و فناوری اطلاعات بالاتر از حد متوسط بوده است.
طبق این مطالعه کمبود نیروی ماهر در بخشهای خدمات بازرگانی و معاملات، هتلداری و گردشگری در سال گذشته تقریبا سه برابر شده و از هر ۱۰ محل خالی سه جا پر نشده است.
نیاز در این عرصه به نیروی کار پس از رکود شدید در پی همهگیری کرونا بیشتر محسوس بوده است.
به گفته (Kofa) هرچه صلاحیت مورد نیاز بالاتر باشد، پر کردن مشاغل خالی با نیروی ماهر هم دشوارتر است. کارشناسان با مدرک دانشگاهی در زمینههای علوم کامپیوتر، مهندسی برق، برنامهریزی ساخت و ساز و نظارت به طور خاص مورد نیاز است ودر این حوزههای شغلی از هر ۱۰ جای خالی برای ۹ پست نتوانستند نیروی کار ماهر با شرایط مناسب پیدا کنند.
کلمنس فوست، رئیس موسسه پژوهش اقتصادی "ایفو" اخیرا در مقالهای نوشت که شرکتها میتوانند با افزایش دستمزدها و شرایط کاری بهتر با این مشکل مقابله کنند.
دستمزدها و شرایط کار به ویژه در جاهایی که به لحاظ شرایط بازار بسیار پایین بوده، در سال گذشته بهبود یافته است و اگر نیروی کار غیرماهر سود بیشتری ببرند، نابرابری نیز کاهش می یابد.
در نظرسنجی اتاق بازرگانی و صنایع آلمان (DIHK) که در اوایل سال نو میلادی از ۲۲ هزار شرکت انجام گرفته بود ۵۳ درصد از شرکتهای آلمانی گفتهاند که در استخدام نیروی جدید با مشکل مواجه هستند.
با وجود اپیدمی کرونا وجنگ اوکراین، وضعیت در بازار کار آلمان نسبتا پایدار بوده اما اکنون کمبود نیروی کاربه چالش بزرگ اقتصاد این کشور تبدیل شده است.
بر اساس برآوردها سالانه ۴۰۰ هزار نیروی مهاجر برای کاهش مشکلات ایجاد شده در بازار کار آلمان نیاز است و اگر اقدامی برای رفع کمبود نیروی کار ماهر انجام نگیرد، بازار کار آلمان تا سال ۲۰۳۵ میتواند به هفت میلیون نیروی کار نیازمند باشد.
https://irna.ir/xjMdqJ
**عبور و گشتزنی ناو جنگی آمریکا در آبهای تنگه تایوان
نیروی دریایی آمریکا امروز دوشنبه و پس از پایان رزمایش اخیر چین در اطراف جزیره تایوان از عبور ناوجنگی یو اس اس میلیوس از تنگه تایوان در حالی خبر داد که آن را ترددی معمولی و عادی توصیف کرد.
ناوگان هفتم نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد ناوشکن موشکی هدایت شونده یو اس اس میلیوس از نوع آرلین-بورک مشغول تردد عادی و معمولی از تنگه تایوان با توجه به قوانین بین المللی کشتیرانی بوده است و عبور این ناو نشان دهنده تعهد آمریکا به منطقه آزاد و باز هند-اقیانوسیه است.
فرماندهی شرقی ارتش چین نیز در خبری در شبکه های اجتماعی نوشت نیروهایی برای رصد ناوشکن آمریکایی حین عملیات گشتزنی سازماندهی شده است.
نیروی دریایی آمریکا یکبار در ماه با ناوهای جنگی خود از تنگه تایوان تردد می کند و به طور منظم ماموریت های دریایی را در آب های مورد مناقشه دریای چین جنوبی انجام می دهد. هفته گذشته ناوجنگی یو اس اس میلیوس از نزدیکی یکی از مهم ترین جزایر مصنوعی تحت کنترل چین در دریای چین جنوبی عبور کرد و پکن آنرا اقدامی غیرقانونی خواند.
چین به فعالیت های نظامی خود در اطراف تایوان از زمان پایان رزمایش اما در سطحی کمتر ادامه می دهد. وزارت دفاع جزیره تایوان امروز از شناسایی ۱۸ هواپیمای نظامی و ۴ کشتی جنگی طی ۲۴ ساعت گذشته در اطراف این جزیره خبر داد.
علاوه بر این نیروی دریایی کره جنوبی امروز دوشنبه از آغاز رزمایش سهجانبه کره جنوبی، آمریکا و ژاپن در آبهای بینالمللی دریای شرقی در بحبوحه تنشها با کره شمالی خبر داد.
این رزمایش فرصتی برای تقویت همکاری امنیتی میان کره جنوبی، آمریکا و ژاپن در مقابل تهدیدهای فزاینده موشکی و هستهای کره شمالی است و قابلیتهای نیروی دریایی ما را در برابر پرتاب موشکهای بالستیک کره شمالی تقویت میکند.
سه ناوشکن مجهز به سامانه موشکی «ایجیس» شامل «روکس یولگوک کی آی» کره جنوبی، «یو اس اس بنفولد» آمریکا و «جی اس آتاگو» نیروی دفاع از خود ژاپن در این رزمایش حضور دارند.
این سه کشور آخرین بار در ماه فوریه رزمایش دفاع موشکی سهجانبه برگزار کردند.
آمریکا، ژاپن و کره جنوبی جمعه درباره برگزاری منظم و مداوم رزمایشهای دفاع موشکی و ضد زیردریایی برای بازدارندگی و پاسخ به تهدیدات هستهای و موشکی کره شمالی رایزنی کردند.
در همین حال، کره جنوبی و آمریکا یک رزمایش هوایی گستردهای را از دوشنبه آغاز کردند.
https://irna.ir/xjMdqs
**رسانه عراقی: وزیر خارجه عربستان پس از ۱۲ سال به سوریه سفر می کند
یک رسانه عراقی گزارش داد که «فیصل بن فرحان » وزیر امور خارجه عربستان پس از ۱۲ سال به دمشق پایتخت سوریه سفر می کند.
این سفر تا پایان هفته جاری انجام خواهد شد و منابع رسمی عربستان تاکنون در این باره خبری منتشر نکرده اند.
پیش از این «فیصل المقداد» وزیر خارجه سوریه چهارشنبه هفته گذشته به عربستان سفر کرد.
عربستان سعودی در بیانیه مطبوعاتی مشترک که در پایان سفر المقداد به ریاض منتشر شد، از آغاز مجدد روابط دیپلماتیک بین دو کشور استقبال و بر بازگشت دمشق به اتحادیه عرب تاکید کرد.
در این بیانیه مطبوعاتی مشترک که چهارشنبه شب منتشر شد، آمده که پادشاهی عربستان سعودی در چارچوب علاقه و اهتمام به هر آنچه که در خدمت مسائل امت عرب و توسعه منافع کشورها و ملتهای آن باشد، از وزیر خارجه سوریه برای سفر به عربستان دعوت کرد و وی ۲۱ رمضان بنا به دعوت وزیر خارجه عربستان از این کشور دیدن کرد.
این بیانیه افزود که نشستی بین دو طرف برگزار شد که در آن تلاشهای انجام شده برای دستیابی به راهحل سیاسی در حل بحران سوریه مورد بحث و بررسی قرار گرفت؛ راه حلی که وحدت، امنیت، ثبات، هویت عربی و تمامیت ارضی سوریه را حفظ کند، به گونهای که به نفع مردم این کشور باشد.
دو طرف در زمینه اهمیت حل مشکلات بشردوستانه، فراهم کردن بستر مناسب برای رسیدن کمکها به تمام مناطق سوریه، ایجاد شرایط لازم برای بازگشت پناهندگان و آوارگان سوری به مناطق خود، پایان دادن به رنج آنها و ایجاد زمینه بازگشت امن به کشورشان و اتخاذ تدابیر بیشتر که به تثبیت اوضاع در سراسر خاک سوریه کمک میکند، توافق کردند.
در بیانیه مطبوعاتی مشترک وزیران خارجه عربستان و سوریه آمده که دو طرف بر اهمیت ارتقای امنیت و مبارزه با تروریسم در همه اشکال و سازمانهای آن و تقویت همکاری در مبارزه با قاچاق و تجارت مواد مخدر و ضرورت حمایت از نهادهای دولت سوریه برای گسترش کنترل آنها بر سرزمینهای این کشور جهت پایان دادن به حضور شبه نظامیان مسلح در آنجا و مداخله خارجی در امور داخلی سوریه تاکید کردند.
دو طرف همچنین درباره اقدامات لازم برای دستیابی به یک راه حل سیاسی جامع در حل بحران سوریه که به همه پیامدهای آن پایان میدهد و دستیابی به صلح ملی و کمک به بازگشت سوریه به محیط عربی خود (اتحادیه عرب) و ازسرگیری نقش طبیعی آن در جهان عرب گفت وگو کردند.
بر اساس این بیانیه، دو طرف همچنین از آغاز عملیات از سرگیری خدمات کنسولی و پروازهای بین دو کشور استقبال کردند.
از اسفند ماه سال ۱۳۸۹ که بحران سوریه آغاز و به جنگ بین المللی تبدیل شد و با کمک جبهه غربی – عربی – صهیونیستی، گروه های تروریستی – تکفیری پا به عرصه جنگ سوریه گذاشتند، مردم سوریه روز خوشی را شاهد نبودهاند و همواره در نگرانی به سر بردهاند.
هرچند ارتش این کشور به کمک رزمندگان جبهه مقاومت اسلامی توانستند بسیاری از گروههای تروریستی همچون داعش را شکست دهند، ولی حضور تروریستهای مورد حمایت آمریکایی در شرق و شمال شرق سوریه از سال ۱۳۹۶ امکان برقراری امنیت در سراسر خاک این کشور برای سوریها را فراهم نکرده و اقدامات بیشمار تروریستهای آمریکایی و مزدوران تحت امرشان هنوز کام مردم سوریه را تلخ نگاه داشته است.
در پی وقوع زلزله مهیب هفت و هشت دهم ریشتری ۱۷ بهمن ماه شمال غرب سوریه (و جنوب ترکیه) که خسارتهای زیادی به بار آورد، باب کمکهای برخی کشورهای جهان به سوریه باز شده است.
از این تاریخ چند هیات سیاسی، پارلمانی به دمشق سفر کردهاند و راه بازگشت دمشق به اتحادیه عرب هموار شده است.
کشورهایی همچون قطر نیز دفتر معارضان سوری در دوحه را بستند و ریاض چراغ سبز خود را برای برقراری رابطه و رفع کدورتها با دمشق نشان داد. ترکیه نیز طی چند ماه گذشته بارها اعلام کرده که خواهان برقراری رابطه با سوریه است.
این روند، با استقبال کشورهای دوست سوریه و گروههای مقاومت منطقه و با مخالفت واشنگتن و تل آویو مواجه شد؛ چرا که برقراری صلح و دوستی در منطقه به نفع واشنگتن و تل آویو نیست و آنها خواهان ناامنی و بیثباتی سوریه و منطقه برای ادامه حضور نامشروع خود هستند.
https://irna.ir/xjMdpy
**نماینده مجلس آمریکا: دولت بایدن سیاستی عملگرایانه در قبال آمریکای لاتین اتخاذ کند
یکی از قانونگذاران آمریکایی ضمن هشدار درمورد آنچه «افزایش حضور دشمنان واشنگتن در حیاط خلوت آمریکا» خواند، از دولت بایدن خواست تا برای جلوگیری از چرخش مواضع کشورهای آمریکای لاتین سیاستی عملگرایانه را در قبال آنان در پیش گیرد.
هنری کوئیار (HENRY CUELLAR) نماینده دموکرات مجلس آمریکا در گفت و گو با شبکه خبری فاکس نیوز پیرامون اطلاعات فاش شده اخیر مبنی بر حضور پر رنگ چین، روسیه و ایران در منطقه آمریکای لاتین گفت: ایرانی ها، روس ها و به خصوص چینی ها مبادی ورودی مخصوص به خود را در حیاط خلوت آمریکا دارند.
وی افزود: چینی ها به مکزیک و مناطق صنعتی و نزدیک به مرزهای آمریکا رفت و آمد دارند و برخی کالاهای به ظاهر مکزیکی در واقع ساخت چین هستند.
نماینده ایالت تگزاس افزود: چینی ها تقریباً در تمامی کشورهای آمریکای لاتین حضور دارند. به عنوان مثال کلمبیا که زمانی یکی متحدان اصلی آمریکا بود، اکنون به چپ چرخیده است. باید آمریکا مراقب حیاط خلوت خود باشد چرا که ممکن است یکی از این روزها از خواب بیدار شده و ببینیم که چین و دیگر دشمنان آمریکا در آن سوی مرزهای ما هستند.
این عضو کنگره به واشنگتن توصیه کرد تا سیاستی عملگرا را در قبال آمریکای لاتین در پیش گیرد تا مانع از افتادن این کشورها به دامان پکن شود.
در همین حال، وزارت امور خارجه روسیه ساعاتی پیش اعلام کرد که سرگئی لاوروف امروز سفر دوره ای به چهار کشور آمریکای لاتین را آغاز می کند و از ۱۷ تا ۲۱ آوریل (۲۸ فروردین تا اول اردیبهشت) ابتدا از برزیل آغاز می شود و سپس به کوبا، ونزوئلا، نیکاراگوئه خواهد رفت.
لولا داسیلوا رئیس جمهوری برزیل نیز اواخر هفته گذشته راهی چین شد و با مقام های ارشد این کشور دیدار و گفت و گو کرد.
وی به شبکه تلویزیونی دولتی چین گفت: زمانی که بحران مالی در سال ۲۰۰۸ شروع شد، در اولین جلسه اجلاس سران گروه ۲۰ که در آمریکا برگزار شد، بحث کردیم که کشورهای توسعه یافته باید در کشورهای توسعه نیافته سرمایه گذاری کنند تا کشورهای توسعه نیافته بتوانند به رشد اقتصادی در صنایع کوچک، کشاورزی و کاهش وابستگی دست یابند اما هیچ کشوری جز چین سرمایه گذاری نکرد. بنابراین ما نباید به چین حسادت کنیم چون مانند چین عمل نکردیم.
به گفته وی، «چین امروزی نوعی نیروی متعادل کننده در رقابت اقتصادی جهانی و توسعه علمی جهان است».
رئیس جمهور برزیل گفت: چین تقریباً در همه زمینههای اقتصادی قدرت زیادی از خود نشان داده است. در زمینه های علم، فناوری، تولید و مهندسی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
https://irna.ir/xjMdrj
**افشاگری ایلان ماسک از «دسترسی کامل» دولت آمریکا به توئیتر
به گفته ایلان ماسک مالک شبکه اجتماعی توئیتر، دولت آمریکا بر این شبکه اجتماعی مسلط بوده و بر خصوصی ترین بخش های حساب کاربران در توئیتر دسترسی کامل دارد.
تارنمای خبری آمریکایی «هیل» (TheHill) با انتشار این خبر نوشت: ایلان ماسک، مدیر عامل شبکه اجتماعی توئیتر در مصاحبه ای فاش ساخت که دولت آمریکا "دسترسی کامل" به «پیام های مستقیم خصوصی» کاربران (DM) بر روی این شبکه اجتماعی دارد و جالب آنکه وی تاکنون از این قضیه با خبر نبوده است.
به نوشته این رسانه، ماسک در مصاحبه با شبکه خبری فاکس نیوز گفته است، از اینکه متوجه شده دولت آمریکا توانایی خواندن و دسترسی به پیام های خصوصی بر روی شبکه اجتماعی که وی مالک آن است را دارد، شوکه شده است.
مالک توئیتر گفت: اینکه آژانس های دولت فدرال آمریکا تا این حد دسترسی کامل و موثری بر هرچیزی که در توئیتر می گذرد، دارند مرا متحیر می سازد، من از این قضیه اطلاعی نداشتم.
تارنمای خبری هیل نوشت: ماسک در پاسخ به این پرسش که آیا دسترسی دولت آمریکا شامل «پیام های مستقیم» و خصوصی کاربران که با یکدیگر بر روی این شبکه اجتماعی رد و بدل می کنند نیز می شود، پاسخ مثبت داد.
فاکسنیوز: دولت آمریکا با اعمال سانسور در شبکههای اجتماعی به سرکوب مخالفان پرداخته است
درحالی ایلان ماسک از دسترسی کامل دولت آمریکا بر شبکه اجتماعی توئیتر خبر می دهد که پیش از این شبکه خبری فاکس نیوز درباره اعمال نفوذ دولت آمریکا در این زمینه دست به افشاگری زده بود.
فاکس نیوز ۱۰ آبان ماه ۱۴۰۱ در گزارشی نوشت: دولت آمریکا با دستاویز برخورد با اطلاعات نادرست و در همکاری با شبکه های اجتماعی بزرگی همچون فیس بوک و توئیتر، با سانسور اخبار و اطلاعات به سرکوب مخالفان سیاسی پرداخته است.
فاکس نیوز در آن زمان گزارش داده بود: اسنادی که به تازگی توسط نهاد غیرانتفاعی خبری «اینترسپت» (The Intercept) منتشر شده است؛ فاش می کند که شبکه های اجتماعی همچون فیسبوک و توئیتر از نزدیک با وزارت امنیت داخلی آمریکا و همچنین پلیس فدرال آمریکا اف.بی آی. تحت عنوان (مقابله با) طرح اطلاعات نادرست با یکدیگر همکاری داشته اند.
به نوشته فاکس نیوز، در واقع توئیتر و فیس بوک به پرتال ویژه ای برای دولت آمریکا تبدیل شده اند تا محتوای مطالب ( مخالف نظر دولت بایدن ) را حذف کنند، این اسناد فاش می سازد که فردی به نام لورا دملو ( Dehmlow) از ماموران اف.بی آی در ارتباط مستقیم با فیس بوک بوده تا ماجرای داستان لب تاپ هانتر بایدن فرزند جو بایدن را در سال ۲۰۲۰ سرکوب و مختومه کند؛ جالب آینکه « ویجایا گده» (Vijaya Gadde) رئیس سابق حقوقی توئیتر که از سوی ایلان ماسک از این سمت برکنار شد، ماهانه با وزارت امنیت داخلی آمریکا در خصوص سانسور در این شبکه اجتماعی ملاقات داشته است.
