به گزارش ایرنا، روند روبه رشد مصرف حامل های انرژی در کشور ضرورت اصلاح الگوی مصرف این حامل ها را به ضرورتی اجتناب ناپذیر تبدیل کرده است.
کارشناسان صنعت نفت و گاز در این زمینه هشدار داده اند اگر روند کنونی مصرف فرآورده های نفتی و گاز تداوم یابد در آینده نه چندان دور کشور ما نه تنها نفت و گازی برای صادرات نخواهد داشت بلکه به واردکننده این دو ماده نیز تبدیل خواهد شد.
بدون تحقق راهبرد مصرف پایدار، توسعه پایدار کشور امری غیر ممکن بوده و باید این مهم به عنوان موضوعی اساسی و یک اولویت اداری در دستور کار وزارتخانه ها و نهادهای اجرایی در همه سطوح و در جامعه نیز به عنوان باور عمومی مورد توجه قرار گرفته و در مورد آن فرهنگ سازی انجام گیرد.
ارائه الگوی عملی جهت مصرف بهینه و افزایش بهره وری و رشد و توسعه پایدار در جامعه ضروری است چرا که فقدان راهبرد این مهم خسارت های میلیاردی بر جامعه تحمیل کرده و نیاز است با ورود علمی و عملی برای اصلاح الگوی مصرف و عملیاتی شدن همه جانبه آن در سطوح ملی و متن جامعه نقطه عطفی در مسیر توسعه پایدار ایران اسلامی بوجود آورد.
براساس اعلام شرکت گاز ایران، گازرسانی به بخش خانگی و تجاری در سال ۱۴۰۱ در مقایسه با سال قبل از آن ۶ درصد افزایش را نشان میدهد که این میزان رشد مصرف با اعمال محدودیت گازرسانی به سایر بخشها مانند صنایع و یا پتروشیمیها تامین شده است بنابراین می توان گفت هرچه مصرف در بخش خانگی افزایش یابد از میزان گاز اختصاص یافته به بخش صنایع کاسته می شود.
در واقع شهروندان با صرفه جویی در مصارف خانگی و تجاری خود می توانند به چرخه تولید کشور کمک کرده و از کند شدن جریان توسعه در حوزه های مختلف جلوگیری کنند.
در استان کرمانشاه نیز هم اینک سالانه بیش از پنج میلیارد متر مکعب گاز مورد مصرف قرار می گیرد که با استفاده بهینه و اصلاح تجهیزات در این بخش می توان به راحتی به میزان ۱۰ درصد صرفه جویی کرد که با این میزان صرفه جویی می توان سوخت مورد نیاز بخش صنایع را در فصل زمستان تامین و از قطع گاز آنها جلوگیری کرد.
برای بررسی وضعیت مصرف انرژی در استان پای صحبت های « ناصر حسینی » مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه نشستیم تا از برنامه ها و اقدامات این شرکت برای بهینه سازی مصرف گاز در حوزه بیشتر آشنا شویم.
سیستم های گرمایشی مورد استفاده راندمان پایینی دارند
مدیرعامل شرکت گاز استان اظهار کرد: روند روبه رشد مصرف حامل های انرژی در کشور ضرورت اصلاح الگوی مصرف این حامل ها را به ضرورتی اجتناب ناپذیر تبدیل کرده است زیرا اگر روند کنونی مصرف به ویژه در فرآورده های نفتی و گاز تداوم یابد در آینده نه چندان دور کشور ما نه تنها نفت و گازی برای صادرات نخواهد داشت بلکه به واردکننده این ۲ ماده نیز تبدیل خواهد شد.
حسینی افزود: علاوه بر راندمان بسیار پایین تجهیزات و سامانه های گرمایشی در بخش خانگی، عمده ماشین آلات موجود در بخش صنعت نیز قدیمی و فرسوده است و همین فرسودگی سبب افزایش مصرف انرژی می شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه گفت: تجهیزاتی که هم اکنون مورد استفاده قرار می گیرد از راندمان پایینی برخوردار هستند به طوریکه راندمان بخاری های گازی تنها ۳۰ درصد است و تاسیسات گرمایشی موجود نیز از راندمان بالایی برخوردار نبوده و بخش زیادی از گاز مصرفی بدون ایجاد گرمای لازم به هدر می رود.
وی با اشاره به اهمیت بهینه سازی مصرف در میان مشترکین یادآور شد: این درحالی است که استفاده از بخاری های هوشمند (هرمتیک) با راندمان حدود ۹۰ درصد و یا موتورخانه های هوشمند قادر خواهد بود میزان مصرف گاز را به اندازه قابل ملاحظه ای کاهش دهد.
مصرف ۵ میلیارد و ۳۶۰ میلیون متر مکعب گاز در سال گذشته
حسینی ادامه داد: از جمله بخش هایی که دارای مصارف بالای گاز هستند بخش آموزشی و اداری است که باید با بهره گیری از موتورخانه های هوشمند و یا تجهیزات گرمایشی جدید با راندمان بالا مصرف خود را بهینه سازند.
وی افزود: در سال گذشته پنج میلیارد و ۳۶۰ میلیون متر مکعب گاز در بخش های خانگی، تجاری، آموزشی و صنایع در استان کرمانشاه مصرف شد که میزان مصارف خانگی، آموزشی و تجاری آن در فصل زمستان ۶۰ تا ۷۰ درصد این رقم است.
حسینی اضافه کرد: در بخش ساخت و ساز نیز متاسفانه به دلیل آنکه بهای سوخت در کشورمان پایین است از اینرو توجه به عایق های حرارتی و حتی نوع پنجره ها در آن اهمیتی داده نشده و زیبایی ساختمان بیشتر از این موارد مورد توجه است.
