اهواز- ایرنا - مدیر پایگاه میراث‌فرهنگی آیاپیر ایذه گفت: فاز نخست ساماندهی محوطه‌های تاریخی ایذه و دو محوطه کلیدی "اشکفت‌ سلمان و کول فرح" به زودی اجرا خواهد شد.

به‌گزارش ایرنا ، مهدی فرجی سه‌شنبه در جمع خبرنگاران در تشریح این خبر افزود: بدون شک یکی از مهم‌ترین جایگاه‌های فرهنگی خوزستان با دو ظرفیت بزرگ گردشگری و میراث‌فرهنگی، شهرستان ایذه است که به یمن همین جایگاه ویژه در سال ۲۰۰۸ میلادی پرونده آن با عنوان "The Cultural-Natural Landscape of Izeh " منظر تاریخی ـ طبیعی ایذه در حافظه موقت سازمان علمی فرهنگی یونسکو به ثبت رسیده است.

وی افزود: یکی از راه‌کارهای رسیدن به جایگاه والای ثبت دائم، رسیدگی تخصصی به جایگاه‌های میراث‌فرهنگی و گردشگری شهر ایذه است که نقش بسزایی در پیشبرد این هدف مهم دارد و این پویش جدی از ابتدای سال ۱۴۰۲ آغاز شده است.

فرجی ادامه داد: تهیه شرح خدمات و ارائه طرح‌های ساماندهی دو محوطه کلیدی دشت ایذه (اشکفت‌سلمان و کول فرح)، از جمله طرح‌های تأثیرگذاری است که توسط پایگاه میراث‌فرهنگی آیاپیر تهیه شده و با پشتیبانی‌های مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان اعتبارات آن تصویب و تخصیص داده شده است.

مدیر پایگاه میراث‌فرهنگی آیاپیر ایذه با اشاره به این موضوع که این طرح به رفع ایرادات موجود، تعمیرات گابیون‌بندی و اصلاح آن با روش علمی، نصب دوربین‌های مداربسته مجهز به سیستم بی‌سیم، تأمین روشنایی، تعمیرات سرویس بهداشتی، اصلاح سیستم آب‌رسانی و برق با اعتباری بالغ بر پنج میلیارد ریال خواهد پرداخت، افزود: پیمانکار مربوط مشخص شده است و با نظارت کامل پایگاه میراث‌فرهنگی آیاپیر طی روزهای آتی وارد فاز اجرایی خواهد شد.

وی در ادامه گفت: طرح ساماندهی و شرح خدمات چند محوطه دیگر برای بررسی و تأمین‌اعتبار به معاونت میراث‌فرهنگی استان ارسال شده است که باتوجه به حسن ظن سرپرست معاونت میراث‌فرهنگی استان، امید است با پیگیری‌های بعدی اعتبارات لازم برای اجرای طرح‌ها، تأمین شود.

اشکفت سلمان (نیایشگاه تاریشا) مربوط به دوره ایلامیان، در جنوب غرب شهر ایذه در شرق خوزستان، در محوطه‌ای وسیع در درون صخره طبیعی کوه به صورت سرپناهی واقع شده است. درون غار اشکفت سلمان ایذه چهار نقش برجسته وجود دارد که دو تای آن داخل غار و دو تای دیگر در خارج از غار وجود دارد.

ایذه جاذبه های گردشگری دیگری از جمله سنگ نگاره کول فرح، نقش برجسته خنگ اژدر، روستای باستانی شمی، شیرهای سنگی بردشیر، عمارت طاق طویله، قلعه کژدم، بقعه امامزاده سلطان ابراهیم (ع)، پل تاریخی شالو، آبشار شیوند ایذه و تالاب میانگران را در خود جای داده است.