«میراندا دوین» (Miranda Devine) نویسنده کتاب «لب تاپی از جهنم» (LapTop from HELL) که در آن به مساله جنجال برانگیز ماجرای هانتر بایدن پسر رئیس جمهوری کنونی آمریکا می پردازد، درخصوص این افشاگری به فاکس نیوز گفت: این نشانگر آن است که دولت بایدن چگونه به خاموش ساختن مخالفان خود پرداخته است.
نابودی آزادی بیان در آمریکا
میراندا دوین نویسنده این کتاب به فاکس نیوز گفته بود: این روشی همچون چین کمونیست بوده و (اکنون در آمریکا) آزادی بیان دشمن محسوب شده و اینکه سیاستمداران خواهان بسته شدن آزادی بیان هستند؛ دولت آمریکا از قدرت موجود در شرکت هایی با فناوری بزرگ برای سرکوب مخالفان استفاده می کند.
https://irna.ir/xjMdry
**المقداد: به تجاوزهای رژیم صهیونیستی بی برو و برگشت پاسخ میدهیم
وزیر خارجه سوریه با اشاره به حمایت های دمشق از ملت فلسطین تاکید کرد: به تجاوزهای رژیم صهیونیستی در زمان مناسب پاسخ خواهیم داد.
«فیصل المقداد» که به الجزایر سفر کرده در گفت وگو با شبکه «الجزائر الدولیه» تاکید کرد: رژیم صهیونیستی به ارتکاب جنایت های گسترده معروف است و نمی توان چالش ها و تجاوزهای موجود در سوریه را جدا از اتفاقات و تحولات فلسطین دانست.
وی گفت که حمایت دمشق از ملت فلسطین، پاسخ به تجاوزهای رژیم صهیونیستی است.
المقداد ادامه داد که رژیم صهیونیستی به خوبی می داند که سوریه بی شک و به طور علنی به تجاوزهای این رژیم پاسخ خواهد داد.
وزیر خارجه سوریه اضافه کرد: زمانی که به سود ما باشد، به رژیم صهیونیستی پاسخ خواهیم داد.
وی روز شنبه در چارچوب یک سفر رسمی به الجزایر سفر و در سخنانی بر عمق روابط میان دو کشور تاکید کرد.
المقداد در این سفر با «عبدالمجید تبون» رئیس جمهوری الجزایر دیدار و رایزنی کرد.
وی پس از دیدار با تبون گفت که پیام شفاهی بشار اسد را به او رسانده و این پیام بر عمق روابط تاریخی میان دو کشور برادر تاکید دارد.
وزیر خارجه سوریه ادامه داد که ما همواره در کنار ملت الجزایر بودیم و هیچکس نمی تواند سوریه را از الجزایر جدا کند.
فیصل المقداد امروز راهی تونس می شود.
https://irna.ir/xjMdt۲
**صندوق بین المللی پول: رشد اقتصادی چین بر ثبات مالی جهان تاثیر بالایی دارد
یا مقام ارشد در صندوق بین المللی پول اعلام کرد در شرایطی که اقتصاد جهانی با فشار مالی روبروست، رشد اقتصادی چین برای ثبات مالی جهان از اهمیت فراوانی برخوردار است.
فابیو ناتالوچی معاون بخش پولی و سرمایه صندوق بین المللی پول در مصاحبه ای با شین هوا تصریح کرد: من فکر می کنم رشد یک دستور العمل مهم برای ثبات مالی است. ثبات مالی بدون رشد غیر ممکن است و این مساله از اهمیت فراوانی برخوردار است.
وی تصریح کرد: رشد برای ثبات مالی چین از اهمیت فراوانی برخوردار است. رشد این کشور به عنوان بخشی از اقتصاد جهانی، برای بازگرداندن توسعه و ثبات مالی در سطح جهانی از اهمیت فراوانی برخوردار است.
ناتالوچی تصریح کرد: چین نقشی که در رشد جهانی و مشارکت در بازار مالی جهانی دارد، به عنوان یک بازیگر مهم جهانی به شمار می آید. بنابراین چین به وضوح باید نقش مهمی در تلاش برای رفع این نگرانی ها برای ایجاد ثبات مالی ایفا کند. ".
وی خاطرنشان کرد: چیزی که ما در حال مشاهده هستیم اساسا یک سیستم مالی است که از سوی یک محیط جدید، نرخ های بالا و تورم مورد ارزیابی قرار گرفته است. به نظر می رسد خطرات فراونی ثبات مالی در جهان را تحت الشعاع قرار داده است.
وی گفت: تجزیه و تحلیل اتفاقات رخ داده در بخش های بانکی کشورهایی مانند ایالات متحده و سوییس از منظر مدیریت ریسک داخلی از منظر نظارتی ضروریت دارد ...
این مقام ارشد بانک جهانی تصریح کرد: موارد مربوط به سهام نیز باید در سطح جهانی انجام شود چرا که این مساله می تواند بر موسسات مالی و همچنین اقتصاد جهانی تاثیر گذار باشد.
براساس پیشبینی صندوق بینالمللی پول، جمهوری خلق چین در سال ۲۰۲۳ نزدیک به ۵.۲ درصد رشد خواهد کرد که ۰.۸ درصد بیشتر از پیش بینی اکتبر ۲۰۲۲ است.
صندوق بینالمللی پول در بهروزرسانی جدید گزارش چشمانداز اقتصاد جهانی خود گفت: پیشبینی میشود که رشد اقتصادی چین در سال ۲۰۲۳ به ۵.۲ درصد برسد که نشاندهنده بهبود سرعت رشد است.
صندوق بین المللی پول گفت: پیش بینی می شود رشد جهانی از ۳.۴ درصد در سال ۲۰۲۲ به ۲.۹ درصد در سال ۲۰۲۳ کاهش یابد و سپس به ۳.۱ درصد در سال ۲۰۲۴ برسد.
صندوق بین المللی پول اعلام کرد افزایش نرخ های بانک مرکزی برای مبارزه با تورم و درگیری روسیه و اوکراین همچنان بر فعالیت های اقتصادی تاثیر می گذارد.
براساس این به روز رسانی، انتظار می رود تورم جهانی از ۸.۸ درصد در سال ۲۰۲۲ به ۶.۶ درصد در سال ۲۰۲۳ و ۴.۳ درصد در سال ۲۰۲۴ کاهش یابد که همچنان بالاتر از سطح قبل از همه گیری کووید -۱۹ (۱۹-۲۰۱۷) در حدود ۳.۵ درصد است.
صندوق بینالمللی پول اعلام کرد که گسترش سریع کووید-۱۹ در چین رشد اقتصادی را در سال ۲۰۲۲ کاهش داد، اما بازگشاییهای اخیر راه را برای بهبودی سریعتر از حد انتظار هموار کرده است.
مولفههای قدرتسازی همچون رشد چشمگیر جمعیت چین، قطار پرسرعت اقتصاد این کشور در کنار افزایش توان نظامی و هستهای پکن، خواب را از چشمان مقامهای آمریکایی ربوده است تا برای توقف این قطار، از ابزارها و تاکتیکهای گوناگون به ویژه پروژه «چینهراسی» بهره گیرند.
https://irna.ir/xjMdsT
**پیشنهاد معرفی ایران به عنوان قطب صنعت حلال در روسیه
سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو میزبان نشستی با حضور جمعی از مفتی ها، علما و اندیشمندان مذهبی مسلمانان روسیه بود که در آن پیشنهادهایی همچون معرفی ایران به عنوان قطب صنعت غذا و گردشگری حلال مطرح شد.
در این نشست که شامگاه یکشنبه برگزار شد، مفتی انار رمضانوف رئیس اداره مفتیات مرکزی روسیه، تاشتمیروف محمد کریم معاون رئیس اداره دینی مسلمانان بخش آسیایی روسیه، حجت الاسلام والمسلمین موصلی نماینده آیت الله العظمی سیستانی، مفتی سیدو فوزی رئیس اداره دینی منطقه اورال، الکسی گالییف رئیس دپارتمان حلال مسلمانان بخش آسیایی، علی جان سراج الدینوف رئیس مرکز فرهنگی و علما و اندیشمندان اسلامی حضور داشتند.
جمهوری اسلامی ایران، باعث افتخار و دلگرمی همه مسلمانان است
مفتی انار رمضانوف رئیس اداره مفتیات مرکزی روسیه در این نشست با اشاره به این نکته که وجود جمهوری اسلامی باعث افتخار و دلگرمی همه مسلمانان است، یادآور شد که حمایت استراتژیک ملت ایران از روسیه در شرایط دشوار، قطعا حمایت متقابل مردم روسیه بویژه مسلمانان از ایران و مردم این کشور را در پی خواهد داشت.
توسعه بیشتر روابط ایران و روسیه در گروی آشنایی بیشتر دو ملت است
سفیر و نماینده تام الاختیار جمهوری اسلامی ایران در روسیه نیز در این نشست، آسایش امروز مسلمانان در روسیه را تا حد زیادی نتیجه زحمات و خدمات علمای اسلامی مقیم این کشور دانست و گفت: با توجه به سطح بالای روابط سیاسی، نظامی و امنیتی دو کشور، توسعه بیشتر روابط اقتصادی و فرهنگی ایران و روسیه در گرو آشنایی بیشتر دو ملت با یکدیگر است که بخش مهمی از این وظیفه بر عهده علما و اندیشمندان دینی قرار دارد.
کاظم جلالی با ابراز خرسندی از این که پیروان ادیان الهی در روسیه با مدیریت خوب مقامات این کشور در صلح و همبستگی زندگی میکنند، افزود: وجود چنین شرایطی به خصوص در کشوری که به مدت هفتاد سال محل تبلیغ الحاد بود بسیار مغتنم است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو در ادامه با اشاره به وضعیت عراق و بسیج مردم علیه تروریسم داعشی در پی فتوای آیت الله العظمی سیستانی، نقش مرجعیت مذهبی را برجسته و مهم دانست.
در ادامه این نشست، مسائلی از جمله توسعه همکاری های فرهنگی و دینی، تجارت حلال و توسعه مناسبات اقتصادی بین ایران و روسیه بررسی شد.
https://irna.ir/xjMdtw
**ابتکار برزیل: «جی۲۰ برای صلح» در اوکراین
رئیسجمهوری برزیل به دنبال امضای توافقنامههای میلیاردی با چین و امارات در حالی به کشورش بازگشت که بر ایجاد «جی۲۰ برای صلح» در اوکراین با مشارکت کشورهای آمریکای لاتین تاکید و بار دیگر به سهم آمریکا و اتحادیه اروپا در تداوم این جنگ اشاره کرد.
لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا رئیسجمهوری برزیل پس از پایان سفر خود به امارات متحده عربی در جمع خبرنگاران گفت: تصمیم برای جنگ توسط دو کشور گرفته شده است. و اکنون آنچه ما در تلاش برای ساختن آن هستیم، ایجاد گروهی از کشورها است که هیچ ربطی به جنگ ندارند، جنگ نمیخواهند، میخواهند صلح را در جهان ایجاد کنند، برای آنکه بتوانیم هم با روسیه و هم با اوکراین صحبت کنیم.
لولا داسیلوا که موضع بیطرفی خود در قبال جنگ اوکراین را حفظ کرده است، تاکید کرد که همچنین ضروری است که با ایالات متحده و اتحادیه اروپا صحبت کرد تا آنها را متقاعد کند که صلح، بهترین راه برای برقراری هر گونه روند گفتوگو است.
به عقیده رئیسجمهوری برزیل، ولادیمیر پوتین و ولودیمیر زلنسکی روسای جمهوری روسیه و اوکراین، تا زمانی که اروپا و ایالات متحده با ارسال سلاح در ادامه این جنگ نقش دارند، ابتکار عمل دستیابی به صلح را گردن نمینهند.
لولا داسیلوا که پیش از سفر به امارات، با شی جین پینگ همتای چینی خود در پکن دیدار داشت، تصریح کرد: من فکر میکنم ما باید پشت میز بنشینیم و بگوییم: دیگر بس است.
رئیسجمهوری برزیل در سفر به پکن گفته بود که آمریکا باید تشویق جنگ را متوقف و در مورد صلح صحبت کند.
وی تاکید کرد که برزیل و چین به دنبال صلح هستند و از قصد خود برای مشارکت دادن سایر کشورهای آمریکای لاتین در فرآیند ایجاد صلح در جنگ اوکراین خبر داد.
داسیلوا خاطر نشان کرد: من پیشتر ایجاد نوعی جی۲۰ (G۲۰) برای صلح را پیشنهاد دادم. به دنبال بحران (مالی) ۲۰۰۸، به سرعت در تلاش برای نجات اقتصاد، جی۲۰ را ایجاد کردیم؛ اکنون نیز ایجاد جی۲۰ دیگری برای پایان دادن به جنگ و برقراری صلح مهم است.
رئیسجمهوری برزیل پیشنهاد خود را پیشتر نیز با جو بایدن و امانوئل مکرون، روسای جمهوری آمریکا و فرانسه و همچنین اولاف شولتس صدراعظم آلمان مطرح کرد، هر چند آنچنان مورد استقبال قرار نگرفت.
لولا داسیلوا که به تازگی یکصد روزگیِ نخستِ سومین دوره ریاست جمهوری برزیل را پشت سر گذاشته است، معتقد است که گروهی ترجیح میدهند از صلح و نه از جنگ صحبت کنند و ابتکار عمل او کارساز خواهد بود.
سوغاتی داسیلوا برای برزیلیها در بازگشت از چین و امارات: امضای توافقنامههایی به ارزش بیش از ۱۲ میلیارد دلار
رئیسجمهوری برزیل، توافقنامههایی را که در سفر رسمی خود به دو کشور چین و امارات متحده عربی امضا کرد، ۶۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون رئال برزیل یا بیش از ۱۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار برآورد کرد.
لولا داسیلوا در پیامی توییتری نوشت: امروز به برزیل باز میگردم با اطمینان خاطر از اینکه در حال بازگشت به تمدن هستیم. در امارات متحده عربی، ما قراردادهایی را به مبلغ ۱۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون رئال (حدود دو میلیارد و ۵۴۵ میلیون دلار) امضا کردیم. در چین این رقم ۵۰ میلیارد رئال (حدود ۱۰ میلیارد و ۱۸۳ میلیون دلار) بود و مهمتر از همه، ما دوباره درهای جهان را به روی پیشرفتهای جدید برای کشورمان باز کردیم.
در طول اقامت داسیلوا در چین، دو طرف ۱۵ توافقنامه از جمله یادداشت تفاهم در زمینه همکاری در حوزه تحقیقات و نوآوری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، ترویج سرمایهگذاری و همکاری صنعتی، توسعه اجتماعی و روستایی، مبارزه با گرسنگی و فقر و همکاری فضایی را امضا کردند.
به گفته لولا، توافقنامههای امضا شده امکان پیشرفت در زمینههایی مانند انرژیهای تجدیدپذیر، صنعت خودرو، تجارت کشاورزی، خطوط اعتباری سبز، فناوری اطلاعات، بهداشت و زیرساخت را فراهم می کند.
در جریان سفر رئیسجمهوری برزیل به امارات متحده عربی، ژِرونیمو رودریگز فرماندار ایالت باهیا (Bahía/ در شمال شرقی برزیل)، تفاهمنامهای را با صندوق مالی Mubadala Capital ابوظبی امضا کرد و این صندوق متعهد شد تا مبلغ ۱۲ میلیارد رئال (حدود دو میلیارد و ۴۴۴ میلیون دلار) در طول ۱۰ سال در زمینه ساخت یک کارخانه دیزل سبز و نفت سفید برای هوانوردی پایدار سرمایهگذاری کند.
این صندوق مالی امارات در سال ۲۰۲۱، کنترل پالایشگاه ماتاریپه (Mataripe) در باهیا را به دست گرفت.
https://irna.ir/xjMdrD
**وزیر دفاع چین: آماده همکاری با روسیه برای حفظ امنیت جهانی هستیم
وزیر دفاع چین با استقبال از دستاوردهای قابل توجه همکاری نزدیک با ارتش روسیه گفت کشورش آمادگی تقویت همکاری برای ایجاد مشارکت های جدید در راستای ثبات و امنیت جهانی با مسکو دارد.
لی شانگفو وزیر دفاع چین در دیدار با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و سفر ۳ روزه به مسکو که از روز گذشته آغاز شده خاطرنشان کرد اعتماد متقابل میان ارتش های چین و روسیه روز به روز در حال افزایش است و همکاری ها منجر به دستاوردهای قابل توجهی شده است.
به گزارش رسانه های چینی وی در ادامه افزود چین مایل به بهبود و ارتقای ارتباطات استراتژیک و تقویت هماهنگی های چندجانبه و ایجاد مشارکت های جدید در راستای ثبات و امنیت در منطقه و جهان است.
سفر وزیر دفاع چین مشابه سفرهای وانگ ئی و شی جینپینگ به پایتخت روسیه است که در آن مقامات سیاسی چین همواره از پوتین حمایت قاطع کردند و درباره نارضایتی های مشترک درباره آمریکا سخن گفتند.
ولادیمیر پوتین نیز در این دیدار برای انجام رزمایش های مشترک و تمرینات نظامی بیشتر، تبادلات حرفه ای و اشاره به اهمیت موقعیت مهم همکاری ارتشی میان دو کشور ابراز امیدواری کرد.
براساس ادعای وزارت دفاع آمریکا مبنی بر اطلاعات لورفته ای که برپایه مدارک سرویس اطلاعاتی روسیه ثبت شده کمیسیون نظامی مرکزی چین به روسیه از اشتیاق خود برای تامین سلاح به شکل مخفیانه به روسیه در جنگ اوکراین خبر داده است.
براساس گزارشی که در روزنامه گلوبال تایمز چین منتشر شده سفر وزیر دفاع چین به مسکو که نخستین سفر خارجی وی از زمان انتصاب در این پست از ماه مارس است سنجشی برای تقویت روابط دوجانبه میان دو کشور است. این روزنامه چینی همچنین رسانه های غرب را متهم به بزرگنمایی این سفر و ارتباط آن به جنگ اوکراین کرده است. در یادداشت سردبیر این روزنامه آمده است: «چین هیچ الزامی برای اثبات بیگناهی خود ندارد و هیچ کس حق ندارد ما را به این کار مجبور کند. »
چین همواره موضع خود در جنگ اوکراین را بیطرف اعلام کرده است و در سفر اخیر رئیس جمهوری این کشور به روسیه برنامه ۱۲ مرحله ای صلح را پیشنهاد داده بود تا طرفین به توافقی سیاسی و پایان جنگ دست یابند.
https://irna.ir/xjMdsb
**ایران از مقاومت حمایت نامحدود کرده است/ پیروزی بر غده سرطانی اسرائیل حتمی است
وزیر حقوق بشر دولت نجات ملی یمن در گفتگو با ایرنا با اشاره به گسترده جغرافیایی و بشری مقاومت در منطقه تصریح کرد که جمهوری اسلامی ایران با وجود همه شرایط سخت، همواره از مقاومت حمایت نامحدود کرده است.
