دکتر «کیومرث شرفی» عصر چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: آفلاتوکسین یکی از آلایندههایی است که از قارچهای گونه «آسپرژیلوس» تولید میشود. این قارچ در خوراک دام این آلاینده را تولید میکند، آفلاتوکسین B۱ خطرناکترین گونه این نوع آلاینده در بین چهار نوع موجود در آن هست.
وی اضافه کرد: بعد از مصرف خوراک دام آفلاتوکسین B۱ به آلفا لووکسین M۱ تبدیل میشود. این آفلاتوکسین وارد شیر شده و یک ماده سرطان زا است و میتواند باعث سرطان کبد شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه اعلام کرد: مطالعات ما در رابطه با بررسی مقدار آلاینده آفلاتوکسین در شیر تولیدی کشور در ۲۳ سال گذشته است، روند نزولی را نشان میدهد.
وی با بیان اینکه با بررسی انواع دامداریها مشخص شد که دامداریهای سنتی بیشترین آلودگی را دارند، گفت: در این گونه دامداریها خوراک دام در محیط باز نگهداری و بارش باران باعث افزایش رطوبت و فراهم شدن بستری مناسب برای رشد قارچها میشود.
دکتر شرفی تاکید کرد: هیچگونه فرآیند حرارتی روی این ماده (آفلاتوکسین) داخل شیر اثر ندارد و تنها راه کنترل از مبدا است. باید خوراک دام در یک شرایط رطوبتی و دمای خاصی نگهداری شود که باعث تولید این ماده سمی نشود.
به گزارش ایرنا، آفلاتوکسین (Aflatoxin) قارچی است که اگر میزان زیاد آن از طریق موادغذایی وارد بدن انسان شود میتواند سرطان زا باشد. میزان افلاتوکسین موجود در شیرهای تولیدی در صنایع لبنی کشور در بیش از ۹۷ درصد موارد استاندارد و کمتر از حد مجاز است.
حد مجاز استاندارد آفلاتوکسین شیر در صنایع لبنی ایران ۱۰۰ نانوگرم در لیتر است. این میزان در آمریکا حدود ۵۰۰ نانوگرم است بنابراین استاندارد ایران پنج برابر سختگیرانه تر از آمریکاست.
در استان کرمانشاه، چهار میلیون و ۶۵۰ واحد دامی و بیش از یک هزار و ۳۳۳ واحد دامپروری صنعتی شامل ۷۰۰ واحد مرغداری گوشتی صنعتی، ۱۷۶ واحد گاوداری شیری، ۱۸۱ واحد پرواربندی گوساله و ۲۱۹ واحد پرواربندی بره فعال است.
در کرمانشاه سالانه بیش از ۴۵۱ هزار تن انواع محصولات دامی شامل ۳۳۶ هزار تن شیرخام، ۳۶ هزار و ۳۰۰ تن گوشت قرمز، ۶۳ هزار و ۸۰۰ تن گوشت طیور، ۱۱ هزار و ۱۰۰ تن تخم مرغ و چهار هزار و ۸۳ تن عسل تولید می شود.