وی افزود: بر همین اساس و به دستور شخص استاندار پیش بینی شده است تمامی سیستم های گرمایشی ساختمان های اداری در استان در سال جاری هوشمند سازی شود.
اصلاح تعرفه های گاز در قانون بودجه کشور
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه تاکید کرد: امسال براساس قانون بودجه سال ۱۴۰۱ و در راستای جلوگیری از اتلاف بیش از حد گاز، تعرفه این نوع سوخت و الگوی مصرف آن اصلاح شده است.
وی افزود: اصلاح تعرفه گاز به ویژه برای مشترکان پرمصرف و در پلکان های ۱۱ و ۱۲ به گونه ای است که گاز بدون یارانه به این دسته از مشترکین پرمصرف به ازای هر مترمکعب ۶ هزار تومان فروخته می شود که این میزان در پلکان ۱۰ ، پنج هزار تومان است.
حسینی یادآور شد: چنانچه بتوانیم الگو و مدل مصرف در مورد مصرف انرژی ها و نوع رفتار مشترکان را تغییر دهیم بدون شک کمبودی حتی در فصول سرما و در پی آن قطع گاز مصارف صنایع و نیروگاه ها نخواهیم داشت.
وی گفت: صرفه جویی ۱۰ درصدی مشترکان بدون هیچ گونه هزینه ای برای آنها می تواند رقم خورده و حتی تا ۲۰ تا ۳۰ درصد نیز افزایش پیدا کند.
شرکت گاز هزینه های تحقیقاتی صنایع در کاهش مصرف انرژی را تقبل می کند
حسینی، با اشاره به گازدار بودن سه هزار و ۱۰۰ واحد صنعتی و تولیدی در استان کرمانشاه نیز گفت: به صنایع استان اعلام شده است که برروی تجهیزات مصرف گاز و بهینه سازی آن با همکاری پژوهشگران و دانشگاه ها ورود پیدا کنند و این شرکت نیز آماده است تمامی هزینه های تحقیقاتی در این زمینه را تقبل کند.
وی با بیان اینکه تجهیزات بیشتر واحدهای صنعتی قدیمی بوده و مصرف آنها زیاد است افزود: به دلیل پایین بودن تعرفه گاز در بخش صنایع صاحبان آنها تمایل و علاقه زیادی برای اصلاح و بهینه سازی مصرف گاز ندارند در حالی که می توانند با یک سری اقدامات کوتاه و بلند مدت این مصرف را به میزان قابل توجهی کاهش دهند.
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه افزود: براساس تحقیق واحد پژوهش شرکت گاز استان مشاهده شد در مشعل های مورد استفاده در چرخه گازرسانی در این شرکت به میزان ۶۰ تا ۷۰ درصد هدررفت انرژی وجود دارد بنابراین با اقداماتی اصلاحی از جمله طراحی مشعل های جدیدی که دما و فضای احتراق در آن افزایش یافته و از یک دستگاه دمنده نیز در آن ها بهره گرفته شده است میزان مصرف به مقدار قابل توجهی کاهش داده شد.
وی ادامه داد: صنایع بزرگ از جمله پتروشیمی، ذوب آهن، نیروگاه ها و کارخانه های سیمان استان و حتی واحدهای صنعتی کوچک نیز می توانند با یک سری تغییر و اصلاحات در مشعل ها و دیگر تجهیزاتی که سوخت آنها گاز است به میزان زیادی در مصرف این سوخت ارزشمند صرفه جویی کنند.
گازرسانی به بخش صنایع استان ۴۰ درصد بیشتر از برنامه مصوب
وی یادآور شد: در بخش گازرسانی به واحدهای تولیدی و صنعتی مشمول مصوبه شورای اقتصاد ۴۰ درصد بیشتر از برنامه مصوب و در گازدار کردن واحدهای صنعتی خارج از مصوبه این شورا نیز ۱۷ درصد بیشتر از برنامه در سال گذشته در استان کرمانشاه اقدام شده است.
حسینی تاکید کرد: با وجود آنکه در سال گذشته در برخی نقاط کشور شاهد افت فشار و قطعی جریان گاز بودیم ولی با تلاش کارکنان متعهد این شرکت در استان هیچگونه افت فشار و یا قطعی مشاهده نشد.
وی افزود: در زمستان سال گذشته بیشتر صنایع غیرعمده به صورت صددرصد جریان گازشان برقرار بوده و تنها در برخی روزها برای کمک به سایر استان ها جریان گاز تعدادی از آنها با محدودیت مواحه شد ولی قطع نشد.
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه همچنین گفت: در حالیکه در سال گذشته پنج میلیارد متر مکعب سهمیه گاز برای استان کرمانشاه تعیین شده بود ولی این شرکت بیش از پنج میلیارد و ۳۵۰ میلیون متر مکعب گاز به مشترکان تحویل داد.
۹۷.۶ درصد جمعیت استان کرمانشاه از نعمت گاز طبیعی برخوردارند
به گزارش ایرنا، استان کرمانشاه با ۲ میلیون نفر جمعیت دارای ۳۴ شهر و ۲ هزار و ۵۹۵ روستا است، در زمان حاضر ۹۷.۶ درصد از جمعیت این استان از نعمت گاز طبیعی برخوردار هستند که این میزان شامل ۹۰ درصد جمعیت روستایی و ۹۹.۹ درصد جمعیت شهری را شامل می شود.
از مجموع ۳۵ شهر استان هم اکنون ۳۳ شهر گازدار بوده و تنها شهر « ازگله » فاقد گاز است که تا پیش از پایان امسال با گازرسانی به این شهر، ضریب نفوذ گاز طبیعی در مناطق شهری استان کرمانشاه به ۱۰۰ درصد خواهد رسید.