«علی الدیلمی» امروز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار بین الملل ایرنا با اشاره به توسعه و پیشرفت جمهوری اسلامی ایران در همه زمینه ها گفت: جمهوری اسلامی ایران با وجود همه شرایط سخت، همواره در کنار مردم فلسطین و آرمان های آنها بوده و از مقاومت آنها به شکل نامحدود در همه سطوح سطح سیاسی، مالی، نظامی و اجتماعی حمایت کرده است.
به گفته وی، جمهوری اسلامی ایران همواره از مسئله فلسطین و به طور کلی مقاومت اسلامی در برابر پروژه های اشغالگری در منطقه حمایت و پشتیبانی کرده است.
الدیلمی خاطرنشان کرد: مسئله فلسطین در محور درگیری و در قلب انقلاب اسلامی قرار دارد و از نقش رهبری جمهوری اسلامی در راه مبارزه با ستمکاری صهیونیست ها و ایستادگی ملت ایران در مقابله و به شکست کشاندن سیاست های مذبوحانه اسرائیل و آمریکا، کمال قدردانی را داریم.
الدیلمی در بخشی دیگر از سخنانش به حمله ائتلاف متجاوز به یمن اشاره و اضافه کرد: این سطح از دشمنی و ستمی که به ملت ما وارد شد، به صورت مستقیم هزینه ای است که به خاطر حمایت خود از فلسطین پرداخت می کنیم.
وزیر حقوق بشر دولت نجات ملی یمن اضافه کرد: سید عبدالملک الحوثی رهبر جنبش انصارالله یمن همواره در سخنرانی های خود بر موضع قاطع حمایت از ملت فلسطین تاکید کرده است؛ موضعی که کاملاً با اعتقادات مردم یمن همسانی دارد و آنها هم هر بار با حضور میلیونی خود در راهپیمایی های مناسبتی، بر حمایت از فلسطین و آرمان های آن تاکید کرده اند.
الدیلمی گفت: باید بدانیم که تهدید اسرائیل علیه فلسطین، شامل یمن هم می شود.. این یک نبرد یکپارچه و سراسری است و لازم است با همبستگی اسلامی در برابر طرح های آمریکایی و اسرائیلی که با ابزارهای عربی اجرا می شود، ایستادگی کرد.
** فلسطین ریشه در وجدان یمنی ها دارد
الدیلمی با بیان اینکه مساله فلسطن ریشه در وجدان یمنی ها دارد، افزود: این کشور در طول تاریخ و در دولت های مختلف حاکم بر این کشور، همواره از مبارزات فلسطینی ها حمایت کرده است.
وی گفت: قیام ۲۱ سپتامبر یمنی ها این ریشه ها را قوت بخشید و رهبران انقلابی و سیاسی این کشور، این رویکرد ملی را تقویت کردند و حمایت از فلسطین را سرلوحه سیاست ها و مواضع خود قرار دادند.
الدیلمی ادامه داد که همین رویکرد انقلابیون یمن در حمایت از فلسطین باعث شد که یمن در معرض یک جنگ تجاوزکارانه آمریکایی - صهیونیستی قرار بگیرد که البته توسط بازوان محلی و منطقه ای آنها اجرا شد.
** تجربه نشان داد، رسیدن به صلح از طریق سازش توهمی بیش نیست
وزیر حقوق بشر دولت نجات ملی یمن به تجربه تلخ روندهای سازش با رژیم غاصب صهیونیستی اشاره و اضافه کرد: از عادی سازی مخفیانه تا عادی سازی آشکار و وقیحانه با رژیم اسرائیل. این حال روز رژیم هایی است که بدنبال عادی سازی روابط با اسرائیل رفته اند. این اشتباه و توهم است که اگر فکر کنیم، مسئله این رژیم ها و هم و غم آنها فلسطین بوده است و اگر کسی ادعا کند فلسطین موضوع اصلی این رژیم های سیاسی است، یک دروغ بزرگ گفته و یا داستانی سرهم کرده تا با آن برای مصرف داخلی و یا کاسبی سیاسی بهره برداری کند.
الدیلمی افزود: خاطره ملت های اسلامی تجربیات تلخ و دردناکی را از روند مذاکرات با رژیم غاصب صهیونیستی بیاد دارد. از زمان آغاز تجاوز به فلسطین و دیگر کشورهای عربی در دهه ۴۰ قرن گذشته میلادی تا امروز، برخی ساده اندیشان گمان می کردند که با گفتگو با این رژیم و از طریق یک راه حل سیاسی می تواند حقوق فلسطینیان را تامین و صلح برقرار کرد اما عملا هر نوع مذاکره ای موجب خالی کردن میدان و جایگزین شدن دشمن به جای ما بود.
این مقام یمنی تاکید کرد: در شرایطی که بر اثر اختلافات داخلی کشورهای اسلامی طرح های آمریکایی - صهیونیستی با موفقیت به پیش می رفت، مقاومت لبنان به عرصه آمد و این درس را به همگان داد که برای بدست آوردن آزادی و کرامت باید هزینه سنگینی پرداخت شود. اعاده حق نیز نیازمند دادن قربانی و هزینه های زیاد است. مقاومت لبنان سبب شد یک آگاهی جمعی در خصوص اهمیت پروژه مقاومت بعنوان تنها گزینه مورد توجه قرار گیرد و این که ما هیچ انتخاب دیگری جز مقاومت نداریم.
الدیلمی اضافه کرد: اکنون شاهد نشانه ها و جلوه هایی هستیم که آینده درخشان مقاومت را نشان می دهد و هر روز بر گسترده جغرافیایی و جمعیتی آن در منطقه عربی و اسلامی افزوده می شود و از سوی دیگر بر مراتب سستی و پوکی رژیم صهیونیستی در داخل و افزایش بحران های امنیتی و نظامی آن و همچنین سستی محور منطقه ای و بین المللی حامی این رژیم اضافه می شود.
وی در پایان تاکید کرد که برای آزادی فلسطین و احیای مقدسات ملت، راهی جز مسلح شدن به باور الهی و قداست مساله فلسطین نداریم. دراین صورت وقتی بیماری و غده سرطانی اسرائیل را تشخیص دادیم، حتما پیروزی در انتظار ما خواهد بود و فداکاری هایی که امت اسلامی و عربی برای احیای حقوق، آزادی و کرامت خود پرداخت کرده و می کنند، به این پیروزی حتمیت می بخشد.
https://irna.ir/xjMd۵L
**شکست آمریکا در برابر روسیه و چین در نبرد ارتباطات راهبردی
وزیر دفاع اسبق ایالات متحده با اشاره به ضعف سیاستگذاران آمریکایی در بهکارگیری ابزار «ارتباطات راهبردی» پس از دوران جنگ سرد گفت روسیه و چین در این زمینه بسیار قویتر از آمریکا عمل کردهاند.
رابرت گیتس وزیر دفاع اسبق آمریکا در یادداشتی برای روزنامه واشنگتن پست نوشت: ایالات متحده برای به روزرسانی منافع ملی این کشور باید بر موضوع ارتباطات راهبردی متمرکز شود.
گیتس که از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۱ ریاست پنتاگون را بر عهده داشت، با بیان اینکه روسیه و چین در حوزه ارتباطات راهبردی به مراتب از آمریکا پیشرفتهتر هستند، خاطرنشان کرد این دو کشور برای نشر اطلاعات [مد نظر خود] شیوههای موثری ایجاد کردهاند.
وی در حالی که اقتصاد را مهمترین ابراز غیرنظامی قدرت گرفتن کشورها برشمرد و تصریح کرد: آمریکا مدتی است سایر ابزارها از جمله ارتباطات راهبردی را نادیده گرفته است.
این تحلیلگر حوزه اطلاعات آمریکایی، استفاده از ارتباطات راهبردی را یک دلیل بنیادین برای پیروزی آمریکا در جنگ سرد دانست و افزود ارتباطات استراتژیک یعنی بیان روایت طرف آمریکایی برای جهان، بیان «حقیقت» به مردم در دولتهای استبدادی و همچنین آشکار کردن اخبار نادرست حاکمان این دولتها.
گیتس ادامه داد: ارتباطات راهبردی (استراتژیک) و تعامل با جوامع خارجی و رهبران کشورها، برای شکلدهی به محیط سیاسی جهانی در راستای پیشبرد و حمایت از منافع ملی آمریکا، ضروری است.
او همچنان اذعان کرد: در این میدان رقابت، روسیه و چین از ما پیش هستند.
رییس اسبق پنتاگون با بیان اینکه پس از جنگ سرد آمریکا بر خلاف روسیه و چین، رفته رفته حوزه ارتباطات راهبردی را از بین برد، اضافه کرد: اما روسیه پس از جنگ سرد از تبلیغات سیاسی و نشر اطلاعات نادرست در راستای متقاعد کردن مردم این کشور و کم اهمیت جلوه دادن تلاشهای غرب استفاده کرد.
به گفته او، چین نیز در رابطه با مبحث ارتباطات همواره رویکردی فراگیر داشته و ارتباطات راهبردی جهانی این کشور و تلاشهای پکن برای تقویت اثرگذاری خارجی، خارق العاده است.
گیتس عنوان کرد: از سال ۱۹۹۹ میلادی (۱۳۷۸ خورشیدی) یک معاونت در وزارت خارجه آمریکا به منظور نظارت بر ارتباطات راهبردی ایجاد شده که نزدیک به نیمی از اوقات فرد مورد تایید مجلس سنا در آن حضور نداشته است.
به گفته وی، کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا باید برای تقویت حوزه ارتباطات راهبردی برنامه ریزی کرده و بر تلاشها در راستای نفوذ در دیواره محافظ ارتباطات دیجیتال که به چین و روسیه امکان انتشار روایات نادرست را میدهد، بیافزایند.
مقام سابق آمریکایی همچنین تاکید کرد مجلس سنا نیز باید الیزابت آلن را که از طرف جو بایدن رییس جمهوری آمریکا برای سمت معاون وزیر خارجه در امور «دیپلماسی عمومی» معرفی شده، تایید کند.
گیتس معتقد است تمام این گامها تنها مقدمهای برای یک سری از اقدامات بعدی هستند که برای تقویت حوزه ارتباطات راهبردی و در ادامه آن حفظ قدرت جهانی آمریکا ضرورت دارند.
به گفته این تحلیلگر مسائل اطلاعاتی، این ابزار که در برتری آمریکا در جنگ سرد نقش اساسی داشت، در رویاروییهای جهانی آتی این کشور به مراتب از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود.
https://irna.ir/xjMdqR
**استرالیا: هیچ قدرت خارجی نباید بر منطقه هند-اقیانوسیه مسلط شود
«پنی ونگ» وزیر امور خارجه استرالیا روز دوشنبه اعلام کرد در شرایطی آمریکا و چین برای افزایش نفوذ خود در منطقه هند و اقیانوسیه در رقابت شدید هستند، ملت های این منطقه با این مساله که از سوی یک قدرت جهانی دیکته شوند، بسیار مخالفند است.
وانگ در جریان یک سخنرانی در باشگاه مطبوعات ملی هشدار داد که رقابت استراتژیک بین آمریکا و چین باید "مسوولانه" مدیریت شود و صرفا مربوط به این مساله نباشد که چه کسی در منطقه هند-اقیانوسیه قدرت برتر است.
وی تصریح کرد: در جریان سفرهای که در این منطقه هند-اقیانوسیه داشته ام برای من روشن شده است که ملتها در سراسر این منطقه نمی خواهند در یک منطقه بسته و سلسله مراتبی زندگی کنند که قوانین آن توسط یک قدرت بزرگ خارجی دیکته می شود.
وزیر امور خارجه در عین حال از حق استرالیا برای ایجاد توانایی های نظامی خود از جمله پیمان آکوس دفاع کرد.
بر اساس توافقهای بهعمل آمده انگلیس و آمریکا با هدف مقابله با چین و جلوگیری از نفوذ پکن در اقیانوس آرام و هند تصمیم دارند استرالیا را در اوایل دهه ۲۰۳۰ با زیردریاییهای تهاجمی هستهای خود تجهیز کنند.
وی تصریح کرد: استرالیا باید سیاست خارجی و دفاعی خود را تقویت کند تا در جهان تاثیرگذارتر شود.
این در حالیست که پاول کیتینگ، نخستوزیر پیشین استرالیا در اواخر اسفند ۱۴۰۱ از ساخت زیردریاییهای هستهای استرالیا با مشارکت آمریکا و انگلیس در قالب معاهده آکوس انتقاد کرد و هشدار داد تجهیز هسته ای استرالیا از سوی واشنگتن و لندن با هدف صف آرایی مقابل چین در منطقه می تواند تبعات مرگبار به دنبال داشته باشد.
کیتینگ می گوید این توافق به طور غیرضروری چین را هدف قرار داده و می تواند "عواقب مرگباری" به دنبال داشته باشد.
نخست وزیر سابق استرالیا این اقدام دولت فعلی این کشور را به عنوان "یک ماجراجویی بزرگ" مورد تمسخر قرار داد.
رهبران کشورهای پیمان امنیتی آکوس شامل استرالیا، انگلیس و آمریکا پیشتر از طرحی سه مرحلهای برای ساخت زیردریاییهای هستهای و فناوری مربوطه برای کانبرا خبر داده بودند.
بر اساس این طرح، اولین زیردریایی کلاس آکوس (SSN-AUKUS) نسخه اصلاح شده زیردریایی کلاس آستیوت (Astute) ساخت انگلیس در اواخر ۲۰۳۰ میلادی ساخته خواهد شد.
انتظار می رود استرالیا نیز به نوبه خود اولین ناو کلاس آکوس را در اوایل دهه ۲۰۴۰ میلادی بر اساس فناوریهای آمریکا و انگلیس بسازد.
https://irna.ir/xjMdvf
**رئیس بانک مرکزی اروپا: انتخاب میان پکن یا واشنگتن اقتصاد را تضعیف می کند
رئیس بانک مرکزی اروپا با اشاره به اظهارات اخیر امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه در مورد روابط با آمریکا، انتخاب میان پکن یا واشنگتن را موجب تضعیف اقتصاد و فقر بیشتر دانست.
کریستین لاگارد، گفت که با افزایش فشار سیاسی بر کشورها برای انتخاب میان آمریکا و چین، رشد اقتصادی در سراسر جهان کمتر می شود و این چیزی است که باید به هر روش ممکن از آن دوری کرد.
لاگارد این اظهارات را در پاسخ به سوال مجری شبکه سیبیاس آمریکا بر زبان می آورد؛ هنگامی که از وی درخصوص فشار فزاینده برای جانبداری از نظر اقتصادی میان آمریکا و چین و همچنین کاهش نفوذ جهانی واشنگتن پرسیده شد.
وی در پاسخ تاکید کرد که بی تردید رقابتی آشکار میان این دو اقتصاد بزرگ وجود دارد. این سیاستمدار فرانسوی در ادامه ابراز امیدواری کرد که واشنگتن و پکن بتوانند با یکدیگر گفتوگو کنند. وی در عین حال نسبت به ورود دشمنی به عرصه داد و ستد هشدار داد.
رئیس بانک مرکزی اروپا یادآور شد که در همه روابط، چه تجارت، چه سیاست، چه توسعه اقتصادی و چه ثبات مالی، درگیری اجتناب ناپذیر نیست.
سخنان این مقام اروپایی در حالی است که تشدید تنش ها میان واشنگتن و پکن بر سر تایوان، روابط چین با اروپا و سایر کشورهای دیگر را مورد توجه قرار داده است. این امر به ویژه در پی سفر هفته گذشته امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه با همراهی اورسولا فن در لاین رئیس کمیسیون اروپا، در کانون توجهات جهانی قرار گرفته است.
مکرون در این سفر سخنانی بر زبان آورد که به باور بسیاری از ناظران می تواند روابط اروپا و آمریکا را تیره و تار کند و اساسا از اختلافات درون اتحادیه اروپا خبر می دهد.
رئیس جمهوری فرانسه پس از بازگشت از سفر چین بار دیگر با تکرار اظهاراتش گفت: دوست بودن به این معنی نیست که یک دست نشانده باشیم. وی افزود: این بدان معنا نیست که تنها به دلیل متحد بودن حق فکر کردن به خودمان را نداریم.
لاگارد در مصاحبه با سیبیاس با اشاره به همین اظهارات تاکید کرد که انتخاب تنها یک طرف می تواند منجر به نزول اقتصادی شود.
وی خاطرنشان کرد: جدایی و دوقطبی شدن جهان به رشد اقتصادی کمتر، کاهش رفاه جهانی و فقر بیشتر منجر می شود. من فکر می کنم این چیزی است که باید به هر طریقی از آن دوری کرد.
رئیس جمهوری فرانسه پس از سفر سه روزه به چین هشدار داده بود که اروپا نباید به فراسرزمینی بودن دلار وابسته شود و بدون استقلال راهبردی، اروپا در خطر حذف از تاریخ است. این اظهارات با واکنش تند رسانه های آمریکایی و حتی برخی تحلیلگران فرانسوی روبرو شد.
https://irna.ir/xjMdvZ
**کره جنوبی صادارت تسلیحات را به ۲۰ میلیارد دلار افزایش می دهد
وزیر دفاع کره جنوبی اعلام کرد این کشور تصمیم دارد تا پایان سال جاری میلادی ارزش صادرات تسلیحات نظامی را به ۲۰ میلیارد دلار افزایش دهد.
«لی جونگ سوپ» در دیدار با روسای شرکتهای دفاعی کره جنوبی در سئول تصریح کرد: این کشور تصمیم دارد صادارت تسلیحات نظامی خود به خارج از کشور را افزایش دهد.
بر اساس این گزارش، کره جنوبی در سال ۲۰۲۲ بیش از ۱۷.۳ میلیارد دلار از تسلیحات نظامی خود را به خارج از این کشور صادر کرد. کره جنوبی در سال گذشته میلادی پس از امضای چندین قرار داد با لهستان، چندین فروند تانک «کی-۲ » هویتزرهای خودران «کی-۹»، هواپیماهای تهاجمی سبک «اف-۵۰» و چند موشک انداز چانمو به این کشور صادر کرد.
وی در این دیدار خاطرنشان کرد سئول به همکاری با شرکتهای داخلی تولید کننده تسلیحات نظامی برای رسیدن به هدف صادراتی ۲۰ میلیارد دلاری تا پایان ۲۰۲۳ ادامه خواهد داد.
وزیر دفاع کره جنوبی خاطرنشان کرد سئول براین باور است که صنایع دفاعی این کشور توانایی برقراری صلح در جهان را دارد.
وزارت دفاع کره جنوبی تصمیم دارد تا سال ۲۰۲۷ دست کم ۵ درصد از صادارت بازار جهانی تسلیحات نظامی را تصاحب کند و به چهارمین صادرکننده بزرگ دفاعی جهان تبدیل شود.
https://irna.ir/xjMdwx
**تحلیلگر صهیونیست: کابینه نتانیاهو محکوم به فروپاشی است
یک نویسنده و تحلیلگر رژیم صهیونیستی گفت که کابینه ناتوان «بنیامین نتانیاهو» زیان های زیادی به جنبه های مختلف این رژیم وارد کرده و محکوم به فروپاشی است.
روزنامه «معاریو» در یادداشتی به قلم «ابراهیم گانور» نویسنده و تحلیلگر صهیونیست نوشت: نیازی به پیگیری نظرسنجی ها نیست تا متوجه شویم کابینه راست افراطی به طور کامل در حال فروپاشی است، هر کسی از نظر عمومی «اسرائیلی ها» آگاه باشد این را به خوبی می داند و حتی در دالان های پشت پرده حزب لیکود و جریان راستگرا هم این واقعیت جاری است.
وی افزود: شاهد اظهار سرخوردگی روزافزون طرفداران نتانیاهو هستیم، همان کسانی که طی سالهای اخیر چشم بسته به دنبال او بودند، اما امروز برای آنها بسیار دشوار است که اقدامات ناکام نتانیاهو و کابینه وی را تایید کنند.
این نویسنده اسراییلی ادامه داد: بسیاری از آنها که اصلاح سیستم قضایی را تایید می کنند، از حزب لیکود و به دنبال منافع شخصی خود هستند، برخی دیگر هم دنبال انتقام از جناح چپ هستند. همچنین از اشکنار و لمبای باید نام برد که تصور می کردند اجرای این اصلاحات، تحقق بخش رویای حکمرانی مورد نظر آنها خواهد بود اما بیشترین تاییدکنندگان چنین اصلاحاتی را باید جماعت «حریدی» دانست که با اصل تساوی در مسوولیت حقوقی از ابتدا مخالف بوده اند. دسته دیگر نیز «اردوگاه مذهبی صهیونیستی» است که فکر می کنند، دادگاه عالی، این جماعت را از تحقق رویای موسوم به «اسرائیل بزرگ» بازمی دارد.
به باور نویسنده، «این ترکیب، کابینه شکست خورده ای درست کرد که اسرائیل تاکنون به خود ندیده؛ کابینه ای که می خواهد خود را فراتر از قانون قرار دهد، نیازهای واقعی و فوری اسرائیل را نادیده بگیرد و بر نیازهای نخست وزیر و اطرافیان وی تمرکز کند؛ کابینه ای که قول داده بود بر بهبود امنیت، هزینه های زندگی، مسکن و آموزش تمرکز کند، اما از روز نخست خود را مشغول یک ماراتن قانونگذاری کرد که ذاتش جنجالی بود و احساس وقوع یک کودتای سیستمی را ایجاد کرد.»
گانور اضافه کرد که نتانیاهو، لوین و روتمن فکر میکردند که این کودتا را با شتاب به انجام می رسانند، اما «اسرائیلی ها» دسته دسته برای دفع کودتا به خیابان آمدند و هر روز اعتراضات گسترده شد تا جایی که بسیاری از راست ها و حتی رای دهندگان جناح خودی و مذهبی های افراطی که در تشکیل کابینه سهم داشتند، نیز به آن پیوستند.
این نویسنده صهیونیست اذعان کرد: کابینه اکنون و پس از بیش از ۱۰۰ روز از عمر خود، آسیب جدی به توان بازدارندگی، اقتصاد و ساختار گروهی ما وارد کرده که زمان و تلاش زیادی برای احیای آن نیاز است. کابینه فقط دغدغه بقای خود را دارد و ما چیزی جز ضعف وزرا، کمبود امکانات، تشدید مشکلات و طرح اتهاماتی علیه کابینه قبلی مشاهده نمی کنیم.
وی افزود که اساساً نخستوزیری متفاوت از قبل می بینیم که کاملا مطیع «ایتامار بن گویر»و «بزالل اسموتریچ» وزرای امنیت داخلی و دارایی رژیم صهیونیستی است و از اجرای بندهای اصلی برنامه لیکود در خصوص بسط سیطره بر دره اردن، اجرای تصمیم دیوان عالی مبنی بر تخلیه روستای «خان الاحمر» و اجرای طرح های شهرک سازی در کرانه باختری رود اردن هراس دارد.
گانور تاکید کرد که نتیجه عملکرد کابینه شکست خورده نتانیاهو، لطمات جبران ناپذیری به حزب لیکود و جناح راست وارد کرد و می توان تخمین زد که در انتخابات آتی، رای دهندگان، حزب و نخست وزیری را انتخاب خواهند کرد که دارای اعتبار، پایداری و عملگرایی باشد و رژیم صهیونیستی را بالاتر از هر چیز و مصلحتی قرار دهد.
https://irna.ir/xjMdx۶
**حماس: مقاومت اسرا نشان از وحدت ملت فلسطین دارد/آزادی اسرا مساله ای ملی
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) بر وفاداری به اسرا و آزادی آنها تاکید و اعلام کرد که این جنبش از هیچ تلاشی در این راه دریغ نخواهد کرد.
جنبش حماس در بیانیه ای به مناسبت روز «اسیر فلسطینی» تاکید کرد که ملت فلسطین هر ساله در روز ۱۷ آوریل با اسرای فلسطینی در زندان های رژیم صهیونیستی که بخش اصلی مساله فلسطین هستند، ابراز همبستگی می کنند.
حماس با اشاره به رنج و مشکلات اسرای فلسطینی در زندان های رژیم صهیونیستی افزود که جنایت ها و اقدامات تروریستی صهیونیست ها تلاشی ناکام برای شکستن عزم و اراده اسرای فلسطینی است.
در این بیانیه آمده است که بار دیگر با اسرای فداکار فلسطینی عهد می بندیم و تا آزادی آن ها، بر عهد خود باقی خواهیم ماند.
در ادامه این بیانیه آمده که در روز «اسیر فلسطینی» بر روح پاک اسرای شهید درود می فرستیم و برای اسرای بیمار آرزوی شفای عاجل داریم.
جنبش حماس تاکید کرد که مقاومت و پایداری اسرای فلسطینی در برابر رژیم صهیونیستی نشان دهنده وحدت و همبستگی ملت ما در تمام میادین است.
این جنبش اعلام کرد که آزادی اسرای فلسطینی از زندان های رژیم صهیونیستی، یک مساله ملی بوده و همواره اولویت ما است و حماس برای وفاداری به اسرا و آزادی آن ها، از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد.
حماس همچنین نسبت به جنایت ها و اقدامات غیرقانونی رژیم صهیونیستی علیه اسرا هشدار داد و افزود که مسئولیت کامل سلامتی اسرا بویژه بیماران، زنان و کودکان با این رژیم است هرچند این جنایت ها منجر به شکستن اراده و مقاومت اسرا نخواهد شد.
این جنبش همچنین از ملت فلسطین خواست که با تمام ابزارها، از اسرا حمایت کرده و به خانواده ها و فرزندان آن ها اهتمام ورزند.
حماس در ادامه از موسسات حقوقی و انسانی خواست که برای توقف تجاوزها علیه اسرای فلسطینی و ایجاد فشار علیه رژیم صهیونیستی برای آزادی آن ها و همچنین محاکمه عاملان این جنایت ها در دادگاه های بین المللی، گام بردارند.
اداره زندانهای رژیم صهیونیستی سهشنبه گذشته اعلام کرده بود که اسیرانی را که بخواهند دست به اعتصاب غذا بزنند، مجازات خواهد کرد.
روزنامه «یدیعوت آحارونوت» هم پیش تر نوشته بود که «ایتمار بن گویر» وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی به سازمان زندانهای این رژیم دستور داده که تنها اسیران فلسطینی دو دقیقه حق استحمام دارند.
براساس این گزارش، بن گویر همچنین دستور داده که هر بند از زندانهای رژیم صهیونیستی که فلسطینیان ساکن آن هستند، تنها یک ساعت آب داشته باشد.
از زمان روی کارآمدن کابینه ائتلافی راست افراطی به ریاست نتانیاهو و وزیران تندرویی چون بن گویر، شرایط اسیران فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی وخیم تر شده است.
بن گویر که برای مقابله با حملات شهادت طلبانه جوانان فلسطینی راهی جز فشار به زندانیان فلسطینی ندارد، پیشتر نیز تهدید کرده بود که شرایط زندان را سخت تر خواهد کرد.
https://irna.ir/xjMdxp
**اعتراف آمریکا به اهمیت توافق تهران-ریاض/ تداوم سیاستهای خصمانه واشنگتن علیه سوریه
دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک طی مصاحبهای نسبت به اهمیت توافق اخیر ایران و عربستان اذعان کرد و همچنین ضمن تکرار دشمنی واشنگتن با دولت سوریه، با لغو تحریمها علیه دمشق و آسانسازی فرایند بازسازی آن مخالفت کرد.
"بارابارا لیف" روز دوشنبه در گفتوگو با نشریه اماراتی نشنال، با بیان اینکه توافق تهران و ریاض تنشزدایی است، گفت که واشنگتن توافق اخیر میان ایران و عربستان سعودی را "یک برهه بسیار مهم" میداند.
وی مدعی شد که توافق تهران و ریاض "تنش زدایی است و نه آشتی یا برقراری روابط حسنه. این توافق از سرگیری روابطی است که تا پیش از رخدادهای ژانویه ۲۰۱۶ برقرار بود و به نظر می رسد که نشانه ای از یک تنش زدایی گسترده تر باشد. "
دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک افزود: آمریکا "فعالانه سعودی ها را ترغیب کرد" تا با ایرانیان در تعامل باشند و دولت بایدن "از همان ابتدا که بر سر کار آمد به این موضوع می اندیشید و با اشتیاق آن را در پیش گرفت. "
لیف ادعا کرد: اگر - و این اگر بزرگی است - ایران به تعهدات خود پایبند باشد بسیار خوب می شود و در این صورت گشایش بسیار چشمگیری رخ خواهد داد.
وی با این وجود مدعی شد که چنین اقدامی از جانب ایران، "گسست از سیاست خارجی بیش از ۴۰ سال گذشته آن در تقویت امنیت خود از طریق ایجاد مداوم ناامنی در میان همسایگان و کشورهای دوردست خواهد بود. امیدواریم معجزه ای شود و ایران و به تعهدات خود پایبند باشد".
دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک در ارتباط با نقش چین در توافق عربستان و ایران گفت که پکن "میزبان بود و نه میانجیگر. "
لیف با اشاره به تحریم های واشنگتن علیه ایران مدعی شد: ایران تحت فشارهای شدید و فزاینده ای در حوزه اقتصاد و سایر حوزه ها بود. آمریکا در جایگاهی نیست که از اهرم فشار روابط خود با ایران برای این هدف استفاده کند.
روابط راهبردی پکن-تهران در توافق با ریاض نقش داشت
دستیار وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرد که روابط راهبردی پکن و تهران در توافق مذکور نقش داشته است.
وی مدعی شد: زمان آن فرا رسیده بود که چین از هر اهرم فشار موجود در ارتباط با ایران برای مهار رفتار مخرب آن استفاده کند.
لیف در مورد برنامه آمریکا برای ازسرگیری گفتوگوهای برجامی با ایران ادعا کرد که تهران با اقدام های خود این مذاکرات را از مسیر خارج کرده و از مذاکرات کنار کشیده است.
وی مدعی شد که اقدام های ایران از جمله "سرکوب اعتراضات مردم و ورود به میدان نبرد اروپا به طرفداری از روسیه در برابر اوکراین" اوضاع را وخیم کرد.
لیف با ابراز خوشبینی نسبت به فرآیند صلح یمن آن را "بهترین امید هشت سال گذشته" خواند و با تاکید بر آنکه باید "گام های بسیار بیشتری" برای پایان دادن به جنگ برداشته شود، از "تلاش های عربستان سعودی" برای نیل به آتش بس قدردانی کرد.
وی همچنین تنشهای کنونی میان رژیم صهیونیستی و فلسطینیان را "یک برهه بسیار حساس" خواند که آمریکا فعالانه در حال تلاش برای خنثی کردن آن است.
لیف مدعی شد که دیپلماسی فشرده و پشت پرده برای کاهش تنش ها برقرار است و هر دو طرف "میل بسیار قوی" برای اجتناب از هر گونه وخامت اوضاع دارند.
https://irna.ir/xjMdz۹
**واکنش طالبان افغانستان به طرفهای درگیری در سودان: خویشتنداری کنید
ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان با انتشار اعلامیهای، آغاز درگیری ها در سودان را مایه تاسف طالبان خواند و گفت طالبان از دو طرف جنگ میخواهد تا خویشتن داری و مذاکره را در دستورکار خود قرار دهند.
در ادامه موضع گیری طالبان در ارتباط با وقایع اخیر در سودان، ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان با نشر اعلامیهای جنگ در کشور سودان را مایه تاسف طالبان خواند.
وی در صفحه توییتر خود نوشت: "طالبان از این رویداد که در کشور برادر و مسلمان ما جنگ داخلی ادامه دارد و باعث رنج ملت سودان شده به شدت متاثر است. "
ذبیح الله مجاهد افزود طالبان به مردم و حکومت سودان توصیه می کند که از جنگ دست بکشند و از راه مشورت، گفتوگوهای سیاسی و خویشتنداری برای حل چالش ها استفاده کنند.
وی اضافه کرد افغانستان به عنوان یک کشور و ملت جنگ دیده آسیب های جنگ را لمس کرده است. چرا که در اثر جنگ، حکومتها ضعیف و زمینه مداخلات کشورهای بیگانه فراهم میشود.
درگیریهای گسترده میان عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش سودان و محمد حمدان دگالو، فرمانده نیروهای واکنش سریع این کشور در خارطوم پایتخت این کشور جریان دارد.
تاکنون در این درگیری ها دست کم ۶۰ تن کشته شده و بیش از ۶۰۰ تن دیگر نیز زخمی شدند.
https://irna.ir/xjMdyn
**فایننشال تایمز: افشای اسناد محرمانه پنتاگون ضربهای به امنیت و اعتبار آمریکاست
روزنامه فایننشال تایمز، نشت اطلاعاتی اخیر وزارت دفاع آمریکا را «شرمآور» و «غیرقابل توجیه» عنوان کرد و آن را «ضربهای جدید» به امنیت و اعتبار آمریکا دانست که علاوه بر آسیب زدن به روابط این کشور با متحدانش، به کمک رقبای آن نیز خواهد آمد.
در مطلب این روزنامه آمریکایی آمده است: برای یک ابر قدرت جهانی، یک درز اطلاعاتی از دادههای طبقهبندی شده به اندازه کافی نمود بد دارد؛ اکنون سه نشت اطلاعاتی طی ۱۳ سال نابخشودنی است.
به نظر میرسد نام جک تکسیرا در تاریخ افشاگریهای شرمآور و مخرب اطلاعاتی آمریکا در کنار ادوارد اسنودن و چلسی منینگ قرار خواهد گرفت.
این واقعیت که چنین درز اطلاعاتی توسط یک عضو ۲۱ ساله گارد ملی آمریکا انجام شده است، ضربه جدیدی به «اعتبار و امنیت آمریکا» وارد میکند.
از نظر نویسنده این مطلب، مخربترین جنبه افشای اطلاعاتی اخیر، مانند موارد قبل از آن این است که قابلیتهای آمریکا برای جمعآوری اطلاعات در آینده و جان جاسوسان آن را نیز به خطر میاندازد.
اسناد فاش شده نشان میدهد که آمریکا به عمق ارتش روسیه نفوذ کرده تا جاییکه که به برخی از طرحهای عملیاتی آن نیز دسترسی پیدا کرده است.
حال با این نشت اطلاعاتی و واکنش احتمالی روسیه برای سختگیری در تبادل اطلاعات در داخل، آنچه تاکنون برای آمریکا و به تبع آن اوکراین یک برتری در جنگ به حساب میآمد، از بین رفته و یا کم رنگ خواهد شد.
علاوه بر این، اطلاعات موجود در این اسناد، از جمله جزئیات درباره تحویل مهمات به اوکراین، کارایی سلاحهای آمریکایی در میدان جنگ و وضعیت سامانههای دفاعی آن، میتواند اکنون به پیشبرد اهداف نظامی روسیه کمک کند.
همچنین رقبای آمریکا از جمله مسکو و چین، میتوانند اطلاعات زیادی را درباره آنچه آمریکا میداند یا نمیداند و اینکه چگونه دادهها را ارزیابی میکند، از این اسناد به دست آورند.
پس از افشاگری اسنودن درباره جاسوسی آمریکا از متحدانش، اکنون این اسناد تازه، بار دیگر به روابط آمریکا با متحدانش آسیب خواهد زد.
متحدان آمریکا به ویژه اعضای سازمان اتحاد اطلاعاتی پنج چشم (ایالات متحده، انگلیس، کانادا، نیوزلند و استرالیا) ممکن است با مطرح شدن مساله ناتوانی آمریکا در مخفی نگه داشتن اسرار، اکنون تمایل کمتری به اشتراک گذاری دیدگاهها با آمریکا نشان دهند.
در واقع، مهمترین پرسشی که پس از این درز اطلاعاتی مطرح میشود این است که چگونه یک عضو جوان گارد ملی که کمتر از ۴ سال از تاریخ ثبت نامش میگذرد، توانسته به اسنادی که برای مقامهای سطح بالا آماده شده دسترسی پیدا کند؟
او چگونه توانسته از این اسناد کپی و عکس برداری کند و پیش از آنکه مقامهای ارشد متوجه شوند آنها را برای هفتهها در یک پلتفرم مجازی محبوب گیمیرها قرار دهد.
به باور نویسنده این گزارش، این مشکل تا حدودی به تصمیم آمریکاییها برای به اشتراک گذاری اطلاعات در دولت پس از حادثه ۱۱ سپتامبر که به منظور پیشگیری از وقوع شکستهای اطلاعاتی مشابه اتخاذ شد، باز میگردد.
در آن زمان دفتر مدیریت اطلاعات ملی برای هماهنگی امور در این زمینه ایجاد شد اما هنگامی که یک عضو رده پایین نیروی هوایی به اطلاعات حساس دسترسی پیدا میکند، معلوم میشود که اشتراک گذاری از حد فراتر رفته است.
مشخص است که کنترل کنندههایی که پس از افشاگریهای منینگ و اسنودن برای جلوگیری از نشتهای اطلاعاتی بعدی اعمال شده بود، شکست خوردهاند. اکنون لوید آستین وزیر دفاع آمریکا دستور فوری برای باز بینی داده است.
فایننشال تایمز نتیجه گیری میکند: اگرچه هیچ کشوری از نفوذهای اطلاعاتی در امان نیست اما هیچ کدام از متحدان آمریکا در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) تاکنون مشابه افشاگریهای اسنودن، منینگ و حالا تکسیرا را تجربه نکردهاند.
نخستین افشاگریهای ادوارد اسنودن کارمند پیشین سازمان سیا در سال ۲۰۱۳ صورت گرفت که جزئیات جالب توجهی از اقدامات دولت آمریکا به منظور نظارت مخفیانه بر میلیونها شهروند این کشور را فاش کرد.
ماجرای جاسوسی دولت آمریکا از شهروندان خود در واقع یک برنامه نظارتی بود که در پی حملات ۱۱ سپتامبر آغاز گردید تا بدین ترتیب برنامههای امنیتی و عملیات نظارتی با هدف مقابله با تهدیدات جنایی و تروریستی احتمالی تقویت شود. اما در پی افشاگری اسنودن مشخص شد که دولت واشنگتن با انجام عملیات نظارتی مخفیانه نه در پی جمع آوری اطلاعات از تهدیدات بالقوه تروریستی که به دنبال جاسوسی از شهروندان عادی بود.
افشاگری های این کارمند پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا که بعدها از ترس جانش نخست به هنگ کنگ و در نهایت به روسیه گریخت، از برنامه های جاسوسی واشنگتن از دولت های خارجی نیز پرده برداشت. درز این اطلاعات نشان داد که دولت آمریکا تعدادی از دفاتر اتحادیه اروپا را هدف کاوش های خود قرار داده و از دستکم ۳۸ سفارت خارجی جاسوسی کرده بود.
چلسی منینگ نظامی آمریکایی نیز در سال ۲۰۱۰ به اتهام در اختیار قرار دادن اطلاعات محرمانه به سایت ویکیلیکس در عراق بازداشت شد. مطالبی که توسط منینگ به ویکی لیکس درز کرده بود، ضمن افشای جنایات آمریکا در جنگ عراق و افغانستان، سیاست خارجی ایالات متحده در سراسر جهان را زیر سوال میبرد.
https://irna.ir/xjMdxs
**اسلام آباد خواستار افزایش تجارت و سرمایه گذاری بین ایران و پاکستان شد
وزیر بازرگانی پاکستان در دیدار سفیر جمهوری اسلامی ایران در اسلام آباد، ضمن تاکید بر ضرورت افزایش همکاری های تجاری میان دو کشور، با اشاره به ظرفیت های عظیم تجارت میان دو همسایه گفت حجم تجارت نه چندان قابل توجهی کنونی ، با ظرفیت ها و پتانسیل های فراوان در دو کشور همخوانی ندارد.
وزیر بازرگانی پاکستان از تلاشهای سفیر جمهوری اسلامی ایران در راستای توسعه روابط تجاری و اقتصادی دوجانبه ایران و پاکستان قدردانی کرد.
سید نوید قمر، با بیان اینکه هر دو کشور نه تنها همسایه نیستند بلکه در روابط برادرانه نیز با یکدیگر پیوند دارند، اما حجم تجارت با پتانسیل بالفعل همخوانی ندارد و بر لزوم ایجاد سازوکارهایی برای یافتن راههایی برای افزایش تجارت و سرمایهگذاری بین دو کشور تاکید کرد.
وی با تاکید بر لزوم منطقیسازی تعرفههای کالاهای مختلف از جمله منسوجات، کالاهای پزشکی و ورزشی تاکید کرد و گفت: این امر تحول مثبتی برای روابط تجاری مناسب و تحکیم بیشتر روابط تجاری و دوجانبه دو کشور خواهد بود.
قمر همچنین بر نیاز به رفع سایر موانع تجاری مانند هزینه ویزا، هزینه گواهی، مالیات جاده، مالیات بار و موارد دیگر که تجارت را با مشکل مواجه میکنند، تاکید کرد.
وزیر بازرگانی پاکستان، برای برنامه های آینده سفیر آرزوی موفقیت کرد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در این مراسم از حمایت ها و همکاری های وزیر در طول مدت تصدی وی در پاکستان که منجر به افزایش ۱۵ درصدی مبادلات تجاری دو کشور برای اولین بار شد، قدردانی کرد.
حسینی ابراز امیدواری کرد بازارچه مرزی مندی-پیشین که قرار است در دوم اردیبهشت ماه افتتاح شود، موجب رونق تجارت ایران و پاکستان شود.
https://irna.ir/xjMdBK
**مقام طالبان افغانستان: روسیه حکومت ما را به رسمیت بشناسد
معاون سیاسی ریاست الوزرای حکومت طالبان افغانستان در دیدار با هیات علمای روسیه در کابل گفته که خواست افغانستان از روسیه این است که به مناسبات سفارتی اکتفا نکرده و همراه با کشورهای همسو، طالبان را به رسمیت بشناسند.
دفتر ریاست الوزرای طالبان با انتشار خبرنامهای گفته است که «مولوی عبدالکبیر»، معاون سیاسی ریاست الوزرای طالبان روز گذشته با هیاتی به نمایندگی از مسلمانان روسیه تحت ریاست مسؤول بینالمللی مساجد آن کشور، دیدار کرد.
هیئت مسلمانان روسیه در این دیدار گفته که هدف آمدن آنان به افغانستان، گسترش مناسبات میان افغانستان و روسیه است.
وی افزوده که در روسیه ۴۰ میلیون مسلمان زندگی میکنند و رفت و آمدها میان مسلمانان دو کشور، روابط را بیشتر تقویت خواهد کرد.
اعضای هیات از تامین امنیت سراسری و آبادی پس از چهل سال جنگ در افغانستان ابراز خرسندی نموده، گفتند که دوام وضعیت صلحآمیز جاری و حکومتداری مدبرانه طالبان در نهایت منجر به این خواهد شد که دنیا شما را به رسمیت بشناسد.
آنان همچنان در رابطه با روند گسترش اسلام در روسیه معلومات داده، گفتند که مسلمانان در روسیه هیچ مشکلی ندارند و رفت و آمد هیاتهای علمای اسلامی تعامل میان روسیه و افغانستان را بیشتر خواهد کرد.
از سویی هم مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاست الوزراء به این هیأت، گفته است: ما توقع داریم که آمدن شما به افغانستان سبب توسعه مناسبات تجارتی میان افغانستان و روسیه شود و تصویر خوبی از افغانستان به روسیه و جهان با خود ببرید.
معاون سیاسی ریاست الوزراء از روسیه خواست که به مناسبات سفارتی اکتفا نکرده و همراه با کشورهای دوست خویش، طالبان را به رسمیت بشناسند. وی گفت که ما به روسیه اطمینان میدهیم که خاک افغانستان علیه هیچ کسی استفاده نخواهد شد.
مولوی عبدالکبیر در اخیر صحبتهایش، خواستار افزایش رفت و آمدهای هیأتهای علمای اسلام بین افغانستان و روسیه شد.
https://irna.ir/xjMdzr
**شکایت ژاپن از روسیه در مورد رزمایش های نظامی اطراف جزیره هوکایدو
دبیر اول کابینه ژاپن امروز دوشنبه اعلام کرد توکیو شکایتی پیرامون رزمایش های روسیه در اطراف جزیره هوکایدو که مورد مناقشه میان دو کشور است، ثبت کرد.
هیروکازو ماتسونو دبیر اول کابینه ژاپن از تنظیم شکایت این کشور علیه تمرینات نظامی روسیه اطراف جزیره هوکایدو خبر داد. وی همچنین گفت روسیه به توکیو اعلام کرده که تمرینات موشکی اطراف این جزیره از تاریخ ۱۸ تا ۲۲ آوریل (۲۹ فروردین تا ۲ اردیبهشت) انجام خواهد داد.
روسیه جمعه هفته گذشته جداگانه اعلام کرده بود که پرتاب های موشک و آزمایش های اژدر را به عنوان بخشی از بازرسی غافلگیرانه ناوگان دریایی اقیانوسیه خود در دستورکار قرار خواهد داد.
https://irna.ir/xjMdC۴
**عربستان تعدادی دیگر از اسرای یمنی را آزاد کرد
کمیته بین المللی صلیب سرخ اعلام کرد که عربستان سعودی در اقدامی یکجانبه، سه روز پس از تبادل همزمان اسرا بین طرف های درگیر در جنگ یمن، تعدادی از اسیران این کشور را آزاد کرد.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ افزود که ۴۸ اسیر یمنی را از فرودگاه بینالمللی «ابها» در عربستان به صنعا پایتخت یمن منتقل کرده است.
بر اساس این گزارش، قرار است عربستان تا پایان امروز، ۱۰۴ اسیر یمنی دیگر را آزاد کند.
این اقدام یک جانبه سه روز پس از تبادل همزمان اسرا بین طرفهای سعودی و یمنی و مبادله سازمانیافته اسیران در بحبوحه تلاشهای دیپلماتیک برای ادامه آتش بش و فراهم کردن زمینه صلح انجام گرفته است.
پیشتر در چارچوب توافق مبادله اسرا در ماه مبارک رمضان، عملیات آزادی ۷۰۶ نفر از اسرای یمنی در ازای آزادی ۱۸۱ اسیر از طرف مقابل از جمله سعودی ها، سودانیها و دیگران روز یکشنبه پایان یافت.
طرفهای درگیر در جنگ یمن در مذاکرات ماه گذشته در ژنو سوئیس توافق کرده بودند که ۸۸۷ اسیر را طی سه مرحله آزاد کنند.
«عبدالقادر المرتضی» رئیس کمیته امور اسرا در دولت نجات ملی یمن امروز اعلام کرد که توافق جدیدی برای تبادل ۷۰۰ اسیر در مقابل ۷۰۰ اسیر از طرف مقابل (دولت مستعفی یمن ) امضا خواهد شد و مقدمات مذاکرات در این باره طی ماه مه در حال تکمیل است.
المرتضی به خانوادهها برای ادامه تلاش در تبادل آزادی اسیران اطمینان داد و گفت که هنوز برگه برنده زیادی در دست داریم تا بقیه اسرا نیز آزاد شوند.
«محمد عبدالسلام» رئیس هیئت مذاکره کننده ملی یمن هم امروز از تلاش های صلیب سرخ و سازمان ملل برای تبادل اسرا قدردانی و تشکر کرد.
https://irna.ir/xjMdBg
**پوتین: گسترش نیروی دریایی در اولویت قرار دارد
رئیس جمهور روسیه با بیان اینکه استفاده از نیروهای دریایی اولویت اصلی را در عملیات ویژه نظامی در اوکراین تشکیل میدهد، گسترش بیشتر این نیروها را از دیگر اولویتهای مسکو برشمرد.
ولادیمیر پوتین روز دوشنبه در دیدار با سرگئی شایگو وزیر دفاع این کشور اظهار داشت: بدیهی است که امروز، اولویت مشخص ما استفاده از نیروهای دریایی است و از این نیروها در وهله نخست در درگیری اوکراین و هر آنچه که به حفاظت از مردم در دونباس و دیگر مناطق جدید مربوط می شود، استفاده می کنیم.
پوتین خطاب به شایگو گفت: با این حال اهداف توسعه نیروی دریایی به ویژه در عرصه اقیانوس آرام همچنان به عنوان موضوعی ضروری باقی می ماند به همین دلیل از شما درخواست می کنم که حتما به این وظیفه خود ادامه دهید و همچنین به توسعه و تدارک چنین اقداماتی در سایر ناوگان ها نیز توجه کنید.
رئیس جمهور روسیه خاطرنشان کرد: «بی تردید می توان از برخی از اجزای نیروی دریایی در درگیری ها در هر مسیری استفاده کرد».
وی به وزیر دفاع این کشور گفت: به خاطر همین از شما تقاضا می کنم این موضوع را در ذهن داشته باشید. در واقع من میدانم که هم وزارت دفاع و هم ستاد کل ارتش به این موضوعات می پردازند.
شایگو روز جمعه گفته بود، هدف اصلی بازرسی برنامه ریزی نشده از ناوگان روسیه در اقیانوس آرام، افزایش توانایی نیروهای مسلح این کشور برای «دفع تهاجم دشمن احتمالی» از مسیرهای دریایی است.
به تازگی ناوگان ارتش روسیه در اقیانوس آرام برای برگزاری رزمایشی به منظور آزمودن قابلیتهای نیروهای مسلح این کشور به حالت آمادهباش درآمد.
بر اساس ویدئویی که وزارت دفاع روسیه منتشر کرد در این رزمایش ناوها و زیردریاییهای روس نیز حضور داشتند.
https://irna.ir/xjMdDF
**اوپک پلاس ابزار عربستان و روسیه برای به چالش کشیدن آمریکا
تصمیم اوپک پلاس به رهبری روسیه و عربستان برای کاهش مجدد تولید نفت، این سازمان را به ابزاری برای تشکیل یک اتحاد جدید بین دو کشور و وارد آوردن ضربههای سخت به اقتصاد آمریکا تبدیل کرده است.
همکاری نفتی روسیه و عربستان سعودی به عنوان شریک ایالات متحده در خاورمیانه، خطری برای اقتصاد آمریکا و همچنین برای سرنوشت سیاسی جو بایدن رئیس جمهوری این کشور است که قصد دارد دوباره در انتخابات ۲۰۲۴ شرکت کند.
تصمیم اخیر اوپک پلاس به رهبری ریاض و مسکو برای کاهش تولید نفت خام به میزان ۱.۶ میلیون بشکه در روز، ممکن است تازه آغاز این راه باشد و میتوان انتظار شوکهای اقتصادی و سیاسی جدید را داشت تا جاییکه پیمان سنتی «نفت در برابر امنیت» بین آمریکاییها و سعودیها نابود شود.
بیانیه روز ۲۰ آوریل، قیمتهای نفت را تا حدود ۵ دلار در هر بشکه افزایش داد. تصور اوپک پلاس بر این است که کاهش تولید، عرضه را به شدت کاهش میدهد. این بدین معنی است که تورم بالاتر خواهد رفت و خطرات رکود بیشتر از آنچه بوده، خواهد شد زیرا مصرف کنندگانی که هزینه بیشتری برای انرژی میدهند پول کمی برای مصارف دیگر خود دارند.
طی ۱۸ ماه گذشته یک وضعیت ناپایدار در بازارهای نفت خام وجود داشته است. در ژوئن ۲۰۲۲ قیمت نفت خام با شروع جنگ اوکراین به ۱۲۰ دلار در هر بشکه رسید. پس از آن روند معکوسی شکل گرفت. نگرانیها درباره رکود در اروپا، نرخهای بهره را به سرعت در آمریکا بالا برد و محدویتهای کرونایی چین، قیمت را در ماه دسامبر به حدود ۷۵ دلار کاهش داد.
تقاضا با شروع سال ۲۰۲۳ عمدتا به علت رفع محدودیتهای کرونایی چین به عنوان بزرگترین وارد کننده، شروع به افزایش کرد. بحران بانکی ماه گذشته آمریکا اما این روند را متوقف کرد با اینحال پیش از کاهش تولید نفت توسط اوپک قیمتها از ۸۰ به ۸۵ دلار در هر بشکه رسیده بود.
برای اقتصاد جهانی عرضه کمتر نفت و قیمتهای بالا خبر بدی است. صادر کنندگان برندههای بزرگ هستند و واردکنندگان مانند اغلب کشورهای اروپایی، بخاطر انرژی گرانتر ضربه بیشتری میبینند چرا که با افزایش تورم رشد اقتصادی طولانی تر میشود. آمریکا حد وسط در این قضیه را دارد چرا که به عنوان یک تولید کننده بزرگ از افزایش قیمتها سود میبرد.
پیش یینی مدل شوک اقتصادی بلومبرگ این است که افزایش هر ۵ دلار در قیمتهای نفت، تورم آمریکا را تا ۰.۲ درصد افزایش خواهد داد اما در زمانیکه بانک مرکزی آمریکا برای تحت کنترل در آوردن قیمتها دست و پنجه نرم میکند، هیچ کدام خوشایند نیست. به مدت چند دهه، پیمان "نفت در برابر امنیت" بین آمریکا و عربستان یک ستون محکم برای بازار انرژی بود اما اکنون در حال از بین رفتن است. این توافق که به زمان ریاست جمهوری فرانکلین روزولت باز میگردد، در ازای تامین امنیت پادشاهی سعودی به واشنگتن دسترسی به نفت ریاض را داد.
در جهانی که اتحادهای ژئوپلیتیکی در حال تغییر هستند، عربستان در حال دوری از محور آمریکا است. سعودیها با هماهنگی روسیه میزان تولید نفت را تعیین میکنند. زمانیکه آنها به دنبال کاهش تنش و توافق با ایران بودند، برای وساطت به چین روی آوردند. به عبارت دیگر نفوذ غرب بر روی کارتل نفتی در پایین ترین سطح خود در چند دهه اخیر قرار دارد.
نقش اوپک پلاس با هدایت عربستان و روسیه میتواند عرصه را برای دولت آمریکا در زمینه اقتصادی تنگ تر کند و غرب را با بحران انرژی در آینده روبرو سازد.
اوپک پلاس به عنوان سازمانی که برخلاف نظر بایدن دو بار در عرض کمتر از یک سال دست به کاهش تولید میزند، میتواند به ابزاری مهم علیه آمریکا تبدیل شده است.
حالا که عربستان به صورت مشخص از واشنگتن فاصله گرفته و نگاه به شرق دارد، میتواند با همکاری روسیه بحران جدی برای آمریکا و متحدانش در زمینه انرژی رقم بزند که این شرایط موجب افزایش تورم در غرب و رکود اقتصادی خواهد شد.
https://irna.ir/xjMdy۲
**واکنش انگلیس و آمریکا به طرفهای درگیری در سودان: به مذاکرات بازگردید
وزرای امور خارجه انگلیس و آمریکا از طرفهای درگیری در سودان خواستند تا به سرعت خشونتها را پایان داده و به میز مذاکره برای حل اختلافات بازگردند.
آنتونی بلینکن و جیمز کلورلی روسای دستگاههای دیپلماسی آمریکا و انگلیس که برای شرکت در اجلاس گروه هفت به ژاپن سفر کردهاند، این مطلب را در یک نشست خبری مشترک مطرح کردند.
بلینکن ابتدا گفت: ما با شرکای خود در جهان عرب، آفریقا و سازمان های بین المللی رایزنی کردهایم. یک نگرانی عمیق مشترکی در مورد جنگ و خشونتی که در سودان جریان دارد، تهدیدی که (درگیریها) برای غیرنظامیان، ملت سودان و به طور بالقوه برای منطقه ایجاد کرده، وجود دارد.
وی افزود: شرکای ما از یک دیدگاه قوی درباره نیاز به آتش بس فوری و بازگشت به گفتگوهایی هستند که سودان را در مسیر انتقال به دولت غیرنظامی قرار می دهد.
وزیر خارجه آمریکا ادامه داد: مردم سودان خواهان بازگشت ارتش به پادگان هستند. آنها دموکراسی می خواهند و خواهان یک حکومت غیرنظامی هستند. سودان باید به این مسیر بازگردد.
کلورلی هم اظهار داشت: ما خواستار توقف فوری خشونت، بازگشت به گفت و گوها هستیم؛ مذاکراتی که به نظر می رسد در جهت یک دولت غیرنظامی است.
وی افزود: ما با دوستان نزدیک خود در ایالات متحده آمریکا، آفریقا و جهان عرب به کار برای حرکت در راستای صلح و دموکراسی غیرنظامی در سودان ادامه خواهیم داد. بدیهی است که از دیدگاه دولت بریتانیا، اولویت اول ما حفاظت از اتباع بریتانیا است.
وزیر خارجه انگلیس ادامه داد: آینده سودان در دست ژنرال هایی است که درگیر این مبارزه هستند و ما از آنها می خواهیم که صلح را در اولویت قرار داده، به جنگ پایان دهند و به مذاکرات بازگردند.
وی افزود: این چیزی است که مردم سودان میخواهند و سزاوار آن هستند و ما همچنان به دنبال راه هایی برای حمایت از راه بازگشت به صلح خواهیم بود.
درگیریهای گسترده میان عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش سودان و محمد حمدان دگالو، فرمانده نیروهای واکنش سریع این کشور در خارطوم پایتخت این کشور جریان دارد.
تاکنون در این درگیری ها دست کم ۶۰ تن کشته و بیش از ۶۰۰ تن دیگر نیز زخمی شدند.
https://irna.ir/xjMdDt
**در نشست "ایران و خاورمیانه" در حاشیه اجلاس وزیران خارجه گروه ۷ چه گذشت؟
در حاشیه نشست وزیران امورخارجه گروه ۷ به میزبانی هایاشی یوشیماسا وزیرامورخارجه ژاپن جلسه ویژه ای با عنوان " ایران و خاورمیانه " با هدف بررسی موضوعات مرتبط با ایران و تحولات اخیر خاورمیانه برگزار شد.
در نشست ویژه " ایران و خاورمیانه " که با حضور وزیران امورخارجه کشورهای گروه ۷ و نماینده دبیرکل امور سیاسی، سرویس اقدام خارجی اروپا که به جای نماینده ارشد اتحادیه اروپا در امور خارجی و سیاست امنیتی و میزبانی هایاشی یوشیماسا وزیرامورخارجه ژاپن به مدت حدود یک ساعت برگزار شد، وزیر امورخارجه ژاپن به توصیف تلاش های دیپلماتیک از جمله مکالمه تلفنی با وزیرامور خارجه ایران اوایل هفته گذشته پیرامون مسائل متعدد از جمله افزایش فعالیت های هسته ای ایران و تامین پهپاد برای روسیه پرداخت.
وی همچنین افزود لازم است ایران اقداماتی برای کاهش تنش ها از جمله اجرای کامل و بدون قید و شرط آنچه طی سفر دبیرکل آژانس بین امللی انرژی اتمی در ماه مارس به ایران توافق شده انجام دهد.
بدین ترتیب وزیران امورخارجه کشورهای گروه ۷ تاکید کردند ایران هرگز نباید به توسعه سلاح اتمی دست پیدا کند و آنها به درخواست از ایران برای انجام وظایف و تعهدات سیاسی در رابطه با منع گسترش سلاح های اتمی ادامه خواهند داد. به علاوه وزیران امورخارجه گروه ۷ تصدیق کردند خواستار توقف کمک ایران به روسیه در جنگ با اوکراین شدند.
هایاشی یوشیماسا با توجه به صلح خاورمیانه گفت ثبات میان مدت تا دراز مدت این منطقه بدون به رسمیت شناختن صلح خاورمیانه بدست نخواهد آمد و برای حفظ این چشم انداز مهم است که چرخه خشونت پایان یابد و فرصت هایی برای گفتگو و اعتمادسازی بوجود بیاید. براین مبنا وزیران امورخارجه ۷ کشور صنعتی جهان به همکاری با یکدیگر درباره مسائل منطقه ای از جمله صلح در خاورمیانه ادامه خواهند داد.
وزرای خارجه گروه۷ روز گذشته در ژاپن گرد هم آمدند تا در یک نشست سه روزه درباره چالشهای متعددی از جنگ روسیه و اوکراین گرفته تا نفوذ فزاینده چین بحث کنند.امروز وزیران امورخارجه گروه ۷ در روز دوم نشست خود در کاروایزاوا شهری در مرکز ژاپن با محوریت جنگ اوکراین کار خود را آغاز کردند.
https://irna.ir/xjMdCM
**سودان میان چکش و سندان دو ژنرال
سودان برای سومین روز پیاپی شاهد نبردهای شدید بین نیروهای ارتش به فرماندهی «عبدالفتاح البرهان» و نیروهای پشتیبانی سریع به فرماندهی «حمیدتی» است که تاکنون دهها کشته و صدها زخمی در کنار خسارت های اقتصادی به بار آورده است. اما البرهان و حمیدتی از کجا آمدند و چگونه به قدرت رسیدند؟
اهالی شهر خارطوم پایتخت سودان بامداد شنبه با صدای تیراندازی و غرش توپ و تانک ها از خواب بیدار شدند تا خود را برای مرحله جدیدی از درگیری ها و کشمکش های نظامیان بر سر قدرت آماده کنند.
کشور سودان از زمان سرنگونی حکومت عمر البشیر شاهد درگیری و بی ثباتی سیاسی و کشمکش بین دستگاه نظامی و نیروهای دموکراتیک و تحول خواه جامعه مدنی بوده است. این نیروها خواهان انتقال قدرت از نظامیان به نیروها و جریان های سیاسی بوده و تاکنون بر آن پافشاری داشته اند و این پروسه تا به حال چندین بار به تعویق افتاده است. هم اکنون قدرت در دست «عبدالفتاح البرهان» فرمانده ارتش سودان است که ریاست شورای حاکمیتی نظامی انتقالی سودان را در دست دارد و آن سو، نیز «محمد حمدان دقلو» ملقب به «حمیدتی» فرمانده نیروهای پشتیبانی سریع به عنوان معاون البرهان فعالیت می کند.
نگاه به سابقه البرهان نشان می دهد که او در دوره البشیر فرمانده نیروی زمینی بود که در ادامه به فرماندهی نیروهای مسلح سودان و سپس رئیس شورای حاکمیت نظامی انتقالی این کشور رسید. در آن سو نیز، حمیدتی در دوره عمر البشیر جزو نظامیان موسوم به «جنجوید» بود. البشیر در آن زمان از این شبه نظامیان برای نبرد با گروه های مسلح در منطقه دارفور در غرب سودان بهره می برد. این گروه های مسلح خود را جنبش های آزادیبخش منطقه دارفور می دانستند و با دولت البشیر در خارطوم درگیر بودند. این درگیری ها برای سالهای طولانی ادامه یافت و صدها هزار نفر از غیرنظامیان در منطقه دارفور کشته و میلیون ها نفر دیگر آواره شدند.
البرهان و حمیدتی در دوره پس از سرنگونی عمر البشیر رئیس جمهوری مخلوع سودان با هم همکاری و اتحاد نزدیکی داشتند که اوج آن در قبضه قدرت در اکتبر سال ۲۰۲۱ خود را نشان داد اما اکنون اختلافات آنها به سطح درگیری با یکدیگر رسیده است. این درحالی است که گروه ها و جریان های دموکراتیک و تحول خواه قبضه قدرت در اکتبر سال ۲۰۲۱ را «کودتای» آنها علیه فرایند مدنی و سیاسی سودان توصیف کردند. در این ماه، البرهان فرایند گذار دموکراتیک را با بن بست روبرو و بسیاری از وزیران و مسئولان سیاسی جامعه مدنی سودان را بازداشت کرد. هرچند پس از آن گفت وگو بین نظامیان و جریان های سیاسی و تحول خواه برای گذار مسالمت آمیز و تقسیم قدرت شکل گرفت اما هنوز نتیجه عملی و قابل ملاحظه ای از آن بدست نیامده است.
در این میان آزادی «موسی هلال» عموی حمیدتی از زندان که رقیب او در نفوذ در بین سران قبایل عرب در منطقه دارفور در غرب سودان به شمار می رود و نیز دستور البرهان برای سفر نکردن اعضای شورای حاکمیتی نظامی انتقالی سودان بدون اجازه خودش از جمله مسائل مهمی بود که باعث تنش و اختلافات بین البرهان و حمیدتی شد. موسی هلال از زمان حکمرانی عمر البشیر در زندان به سرمی برد. حمیدتی این تصمیمات البرهان را در راستای کاهش نفوذ و قدرت و مقابله با نقش آفرینی خود در عرصه سیاسی درخصوص آنچه آن را پرونده های مربوط به صلح خواند، دانست و برخلاف دستور البرهان، به ترکیه رفت و حتی توافقنامه های اقتصادی با آنکارا بست. پاسخ البرهان نیز به این اقدام حمیدتی پاسخ داد.
دقلو در سال ۲۰۲۲ میلادی و قبل از وقوع بحران اوکراین به این کشور سفر کرد و از آمادگی خارطوم برای احداث پایگاه روسیه در سواحل دریای سرخ سخن گفت. وی در ماه مارس گذشته درحالی که اختلاف نظر با ارتش سودان را رد کرده بود، در عین حال گفته بود که با هر کسی که بخواهد دیکتاتور شود و کسانی مخالفت است که به اعتقاد او به قدرت چنگ زده اند.
درحالی که سه روز از آغاز درگیری های نیروهای ارتش به فرماندهی البرهان و نیروهای پشتیبانی سریع به فرماندهی حمیدتی در خارطوم و برخی دیگر از مناطق سودان می گذرد، نگاهی به توانمندی نظامی هریک از دوطرف می تواند فضای بهتری درباره آینده این درگیری ها به دست دهد.
ارتش سودان
بر اساس گزارشهای نظامی منتشر شده توسط وب سایت «گلوبال فایر»، تعداد نیروهای مسلح سودان حدود ۲۰۵ هزار نفر است. این نیروها به ۱۰۰ هزار نیروی فعال، ۵۰ هزار نیروی ذخیره و ۵۵ هزار نیروی شبه نظامی تقسیم میشوند.
نیروی هوایی سودان دارای ۱۹۱ هواپیمای جنگی شامل ۴۵ جنگنده، ۳۷ هواپیمای تهاجمی، ۲۵ هواپیمای باری نظامی و ۱۲ هواپیمای آموزشی است و در بین قوی ترینهای جهان در رتبه ۴۷ قرار دارد.
ارتش سودان ۱۷۰ تانک دارد و در این رسته، رتبه ۶۹ جهان را دارا است. ارتش همچنین دارای ۶ هزار و ۹۶۷ خودروی نظامی است که از این لحاظ در رتبه ۷۷ جهان قرار دارد. ارتش سودان دارای ۲۰ توپ خودکششی است که در این رسته آن را در بین ۶۳ کشور جهان قرار میدهد.
ارتش سودان همچنین دارای ۳۸۹ توپخانه و ۴۰ موشکانداز است.
نیروی دریایی سودان شامل ۱۸ یگان دریایی است که در بین نیروهای دریایی جهان جایگاه ۶۶ را دارد.
بودجه دفاعی سودان حدود ۲۸۷ میلیون دلار برآورد شده است.
نیروهای پشتیبانی سریع
تعداد نیروهای پشتیبانی سریع حدود ۱۰۰ هزار نفر تخمین زده میشود و در بیشتر نقاط کشور دارای پایگاه است، این پایگاهها در خارطوم پایتخت و تعدادی از شهرهای دیگر متمرکز است.
نیروهای پشتیبانی سریع در گذشته تعدادی از مقرها مانند دستگاه امنیت ملی و ساختمان حزب منحل شده «کنگره ملی» را تصرف کرد و از آن ها به عنوان مقر خود استفاده میکند.
این نیروها که در مناطق مرزی کشورهای همسایه سودان نیز حضور دارند، خود را به عنوان نیروهای ملی که قانون تعدادی از ماموریتها و وظایف ملی را به آنها محول کرده است، معرفی میکند و اساسا در فعالیتهای خود با هماهنگی و همنوایی کامل با فرماندهی نیروهای مسلح و بقیه نیروهای نظامی دیگر باید کار کنند.
نیروهای پشتیبانی سریع سودان به طور رسمی در سال ۲۰۱۳ زمانی که تشکیلات آنها بازسازی شد تا تحت فرماندهی سرویس اطلاعات و امنیت ملی سودان قرار گیرند، تشکیل شد.
سپهبد «محمد حمدان دقلو» معروف به «حمیدتی» فرماندهی نیروهای پشتیبانی سریع را بر عهده دارد و به عنوان معاون شورای حاکمیت نظامی انتقالی مشغول به کار است.
مشارکت در درگیری دارفور
تحلیلگران تعداد نیروهای پشتیبانی سریع را حدود ۱۰۰ هزار نفر که دارای پایگاه هستند و در سراسر کشور پراکنده شدهاند، تخمین میزنند. این گروه، از دل شبه نظامیان به اصطلاح مسلح «جنجوید» که در آغاز هزاره در درگیری در دارفور میجنگیدند و توسط رژیم حاکم وقت عمر البشیر برای کمک به ارتش جهت سرکوب در این منطقه استفاده میشد، بیرون آمد.
حداقل ۲.۵ میلیون نفر در این درگیری آواره و در مجموع ۳۰۰ هزار نفر کشته و شبه نظامیان جنجوید به نقض گسترده حقوق بشر متهم شده اند.
افزایش نفوذ
پس از حل و فصل درگیریها و شورشها در دارفور و دو منطقه، فعالیت پشتیبانی سریع به عنوان یک نیروی موازی تبدیل شد و به مبارزه با قاچاق انسان و مهاجرت غیرقانونی روی آورد و برای جلوگیری از سیل مهاجران غیرقانونی در مرزهای طولانی بین سودان، لیبی، آفریقای مرکزی و چاد گسترش یافت و بارها از خنثی کردن ورود محمولههای مواد مخدر و دستگیری باندهای قاچاق انسان و آزادی گروگان خبر داد.
نیروهای پشتیبانی سریع به مرور زمان رشد کردند و به ویژه به عنوان مرزبان برای سرکوب مهاجرتهای غیرقانونی مورد استفاده قرار گرفتند.
علاوه بر این، کارهای تجاری دقلو با کمک البشیر رشد کرد و خانواده وی داراییهای خود را در معدن طلا، دامداری و زیرساخت گسترش دادند.
روابط منطقهای
نیروهای پشتیبانی سریع همراه با ارتش سودان برای شرکت در جنگ علیه یمن از سال ۲۰۱۵ شروع به اعزام نیرو در صفوف نیروهای سعودی و اماراتی کردند که این کار به دقلو معروف به حمیدتی اجازه داد تا با قدرتهای خلیج فارس رابطه برقرار کند.
در سال ۲۰۱۷ قانونی به تصویب رسید که بر اساس آن نیروهای پشتیبانی سریع یک نیروی امنیتی مستقل شدند، با این حال منابع نظامی گفتند که فرماندهی ارتش همواره نگرانی خود را از رشد نیروهای حمیدتی ابراز و از ادغام آنها در صفوف خود جلوگیری کرده است.
اتهامات وارده به نیروهای پشتیبانی سریع
آوریل ۲۰۱۹، نیروهای پشتیبانی سریع در کودتای نظامی که عمر البشیر رئیس جمهور سودان را سرنگون کرد، شرکت کردند.البشیر سعی کرد که از متحد خود حمیدتی و نیروهای پشتیبانی سریع برای مقابله با اعتراضات روز افزون مردمی به ادامه حکمرانی خود کمک بگیرد اما حمیدتی از شرکت در سرکوب تظاهرات و همراهی او با فرماندهان ارتش نزدیک به البشیر خودداری و از برکناری البشیر از قدرت حمایت کرد.
سپس در همان سال، حمیدتی قراردادی را برای تقسیم قدرت امضا کرد که به موجب آن او معاون شورای حاکمیت انتقالی به ریاست البرهان شد.
قبل از امضای قرارداد در سال ۲۰۱۹، نیروهای پشتیبانی سریع متهم به مشارکت در قتل دهها معترض دموکراسیخواه شده بودند. اعضای نیروهای پشتیبانی سریع همچنین به خشونت قبیلهای که موجب شد حمیدتی برخی از مصونیتهای آنها را لغو کند تا آنها محاکمه شوند، متهم شدند.
نیروهای پشتیبانی سریع در کودتای اکتبر ۲۰۲۱ که برگزاری انتخابات را به تعویق انداخت شرکت کردند. از آن زمان، دقلو گفته که از «کودتا» پشیمان است و موافقت خود را برای انعقاد یک توافق جدید برای بازگرداندن دولت کاملا غیرنظامی اعلام کرده است.
ارتش سودان و گروههای طرفدار دموکراسی خواستار ادغام نیروهای پشتیبانی سریع در صفوف ارتش شدند و مذاکرات در این زمینه به منبع تنش تبدیل و باعث تاخیر در روند امضا شد که در ابتدا برای اول آوریل برنامه ریزی شده بود.
نیروهای پشتیبانی سریع در بیشتر ایالتهای سودان مستقر و همه در مجاورت پادگانها و مقرهای ارتش هستند اما بیشترین استقرار آنها در پنج ایالت دارفور و همچنین کردوان جنوبی، شمالی و غربی است.
از حدود۳ ماه پیش نیروهای پشتیبانی سریع انتقال هزاران جنگجو را از ایالتهای دارفور به خارطوم پایتخت آغاز کردند و تعداد آنها حدود ۵۰ هزار جنگجو تخمین زده شد که در همه ورودیها و خروجیهای ایالت خارطوم مستقر شدند. این نیروها همچنین حضور خود را با جنگ افزارهای سنگین تقویت کردند که آخرین آنها خودروهای زرهی بودند که چهارشنبه گذشته از دارفور شمالی به خارطوم رسیدند.
نیروهای پشتیبانی سریع حضور نسبی خود را در «ایالت دریای سرخ» به مرکزیت شهر پورت حفظ میکنند و همچنین در مناطق نزدیک به منطقه حلایب مستقر شده اند.
از نوامبر گذشته، فرماندهی پشتیبانی سریع از لغو تمام مجوزها برای افسران و نظامیان خبر داد و سطح آمادگی خود را به صد در صد رساند و حتی نیروهای تازه وارد در پادگانها را نیز برای هرگونه درگیری نظامی احتمالی مسلح کرد.
نیروهای پشتیبانی سریع دارای نیروی نظامی و اقتصادی ضربتی هستند و موفق به جذب تعداد زیادی از فرماندهان بازنشسته ارتش شده و ستادهای زیادی در خارطوم ایجاد کرده اند. همچنین در بیشتر ایالتهای سودان دارای اداره و پادگان است اما به طور دقیق مشخص نیست که چه تعداد نیرو دارد، اما برخی منابع میگویند تعداد نیروها از ۱۰۰ هزار نفر فراتر رفته است.
در پایتخت، نیروهای پشتیبانی سریع در همه مراکز خود اردوگاه دارند اما تعداد زیادی از این نیروها در اردوگاه «طیبه» در منطقه جبل اولیاء در جنوب خارطوم در کنار اردوگاه دیگر در منطقه صالحه مستقر هستند و یک سوم نیز در الجیلی در شمال خارطوم مستقر هستند. این نیروها علاوه بر دستیابی به مقرهای استراتژیک در قلب خارطوم از جمله مقر سرویس اطلاعاتی سابق که نزدیک به فرماندهی ارتش و مقر فرماندهی عملیات که نزدیک فرودگاه بینالمللی خارطوم است، دارای یک ستاد در شرق سوبا است.
پس از حل و فصل درگیریها و شورشها در دارفور و دو منطقه، فعالیت پشتیبانی سریع به عنوان یک نیروی موازی تبدیل شد و به مبارزه با قاچاق انسان و مهاجرت غیرقانونی روی آورد و برای جلوگیری از سیل مهاجران غیرقانونی در مرزهای طولانی بین سودان، لیبی، آفریقای مرکزی و چاد گسترش یافت و بارها از خنثی کردن ورود محمولههای مواد مخدر و دستگیری باندهای قاچاق انسان و آزادی گروگان خبر داد.
https://irna.ir/xjMdsF
**فرمانده نیرو دریایی پاکستان بر لزوم گسترش همکاریهای مشترک با ایران تاکید کرد
فرمانده نیروی دریایی پاکستان با ابراز خرسندی از سطح تعاملات دوجانبه با جمهوری اسلامی ایران به ویژه در حوزه امنیت دریایی، بر لزوم تعمیق همکاری های مشترک میان دو کشور همسایه تاکید کرد.
دریادار «امجد خان نیازی» امروز در اسلامآباد در دیدار با «سید محمدعلی حسینی» سفیر ایران در پاکستان درباره روابط دو کشور از جمله همکاری میان نیروهای دریایی ایران و پاکستان گفت وگو کرد.
در این نشست برخی از مسوولان مقر فرماندهی نیرو دریایی پاکستان و همچنین سرهنگ «مصطفی قنبرپور» وابسته نظامی ایران در پاکستان حضور داشتند.
طرفین ضمن بررسی آخرین تحولات مرتبط با امنیت دریایی در منطقه بر افزایش بیش از پیش همکاری های دوجانبه در حوزه دریا تاکید کردند.
سفیر ایران گفت: ظرفیتهای زیادی برای توسعه روابط دو کشور بویژه در بخش امنیت دریایی و تبادل هیات ها وجود دارد که باید این ظرفیتها را فعال کرد.
همکاریهای ایران و پاکستان در حوزههای نظامی، دفاعی و امنیت دریایی طی سالهای اخیر با رفت و آمد هیات بلندپایه مختلف به کشورهای یکدیگر با پیشرفت چشمگیری همراه بوده است.
روز سیام مرداد ۱۴۰۰ «محمد امجد خان نیازی» فرمانده نیروی دریایی پاکستان طی سفر به تهران با امیر دریادار «شهرام ایرانی» فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران دیدار کرد.
سردار سرلشکر پاسدار «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح اواخر مهر ۱۴۰۰ سفر رسمی به پاکستان داشته و رایزنیهای مهمی با مقامات نظامی پاکستان از جمله فرمانده نیرو دریایی این کشور پیرامون گسترش همکاریهای دوجانبه در بخشهای مختلف داشت.
بهمن سال گذشته نیز ناوگروه نداجا شامل ۲ ناو و یک زیردریایی بازدید چهار روزه رسمی از بندر کراچی در جنوب پاکستان انجام داد.
https://irna.ir/xjMdxQ
**«احزاب عربی در کنست» و معمای حضور فلسطینیان در حاکمیت صهیونیستی
کتاب احزاب عربی در کنست میکوشد به این پرسش پاسخ دهد که چگونه میتوان فلسطینی بود و در چارچوب ساختارهای تحمیلی رژیم صهیونیستی بر سرزمین اشغالی برای حقوق ساکنان اصلی آن کوشید.
در آستانه روز جهانی قدس، انتشارات دانشگاه تهران کتاب «احزاب عربی در کنست» را منتشر کرد. این کتاب به قلم دکتر «جواد شعرباف» استادیار دانشگاه تهران به معرفی وضعیت فلسطینیان ساکن در سرزمین اشغالی و نوع تعامل آنان با رژیم صهیونیستی می پردازد.
نویسنده ضمن بررسی وضعیت دشوار فلسطینیان ذیل سایه حکومت یهودی، چگونگی تقابل سیاسی و تلاش صاحبان اصلی سرزمین در احقاق حقوق خود را به تصویر کشیده است.
زندگی در شرایط مستمر جنگی، فعالیتهای حزبی و پارلمانی، تلاش در بسامان کردن وضعیت نابرابر اشغالگر و اشغال شده، کوشش برای کاستن آلام ملت با فعالیتهای حزبی، توصیف شرایط دشوار زندگی عاریتی سیاسی در سرزمین مادری و ممارست برای ایجاد حریم قانونی اندک به منظور تامین زندگی حداقلی فلسطینیان از مجاری حقوقی، در کتاب تشریح و تبیین شده است.
موضوع کتاب حاضر، سیاستورزی فلسطینیان در اراضی اشغالی و مشارکت در حوزه تقنین و تلاش برای کاستن از آلام و مشکلات ایشان در پارلمان اسرائیل (کِنِست) است.
نویسنده در پی پاسخ به این پرسش است که چگونه میتوان فلسطینی بود و در عین پذیرش اشغال کشور و شرایط سخت اعمالی از سوی رژیم صهیونیستی، تامین و تادیه حقوق ساکنان اصلی را مورد توجه قرار داد و در میدانی که دشمن تدارک دیده است، برای کسب آن حقوق حداقلی، با تمام توان جنگید.
کتاب با تمرکز بر دشواریهای حضور در کنست، قوانین و قواعد سختگیرانه نسبت به مشارکت فلسطینیان، سقف کوتاه مشارکت سیاسی، محدودیت دایره عمل سیاسی، قدرت مانور اندک و خطوط قرمز متعدد و مختلفی که بر سر راه ایشان قرار گرفته، بهخوبی وضعیت دشوار اعراب را در این ماراتن با مانع، نشان میدهد.
کتاب حاضر در حقیقت گزارشی آماری از هفت دهه کوششهای سخت آنان در کنست، برای دفاع از حداقل حقوق صاحبان اصلی فلسطین است.
کتاب احزاب عربی در کنست در شش فصل و یک مقدمه، مبتنی بر حجم انبوهی از اسناد، مدارک، جداول و نمودارها، گردآوری و تدوین شده و از سوی انتشارات دانشگاه تهران در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
https://irna.ir/xjMdG۵
**تکرار رفتار مداخلهجویانه اروپا به احکام قضایی روسیه
اتحادیه اروپا و انگلیس با صدور بیانیههای مداخلهجویانه در امور داخلی روسیه، حکم دادگاه این کشور علیه «ولادیمیر کارا-مورزا» از چهرههای اپوزیسیون دولت مسکو را محکوم کردند.
جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه با صدور بیانیهای اعلام کرد: اتحادیه اروپا حکم دادگاه مسکو مبنی بر محکومیت ولادیمیر کارا مورزا، سیاستمدار مخالف، فعال دموکراسی و منتقد صریح کرملین را به شدت محکوم می کند.
وی در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای اتحادیه اروپا منتشر شد، ادعا کرد: تصمیم دادگاه روسیه بار دیگر سوءاستفاده سیاسی از قوه قضائیه را به منظور تحت فشار قرار دادن فعالان، مدافعان حقوق بشر و هر صدایی که مخالف جنگ تجاوزکارانه غیرقانونی روسیه علیه اوکراین است، نشان می دهد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مدعی شد: این «محاکمه» با استانداردهای بینالمللی رسیدگی عادلانه و علنی توسط یک دادگاه صالح، بیطرف و مستقل مطابقت نداشت. جلسات دادگاه برای ناظران غیرقابل دسترس بود. روسیه همچنین باید دسترسی به مراقبت های بهداشتی مناسب را برای ولادیمیر کارا مورزا و همه افراد دیگر در زندان تضمین کند.
بورل اضافه کرد: ما از روسیه میخواهیم که به سرعت و بدون قید و شرط همه کسانی را که به اتهامات سیاسی در زندان هستند آزاد کند، قوانین ظالمانه، از جمله سانسور اطلاعات واقعی درباره جنگ اوکراین، و قوانین مربوط به «عوامل خارجی» و «سازمانهای نامطلوب» که فقط برای سرکوب جامعه مدنی و صداهای مستقل استفاده میشوند، لغو کند.
جیمز کلورلی وزیر امور خارجه انگلیس هم در تداوم مواضع این کشور علیه کرملین ادعا کرد: بیتعهدب روسیه به حمایت از حقوق اساسی بشر، از جمله آزادی بیان، نگران کننده است. ما همچنان از روسیه می خواهیم که به تعهدات بین المللی خود از جمله حق ولادیمیر کارا مورزا در برخورداری از مراقبت های بهداشتی مناسب پایبند باشد.
وی با بیان اینکه انگلیس پیشتر قاضی پرونده کارا مورزا را تحریم کرده بود افزود: ما اقدامات بیشتری را برای محاکمه کسانی که در بازداشت و بدرفتاری با ولادیمیر کارا مورزا دخیل بودند در نظر خواهیم گرفت.
کارا-مورزا ۴۱ ساله به جرم خیانت علیه روسیه از طریق انتشار اطلاعات غلط درباره ارتش این کشور و ارتباط با یک سازمان نامطلوب، به ۲۵ سال حبس محکوم شده است.
وزارت امور خارجه انگلیس امروز اعلام کرد که سفیر روسیه را برای اعتراض به حکم آقای کارا مورزا، احضار کرد.
https://irna.ir/xjMdFz
**جنبش جهاد اسلامی: اسرای فلسطینی در خط مقدم رویارویی با اشغالگران هستند
جنبش جهاد اسلامی فلسطین در بیانیه ای تاکید کرد که موضوع اسرای فلسطینی در زندان های رژیم صهیونیستی مسئله ای مهم در تاریخ ملت فلسطین بوده و این افراد در خط مقدم رویارویی با رژیم اشغالگر صهیونیستی قرار دارند.
جنبش جهاد اسلامی در بیانیه ای به مناسبت روز «اسیر فلسطینی» افزود که آزادی اسیران از زندان مسئولیتی است که تمام گروه های مقاومت در آن مشارکت دارند و آن را در راس اولویت های خود قرار داده اند.
در این بیانیه آمده است که روز اسیر فلسطینی امسال در شرایطی فرا رسیده که اسرای قهرمان فلسطین ثبات و پایداری قهرمانانه ای در مقابله با سیاست های جنایتکارانه رژیم صهیونیستی از خود نشان دادند و به رغم رنج و دردهای بسیار، آن ها توانستند در برابر «ایتامار بن گویر» وزیر تندروی صهیونیستی ایستاده و قوانین و تدابیر او را نقش برآب کنند.
این بیانیه ادامه داد: نبرد شکم های خالی که اسیر «شیخ خضر عدنان» علیه سازمان زندان های صهیونیستی وارد آن شده، بیانگر روحیه مبارزه طلبی، اصرار و تسلیم ناپذیری در برابر رژیم اشغالگری است که دست به جنایت و سرکوبگری می زند و به دنبال ساکت کردن صدای مقاومت است.
جنبش جهاد اسلامی ضمن اعلام همبستگی با شیخ خضر عدنان، عموم ملت فلسطین، امت و آزادگان را به بسیج همه توانمندی های سیاسی، دیپلماتیک، رسانه ای و انسانی برای حمایت بیشتر از اسرا و مشارکت گسترده در برنامه ها و فعالیت های مرتبط با اسرا در تمام محافل و مناسبات فراخواند.
این جنبش بار دیگر با ملت فلسطین و اسرای قهرمان عهد بست که راه مبارزه و مقاومت را تا آزادسازی کامل سرزمین فلسطین و آزادی اسرا و بازگشت تمام آوارگان به شهر و دیار خود ادامه دهد.
«شیخ خضر عدنان» مارس سال ۱۹۷۸ (فروردین۱۳۵۷) در روستای عرابه استان جنین و در خانواده ای مجاهد به دنیا آمد. وی متاهل و دارای دو برادر، یک خواهر، ۹ فرزند است که بزرگترین آن ها ۱۴ و کوچکترین آن ها سه سال دارد.
شیخ عدنان مقطع ابتدایی را در مدرسه عرابه گذراند و مقطع راهنمایی را هم در مدرسه ابوجهاد به پایان رساند.
وی در سال ۲۰۰۱ از دانشگاه بیرزیت واقع در کرانه باختری رود اردن موفق به اخذ مدرک لیسانس در رشته ریاضیات اقتصادی شد.
در سال ۲۰۰۴ در همین دانشگاه در مقطع کارشناسی ارشد، رشته اقتصاد پذیرفته شد اما به سبب بازداشت توسط اشغالگران صهیونیست نتوانست ادامه تحصیل دهد.
شیخ عدنان از اولین افراد در روستای خود بود که همزمان با تاسیس جنبش جهاد اسلامی در اوایل دهه هشتاد میلادی به این جنبش پیوست و از اولین موسسان جنبش جهاد اسلامی در کرانه باختری نیز به شمار می رود.
وی همچنین به عنوان دبیرکل انجمن اسلامی دانشگاه بیرزیت تعیین شد و در سال ۱۹۹۸ در انتخابات این انجمن به پیروزی رسید.
شیخ عدنان را به عنوان سخنگوی جنبش جهاد اسلامی در کرانه باختری نیز می شناسند و همین امر باعث شده بود که او چندین بار از سوی رژیم صهیونیستی و نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین تحت تعقیب قرار گرفته و بازداشت شود.
تا پیش از این، وی بیش از ۱۲ بار بازداشت شده و حدود هشت سال را در زندان های رژیم صهیونیستی به سر برده بود. همه این بازداشت ها از نوع بازداشت موقت بود.
وی از سال ۲۰۱۱ تاکنون به صورت بازداشت اداری (بازداشت موقت بدون اتهام و به مدت نامعلوم) در بند است و هربار پس از اعتصاب غذا، آزاد می شود.
شیخ خضر عدنان آخرین بار ساعت ۲ بامداد یکشنبه پنجم فوریه (۱۶ بهمن) با حمله نظامیان اشغالگر به منزلش بازداشت شد.
https://irna.ir/xjMdzh
**وزارت خارجه سودان: میانجیگریها شکست خورده است/ خودمان مشکل را باید حل کنیم
به دنبال تداوم درگیریهای مسلحانه و خشونت آمیز میان ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع سودان برای سومین روز متوالی، وزارت خارجه این کشور از شکست میانجیگریهای بینالمللی و داخلی برای آرام کردن اوضاع خبر داد.
وزارت خارجه سودان در بیانیهای در این باره اعلام کرد: وقایع ناگوار که شنبه گذشته آغاز شد، ناشی از شورش نیروهای پشتیبانی سریع است و به همین دلیل «عبد الفتاح البرهان» رئیس شورای حاکمیتی تصمیم به انحلال این نیروها و اعلام آن به عنوان نیروی شورشی گرفت.
وزارت خارجه سودان درباره نتایج میانجیگریها برای بازگرداندن آرامش به این کشور نیز اعلام کرد: میانجیگریهای داخلی، منطقهای و بینالمللی نتوانستند نیروهای پشتیبانی سریع را به ادغام با نیروهای مسلح سودان ترغیب کنند. با این حال ما از تلاشها برای کمک به آرام شدن اوضاع در کشور قدردانی میکنیم.
در بیانیه وزارت خارجه سودان همچنین تاکید شده است: آنچه در سودان درحال رخ دادن است یک مسئله داخلی است و حل و فصل آن باید به دور از مداخلات خارجی به خود سودانیها واگذار شود.
درگیریهای مسلحانه در سودان از صبح روز شنبه میان نیروهای ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع بر سرقدرت آغاز شده و میانجیگریهای بینالمللی برای پایان دادن به آن و نشستن طرفهای درگیر بر سر میز گفتوگوها تاکنون ثمری نداشته است.
اتحادیه پزشکان سودان صبح امروز از افزایش آمار قربانیان درگیریهای مسلحانه در این کشور و رسیدن آن به ۹۷ کشته و ۹۴۲ زخمی خبر داد.
این اتحادیه افزود که ۴۱ نفر از کشتهها غیرنظامی هستند و این ارقام قطعی نیست چراکه پیکر برخی از کشتهها به بیمارستان منتقل نشده است.
https://irna.ir/xjMdG۳
**کمیته اسیران فلسطین: ۷۰۰ اسیر فلسطینی از بیمارهای مختلف رنج می برند
نماینده جنبش جهاد اسلامی در کمیته اسیران گفت: ۷۰۰ اسیر فلسطینی در زندان های رژیم صهیونیستی از بیمارهای مختلف رنج می برند.
یاسر مزهر روز دوشنبه گفت: از این تعداد ۱۷ اسیر در زندان الرمله بسر می برند.
وی اضافه کرد: شمار اسیران فلسطینی بیمار پس از دستورالعمل کابینه جدید و فاشیستی رژیم صهیونیستی مبنی بر خودداری از درمان اسیران روبه افزایش است.
مزهر گفت: رژیم صهیونیستی تمام قوانین و توافقنامه های بین المللی را درباره اسیران نقض کرده است زیرا براساس این قوانین، هر اسیرفلسطینی حق دارد هر ۶ ماه یکبار مورد بررسی ها و آزمایش های پزشکی قرار گیرد.
وی افزود: دشمن صهیونیستی، سیاست بی توجهی پزشکی را در قبال اسیران فلسطینی درپیش گرفته است.
۱۰ فروردین نیز وزارت خارجه تشکیلات خودگردان در بیانیه ای، این بی توجهی را برخلاف همه اصول و قوانین بین المللی و حقوق بشری دانست که یک جنایت بشمار می رود.
وزارت خارجه فلسطین همچنین نسبت به بی توجهی رژیم صهیونیستی به وضعیت «ولید دقه» اسیر ۶۰ ساله فلسطینی که به سرطان نخاع مبتلاست و ۳۸ سال در زندان های اشغالگران است انتقاد کرد.
«احمد الدیک» مشاور سیاسی وزیر خارجه فلسطین گفت: تلاش ها و تماس های وزارت خارجه با همه کشورها و سازمان ها و نهادهای بین المللی برای اعمال فشار بر رژیم صهیونیستی به منظور آزادسازی «ولید دقه" ادامه دارد.
مرکز مطالعات امور اسرای فلسطینی ششم فروردین در گزارشی اعلام کرد: بیش از ۶۵۰ اسیر فلسطینی در زندان های رژیم صهیونیستی دچار انواع بیماری هستند که ۱۴ درصد کل اسرای فلسطینی را که تعدادشان به چهار هزار و ۸۰۰ تن می رسد، تشکیل می دهند.
بر اساس این گزارش، رژیم صهیونیستی تمام توافقنامه های بین المللی مربوط به لزوم آزمایش پزشکی دوره ای اسرای فلسطینی جهت تشخیص بیماری های آنان و ارائه خدمات پزشکی به این اسرا را نقض می کند.
تاکنون ده ها نفر از اسرای فلسطینی بیمار به دلیل بی توجهی های مدیریت زندان به شهادت رسیده اند.
بر پایه این گزارش، ۱۶۰ اسیر فلسطینی از انواع بیماری های خطرناک از جمله سرطان، نارسایی کلیه، ناراحتی قلبی، تحلیل عضله، گرفتگی رگ ها، دیابت، فشار خون و دیگر بیماری های خطرناک رنج می برند.
تعداد اسرای فلسطینی مبتلا به بیماری های خطرناک به ویژه سرطان طی ۳ سال اخیر به خاطر بی توجهی ها و دیگر عوامل افزایش یافته که تازه ترین این اسرا، «ولید دقه» است که از ۳۸ سال پیش در اسارت به سر می برد، وی به تازگی دچار ضایعه نخاعی و وضعیت جسمی اش وخیم شده و به بیمارستان صهیونیسی «برزیلای» منتقل شده است، دقه همچنین از عفونت شدید ریوی و نارسایی کلیه رنج می برد.
https://irna.ir/xjMdGv
**سفر وزیر خارجه رژیم صهیونیستی به باکو
یک رسانه صهیونیست از سفر وزیر خارجه رژیم صهیونیستی به جمهوری آذربایجان در روز سه شنبه خبر داد.
الی کوهن وزیر خارجه رژیم صهیونیستی روز سه شنبه به همراه هیاتی از تاجران و مقامات این رژیم به باکو سفر می کند.
کوهن قرار است در این سفر، با مقامات ارشد جمهوری آذربایجان از جمله الهام علی اف رئیس جمهوری و جیحان بایراموف وزیر خارجه این کشور دیدار کند. بایراموف ماه گذشته از سرزمین های اشغالی دیدار کرد.
پایگاه خبری صهیونیستی «جویش اینسایدر»، برنامه صلح آمیز هسته ای ایران و توافق بین تهران و ریاض را از جمله مسائلی اعلام کرد که انتظار می رود در دیدار کوهن با مقامات آذری مطرح شود.
این رسانه صهیونیست به تنش ها در قره باغ بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان اشاره کرد و همکاری نظامی بین تل آویو و باکو را از دیگر موضوعات احتمالی مورد بحث بین کوهن و مقامات آذری اعلام کرد.
مختار محمدوف سفیر جمهوری آذربایجان در تل آویو، در مصاحبه با پایگاه خبری صهیونیستی «جویش اینسایدر»، هدف سفر کوهن به جمهوری آذربایجان را تقویت همکاری ها بین دو طرف در حوزه های اقتصادی، انرژی، حمل و نقل، فناوری، کشاوری و آموزش عنوان کرد.
https://irna.ir/xjMdDy
**کرملین: آمریکا همواره جاسوسی روسیه را کرده است
سخنگوی کاخ کرملین آمریکا را به جاسوسی و جمعآوری مداوم اطلاعات درباره روسیه متهم کرد.
دیمیتری پسکوف روز دوشنبه اعلام کرد که ایالات متحده هرگز از تلاش برای جاسوسی از روسیه دست برنداشته است.
سخنگوی کاخ کرملین گفت: اسناد افشا شده پنتاگون نشان میدهد که این کشور در طول سالهای گذشته همواره اطلاعات مربوط به روسیه را جمع آوری کرده است.
پسکوف، در پاسخ به این سوال که آیا کرملین نگران افشای اطلاعات است، گفت: سرویس های ویژه و واحد ضد جاسوسی ما وظایف خود را انجام میدهند. ایالات متحده هرگز از تلاش برای انجام فعالیتهای اطلاعاتی علیه ما دست برنداشته است.
https://irna.ir/xjMdGQ
**عراق: میخواهیم بخشی از راه حل بحران روسیه و اوکراین باشیم
وزیر خارجه عراق در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای اوکراینی خود در بغداد بر تمایل کشورش برای میانجیگری میان مسکو و کییف و حل و فصل بحران میان آنها تاکید کرد.
«فؤاد حسین» وزیر خارجه عراق در این کنفرانس مطبوعاتی اظهار داشت: عراق حامی برقراری آتش بس در جنگ اوکراین و روسیه است و ما این مساله را به «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه هنگام سفر به بغداد اطلاع دادهایم.
فؤاد حسین به نقش عراق ارتباطی عراق برای رسیدن به آتش بس و شروع مذاکرات میان مسکو و کییف" اشاره کرد و گفت: عراق به دنبال این است که بخشی از راه حل جنگ روسیه و اوکراین باشد.
وزیر امور خارجه عراق همچنین درباره محور رایزنی هایش با «دمیترو کولبا» وزیر خارجه اوکراین افزود: ما در مورد چگونگی ادامه و تقویت روابط تجاری با اوکراین و همچنین مجموعهای از موضوعات مربوط به منطقه و ابعاد جنگ اقتصادی گفتوگو کردیم.
وی خاطرنشان کرد: سفر وزیر امور خارجه اوکراین به بغداد مهم است و جهان آن را مورد بررسی قرار میدهد.
در مقابل کولبا نیز اظهار داشت: سفر ما به بغداد بر این نکته تاکید دارد که روابط بین دو کشور در حال توسعه است
وی افزود: ما با سیاستی که دولت عراق دنبال میکند، همکاری میکنیم.
عراق که روابط اقتصادی مهمی با کییف و مسکو دارد از آغاز حمله روسیه به اوکراین تاکنون تلاش کرده است تا موضعی بیطرفانه در قبال این بحران اتخاذ کند.
از سوی دیگر، بغداد طی ماههای اخیر صحنه رفت و آمدهای متعدد دیپلماتیک بوده است؛ رهبران عراقی ماه فوریه میزبان سرگئی لاوروف بودند.
https://irna.ir/xjMdGZ
**پای نخست وزیر انگلیس به کمیته انضباطی پارلمان کشیده شد
منابع خبری انگلیس روز دوشنبه از ارجاع پرونده رسوایی مالی «ریشی سوناک» نخستوزیر این کشور به کمیته انضباطی پارلمان خبر دادند.
یک سخنگوی دفتر نخست وزیر انگلیس اعلام کرد که این پرونده مربوط به سهام همسر سوناک در یک سازمان خیریه است که گفته میشود بطور مستقیم از سیاستهای مالی دولت بهره میبرد.
این سخنگو که طبق رویههای مرسوم خواست نامش فاش نشود در گفتوگو با خبرنگاران از آمادگی دفتر نخست وزیری برای همکاری با تحقیقات کمیته انضباطی خبر داد.
همسر نخست وزیر انگلیس بعد از رسوایی فرار مالیاتی، متهم است که به واسطه شراکت در یک سازمان خیریه خصوصی، بطور مستقیم از سیاستهای مالی دولت بهرهمند شده است. این امر باعث ایجاد پرسش های حقوقی در زمینه تضاد منافع شخص اول دولت، شده است.
بر اساس گزارش نشریه آی منافع مالی خانم آکشاتا مورتی - دختر یک تاجر میلیاردر هندی - در آژانس خصوصی مراقبت از کودکان موسوم به کورو کیدز در دست بررسی قرار دارد.
خانم مورتی طبق اعلام سازمان ثبت شرکتها، از مارس ۲۰۲۱ تاکنون در این موسسه خیری حضور داشته و در تاریخ ۶ مارس (۱۵ اسفند) ۲۰۲۳ به عنوان سهامدار کورو کیدز ثبت شده است.
این درحالی است که براساس برنامه جدید دولت انگلیس قرار است بطور آزمایشی ۶۰۰ پوند به پرستاران جدید کودکان و یکهزار و ۲۰۰ پوند به پرستارانی که از طریق آژانس کودکان به این حرفه ملحق میشوند بعنوان تشویق پرداخت شود.
این بدین معناست که آژانسهایی مانند کورو کیدز شاهد افزایش کسب و کار بواسطه تقاضای پرستارانی خواهند بود که در چارچوب برنامه جدید دولت به این حرفه میپیوندند.
نخست وزیر انگلیس پیشتر در نشستی با حضور روسای کمیتههای مختلف پارلمانی ادعا کرد که تمام درآمدهای او در اظهارنامه مالی ارائه شده به پارلمان روشن است. سوناک اما نه در این جلسه به شراکت همسرش در سهام موسسه کورو کیدز اشاره کرد و نه در اظهارنامه مالی ارائه شده به پارلمان سخنی در این زمینه آمده است.
این درحالی است که نمایندگان پارلمان انگلیس بر اساس دستورالعمل این نهاد قانونگذار، موظفند که هرگونه منافع مالی از جمله منافع متعلق به اعضای خانواده خود را اعلام کنند.
سوناک طی نامهای به روسای کمیتههای مختلف پارلمانی اعلام کرد که از اخبار مرتبط با آنچه او سهام ناچیز همسرش در شرکت کورو کیدز نامید مطلع است. وی با این حال تکرار کرد که تمام درآمدهایش را به پارلمان اعلام کرده است.
احزاب سیاسی مخالف دولت خواهان شفافیت و تحقیقات بیشتری در این زمینه هستند. حزب لیبرال دمکرات از مشاور اخلاقی دولت خواسته که این پرونده را بررسی و حزب کارگر هم تاکید کرده که نخست وزیر باید دلایل موجه و قانعکنندهای را ارائه کند.
از سویی طبق نتایج نظرسنجیهای صورت گرفته در انگلیس محبوبیت حزب حاکم محافظهکار با فاصله زیادی عقبتر از حزب رقیب (کارگر) است و بخت زیادی برای پیروزی در انتخابات سراسری آتی که سال آینده برگزار میشود، ندارد.
https://irna.ir/xjMdH۷
**موفقیتهای دیپلماتیک چین و شکستهای متوالی آمریکا
دکترین سیاست خارجی آمریکا شامل نفوذ در صنایع نظامی و دخالت افراطی در کشورهای دیگر در حالی با شکستهای پیدر پی مواجه شده است که چین با ارایه یک راهبرد پویای دیپلماتیک، نقش فزایندهای در عرصه بینالملل ایفا میکند.
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در سفرش به چین طی سخنانی از کشورهای اروپایی خواست کمتر پیرو سیاستهای آمریکا باشند و به طور مستقل عمل کنند. این سخنان در محافل سیاسی و رسانههای آمریکایی با انتقادهای زیادی روبرو شد ولی به نظر میرسد این انتقادات بیشتر از فرانسه متوجه چین بوده است که رسانههای غربی از سیاست چند ماه اخیر پکن به روابط برد-برد تعبیر مینند.
مهارت دیپلماتیک چین در برقراری ارتباط همزمان با روسیه و فرانسه و ملاقات با پوتین و بعد از آن مکرون حاکی از موفقیتهای سیاسی و دیپلماتیک چین و شکستهای متوالی آمریکا در عرصه بینالملل دارد.
در سالهای گذشته ریچارد نیکسون و هنری کسینجر در نقش رئیس جمهور آمریکا به طرز ماهرانهای در دوران جنگ سرد خودشان را به چین مائو نزدیک کردند تا بتوانند از این کشور به عنوان یک شریک استراتژیک بهره ببرند و به طور حتم این نزدیکی یکی از هوشمندانهترین اقدامات دیپلماتیک بود؛ ولی این درسها در میان سیاستمداران اخیر واشنگتن به فراموشی سپرده شده است چون آنها نشان دادند که بیشتر از سازش و تعامل با دیگران به فکر هژمونی و ایدئولوژی خودشان هستند.
دکترین سیاست خارجی معاصر آمریکا شامل نفوذ در صنایع نظامی و دخالت افراطی در سیاستهای کشورهای دیگر بیشتر حول محور درگیری و طولانی کردن تنشهای سیاسی نظامی میچرخد که سعی میکند خودش را در میان این تنشها خوب معرفی کند.
سیاستی که آمریکا از سالهای جنگ سرد آن را در پیش گرفته است و حق قدرت برتر در جهان را برای خودش محفوظ میداند و بر اساس این سیاست هرکشوری که در جریان جنگ دائمی و رقابت تسلیحاتی از آمریکا تبعیت نکند مورد سرزنش قرار میگیرد.
این تعصب در سیاست خارجی، توانایی ایالات متحده را برای ایجاد روابط عملگرایانه با کشورها و دقیقاً همان چیزی که چین در دیپلماسی خود با کشورهای دیگر به کار میگیرد، فلج و واشنگتن را برای رسیدن به منافع خود محدود کرده است.
واضح است که چگونه چین توانست میانجیگری عادی سازی روابط بین عربستان سعودی و ایران را انجام دهد. اما ایالات متحده در چشم انداز کنونی خود هیچ ظرفیت دیپلماتیکی برای انجام این کار از خود نشان نداده است؛ زیرا کل سیاست کاخ سفید در خاورمیانه همواره مبتنی بر بیزاری از صلح بوده و از ایران همیشه به عنوان یک تهدید یاد کرده است.
همین سیاست در تنگه تایوان و اوکراین نیز در حال اجراست که موجب طولانیتر شدن جنگ اوکراین شده است.
تحلیلگران معتقدند که آمریکا معنای دیپلماسی را فراموش کرده و تنها زبان تحریم، مهار، نظامی گری و تقابل را میداند و با این کار در مقابل چین که اهمیت منافع واقعی دوجانبه را تحسین میکند، نتوانسته قدرت نمایی کند.
بر اساس این گزارش، ادامه این روند و اصرار آمریکاییها بر هژمونی موجب خواهد شد که نتواند با هیچ کشوری بر سر میز بنشیند و این توهم عظمت واشنگتن است که موجب شده چین به طور فزایندهای در عرصه بینالملل یک پادشاه باشد و آمریکا همچنان مثل یک متعصب بیبندوبار به نظر بیاید.
https://irna.ir/xjMdGB
**مسکو: اروپا قربانی سیاستهای آمریکا در اوکراین شده است
معاون وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد: اروپا قربانی سیاستهای آمریکا و انگلیس در اوکراین شده و شانس حضور در عرصه بینالملل و دنیای چندقطبی را از دست داده است.
میخائیل گالوزین روز دوشنبه افزود: آمریکا و انگلیس از کشورهای اروپایی و اوکراین در جهت موفقیت در سیاستهای خودشان استفاده میکنند. آمریکا از سالهای گذشته مانع اتحاد کشورهای آلمان، فرانسه و روسیه شده است.
این مقام ارشد روس به کودتای مسلحانه ۲۰۱۴ در کییف و تشدید تنشهای روسیه و اوکراین که منجر به درگیری نظامی در سال گذشته شد، اشاره کرد و اظهار داشت: اوکراین در راه رسیدن به هژمونی جهانی توسط واشنگتن، به بازیچه و یک ابزار موقت تبدیل شده است.
معاون وزیر امور خارجه روسیه افزود: خرابکاری خطوط لوله گاز نورد استریم در پاییز گذشته به وضوح دستهای بسیاری را نشان داد که علاقه ای به همکاری دوجانبه بین روسیه و کشورهای اروپایی ندارند.
خطوط لوله نورداستریم که گاز را از روسیه به آلمان منتقل میکرد، سپتامبر سال گذشته در اثر چند انفجار آسیب دیدند و سیمور هرش، روزنامه نگار آمریکایی اعلام کرد که این عملیات به دستور جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا انجام شده است.
https://irna.ir/xjMdHS